FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2013-07-16 Smederevska Palanka
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 16.07.13 16:16
Pozdrav, koliko se sećam kasarna ŠRO je na prvoj slici. Ja sam bio u ŠRO mart 1989. Ako se ne varam to je bila 76. klasa ŠRO
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 16.07.13 21:44
Dobro došao Mladene.
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 16.07.13 22:04
Danas su u tim objektima Časnička škola, Zapovjedno - Stožerna Škola, Ratna škola OS RH, Škola stranih jezika (vojna) i smještaj kadeta koji studiraju civilne fakultete ali su potpisali ugovor sa Ministarstvom obrane.
_________________ Semper Fidelis
mladen 69 Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2013-07-16 Smederevska Palanka
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 17.07.13 18:52
To se verovatno odnosi na glavnu kasarnu.Koliko se sećam CVTŠ je imao 5 objekata.Glavna kasarna je bila u Ilici 256b,ŠRO i OSVŠ su bili u kasarni takođe u Ilici ne sećam se broja nalazila se pored zagrbačke pivovare, treća kasarna je bila na uglu Ilice i Selske ceste,internat VTF-a je bio kod tramvajskog okretišta i bio je jedan objekat u ulici Kunišćak gde je bio samački hotel i srednja škola stručnih radnika. Koliko vidim u Google maps na mestu moje kasarne(ona do pivovare) je sada Hrvatsko Katoličko Sveučilište.Neke zgrade su srušene i to upravo paviljon ŠRO,kabinet TOB-a i jedna mala zgrada u kojoj je bila učionica. Upravo sam se setio: adresa kasarne ukojoj je bila ŠRO je Ilica 242
Ilirska Bistrica SRO Zg voli ovaj upis
BORUTUS Gušter
BROJ POSTOVA: : 18 ČLAN OD: : 2013-03-02 DOB : 74 Ljubljana
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 08.04.14 17:06
Janeztrdi Na slici je ulaz u Školski centar, ulaz u kasarnu je iza leđa. U toj kasarni neko vrijeme (u vrijeme rata) bile su locirane jedinice UN. Kasarna sa ugla Ilica Selska, pogled prema zapadu
Ove godine sa klasićima iz Ljubljane imamo namjeru posjetiti kasarnu (ako nam to dopuste)
Slike su skinute sa Googleearth Streetview
Aca Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2014-07-23 Skopje
Naslov komentara: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec septembarska klasa 1990 24.07.14 0:02
Prvi koji me primio prvog dana je bio tada mladji vodnik Peterka Alen, Potporucnik mi je bio Goce (zaboravio sam prezime). Molim ako ima iko od mojih klasica da se javi.
igor gomze Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-10-19
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 02.11.14 20:44
Lep pozdrav iz Celja. Bil sem oktoberska klasa 1980,ŠRTO 59 klasa.Komandir voda poručnik Simonović Milan.V mojem vodu so še bili,takole po spominu,je kar precej let minilo od takrat: Živković Miloš-Smederevo Radovanac Dalibor-Beograd Misirlić Zoran-Niš Cicvara Predrag-Dubrrovnik ? Micković Dejan-Beograd Jozelj Anton-Babno polje Đurmić Nermin-Tuzla ali Banja luka ? Krušec Zvonimir-Levanjska varoš Bazina Neven-Knin Jakimovski Dimitrija-Bitola Lasovski ali Vlasovski Slave Skopje Hrnjkaš Frano-Kupres
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 06.11.14 14:52
Igore da zaželim dobrodošlicu,sa malim zakašnjenjem Čestitke na memoriji
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
igor gomze Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-10-19
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 06.11.14 20:46
lep večer vsem bivšim pripadnikom JNA. Hvala,ti za pohvalo druže podpukovniče Lacoš. Da še malo nadaljujem okoli mojega služenja v ŠRTO.Po končanem šolanju je bila na vrsti prekomanda.¸Zaradi odličnega uspeha smo nekateri lahko izbirali prekomando.Prekomande nam je čital major,oprostiti mi majore,pozabil sem tvoje ime.Prekomande so čitali komplet celemu ŠRTO-ju.Čitali so nam jih v veliki dvorani,na sredi centa Vojne akademije.Jaz sem dobil izbrano prekomando v Ljubljano,VP2480/2 Šentvid,kasarna Boris Kidrič.nastavni tehnički bataljon za art.mehaničare. Od marca 1981 pa do 25.novembra 1981Moram pogledati v svojo vojno bukvico,kdo je bil komandir čete.Takole po spominu so bile starešine:stari vodnik PUH IVAN,podporučnik:Naim Maloku,komandir čete je bil poručnik iz Črne gore ime Radoš,ostalo bom pogledal.Komandant kasarne,imel je nadimak ŽILE,pravi vojnik,komanda taka kot mora biti.Danes v 56 letu starosti imam čin rezervnega kapetana prve klase.Drugače pa isti hobi že preko 40 let radioamaterstvo.Pozivni znak S51O,v radioklubu Celje S53EOP,S52C in QRP CLUB Celje S52L.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 07.11.14 9:32
igor gomze (citat):
Jaz sem dobil izbrano prekomando v Ljubljano,VP2480/2 Šentvid,kasarna Boris Kidrič.nastavni tehnički bataljon za art.mehaničare. Od marca 1981 pa do 25.novembra 1981Moram pogledati v svojo vojno bukvico,kdo je bil komandir čete.Takole po spominu so bile starešine:stari vodnik PUH IVAN,podporučnik:Naim Maloku,komandir čete je bil poručnik iz Črne gore ime Radoš,ostalo bom pogledal.Komandant kasarne,imel je nadimak ŽILE,pravi vojnik,komanda taka kot mora biti.
