FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 78 ČLAN OD: : 2009-08-16 DOB : 60 prestolnica bosanskih kraljeva Kr Sutjeska
Naslov komentara: Aerodrom Pula (vojno civilni) 13.09.09 1:22
Ovako izgleda pista sa pratećim objektima. Molio bih jednog druga sa foruma da nam postavi neku fotografiju kako sada izgleda aerodrom Pula, pošto je on iz Pule unaprijed hvala.
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2010-03-26 DOB : 65 Novi Sad
Naslov komentara: Pula 27.03.10 0:19
U pravcu, trap proveren.
_________________ Gubi samo ko se preda.
Dzenan Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2010-03-28 DOB : 53 Sarajevo
Naslov komentara: Re: aerodrom pula (vojno civilni) 28.03.10 11:52
muza (citat):
Ovako izgleda pista sa pratećim objektima. Molio bih jednog druga sa foruma da nam postavi neku fotografiju kako sada izgleda aerodrom Pula, pošto je on iz Pule unaprijed hvala.
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 28.03.10 12:00
Dzenane, dobro nam došao!
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 28.03.10 19:58
Pozdrav!
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Eskon Gušter
BROJ POSTOVA: : 16 ČLAN OD: : 2010-08-13
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 13.08.10 22:53
muza (citat):
Bio sam na ovom aerodromu u leto 1980 imali smo prelet sa Cerklja. Bili smo, oko 7 dana tu, avioni su gađali vučne mete. Sećam se, bili smo stacionirani upravo ovde desno od piste ( šator ). Za tih par dana bio sam 2-3 puta u Puli u gradu i na plaži ( Verudela beše, Verudela i Stoja, tako su se zvale plaže ).
Eskon Gušter
BROJ POSTOVA: : 16 ČLAN OD: : 2010-08-13
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 17.09.10 21:46
Pardon, napisao sam desno od piste, a bili smo sa leve strane, gledano iz ovog ugla.
kapija Gušter
BROJ POSTOVA: : 28 ČLAN OD: : 2013-01-18 DOB : 54 PTUJ
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 16.02.13 17:18
pa i Katarina kasarna je cepala stražo,negdje blizu aerodroma je bilo antensko polje ,tamo sam bio dva puta po sedam dana na straži
Gost Gost
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 08.05.13 8:30
Ja sam tu vježbao u civilstvu na cessni 150 . Poznati prilaz u 09 ,( jedini kad puše bura). jednom imao baš tu vatreno krštenje kad me je ulovio rubni dio kumulonimbusa , avion poskakivao , bacao se lijevo desno , nekako sam sletio (tresnuo) na pistu okomito na pistu , mislio sam da mi je nosni točak otpao od siline udarca. A lijepo sam mogao otići do Vrsara i sletiti ko čovjek neiskustvo ...
Iz kojeg aviona je to slikano?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 10.10.13 3:06
BROJ POSTOVA: : 65 ČLAN OD: : 2013-10-26 DOB : 55 Pula
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 31.10.13 2:17
Budem se malo raspitao kod kolege koji je cijeli radni vijek proveo u Puli na vojnom aerodromu u tehničkoj službi a prvom prilikom okinem i koju fotku........ Vjerujem da ih i on ima dosta pa ako bude sreće okačim ih ja umjesto njega ovdje. Velja će siguran sam udijeliti koju fotku. Šteta što bježi od kompjutera kao vrag od tamjana. No budem mu pokazao malo da vidi možda ga namamim na internet tako. Pričao mi je koliki je to nekad bio posao na aerodromu i koliko je vojnika trebalo da se avion digne u zrak. Bilo mi je nevjerovatno čuti da je aerodrom u Puli imao posadu u startu od gotovo 2000 vojnika a kasnije malo po malo taj je broj opadao. No nadam se uskoro idu fotke za tjedan dva. Sad odmara stare kosti na selu pa mi nije dostupan
_________________ Nacionalizam je zadnje uporište hulja.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 02.11.13 21:04
Evo još tri slike s Pulskog aerodroma iz 60-ih i 70-ih godina, zahvaljujući drugu Veljku koji je tamo bio zadužen za održavanje aviona u letnom stanju. Nažalost slika ima vrlo malo jer ih je pogubio s vremenom. Ovaj kamion služio je za obuku vozača u vrijeme kad su još bili klipni avioni.Tada je po njegovim pričama posada na aerodromu imala 2000 vojnika. Na ovoj slici s hangarom on je u gornjem redu u sredini. Na slici iz kancelarije je on prvi s ljeva.
Maks1969 Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 22.11.13 13:03
Ovdje ima još slika s aerodroma na ovom ofrumu i veli mi Veljko da su zaista autentične.
Nusret Imsirovic Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2013-12-05
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 11.12.13 17:52
ima li ko iz generacije 82/83 (pješadija komandir cete kapetan Vlaisavljevic Adam, komandir voda Belic Mileta zastavnik Kilibarda Ljubiša) Pula vojno civilni aerodrom.
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 11.12.13 17:53
Nusret Imsirovic, dobrodosao na forum!
