FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 01.10.20 12:35
Prije 82 godine dogodila se Kristalna noć ( njem. Kristalnacht), koja je promjenila tijek povijesti.
Naime, u noći sa 9.na 10. studenog 1938. godine krenuli su masovni progona Židova ( Jevreja ) u Trećem Reichu,
koji je tada obuhvaćao osim Njemačke i Austriju i Sudete.
Taj je događaj postao poznat kao Kristalna noć.
Po Hitlerovoj naredbi 28.10.1938. godine više od 12.000 Židova poljskog podrijetla, među njima
filozof i rabin Abraham Joshua Herschel biva protjeran iz Njemačke.
Deportirani su u vlakovima do poljske granice, gdje su ih poljski graničari odbili primiti.
Danima su u teškim uvjetima čekali prije no što su im poljske vlasti odobrile ulazak.
Međutim, u znak osvete tada 17-godišnji Herschel Grunspan, čiji su roditelji isto deportirani,
izvršava atentat na konzula njemačkog veleposlanstva u Parizu.
Nacistička je stranka taj događaj uzela kao povod za progon za organiziranje pogroma,
označivši ga kao svjetsku židovsku urotu.
Počeli su progoni Židova a procjenjuje se da ih je uhapšeno oko 30.000 starih od 16 do 60 godina.
Da bi ih mogli sve smjestiti odlučili su proširiti logorske kapacitete u Dachauu, Buchenwaldu i Sasheshausenu.
Te noći je ubijeno između 90 i 200 Židova, ali i neki Nijemci jer su nalikovali na Židove.
Vatrogasci i policija se u zločine nisu miješali, pa su mirno promatrali kako gori većina od
1000 sinagoga u Njemačkoj, Više od 7600 trgovina židovskih vlasnika je uništeno.
Upravo po staklu razbijenih izloga ta noć je dobila Naziv Kristalna noć..
Nacisti su zaplijenili svu odštetu koja su osiguravajuća društva trebala isplatiti Židovima kao osiguranje za nastalu štetu,
te su još sami Židovi morali platiti kaznu od milijardu maraka što bi danas iznosilo oko 400 milijuna dolara.
Samo tjedan dana kasnije Židovima je zabranjeno pohađati škole, uveden je policijski sat, a zabranjen im je pristup većini javnih i kulturnih ustanova u Njemačkoj
Sam naziv Kristalna noć za naciste je predstavljalo nešto sjajno za Njemačku, međutim, to je bila Noć pogroma, a označava se kao početak Holokausta.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 02.10.20 9:46
Spomenut ću i ukazati na nešto bitno iz mog okruženja, nešto se zaista dogodilo. Tiče se jednog hrvatskog Židova iz Vinkovaca. On je 1936. godine u Švicarskom Davosu ubio tamošnjeg vodećeg nacistu Wilhelma Gustloffa. Mislio je jadnik da će tako spriječiti zlo. Nažalost, Holokaust se ipak dogodio. Gustloff je proglašen mučenikom i po njemu su nacisti nazvali jedan ratni brod. David je na neki način imao sreće. U švicarskoj je osuđen na zatvor i u zatvoru je dočekao kraj rata. Država se mladog Davida riješila administrativnim trikom. Donesena je odluka o njegovom protjerivanju tako da je otišao živjeti u Izrael i ondje je u poznim godinama i umro. Njegov otac Mavro Hamburger, posljednji Vinkovački rabin je zajedno sa pripadnicima zajednice poslan u Jasenovac i nije preživio rat.
Ovom se strašnom pričom na neki način zatvorio krug zla. Bilo bi dobro kada ljudi ne bi stradavali zbog boje svoje kože, nacionalnosti ili vjere. Nažalost, to se iz dana u dan događa. Očito je da ljudi olako zaboravljaju zlo koje su jedni drugima učinili. Zato ga i ponavljaju.
Još samo jedna mala digresija. Ni JNA ni Jugoslavije više nema, ali smo mi svi ovdje zajedno na Forumu, bez obzira na nacionalnost, naša osobna uvjerenja, svjetonazor ili vjersko opredjeljenja, da pokažemo svima da možemo normalno komunicirati i debatirati o svim mogućim temama pa i o ovoj ovdje Holokaustu.