Pozdrav Igore i dobro nam dosao! Ima nas par koji smo bili u Borisu. Za razliku od tebe, mi smo tamo bili na obuku. Ja sam isto bio u 2480/2-2 (druga ceta drugi vod) 1978/79 god. Komandir voda nam je bio Budimir Milenko. Kapetanu se ne secam ime, nazalost. Udji i opisi malo detaljnije tvoje dozivljaje, utiske i uopste kako je bilo.
Ovde ima dosta komentara iz Borisa: [You must be registered and logged in to see this link.]
Pozdrav
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
DejanS Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2016-03-11 DOB : 53 pozarevac
Naslov komentara: DejanS 11.03.16 21:53
Aca (citat):
Prvi koji me primio prvog dana je bio tada mladji vodnik Peterka Alen, Potporucnik mi je bio Goce (zaboravio sam prezime). Molim ako ima iko od mojih klasica da se javi.
Mladenovski Goce se zvao potporučnik,ali ga nije bilo prvih dana,jer je imao operaciju.Peterka Alen je bio komandir prvog voda,u kojem sam ja bio.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 19.04.16 19:54
Križanje Ilica - Mandaličina, 50-tih, vojnik je vjerojatno iz kasarne na Črnomercu...
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 04.01.17 10:59
Malo mi je neugodno ali ja se ne sjećam niti jednog imena a bio sam tamo 1989/90. Osim imena komandanta ŠRO - potpukovnik M. Rajevac, a i to samo zato što sam vježbao njegov potpis na nekim "nevažnim" papirima, tipa dozvole za izlazak i sl. Ne sjećam se ni broja vojne pošte, čak ni koja sam klasa bio, osim da sam bio septembarac.
Sjećam se da mi je komandir voda bio makedonac, ali kao da su bila dva (drugi naravno u drugom vodu) pa nisam siguran je li to ovaj Mladenovski Goce koji se spominje gore. Ovaj moj je imao tik ili govornu manu ili nešto, uglavnom usred rečenice bi zastao, par sekundi bio "zamrznut" i onda nastavio dalje gdje je stao kao da se ništa nije dogodilo. Možda je u tim sekundama "prevodio" svoje misli na srpsko-hrvatski? Ali dok se nismo navikli izgledalo je baš čudno.
Od nekih zanimljivosti sjećam se da smo kopali neki kanal za neke instalacije, te rasporeda rada ambulante koji je visio u hodniku s oznakom Vojna tajna : poverljivo.
E i da, prvi put kada nam je komandir rekao da stanemo oko njega u obliku slova P. Što je sve nas "latiničare" ostavilo totalno zbunjene.
A kasnije kada sam bio stažo (ostao sam u ŠRO) , bio je jedan nimalo smiješan i potencijalno jako opasan događaj. Netko je među školske metke s kojima se vježbalo pred prvi (i jedini) odlazak na streljanu ubacio i jedan bojevi. Na sreću grupa pitomaca koja je dobila pravi metak je vježbala prema zidu kasarne, pa je jedina posljedica bila rupa u zidu , no da ga je dobila druga grupa koja je vježbala prema Ilici mogla se desiti tragedija.