Mikoyan Gušter
BROJ POSTOVA: : 44 ČLAN OD: : 2011-09-19
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 12.12.13 22:30
Jesi siguran da je ova druga slika sa PU aerodroma jer ovakav oblik hangara nema na PU aerodromu
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 14.12.13 23:44
mikoyan (citat):
Jesi siguran da je ova druga slika sa PU aerodroma jer ovakav oblik hangara nema na PU aerodromu.
Tako kažu na zeljava-lybi.com, na podforumu 'RV i PVO ex Yu slike'.
Mikoyan Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 15.12.13 9:28
Teško da je to u PU jer vidiš koliko ima aviona na stajanci preko 10 kom. na Pulskoj ne stane toliko.
more6 Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 450 ČLAN OD: : 2013-11-16
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 16.12.13 15:26
Kolega Nusrete jel ti poznato ime Kukučka Štefan u moje vrijeme 84-85 kapetan,bio je često pomočnik dežurnom operativnom u komandi 5-og vojnopomorskog sektora Pula,otud ga i znam inače do kraja mog roka tamo ozbiljna i vrlo korektna osoba i oficir.
Skorpija Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-01-04
Naslov komentara: Plavac Pesadija 04.01.14 17:49
Cao drugovi... sluzio sam 87/88 kao Plavac u Pesadiji! 296 dana Straze Bila su to teska ali i vremena lepa koje necu zaboraviti!!! Pogotovo ono Prijateljsto i drustvo koje smo svi skupa imali!
Proveo sam celi svo Vojni odmor u Puli i okolini ( Fazana, Brioni, Medulin i okolina divljih Plaza)
Steta sto Disco - Piramida ne radi vise bile su tu noci veselja
Maks1969 Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 07.01.14 6:38
Skorpija (citat):
Steta sto Disco - Piramida ne radi vise bile su tu noci veselja
Skorpija ništa više ne radi od onog što je nama tada bilo popularno i in. Nema žive duše na Korzu,svi diskoklubovi su zatvoreni osim "Uljanika",poznati caffebarovi iz tog vremena mrtvi-osim Tortice,sva kina zatvorena osim kina Valli(ex Kina Zagreb). Nekad je Pula bila raj sad je kraj. Vojni aerodrom izgleda kao Thumbstone.Kasarne u raspadu jednako kao i kompleks stare civilne bolnice.Ovi nisu u stanju ni dodijeliti te prostore nekom na korištenje ili ih bar pokrečiti.
Skorpija Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-01-04
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 07.01.14 22:17
Maks1969 (citat):
Skorpija ništa više ne radi od onog što je nama tada bilo popularno i in. Nema žive duše na Korzu,svi diskoklubovi su zatvoreni osim "Uljanika",poznati caffebarovi iz tog vremena mrtvi-osim Tortice,sva kina zatvorena osim kina Valli(ex Kina Zagreb). Nekad je Pula bila raj sad je kraj. Vojni aerodrom izgleda kao Thumbstone.Kasarne u raspadu jednako kao i kompleks stare civilne bolnice.Ovi nisu u stanju ni dodijeliti te prostore nekom na korištenje ili ih bar pokrečiti.
Cao Maks1969,
hvala ti za komentar ali malo me potrefilo :-(
Bilo nas u ta vremena negde oko 40.000 Vojnika u Puli pa zar je moguce da je tako pusto postala. Sta je sa caffebar od Mate Parlova? Dali ima jos Festival u Areni? Turizam u Medulunu i taj Lepi Vasar? Zar je moguce??? Ako nemaju Para da se obdrzava sto se ne Privatiziraju neke Objekte? Bolje Narodu izdati nego da sve propadne!!!
Ipak me vuce srce da vidim opet to sve i planiram ove god. 2014 da dodjem na Filmski Festival u Avgustu na godisnji Odmor...
Puno Pozdrava Mirca
Maks1969 Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 08.01.14 11:43
Mate je umro ima već par godina ali kafe bar radi.Tko ga sad drži ne znam. Omladini korzo više nije "in". Festival se redovito održava i bude popunjen ljepo. Medulin nebi prepoznao. Postao je pravo turističko mjesto.Uređeno je šetalište otvorena gomila restorana ali stoje slabo. U autokampu je smanjen broj parcela pa je i gostiju manje a imaju restorane untar kampa pa ne izlaze puno vani. Kriza je jbg. A što se tiče privatizacije vojnih objekata na Muzilu otvaraju golf teren najvjerovatnije.Katarina je u ruševini,uništena i popljačkana temeljito. Kasarna u Šijani-jedna zgrada je izdana za Italunion a druga trune.Autopark je pretvoren u garažu Pula prometa a zapadni dio sad je glavni autobusni kolodvor. Pula inače nije gotovo ništa ulagala u vojne objekte. Kasarna kod suda kao i kasarna VP,komanda grada(sad je hotel) su dane u najam ali ostalo je katastrofa. Nešto je bilo dano na smještaj izbjeglicama i to je devastirano. Pula sada od vojske ima samo posadu na Banjolama,ima nešto malo u komandi grada,i vojni aerodrom no sa dva aviona pa sve ostalo trune. Nekad davno za vrijeme klipnih aviona je samo na aerodromu bilo par tisuća vojnika. Budava je napšuštena-nema tamo žive duše.Pula je bila vojni grad,grad tvornica a sad je od tvornica ostao samo Uljanik. Ostalo je uništeno teškom mukom i krvavim trudom(tragično ali istinito) ali ipak su nekako uspjeli. A ako dođeš na godišnji prošetaj se malo unaokolo,a možda da odemo i na kavu pa u obilazak pa da vidiš i sam. EDIT:Piramida ne radi jer nema nikakvu dozvolu-ni građevinsku,ni lokacijsku ni uporabnu dozvolu.
more6 Vodnik
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 09.01.14 12:14
Samo mala dopuna kolegi Maks 1969 koji je vjerojatno zaboravio napomenuti da je kasarna Karlo Rojc data na upravljanje gradu i da su u njoj smještene raznorazne udruge,da je bivša zgrada komande 5.Vojnopomorskog sektora(zgrada prema Uljaniku,ili preko puta marine)data na upravljanje gradu i da se tamo sad nalaze raznorazne službe,da je bivša kasarna Širola data svečenicima fratrima,da je bivša kasarna veze Premantura data na korištenje Telekomunikacie Pazin,da je bivša kasarna Mlin(iznad željezničkog kolodvora)data na upravljanje policiji,da je bivši dom JNA u svojoj funkciji,bivši stacionar preko puta Karla Rojca sad je mislim neki dom za djecu sa posebnim potrebama.Možda sam i nešto zaboravio.S obzirom da ima gradova koji sa jednim jedinim vojnim objektom nisu uspjeli dogovoriti predaju na korištenje ovo je još i dobro u Puli.Sad kako kolega navodi Katarin ,Muzil,Duga uvala to je žalosno.
Maks1969 Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 09.01.14 18:31
Točno more6 no ko bi se svega sjetio.... Propada i kasarna u Barbarigi ako se ne varam gdje su bili položaji obalne artiljerije,propada i u Šikićima ono skladište sad tamo neki lik napasa ovce,Budava je ruglo a tamo se nekad kao i u Štinjanu(Zonka) točilo gorivo u brodove,Ni na streljani nisam bio već jako dugo. A što se tiče doma JNA-Kad se vojska izvukla iz Pule sva vrata su zaključali a ključeve ponjeli sa sobom.Valjda su predpostavljali da ćemo ih mi razbijati hihihihiihh.A pozvan je jedan pulski meštar za provaljivanje.Nećete vjerovati za sat i pol sva vrata otključana. Vojna bolnica je bila u dobrom stanju samo je oprema uništena no to je greška naših vlasti koje nisu dozvolile da SE POLA OPREME ODNESE A POLA OSTAVI pa je komandant bolnice odlučio opremu polupati i gotovo. Bivša vojarna ispod mornaričke crkve sad je hotel a tijekom rata bila je u vlasništvu MORH-a kao i Hotel Rivijera !!!!!.... Jedino je to spasilo hotel od pokušaja Arena turista da ga proda za "kikiriki".
more6 Vodnik
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 10.01.14 19:53
Odlično sve navedeno od tvoje strane.Opči je dojam da su svi objekti uz more tj.elitne pozicije u katastrofalno zapuštenom stanju.Dali je to slučajno ili je u pitanju neka druga stvar teško je reći.Nego kolega Maks 1969 vidim da si odlično potkovan sa stanjem lokacija ,objekata kao i događaja u nekim određenim vremenima.Iskreno to me raduje.Pretpostavljam da si iz Pule kad tako dobro sve opisuješ.Ja nažalost nisam ali kao što vidiš neke stvari poznajem. Možda u dogledno vrijeme izmjenimo kontakte,jer ja svake godine bar jednom obavezno dolazim u Pulu pa možda popijemo negdje kavu.
Maks1969 Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 16.01.14 13:30
Pa vjerujem da su puštali da neka mjesta trunu da bi nekom dobro naštelali prodaju atraktivnog zemljišta. No vjerujem da će s vremenom to sve doći pod privatne ruke većih igrača. Upropašteno je puno toga a sad kad odem do Pule budem poslikao nešto od toga pa da vidiš i sam. Kad je JNA odlazila sve je bilo u funkciji,malo krečenja i odmah se to moglo dati u pogon za neke komercijalne namjene, A kavu ne možda nego ako naletiš nema problema možemo i u obilazak..
more6 Vodnik
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 17.01.14 14:54
Može ja se sa svime slažem .
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 05.02.14 3:19
Ovo je svakako jedna od jačih fotografija na forumu.
Mikoyan Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Pula (vojno civilni) 22.05.14 23:28
Evo par fotki nekih skladišta koja s enalaze u neposrednoj blizini vojnog dijela aerodroma pa mislim da su pripadali njemu. Prvo ide lokaciji pa onda par slika: