FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Pčelarstvo 20.02.15 20:32
013gonzo (citat):
Da li je to iz okoline Splita ili sa neta ?
Gdje je ovo slikano pojma nemam. Sliku sam "ukrao" bratu.! Ali se dobro uklapa u temu pčelarstvo.
Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 22.02.15 6:50; prepravljeno ukupno 1 puta
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 22.02.15 1:48
Pomoc prijatelja... Foto je iz Perua , postavila je Gosp. Beatriz Achával izenjer agronomije i zdrave hrane.
Poenta je da se izmedju ostalog objasni koliko je stetno i opasno da se pcelinja drustva nalaze na tlu , ne podignuta od zemlje , pogotovo na ovakvim 'rizicnim' mestima.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 22.02.15 6:51
alexandar (citat):
Pomoc prijatelja... Foto je iz Perua , postavila je Gosp. Beatriz Achával izenjer agronomije i zdrave hrane.
Poenta je da se izmedju ostalog objasni koliko je stetno i opasno da se pcelinja drustva nalaze na tlu , ne podignuta od zemlje , pogotovo na ovakvim 'rizicnim' mestima.
Bravo generale.! Evo sada malo više znamo o slici. Opet da su košnice bile podignute i 1 metar od zemlje opet bi ih vatra zahvatila.!
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Nisu ti dobro objasnili. Sneg ne treba skidati sa kosnice niti sa leta.Mnogo je toplije u kosnici pod snegom i pcele se nece ugusiti jer je sneg porozan i propusta vazduh. Treba ocistiti poletaljku samo kada se pocne topiti sneg da nebi zaledilo uvece.
alexandar: komentar modifikovan dana: 11.04.15 22:49; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : quote)
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Pčelarstvo 11.04.15 22:29
Miso Loznica (citat):
....
Hvala Mišo na informaciji. Kada pišeš odgovor onda nemoj ga pisati tu gdje si ga pisao na ovoj stranici već ga piši ispod na velikoj bijeloj površini ispod zadnjeg znaka koji se nalazi na njoj.
Miso Loznica Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2015-04-10 Loznica
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 11.04.15 23:04
Hvala granicar.Nov sam na forumu sada sam to video.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 12.04.15 0:20
Miso Loznica (citat):
Hvala granicar.Nov sam na forumu sada sam to video.
Bravo Mišo brzo si naučio.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 12.04.15 8:20
Kazu da je ujed pcele kao ljekarski pregled, osim za alergicne ne ujed. Ako neki organ nije u redu, to se osjeti. Znate li sta o tome? Neki koriste ujed pcela kao terapiju protiv artritisa.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Miso Loznica Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2015-04-10 Loznica
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 13.04.15 19:24
PORUCNIK (citat):
Kazu da je ujed pcele kao ljekarski pregled, osim za alergicne ne ujed. Ako neki organ nije u redu, to se osjeti. Znate li sta o tome? Neki koriste ujed pcela kao terapiju protiv artritisa.
Procitao sam na pcelarskom forumu da najnovija istrazivanja pokazuju da se pcelinji otrov koristi u borbi protiv karcinoma.E sad pitanje je kolio je to tacno jer nema nigde zvanicnog texta o tome. Ostaje sve na pricama.Cinjenica je da je zdravo kad te pcela ubode ali samo par komada. Ja sam juce pregledao drustva i bile su nenormalno ljute.Nisam video da se mrezica pocepala vrlo malo ali su one nasle put.Imao sam oko 15 uboda u vrat.Srecom ne oticem samo malo vise pece.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 13.04.15 20:19
Miso Loznica (citat):
PORUCNIK (citat):
Procitao sam na pcelarskom forumu da najnovija istrazivanja pokazuju da se pcelinji otrov koristi u borbi protiv karcinoma.E sad pitanje je kolio je to tacno jer nema nigde zvanicnog texta o tome. Ostaje sve na pricama.Cinjenica je da je zdravo kad te pcela ubode ali samo par komada. Ja sam juce pregledao drustva i bile su nenormalno ljute.Nisam video da se mrezica pocepala vrlo malo ali su one nasle put.Imao sam oko 15 uboda u vrat.Srecom ne oticem samo malo vise pece.
Zavisno od mjesta uboda, ali cuo sam da ujed 50 pcela moze biti smrtonosan. meni de desavalo nekoliko uboda u zivotu, najcesce u taban, dok sam bio djecarac i isao bos.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
NARODNA MEDICINA: Nećete vjerovati šta se sve liječi pčelinjim ubodom
Da li možete da povjerujete da su pčelinji ubodi zdravi? Na fotografiji možete videti Kineza koji leči oboljele sinuse i upalu nosne membrane na nevjerovatno originalan način – pčelinjim otrovom za rinitis, u klinici u gradu Xi’anu, u Zapadnoj kineskoj provinciji Shaanxi. Pored sinusitisa pčelinji ubod je dokazano dobar i kao narodni lijek za liječenje artritisa, bolova u leđima i reumatizma i već duže od 3000 godina se primjenjuje u Kini. Praktikanti kažu da takvi ubodi mogu da poprave oštećene ćelije, odbiti bakterije i da ublaže sve vrste upala. Naravno, sve ovo ne važi ukoliko ste alergični na pčelinji ubod, jer u tom slučaju oni mogu izazvati strašne kontraefekte, pa i smrt.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 25.10.15 20:10
[You must be registered and logged in to see this image.] Čebele še vedno zunaj.
