FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...

Go down 
+29
Brkakougar
Sloba1
milutins
vladimir
PORUCNIK
013gonzo
flexi
Gringo
guster danijel
Vojnik Graničar
Četni evidentičar
ercov54
BEOGRAD
Stanko1
lacoš
dojran
SveJug
alexandar
Pero™
Bogart
purger
Matrix
Kemo Specijalac
zastavnik
bojnik
East&West
pera84
Stazio
Boske
33 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Next
AutorPoruka
bojnik
Poručnik
Poručnik
bojnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2745
ČLAN OD: : 2012-11-13
DOB : 59
M(j)esto Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice

RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime10.01.13 23:31

Evo najveći ulov ikada, kada se posloži lijepo izgleda:

[You must be registered and logged in to see this image.]

lol!
Na vrh Go down
Boske
Zastavnik
Zastavnik

BROJ POSTOVA: : 879
ČLAN OD: : 2012-10-28
DOB : 60
M(j)esto Austrija

RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime10.01.13 23:47

Kostelj:
Prošlog ljeta sam imao priliku u dva navrata kušati ukusno meso ove grabljivice (prijatelj je uspio dva dana zaredom uloviti po jedan primjerak). Meso je bilo ukusno, okus nešto između ribe i piletine, bar sam ja to tako registrirao. Što mi je naročito "olakšalo" konzumiranje je činjenica da ovaj morski pas nema tipične sitne riblje kosti, samo kralježnicu i još nešto uz nju. Vrlo praktično Very Happy

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 0:01

Boske (citat):
Kostelj

Nemam ništa protiv da se neke stvari i ponove, zašto ne, uvijek su dobrodošle priče, samo se mislim da ti nije možda promaknula prethodna stranica teme s morskim psima. Very Happy
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
BROJ POSTOVA: : 5085
ČLAN OD: : 2012-11-24
DOB : 57
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 0:03

Boske (citat):
Kostelj:
Prošlog ljeta sam imao priliku u dva navrata kušati ukusno meso ove grabljivice (prijatelj je uspio dva dana zaredom uloviti po jedan primjerak). Meso je bilo ukusno, okus nešto između ribe i piletine, bar sam ja to tako registrirao. Što mi je naročito "olakšalo" konzumiranje je činjenica da ovaj morski pas nema tipične sitne riblje kosti, samo kralježnicu i još nešto uz nju. Vrlo praktično Very Happy

Kako ste ga spremali?
Na vrh Go down
Boske
Zastavnik
Zastavnik

M(j)esto Austrija

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 0:18

Pohovali su ga. Moram napomenuti da je taj moj prijatelj rodom iz Bosne ali je vrstan ribolovac kako u slatkim vodama, tako i u moru. Primjerci su bili kapitalni, imam fotke negdje u kameri ali mi se sada ne da tražiti. Inače to nije njegov prvi kapitalni ulov, bio je on već nekoliko puta u lokalnim novinama sa svojim ulovima. Moram ipak napomenuti da on nije baš neiskusan na moru; već 16-17 godina ima kuću na moru gdje svake godine boravi od maja do septembra a ima i lijepu, modernu opremljenu brodicu.
Uz morskog psa smo pili dobro bijelo vino iz Austrije (moj doprinos) i još i sada se rado sjećam ugođaja za stolom. Bilo nas je desetak ali nismo imali šanse pojesti sve. A sutradan repriza Very Happy Interesantno je da je oba morska psa ulovio na istoj lokaciji!

Boske: komentar modifikovan dana: 11.01.13 0:19; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 0:19

Druže kapetane Stazio, čestitam!! cheers

900 postova je trebalo i napisat! Exclamation
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 0:22

Boske (citat):
Interesantno je da je oba morska psa ulovio na istoj lokaciji!

Nije neobično da su kostelji čak i u većim jatima ili u parovima.
Kako ih je ulovio znaš li? Parangal, panula...
Na vrh Go down
Boske
Zastavnik
Zastavnik

M(j)esto Austrija

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 0:36

Max Blitz (citat):
Boske (citat):
Interesantno je da je oba morska psa ulovio na istoj lokaciji!

Nije neobično da su kostelji čak i u većim jatima ili u parovima.
Kako ih je ulovio znaš li? Parangal, panula...

E baš si me našao s tim izrazima Max Very Happy Pokušat ću objasniti. Prvog dana sam ja bio s njim na brodici. Rano smo se odvezli do njegove vrše (mislim da se tako zove) gdje su se uhvatile dvije manje ribe, mislim da je rekao da su to ugori. Jednog je ostavio u vrši a drugog zakačio na udicu i pustio ga 200-300 metara iza brodice. Vozili smo se, laganim tempom, jedno sat vremena okolo ali se ništa nije zakačilo. Onda je rekao da će ga ostaviti na nekoj spravi kao živi mamac do sutra. Moguće da je to parangal, u svakom slučaju sprava se sastoji od olova koje se pusti na dno, gore pluta stiropor koji je vezan prozirnim konopcem sa olovom a na tom vertikalnom konopcu je zakačen drugi konopac (dužine 3-4 m) koji rotira oko ovog vertikalnog konopca i na tom konopcu je živi mamac. Sutradan ujutro je tamo bio uhvaćen prvi kostelj. Opet je postavio mamac na isti način i drugi dan opet kostelj na udici (obadva otprilike iste veličine).
Naravno ja nisam prisustvovao izvlačenju lovine jer mi se ne da ustajati svaki dan tako rano. Naročito ne kad sam na odmoru Sleep

Boske: komentar modifikovan dana: 11.01.13 0:38; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 0:37

Max Blitz (citat):
Druže kapetane Stazio, čestitam!! cheers

900 postova je trebalo i napisat! Exclamation
Hvala druže kapetane cheers
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 0:44

Boske (citat):

Jednog je ostavio u vrši a drugog zakačio na udicu i pustio ga 200-300 metara iza brodice. Vozili smo se, laganim tempom, jedno sat vremena okolo ali se ništa nije zakačilo. Onda je rekao da će ga ostaviti na nekoj spravi kao živi mamac do sutra. Moguće da je to parangal, u svakom slučaju sprava se sastoji od olova koje se pusti na dno, gore pluta stiropor koji je vezan prozirnim konopcem sa olovom a na tom vertikalnom konopcu je zakačen drugi konopac (dužine 3-4 m) koji rotira oko ovog vertikalnog konopca i na tom konopcu je živi mamac.

Prvi način ribolova koji sam podebljao je panula koja se vuče za brodom, a drugi ometac.
Iskreno mislim da tvoj prijatelj nije ciljano lovio morske pse nego nešto drugo. Vjerojatno zubace ili gofa, možda i tunu. Very Happy
Na vrh Go down
Boske
Zastavnik
Zastavnik

M(j)esto Austrija

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 0:44

Stazio i ja se pridružujem čestitkama. Suvišno je napominjati da ste ti i Max najaktivniji članovi ovog foruma. Vaši postovi su stvarno prva liga i drago mi je da smo se na ovom forumu pronašli i da se lijepo družimo. Ja evo kaskam pomalo iza ali evo i broj mojih postova kaže da ću uskoro dobiti oficirski čin Very Happy

Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 0:53

Boske (citat):
Stazio i ja se pridružujem čestitkama. Suvišno je napominjati da ste ti i Max najaktivniji članovi ovog foruma. Vaši postovi su stvarno prva liga i drago mi je da smo se na ovom forumu pronašli i da se lijepo družimo. Ja evo kaskam pomalo iza ali evo i broj mojih postova kaže da ću uskoro dobiti oficirski čin  Very Happy

Hvala druže Smile
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 0:55

Max Blitz (citat):
Boske (citat):
Jednog je ostavio u vrši a drugog zakačio na udicu i pustio ga 200-300 metara iza brodice. Vozili smo se, laganim tempom, jedno sat vremena okolo ali se ništa nije zakačilo. Onda je rekao da će ga ostaviti na nekoj spravi kao živi mamac do sutra. Moguće da je to parangal, u svakom slučaju sprava se sastoji od olova koje se pusti na dno, gore pluta stiropor koji je vezan prozirnim konopcem sa olovom a na tom vertikalnom konopcu je zakačen drugi konopac (dužine 3-4 m) koji rotira oko ovog vertikalnog konopca i na tom konopcu je živi mamac.

Prvi način ribolova koji sam podebljao je panula koja se vuče za brodom, a drugi ometac.
Iskreno mislim da tvoj prijatelj nije ciljano lovio morske pse nego nešto drugo. Vjerojatno zubace ili gofa, možda i tunu. Very Happy

Nekada se tako lovio brancin, grabljivac se zaletao na živi mamac. Danas to rijetko vidim da neko koristi.

Na vrh Go down
Boske
Zastavnik
Zastavnik

M(j)esto Austrija

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 1:00

Max Blitz (citat):
Boske (citat):

Naravno da nije! On jednostavno voli more i svako jutro (a počesto i navečer) isplovljava. To je njegov hobi i velika ljubav. Njemu u stvari i nije do ulova, njemu je bitno da je na moru i u barci i kad ga u tim momentima posmatraš čisto vidiš kako se transformirao u dječaka i kako mu oči blistaju. Inače je dobro situiran ali voli sve što je ima veze s morem i Dalmacijom. Ima čak i vlastiti maslinik i vinograd. Masline su još mlade i tek počele rađati ali vinograd dobre berbe donosi. Kušao sam, kod njega u podrumu, njegovo vino koje je sam proizveo i stvarno se oduševio. Hit je i njegova maslina koju je zasadio pred kućom. Stara je preko sto godina, on ju je negdje podalje kupio, platio da je iskopaju i transportiraju do njega i to samo da bi pred kućom imao staru maslinu. Ta priča ga je sigurno puno koštala ali on je htio da ima staru maslinu pred kućom king

Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 14:27

Boske (citat):
king

Čestitam druže potporučniče. cheers
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 14:57

Također druže Boske, čestitam! Exclamation
Je li mogoće da su počeli pisat na drugoj temi o austrijskoj vojsci, bez tebe? Drugovi, mislim da je Boske trebao imati tu čast da započne priču! Very Happy
Na vrh Go down
Boske
Zastavnik
Zastavnik

M(j)esto Austrija

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 15:42

Stazio, Max; hvala na čestitkama!
Ma gdje su počeli o austrijskoj vojsci? Trčim tražiti jer tema je "vruća", naime sin na jesen ide u austrijsku vojsku. Ukupno 6 mjeseci i poslije temeljne obuke možeš svaki dan kući na spavanje. Ja ga već zezam da je to vojska za mamine maze Very Happy

Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime11.01.13 19:44

Boske (citat):
Stazio, Max; hvala na čestitkama!
Ma gdje su počeli o austrijskoj vojsci? Trčim tražiti jer tema je "vruća", naime sin na jesen ide u austrijsku vojsku. Ukupno 6 mjeseci i poslije temeljne obuke možeš svaki dan kući na spavanje. Ja ga već zezam da je to vojska za mamine maze  Very Happy

Ispričaj nam još ponešto o služenju vojnog roka u Austriji, ali na temi. Smile
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime13.01.13 1:02

Ovo jelo često spremim, jednostavno je i ukusno, zeleni rezanci s gamberima, odnosno repovima kozica.

