FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Bojzi, znamo li se? Da nisi slučajno i ti bio u orkestru? Ja sam kao nešto pevao i svirao 'armuniku. Više zabušavanja radi nego zbog umetnosti kao takve.
Što se slika tiče, trebaće mi malo vremena jer se moraju doterati. Vremenom su dosta izbledele.
Bojzi, znamo li se? Da nisi slučajno i ti bio u orkestru?
Ne znamo se, nisam bio u orkestru, ali ovako kad si postavio sliku, bar polovini vas sam se setio lika. I tebe.
Što se postavljanje slika tiče, ako smo čekali 30 godina, sačekaćemo još malo dok ih ne dovedeš u red. Ja nemam više, samo ove tri što sam postavio u prvom postu.
A tek kad ja počnem sa slikama iz JNA . . . Bio sam redovna mušterija zastavnika Stojkovića i njegovog foto aparata. On je bio pravi paparazzo našeg puka :-) Još samo da mi stigne novi skener
mali škot Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2013-06-30 DOB : 64 Ravne na Koroškem
Pozdrav za Malog škota i simpatične Ravne na Koroškem u koje sam 85. ili 86. jednom dolazio igrajući odbojkašku II ligu.
Malo off, Hvala na pozdravu. Odbojka na Ravnama se još uvjek igra na visokom nivou. U slovenačkoj reperzentaciji (koja je na zadnjem evropskom šampionatu pobedila čak i srbsku reperzentaciju), igraju trojica momaka iz Raven.
Thommy Gušter
BROJ POSTOVA: : 18 ČLAN OD: : 2013-09-12 DOB : 64 VA/RS
Naslov komentara: Za početak 30.10.13 0:50
Nemam ja Bog zna kakvu arhivu, svega nekoliko slika. U Zemunu sam bio tek od avgusta '84. do januara '85., a posle otišao u prekomandu. Staro društvo sam ponovo na kratko sreo tek sledećeg leta na bojevom gađanju na Pasuljanskim Livadama, ali nemam ni jednu sliku odatle.
Za početak, evo dve:
Prva je snimljena negde oktobra '84. na zanimanju, pored radio-stanice. Imena ljudi sam zaboravio, sećam se samo da je ovaj što sedi Bosanac i bio nam je desetar. Momak sasvim desno je Makedonac i bio je među najstarijima u bateriji pošto je došao posle završenog fakulteta. Stariji od njega je bio samo jedan Dubrovčanin koji je valjda odlagao vojsku dokle je god mogao, a da ne zaglavi u "ćuzu".
Druga predstavlja posetu vojske u OŠ "Sutjeska" u Zemunu povodom Dana Armije, 22.12.'84. U radnom delu posete smo klincima održali po jedan čas predavanja o vojsci, a posle smo imali lepo druženje sa kolektivom škole (i jednom lepom učiteljkom među njima, koju nažalost više nikada nisam sreo ).
Naslov komentara: Zezanje u kancelariji 01.11.13 0:33
Sledeća grupa fotografija je snimljena u Dimčetovoj kancelariji. Slikane su "idiotom" (sećate se tih pljosnatih aparata?) i najslabijeg su kvaliteta, pa se unapred izvinjavam.
Pravili smo zidne novine povodom Dana Roda veze, a usput i malo "raspištoljili" glumeći oficire u kapetanovoj uniformi koju nije nosio kući.
Naslov komentara: Doček 04.11.13 19:25
I najzad, poslednja grupa slika je sa dočeka Nove 1985. godine u kasarni. Ne znam zašto, ali slike su crno-bele. Kao što se iz priloženog vidi, bilo je veselo i ništa nam nije falilo.
Ima tu još poneka fotografija, ali nisu baš za javnost. Ove koje sam postavio nekako najslikovitije prikazuju kako smo živeli i radili tih dana u Novogradskoj ...
Bilo je tu i lepih i tužnih, a Boga mi i ružnih dogodovština (eksplozija, požara ...), ali nekako vremenom najbrže izblede one ružne. Kao što rekoh, ubrzo sam otišao u prekomandu, pa ne znam šta se dešavalo posle mog odlaska.
Thommy, svaka čast na slikama. S obzirom da sam zaljubljenik u Canon strpljivo čekam da uvozniku stigne roba pa da pazarim novu generaciju skenera. Tada ćeš dobiti ozbiljnu "konkurenciju"
modri Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2013-03-18
Naslov komentara: 2/20 3046 - novembar 84 07.11.13 11:31
Evo tražim stare fotografije naše baterije2/20 novembar 84 i našao sam ovu. Na sreču napisao sam i imena i prezimena svih na fotografiji. Stoje iz leve prema desni: Đukić Dušan, Rećo Janoš, Ja, Petek Ivan, Kokorić Željko, Todov Aleksandrov, Rozman Marko, Dujmović Andrija, Krstevski Ljupčo i Marinković Predrag. Sede drugi red: Đurica Branko, Živanović Dragan, Stojkov Zoranče, Trifunović Radivoje, Petretić Krešimir, Pavlić Ljubomir, Nrec Markaj.Sede prvi red: Muratović Hazim, Andrić Ivo, Bajrami Agim, Tasić Slaviša. E to je to!
mali škot Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2013-06-30 DOB : 64 Ravne na Koroškem
Zbog vjerodostojnosti i jer mislim, da se radi o istoj osobi, moram da ispravim "modrog": kapetan Ziki zvao se ZVONKO i ne Zoran kako je "modri" pogrešno napisao. Znači pravilno je Zvonko - Ziki Pavlović
volio bih malo pojašnjenje ,čisto iz znatiželje,vidim džombić da si služio 3046/13 a glavni kapetan Dimče.Ja odslužio u junu 1984 za vrijeme terena u Pančevu i komandir 1/40 bio poručnik Ličina ,šta bi sa njim? i ako može varaždinac da mi kaže je li kapetan Dragan bio st.vodnik u 1/40 hvala,iizvinite ako sam poremetio neka pravila zbog ovih upita,a za uzvrat postaviču i neke slike dok nabavim kakav skener.Hvala
Ja sam bio u Zemunu 90/91 2lab pvo 40mm bofors kapetan Apostolski Dimče, sjećam se Hamdije bio je jeben
Trazim prijatelje koji su sluzili u kasarni Jakub Kuburovic u Zemunu,generacija 1985-1986 kod kapetana Apostolski Dimceta.Ujedno veliki pozdrav kapetanu Dimcetu.
E Jovo. Ja se te sječam. Onaj rukometni golman, je li? Ja sam onaj Slovenac, koji je čakijom pisao parole po boforsu. Baš sutra idem u Beograd, pa ču možda navratiti, da vidim jel kasarna još stoji. Šta je sa Dimčetom. Jel se još drži?
Gavrilo Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2014-02-05
Naslov komentara: 1987/88 druga baterija 20/3 mm 05.02.14 0:11
Junska klasa, kapetan Pavlovic Zvonko, stariji vodnik Savic Dragance. Svirao sam u klubu a imam i dosta slika. Molim drugove da se jave!
Pozdrav svima. Vojni rok sam odsluzio u ovoj kasarni decembar 1993-novembar 1994 godine. Kod Porucnika Dejana Popivode,zastavnici Luzar Dusan i Hojski Slavko.Rod VOJ-a. Voleo bih da se javi neko iz te generacije. Bilo je i dobrih i losih stvari.
Ja sam bio u Zemunu 90/91 2lab pvo 40mm bofors kapetan Apostolski Dimče, sjećam se Hamdije bio je jeben
Trazim prijatelje koji su sluzili u kasarni Jakub Kuburovic u Zemunu,generacija 1985-1986 kod kapetana Apostolski Dimceta.Ujedno veliki pozdrav kapetanu Dimcetu.
E Jovo. Ja se te sječam. Onaj rukometni golman, je li? Ja sam onaj Slovenac, koji je čakijom pisao parole po boforsu. Baš sutra idem u Beograd, pa ču možda navratiti, da vidim jel kasarna još stoji. Šta je sa Dimčetom. Jel se još drži?
.....e ako se ja secam dobro, posle tvoga parolisanja po boforsu, DD-jac (Dusan Dobrivojevic) nas je lepo postrojao i pitao sta si pisao, a ti odgovorio LOVE & PEACE.....
Pozdrav jos jednom. Nadam se da u predhodnoj poruci nisam pogrijesio. Ja sam mislio na Denisa Purica iz Sarajeva koji je '91 bio potporucnik u Novogradskoj. Bio je faca i OK. ----- Te godine se bjezalo preko KPS-a pred prodavnicu ispred neke visespratnice kod nekog parkica koliko se sjecam. Tamo se otresala piva nemilice! ------ POzdravljam ovom prilikom i Cervek Branka iz Slovenije. POzdrav
Dobar dan svima.Ja se javio još na početku ovog sajta,ili ove teme.Služio sam 3046/11 kod Redže Halkića kapetana prve klase davne lili netako davne 88/89 godine.Zna li neko šta se desilo snjim....prošle nedelje ja bio u Beogradu i navratio do novogradske,i bolje da nepričam šta sam tamo video....sve je zapušteno...neuredno....tamo sada žive izbeglice....niko ništa neodržava...al bilo je lepo malo se prisećati lepim trenucima...pozdrav svima.Lajko Tibor....Subotica.
Dobrodosao Vanja Verujem da ces se naci sa starim drustvom , i da ces aktivno ucestvovati u svim temama na Forumu. Tekst komentara pisi u" donjem ...vecem " prostoru, a gore ide naslov.....Obrnuo si, nista strasno, za sve nejasno pitaj ili u komentaru ili putem PP.
zdravo vanja kako si mislim da imamo sliku zajedno
Dejan Kraljevski Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2014-06-30 DOB : 57 kumanovo,r. makedonija
Sta posebno da napisem. Davno je bilo. moze imena. Desancic,Omeragic,Djekic,Kolednik,Petek,Gasi,Petrovic. Vjerojatno cu se sjetiti i ostalih.Bilo je puno lipih momenata. Trcanje sa gas-maskama,iznosenja kaseta na pregled,tresna ćebadi. Spavaona,pec na ugljen,cekanje na kupanje na -10,pa ti puste malo vruce vode,a onda hladna. A tek Pasuljanske livade-nikad zaboravit.Naravno- nas klub,sigurno najlipsi u ciloj kasarni. Eto za pocetak toliko,Ne mogu bas sve odmah.
zdravo damire kako si sigurno se secas mene dejan skacka ceo dan smo provodili zajedno.
Dejan Kraljevski Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2014-06-30 DOB : 57 kumanovo,r. makedonija
Da poznajem vas skoro sve,ja sam bio vezista koji je došao u tvoju bateriju u januaru 85,e sad se ne sjećam dobro face ali bi mogao da bude ovaj dole prvi lijevo brko i on je radio u vojničkom klubu,prodavao kafu i sokove da bi se ubrzo skinuo i tad je meni prepustio klub.Ovi što čuče prvi sa desne strane je Kutija Dragan, drugom neznam ime treći je Handanović Muhamed koji je nažalost poginuo u ratu a zagrlio je Sašu Miličića koji je iz Podgorice.Ovaj gore sa naočalima sa desne strane sedmi po redu je Tatić mislim Miroslav kasnije bio čato ,njega sam znao dobro, dalje ovaj deseti redom je Ivan Buljan iz Tomislav grada selo crvenice.
Thommy Gušter
Džombiću, svi ljudi koje pominješ bili su moji klasići, ima ih i na mojim slikama. Ali ja ne mogu da vidim fotografiju koju je postavio Dejan Kraljevski u prethodnom postu. Da li se to samo meni dešava ili ... ? Ako neko može, molio bih da mi istu pošalje na e-mail ili PP. Živo me zanima ...
Zdravo. Bas se izraduvav koga go vidov ovoj forum JNA,dobro se setil nekoj i eve od mene sekoja cest za osnovacite. Inaku jas sum od Makedonija sluzev vojska vo JNA 90/91(bas koga se sluci ona prodolzetok od 60dena, ,vo Kasarna Jakub Kuburovic 3046/16(mislam deka 16-ka bese)STRELA 2M kaj kapetan Jozo Pavlovic i Potporucnik Igor Cvetkovic a imase na drugiot vod Zastavnik Simovic(Simke).Inace bev Vozac i najneomilenoto megju vojskata Desetar ,Stojanov.ako ima nekoj od taa generacija bi sakal da evoluirame nekoi spomeni
Sluzio sam od 18.10.91.do 20.5.92.u trecoj bateriji 40mm,kod kapetanaZaklan Dragana,porucnik Kajevic Toni,vodnik Tomic bio komandir radarskog odelenja.Vecinu vremena smo proveli po terenima u severnoj Backoj.
[/quote Tu na spratu sam sluzio u bateriji boforsa komandno odeljenje Kap,Zaklan Dregan porucnik Kajevic Toni,Vodnik Tomic.Desavalo se to 91/92.Puno terena po severnoj Backoj.
Pozdrav svima!Dosao sam u kasarnu 16.01.92.u trecu bateriju 40mm kod kapetana Zaklana.Posle mesec dana sam prebacen u cetvrtu bateriju kod kapetana Stojanovica,kada su stigli sa terena i tu ostao do kraja vojnog roka 15.01.93.
ja sam davno služio u n.r.b kap šašo s.branko,vodnik vuković ,bilo je svega,umro tito,straža u novom selo ,bojevo u zadru.meni je bilo ,dobro ,bio sam dijete od 19 god.ja sam gen.1979/80,ponosi me svoje generacije.kafana srem je bila glavna.pozdravljam april 1979,sa čolinom april u beogradu koja nas budila.
Zovem se Mustafa Mućo Kurtić iz Konjica, BiH. Večeras slučajno guglajući naletih na ovaj forum.Iskreno,radujem se zbog toga jer postoji šansa da pronađem neke od drugova VP 3046/11 1 Lab PVO 20/3 kap. Redže i st. vod. Stevana,klase 1988/89.Neke od drugova sam pronašao na fb, a i ovo je izvrsna prilika. Molim sve drugove na forumu da se jave, pozdrav za sve!
.....e ako se ja secam dobro, posle tvoga parolisanja po boforsu, DD-jac (Dusan Dobrivojevic) nas je lepo postrojao i pitao sta si pisao, a ti odgovorio LOVE & PEACE.....
Evo kako danas izgleda DD-jac,pa ako vas jos nesto interesuje..gde su i sta rade staresine iz tog vremena,slobodno pisite...