Dario voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 12.10.20 12:14
Između 1942. i 1945. godine, nacisti njihovi kolaboracionisti sistematski su i planski ubili oko 3,5 milijuna Židova u koncentracionim logorima, a ogroman broj njih ubijen je manje sistematski ili je umro od gladi ili iznemoglosti radeći u radnim kampovima. Pretpostavlja se se da je između 5 i 6 milijuna Židova ubijeno ili umrlo zbog navedenih razloga u 2. svj. ratu. Osim Židova, cilj istrebljenja od strane nacista su bili i Slaveni, Romi, komunisti, homoseksualci, hendikepirane i mentalno zaostale osobe, Jehovini svjedoci, masoni, poljski intelektualci i drugi. Eliminacija svih ovih skupina od strane nacista se generalno naziva imenom Holokaust. Smatra se da je Hitler zajedno sa Himlerom bio idejni tvorac ovog projekta iako za to nema pisanih dokaza. Ukazat ću članovima Foruma na Konferenciju u Wannseeu koja se održala u Berlinu 20.01.1942. godine, i na kojoj su bili nazočni vodeći političari nacističke Njemačke., i koja je održana u vili krim.policije Am Grossen Wannsee 56-58. Na ovom je sastanku utvrđeno uništenje Židovskog naroda u Europi, da bi u 7.mjeseci iste godine Heydrich razradio plan za konačno rješenje židovskog pitanja. Pan je bio do danas po veličini nenadmašen zločin likvidacije i istrebljenja Židova na području Europe, ali i svijeta. Također, ukazujem da je Adolf Eichmann bio zadužen za židovsko pitanje i deportaciju te je kasnije i organizirao najveći broj deportacija. Početkom 1941. započele su deportacije Židova sa okupiranih područja, ali većih progona tijekom te godine u Njemačkoj nije bilo. Pitanje logistike, financiranja i sprovedbe ovog plana, bile su glavne teme Konferencije. Sami Židovi, već deklasirani arizacijom, morali su sami organizirati financijska sredstva za deportaciju. tako im je oduzimana imovina, novac, dragocjenosti, ali su sakupljane donacije od već protjeranih za financiranje transporta i iseljavanja, a u većem dijelu i likvidacija. Transport je ugl. preuzela željeznica, ali nisu nepoznati bili i marševi smrti duži od stotinu kilometara. U cjelini, ova Konferencija se smatra početkom organiziranog Holokausta. Zapisničar na Konferenciji je bio Eichmann koji je sačinio tzv. Protokol, u kojem su sadržani gl. zaključci Konferencije, i koji je kao sačuvani dokument poslužio kao dokaz na Nurnberškom procesu. na suđenju je dakako ovaj Protokol pomogao pri određivanju mjere učešća pojedinih institucija njem. vlasti, iako je dokazano, više puta prerađivan od strane Eichmanna i Heydricha. Na suđenju je Eichmann pokušao smanjiti svoje učešće na Konferenciji kao zapisničara i umanjiti vrijednost navedenog Protokola.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 19.10.20 11:29
Idemo dalje, jer vidim da se ili ne usuđujete pisati o temi ili vas ne zanima.Slažem se da je tema mučna, a postavio sam je zato da se prisjetimo što je čovjek u stanju učiniti drugom čovjeku( nisam Židov).
Operacija Reinchard. ( nazvana po Reinchardu Heydrichu). je bilo kodno ime nac.plana za istrebljenje poljskih Jevreja u Generalnom gubernatorstvu. Ovaj je plan, naime, označio najsmrtonosniju fazu Holokausta, jer je tijekom njezinog trajanja ubijeno više od 2 milijuna ljudi, uglavnom Jevreja ( Židova) u nacističkim logorima Treblinka, Belzec i Sobibor, brzo i efikasno( ovi su logori bili namijenjeni isključivo ubijanju zarobljenika, dok su ostali bili tzv. radni logori, dakle za prisilni rad, zatvaranje i prevaspitavanje, prije nego što su postali logori smrti). Organizacijski aparat koji je korišten u izgradnji i funkcioniranju logora smerti bio je isti kao i kod provedbe ranijeg plana T4, kada je ubijeno oko 70.000 hednikepiranih osoba u Njemačkoj ( uključujući i žene i djecu). Kako bi proces ubijanja bio što lakši i brži, za vrijeme akcije T4, žrtve su uvjeravane da se radi o standardnom medicinskom pregledu, tako da nisu ni sumnjali da će biti ubijeni. Žrtvama je često govoreno da idu na posebni postupak. Na sličan način su i ss oficiri koristili razne taktike kako bi doveli žrtve do mjesta za ubijanje, a da pri tome ne izazovu neželjenu paniku. Bili su prisutni ljudi u bijelim mantilima, i znakovi na kojima je pisalo da se radi o centrima za dezinfekciju. Kada žrtve uđu u prostoriju za uklanjanje odjeće, stražari bi od njih tražili da dobrovoljno skinu odjeću i da odlože sve vrijednosti koje imaju kod sebe, uz obrazloženje da će im nakon tretmana iste biti vraćene. Zatim su žrtve prisiljene da uđu u plinske komore. Vrata komore bi se potom zatvarala, i u prostorije je puštan plin ( najčešće ugljikov monoksid). Nakon 30 min vrata su se otvarala, a specijalni timovi ili zatvorenici su ulazili i odvozili tijela u masovne grobnice. Kasnije su tijela otkopavana i spaljivana, ne bi li se uklonili svi tragovi. Međutim, u telegramu koji je Herman Hefle poslao Adolfu Eichmannu u Berlin, jasno se vidi da je 1.274.166 ljudi otpremljeno u logore smrti do kraja 1942. godine. Međutim, Operacija Reinchard bila je gora no što se miže zamisliti. U samo 3 mjeseca, najmanje 1,32 miljuna Židova je poginulo što je gotovo četvrtina svih židovskih žrtava koje su stradale tijekom drugog svj. rata, što iznosi 15.000 žrtava dnevno. Sve u svemu, između 5,4 i 5,8 milijuna Židova ubijeno je tijekom Holokausta, piše Stone u svom izvještaju O tome je najviše pisao i istraživao Lewi Stone, profesor biomatematike na Sveučilištu u Tel Avivu u Izraelu, i prof. matematike n Sveučilištu RMIT u Melbourneu u Australiji. Stone je naveo da se masovno ubojstvo dogodilo brzo i u potpunoj tajnosti, što je osiguralo " da židovski narod nije imao priliku pružiti otpor. Razmjer ubijanja dogodio se tako brzo i bio je toliko ekstreman da prelazi onaj iz genocida u Ruandi 1994. koji se često smatra najintenzivnijim genocidom 20.stoljeća. Najveći dio ubojstava se dogodio tijekom rujna, listopada i studenog 1942. godine Stone je odlučio ići korak dalje, uspoređujući stopu smrtnih slučajeva tijekom ta 3 mjeseca s onom u genocidu u Ruandi. Za vrijeme tog masakra, ljudi iz Hutua ubili su do 800.000 žrtava Tutsija u samo 100 dana. No, unatoč tome hiperintenzivnom ubijanju koje se dogodilo u Ruandi, taj događaj blijedi u usporedbi sa stopom ubojstava iz 3 mjeseca koje je Stone pregledao. Da bi usporedio ubijanje Židova u istom vremenskom razdoblju, pogledao je 100 dana od Holokausta, od 27.07. do 4.11. 1942. godine. Izračunao je broj ubijenih iz Belzeca, Sobibora i Treblinke ( oko milijun žrtava), broj ljudi koje su ubili odredi smrti ( 301.000), te broj žrtava u Auschwitzu ( oko 91.000), te je otkrio da je ubijeno 1,47 milijuna žrtava, ili oko 445.700 ubojstava mjesečno Za usporedbu, stopa ubojstava u Ruandi je iznosila oko 243.300 žrtava mjesečno.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 19.10.20 14:16
niko do sada nije postavio pitanje zasto bas jevreji? i otkud tolika mrznja prema jevrejima ne samo u Nemackoj.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 19.10.20 14:22
vladimir (citat):
niko do sada nije postavio pitanje zasto bas jevreji? i otkud tolika mrznja prema jevrejima ne samo u Nemackoj.
Iz tih razloga sam i postavio temu jer mi nikako nije jasno tolika mržnja prema njima. Nacisti su zatirali sve i Rome i Slavenske narode i masone i homoseksualce i hedikepirane,ali da,to treba naglasiti posebno JEVREJE. Bili su grozni i kvislinzi,često gori i od samih Nijemaca,pogotovo u Ukrajini.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 19.10.20 14:29
progona jevreja je bilo i u carskoj rusiji na teritoriji danasnje ukrajine ali i u drugim regionima tadasnje carevine. i dan danas u rusiji je veoma negativan odnos prema jevrejima. oni su okarakterisani kao parazitski narod. cak je i sam Staljin posle drugog svetskog rata bio za to da se stvori drzava izrael i da jevreje protera iz SSSR.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 19.10.20 16:47
Vidiš Vladimire to nisam znao. Morat cu bas u literaturi pogledati i taj podatak. Vise sam se orjentirao na holokaust,no zanima me i srž odn.geneza problema.Hvala za komentar i što si se ukljucio u raspravu.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 19.10.20 18:07
pogledaj samo cime se jevreji bave u svetu. i danas i pre 100-200god isto. ili zasto u izraelu cisto jevrejskoj drzavi nema dolarskih milijardera kao sto ih ima u danasnjoj Rusiji ili USA, ili drugim drzavama.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 19.10.20 18:14
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 19.10.20 18:37
jevreje mrze u svetu zasto sto su paraziti i zive na racun drugih naroda. zato i nemogu da budu uspesni u izraelu. u Srbiji se to zove zelenastvo ,u RH mislim kamatarenje i jedno i drugo kako god se zove je kriminal. bio je na tv intervju sa jednim od vojnika crvene armije koji je podigao zastavu SSSR U Berlinu. u svom secanju kako je to bilo i kako je osvojen Berlin doslo se i do prica iz detinjstva i odrastanja. kao dete mnogo se plasio jevreja jer mu je majka jednom prilikom rekla da oni jedu hleb natopljen krvlju ukrajinskog naroda. sam kaze ,bio sam dete i to nisam mogao da razumem. kasnije sam to razumeo , nemas para i odes kod jevreja u prodavnicu potpises priznanicu na 300grivni a uzmes robu vrednu 100grivni.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 19.10.20 18:52
vladimir (citat):
jevreje mrze u svetu zasto sto su paraziti i zive na racun drugih naroda. zato i nemogu da budu uspesni u izraelu. u Srbiji se to zove zelenastvo ,u RH mislim kamatarenje i jedno i drugo kako god se zove je kriminal. bio je na tv intervju sa jednim od vojnika crvene armije koji je podigao zastavu SSSR U Berlinu. u svom secanju kako je to bilo i kako je osvojen Berlin doslo se i do prica iz detinjstva i odrastanja. kao dete mnogo se plasio jevreja jer mu je majka jednom prilikom rekla da oni jedu hleb natopljen krvlju ukrajinskog naroda. sam kaze ,bio sam dete i to nisam mogao da razumem. kasnije sam to razumeo , nemas para i odes kod jevreja u prodavnicu potpises priznanicu na 300grivni a uzmes robu vrednu 100grivni.