Trebaju vam zeleni rezanci, ulje, sol, papar, peršin, češnjak, bijelo vino, malo pasirane rajčice i gotovi umak od parmezana. Može i vrhnje za kuhanje plus parmezan. I naravno, glavni sastojak, repovi kozica. Bilo bi najbolje koristiti kozice s ribarnice ili škampe, još bolje, koje ćete kući prokuhati i očistiti od ljuske. Može se raditi i sa onim smrznutim, očišćenim, kojih ima u svakom dućanu. Također za recept odgovara i smrznuti mix plodova mora.
Ukusno i fino jelo za one kojima je nedostupnija ribarnica sa svježom ribom. Ovo jelo je često u pizzerijama, i nije baš jeftino, a napravim ga svaki put puno bolje nego da jedem vani. Very Happy

Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime13.01.13 23:59

Jedan ljepotan (prije nego je pošao na "gradele")

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime14.01.13 0:51

Stazio (citat):

To je manji gof (felun), to je ulovio tvoj brat ili onaj od kojeg si odreske tune uzeo? Very Happy
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime14.01.13 0:59

Max Blitz (citat):
Stazio (citat):

To je manji gof (felun), to je ulovio tvoj brat ili onaj od kojeg si odreske tune uzeo? Very Happy

Moj otac, i on ponekad "baci udicu". Smile
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime14.01.13 1:17

Stazio (citat):
Moj otac, i on ponekad "baci udicu". Smile

A tebe baš ni malo ne vuče? Very Happy
Meni fali ponekad pa odem ljeti s prijateljem, a volim i podvodnu pušku...

Ne, nisam to ja..... Sad

Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime14.01.13 1:21

Za sada ne. No "crna ovca". Cool
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime14.01.13 3:02

Evo Stazio, ovako treba izgledati VPBR 31 tamo negdje van Bokokotorskog zaljeva na mjestu gdje neće smetati ribaricama i pomorskom prometu:

Pa kad dođem, idemo zajedno roniti! cheers

(U svijetu ima primjera da se neki rashodovani vojni brodovi namjerno potapaju i onda budu stanište riba, a time i dobra "pošta" za podvodni ribolov u turističke svrhe. Može i samo razgledavanje iz jedne drugačije perspektive!)

Za VPBR 31, ova ideja nije nova, pisalo se već o tome:

[You must be registered and logged in to see this link.]

sunny

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime20.01.13 4:56

Max Blitz (citat):
Prvi način ribolova koji sam podebljao je panula koja se vuče za brodom.

sunny
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime30.01.13 3:54

Nismo ništa do sad rekli o zubacu, a spomenut je nekoliko puta.

ZUBATAC

Pripada obitelji ljuskavki (Sparidae). Uz komarču i lubina najtraženija riba Jadrana. Svoje ime duguje velikim očnjacima koji se ističu na njegovu zubalu.
Naraste do 1 metra duljine i postigne težinu od 16 kg. Čvrste je građe, osobito glava sa prednjim dijelom. Ističu se jake čeljusti i vrlo veliki i oštri očnjaci. Duguljastog je ali istovremeno i prilično visokog tijela u boku stisnutog. Po izgledu se odmah da zaključiti da se radi o vrlo snažnom grabežljivcu i odličnom plivaču. Voli obrasla dna na kojima se zadržava riba. Izbjegava strmu obalu, pješčana i muljevita dna, mutne vode, mirne uvale i priobalje uz naselja. Hrani se uglavnom ribom, rakovima, glavonošcima, crvima itd. Kao tipični grabežljivac napada sve što je u pokretu i uvijek je spreman za napad. Vrlo je uporan lovac. Kreće se na velikom rasponu dubine od 1 do 200 metara, ali najčešći je do 30 metara dubine. Skuplja se u veća jata samo u sezoni mriješćenja. Mrijesti se početkom ljeta.
Najbogatija područja zubataca su područja šibenskih i zadarskih otoka, gusta naselja su i u području Pule i Rovinja, i oko otoka Visa, Lastova, Mljeta i Palagruže, te u crnogorskom primorju.
Osim u Jadranu rasprostranjen je i u Mediteranu i istočnom Atlantiku.

Mnogi gurmani će reći da je najbolji spremljen - pečen u krupnoj soli!

Prije pečenja ribu očistimo izvana i iznutra, te je dobro osušimo. U zdjelu odvojimo bjelanjke, lagano ih istučemo, dodamo vodu i krupnu morsku sol. Sve zajedno izmiješamo te od dobivene smjese, na limu, rasprostremo postelju debljine 5 cm. Ribu položimo na sol i cijelu je prekrijemo ostatkom smjese. Tako obloženu ribu stavimo u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 40 minuta (što je riba veća duže se peče). Sol u toku pečenja stvori vrlo tvrd oklop koji prije posluživanja razbijemo malim čekićem ili žlicom. Kada smo odstranili sol ribi odstranimo i kožu te je izvadimo u filetima ili cijelu. Višak soli očistimo, a ribu odmah poslužimo uz kuhano povrće i maslinovo ulje. Very Happy

Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4341
ČLAN OD: : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime30.01.13 10:23

Na zalost je jedan moj izvestaj o ribama u Svedskim vodama pogresno postavljen: [You must be registered and logged in to see this link.]
Zamolio bi moderatora da prebaci na pravo mesto.

Sorry Embarassed
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime30.01.13 14:36

Nisam moderator, ali možda mogu pomoći.
Ovo je sjajan post SveJuga, koji je završio na temi 'Samo za ljubitelje prave hrane', gdje pričamo o mesu kopnenih životinja!
Mjesto mu je i ovdje, dakle SveJug kaže:

"Svedska je opkoljena sa ca 2400 km vodom i jede se dosta ribe ( u more i puno jezera je dozvoljeno bezplatnom pecanje za amatere/privatne osobe) na primer:

Torsk (Gadus morhua) [You must be registered and logged in to see this link.]
Sill (Clupea harengus) [You must be registered and logged in to see this link.]
Losos (Salmoniformes) [You must be registered and logged in to see this link.]

Posto Balticko more nema veliki sastojak soli u sebe ima i Štuke i Grgeč. Zvuci mozda cudnovato ali je tako."
Grgec (Perca fluviatilis) [You must be registered and logged in to see this link.]
Stuka (Esox lucius) [You must be registered and logged in to see this link.]

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 19.03.13 5:45; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime30.01.13 15:02

Hvala ! Very Happy

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime30.01.13 15:08

SveJug (citat):
Na zalost je jedan moj izvestaj o ribama

SveJug, pa nije to valjda jedini post o ribama koji ćeš postaviti na temu? Question Very Happy
cheers
Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime30.01.13 22:04

E sada me izazivas Question Sada idem da spavam posto sutra ustajem rano. Negom pokusacu sutra postavini neke slike sa pecanja u Svedsku. Surprised
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime30.01.13 22:30

SveJug (citat):
E sada me izazivas Question Sada idem da spavam posto sutra ustajem rano. Negom pokusacu sutra postavini neke slike sa pecanja u Svedsku. Surprised

Shocked Izazivam?

Šalim se SveJug, ne trebaš, naravno. Nemoj, ako ti se ne da.
Dajemo ovdje inače jedni drugima razne poticaje..... Sorry, možda si krivo shvatio. Surprised
Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime31.01.13 18:10

Max Blitz (citat):
SveJug (citat):

Shocked Izazivam?

Šalim se SveJug, ne trebaš, naravno. Nemoj, ako ti se ne da.
Dajemo ovdje inače jedni drugima razne poticaje..... Sorry, možda si krivo shvatio. Surprised

Nema problema drugar, treba dati malo poticaje, inace se covek ulenji. Very Happy

Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime31.01.13 18:26

Kao sto sam i ranije napisao Svedska ima puno jezera i ca 2400 km mora tako da se dosta i peca. Pretezno idemo na obicna jezera ili na vestacka jezera gde se ubacuje uzgojena riba.
Desi se da odemo i na more izmedju Svedske i Danske gde je raztojanje od kopna do kopna svega 3,5 km.
Izlazimo sa ovakvim brodicima:

Vremenske prilike neki put nisu bas najbolje pa izgledamo ovako:

Ribe poneki put su vece, neki put manje kao ove:

One koje su premalene bacamo galebovima i studiramo kako su vesti da ih ugrabe u vazduhu

Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime31.01.13 20:58

Ovo su neke organizovane ribolovačke ture, sigurno se dobro zabavljate. Very Happy
Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime31.01.13 21:09

Jeste, pretezno se organizujemo na poslu pa tako kolektivno. Normalno uz to nesto malo zesteg isto da se nebi prehladili Very Happy

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime31.01.13 22:58

Na onoj prvoj slici s ribom je bakalar, a na drugoj haringa (kao naša srdela, samo veća), jesam dobro rekao? Question
Znaš li SveJug što je morski vuk? Ne zezam se, stvarno.....
Navodno jako ukusan, naraste do dva metra....

Morski vuk

Treba ga se čuvati jer stvarno može jako ugristi. Neće u moru, jer živi isključivo po dnu, nego u brodu, kad je već izvađen.
Ima ga u sjevernim morima, nije stanovnik Jadrana. U Jadranu žive njegovi manji rođaci, ali puno manji, do 20-tak cm.
Ja sam s mora inače, SveJug, iz Dalmacije..... Very Happy
Cool

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 05.03.13 5:33; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime01.02.13 8:20

Znam, na Svedski se zove "Havskatt" u prevodu, morska macka. Ima ih u Kattegatt (more izmedju Svedske i Danske gde mi idemo na pecanje) i u Skagerrak (more izmedju Svedske i Norveske). Inace ih ima na ovim prostorima:

Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime01.02.13 12:36

SveJug (citat):

Po slici bih rekao da su u pitanju ruske podmornice. lol!

Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime01.02.13 13:15

Very Happy Very Happy Very Happy

Jeste, SSSR podmornice su operisale po Svedskim teritorijalnim vodama, jedna se pak i nasukala (U137). Vidi kartu.

Izvan teme pa se nadam da moderator nece neagovati Wink

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime01.02.13 13:31

Malo je izvan teme, ali se nadovezuje na priču. Da, 1981.g. se nasukala sovjetska podmornica, bila je to tada velika blamaža za SSSR. Evo još jedan članak koji se tiče sovjetskih podmornica u švedskim vodama:

[You must be registered and logged in to see this link.]

Evo jadranskog rođaka morskog vuka, babica, nije veći od pedlja..... Very Happy

Kažu da je morski vuk dosta izlovljen, specijalitet je i lovi se u velikim količinama. Kod nas je morska mačka vrsta morskog psa. (Onaj mali pjegavi.) Very Happy
sunny
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime08.02.13 3:18

Ribe ne osjećaju bol ?

Tim međunarodnih stručnjaka objavio je rezultate istraživanja prema kojem milijuni ribolovaca mogu mirno spavati, jer su utvrdili da ribe ne mogu osjećati bol. Oni tvrde kako ribe ne pate čak ni kada su probodene harpunom ili zakačene na udicu te se bore za svoj život. Razlog zašto je tome tako jest činjenica da ribe nemaju moždani sustav, odnosno dovoljno senzornih receptora u svojim živčanim stanicama da bi uopće mogle osjećati patnju. Iako se ribe bore za život kako bi se oslobodile s udice, znanstvenici tvrde kako to ne znači da su u boli. Istovremeno, pokazuju 'minimalno posljedica' od ozljeda ili otrova koje bi, s druge strane, ljude dovele u agoniju.

U izvještaju objavljenom u znanstvenom časopisu 'Fish and Fisheries' stručnjaci pišu kako su provodili eksperimente zabijajući igle u čeljusti kalifornijskih pastrva. Jim Rose, profesor zoologije i fiziologije na Sveučilištu Wisconsin, bio je voditelj projekta. "Unatoč velikim dozama kiselina ili pčelinjeg otrova, a koji bi izazvali jaku bol kod ljudi, kalifornijske pastrve su nakon primanja otrova putem igle pokazale zapanjujuće malo posljedica na isto", kazao je Rose. Ribe su, također, već nekoliko minuta nakon primanja injekcija nastavile sa normalnim aktivnostima. "Gotovo je nemoguće da ribe osjećaju bol. Ne želimo umanjiti važnost dobrobiti za ribe, ali odbacujemo navode da mogu mentalno patiti zbog boli", tvrdi Rose. S druge pak strane, Ben Williamson, glasnogovornik udruge "Ljudi za etičko postupanje sa životinjama" tvrdi kako je istina drugačija. "Ribe ne vrište u agoniji od boli, ali pokazuju druge jasne reakcije na bol. Tvrditi drugačije zvuči kao argument da je Zemlja ravna ploča", kaže on.
study
Na vrh Go down
Bogart
Vodnik
Vodnik
Bogart

BROJ POSTOVA: : 435
ČLAN OD: : 2012-06-07

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime12.02.13 13:46

Aj da ne reklamiram krivolov. Smile
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime12.02.13 14:35

Forumaš Saša staža, na jednoj drugoj temi, pa da odgovorim ovdje gdje je to pravo pitanje:

"Sto se tice Maxa,tamo ne poznajem nikoga ali sada kada tebe znam to je kao da znam celu Hrvatsku. Video sam tvoje komentare i na drugim forumima i vidim da poznajes dasta toga o vojsci i ostalom. Samo me interesuje dali se riba kupa u Dalmaciji 3 puta kao i kod nas?"

Obavezno!!
U moru, ulju (maslinovom) i vinu. A današnji mladi sve, pa i ribu, s kečapom i majonezom jedu. Shocked

Već smo to prije ustanovili......... Sad
cheers
Na vrh Go down
dojran
Podporučnik
Podporučnik
dojran

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1335
ČLAN OD: : 2013-01-08
DOB : 61
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime03.03.13 17:21

Kad sam ja onog soma uhvatio,dva dana je voda tekla u rupu Very Happy Razz...........
Ok ......Max....apsolvirali smo temu o izvoru morskih delicija,no nešto nismo razjasnili.Riba k'o riba,ali zašto slanovodna ne može živjeti u slatkoj vodi i obrnuto i zašto morska riba nije slana?
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime04.03.13 2:34

dojran (citat):
Ok ......Max....apsolvirali smo temu o izvoru morskih delicija, no nešto nismo razjasnili. Riba k'o riba, ali zašto slanovodna ne može živjeti u slatkoj vodi i obrnuto i zašto morska riba nije slana?

Kratko bi se moglo reći - zbog osmoze!
Osmoza je difuzija vode do koje dolazi kad su dvije otopine različite koncentracije odijeljene selektivno polupropusnom membranom, dakle membranom propusnom za vodu, ali ne i otopljenu tvar. Voda se tada, zbog razlike u koncentraciji otopljene tvari, kreće kroz membranu sa mjesta MANJE KONCENTRACIJE prema VEĆOJ KONCENTRACIJI s druge strane membrane, s težnjom izjednačenja te koncentracije. Može se reći i da voda teži preko membrane kretanju sa mjesta više na mjesto niže slobodne energije, ali opet se radi o razlici u koncentraciji otopljene tvari pa ona teži putu od niže prema višoj. U našem slučaju je ta otopljena tvar sol, ta membrana riblja koža, a te dvije otopine su ona u ribljim stanicama (i oko njih) i tekućina u kojoj riba pliva.
Također se može reći da MORSKE RIBE PIJU VODU, A SLATKOVODNE NE!
U stanicama ribe i oko njih se nalazi slankasta otopina. Pošto je koncentracija soli u morskoj vodi veća od one u ribi, po zakonu osmoze voda iz morske ribe kroz kožu izlazi prema van u smjeru veće koncentracije. Dakle, ona vodu stalno gubi. Morska riba bi dehidrirala i umrla od žeđi, da ne pije. Pri tome joj pomažu posebni "uređaji" u predjelu škrga, koji čine vodu pitkom i oslobađaju je soli.
Kod slatkovodnih riba je proces obrnut. Tekućina u njihovom tijelu ima veću koncentraciju soli nego ona izvan nje. U slatkovodnu ribu, putem osmoze, kroz kožu izvana prodire voda konstantno. Voda joj je nepotrebna, a i napuhala bi se dok ne pukne, da dodatno pije. Very Happy
Znači, jednostavno su drugačije građe. To nema veze sa slanosti ribljeg mesa, ono je bljutavo, ako se dodatno ne soli kod pripremanja. Barem malo. Very Happy

Doduše neke ribe mogu živjeti i u moru i u slatkoj vodi, ili u bočatim vodama. Znanstvenici još proučavaju sve tajne njihovog metabolizma.
Jegulja, npr., živi u moru i u vodi. Pastrva može određeno vrijeme preživjeti u moru, a spušta se do riječnih ušća. Obrnuto je kod cipla, morske ribe, koja zalazi u rijeke... Ima još sličnih primjera. Neke vrste morskih pasa zalaze u rijeke... Very Happy

Na vrh Go down
purger
Kapetan I klase
Kapetan I klase
purger

Forumska Spomenica 2009 FS
Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) Orden NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
BROJ POSTOVA: : 4400
ČLAN OD: : 2009-11-15
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime04.03.13 11:18

Riba-osmoza?Ribe oboljevaju od osmoze?(ili nisam dovoljno pronicljiv)
Max ovo je jedna od žeščih gluposti koje sam pročitao u zadnje vrijeme.

Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime04.03.13 11:37

Max Blitz (citat):
dojran (citat):
Ok ......Max....apsolvirali smo temu o izvoru morskih delicija, no nešto nismo razjasnili. Riba k'o riba, ali zašto slanovodna ne može živjeti u slatkoj vodi i obrnuto i zašto morska riba nije slana?

Kratko bi se moglo reći - zbog osmoze!

Doduše neke ribe mogu živjeti i u moru i u slatkoj vodi, ili u bočatim vodama. Znanstvenici još proučavaju sve tajne njihovog metabolizma.
Jegulja, npr., živi u moru i u vodi. Pastrva može određeno vrijeme preživjeti u moru, a spušta se do riječnih ušća. Obrnuto je kod cipla, morske ribe, koja zalazi u rijeke... Ima još sličnih primjera. Neke vrste morskih pasa zalaze u rijeke... Very Happy

U Balticko more (jugoistocna Svedska) ima i stuke i grgeca u slanu vodu. Mogu reci da su proporcionalno i veci uporedjeno sa onima u slatku vodu.

Na vrh Go down
purger
Kapetan I klase
Kapetan I klase
purger

Forumska Spomenica 2009 FS
Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) Orden NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
BROJ POSTOVA: : 4400
ČLAN OD: : 2009-11-15
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime04.03.13 11:40

Ima i pastrve u Jadranu.
Ali osmoza nema apsolutno nikakve veze sa ribom!

KomentarNaslov komentara: Re: RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...   RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu... - Page 5 Icon_minitime

Na vrh Go down

RIBA - MORSKA i SLATKOVODNA: vrste, zanimljivosti, pitanja, ribolov, recepti za pripremu...
Na vrh 
Stranica 5/13Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Next
 Similar topics
-
» "KOMANDNI MOST" - za sve ljubitelje RM - pitanja, zanimljivosti i ostalo...
» Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.
» Invazivne vrste
» SVAŠTARA
» PBR-520 STRELJKO