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 26.10.15 9:26
Ne samo da su napolju već me je u subotu i bocnula kod bivšeg SIV-a na nbgd, kada sam prišao bliže da slikam košnice. O tim košnicama sam pisao već više puta i dalje na istom mestu i dalje deluje kao da ih niko ne otvara i ne vadi med, ali pčele ih štite. Bravo za čuvare a joj za mene.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 26.10.15 18:46
013gonzo (citat):
Ne samo da su napolju već me je u subotu i bocnula kod bivšeg SIV-a na nbgd, kada sam prišao bliže da slikam košnice. O tim košnicama sam pisao već više puta i dalje na istom mestu i dalje deluje kao da ih niko ne otvara i ne vadi med, ali pčele ih štite. Bravo za čuvare a joj za mene.
Boš moral kupiti aparat z 20-kratnim zoomom.
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 26.10.15 20:46
mirko bratuš (citat):
013gonzo (citat):
Boš moral kupiti aparat z 20-kratnim zoomom.
Problem je što su košnice u žbunastom šumarku, (slikaću sledeći put šumarak), i da bi ih snimio moram da priđem. Ne pomaže ni iz aviona iznad su krošnje.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 20.01.17 15:26
Saj tudi tista, ko vrag brusi jezik babi, ni slaba.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 12.09.17 18:16
Kamene košnice u glagoljaškom pustinjačkom prebivalištu Pustinja Blaca na južnoj strani otoka Brača, između Bola i Milne. Danas ne postoje, uništene su uglavnom u Drugom svjetskom ratu, a samostan je napušten 1962.
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 08.04.18 11:40
Med iz EU i med koji nije iz EU
Bio sam u trgovini "TOMMY" i vidim ovu teglu meda na polici. I baš se zainteresirao otkuda je i tko ga proizvodi. I na toj nesretnoj tegli piše: "Cvjetni med, zemlja podrijetla, mješavina meda iz EU i meda koji nije iz EU, proizvodi Varžak M, vl. Boris Varžak, Vrbovo 54, 10411 Orle, Hrvatska". I ovo vam je ta napredna, transparentna, poštene, evropa kojoj neki tek trebaju pristupiti. Pa sada vi pogađajte otkuda je ovaj med.! Od koje je članice Evropske Unije i koje zemlje koja nije članica Evropske Unije.!? I zašto mješavina, kao da ove Hrvatske pčele ne znaju radit svoj posao pa taj njihov trud treba poboljšati sa nekim medom iz neke zemlje.!? Moj Boris Varžak nikada neću kupiti ovaj tvoj enigmatski med za kojeg ne znam otkuda je. Prodaj ga svojoj materi.
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 08.04.18 12:08
Vojnik Graničar (citat):
Pa sada vi pogađajte otkuda je ovaj med.! Od koje je članice Evropske Unije i koje zemlje koja nije članica Evropske Unije.!? I zašto mješavina, kao da ove Hrvatske pčele ne znaju radit svoj posao pa taj njihov trud treba poboljšati sa nekim medom iz neke zemlje.!?
Ispitivali su laboratorijski med iz trgovina i stanje je više nego kaotično. Jefiniji med i ovakav kakav si npr. naveo, kao i npr. kineski med udovoljavaju propisima, a skuplji recimo - ne, i tako to. Etikete i što na njima piše ne znači puno. Ostaje kupiti od pčelara kojeg poznaješ.
Znanstvenici su izracunali, da je oblik pcelinog saca najjaca konstrukcija na svijetu. Za oblik sesterokuta potrebno je najmanje materijala, a uz to se na sve strane sesterokuta podjeli jednaki teret, niti jedna strana tako nije preopterecena. Tako moze celije saca od tezine samo 55 g voska nositi teret 1 kg meda. A za 1 gram voska, pcela mora konzumirati 8 grama meda.
gospodine Gušter
BROJ POSTOVA: : 69 ČLAN OD: : 2014-04-15 Praha
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 12.06.18 22:20
A koliko mi energije i materijala utrosimo u kuce i opet budu hladne zimi, tople ljeti a ruse se u zemljotresu.
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 13.06.18 18:38
[You must be registered and logged in to see this image.] Čebelja paša-lipa.
puc(f)lek Mladji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 323 ČLAN OD: : 2016-02-29
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 01.07.18 7:36
gospodine (citat):
A koliko mi energije i materijala utrosimo u kuce i opet budu hladne zimi, tople ljeti a ruse se u zemljotresu.
Mozda nas pcele jos nesto nauce ako znanstvenici uspiju otkriti kako i zasto odrasla pcela v starijem perioda svog zivota ostaje mlada. Odnosno njen mozak ostaje mlad - na razini mlade aktivne pcele i tako ne boluje za demencijom.
Jedna pcela za jednu zlicicu peludi treba raditi cijeli mjesec - osam sati na dan.
PORUCNIK Pukovnik
Otprilike 200 tisuća pčela koje su živjele u košnicama na krovu katedrale Notre-Dame preživjele su požar koji je uništio jednu od najpoznatijih crkava na svijetu, piše BBCPčelar katedrale Notre-Dame Nicolas Géant potvrdio je da su pčele žive i da još uvijek zuje.
Naime, košnice su u Notre-Dame instalirane 2013. godine u sklopu inicijative da se diljem Pariza poveća broj pčela. Košnice su smještene na vrhu sakristije na južnoj strani katedrale, nekih 30 metara ispod glavnog krova. Géant kaže da ih je požar zaobišao.
Europske pčele, za razliku od drugih vrsta, ostaju kod košnice kada osjete opasnost te jedu med i štite maticu.
Géant kaže da su im mogle naštetiti samo visoke temperature, ali ne i dim. "Umjesto da ih ubije, dim bi ih opio, uspavao", pojasnio je za AP. Pčelari obično koriste dim kako bi sedirali pčele i ostvarili pristup njihovim košnicama.
"Rastužilo me to što se dogodilo katedrali Notre-Dame jer je toliko lijepa zgrada", rekao je Géant za CNN. "Ali, čuti da su pčele još uvijek žive, to je divno. Hvala Bogu da plamen nije došao do njih. To je čudo!"
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 04.06.19 1:25
Učenike Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu dočekao je jutros nesvakidašnji prizor. Na stablu u dvorištu škole stvorio se roj pčela u obliku tuljca dugačak više od jednog metra. - Roj se stvorio rano ujutro i nismo htjeli riskirati da netko od učenika ne bi provocirao pčele pa smo odmah pozvali dežurnu službu zagrebačkog Pčelarskog društva - rekao je ravnatelj škole te istaknuo kako su sličan slučaj imali i prije dvije godine samo na drugoj strani škole. Pčele je zbrinuo pčelar Juro Jelušić koji je pospremio kukce u posebnu kutiju te će ih kasnije pustiti na svom imanju. ...
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 25.09.20 9:41
Vojnik Graničar (citat):
Bio sam u trgovini "TOMMY" i vidim ovu teglu meda na polici. I baš se zainteresirao otkuda je i tko ga proizvodi. I na toj nesretnoj tegli piše: "Cvjetni med, zemlja podrijetla, mješavina meda iz EU i meda koji nije iz EU, proizvodi Varžak M, vl. Boris Varžak, Vrbovo 54, 10411 Orle, Hrvatska". I ovo vam je ta napredna, transparentna, poštene, evropa kojoj neki tek trebaju pristupiti. Pa sada vi pogađajte otkuda je ovaj med.! Od koje je članice Evropske Unije i koje zemlje koja nije članica Evropske Unije.!? I zašto mješavina, kao da ove Hrvatske pčele ne znaju radit svoj posao pa taj njihov trud treba poboljšati sa nekim medom iz neke zemlje.!? Moj Boris Varžak nikada neću kupiti ovaj tvoj enigmatski med za kojeg ne znam otkuda je. Prodaj ga svojoj materi.
[You must be registered and logged in to see this image.] Bravo Vojnik Graničar. To znači da je med neutvrđenog podrijetla, čitaj djelomično iz Kine i tko zna odakle još. Nije neuobičajeno da se u med dodaju i sastojci koji baš i nisu za konzumaciju. Puno škarta i mi stavljamo u trgovine, jer je to trgovcima jeftinije, a o lošoj kvaliteti da i ne govorimo. Ja kupujem med od mog kuma koji se nakon rata učlanio u zadrugu, ima ih 20-tak i proizvode med, zajednički ga plasiraju na tržište, pa se čak i natječu na tim natjecanjima
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Pčelarstvo 25.09.20 12:00
Vojnik Graničar (citat):
Moj Boris Varžak nikada neću kupiti ovaj tvoj enigmatski med za kojeg ne znam otkuda je. Prodaj ga svojoj materi.
A moguće je daa je pčelinjak u kom raadi VRAŽAK M. (ako to nije ime firrme) negdje blizu granice sa BiH, CG ili Srbijom, a pčelama ne treba pasoš da odu na ispašu i u susjednu državu. Proizvođać je bio pošten pa to i napisao na etiketi
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci