FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
JM JM PV BROJ POSTOVA: : 1884 ČLAN OD: : 2013-02-24 DOB : 75 Zagreb
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 10.05.13 9:45
bojnik (citat):
U počast svim sudionicima Batinske bitke i spomen na jednu od najtežih bitaka Drugoga svjetskog rata u ovom dijelu Europe 1976. otvoren je Memorijalni kompleks "Batinska bitka", a 1983. u Spomen-domu postavljena je stalna muzejska izložba o Batinskoj bitki.
Glavni napad izveden je iz smjera Bezdana ravno na Batinu, gdje su obrambeni položaji bili najjači. Pomoćni napad izveden je iz smjera Apatina prema Zlatnoj gredi. Neki su skloni tvrdnji da se napad na najjače branjenu točku, koja i topografski ide u prilog obrani, protivi vojnoj logici. Međutim ovdje nije bilo izbora - proboj je bio moguć samo na tenkoprohodnom tj. suhom terenu, u ovom slučaju preko Banske grede, jer su svuda okolo močvarne šume i mekano tlo. Spomenik u Batini je zaista impresivan, a memorijalni kompleks lijepo uređen i održavan. Bio sam na njemu više puta. Brodovi ex SSSR u plovidbi Dunavom uvijek su odavali počast sirenom (je li tako i danas ne bih znao reći). Odveo sam do spomenika i moje railfanovske prijatelje na putu u Sombor. S terase se pruža prekrasan pogled na bačku ravnicu - ustave na Velikom bačkom kanalu i kanalu Dunav - Tisa, Bezdan, Gakovo, Kolut, Bački Breg i Bački Monoštor, a za lijepog i čistog vremena (bez sumaglice) i na 17 km udaljeni Sombor.
za ovaj neznam da postoji ali u Valjevu postoji i dan danas.prema pisanju Slobodne Dalmacije spomenik u Opuzenu je srusen 1991. iz koje godine datira ova slika?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 11.05.13 14:59
vladimir (citat):
za ovaj neznam da postoji ali u Valjevu postoji i dan danas.prema pisanju Slobodne Dalmacije spomenik u Opuzenu je srusen 1991. iz koje godine datira ova slika?
Da, Vladimire, srušen je, treba pošteno reći. Ovdje ima nešto o tome, kao i o inicijativi da se spomenik vrati:
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 11.05.13 15:07
Srušeni su većinom ovi koji su bili osamljeni.U ostalim gradovima,mjestima i na mjestima strijeljanja su ostali netaknuti.Cvijeće i svijeće su uvijek prisutni pa često vidim strance kako čudno gledaju i koriste prevoditelje na tabletima da bi saznali o čemu se radi.
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 11.05.13 20:32
Neznam da li ovo moje pitanje baš spada ovdje jer nisam siguran(ne sječam se) da tamo ima neki spomenik? Naime radi se o Petrovoj gori i partizanskoj bolnici,da li to još postoji?
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
vladimir Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7481 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 11.05.13 22:35
AKO bilo koga u Valjevu pitate za ovaj spomenik svako ce reci da je to spomenik Stevanu Filipovicu.Stjepan ili Stevan Filipovic nebitnoje,to je antifasista,borac,paritzan obesen od strane nemaca.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 12.05.13 1:02
vladimir (citat):
bojnik (citat):
Opuzenu Bakićev spomenik Stjepanu Filipoviću, narodnom heroju rodom iz tog kraja koji je 1942. godine obješen u Valjevu.
Tema je -spomenici iz NOB-a -i mislim da ne stoji da ulazimo u pitanja koja nisu ni primerena ni bitna za temu Zanimljivije bi bilo pitanje "iz koje godine datira ova slika"...? ili gde je mozemo videti u prirodnoj velicini ? Po njoj su napravljena oba spomenika i u Opuzenu i u Valjevu.
Fotografija S.Filipovica , Narodnog heroja , pred pogubljenje u Valjevu 22.05.42. Zanimljivo je da , kada je prvi put ugledao fotografiju ispod vesala S. Filipovica, tadasnji predsednik vlade Indije Dzavaharlal Nehru , klekao i dugo ostao skusen u molitvi i razmisljanju. Ustavsi rekao je: „Kakav moral pod omcom. Ovaj covek je prekoracio granicu smrti“.....Fotografija u prirodnoj velicini se nalazi u palati Ujedinjenih nacija u Njujorku.
vladimir Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 12.05.13 7:02
Kamensko - Zvečevo - Spomenik pobjedi revolucije naroda Slavonije“ Vojina Bakića neprimerno je postavljati slike spomenika koji vise nepostoje a ne moje pitanje iz koje godine potice ova slika.ako bojnik nije znao da spomenik u Opuzenu vise nepostoji za ovaj u Slavoniji je morao znati da je srusen 1992.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 12.05.13 7:21
vladimir (citat):
Kamensko - Zvečevo - Spomenik pobjedi revolucije naroda Slavonije“ Vojina Bakića neprimerno je postavljati slike spomenika koji vise nepostoje a ne moje pitanje iz koje godine potice ova slika.ako bojnik nije znao da spomenik u Opuzenu vise nepostoji za ovaj u Slavoniji je morao znati da je srusen 1992.
Vladimire, hajde nekoga drugoga provociraj, ako nemaš što pametnoga, onda odi malo na zrak. Smatram da si provokator i to onaj podmukli, a to se vidi iz tvojih "pitanja", prvo nevidm što je neprimjerno, a drugo vrlo dobro znam koji je spomenik u Hrvatskoj srušen i netrebaš mi ti soliti pamet, i dalje stojim iza svojih riječi, jer eto želio sam postaviti neku temu, a ti si našao da u svakom jajetu tražiš dlaku.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 12.05.13 10:20
Moje skromno mišljenje,
- ako ćemo u ovoj temi samo "lepiti" slike spomenika NOB, tema je suvišna jer na Google ima skoro sve, recimo ovde:
- takođe tema je bez svrhe ukoliko će kritični ili samokritični opisi sadašnjeg stanja spomenika NOB biti potencijalni povod za sukobe forumaša
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 12.05.13 11:07
Tema sigurno nije opis današnjeg stanja! Iz svake teme na ovom forumu UVIJEK se može nešto izvući u kontekstu koji nije primjeren,nečije subjektivno mišljenje sa namjerom da zatruje forum.
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
vladimir Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 29.08.13 10:02
I ti si misljenja da ja trujem form I zato si mene izbacio sa foruma na 7 dana. ni ja licno ,niti JNA nije odgovorna za stanje spomenika NOB. ceo svet je osudio rusenje spomenika BUDE u Afganistanu od strane talibana a jasam kaznjen sa 7 dana izbascivanja sa foruma samo sto sam ukazao na takvu pojavu na ovim prostorima koja je za svaku osudu.
Dino-Priboj Džomba
PV BROJ POSTOVA: : 156 ČLAN OD: : 2013-05-24 DOB : 54 Svedska,Turska
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 09.02.14 23:42
Vidim da se stalo na ovom mjestu pa reko da ja nesto napisem. Ovi spomenici me vracaju u vrijeme prije sluzenja JNA.Tada sam i obisao neke od ovih spomenika,zajedno sa osnovnom i srednjom skolom.Tada nismo ni bili svjesni sta je se na tim mjestima dogadjalo,a sada je to malo drugacije.
Jozo Trklja Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 502 ČLAN OD: : 2013-02-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 10.02.14 11:43
Moje skromno mišljenje je slijedeće ti spomenici su nicali ko gljive poslije kiše gdje je trebalo i nije srušit spomenik ne služi nikome na čast ali isto tako ne želim davat ni jednu kunu iz svog ili državnog džepa da bi se obnavljalo nešto što je htjeli mi ili ne vrijeme pregazilo ko želi obnavljat neka ga otkupi od države neka ga obnovi i održava od prihoda koje će mu donjet posjetioci
Dino-Priboj Džomba
PV BROJ POSTOVA: : 156 ČLAN OD: : 2013-05-24 DOB : 54 Svedska,Turska
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 10.02.14 13:28
Problem je sto danasnji politicari nista ne grade ,vec pare direktno u svoj dzep, za razliku od onih bivsih koji su nesto i osavili ,pa mi evo danas bar imamo o cemo da pricamo
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 10.02.14 14:39
Dino-Priboj (citat):
Problem je sto danasnji politicari nista ne grade ,vec pare direktno u svoj dzep, za razliku od onih bivsih koji su nesto i osavili ,pa mi evo danas bar imamo o cemo da pricamo
Tema je Spomenici NOB-e pa ne vidim kome bi današnji političari dizali spomenike osim samima sebi (a ti bi ionako ubrzo bili srušeni).
_________________ Semper Fidelis
Jozo Trklja Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 502 ČLAN OD: : 2013-02-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 10.02.14 16:10
U današnjim vremenima (mislim na svoje tj. hrvatske političare o drugima ne znam i neću pisat) kad prevladava materijalizam i kult novca iluzorno je očekivat nakakve akcije u ovom smjeru i još kad nas je kriza pritisla pa se razmišlja hoće li isplatit mirovine tu onda nema obnove
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 15.05.14 1:10
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 15.05.14 1:16
Koje vreme bilo ili jeste kvalitetnije,prosudimo sami.Ja sam osetio oba vremena,i znam,a VI
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: SPOMENICI 15.05.14 12:55
kao i sve u životu, netko je osjetio i po dobru a netko po zlu, iz tvojih slika vidim samo da se Tito prošetao na drugu lokaciju, bolje i to nego nebu pod oblake. Ništa lošenamjerno.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 15.05.14 23:52
bojnik (citat):
kao i sve u životu, netko je osjetio i po dobru a netko po zlu, iz tvojih slika vidim samo da se Tito prošetao na drugu lokaciju, bolje i to nego nebu pod oblake. Ništa lošenamjerno.
Malo me zaintrigiralo to sto primetio na nekoj drugoj drustvenoj mrezi,momak iz Makedonije od svojih 27 godina nakacio pesmu -od Vardara pa do Triglava-sa pratecim komentarom da mnogi zale za tim vremenima i nekim zajednistvom.Ali biloje to sto je bilo,nazad se nemoze,a napred jako tesko,doduse kao i uvek,kako se ko snadje
The author of this message was banned from the forum - See the message
Senad Džomba
BROJ POSTOVA: : 125 ČLAN OD: : 2012-12-03
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 16.05.14 7:29
Živjeti se mora samo naprijed, a analizirati život unatrag!!!
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 02.06.14 2:42
Tačno deset godina pre mog rođenja, je za uspomenu na veliku partitansku pobedu nad fašistima kod Kvasice pri Črnomlju u septembru 1942 godine , bilo svečano otvorenje spomenika Jakoba Savinška.
Naime, zloglasna »Roška ofenziva« godine 1942 završila je u Beli krajini sa svima grozotama i razmere za prebivalstvo bile su prilično tužne. Okupatorske snage na vandalskim haranjima uništavale su sve šta jim je stiglo pod ruke, palile su cela sela, streljali prebivalstvo i trumama ga deportorali u logore, gdje su mnogi poumirali. Svu tu vreme fašistička je propaganda uz pomoč domačih kvizlinga razglašavala, da su partizanske snage u potpunosti uništene, te pozivale žitelje, da kleknu ispred blagoslovjenih pastira i stanu na stranu okupatora. Bila je to sve lažna propaganda.
U jedno između partizanskih herojstva spada i ta pobeda nad naoružanu i motoriziranu kolonu fašista kod Kvasice. Zato je zaslužna IV. Kordunaška brigada, koja je brojila oko 700 boraca u suradnji sa domačim partizanima. U toj borbi na nož – trajala je svega pola sata – partizani golim rukam su hvatali fašiste, kad su ti svi preplašeni iskakali iz kamiona, te su tako partizani uništili živo i materialnu snagu okupatora. Na bojištu je po taljanskim podatcima ostalo : 54 vojnika i 4 oficira, ranjenih je bilo 51, a zarobljenih 28 taljanskih fašista. Nekoliko Laha se pritajilo, i pravilo se mrtve, kako su jih partizani lišili odječe, noču su otišli u Črnomelj. U Črnomlju su kao živi mrtvaci ispričavali grozu i među ostalim taljanima napravili veliki strah i kaos. U toj bitci bile su zaplenjene 4 brzostrelke i veča količina pušaka, municije i drugog tehničkog materiala.
Između partizana nije bilo u bitci niti jedne žrtve. No, ipak bila je jedna žrtva tren prije što je počela borba, ali su pojedinosti oko toga poznate malom broju ljudi. Kako su meni poznate ispričat ču jih sledeči put.
Pouzeto po Dolenjskom listu iz 1959 godine.
_________________ Audaces fortuna iuvat
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 02.06.14 6:53
Možda je legenda malo napuhana....kaj ti to ne zvuči previše apsurdno!!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 02.06.14 8:01
Gringo (citat):
Možda je legenda malo napuhana....kaj ti to ne zvuči previše apsurdno!!!!
Imao sam prilike malo prelistati Zbornik narodnih heroja, da vidiš tamo "legendi", pojedinci su likvidirali goloruki u naletu i do 100 neprijateljskih vojnika, a kada usporediš vrijeme herojskog djela i imena suučesnika dosta toga neodgovara. Stoga ima tu svega i svačega.
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 02.06.14 10:05
bojnik (citat):
Imao sam prilike malo prelistati Zbornik narodnih heroja, da vidiš tamo "legendi", pojedinci su likvidirali goloruki u naletu i do 100 neprijateljskih vojnika, a kada usporediš vrijeme herojskog djela i imena suučesnika dosta toga neodgovara. Stoga ima tu svega i svačega.
Dečki, pa povijest uvijek pišu pobjednici prema svojim kriterijima i dozi sujeti.
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 02.06.14 10:49
Da najviše prema sujeti, poglavito tamo gdje su izgubili!!!! Tako i ova legenda.....je doista legenda, a što je legenda...?? a to svi znamo, neke priče iz tog rata doista zvuče....[You must be registered and logged in to see this image.]!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 02.06.14 18:17
Uzdržavam se od utvrđivanja istorijske istine i zablude, i (zlo) upotrebe istorije u ideološko propagandne svahe. Ipak takva pobeda je sa vojničkog aspekta bila izvodljiva i sasvim moguća, jer je prilikom organizacije zasede i izvođenja napada u startu ispunjeno barem tri osnovna uslova. Značajna nadmoćnost u ljudstvu (u tehnici ne ali to protivnik nije znao), povoljan teren kao i poznavanje terena od strane napadača, 100%-no realizovan faktor iznenađenja.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 02.06.14 19:15
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 02.06.14 22:48
East&West (citat):
Uzdržavam se od utvrđivanja istorijske istine i zablude, i (zlo) upotrebe istorije u ideološko propagandne svahe. Ipak takva pobeda je sa vojničkog aspekta bila izvodljiva i sasvim moguća, jer je prilikom organizacije zasede i izvođenja napada u startu ispunjeno barem tri osnovna uslova. Značajna nadmoćnost u ljudstvu (u tehnici ne ali to protivnik nije znao), povoljan teren kao i poznavanje terena od strane napadača, 100%-no realizovan faktor iznenađenja.
Slažem se ali bih dodao i motivaciju kao bitan ćimbenik jer brane svoje. No mislim da gringova opaska nije išla u tom smijeru već se odnosila na priču golorukih protiv naoružanih i naoružani prođu kao bosi po trnju a golorukima ne padne ni dlaka sa glave. To je zaista malo čudno mada je bilo nevjerojatnih događanja.
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 02.06.14 23:02
Asocirala me vaša priča. Spomenik neznanom junaku u H. Novom, poznat kao "Bezmetković".
Nebrojeno puta je kundak, ašov ili ono što ti se nađe pri ruci mijenjalo (ponekad i uspješno) metak. Dovoljno je prelistati vojnu enciklopediju, pročitati neke od bitaka i vidjeti da je u nekim situacijama omjer snaga agresora bio enorman u odnosu na branitelje pa su ipak uz zanemarive (mada niti jedan izgubljeni život nije zanemariv ali u ratu se i gine) gubitke izvukli živu glavu. No to dalje već ide u sferu politike pa ne bih više o tome.
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 03.06.14 23:36
U šumarku iznad Tanče gore, svega dva kilometra od mesta gde se je vodila žestoka borba između partizana i fašista stoji spomen obeležje na grobu partizanu Janku Janćiću.
To je jedina žrtva na partizanskoj strani u borbi pri Kvasici i dugo je tu bilo samo obiležje »nepoznatemu junaku«. Tek u periodu između deset do dvadeset prošlih godina stavljena je spomen ploča sa imenom palog partizana. Tu ploču predpostavljam, da je podigla lokalna borčevska udruga. Za to nisam znao sve dosad, kako sve dosada nikad ni nisam bio kod toga spomenika i nisam mu znao točnog mesta, ma da je sasvim blizu moje zidanice.
Ako je spomenik pri Kvasici videlo mnogo ljudi, kako stoji na reginalnoj cesti, siguran sam, da jih mnogo ne zna, povodom čega je podignut. Toliko više sam uvjeren, da jih je jako mali broj, koji zna za to spomen obeležje palom kordunaškom partizanu, a još manje je tih, koji znaju zašto i kako je pao, pa ču vam sada reči.
Partizani iz Like su skriveni zauzeli strateške položaje za napad kolone fašista, koje su očekivali iz pravca Črnomlja prema Vinici. Kad je kolona stigla na mesto, gdje je kasnije napadena, poslan je partizan Janko Jančić, direktivom da je zaustavi i komandanta – taljanskoga kolonela pozove, da se svi predaju, te da jih on zarobi, inače če jih partizani napasti i sve postreljati.
Kolona se zaustavila, taljanski komandant izašao je iz pratečeg vozila, prišao kod partizana Janka Jančiča, koji mu je tad prenosio dato naređenje (šta u stvari mu je tad govorio, ipak nitko nezna). Komandant je nakon nekoliko trenutaka izvukao pištolj i Janka Jančića ustrelio u čelo. Tog trenutka napali su partizani i te pojdinosti sam več opisao. Posle završetka te bitke partizani su pokopali Janka Janćiča na mestu, gdje je slikano spomen obeležje.
Ne mislite slučajno, da je Janko Jančić, mladič tek dvadestih godina otišao zarobiti fašiste prostovoljno. Ne, to mu je naređeno, zbog greške, koje je napravio. Zamislite, kako je koračao, kad je pošao zaustaviti tu kolonu, znajuči da ide u smrt ili je ipak imeo nade, da ga fašiste poštede te se mu puste zarobiti? Ako bi bežao, sledio bi mu metak u leđa, to je znao, a ako se mu fašisti predaju, njegova bi greška bila ispravljena i oproščena mu.
Šta li je bila njegova greška? No to se ne zna. Možda je bio samo gladan, ko vojnik graničar često, pa je uzeo parče više nego bi smeo, možda je bilo nešto drugo isto takvog (bez)značaja. Činjenica je, da je bio samo djete. Dete, koje nije imalo prilike, da postane odrasao, da postane loš ili dobar čovjek. Dali je opšte bitno, bio li je Ličan, Hrvat, Srbin ili Slovenac ili Taljan? Dali je opšte bitno na kojoj je strani bio? Dali je opšte bitno, da je bilo to pre sedamdeset godina? Nije bitno.
Dali su bili i Taljani nevine žrtve? Bili su. I bili su istih godina mladiči i gledali su, da spase živu glavu, pa su bežali i skakali iz kamijona. Nisu mogli, da pobegnu rekrutaciji, sigurno je bilo i takvih, koji nisu željeli, da budu agresori.
Da, znam, bila je ratna situacija. Svaki rat je prljav i nijedan nije doprinjeo ničemu boljemu, barem tako mislim ja. Dali zato vredi održavati spomenike, kao opomenu. Da. Vredi. Dali vredi podizati spomenike drugim – onim koji su bili na nepravoj (ne pobedničkoj) strani. Da, ali na način, da se obeležjima ne seje mržnja i ne namjerom, kako bi pobjedniki u stvari postali gubitniki i zli od najzlijih, što se nekako u zadnje vreme popularizira. Neka bude sve u svrhu, da bi iz istorije barem nešto naučili.
General Eisenhower rekao je vidovito prilikom otkrivanja zločina holokausta, kako se sve fotografira i što više arhivira, kako če se jednog dana nači budala, koja če poricati, da je holokavst opšte postojao.
Zato neka se mari za svaki spomenik, svakoj žrtvi, poštovanjem i za upomeno nama živima i onima, koji če se tek roditi.
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 07.09.14 15:37
vladimir (citat):
AKO bilo koga u Valjevu pitate za ovaj spomenik svako ce reci da je to spomenik Stevanu Filipovicu.Stjepan ili Stevan Filipovic nebitnoje,to je antifasista,borac,paritzan obesen od strane nemaca.
Njegovo partizansko ime je bilo - Steva Kolubarac. Izuzetan komunista, izuzetan borac, izuzetna ljudina, zasluzni heroj! Vjecna mu slava i hvala!!!
Pri njegovoj egzekuciji izbio je incident. Nijemci su zeljeli da ga nedicevci (Srbi) objese. Oficir, koji je trebao da komanduje, nije htio (smio) da izadje pred narod, nego je komandovao iz gomile. Klupicu ispod noge je trebalo da mu izbije nedicevac. Stefan mu je rekao da ne cini to on, nego da pusti Njemce. Posto ovaj nije smio da to trazi od Nijemaca, Stevo mu je rekao: "Neces ni ti" i sam je odgurnuo klupicu ispod svojih nogu.
Cijela porodica mu je bila ukljucena u radnicki pokret. Pisano o njima, ali nedovoljno. I sve manje ljudi to zanima.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
PORUCNIK: komentar modifikovan dana: 08.09.14 6:06; prepravljeno ukupno 1 puta
vladimir Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 07.09.14 21:04
ovo je spomenik palim borcima kosmajskog partizanskog odreda na Kosmaju. iako sam iz ovog kraja prvi put cujem da je Stevan Filipovic imao takav nadimak.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Spomenici NOB-a 08.09.14 6:05
ovo je spomenik palim borcima kosmajskog partizanskog odreda na Kosmaju. iako sam iz ovog kraja prvi put cujem da je Stevan Filipovic imao takav nadimak.
U pravu si! Strahovit lapsus : Steva Kolubarac.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness