FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: P č e l a r s t v o. 30.01.14 18:40
Blagoje (citat):
Pozdrav svima. Odnedavno sam na forumu. Bavim se pcelarstvom nekoliko godina, poceo sam sa 2 kosnice 2010. sad imam 22. Niko od mojih se nikada nije bavio pcelarstvom. Ako ste zainteresovani, pronadjite par knjiga, nabavite kosnice, rojeve prodaje svaki pcelar, nisu potrebne visoke skole za taj zanat. Med je lek, uz malo rada mozete ga priustiti sebi i svojima.
Blagoje. Ma pošto si već ovo spomenio da se baviš pčelarstvom. Da te pitam. Koliko je dovoljno meda pojesti tokom jednog dana i da li postoje nekakve loše strane ukoliko ga se uzima više.!?
Blagoje Džomba
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 137 ČLAN OD: : 2014-01-29 DOB : 58 Temerin
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 31.01.14 8:31
Odgovor za GRANICARA: Dovolljna kolicina je bar jedna kasikica rastopljena u casi mlake vode ujutru. A ako nemas problema sa povecanim unosom secere (ugljenih hidrata) onda je gornja granica ...koliko ti sistem za varenje dozvoljava. Ovih dana sam probao i da u med ubacim malo cimeta, predivno je i hranljivo, a tek kad se namaze na parce hleba..... e to je prava stvar! U prodajnoj paleti imam i med sa orasima, bademom i lesnikom (sve zajedno u medu) i druga kombinacija su suve smokve,kajsije i brusnice. Ne znam sta je lepse. Voce se isecka na sitno i ubaci u med, a orase, bademe i lesnik malo ispecem u rerni. Hvala na pitanju i zelim ti prijatan dan uz med.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: P č e l a r s t v o. 01.02.14 9:47
Blagoje (citat):
Odgovor za GRANICARA: Dovolljna kolicina je bar jedna kasikica rastopljena u casi mlake vode ujutru. A ako nemas problema sa povecanim unosom secere (ugljenih hidrata) onda je gornja granica ...koliko ti sistem za varenje dozvoljava. Ovih dana sam probao i da u med ubacim malo cimeta, predivno je i hranljivo, a tek kad se namaze na parce hleba..... e to je prava stvar! U prodajnoj paleti imam i med sa orasima, bademom i lesnikom (sve zajedno u medu) i druga kombinacija su suve smokve,kajsije i brusnice. Ne znam sta je lepse. Voce se isecka na sitno i ubaci u med, a orase, bademe i lesnik malo ispecem u rerni. Hvala na pitanju i zelim ti prijatan dan uz med.
Blagoje. Ma kada si spomenuo ovu kombinaciju meda i oraha.!!! Ma daj mi reci da li je ta "čarobna" kombinacija dobra i za potenciju kako se govori ili je to samo priča.!?
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 01.02.14 14:00
Vojnik Graničar (citat):
Blagoje (citat):
Blagoje. Ma kada si spomenuo ovu kombinaciju meda i oraha.!!! Ma daj mi reci da li je ta "čarobna" kombinacija dobra i za potenciju kako se govori ili je to samo priča.!?
Seti se ovoga za 20 godina.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Blagoje Džomba
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 03.02.14 10:41
Pazi ovako, mislim da imam pravi odgovor: KOME TO TREBA, NJEMU POMAZE! Sve sto pozitivno radis (jedes) pozitivno se i vraca. Jedan moj staaaariji prijatelj kaze da je nekad bilo dovoljno biti sa devojkom ispod oraha, a sad ni tri kile oraha ne pomazu. Sve u svoje vreme, ali treba sve uraditi da duze potraje! Ali kako to da kontraadmiral nije iskusio tako nesto. Ja sam guster. Ju, ju kad se samo setim.... Puno snegova je palo od tada!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 03.02.14 14:38
Blagoje (citat):
Pazi ovako, mislim da imam pravi odgovor: KOME TO TREBA, NJEMU POMAZE! Sve sto pozitivno radis (jedes) pozitivno se i vraca. Jedan moj staaaariji prijatelj kaze da je nekad bilo dovoljno biti sa devojkom ispod oraha, a sad ni tri kile oraha ne pomazu. Sve u svoje vreme, ali treba sve uraditi da duze potraje!
Zna li se koji je to sastojak iz meda (i oraha) koji bi trebao pomagati?
Kamenice (školjke) u te svrhe pomažu..., a zašto? Zbog metala cinka kojeg imaju 'dosta'. On je dokazani afrodizijak, ...u razumnim količinama.
Blagoje Džomba
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 03.02.14 19:26
Mislim da su u orahu u pitanju nezasicene masne kiseline, sto znaci ipak dugotrajnu upotrebu. A dobra stvar su i one gljive.....tartufi. Da li crni ili beli, ali mislim da nema veze. Sretno!
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 03.02.14 23:45
Blagoje zelim dobru predstojecu pasu tvojim pcelinjim drustvima. Verujem da ce ti jake izaci iz zime. Ne zaboravi legendarnu Drakcetovu "pcelicu"
Blagoje Džomba
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 04.02.14 9:21
Tako je generale. Hvala na podrsci!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: P č e l a r s t v o . 09.02.14 8:30
Blagoje (citat):
Pazi ovako, mislim da imam pravi odgovor: KOME TO TREBA, NJEMU POMAZE! Sve sto pozitivno radis (jedes) pozitivno se i vraca. Jedan moj staaaariji prijatelj kaze da je nekad bilo dovoljno biti sa devojkom ispod oraha, a sad ni tri kile oraha ne pomazu. Sve u svoje vreme, ali treba sve uraditi da duze potraje! Ali kako to da kontraadmiral nije iskusio tako nesto. Ja sam guster. Ju, ju kad se samo setim.... Puno snegova je palo od tada!
Blagoje. He he he he legenda si.! To je kao ono hvali more drži se kraja.!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: P č e l a r s t v o . 09.02.14 8:34
Blagoje (citat):
Pozdrav svima. Odnedavno sam na forumu. Bavim se pcelarstvom nekoliko godina, poceo sam sa 2 kosnice 2010. sad imam 22. Niko od mojih se nikada nije bavio pcelarstvom. Ako ste zainteresovani, pronadjite par knjiga, nabavite kosnice, rojeve prodaje svaki pcelar, nisu potrebne visoke skole za taj zanat. Med je lek, uz malo rada mozete ga priustiti sebi i svojima.
Blagoje. Ovo što si rekao da savjetuješ članove foruma da se bave pčelarstvom. Ipak mislim da pčelarstvo nije baš "jeftin sport". Mislim da u pčelarstvo treba dosta novaca uložiti, zatim treba za to vremena i naj zadnje trebaš imati mjesta za držati košnice.
Blagoje Džomba
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 09.02.14 10:23
Pozdrav KONTRAadmirale. Nemoras bas u svemu biti KONTRA. Tacno je da treba uložiti novac. To treba svuda, sta god da krenes. Bez novca nema nigde nista. Koliko novaca toliko pcela, ali i meda. Savetujem da ako neko ima mesta, ako voli med, ako zeli da nauci nesto novo (kao ja sa 47 godina) ima otvoren prostor za rad. Pcele su svuda tražena roba.
Vidimo se
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 09.02.14 10:56
Blagoje (citat):
Savetujem da ako neko ima mesta, ako voli med, ako zeli da nauci nesto novo (kao ja sa 47 godina) ima otvoren prostor za rad. Pcele su svuda tražena roba. Vidimo se
Znam dosta kolega bivših vojnih lica za koje bavljenje pčelarstvom ima pozitivni terapeutski efekat. Jedan prijatelj je prilikom odlaska u penziju rekao da je sit šuma i livada. Od kada se bavi pčelarstvom, kaže da prirodu posmatra sasvim drugim očima. Nije da ni ja nemam neke koristi od njegovog pčelarenja, med u čaju, med u kolačima, med u rakiji......
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Blagoje Džomba
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 09.02.14 13:25
Gde god možeš....pomozi. Sto puta će ti se vratiti.
Tako su me naučili, tako učim druge pa bili mladi ili stari.
