FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8058 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Civilni SDO Mon Mar 21, 2022 11:21 am
isto kao i vojni. dvopek,caj i konzerve i kesice supe. kad bih pravio neke zalihe to bi bilo mesni naresci,pastete ,dvopek, caj obavezno,supe u kesi i tegle sa salatom,krastavac , cvekla ajvar. u SWE posto sam sam koristim iz zamrzivaca pomfrit,pljeskavice,piletina nuget kotbular , to su kao male cufte. brzo se sprema i nije skupo
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15047 ČLAN OD: : 2009-04-30
Naslov komentara: Re: Civilni SDO Mon Mar 21, 2022 11:24 am
Mislio sam napravit 10-tak SDO-va za svaki slučaj.
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Civilni SDO Mon Mar 21, 2022 5:39 pm
Konzerve, konzerve, konzerve. Dvopek. I flase pijace vode. Sve sto zavisi od frizidera, sporeta ili mikrovalne je bacanje para.
PORUCNIK and Doktor Živago vole ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Civilni SDO Mon Mar 21, 2022 9:08 pm
Imaju gotova jela ("na kašiku"), onda naresci, gulaši, povrće i sir u konzervama, sardine (i tune), pašteta (nju dosta izbjegavam), čajevi, kafa ili neskafa, supe u kesi, tablete za dezinfekciju vode, dvopeci, riža, brašno, suvomesnato (troši se prvo)... Više nego dovoljno za 10 dana.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Doktor Živago voli ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Civilni SDO Tue Mar 22, 2022 10:54 am
I kikirikija, jer je jako hranjiv. Kao i kremu od kikirikija.
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-20 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Civilni SDO Fri Mar 25, 2022 7:58 pm
Gotova jela treba da se zagrevaju na vatri ili potopiti u činiju s vodom dok ne prokuva ili sve usuti u posudu da malo krčka. To je sve zahtevno u ne daj bože ratnoj opciji, te nije praktično i ja bi tu vrstu pasulja izbegao. Može samo ono tipa, otvoriš što je trajno, poput mesnog doručka, pašteta i ribe. Tu nema "zajebancija" kao s pasuljem... Voda, kikiriki i sve tako što je nalik vojnom obroku za lakšu i brzu upotrebu.
VBČ and abarth vole ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Civilni SDO Sat Mar 26, 2022 2:31 am
I ja sam mislio na one namirnice koje ne zahtjevaju "dalju oobradu", već jedeš onako kako je.
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Civilni SDO Sat Mar 26, 2022 5:33 am
Sloba1 (citat):
Gotova jela treba da se zagrevaju na vatri ili potopiti u činiju s vodom dok ne prokuva ili sve usuti u posudu da malo krčka. To je sve zahtevno u ne daj bože ratnoj opciji, te nije praktično i ja bi tu vrstu pasulja izbegao. Može samo ono tipa, otvoriš što je trajno, poput mesnog doručka, pašteta i ribe. Tu nema "zajebancija" kao s pasuljem... Voda, kikiriki i sve tako što je nalik vojnom obroku za lakšu i brzu upotrebu.
Pa i u ratu se kuva. A ako je baš žurba, gotovo jelo se može pojesti i bez podgrijavanja.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Civilni SDO Tue Mar 29, 2022 9:31 am
Sloba1 (citat):
Kakvo krčkanje? PGM - pasulj gusti sa mesom ili PGS - pasulj gusti sa slaninom - super je bilo pojesti onako hladno. Uostalom, jesi li ti ikad jeo hladan grah/pasulj kod kuće?
_________________ In medias (t)res...
PORUCNIK voli ovaj upis
tadija Gušter
BROJ POSTOVA: : 14 ČLAN OD: : 2009-09-13
Naslov komentara: Re: Civilni SDO Sun Sep 29, 2024 6:06 am
Valja napraviti i civilni sdo, za nedaj boze.
Nije to losa ideja, jer sve ide na to da ce hrane da nestane.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4602 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Civilni SDO Sun Sep 29, 2024 6:57 am
Svi mi u jelovniku imamo nekakav “sdo “. Konkretno salatu ne pravim svaki dan a jedem je svaki dan. U vrijeme posta i kao glavni obrok. Leblebija,cvekla,beli luk,svježa sitno izrezana paprika,maslinovo ulje,začini po afinitetu.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8058 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Civilni SDO Sun Sep 29, 2024 7:55 am
Zanimljivo kad sam bio u Holandiji u marketinga ima za kupiti gotova jela 4-5eur u plastičnoj ambalaži.u firmi smo imali mikrotalasnu.fosts ljudi to kupuje
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-20 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Civilni SDO Mon Sep 30, 2024 2:42 am
Pošto je tema zaključana, jednostavna jela ili tako se nekako se zvalo, ovo sam stavio ovde. Danas jeo, kao vid brzog i jednostavnog obroka...