Milan Cvetković Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-01-10 DOB : 68 Majdanpek
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 10.01.17 1:08
Bio sam u vojsci u VP 3566/3 u Zagrebu godine 1976. kao martovska klasa. Sećam se Haznadar Emira iz Banja Luke, Ćuka iz Beograda, Miroslava iz Sente, Vuksana iz Zagreba, ... Bilo je to divno vreme, vreme drugarstva, bratstva i jedinstva i ponosan sam što sam svedok tih dogadjaja i "vlasnik" divnih uspomena.
danijel P7b Gušter
BROJ POSTOVA: : 74 ČLAN OD: : 2017-01-21 DOB : 42 Zagreb
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 23.01.17 22:55
I ja sam služio ostatak svog vojnog roka u toj glavnoj Kasarni na Črnomercu gdje je i dan danas vojno učilište samo je to bilo 2002 godine uglavnom nije bilo loše ...
iverdev Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-02-11
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 11.02.17 21:08
Fantje zdravo! Sam sem služil v ŠRO od marca 1990, do marca 1991. Najprej kot "pitomac", kasneje kot "stažo". Komandir voda je bi p.por. Đokić Spomenko. Dogodek, ki ga je omenil ELVIS, je tudi meni ostal v spominu. Pri vadbi streljanja sem ležal ob Andriji Milutinoviću, ki je sprožil "bojevi" naboj iz svojega M-72. Malo je manjkalo, da krogla ni zadela p.por. v nogo, saj je hodil pred nami in gledal, kako izvajamo vaje na ukaze "puni, nišani, pali". Takoj po poku smo z vajo seveda prenehali ... Sicer imam na Zagreb in služenje lepe spomine. Slabši pa so od takrat, ko smo imeli "dežurno jedinico", pripravljeno na izhod. Najbolj mi je ostala v spominu noč na 15. januar, ko je bilo tik pred tem, da nas "hrvatski specialci" napadejo. Bil sem dežurni v kasarni. Spali smo oblečeni, orožje v pripravljenosti ... Okrog 1.00 mi je prišel pomočnik Perović iz Celja povedat, da so dosegli dogovor, da "specialci" deponirajo orožje v skladišča. Malo smo si oddahnili, ampak bilo je res napeto.
Aca Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2014-07-23 Skopje
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 10.09.17 22:19
Kod nas je isto bila jedna zajebancija, u toku vezbovnih aktivnosti na terenskoj obuci na Slunju, kada smo bacali bojeve bombe(kashikare), jedan je vojnik bacio ocigurach umesto bombu, tada mu je oficir izbacio bombu u rov i bacio njega i sebe u drugu stranu rova "U" dok nije prosla eksplozija.
elvis Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2017-01-04
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 06.06.18 18:17
Današnje stanje:
Ako me sjećanje ne vara, ova zgrada u centru (pored koje je dizalica) je nekada bila niža (prizemnica) i tamo smo imali nastavu iz POV-a. Zgrada ŠRO-a, tj spavaonice su bile u zgradi u lijevom gornjem kutu, ali također ako se dobro sjećam prije nije išla u L. Ne mogu se sjetiti što je bilo na mjestu ove ogromne staklene novogradnje, rekao bi da nije bilo ničega ili?
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 06.06.18 21:15
86 spavali smo u zgradi br 1, nastava TOB je bila u br 2 Taktika u br 3 a kantina je br 4, srusene su oko 2010.[You must be registered and logged in to see this image.]
Aca voli ovaj upis
elvis Gušter
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 06.06.18 21:45
n P (citat):
86 spavali smo u zgradi br 1, nastava TOB je bila u br 2 Taktika u br 3 a kantina je br 4, srusene su oko 2010.
I bila mi je malo čudna ova zgrada uz rub u obliku slova L. Nisam se sjećao da je naša zgrada bila toliko "podignuta", a niti da je bila u u obliku L. Prošlo je nekih 27 godina od kako sam bio tamo. No od ovog što si nabrojio sjetio si me samo kantine. Što je bio TOB? Mogu se sjetiti samo POV-a u (mislim) zgradi br.2. Zgrade br.3 se uopće ne sjećam.
Je li zgradi južnije od br.2 bio brico? Ili je bio samo prvih nekoliko dana kada bi došla nova klasa, kao da se sjećam da smo kasnije morali ići u K1 na šišanje?
Alen P Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2016-01-27
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 06.06.18 22:18
Ja sam bio pre 32 godine secanja blede, TOB ako je upste ta skracenica je bio jedan od glavnih predmeta nesto u vezi odrzavanja, snabdevanja, predavao ga bivsi artiljerac mislim da je slabije cuo mozda se prezivao Lukač POV1 i POV2 je bilo nesto u vezi marksizma. Zgrada br 2 bi trebalo da je bila mala montazna sa dve ucionice i WC-om u njoj je bila i moja ucionica.
elvis Gušter
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 07.06.18 9:25
Alen P (citat):
Ja sam bio pre 32 godine secanja blede, TOB ako je upste ta skracenica je bio jedan od glavnih predmeta nesto u vezi odrzavanja, snabdevanja, predavao ga bivsi artiljerac mislim da je slabije cuo mozda se prezivao Lukač POV1 i POV2 je bilo nesto u vezi marksizma. Zgrada br 2 bi trebalo da je bila mala montazna sa dve ucionice i WC-om u njoj je bila i moja ucionica.
Bio si prije a sjećaš se bolje od mene
POV 1 i 2 je bilo Političko Obrazovanje vojnika. Zabravio sam je li na 1 ili 2 , možda na 2 je bio predavač neki profesor filozofije ili tako nešto pa iako sam jedva držao oči otvorene bilo je nekako modernije i zanimljivije. Onaj drugi POV je držao IIRC neki "klasični" predavač i tu sam samo spavao, makar imao oči otvorene.
Kapetan Peković Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2018-08-01
Naslov komentara: ŠRO 1989 g. 01.08.18 12:41
Pozdrav
Secam se jednog kap. Pekovića, a glavni škole je bio mislim da podpukovnik mag. Rajevac Ljubimko. A onaj Peković, kod predaje raporta, ko da mu je bila metla u guzici
elvis Gušter
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 24.12.18 17:33
Klasa septembar 89/90 pred odlazak na pješačku obuku na poligon Slunj.
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 07.03.19 14:56
5. vod, 77. klasa ŠRO TSl KoV Zagreb, v.p. 3566/1d, septembar 1989 - mart 1990: (neka ne zamere oni koje sam zaboravio da pomenem)
- Miloje Simić, Šabac - Srđan Klikovac, Podgorica (Titograd) - Dušan Ilić, Beograd - Igor Brnović, Beograd - Kosta Nikolovski, Zagreb - Borna Šimić, Zagreb - Robert Frajlić, Zagreb - Andrej Fajmut, Šmartno - Jure Culiberg, Ljubljana - Andrej Šoštarič, Rimske Toplice - Predrag Basta, Gospić - Milisav Žigić, G. Kostajnica - Petar Vorkapić, Vranje - Goran Zeković, Berane (Ivangrad) - Denis Tafra, Omiš - Aleksandar Stanišić, Paraćin - Nenad Predrevac, Orahovica - Dario Dutina, Našice - Vlado Mitev, Skopje - Gregor Kovačič, Celje - Dušan Kalezić, Loznica - Alen Kolombo, Drniš - Dragan Jelić, Šabac - Goran Ivandić, Zadar - Zoran jovanović, Našice - Branislav Ignjatić, Banja Luka - Aleksandar Pantić, Surdulica - Shaipi Veton, Priština - Slobodan Savić (tj. ja), Trstenik
Bilo je još par njih kojima se sećam lika ali ne mogu da se setim imena. U svakom slučaju, ukoliko neko zna nešto o ovim ljudima, bio bih zahvalan da dobijem neku informaciju.
Makarije Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2019-04-11 DOB : 54 Beograd
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec 11.04.19 10:07
Pozdrav,
75 kl. ŠRO TSl KoV (što mislim da je bio pun naziv) 88/89 Komandant je bio ppuk Ljubinko Rajevac (sklonjen od daljeg napredovanja jer je u nekom trenutku pod dejstvom alkohola kao tada perspektivan oficir izašao pijan i u gaćama u krug) Zamenik komandanta kIk Peković Dragoje (ako se dobro sećam imena) - poznat po tome što je sjajno zakucao koš, samo svojoj ekipi (pričali su da je dobio udarac loptom u glavu pa bio dezorijentisan) Od oficira - predavača kao kroz maglu se sećam: - Lukač TOB (Tehničko obezbeđenje) - Major Denić, mislim da je Milan (Topografija), verovatno pozitivno najluđi oficir kojeg sam upoznao (nadimak Denč) - ppuk Sućeska Muhamed, bio posle u komisiji za ispitivanje rušenja mostarskog mosta (eksplozivi) - dežurni oficir kasarne povremeno bio kapetan (ili beše kIk) Bičkaj Rama - verovatno najbolji oficir kao primer za ugledanje - kIk Kršić Vojislav, predavao taktiku - Čikvar Zdenko (mislim da je Zdenko, možda i Željko ime i da je tada bio kIk) - predavao TOB e sad ... ako Alchajmer ne preuzme ... morao bih da potražim arhivu sa fotografijama
Sponsored content
Naslov komentara: Re: VP 3566/3 Zagreb - Črnomerec