Doktor Živago voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 20.10.20 10:27
Pa Izrael je zemlja iz koje potječu Židovi/Jevreji i u kojem pretežitom broju i žive.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 20.10.20 10:53
u izraelu mogu da zive samo od svog rada i znanja a ne na racun drugih naroda. skoro sam procitao da je belgija jedan od velikih uvoznika iz rusije. zivo me zanimalo sta to belgijanci uvoze iz rusije. dijamante i drago kamenje u vrednosti 2.6milijardi usd godisnje . neznam dali ste gledali dokumentarni film krvavi dijamanti iz sijera leona koji kriminalnim putem dolaze u Antverpen centar svetske trgovine dijamantima. to drze jevreji. berze, spekulacije,trgovinski karteli, medjunarodne finansiske institucije, korupcija .dobar primer je kako je izrael napravio odbrambenu industriju. sve su pokrali i sa istoka i zapada.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 20.10.20 10:56
Igor Kolomoisky klasika nakrao se para u Ukrajini i pobegao u izrael
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 20.10.20 11:19
Jesam, čitao sam. Židovi su poznati po tome, znači trgovina, i sve što je povezano sa novcem. Kod Židova vrijedi načelo za imovinu: 1/3 u nekretninama, 1/3 u novcu ( ušteđevina) i 1/3 u zlatu. To uopće nije bez veze, tek tako da se kaže. Vrlo mudro ( naravno ako imaš mogućnosti za to)
vladimir voli ovaj upis
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 20.10.20 11:56
Bio sam klinac od 20 god kad sam poceo da radim u centru Beograda kod coveka koji je svojevremeno radio za UAE u medjunarodnoj trgovini. od njega sam prvi put cuo da se jevreji nikad nebave nekakvom proizvodnjom samo trgovina,nekretnine i finansije. svi jevrejski trgovci u svetu su medjusobno povezani preko jevrejske banke u Becu. to je jedina banka u svetu koja trguje svim svetskim valutama. iz bivse YU mogao si doneti pun dzak dinara i promeniti za nemacke marke ili austriski siling a da te niko nepita odakle ti novac. ili bilo koju drugu valutu iz celog sveta. to se danas zove pranje novca.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 20.10.20 12:24
vladimir (citat):
Bio sam klinac od 20 god kad sam poceo da radim u centru Beograda kod coveka koji je svojevremeno radio za UAE u medjunarodnoj trgovini. od njega sam prvi put cuo da se jevreji nikad nebave nekakvom proizvodnjom samo trgovina,nekretnine i finansije. svi jevrejski trgovci u svetu su medjusobno povezani preko jevrejske banke u Becu. to je jedina banka u svetu koja trguje svim svetskim valutama. iz bivse YU mogao si doneti pun dzak dinara i promeniti za nemacke marke ili austriski siling a da te niko nepita odakle ti novac. ili bilo koju drugu valutu iz celog sveta. to se danas zove pranje novca.
Da da, čuo sam za tu banku u Beču...no ne znam da li još postoji. Znam da su Židovi vlasnici nekoliko nogometnih klubova u Evropi, pa tako i FC Austrie iz Beča, kao i Totteham Hotspursa iz Londona. Nisu oni glupi, vrlo su vješti s novcem
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 20.10.20 12:37
vladimir (citat):
U ova naša vremena njih gotovo kopiraju Albanci barem ovdje u Evropi.Židovi su imali skoro do u detalje zapisanu svoju povijest kroz Bibliju i njima se dogodio pokolj ili holokaust već u 1.st kako im je Isus i najavio u čuvenom proročanskome govoru.Njihovo naj veće blago je Stari Zavjet i on ih na neki način izdiže iznad svih drugih naroda,prem da i oni sami Palestincima rade neku vrstu logora..Priča govori o doseljenju jednog Židova u Imotski gdje je od susjeda već prvi dan zatražio jedno jaje kao pozajmnicu.Uredno mu je vratio pozajmnicu uz opasku domaćina ,,moje jaje je bilo veće,,.Priča dalje govori da se Židov odmah sljedeći dan odselio u Zagreb.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 20.10.20 12:46
gerard ford (citat):
U ova naša vremena njih gotovo kopiraju Albanci barem ovdje u Evropi.Židovi su imali skoro do u detalje zapisanu svoju povijest kroz Bibliju i njima se dogodio pokolj ili holokaust već u 1.st kako im je Isus i najavio u čuvenom proročanskome govoru.Njihovo naj veće blago je Stari Zavjet i on ih na neki način izdiže iznad svih drugih naroda,prem da i oni sami Palestincima rade neku vrstu logora..Priča govori o doseljenju jednog Židova u Imotski gdje je od susjeda već prvi dan zatražio jedno jaje kao pozajmnicu.Uredno mu je vratio pozajmnicu uz opasku domaćina ,,moje jaje je bilo veće,,.Priča dalje govori da se Židov odmah sljedeći dan odselio u Zagreb.
Nisam za tu priču u Imotskom čuo, ali sam čuo da u Sinju i jaja važu. Tako narod govori, ali da li je istina, ne znam. U svakom slučaju da se sa šale vratimo na temu. Židovi su od Boga izabrani narod kako se to lijepo Opisuje u Starom zavjetu. Oni su i progonjen narod, nakon Isusovog raspeća, i ta njihova kalvarija traje upravo od tada. Naravno, da postoji geneza njihovog progona utkana u povijest, ali je posebno došla do izražaja u Holokaustu.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 20.10.20 16:40
Citat :
od njega sam prvi put cuo da se jevreji nikad nebave nekakvom proizvodnjom samo trgovina,nekretnine i finansije.
Ja radim kod Jevreja, cista industrija. A znam ih jos na desetine ovdje. Ljekari, advokati, privrednici... Istina, ne znam ni jednog da krampa. S jednim od njih sam dobar prijatelj i pricamo o svemu. Kad sam ga pitao za Jevreje i (sta drugo) novac, evo sta mi je rekao. To nam je bilo istorijski nametnuto. Proganjani smo jos od Isusovog vremena, i uvijek smo morali biti spremni da bjezimo. Sta drugo mozes ponijeti sa sobom nego zlato i pare. Ostalo ne moze stati u torbu. Danas se bavimo i drugim stvarima ali ostala je stigma.
Doktor Živago and M.Miodrag vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 20.10.20 17:31
E Pero..svaka čast. Sve je istina sto ti je prijatelj rekao. U vinkovcima ih je do 1942.bilo i jako siromasnih koji su isli u nadnicu..ali bilo je i mesara,ratara ali i enormno bogatih i za ono vrijeme
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 20.10.20 23:46
Doktor Živago (citat):
vladimir (citat):
Da da, čuo sam za tu banku u Beču...no ne znam da li još postoji. Znam da su Židovi vlasnici nekoliko nogometnih klubova u Evropi, pa tako i FC Austrie iz Beča, kao i Totteham Hotspursa iz Londona. Nisu oni glupi, vrlo su vješti s novcem
nalazi se na Mexico placu postoji i dan danas . obezbedjuju je cobre.posebna policiska jedinica austriske policije.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 21.10.20 11:39
BABYN JAR je naziv klanca na širem području Kijeva u Ukrajini, a postao je nažalost poznat po masakru koji je izvršen nad Židovima od strane Nijemaca 29. i 30. rujna 1941. godine, kada je ubijeno više od 33000 Židova. Ubojstvo su izvršile snage SS-a potpomognute pripadnicima njemačke 6. armije pod vodstvom Waltera von Reichenaua. Ulaskom Nijemaca u Ukrajinu, židovski su muškarci napustili svoje domove, tada Nijemci skupljaju žene, djecu i starce. Nekoliko dana poslije okupacije Kijeva od strane njemačkih snaga dogodila se snažna eksplozija u kojoj je poginulo nekoliko stotina stanovnika i Nijemaca. Tada Wermacht odlučuje zajedno sa pripadnicima SS-a ubiti većinu kijevskih židova. sukladno navedenom, odvedeno je 33.711 Židova,do Babynog Jara i to 29. i 30.9. 1941. koji su svi pobijeni vatrom iz mitraljeza, a tijela ubijenih skrivena su u masovnoj grobnici. Do 12.10. ubijeno je 51.000 Židova, a njihova je imovina zaplijenjena. Nakon Staljingradske bitke, Nijemci su pokušali sakriti tragove masovnog ubojstva, i iskopali su i spalili 40.000 do 45.000 tijela, a nekoliko zatočenika koji su vršili iskapanje i spaljivanje tijela je uspjelo pobjeći i kasnije objelodaniti istinu o ovom nedjelu.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 21.10.20 11:51
to je bio monstruozni plan bolesnih mozgova.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 21.10.20 11:58
vladimir (citat):
to je bio monstruozni plan bolesnih mozgova.
Puno je takvih bolesnih mozgova u povijesti bilo i kasnije, i to se ponavljalo neovisno o kojem je narodu riječ. trebaš ubiti životinju, a kamoli čovjeka. Ovo sa Židovima je strašno..puno puno primjera takve bestijalnosti, da ti pamet stane. Međutim, oni nisu zaboravili...godinama su poslije rata nastojali pohvatati naciste i sve one koji su im radili o glavi, a to rade i danas
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 22.10.20 13:07
MASAKR U ODESI 1941.
Nakon 2 mjeseca žestokih borbi Crvena se armija povukla iz Odese 16.10.1941. godine, a u gard su ušli vojnici Wermachta, potpomognute rumunjskim trupama. Grad je imao 90 000 Židova i bio je vrlo važna strateška baza. U noći 222.10.1941. u rumunjskoj bazi je eksplodirala paklena naprava , koja je postavljenja prije povlačenja Crv. armije, i tom je prilikom poginulo 67 osoba, i među njima 16 rumunjskih i 4 njem.oficira. Najavljena je odmazda, i to za svakog poginulog oficira 200, a za svakog vojnika 100 civila. Međutim osim 3000 zarobljenika, u gradu nije bilo civila, ni odraslih muškaraca, jer su oni bili pripadnici partizana. Osveta je izvršena nad židovskim civilima. Masakr je izvršen u noći sa 22.na 23.10., jer je tada u praznim skladištima municije zatvoreno oko 30.000 ljudi, 3000 zarobljenika i mnogi židovski civili. Pokušaj da ih strijeljaju je propao, jer su ljudi bili previše zgusnuti, kako bi ih ubili, zgrada je polivena benzinom i zapaljena
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 22.10.20 16:27
Mnoge države USA su optužile za nedostataak ddemokratije, koji ugrožava baš njih da bi intervenisaale i uvele haos. Jedino stavljaju veto na svaku osudu fašističkog divljanja Izraela???
Toliko o demokratiji u svijetu.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 22.10.20 16:29
Ne znam sta da kažem na to!!!
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 22.10.20 19:33
to je potpuno neshvatljivo da jedan narod koji je preziveo holokaust isto to radi drugom narodu . ne samo da su proterali palestince i oduzeli im svu imovinu vec su im i trajno zabranili povratak.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 22.10.20 21:29
Izraelci su nezgodan narod. Svojedobno su njive obrađivali motikom a na leđima puška. I uvijek su međusobno solidarni. Sjećas li se Vladimire pokolja Židovskih sportasa u Minhenu 1972. Tadasnja premijerka Izraela Golda Meir je zatrazila od,Mosada da pronađe krivce i kazni ih. Operacija je nazvana Bozji gnjev. Formirana je ekipa koja je krivce trazila 12 godina i dom ih nije sve likvidirala nisu se zaustavili. Krivci su bili iz organizacije Crni rujan ili tako nesto. Ekipa kad je trebala bilo kakvu pomic od sunarodnjaka iz npr.Kopenhagena i taj je po struci npr.bio zubar,bez problema im je pomogao,odn.ucinio je sto se od njega tražilo. Kazem,zajeban su narod,rekao bi nemilosrdan,pa kao ni tebi ni meni nije jasno da tako mogu druge proganjati. Njihov sukob traje stotinama godina.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 22.10.20 21:36
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 23.10.20 12:29
Doktor Živago (citat):
Izraelci su nezgodan narod. Svojedobno su njive obrađivali motikom a na leđima puška. I uvijek su međusobno solidarni. Sjećas li se Vladimire pokolja Židovskih sportasa u Minhenu 1972. Tadasnja premijerka Izraela Golda Meir je zatrazila od,Mosada da pronađe krivce i kazni ih. Operacija je nazvana Bozji gnjev. Formirana je ekipa koja je krivce trazila 12 godina i dom ih nije sve likvidirala nisu se zaustavili. Krivci su bili iz organizacije Crni rujan ili tako nesto. Ekipa kad je trebala bilo kakvu pomic od sunarodnjaka iz npr.Kopenhagena i taj je po struci npr.bio zubar,bez problema im je pomogao,odn.ucinio je sto se od njega tražilo. Kazem,zajeban su narod,rekao bi nemilosrdan,pa kao ni tebi ni meni nije jasno da tako mogu druge proganjati. Njihov sukob traje stotinama godina.
slozni su jevreji u celom svetu a ne kao mi.to 1972 u Minhenu je bio klasican terorizam i mosad im je dao naznanje da ce to uvek i bilo gde biti kaznjeno.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 23.10.20 12:31
kad bi svi krenuli logikom izraelaca sta je bilo nase pre 2000godina svako sa svakim bi ratovao 100godina. to je jedna opasna fantazija.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 23.10.20 16:06
vladimir (citat):
kad bi svi krenuli logikom izraelaca sta je bilo nase pre 2000godina svako sa svakim bi ratovao 100godina. to je jedna opasna fantazija.
Nisu oni jedini, pogledaj malo oko sebe.
VBČ and Doktor Živago vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 23.10.20 16:36
Šta ljudi vide u tim ratovima..malo im je nevolja koje nas okružuju.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 03.11.20 10:58
Bold
Ital.
Underl.
Strike
Align Left
Align Center
Align Right
Justified
-List
Ordered List
Insert a line break
'Quote'
Code
Spoiler
Hidden
Insert Table
Host an image
Insert Image
Insert a link
Insert a Youtube video
Insert a Dailymotion Video
Header format
Font size
Color
Font
Remove Text Formatting
More/Less buttons
Current date
Current time
Insert unformatted text
Switch Editor Mode
USTANAK U VARŠAVSKOM GETU
19.travnja 1943. počeo je ustanak u Varšavskom getu, najveća židovska pobuna u Drugom svjetskom ratu. Ustanak u varšavskom getu pripada strašnom djeliću povijesti. Naime, Hitler je od Poljske napravio glavnu pozornicu holokausta o čemu svjedoče brojni konclogori pa i na poljskom teritoriju Auschwitz, Majdanek, Treblinka, Sobibor i drugi. Oni su tu, u Poljskoj, veliki logori smrti, a polovina od oko 6 milijuna Židova su poljski građani. Geto je bilo predvorje uništenja. Na vrlo malom prostoru, jedva nešto većem od aerodroma Tempellhof u Berlinu, stiskali su Nijemci 460.000 ljudi - izgladnjelih, bolesnih, uplašenih. Gustoća stanovništva bila je trideset puta veća nego je danas u Berlinu, na površini od oko 5,6 km2 u kojem je nekada živjelo 250.000 ljudi. Tzv. " geto " okružen je zidom visine 3 metra. Ako je netko i pokušao pobjeći, čim su ga stražali vidjeli, bio je upucan. Nacisti su strogo pazili koliko hrane ulazi u geto, te su Židovi živjeli na jednom obroku juhe dnevno. Do srpnja 1942. godine, preminulo je 80.000 Židova. Dana 22. srpnja 1942. godine Himler je naredio da se Židovi prebace u logore smrti kao što je Treblinka. Dva mjeseca kasnije, više od 300.000 Židova poslano je u plinske komore. Dakle, u manje od 2 godine nakon uspostavljanja " geta ", ostalo je samo 60.000 Židova. Međutim, preživjeli su organizirali Židovsku borbenu organizaciju ( ŽOD) koja je uspjela prokrijumčariti nešto oružja u geto. Napadali su Nijemce sa krovova i tavana. Teška zima i manjak vlakova prevenirala je SS da deportira još Židova prema logorima smrti. Ustanak je bio dramatični kraj ovoga pakla. Nekoliko stotina, možda do tisuću mladih žena i muškaraca, često još djece, pucali su na esesovce i borili se za svaku kuću. Borba je trajala 28 dana. Međutim, u proljeće je stigla nacistička osveta. Dana 19.04.1943. godine Himler je poslao više od 2000 SS snaga kako bi se borili protiv Židova. Njemački tenkovi, haubice, bacači plamena, mitraljezi, susreli su se sa židovskim pištoljima, puškama, ručnim bombama i molotovljevim koktelima. Nije jasno da li su se nadali spasu, ili su izabrali smrt u borbi a ne u plinskoj komori. Mladi komandant ustanka, Mordecai Anielewitz, i njegovi posljednji borci su se ubili 8.05.1943. opkoljeni u podzemnom skloništu.
A Poljaci, ostali Varšavljani koji su nijemo promatrali zapaljeni i uništavani geto? Slika nije jednoznačna. Bilo je izdaja i denuncijacija skrivenih Židova, ali, bilo je i herojske pomoći. Dakle, bilo je solidarnosti, ali i ravnodušnosti. To je vrijedilo za sve, pa i za borce Poljske domovinske armije ( AK). Naime, njihove dobro organizirane jedinice su doduše dali Židovskim borcima u getu nešto oružja i napale su za vrijeme ustanka nekoliko njemačkih oružničkih postaja, ali je to bilo otprilike sve što su učinili.
I kad je netko i pobjegao iz geta, nije mogao računati na pomoć. Skriveni Židovi bili su redovito ucjenjivani, pljačkani i denuncirani, nekada iz pohlepe, ali nekada iz iz razloga vrlo rasprostranjenog antisemitizma. Sa druge strane, bilo je i hrabrih poljskih građana, koji su u smrtnoj opasnosti skrivali i spašavali Židove. Samo u Varšavi su hrabri građani skrili otprilike 27.000 Židova. Čak i pravi antisemiti mogli su postati herojski spasitelji - kao npr. Zofia Kossak-Sziatkowska, jedna od najvažnijih figura za pomoć Židovima. Ona je govorila da nitko ne treba ostati pasivan, ali nije voljela Židove. Svo neprijateljstvo ne mijenja činjenicu i kršćansku obvezu " da se zločin mora osuditi ". Govorila je da ne smijemo biti kao Poncije Pilat.
Međutim, skoro svi borci iz geta su pobijeni, a sam geto je sravnjen sa zemljom.
Desetak preživjelih boraca dočekalo je poraz nacističke Njemačke, a samo jedan od njih, drugi zapovjednik pobune 80-godišnji Marek Edelman, ostao je živjeti u Poljskoj.
" Ustanici nisu uopće razmišljali o tome da pobijede. Samo su htjeli pokazati da nisu niža vrsta, da nisu insekti", rekao je Edelman koji je nakon rata radio kao kardiolog u Lodzu.
Spomeni herojima Varšavskog geta, koji se danas nalazi na trgu u četvrti mjesta podignutog na ruševinama geta, vrlo je simboličan: napravljen je od bloka granita od kojeg su nacisti namjeravali podignuti spomenik Adolfu Hitleru. No vremena nisu imali.
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 04.11.20 0:25
Svašta se nalazi u povijesti Židova ali upravo je fascinantno kako su unatoč svemu i razasuti po čitavome svijetu opstali kroz dva tisućljeća bez države?I na koji način su izgradili tako veliki utjecaj na Vlade svijeta jer nisam baš siguran da su im u tome pomogli isključivo novci?Dali se služe nekim njima poznatim programom koji im osigurava toliku moć ili je sve obični sada već genetski kod stečen golom borbom za opstanak
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 04.11.20 8:14
gerard ford (citat):
Svašta se nalazi u povijesti Židova ali upravo je fascinantno kako su unatoč svemu i razasuti po čitavome svijetu opstali kroz dva tisućljeća bez države?I na koji način su izgradili tako veliki utjecaj na Vlade svijeta jer nisam baš siguran da su im u tome pomogli isključivo novci?Dali se služe nekim njima poznatim programom koji im osigurava toliku moć ili je sve obični sada već genetski kod stečen golom borbom za opstanak
Kakva je tvoj stav ili mišljenje o tome?
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 04.11.20 10:44
Doktor Živago (citat):
gerard ford (citat):
Kakva je tvoj stav ili mišljenje o tome?
opstali kao i italijanska mafija
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 04.11.20 10:49
Nastavno na tvoj odgovor. Jedan mi je bivši JNA pukovnik pričao da je bio u Izraelu, naravno za vrijeme SFRJ, tamo negdje osamdesetih godina i da je vidio ljude na njivi/oranici, kako obrađuju zemlju sa puškom na leđima. Možda je to odgovor na naše zajedničko pitanje. Prije je u pitanju genetski kod uvjetovan borbom za opstanaka - nema drugog odgovora.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 20.11.20 11:06
Dugo već nisam ovdje ništa napisao, jer sam se posvetio isto tako drugim vrijednim temama. Međutim, koristim priliku da drugove sa Foruma upoznam sa činjenicom broja koncentracionih logora, u kojima nužno nisu stradavali samo Židovi nego i druge ugrožene skupine, označene od nacista i njihovih pomagača, kao osobe koje treba istrijebiti.. To su logori u Njemačkoj i to Dachau(kao prvi osnovan već 1933.), Sacheshausen, Bergen-Belsen, Dora-Mittelbau, Ravensbruck, Buchenwald i Flossenburg.
Logori izvan Njemačke, kojih je bilo puno više, a koji su bili u okupiranim zemljama su: Chelmo, Treblinka, Sobibor, Lublin-Maidanek, Belzec, Terezin, Mauthausen u Austriji, Natzwiller, te svakako najpozatiji Aushwitz-Birkenau. Također su i na području Jugoslavije djelovali logori i to su kao najpoznatiji i svakako najveći xxx logor Jasenovac, Lepoglava, Gospić, Jadovno, Đakovo, Danica kraj Koprivnice, Kampor na Rabu, Brač, Kupari, zatim logori na Pagu, Metajna i Slano, Banjica i Sajmište u Zemunu.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 28.01.21 13:05
U srijedu se obilježava 76. godišnjica oslobođenja Aushwitza. Fokus ovogodišnjih komemoracija je stradanje djece u logoru, a ubijeno je više od 200.000 djece. Vezano za stradanja djece u logoru Aushwitz-Birkenau, je i Hrvatska dala svoj doprinos, pa je u ožujku 2019. godine u Rijeci postavila spomenik nazvan " Kamen spoticanja" ispred zgrade u ulici Moše Albaharija. Samo za ovu prigodu su sestre Andra i Tatiana Bucci doputovale iz SAD-a i Belgije gdje danas žive, kako bi nazočile obilježavanju doma svoje obitelji, čiji su članovi pobijeni samo zato što su bili židovi. Njih dvije su pak, prošle pakao Auschwitza, ostavši među svega pedesetak dječaka i djevojčica koji su taj pakao, kao djeca preživjeli. Dvije godine nakon postavljanja navedenog spomenika, koncepta koji je zamišljen tako da se građani i turisti " spotaknu" i prisjete da su u zgradama pored kojih prolaze živjele židovske obitelji kojima je nasilno oduzet život, objavljeno je hrvatsko izdanje knjige " Mi, djevojčice iz Auscwitza", s podnaslovom: " Naša ispovijest: Kako smo preživjele Holokaust", koja donosi sjećanja sestara Bucci. Njihovo je individualno iskustvo ujedno i kolektivno iskustvo židovske zajednice u evropi, a nhova je priča, ujedno i priča o Evropi 20.stoljeća. Tragedija je tim veća, što je njihov otac Giovanni Bucci rođen u katoličkoj obitelji tal. porijekla, a njihova majka je bila židovskog porijekla, a doselila se iz Rusije. Njihov je otac, bio kapetan duge plovidbe, i 1938. je godine, da ne bi izgubio posao, promijenio prezime u Bučić, ali im i to nije pomoglo, jer su uhapšeni u 3.mj. 1944., a po njih su došli i Nijemci i Talijani. No, to što su sestre bili djeca im je možda i spasilo život. Naime, odmah po dolasku u logor su odijeljeni od odraslih osoba, što je nezamisliva emocionalna manipulacija djecom, za koju ne postoji nikakvo razumno objašnjenje osim čistohg zla. Seste Bucci i rel.malen broj djece iz logora su bili podvrgnuti kao kunići, med.pokusima u eksperimentima nad djecom koje su nacistički znanstvenici radili pod vodstvom zloglasnog esesovca dr. Mengelea. Dvadesetero nevine djece, koja su u Auschwitzu doživjela najgrozniju moguću sudbinu, najprije su zarazili bacilima tuberkuloze, a potom im izvadili limfne čvorove ( postoje fotografije djce, nakon tog zahvata). Nakon pokusa su svi mali zamorci ubijeni. Sestre se sjećaju da su ih oslobodili vojnici Crvene armije 27.01.1945. godine.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 05.03.21 13:31
Papa Franjo je nedavno posjetio 89-god. književnicu Edith Steinschreinber Bruck, koja je preživjela holokaust, a živi u Italiji. Preživjela je Auscwitz i Dachau, gdje je kao 12 god. djevojčica poslana sa svojim rušiteljima i djecom. Roditelji i brat su joj ubijeni u logorima, a ona je sa drugim bratom i sestrom oslobođena 1945 u Bergen-Belsenu. U susretu koji je potrajao oko jedan sat, papa i i Bruck su razgovarali o "onim trenucima svjetla koji su obilježili paklensko iskustvo koncentracijskih logora. Također su se dotaknuli " strahova i nada za vrijeme u kojem živimo, naglašavajući važnost sjećanja i ulogu starijih u njegovoj kultivaciji i prenošenja mladima". Kada je pozdravio Bruck, papa Franjo je rekao: " Došao sam ovdje zahvaliti vam za vaše svjedočanstvo i odati počast mučenicima stradalim u ludilu nacističkog populizma. Iskreno ponavljam riječi koje sam iz srca izrekao u Yad Vashemu i koje ponavljam svakoj osobi koja je, poput vas, toliko propatila: Oprosti Bože, u ime čovječanstva!!!
Bruck je 1959. objavila memoare o stradanju u logoru i godinama koje su uslijedile nakon toga. Danas često drži predavanja na školama i sveučilištima.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 05.03.21 14:34
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust 11.05.21 11:34
Upravo čitam nevjerojatan podatak da je nacističkih logora bilo sedam puta više nego što se smatralo. Bilo ih je po cijeloj Evropi, a s obzirom na to sve je teže vjerovati " da nitko ništa nije znao".
O tome više zna američki povjesničar Martin Dean koji 70 godina nakon rata pronalazi tragove o logorima istrjebljenja.. postalo je jasno da je nacistički režim Hitlerove Njemačke u svim dijelovima Evrope internirao ljude i držao ih u raznim logorima. Najčešće u neljudskim uvjetima: u njih oko 30.000 su bili prisilni radnici, postojalo je oko 1.150 židovskih geta, 980 koncentracijskih logora, 1.000 logora za ratne zarobljenike, 500-tinjak bordela sa prisilnim prostitutkama. K tome valja dodati i veliki broj logora koji su mali za cilj " ponjemčivanje " zatočenika, logori u kojima su žene prisiljavane na abortus, psihički bolesnici eutanazirani i zatvorenici " selektirani" za logore smrti. Dakle, brojka do koje je došao je zapanjujuća - čak oko 42.00 logora u Evropi.
Dean i njegov tim se trenutno bave istraživanjima logora sa ratnim zarobljenicima i prisilnim radnicima. Otkrio je sa suradnicima da je u Litvi bilo preko 100 židovskih geta tijekom nac. režima - puno više od onoga što se dugo vjerovalo. Nijemci su u njih strpali preko 100.000 Židova bez ikakvog plana o tome kako će ih opskrbiti hranom i drugim potrepštinama za život i tko će ih nadzirati. Naravno - posljedice su bile fatalne. Odlučili su da su Židovi neprijatelji i da nemaju pravo na život. Stoga su Židovi iz ruralnih područja Litve 1941. ubijani na licu mjesta i to mjesecima prije no što će početi sustavne deportacije Židova iz cijele Evrope u logore smrti.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Kristalna noć kao uvod u Holokaust i Holokaust