FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

 

 Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima

Go down 
Idi na stranicu : 1, 2  Next
AutorPoruka
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime29.07.19 13:17

Otvaram ovu temu jer mislim da je zanimljiva, a ne vidim da imamo nešto slično na forumu. Bivša zajednička domovina obiluje kulturno-povijesnim spomenicima iz različitih vremenskih razdoblja i bilo bi dobro podijeliti poneku sliku i opis.

Marmontov most u Oštarijama

Marmontov most izgrađen je za vrijeme francuske vladavine Ilirskim provincijama od 1809. do 1813. Dugačak je 76 m i ima 12 lučnih otvora.Ime je dobio po francuskom maršalu Auguste Frédéric Louis Viesse de Marmontu koji ga je dao izgraditi. Marmontova kamena građevina premošćuje rijeku Zagorsku Mrežnicu (koja je uglavnom presušila jer je voda skrenuta u hidroelektranu Gojak i rijeku Dobru):

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima 5o2RxNv

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima XqLutxT

Auguste Frédéric Louis Viesse de Marmont:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima WQJKvao
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime29.07.19 13:34

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Oštarijama

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima TWhUSoA

Oštarije su od prvih pisanih vijesti bile na glasu kao mjesto čudesnih uslišanja. Ubrzo nakon izgradnje crkve knez Stjepan je preko krbavskog biskupa Franje Modrušanina ishodio da tadašnji papa Pio II. svojom bulom izdanom u Sieni 1459. podari oštarskom svetištu neke posebne povlastice. U toj buli, izdanoj na latinskom jeziku, spominje se Ecclesia Beatae Mariae Virginis de Miraculis  ili u prijevodu “Crkva Blažene Djevice Marije od Čudesa”. Ta crkva je bila katedrala u vrijeme selidbe Krbavske biskupije iz Krbave u Modruš. Godine 1521. teško su je oštetili Turci, a obnovljena je u neogotičkom slogu početkom XX. stoljeća pod nadzorom zagrebačkog arhitekta Stjepana Podhorskog.

Ruševine crkve u Oštarijama, gravura G. Pieronija iz 1639. godine:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima KV9WFPa

Arhitekt Stjepan Podhorsky:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima GwXil5U

Zid oko crkve je ostatak nekadašnje izvorne katedralne građevine:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima JjaE8Tb

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima RgWhodh

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Kv4hHfJ

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima KzZ6QX1
Na vrh Go down
Sloba1
Poručnik
Poručnik
Sloba1

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2649
REPUTACIJA : 88
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 56
M(j)esto Petrovaradin

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime31.07.19 7:46

Ovo je jako lepa objava.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime31.07.19 9:01

Hvala Slobo, biti će toga još.

Crkva Svetog Martina u Dugom Selu - Terra Sancti Martini in possessione Cruciferorum

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima QvYPgVP

Iznad Dugog Sela 20 km istočno od Zagreba nalazi se Martin breg, a na njemu ostaci crkve Svetog Martina. Posjetio sam ovaj lokalitet 2. srpnja/jula 2016.
Prvi spomen Dugog Sela datira iz 1209. godine kada je ugarsko-hrvatski kralj Andrija II. (II. András) darovao ''zemlju Svetog Martina'' (Terra Sancti Martini) u posjed viteškom redu Templara. Najstariji sačuvani dokument u kojem se spominje crkva i župa Svetog Martina je popis župa Zagrebačke biskupije iz 1334. godine, gdje se kaže za župu i crkvu da se nalazi in possessione Cruciferorum, na posjedu križara - viteških redovnika Ivanovaca. Oni su bili patroni ili kolatori župe i crkve, brinuli su se za održavanje crkve i prihode župnika, a možda su i njihovi svećenici redovnici neko vrijeme ovdje vršili župničku službu. Iz starijeg vremena poznata su samo tri imena župnika: 1429. Petar Stjepanov iz Banjeg Sela, 1493. Ivan i 1501. Petar.
Crkva Svetog Martina kao građevina opisana je u kanonskim vizitacijama 1688. godine i kasnije, te u izvještaju Povjerenstva za čuvanje kulturnih spomenika. U početku je bila gotička, bez tornja i s ravnim stropom, a u doba baroka dobila je svodovlje. Još 1911. vidjeli su se tragovi freskoslikarija kojima je crkva nekada bila ukrašena. Prema izvještajima kanonskih vizitacija koje se čuvaju u Nadbiskupskom arhivu u Zagrebu toranj je sagrađen oko 1688. godine; 1695. svod je bio samo iznad svetišta crkve, a 1821. također iznad crkvene lađe. Župni dvor je 1695. bio drvena jednokatna zgrada blizu crkve, a škola drvena kuća pokrivena slamom. Oko crkve je bila terasa ograđena zidom od tesanog kamena dugim 90 metara.
Godine 1894. crkva je zbog dotrajalosti zatvorena i odlučeno je da se izgradi nova župna crkva u Dugom Selu. Građena je u neogotičkom stilu prema projektu poznatog bečkog arhitekta Hermanna Bolléa, a dovršena je 1900. godine uz trošak od 51.800 forinti.
U međuvremenu je stara crkva na Martin bregu postupno propadala i urušavala se. Tokom godina bilo je više inicijativa za njeno spašavanje, no pokušaj zagrebačkog nadbiskupa-koadjutora Antuna Bauera - koji je iz dijecezanske zaklade odobrio iznos od 910 kruna za najnužnije popravke - zaustavio je veleposjednik grof Janko Drašković tvrdeći da mu spremište materijala za obnovu crkve smeta posjed. Inicijativa je bilo i između dva svjetska rata te je 1931. godine ministarstvo pravde u Beogradu odobrilo za popravak crkve 20.000 dinara iz državne blagajne, a banska uprava Savske banovine dopustila je prikupljanje dobrovoljnih priloga. Tim sredstvima je na crkvu postavljen novi krov i tako joj je na neko vrijeme produljen život. Poslije Drugog svjetskog rata crkva je opet dospjela u ruševno stanje, u kakvom je i danas, s time da su izvedeni najnužniji zahvati na sanaciji. Dugoselčani se nadaju da će odgovorne institucije napravili sve što je potrebno za spašavanje i čuvanje građevine koja je spomenik kulture.

Fotografije govore o sadašnjem stanju crkve:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima OAuireZ

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima HmCKkqy
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime31.07.19 10:28

Zagrebačka katedrala - Prvostolna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima XWqtT0L

Biskupiju u Zagrebu osnovao je 1094. godine ugarsko-hrvatski kralj Ladislav (I. László). Za prvog biskupa imenovao je u Esztergomu svećenika prezimenom Duh, koji je po narodnosti bio Čeh ili Slovak. Iste godine je utemeljena i katedralna crkva.

Biskup Duh predaje krunu kralju Ladislavu, umjetnički prikaz:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima EnQOTGE

Prvobitni titular katedrale bio je Sveti Stjepan kralj. Riječ je o Svetom Stjepanu koga Mađari zovu Szent István dok mu je latinsko ime Sanctus Stephanus, prvom ugarskom kralju (1000.-1038.) iz dinastije Arpadovića. Rođen je oko 975. u Esztergomu gdje je i umro 1038. godine, a sahranjen je u Székesfehérváru. Proglašen je kršćanskim svecem 1083. godine i Mađari ga slave kao svog sveca zaštitnika. Narod je crkvu zvao ''pri svetomu kralju''.

Sveti Stjepan kralj:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima B5m6fsM

Katedrala je teško stradala u provali Mongola 1242. godine. Prve obnove izveo je biskup Timotej (1263.-1287.) u gotičkom stilu, a obnova je nastavljena u XIV. I XV. stoljeću. Između 1512. i 1520. godine izgrađen je oko katedrale i biskupskog dvora obrambeni zid s kulama radi obrane od Turaka, a između 1633. i 1641. godine doblla je masivan renesansni toranj izveden po projektu Ivana Albertala.
Najteži udarac pogodio je katedralu u potresu 1880. godine. Nakon potresa provedena je temeljita obnova (1880.-1906.) u neogotičkom stilu, po nacrtima bečkog arhitekta Friedricha Schmidta u izvedbi njegovog učenika Hermanna Bolléa. U ovoj je restauraciji zagrebačka prvostolna crkva dobila svoj današnji oblik s dva vitka tornja, visokim krovištem, novim stupovima u svetištu i oltarima koji su zamijenili većinu baroknih oltara iz XVIII. stoljeća. Bila je pokrivena raskošnim krovom od glaziranog crijepa koji je kasnije uklonjen.

Zagrebačka katedrala 1870. godine:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Hpn3bJ6

