FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Je li i u Švedskoj naganjau suca preko polja i livada u nižim ligama??
Nije to nista. Pre jedno desetak godina, procitao u novinama kako su sudiju drzali za noge iznad bunara jer je prekinuo mec.
Moj otac je pedesetih igrao za seoski klub a stadion je bio odmah do zeljeznicke stanice. Pricao je kako su sudije na utakmicu dolazile vozom (koji naravno nikad nije isao po redu voznje). Pa je utakmica pocinjala kad dodje sudija a ponekad se zavrsavala i prije isteka devedeset minuta ako sudija vidi da mu nailazi voz za nazad.
Ludila.......
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
more6 Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 450 ČLAN OD: : 2013-11-16
Naslov komentara: Re: Fudbal 01.09.14 1:52
Real iz Madrida nakon 0:2,izgubio sa 4:2 što reći?
Stanko1 Podporučnik
JM JM PV BROJ POSTOVA: : 1905 ČLAN OD: : 2013-02-24 DOB : 75 Zagreb
Naslov komentara: Re: Fudbal 01.09.14 6:49
Moj prijatelj i kolega s posla Marin M. bio je osamdesetih nogometni sudac, a sudio je na utakmicama nižerazrednih momčadi. Pa mi je ispričao kako je jednom jedva izvukao živu glavu.
Južno od Zagreba prema Vukomeričkim Goricama nalazi se selo Odranski Obrež (oko 1.400 stanovnika). U njemu je lokalni nogometni klub koji se danas zove Dinamo, a kako se zvao u ono vrijeme ne bih znao reći. Marin je na nekoj utakmici bio pomoćni sudac. Tada je još bio mlad i ambiciozan pa je sudio (čitaj mahao) pošteno, ne znajući kakva su stvarna ''pravila igre'' - uključivo i u sudačkoj organizaciji.
Već u poluvremenu domaći navijači su ga htjeli tući (cijelo vrijeme je trpio uvrede, prijetnje i sitne predmete koje su bacali na njega). U svlačionici mu je glavni sudac objasnio da mora biti dva razlike za domaće ili neće živi izaći iz Odranskog Obreža.
Marin je brzo naučio lekciju, a kratko vrijeme poslije toga objesio je zviždaljku i zastavicu o klin.
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Fudbal 01.09.14 19:29
Vrag ne postoji iz jednog razloga što za širenje zla on nam doista nije potreban. Mi ljudi to sami činimo znatno bolje.
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
Željko B Džomba
BROJ POSTOVA: : 145 ČLAN OD: : 2014-05-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: Fudbal 07.09.14 20:34
Stanko1 (citat):
Moj prijatelj i kolega s posla Marin M. bio je osamdesetih nogometni sudac, a sudio je na utakmicama nižerazrednih momčadi. Pa mi je ispričao kako je jednom jedva izvukao živu glavu.
Južno od Zagreba prema Vukomeričkim Goricama nalazi se selo Odranski Obrež (oko 1.400 stanovnika). U njemu je lokalni nogometni klub koji se danas zove Dinamo, a kako se zvao u ono vrijeme ne bih znao reći. Marin je na nekoj utakmici bio pomoćni sudac. Tada je još bio mlad i ambiciozan pa je sudio (čitaj mahao) pošteno, ne znajući kakva su stvarna ''pravila igre'' - uključivo i u sudačkoj organizaciji.
Već u poluvremenu domaći navijači su ga htjeli tući (cijelo vrijeme je trpio uvrede, prijetnje i sitne predmete koje su bacali na njega). U svlačionici mu je glavni sudac objasnio da mora biti dva razlike za domaće ili neće živi izaći iz Odranskog Obreža.
Marin je brzo naučio lekciju, a kratko vrijeme poslije toga objesio je zviždaljku i zastavicu o klin.
U mladosti sam igrao po malim mjestima oko Zagreba i stvarno je znalo biti veselo. Mislim da se taj klub i onda zvao Dinamo po slavnom imenjaku. Netko će reći da nije slavan ali moja krv je plava i meni je Dinamo Zagreb najveći i najslavniji. I da ne zaboravim, iduće godine u ligu prvaka.
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Fudbal 08.09.14 20:35
Počele su kvalifikacije za EURO 2016 i desilo se je prvo iznenađenje.Albanija je kao gost pobijedila Portugal.Inače ovo je prvi put da će na EURO 2016 ići dvije reprezentacije iz grupe i trećeplasirani imati priliku u baražu za kvalifikovanje.Iskreno želim puno uspjeha BiH i svim ostalim reprezentacijama iz bivše Jugoslavije u kvalifikacijama koje startuju od sutra.
more6 Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 450 ČLAN OD: : 2013-11-16
Naslov komentara: Re: Fudbal 09.09.14 3:02
To je tek prvo iznenađenje,a vjerujem da će ih još biti.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
16.9.1928., u infarktnoj završnici Purgeri su po 3. put osvojili naslov prvaka države. Građanski nije izgubio niti jednu utakmicu, imali su vrlo dobru navalu i posebno črvstu obranu. Ta obrana je u 5 utakmica primila samo 3 zgoditka! Odlučujuću pobjedu purgeri su postigli u Beogradu, kad su porazili BSK sa 2:1. Nakon te pobjede beogradska publika kamenovala je autobus igrača Građanskog. „Po karoseriji je frcalo kamenje da je sve zvonilo...“, tako je opisao događaj jedan igrač purgera. U ovom prvenstvu dogodila se jedna zanimljivost. Beogradske novine pisale su da je zadnja utakmica Građanskog i Haška (4:3) lažirana. Utakmica se ponovila i razljućeni igrači Građanskog su na najbolji način demantirali sva daljnja govorkanja o tom susretu. Poslije izvrsne igre pobijedili su sa 6:1!
Dinamo je jedini hrvatski klub koji je osvojio neki od europskih trofeja. Bio je to datum koji će zlatnim slovima biti upisan u povijest hrvatskog nogometa: 6. rujna 1967 kada je tadašnji predsjednik FIFA-e sir Stanley Rous predao trofej kapetanu i najboljem strijelcu Dinama Slavenu Zambati. U finalu Kupa velesajamskih gradova (budući Kup UEFA pa UEFA europska liga) su pobijedili tada veliki Leeds sa sa Jackijem Charltonom,Sprakeom,Bremnerom,Grayem,O'Gradyjem...Kod kuće su pobjedili 2:0 (Strijelci su bili devetnaestogodišnji Marijan Čerček i Krasnodar Rora) a u gostima održali 0:0 Pehar u finalu su osvojili:Škorić,Gračanin,Brnčić,Belin,Ramljak, Blašković,Čerček,Pirić,Zambata,Gucmirtl,Rora. Potrebno je i napomenuti da je u veljači 1967. u prijateljskoj utakmici u Glasgowu,Dinamo pobijedio Celtic.Tako su neznajući za svoje buduće uspjehe te godine odigrali budući prvak KVG te budući prvak Lige Prvaka 1967 Celtic.
Ako se dobro secam, otvaranje svetskog prvenstva je bila sa utakmica protiv Brazila i na to prvenstvo je doslo do najvece pobede Juge ikada i to protiv Zaira.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Fudbal 19.09.14 7:42
Zar nije na ovu utakmicu uletela ona poznata pivska flasa?
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Željko B Džomba
Naslov komentara: Re: Fudbal 19.09.14 12:26
Ja mislim da je, a flašu je dobio Huanito.
Stanko1 Podporučnik
JM JM PV BROJ POSTOVA: : 1905 ČLAN OD: : 2013-02-24 DOB : 75 Zagreb
Naslov komentara: Re: Fudbal 20.09.14 14:25
Sjeća li se netko utakmice Grčka - Jugoslavija, odigrane 19. prosinca/decembra 1973. u Ateni?
Bila je to zadnja kvalifikacijska utakmica u grupi za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 1974. Jugoslaviji je trebala pobjeda od dva gola razlike da osigura ''majstoricu'' sa Španjolskom.
Tada sam bio u vojsci u Prizrenu (još smo bili gušteri, novembarska klasa). Gledali smo, naravno, utakmicu na TV-u. Jugoslavija je već u 15. minuti vodila s 2:0 i izgledalo je da će to biti lak posao, no onda su Grci s dva kiksa Katalinskog (između ostalog i autogol) došli na 2:2.
Minutu-dvije prije kraja utakmice bilo je 3:2 i činilo se da je sve gotovo. Ja sam izašao iz vojničkog kluba jer mi se više nije dalo gledati to mrcvarenje, a onda se čula neopisiva galama i tresak stolica - Karasi je u zadnjoj sekundi dao četvrti gol i tako osigurao majstoricu.
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Fudbal 23.09.14 20:33
Željin...vidiš voz
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Fudbal 23.09.14 21:10
Max Blitz (citat):
Hajdukov Stari plac, utakmica Hajduk-Čelik. Ova slika je 1962. objevljena u National Geographicu, a u publici je primjetno puno mornara.
Koliko cesto su stanari obliznje zgrade vracali loptu na teren?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Fudbal 23.09.14 22:05
BEOGRAD (citat):
Max Blitz (citat):
Hajdukov Stari plac, utakmica Hajduk-Čelik. Ova slika je 1962. objevljena u National Geographicu, a u publici je primjetno puno mornara.
E, mnogi još nisu prežalili taj Stari plac, Poljud nikako da im sjedne...
Željko B Džomba
Naslov komentara: Re: Fudbal 02.10.14 23:54
Dinamo nadigrao Celtic u svim elementima igre, promašio puno šansi i na kraju popušio. Pa dokle???
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Fudbal 03.10.14 21:12
BEOGRAD (citat):
Max Blitz (citat):
Stanari nisu bili ni blizu lopti iz nekoliko razloga:
1 - jedan gol je bio ispred upravne zgrade. 2 - drugi gol je bio prema ulici i porodilište sa druge strane, ali je žičana ograda bila toliko visoka da se ne sećam da je i jedna lopta za vreme utakmica preletela. 3 - bočne tribine su se završavale sa reklamnim panoima koji su bili u visini glava gledalaca na poslednjoj stepenici, prvenstveno da mi koji smo stanovali niže ne možemo da vidimo a drugi razlog da lopta ...
Ovo znam zato što su bakica i dedek stanovali u Zoranićevoj 8 na prvom spratu. Ugaona je novija zgrada pa desno od nje stara sa mansardnim stanovima je ta gde sam provodio leta.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Fudbal 04.10.14 0:00
Taj je stadion bio sretan za Hajduk po pitanju osvajanja trofeja ili je bila u pitanju generacija koja je tih 70-tih godina bila najbolja na prostoru Jugoslavije.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Dinamo je na današnji dan 1963. deklasirao Hajduk u Zagrebu s 3:0! Plavi heroji bili su Slaven Zambata (2) i Željko Perušić. Na stadionu se okupilo oko 40.000 ljudi, a trener Dinama bio je Milan Antolković.
Susjedi mislim da ste naj... Kazna če biti opaka,ovo se nije smjelo dogoditi Organizacija redarstva,zero
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: Fudbal 15.10.14 19:46
lacoš (citat):
Susjedi mislim da ste naj... Kazna če biti opaka,ovo se nije smjelo dogoditi Organizacija redarstva,zero
Lac daj mi molim te objasni kako su organizatori mogli predvidjeti bespilotnu letjelicu jer to je ključni momenat svega što se poslije dogodilo. Sjeti se Maksimira iz ne tako davne prošlosti. Kad se događaji otmu kontroli bespomočan si pa da imaš ne znam kakvo osiguranje.
_________________ Semper Fidelis
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Fudbal 15.10.14 19:59
Pogotovo kada tom letilicom upravlja osoba sa američkim pasošem i koja se odmah poziva na nekakav imunitet zato što je brat premijera
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Fudbal 15.10.14 20:02
pukovnik (citat):
Lac daj mi molim te objasni kako su organizatori mogli predvidjeti bespilotnu letjelicu jer to je ključni momenat svega što se poslije dogodilo. Sjeti se Maksimira iz ne tako davne prošlosti. Kad se događaji otmu kontroli bespomočan si pa da imaš ne znam kakvo osiguranje.
Postoji služba sigurnosti koja je za to plačena.Utakmica je bila proglašena utakmicom visokog rizika i dužnost je ljudi da sve predviđaju. A sad dali je unošenje zastave ključni momenat,to je za raspravu. Kako se vidjelo na teren su uletjeli navijači koji su počeli uzimati stvar u svoje ruke.Neki od tih bili su i osuđivani zbog takovih radnji i trebali su biti negdje drugdje,na utakmici nikako. Da neko ne misli da mi je zbog toga drago,ali čini mi se da če,ili jesu političari samo dolili ili stavili šlag na ta događanja. Koliko je tome doprinjela priprema za sutrašnju paradu i dolazak Putina,neznam.Mislim da to UEFA neče uzeti kao olakotnu okolnost
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: Fudbal 15.10.14 20:03
013gonzo (citat):
Pogotovo kada tom letilicom upravlja osoba sa američkim pasošem i koja se odmah poziva na nekakav imunitet zato što je brat premijera
Prijatelju ovo su već proizvoljne informacije tipa rekla - kazala jer letjelicu je od nekud trebalo podići a zatim i upravljati njome a to se ne može iz đepa.
_________________ Semper Fidelis
dinosaurus Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Fudbal 15.10.14 20:43
Zakazao je PVO organizatora ...ko je mogao očekivati da su nabavili zmajeve... civilizovane sportske nacije dočekuju i slave medalje a ima i takvih koji od prekida utakmice prave sportsku istoriju..Verujem da će ih UEFA razumeti..
semsudin Podporučnik
Naslov komentara: Re: Fudbal 15.10.14 20:51
Ulazak navijača na teren se nikako nije smio desiti i organi reda,policija snose odgovornost za daljne događaje koji su izmakli kontroli.Ako je ta utakmica proglašena kao utakmica visokog rizika tada je trebalo puno više organa reda na stadionu i izvan stadiona kao i kamera koje mogu snimiti sve sumnjive radnje u i oko stadiona.Ovako sad je politika i političari u prvom planu a sport u skroz desetom.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Fudbal 15.10.14 21:02
dinosaurus (citat):
Zakazao je PVO organizatora .....
Može nas sve napustiti, ali vedar duh nikada brzo će ponoć, msm radi plusa
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Jozo Trklja Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 502 ČLAN OD: : 2013-02-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: Fudbal 15.10.14 21:11
Nije mi jasno a možda mi je i jasno koji idiot u UEFI može stavit ove dvije reprezentacije zajedno u istu grupu
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Fudbal 15.10.14 21:14
dinosaurus (citat):
Zakazao je PVO organizatora ...ko je mogao očekivati da su nabavili zmajeve... civilizovane sportske nacije dočekuju i slave medalje a ima i takvih koji od prekida utakmice prave sportsku istoriju..Verujem da će ih UEFA razumeti..
Kako priča kolega Gonzo, izgleda da je PVo imao generalnu probu u to vrijeme Dino osobito si me razveselio što zemlje EX YU, i malo šire,recimo Balkana, nazivaš civiliziranim sportskim nacijama,kad je nogomet u pitanju.
Naslov komentara: Re: Fudbal 15.10.14 21:35
East&West (citat):
dinosaurus (citat):
Zakazao je PVO organizatora .....
Može nas sve napustiti, ali vedar duh nikada brzo će ponoć, msm radi plusa
Hvala Weste ...
Naslov komentara: Re: Fudbal 15.10.14 21:52
lacoš (citat):
Kako priča kolega Gonzo, izgleda da je PVo imao generalnu probu u to vrijeme Dino osobito si me razveselio što zemlje EX YU, i malo šire,recimo Balkana, nazivaš civiliziranim sportskim nacijama,kad je nogomet u pitanju.
Moguće da sam se malo zaleteo ..neka moderatori obrišu ovo ''civilizovani''....
flexi Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 669 ČLAN OD: : 2013-02-05 Aleksinac
Naslov komentara: Re: Fudbal 16.10.14 1:21
lacoš (citat):
pukovnik (citat):
Postoji služba sigurnosti koja je za to plačena.Utakmica je bila proglašena utakmicom visokog rizika i dužnost je ljudi da sve predviđaju. A sad dali je unošenje zastave ključni momenat,to je za raspravu. Kako se vidjelo na teren su uletjeli navijači koji su počeli uzimati stvar u svoje ruke.Neki od tih bili su i osuđivani zbog takovih radnji i trebali su biti negdje drugdje,na utakmici nikako. Da neko ne misli da mi je zbog toga drago,ali čini mi se da če,ili jesu političari samo dolili ili stavili šlag na ta događanja. Koliko je tome doprinjela priprema za sutrašnju paradu i dolazak Putina,neznam.Mislim da to UEFA neče uzeti kao olakotnu okolnost
Mozda i ima veze sa Putinom i paradom ali albanci su hteli incident i prekid i na zalost uspeli su u tome , medjutim mozda je zakazala sluzba bezbednosti ali ni to nije slucajno jer ja bar sam bio na preko stotinak utakmica visokog rizika i znam kad hoce da odrade posao onda ne dao ti Bog da im se nadjes na putu samo jednom su zakazali koliko ja pamtim ali i to je bila greska njihova , sto bih ja rekao nismo znali iskulirati i dati im tri komada u drugom poluvremenu i zavrsetak price , a druga je priča kako i zasto su bili albanci u vip lozi i ko je to dozvolio a ko zahtevao, mada imali su oni i rezervni plan e sad sta je bilo bilo ali uefa ce presuditi protiv Srba kao i obično a kriv a nisi moras biti jel nema ko
flexi Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 669 ČLAN OD: : 2013-02-05 Aleksinac
Naslov komentara: Re: Fudbal 16.10.14 1:33
Jozo Trklja (citat):
Nije mi jasno a možda mi je i jasno koji idiot u UEFI može stavit ove dvije reprezentacije zajedno u istu grupu
pa gledaj delimično ako ne i potpuno u pravu , nisu mogli biti u grupi Jermenija i Azerbejdžan , onda ni Giblartar i Španija mada za ove zadnje nije ni toliko bitno ali... e onda Rusija protiv Gruzije i Ukrajine ali to je neko svesno odradio , bilo je tenzija i kad su igrali Srbija odnosno Jugoslavija i Hrvatska pre 15 godina pa i prosle godine pa Srbija i BIH , pa je opet zavrseno kako treba bez nekih velikih ekcesa ali kad neko zeli i planira incident to mora da se desi
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Fudbal 16.10.14 9:33
flexi (citat):
Jozo Trklja (citat):
pa gledaj delimično ako ne i potpuno u pravu , nisu mogli biti u grupi Jermenija i Azerbejdžan , onda ni Giblartar i Španija mada za ove zadnje nije ni toliko bitno ali... e onda Rusija protiv Gruzije i Ukrajine ali to je neko svesno odradio , bilo je tenzija i kad su igrali Srbija odnosno Jugoslavija i Hrvatska pre 15 godina pa i prosle godine pa Srbija i BIH , pa je opet zavrseno kako treba bez nekih velikih ekcesa ali kad neko zeli i planira incident to mora da se desi
Kolege,ždrijeb je baš tako odlučio[You must be registered and logged in to see this image.].Pa zar vi sumnjate u poštenje FIFE i UEFE
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Fudbal 17.10.14 2:26
lacoš (citat):
Kolege,ždrijeb je baš tako odlučio[You must be registered and logged in to see this image.].Pa zar vi sumnjate u poštenje FIFE i UEFE
Ma treba njima ovu kartu pokazat, da se dobro zamisle....