Vreme za kupovinu košnica je SAD. Treba ih spremiti za nove rojeve u periodu kraj aprila (travnja) i početak maja (e to ne znam kako se zove).
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 10.02.14 8:37
Blagoje (citat):
Gde god možeš....pomozi. Sto puta će ti se vratiti.
Tako su me naučili, tako učim druge pa bili mladi ili stari.
Vreme za kupovinu košnica je SAD. Treba ih spremiti za nove rojeve u periodu kraj aprila (travnja) i početak maja (e to ne znam kako se zove).
svibanj
Blagoje Džomba
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 10.02.14 10:21
Eto, znam da neko zna. Pčelarstvo je i opasan posao. Radnice bockaju. Jeste da ih u jednoj imaš oko 30.000 za koje ne plaćaš PDV, socijalno, radni staž, doprinos za nezaposlene,... ali moraš biti dobar, miran, zaštićen sa šeširom i rukavicama, još bolje ako imaš kombinezon!
Nagrada je 30E kad prodaš roj ili 5 E kad prodaš kilogram meda.
I naravno ako daješ....dobijaš!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: P č e l a r s t v o. 10.02.14 10:31
Blagoje (citat):
Eto, znam da neko zna. Pčelarstvo je i opasan posao. Radnice bockaju. Jeste da ih u jednoj imaš oko 30.000 za koje ne plaćaš PDV, socijalno, radni staž, doprinos za nezaposlene,... ali moraš biti dobar, miran, zaštićen sa šeširom i rukavicama, još bolje ako imaš kombinezon!
Nagrada je 30E kad prodaš roj ili 5 E kad prodaš kilogram meda.
I naravno ako daješ....dobijaš!
Blagoje. Kada si ovo spomenuo da te pitam. To mi nije jasno. Gledao sam neke slike kako neki pčelari golim rukama vade one okvire sa pčelama i njima nije ništa a neki se čitavi moraju pokriti da bi ih izvadili iz košnice.!?
Blagoje Džomba
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 10.02.14 16:33
I ja sam postavljao ista pitanja. Kad kod mene upomoc dodje moj ucitelj pcelarstva Sandor on to radi bez zastitne opreme. Malo ga izbockaju i kad mu dosadi bockanje on kaze....,,menja se vreme pa me bockaju, ne mogu više,, i ode svojoj kuci. Meni trebaju sve zaštitne stvari, od glave do pete. Nisam alergican, nemam problem kad me boce (gore stanje je kad me ubode komarac, nego pcelica) ali eto nije bas prijatno. I naravno, zasticen mogu da radim dokle god treba. U stavri, treba pogledati slike. Te slike bez opreme videces kod nas (ex YU plu macho manovi) a na zapadu je zastitna oprema obavezna. Ne zbog pcelara, vec zbog pcelica, one se zaraze od nas, mi smo ti koji ne pazimo sta radimo, pogledaj samo ko ima na pcelinjaku u nedodjiji mokri cvor sa tekucom vodom, e he heeee A o spaunu da ne pricam.
Pitanje: kako postaviti sliku ovde?? Citao sam da moze samo slika ako je vec negde izasla na webu?? Upomooooc!
Blagoje Džomba
Evo sezona cvetanja kreće. Prvi je DREN. Bogat polenom. Danas 10.02.2014.
Blagoje: komentar modifikovan dana: 10.02.14 18:31; prepravljeno ukupno 1 puta
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 10.02.14 18:22
Blagoje, Blažo ajd sad obriši onu tvoju, ili kad je "umećeš" u polje Width ukucaj 800 a u polje Height ukucaj 640, videćeš biće kao ona medena fiola iz SDo.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
East&West: komentar modifikovan dana: 10.02.14 19:01; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : izbrisao duplikat slike da ne smeta)
Blagoje Džomba
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 10.02.14 18:33
E tako lepo, kazi da te razumem, malko i malko vise sam se namucio oko umetanja slike, akli ide koliko vidim Hvala ti k`o bratu. Imas pice kad naletis! I meda!!
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 10.02.14 19:04
Blagoje (citat):
E tako lepo, kazi da te razumem, malko i malko vise sam se namucio oko umetanja slike, akli ide koliko vidim Hvala ti k`o bratu. Imas pice kad naletis! I meda!!
Može medov liker
Blagoje Džomba
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 10.02.14 22:03
Medovaca moze uvek. U stalnoj je postavci alkoholnih pica! Kaze jedan moj drugar :,,pio sam medovacu, ali nigde nije bilo ovoliko meda,,!
4 kasike meda, ugrejes da bude vruce, dodas litru prepecenice, jos malo grejes, sacekas da se ohladi i navali. ko prezivi pricace.
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 10.02.14 23:07
Blagoje (citat):
Medovaca moze uvek. U stalnoj je postavci alkoholnih pica! Kaze jedan moj drugar :,,pio sam medovacu, ali nigde nije bilo ovoliko meda,,!
4 kasike meda, ugrejes da bude vruce, dodas litru prepecenice, jos malo grejes, sacekas da se ohladi i navali. ko prezivi pricace.
Nije loš recept, za moj moram čekati 2 meseca. U flašu od 1l sa širokim grlom (Fruktal ili nekadašnja Flora Bečej) sipam 2,5 dl meda, 1 dl destilovana voda, ostalo šljivovica prepečenica oko 21 grad. I tokom 60 dana preokrećem flašu dok se med u celini ne rastvori, dok ne postane prozirno.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 10.02.14 23:15
East&West (citat):
I tokom 60 dana preokrećem flašu dok se med u celini ne rastvori, dok ne postane prozirno.
Trebao bih vam sad dat ovdje recepte iz studentskih dana za odma'...
Kakvih 60 dana, tko bi to mogao čekat.
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 10.02.14 23:29
Max Blitz (citat):
East&West (citat):
I tokom 60 dana preokrećem flašu dok se med u celini ne rastvori, dok ne postane prozirno.
Trebao bih vam sad dat ovdje recepte iz studentskih dana za odma'...
Kakvih 60 dana, tko bi to mogao čekat.
Štos je u čežnji i iščekivanju. Za odma' imam i ja knjigu recepata.....ali nemam kvorum za kušnju. To ti je ono: Belo za smeh, Crno za greh. Vinjak pre i cigareta posle. da ne meračim više.
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 10.02.14 23:35
Vojnik Graničar (citat):
Blagoje (citat):
I med i orasi su zdrava stvar. Neče da ti šteti, a neče ni čuda da uradi.
Zašto nebi jeo zdravo, kad zbrojiš sve stvari što možeš da jih pojedeš preko dana, sigurno imaš više koristi nego od čudno spremljene hrane. Med je stvar što ne treba konzervanse i kemiju, neka me Blagoje popravi ako grešim.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 10.02.14 23:46
East&West (citat):
Blagoje (citat):
Nije loš recept, za moj moram čekati 2 meseca. U flašu od 1l sa širokim grlom (Fruktal ili nekadašnja Flora Bečej) sipam 2,5 dl meda, 1 dl destilovana voda, ostalo šljivovica prepečenica oko 21 grad. I tokom 60 dana preokrećem flašu dok se med u celini ne rastvori, dok ne postane prozirno.
Zar nije prepečenica oko 40 alkohola, a ova oko 20 nazivom mekana?
Inače najbolje medovače/medice sam dobio iz kučne radinosti prijatelja. Stvarno dobre stvari, ono što je u trgovini daleko je po okusu. Kako su jih pravili neznam, ali bilo je puno meda i puno okusa.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 11.02.14 0:02
Pero™ (citat):
East&West (citat):
Blagoje (citat):
Inače najbolje medovače/medice sam dobio iz kučne radinosti prijatelja. Stvarno dobre stvari, ono što je u trgovini daleko je po okusu. Kako su jih pravili neznam, ali bilo je puno meda i puno okusa.
Nije Pero.Blagoje sipa 2,5 dl meda i 1 dl destilovane vode u 6,5 dl "ljute brlje",prepecenice od nekih 52,5% alkohola u volumenu.Kada dobije medovacu ona je negdje oko 35 alkohola.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 11.02.14 0:17
Više sam stavio pitanje za E&W, kad kaže prepečenica 21%
Još jedno pitanje, zar nije brlja izraz za lošu rakiju? Izvini, SH/HS nije moj prvi jezik, pa neki put nisam siguran, a voleo bi da naučim.
Koliko procenti alkohola mi i nije važno, redko pijem žestoke stvari, ali ako baš moram, važan mi je okus.
A ovde je pogrejana medovača i kuvano vino tradicionalno piče na štantovima oko/pre nove godine.
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 11.02.14 0:21
Pero™ (citat):
Pero, 1 grad je 2,5 % alkohola. A "brlja" je brlja=loša rakija [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 11.02.14 0:45
East&West (citat):
A "brlja" je brlja=loša rakija
Isto i kod nas - loša rakija, odnosno ona od koje rastura glava sutradan i bolestan si tri dana ako i ne popiješ puno.
E sad, ozbiljno pitanje - zašto je neka rakija loša? (Nisam poznavalac rakija, kao i procesa priprave istih osim u teškoj teoriji.)
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 11.02.14 0:57
Eeeee to nisam znao, mislio sam da je 1-1. Snažna onda rakija.
Još jedno pitanje, ako ču jednom početi da radim Medovaču: koju rakiju koristiš? Šljivovicu ili neku drugu? Za sadjevec verovatno znaš iz Slovenije, koji je tvoj izbor, i dali biraš i vrste meda.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 11.02.14 1:45
.
milutins: komentar modifikovan dana: 17.02.14 18:21; prepravljeno ukupno 1 puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 11.02.14 2:19
milutins (citat):
Max, glavobolju izaziva rakija sa dosta metil alkohola, odatle izraz metiljusha.
Aha, to sam i mislio, odnosno čuo, pročitao... Ima neka granica količine metil alkohola kad rakija postaje smrtonosna. Budu vijesti o tome najčešće iz Rusije. (Ode pola sela.)
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 11.02.14 2:20
OK, razumem izraz, slično bi bilo da ja kažem za auto, idem krntijom, iako bi imao neki Merceds (nemam ga). Pvi put sam čuo izraz brlja baš u JNA. Malo pogrdni izraz za domaču lošu rakiju. Imali smo malo predavanje, šta smemo i šta nesmemo.
Hvala na savetima o dobroj rakiji, ne popijem toliko da bi se isplatilo da sam pečem. Možda bi probao da napravim nekoliko medovače, ali sa kupljenim stvarima. A i to bi večinu podelio i ostavio samo malo za sebe. Da počnem sam da pečem pa da mi cela ulica halucinira 3 dana...
Moram ovo da stavim
PS Milutine i ostali konzomisti što ste ljubitelji jačih piča, Finci što su ljubitelji preterane konzumacije su mi rekli, da treba pre spavanja popiti što više vode, da drgi dan ne boli glava.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 11.02.14 2:34
.
milutins: komentar modifikovan dana: 17.02.14 18:22; prepravljeno ukupno 1 puta
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 11.02.14 2:51
.
milutins: komentar modifikovan dana: 17.02.14 18:23; prepravljeno ukupno 1 puta
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 11.02.14 3:03
Možeš da pričaš o pravljenju rakije, zanimljivo je čitanje. Ali ja ju neču praviti. Sa kojim vočem ju praviš? Šljivom? Ovde je više popularan ''sadjevec'' sa više vrsta voča.
Inače još uvek čekam pčelare i eksperte u medenjači, ili medici po slovenačkim, da mi kažu koju rakiju i koji med upotrebljavaju. Možda ču nekog dana da se prihvatim tog projekta da malo počastim drugare i naravno drugarice.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 11.02.14 3:34
.
milutins: komentar modifikovan dana: 17.02.14 18:24; prepravljeno ukupno 1 puta
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: P č e l a r s t v o . 11.02.14 9:27
Evo sezona cvetanja kreće. Prvi je DREN. Bogat polenom. Danas 10.02.2014.
Blagoje. Gledam ovu tvoju sliku i sjetih se da te nešto pitam.!? Ovo je vjerojatno tvoj pčelinjak. Zanima me kakvo je pravilo u pčelarstvu o držanju pčela u naseljenim mjestima. Jer ovdje vidim da okolo ima kuća.
Blagoje Džomba
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 14.02.14 13:30
Pauzirao sam par dana. Da krenemo redom.... rakija je rakija ...sve zavisi ko je pravi i na koji nacin i na kom delu zemaljske kugle. Ovde kod mene u Vojvodini (južna Bačka) je dobar deo mađarskog stanovništva koji je naučio i sve ostale da se pije jaka rakija oko 21 grad (18 do 22) extremi uvek postoje.
Pravila postoje da bi se izbegavala.
Osim voca, moze i povrće bogato skrobom da se koristi, ali eto onda krene naziv NRLJA. Brlja je i sa više od 3% šećera koje se dodaje u kominu da bi proradila i bilo više rakije, brlja je i od nepoznatih vrsta voća i povrća. Sve sto se brlja je BRLJa.
Na ceni je rakija od čistog voća, jedne vrste voća, osredje jačine (zavisi od kog voća se pravi) i da je gazda poznat, da ima lep ukus i miris, ništa preterano. Ako ima pitanja.... ali to je sve po ovdašnjim ukusima. Pre nekoliko godina ponesem 1 litar rakije od jabuke zlatni delišes mom drugaru iz JNA u okolini Titovog Užica, Kremna, selo Bioska i kad je njegov otac probao kaze ,,ženo, ostavi ovo za masažu za zimu,, Pili smo njihovu šljivku koju ovde smataramo ...ljom jer nije prepečena, ali može da se popije litar dva a da glava ne boli. Čik probaj od moje da popiješ litar. Neće te boleti glava (mislim samo glava) već i ruke i noge (ali tek za 3 dana kad se otrezniš).
Kao što sam napisao i to vredi svuda : Pravila postoje da bi smo ih izbegavali.... tako je i sa mojim pčelinjakom. Vidi se da je u sred bašte. Izmedju kuća. U naseljenom delu. Ali zato imaju svoje pojilište. Ne smucaju se po komšiluku. A naravno, komšiluk dobije 5 kg meda svake godine i onda su svi mirni.
Sklopio sam primirje sa komšilukom i niko ne pravi problem. Kao da su oni sveci??? E da je tako.... gde bi nam bio kraj.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: P č e l a r s t v o . 14.02.14 16:15
Blagoje (citat):
Kao što sam napisao i to vredi svuda : Pravila postoje da bi smo ih izbegavali.... tako je i sa mojim pčelinjakom. Vidi se da je u sred bašte. Izmedju kuća. U naseljenom delu. Ali zato imaju svoje pojilište. Ne smucaju se po komšiluku. A naravno, komšiluk dobije 5 kg meda svake godine i onda su svi mirni. Sklopio sam primirje sa komšilukom i niko ne pravi problem. Kao da su oni sveci??? E da je tako.... gde bi nam bio kraj.
Blagoje. He he he he, svaka čast za "Primirje sa komšilukom".! Pa kad neko kaže evropska unuja, ma nema bolje evropske unuje od dobrog komšiluka.
Tako sam ja malo "listao internet" i listao i pronašao sam ovo. Evo što kaže pravilo u mome naseljenom području.
Odluka o komunalnom redu Članak 102. Na području naselja Grada Splita nije dopušteno držanje domaćih i drugih životinja. Domaće životinje u smislu ove odluke smatraju se: konj, magarac, mazga, mula, govedo, ovca, koza, svinja, kunić, kokoš, patka, guska i puran. Druge životinje u smislu ove odluke smatraju se: prepelice, golubovi, pčele, dudov svilac, ribe, rakovi, žabe, puževi, kornjače, nutrije, činčile i druge.
N O V Č A N E K A Z N E Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 do 2.000,00 kuna kazniti će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi, koja počini prekršaj iz stavka 1. ovog članka. Novčanom kaznom u iznosu od 800,00 do 5.000,00 kuna kazniti će se fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost koja učini prekršaj iz stavka 1. ovog članka.
Pa tko voli neka izvoli. Ovih dana ću pokušati na ovim stranicama postaviti jednu sliku iz centra grada pa da nešto vidiš. Samo da uhvatim malo vremena.
Blagoje Džomba
Naslov komentara: P č e l a r s t v o . 16.02.14 9:27
Blagoje (citat):
Blagoje. Kad si nabavio te 2 košnice sa pčelama. Što onda.!? Lako je nabaviti 2 košnice sa pčelama i postaviti ih u dvorište kuće ili na neku livadu u blizini. Koji je sljedeći korak u pčelarstvu. Što sljedeće treba kupiti da bi se sa te 2 prve košnice počelo raditi.!?
Blagoje Džomba
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 16.02.14 18:32
Potpuno si u pravu. Sledeci korak bi bio da pronadjes u svom ili susednom gradu (selu) nekoga ko se bavi pcelarstvom. Ako mi kazes odakle si mozda mogu da ti pomognem. Sa tom osobom treba da ugovoris da ti oko 01.05. pripremi 2 roja pcela (za svaku kosnicu po jedan) i da ti to ubaci , ti njemu platis 25-30 eu po roju. Jos ga zamolis da ti malo pokaze sta se radi i kako. Taj deo obicno ide uz pice i klopu. Do prvog maja mozes da kupis neku knjigu o pcelarstvu, posetis neki od sajtova o pcelarstvu, malo se jos upoznas sa ljudima i td...
Izdatak je oko 100 E po kosnici. Ako imas velik plac, imanje, zemlju, ogradjenu weekendicu, zelju da krenes.....eto lepote!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: P č e l a r s t v o . 16.02.14 18:45
Blagoje (citat):
Potpuno si u pravu. Sledeci korak bi bio da pronadjes u svom ili susednom gradu (selu) nekoga ko se bavi pcelarstvom. Ako mi kazes odakle si mozda mogu da ti pomognem. Sa tom osobom treba da ugovoris da ti oko 01.05. pripremi 2 roja pcela (za svaku kosnicu po jedan) i da ti to ubaci , ti njemu platis 25-30 eu po roju. Jos ga zamolis da ti malo pokaze sta se radi i kako. Taj deo obicno ide uz pice i klopu. Do prvog maja mozes da kupis neku knjigu o pcelarstvu, posetis neki od sajtova o pcelarstvu, malo se jos upoznas sa ljudima i td...
Izdatak je oko 100 E po kosnici. Ako imas velik plac, imanje, zemlju, ogradjenu weekendicu, zelju da krenes.....eto lepote!
Ja živim u centru grada tako da je to za mene neizvedivo.
Razumio sam za kupnju košnica i kupnju pčela. Što još treba imati od opreme za jednog pčelara osim košnice i u košnici pčela.!?
Blagoje Džomba
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 17.02.14 8:24
Stari pčelari, a to ćete videti samo kod nas (ex yu) idu da pčelare bez šešira, bluze, rukavica. Golim rukama se radi. U svetu (sve osim ex yu) se praktikuje da svako ima zaštitnu opremu, ali ne zbog sebe, već da bi zaštitili pčele od nas, našeg znoja i svih bakterija i virusa koje nosimo na sebi.
Dimilica za smirivanje pčela je oooobavezna i jedan nož (poluga) za pomeranje nastavaka i ramova u košnici. Kad na spisku opreme kod prodavaca pčelarske opreme policija pronadje Američki Nož... e tada dolazi do totalnog pretresa. Razbuca se celo vozilo. A kadga pronadju (ako im pokažeš) kukaju kako imaju drugog posla i kud su baš našći da traže nož. Američki nož je nalik dečijoj igrački, a zašto se tako zove..... verovatno je donet iz amerike.
Sad imaš priliku da se udružiš sa nekim ko ima weekendicu ili dedinu kuću u Kaštelima, Omišu ili Suhom Potoku i da kod njega smestiš košnice, med možete da podelite i eto sriće za obadvoje!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: P č e l a r s t v o . 17.02.14 19:10
Blagoje. Na koji si prvi problem naišao kad si počeo raditi sa pčelama.!?
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 17.02.14 19:13
[You must be registered and logged in to see this link.] med je OK ali nemoj sa orasima da preterujes