Hermann Bollé:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima HEkF3W7

Novi izgled katedrale izvazvao je brojne kritike u stručnoj javnosti, a naročito kontroverzno bilo je rušenje Bakačeve kule i dijelova zida kako bi se bolje vidjelo novo pročelje crkve. Kampanju za rušenje kule poveo je povjesničar umjetnosti Izidor Kršnjavi u ime Društva umjetnosti 1901. godine. Na čelu suprotstavljene strane stao je sveučilišni profesor i upravitelj Arheološkog odjela Narodnog muzeja u Zagrebu Josip Brunšmid, iza kojeg se svrstao poduži niz najeminentnijih povjesničara i arheologa. Predstavku, koju je sastavio Emil Laszowski, korigirao i dopunio Brunšmid, a upućena je 18. lipnja 1901. Vladi, nadbiskupu Jurju Posiloviću i Zagrebačkom kaptolu, potpisalo je ukupno 28 najuglednijih imena relevantnih struka. U predstavci potpisani naglašavaju: Bakačeva kula osobito je karakterističan primjer sredovječnog utvrdnoga braništa i bitna sastavina toli zanimive crkvene utvrde, kakove u Hratskoj nigdje više nemamo, pa se već stoga samo po sebi preporuča njezino sačuvanje... Ne dajte rušiti niti Bakačeve kule, niti išto od ostalih utvrda oko stolne crkve.
Opovrgavajući da je Bakačeva kula srednjovjekovna, Kršnjavi je poručio: Valja poći, pa gledati taj grdni, nespretni toranj, za koji zatim kaže da nije nikakav važan historički spomenik, a zatire novo, krasno i skupocjeno pročelje stolne crkve. Nema nikakve sumnje da Bakačev toranj nije lijep: širok, nizak, poluokrugao, nema na njemu ni konstruktivno građevnih, ni građevno-dekorativnih oblika - to je prosto kula… U vrijeme renesance, kad je taj Bakačev toranj građen, znali su graditelji i utvrdama dati liepi oblik, ali na ovom se tornju vidi, da je u nemirno doba na harmak uz postojeći već Osvaldov zid prezidan, da ga nitko nije ni mislio graditi liepo.
Ban Khuen-Héderváry potpisao je 24. ožujka 1903. odluku kojom se utvrde oko prvostolne crkve tj. napose Bakačev toranj i s njime u savezu stojeći zidovi bezuvjetno uzčuvati imadu. Ali je već iste godine pao sa vlasti, a kula i dio zida srušeni su 1907. godine.

Bakačeva kula oko 1900. godine:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima NW4GYWe

Nakon što je nadbiskup Juraj Haulik (1837.-1869.) dao postaviti novi glavni oltar posvećen Uznesenju Blažene Djevice Marije (honori Beatae Mariae Virginis in coelos assumptae) prvostolnica nosi službeno ime Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime31.07.19 14:13

Arena u Puli

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima CZE6g2J

Pulska Arena je najveći i najbolje sačuvan spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj te s pravom pripada svjetskom kulturnom nasljeđu. Vrijeme njenog nastanka nije precizno utvrđeno, ali se smatra da je na istom mjestu još u vrijeme rimskog cara Oktavijana Augusta stajao manji afmiteatar izgrađen većinom od drveta. Arena se uglavnom pripisuje caru Vespazijanu, ali je najvjerojatnije dovršena u vrijeme Domicijana u drugoj polovici I. stoljeća..

Vespazijan:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima 8amruSx

Domicijan:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima WjQf47V

Veličanstvena građevina zaslužuje više od jedne slike. Snimio sam ih na obiteljskom izletu 21. rujna/septembra 2017. godine:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima NVHILQ9

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima HfSIwkM

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima YeoAn1p
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime31.07.19 14:53

Karlovačka Zvijezda

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima 5CgKEIa

Grad Karlovac i njegovu Zvijezdu posjetio sam s dvojicom prijatelja 14. svibnja/maja 2017. godine. Podaci koje navodim u tekstu potječu sa službene web stranice grada i Turističke zajednice grada Karlovca.
Grad Karlovac jedan je od rijetkih gradova koji zna točan datum svog nastanka, 13. srpnja 1579. godine, a dobio je ime po svom osnivaču nadvojvodi Karlu Habsburškom. To je ujedno početak gradnje karlovačke krajišne vojne utvrde zbog protuturske obrane. Svake godine 13. srpnja slavi se Dan grada Karlovca.
Prvu gradsku upravu Karlovac je dobio 1778. godine, a 1781. godine car Josip II. dao mu je Povelju slobodnog kraljevskog grada. Karlovac je primjer grada zasnovanog prema vodećim graditeljskim zamislima svog vremena; renesansni, geometrijski pravilan lik šesterokrake zvijezde. Po obodu tvrđave je, prema urbanom rješenju sa 19. na 20. stoljeće odlučeno podići gradske palače, urediti parkove i perivoje. Tako je Karlovac tada postao i do danas očuvan kao idealni renesansni grad i istovremeno heksagonalna bastionska tvrđava s pravokutnim rasterom ulica. Upravo takvim izgledom Karlovac je rijedak u Europi.
Karlovačka povijesna jezgra koju Karlovčani zovu Zvijezda okružena je dubokim šančevima u koje se za opasnosti puštala voda iz obližnje rijeke Kupe. Središnji Trg Josipa bana Jelačića tada je bio najvažnije okupljalište i mjesto svih značajnih zbivanja. Bunar koji se nalazio u  geometrijskom središtu trga zamjenila je česma ukrašena alegorijskim prikazima rijeka, koja je crpila vodu sa borlinskih zdenaca. Na trgu se nalaze crkva Presvetog Trojstva i franjevački samostan. Crkva, najstarija građevina Karlovca i prva civilna zgrada, izgrađena je u isto vrijeme kad i tvrđava. Izgorjela je 1692., a na istom mjestu izdignuta je nova crkva sa zvonikom visokim 44 metra. Arhitektonska cjelina crkve i pripadajućeg franjevačkog samostana s muzejom sakralne umjetnosti nacionalni je spomenik kulture.
Na trgu se također nalaze parohijska crkva Svetog Nikole iz 1787. godine, učenički dom, kao i zgrada gradskog Poglavarstva te dvije vojarne. Najstarija zgrada koja datira iz 1630. je kurija karlovačkog generala Vuka Frankopana na Strossmayerovom trgu, gdje su se vjenčali Katarina Frankopan i Petar Zrinski, kasnije ban Hrvatske. Danas je ovdje smješten gradski muzej sa bogatim fundusom od 18.000 vrijednih predmeta. U blizini je i najstarija glazbena škola u Hrvatskoj, koja je otvorena davne 1804. godine.

Crkva Presvetog Trojstva, najstarija građevina Karlovca podignuta istovremeno s tvrđavom. Uz crkvu je franjevački samostan:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima LQ1Ey2M

Pravoslavna crkva Svetog Oca Nikolaja iz 1787. godine, obnovljena 2007. godine:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima MjxJrNo

Motiv iz stare gradske jezgre:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima J6SK8k3

Ostaci kapele Svetog Josipa, koju je u XVII. stoljeću dao izgraditi general Josip Herberstein, srušene 1833. godine:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima 8Hz4jfe

Zvijezda sa vanjske strane:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Xg3yImF

S desne strane opkopa vide se ostaci nekadašnjeg bastiona:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima 7udAGFY
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime01.08.19 9:44

Ljubljanski grad

Ljubljanu sam posjetio puno puta, između ostalog 14. travnja/aprila 2018. godine. Tada smo se trojica mojih prijatelja i ja popeli na Ljubljanski grad, staru utvrdu na brdu iznad glavnog grada Slovenije. Prenosim dio svojih dojmova, a ne bih se bunio ako me netko od forumskih tovariša iz Dežele dopuni ili po potrebi ispravi.

Pogled na grad iz središta Ljubljane:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima PjvTR6m

Prvi dvorac na ovom mjestu spominje se u dokumentu  iz 1234. godine, a 1256. se navodi kao castrum capitalis Laybach. Kao prvi vlasnici spominju se članovi obitelji Spenheim, a 1269. preuzeo ga je češki kralj Otokar II. Přemysl. Kasnije je mijenjao vlasnike sve dok 1335. pokrajinu Kranjsku nisu naslijedili Habsburgovci. U XV. stoljeću izvedeno je utvrđivanje dvorca zbog opasnosti od turskih provala i potpuno je promijenjen njegov izgled. Iz tog razdoblja potječe kapela svetog Jurja, jedan od najstarijih sačuvanih dijelova dvorca, posvećena 1489. godine i kasnije barokizirana. Ostale zgrade u kompleksu dvorca, osim obodnih zidova, dvorske kapele i kutnih kula, podignute su u XVI. i XVII. stoljeću. Uzduž zidina su bili boravišni dijelovi za pokrajinskog  guvernera, a dvorište je služilo za okupljanje pokrajinske plemićke vojske. Građevinsku djelatnost vodili su pokrajinski guverneri i poznati vojskovođe Lenković, Lamberg, Auersperg, Kacijaner i Thurn.
Ulogu utvrde i rezidencije dvorac je izgubio sredinom XVII. stoljeća prestankom turske opasnosti, a time je počelo njegovo propadanje. Najprije je služio kao skladište baruta, a krajem XVIII. stoljeća bečka administracija ga je namjeravala srušiti i građevinski materijal rasprodati čemu su se usprotivili kranjski pokrajinski staleži. U vrijeme Napoleonovih Ilirskih provincija 1809.-1813. u dvorcu su se nalazili kasarna i vojna bolnica, a od 1815. u njemu je bio smješten zatvor. Za vrijeme Prvog svjetskog rata u dvorcu je najprije bio zatvor za političke osuđenike, među kojima je bio i poznati slovenski književnik Ivan Cankar. Od 1915. do 1918. godine tu je bila karantenska postaja za talijanske ratne zarobljenike, a za vrijeme Drugog svjetskog rata talijanski i zatim njemački zatvor. Potpuna rekonstrukcija dvorca započeta je nakon 1964. godine i danas je jedna od glavnih turističkih atrakcija grada Ljubljane.

Nekoliko fotografija sa Ljubljanskog grada:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima ReUvXaF

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima LB8LBcC

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Y1wPFZX

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima X25Fuqf

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima L8N1tjD
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime01.08.19 15:07

Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima KIFrCp5

Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu osnovan je 1880. godine na inicijativu Društva umjetnosti i njegovog tadašnjeg predsjednika Izidora Kršnjavoga, kao jedna od prvih institucija takve vrste u Europi. Muzej je zamišljen s namjerom da se stvori ''zbirka uzoraka za majstore obrtnike i umjetnike koji treba da ponovo unaprijede proizvodnju predmeta svakodnevne upotrebe''. Strategija djelovanja Muzeja bila je usmjerena ka očuvanju tradicionalnih vrijednosti narodnog obrta, ali i stvaranju nove estetičke kulture građanskog sloja, te je 1882. godine uz Muzej osnovana i Obrtna škola, današnja Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn.
Projekt zgrade, kao prve namjenski građene za muzej u Hrvatskoj, izradio je arhitekt Herman Bollé. Reprezentativna historicistička palača izgrađena 1888. godine svojim pročeljem u duhu njemačke renesanse upotpunjuje scenografiju jednog od najljepših zagrebačkih trgova.
Zgrada ima status zaštićenog kulturnog dobra.

Detalj pročelja:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima UpHDfJb

Meni osobno ova zgrada je najljepši Bolléov doprinos arhitekturi grada Zagreba. Snimio sam je u vrijeme obnove fasade 2016. godine:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima E1D4D5j
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime02.08.19 11:51

Osnovna škola na Selskoj cesti u Zagrebu

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima W4j0CWs

Slobodnostojeća paviljonska jednokatna i trokatna zgrada Gradske osnovne škole Trešnjevka, danas OŠ August Šenoa, izgrađena je 1930-1931. godine prema projektu Ivana Zemljaka. Arhitektura programatske socijalne pretenzije, građena za radničku gradsku četvrt, usklađena je s najvišim suvremenom pedagoškim i higijenskim normativima. Programom, prostornim rješenjem i integralnim oblikovanjem, uključujući ergonomski projektiranu školsku opremu, kapitalno je ostvarenje moderne hrvatske međuratne arhitekture. Zaštićeno je kulturno dobro.
Arhitekt Ivan Zemljak (1893.-1963.) studirao je na Tehničkom fakultetu u Grazu i na Njemačkoj visokoj tehničkoj školi u Pragu, gdje je 1920. diplomirao. Od 1920. radio je kod arhitekta Viktora Kovačića u gradskoj službi, a od 1921. do 1930. bio je zaposlen u projektnom odjelu gradske uprave u Zagrebu. Od 1939. do 1941. bio je na funkciji šefa odsjeka za novogradnju. Nakon što je 1950. godine umirovljen postao je honorarni suradnik Zavoda za urbanizam Narodnog odbora grada Zagreba.
U svom arhitektonskom radu Zemljak je najznačajniji kao graditelj škola. Njegove škole na Jordanovcu i Selskoj cesti u Zagrebu, projekti koji su u to vrijeme jasno iskočili iz tadašnjih arhitektonskih okvira, ubrajaju se u sam vrh moderne arhitekture u Hrvatskoj.

Ivan Zemljak:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima BJkhfNV

Još dvije fotografije škole na Selskoj cesti:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima BM7BkJl

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima IUh2Wpz

Dodajem i jednu zanimljivost. Ivan Zemljak na neki način povezuje moju obitelj, jer je projektirao obje škole koje su pohađali otac i kćer - ja školu na Koturaškoj cesti, a moja kćer školu na Selskoj.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime03.08.19 11:57

Kamenita vrata na zagrebačkom Gornjem gradu

Kamenita vrata su jedan od najznačajnijih i najposjećenijih kulturno-povijesnih spomenika grada Zagreba. Tekst je prenesen sa web stranice Turističke zajednice grada, a fotografije su iz različitih izvora sa interneta:
Priča o povijesnoj jezgri Gornjeg grada započinje od Kamenitih vrata, koja i čine jedan od njegovih simbola. Ne samo da odatle svi turisti koji dolaze u Zagreb kreću u njegov obilazak, nego se u pravilu kod Kamenitih vrata uvijek dulje zadržavaju obavezno bilježeći okom kamere ili fotografskog aparata zanimljive prizore na tom mjestu.
Kamenita vrata su ostatak utvrde kojom je nekada bio opasan stari grad i premda se spominju od 1429. godine pretpostavlja se da su podignuta još 1266. godine. Ona su kroz povijest često bila pregrađivana, a nisu je zaobišli ni veliki požari. U posljednjem takvom velikom požaru koji je zahvatio Gradec 31. svibnja 1731. godine neoštećena je ostala slika Majke Božje koja je stajala iznad gradskih vrata. U znak zahvalnosti nakon toga je sagrađena kapelica koja i danas postoji u udubljenju prolaza Kamenitih vrata i čuva sliku Bogorodice i od tada postaje najveće zagrebačko svetište. (...)
Kamenita vrata su zaštićeno kulturno dobro.

Kamenita vrata, ulaz iz smjera Radićeve ulice:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima FzyTGD8

Ulaz iz smjera Kamenite ulice:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima R0NeFcy

Kamenita vrata 1907. godine:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima RZvTU0i

Svetište Majke Božje od Kamenitih vrata:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima P62AMjN

Kod ulaza iz Kamenite ulice postavljen je 1929. godine brončani kip Dore Krupićeve, lika iz romana Augusta Šenoe ''Zlatarevo zlato'', rad kipara Ive Kerdića:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima ZUCWBMv
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime04.08.19 16:12

Da ne bi ispalo kako predstavljam kulturna dobra samo iz svoje uže i šire okolice dotičem se i jednog znamenitog sakralnog objekta u gradu gdje sam služio vojni rok. Volio bih da to učini netko drugi, bliži lokalitetu, ali dok se takav eventualno ne javi moj prilog neće smetati. Svaka ispravka i dopuna je dobrodošla.
Kao vojnik slikao sam se ispred crkve u vojničkoj uniformi, a fotografirao me otac koji mi je došao u posjet u prosincu/decembru 1973. Nažalost, tu sliku sam negdje zametnuo i ne mogu je naći.

Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima XLwi0n9

Crkvu je kao svoju zadužbinu dao izgraditi srpski kralj Milutin (Стефан Урош II Милутин Немањић) 1306.-1307. godine. Izgrađena je na temeljima starije ranokršćanske crkve.

Stefan Uroš II. Milutin Nemanjić:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima VFWdadi

Tokom turske vladavine crkva je bila pretvorena u džamiju, a freske su prekrivene slojem žbuke. Ponovo su otkrivene od 1950. do 1952. godine i građevini je vraćena izvorna uloga crkve. Obnova je potrajala sve do 1976. godine.
Crkva je teško stradala u Martovskim nemirima 2004. godine (Мартовски погром 2004.) kada su je pripadnici OVK (UÇK) i albanski ekstremisti napali vatrenim oružjem te je djelomično razorili i zapalili, a dogodilo se i nekoliko pljački.
Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu stavljena je 2006. godine na Listu svjetske baštine UNESCO-a (World Heritage Site). Također se nalazi na Listi ugrožene svjetske baštine (List of World Heritage in Danger). Čuvaju je vojne snage KFOR-a.

Detalj vanjskog izgleda crkve:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima MTYb3I7

Freska ''Razgovor apostola'':

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima LvQQVfR
Na vrh Go down
alexandar
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe


Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 4587
REPUTACIJA : 619
ČLAN OD: : 2011-06-23

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime04.08.19 18:46

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Img_2010


Foto: Moja Sestra u Bogorodici Ljeviskoj - Porodicna fotografija
Na vrh Go down
goran9030
Razvodnik
Razvodnik
goran9030

BROJ POSTOVA: : 219
REPUTACIJA : 15
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 54
M(j)esto Đakovo

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime09.08.19 15:38

Stanko1; hvala na ovim krasnim objavama. Jako dugo nisam bio aktivan na ovom forumu, ali su me ove objave "natjerale" da se ulogiram nakon što sam ih pročitao. 
Osobno sam posjetio dosta sličnih mjesta i imam gomilu fotografija. Sad se prvo trebam podsjetiti kako se fotografije objavljuju, pa onda zagrijati stolicu i napisati tekst o njima pazeći da ne zaostaje za ovima koje se napisao. Nadam se da će se i drugi članovi priključiti jer u našoj zemlji/našim zemljama ima nebrojeno spomenika koje vrijedi pokazati.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime10.08.19 11:42

Upravo tako Gorane, ima nebrojeno puno spomenika kulture koje vrijedi prikazati i upoznati. Znatiželjno očekujem tvoje priloge, a ja nastavljam još jednom spomeničkom građevinom:

Popov toranj na zagrebačkom Gornjem gradu

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima BBf7DCI

Poznavatelji povijesti grada Zagreba znaju da je nastao spajanjem dvaju starih gradskih naselja na dva susjedna brijega - Gradeca i Kaptola. Brijegovi su bili razdvojeni dolinom potoka koji se zvao Cirkvenik ili Medveščak.

Tlocrt srednjevjekovnog Gradeca i Kaptola:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima ZUIw4Ee

Gradec je 1242. godine ugostio ugarsko-hrvatskog kralja Belu IV (IV. Béla) u bijegu pred Mongolima. Tokom povratka u Mađarsku, nakon povlačenja Mongola, Bela je 16. studenog/novembra 1242. u Virovitici izdao Zlatnu bulu kojom Gradecu daje status slobodnog kraljevskog grada izuzetog iz banske i županijske vlasti te izravno podvrgnutog kralju. Grad je dobio brojne povlastice, ali i obaveze da izgradi oko gradskog područja obrambeni zid i utvrde, te daje kraljevskoj vojsci u slučaju rata 10 naoružanih vojnika.
Odnosi između susjeda na dva brijega nisu bili idilični. Dva zagrebačka naselja znala su se poklati međusobno, a najgori sukob zbio se 1396. godine oko crkvenih nameta, kada je biskup Ivan bacio anatemu (prokletstvo) na Gradec i 137 uglednih građana izopćio iz crkve. Drugi žestoki sukob zbio se nakon pogibije kralja Ludovika II. Jagelovića (II. Lajos) u bici kod Mohácsa 1526. godine, kada je došlo do dinastičkog sukoba i građanskog rata između pristalica Ferdinanda I. Habsburškog i ugarskog velikaša Ivana Zapolje (Zápolya János). Gradec je bio na strane Ferdinanda, a Kaptol na strani Zapolje pa su međusobne dinastičke razmirice rješavane puškama, kopljima, strelicama i lumbardama.
Kaptol je na sjevernom dijelu brijega Gradec posjedovao dio zemljišta, na kojem je sredinom XIII. stoljeća izgradio obrambenu kulu. Građani Gradeca su tu građevinu podrugljivo nazvali Popov toranj.

Tlocrt Gradeca iz XIV. stoljeća. Popov toranj je označen brojem 1 u vrhu slike:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima J9t2lFl

Popov toranj na staroj gravuri:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima RHTItUK

Bez obzira na vlasništvo Popov toranj je bio uklopljen u cjelokupni obrambeni sustav starog Gradeca, a zadaća mu je bila čuvati sjeverna ili Nova vrata. Danas je jedan od najstarijih očuvanih dijelova sustava. Nakon što je prošla opasnost od Turaka u toranj je bila smještena škola. U prvoj polovici XIX. stoljeća dograđen mu je još jedan kat.
Danas se na vrhu Popovog tornja nalazi Zvjezdarnica Hrvatskog prirodoslovnog društva. Svečano je otvorena 5. prosinca/decembra 1903.godine, a prvi upravitelj bio je prof.dr. Oton Kučera. U čast otvaranja zagrebačke Zvjezdarnice astronom iz Heidelberga August Kopff imenovao je novootkriveni planetoid 589 Croatia.

Prof.dr. Oton Kučera:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima 3yVAORI

Kupola Zvjezdarnice s teleskopom na vrhu Popovog tornja:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima 22LQLHX
Na vrh Go down
Sloba1
Poručnik
Poručnik
Sloba1

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2649
REPUTACIJA : 88
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 56
M(j)esto Petrovaradin

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime23.08.19 16:44

Petrovaradinska tvrđava kao iz bajke, iz pričje perspektiveKulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Ecqfgs10
Na vrh Go down
Sloba1
Poručnik
Poručnik
Sloba1

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2649
REPUTACIJA : 88
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 56
M(j)esto Petrovaradin

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime05.09.19 15:25

KRUŠEVAC

Crkva "LAZKulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Edpujb10ARICA" 1904.
Na vrh Go down
Sloba1
Poručnik
Poručnik
Sloba1

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2649
REPUTACIJA : 88
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 56
M(j)esto Petrovaradin

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime12.10.19 18:37

Ispod Studentskog parka od 1783.g. stoji Šejh-Mustafino turbe, na samom uglu Visnjićeve i Ulice brace Jugovica. Na ovom mestu bila je i tekija, islamska bogomolja u kojoj su boravili dervisi. Danas je ovaj objekat pod zastitom države, a obnovljen je 2013. godine.Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Egq9z310
Na vrh Go down
Sloba1
Poručnik
Poručnik
Sloba1

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2649
REPUTACIJA : 88
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 56
M(j)esto Petrovaradin

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime20.10.19 8:26

Šetao sam juče Kejom u Novom Sadu i slikao spomenik. Ime se teško čita jer je preko nota upisano, pa ne znam ko je.Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima 72537910
Na vrh Go down
Sloba1
Poručnik
Poručnik
Sloba1

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2649
REPUTACIJA : 88
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 56
M(j)esto Petrovaradin

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime20.10.19 8:47

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima 72621610
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 6182
REPUTACIJA : 264
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 50
M(j)esto Split

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime20.10.19 8:58

@Sloba1 (citat):
Šetao sam juče Kejom u Novom Sadu i slikao spomenik. Ime se teško čita jer je preko nota upisano, pa ne znam ko je.

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima 72537910

Evo ga tko je i što je.

http://www.mojnovisad.com/vesti/dss-umetnicki-bezvredni-spomenici-instrument-agresivne-kulturne-politike-pojedinih-zemalja-id23158.html
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Sloba1
Poručnik
Poručnik
Sloba1

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2649
REPUTACIJA : 88
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 56
M(j)esto Petrovaradin

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime13.11.19 23:19

@Vojnik Graničar (citat):
@Sloba1 (citat):
Šetao sam juče Kejom u Novom Sadu i slikao spomenik. Ime se teško čita jer je preko nota upisano, pa ne znam ko je.

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima 72537910

Evo ga tko je i što je.

http://www.mojnovisad.com/vesti/dss-umetnicki-bezvredni-spomenici-instrument-agresivne-kulturne-politike-pojedinih-zemalja-id23158.html
Hvala lepo.
Na vrh Go down
Sloba1
Poručnik
Poručnik
Sloba1

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2649
REPUTACIJA : 88
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 56
M(j)esto Petrovaradin

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime13.11.19 23:22

Ovo je ruina od nekadašnje pivare u Pančevu od Vajferta. Čuvena pivara. Snimak je od pre 4 godine i ko zna koliko je pre toga staro i zapušteno umesto da bude spomenik. Ne znam da li se u ove 4 godine nešto promenilo, mada čisto sumnjam.

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima 12250110
Na vrh Go down
Sloba1
Poručnik
Poručnik
Sloba1

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2649
REPUTACIJA : 88
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 56
M(j)esto Petrovaradin

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime13.11.19 23:33

@Stanko1 (citat):
Da ne bi ispalo kako predstavljam kulturna dobra samo iz svoje uže i šire okolice dotičem se i jednog znamenitog sakralnog objekta u gradu gdje sam služio vojni rok. Volio bih da to učini netko drugi, bliži lokalitetu, ali dok se takav eventualno ne javi moj prilog neće smetati. Svaka ispravka i dopuna je dobrodošla.
Kao vojnik slikao sam se ispred crkve u vojničkoj uniformi, a fotografirao me otac koji mi je došao u posjet u prosincu/decembru 1973. Nažalost, tu sliku sam negdje zametnuo i ne mogu je naći.

Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima XLwi0n9

Crkvu je kao svoju zadužbinu dao izgraditi srpski kralj Milutin (Стефан Урош II Милутин Немањић) 1306.-1307. godine. Izgrađena je na temeljima starije ranokršćanske crkve.

Stefan Uroš II. Milutin Nemanjić:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima VFWdadi

Tokom turske vladavine crkva je bila pretvorena u džamiju, a freske su prekrivene slojem žbuke. Ponovo su otkrivene od 1950. do 1952. godine i građevini je vraćena izvorna uloga crkve. Obnova je potrajala sve do 1976. godine.
Crkva je teško stradala u Martovskim nemirima 2004. godine (Мартовски погром 2004.) kada su je pripadnici OVK (UÇK) i albanski ekstremisti napali vatrenim oružjem te je djelomično razorili i zapalili, a dogodilo se i nekoliko pljački.
Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu stavljena je 2006. godine na Listu svjetske baštine UNESCO-a (World Heritage Site). Također se nalazi na Listi ugrožene svjetske baštine (List of World Heritage in Danger). Čuvaju je vojne snage KFOR-a.

Detalj vanjskog izgleda crkve:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima MTYb3I7

Freska ''Razgovor apostola'':

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima LvQQVfR
Hvala Stanko na ovim lepim slikama sa prigodnim obrazloženjem.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime16.11.19 18:04

Kula Lotršćak na zagrebačkom Gornjem gradu

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Mz123Jd

U bijegu pred Mogolima nakon poraza u bici na rijeci Sajó (1241.) ugarsko-hrvatski kralj Béla IV. zadržao se nekoliko mjeseci u Gradecu na Gričkim goricama, današnjem Zagrebu. U znak zahvalnosti za pruženo gostoprimstvo kralj je 1242. izdao Zlatnu bulu kojom Gradecu daje status slobodnog kraljevskog grada. Ujedno je obavezao građane da grad zaštite zidinama i kulama. Gradnja utvrda trajala je dvadesetak godina, a dovršena je 1266. U obrambenom sustavu izgrađena je i kula Lotršćak, koja je štitila južni ulaz u grad - takozvana Poljska vrata (Portella campestris).
Ime Lotršćak vjerojatno potječe od zvona koje je zvonilo navečer prije zatvaranja gradskih vrata, zvanog ''zvono lopova'' (campana latrunculorum). Izvorno je kula bila dvokatna, građena od kamena i debljinom zidova od 195 cm. Godine 1857. dozidana su još dva kata od cigle, a na krovu je podignut poligonalni drveni vatrodojavni tornjić koji se danas koristi kao vidikovac.

Vidikovac na vrhu kule:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima EpPk6hL

Sa kule Lotršćak svakog dana točno u podne puca čuveni Grički top. Taj običaj uveden je 1. siječnja/januara 1877. na inicijativu gradskog vijećnika Đure Deželića, a razlog njegovog uvođenja potječe iz jedne legende. U XVI. stoljeću turska vojska Hasan paše Predojevića utaborila se na drugoj obali Save, sa Lotršćaka je ispaljen hitac iz topa, a granata je raznijela pijetla kojeg su nosili paši za ručak. Buka topa toliko je uplašila Turke da su se razbježali i nikada se više nisu vraćali pod Gradec.
Otkako je uveden običaj pucanja u podne korišteno je pet različitih topova, a posljednjeg koji se i danas koristi poklonila je JNA pred Univerzijadu 1987. godine. Njegovi prethodnici izloženi su u Muzeju grada Zagreba.

Današnji Grički top, poklon JNA gradu Zagrebu:

Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima BpSTZKA
Na vrh Go down
Sponsored content
Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima   Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima Icon_minitime

Na vrh Go down
 
Kulturno-povijesni spomenici u našim krajevima
Na vrh 
Stranica 1/2Idi na stranicu : 1, 2  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 :: CIVILNA PLATFORMA :: DUHOVNA NADGRADNJA-
Idi na: