FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Troškovi života 18.11.22 17:49
U Beograd su dosli izmedju ostalih i nekoliko vozaca iz Sri Lanke, zaposljeni su u gradskom saobracajnom preduzecu, osnovna plata im je 700 evra plus jos malo neki bonusi, u Sri Lanki su imali platu od 70 do 110 evra, bar po njihovoj prici....tako dA ce ovi radnici na privremenom radu u inostranstvu poboljsati zivot u drzavi koja se zove Sri :anka.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Troškovi života 18.11.22 19:42
VBČ (citat):
Kinezi se moraju zaustavit, dok mnogi nisu pali u dužničko ropstv
Pa nemci prodali luku u Hamburgu Kinezima a druge savetuju i vrse pritisak da ne posluju sa kinezima???
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Troškovi života 18.11.22 20:34
Naslov komentara: Re: Troškovi života 18.11.22 21:23
VBČ (citat):
Ma to je taktičan potez.
. i nemci se opemetili Contionental otvara jos jednu fabriku u Srbiji uz subvenciju od 44 miliona eur. meni to posebno zanimljivo da su sve nemacke fabrike iz oblasti AUTOMOBILSKE branse.pored kontinentala tu su i BOSCH I Simens
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Troškovi života 19.11.22 10:30
Drzava Srnija im placa sve troskove nekoliko godina, zasto nebi otvarali fabrike kod nas, placaju radnike tri puta manje nego u nemackoj i to samo neto plate, sve dazbine placa drzava, zato nam i nedaju u Evropsku uniju, jer onda nebi imali profit koji sada imaju, ali i ruku na srce, sva nasa drzavna rukovodstva rade u njihovom interesu...
PORUCNIK, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Troškovi života 19.11.22 11:03
vladimir (citat):
. i nemci se opemetili Contionental otvara jos jednu fabriku u Srbiji uz subvenciju od 44 miliona eur. meni to posebno zanimljivo da su sve nemacke fabrike iz oblasti AUTOMOBILSKE branse.pored kontinentala tu su i BOSCH I Simens
Zar nije tako nesto bilo zamisljeno sa strane coveka sa brkcicima?
Ima i jedan vic na tu temu.
Umro Tito i dodje na onaj svet gde ga susrece H#tler i upita.
- Kako je na onom svetu, sta radi moja raja? - Eto ih kod nas na Jadranu. Jedu, piju i uzivaju, odgovori Tito. - A sta radi tvoja raja? Upita ga H#tler. - Eto ih kod tebe u tvoju zemlju, rintaju. Odgovori mu Tito. - Pa pobogu, zasto rata, toliko poginuli i unistavanja. Tako sam i zeleo. Odgovori H#tler.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 19.11.22 13:58
Evo danas kako bidimo Austrija i Madjarska podrzavaju Srbiju u svim segmentima, pre sto i cetrdesetak godina pa i rabije mnogo su nam pomogli, ali eto izgleda da je i prvi svetski rat vodjen totalno pogresno...a kako stvari stoje greske ce i u buduce da se ponavljaju.
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Troškovi života 21.11.22 17:40
VBČ (citat):
Ma to je taktičan potez.
Davno je već jedan vizionar rekao: "Ko igra za raju i zanemari taktiku, završiće karijeru u nižerazrednom Vratniku".
Međutim to je glasilo u najpopularnijoj sporednoj stvari na svijetu. Što se politike tiče, tko odabere pogrešnu taktiku mogao bi prilično fasovati. Nisam siguran što će se desiti ako Nijemci prodaju luku Kinezima (ako to već nisu), a Amerikanci se nakon toga dignu na zadnje noge. Pa čak i u politici bi trebala važiti ona dobra stara: "Nakon je**nja nema kajanja".
_________________ In medias (t)res...
Doktor Živago voli ovaj upis
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 21.11.22 21:30
BRITANSKE KOMPANIJE TAJNO KUPILE RUSKU NAFTU ZA 800 MILIONA FUNTI: Tajms razotkrio kombinaciju, uvoznici koriste RUPU U ZAKONU
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 21.11.22 21:44
Te rupe u zakonu su namerno napravljene za kada im muda upadnu u procep, mada ja sumnjam da oni uopste imaju zakon, oni zakon tumace i donose na osnovu trenutne situacije...ako je po njihovom zakonu vlasnistvo imovine neprikosnovemo, a onda oduzimaju imovinu od onoga ko im se ne svidja, tako nesto radi drzava koja nema zakon, jer da ga ima morala bi ga postovati...
PORUCNIK and goran9030 vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Troškovi života 31.12.22 20:35
Zamisli kada je gorivo u SLO jeftinije za 25 dinara nego kod nas? HR 28, BiH da ne pominjem, al ajd 42 din. Mak 43din. Plus sto je nase gorivo najgore, pa umesto da trosis 8L gradske, trosis 10L, plus kvarovi zbog loseg goriva, sto razliku u skupoci po litri TRIPLICIRA. "Tigar"!
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 12.01.23 18:42
Ovo mi lici na unutrasnji file (deo kremenadle) a ne klasicni file. Ako je to, i ovde kosta od 49-59 Skr.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Sloba1 voli ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Troškovi života 13.01.23 22:13
Ovdje neke cijene počele i padat. Mnoštvo je i akcija, a osobito akcije -10% na sve, pa čak vidjeh da ima naredni tjedan i akcija -50% na sve. I ne radi se o bijeloj tehnici i tako tomu, već o namirnicama.
Ne vidim koja je cijena po kilu, ali se vidi da čitav komad košta 17 i nešto eura. Mogu li baš biti 4 kila u njemu ne znam. A i da jeste, opet moraš kupit čitavo pakiranje, ne možeš odrezat kilo. Po etiketi mi izgleda na Lidl i njihove XXL akcije.
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Troškovi života 13.01.23 22:56
U drugom mjesecu ce se tek osjetit. Imam dojam da ce građani preživljavati. Neće se usuditi trošiti. Cijene su abnormalno visoke. I ako se onda ne spuste cijene, ne znam kad će.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Troškovi života 13.01.23 23:00
Vidio sam baš danas da su uspoređivane cijene DM-a u RH i SRNJ, i da je skoro sve skuplje. To samo potvrđuje moj dojam koji sam stekao kad bih boravio u RH. To je još bilo u kunama, a kako je sad ne mogu ni zamislit.
Naslov komentara: Re: Troškovi života 13.01.23 23:26
Jučer sam bio u DM-u.
Isti sapun sam plaćao prije poskupljenja 3,49 kuna a sad je više od 10, 00 kuna. Pa tko je tu lud?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Troškovi života 13.01.23 23:32
Ovdje baš DM do kraja mjeseca daje popust od 10% na sve, bez nekog limita do kojeg moraš kupit. Pa eto i to ću iskoristit jer neke stvari kupujem kod njih.
Naslov komentara: Re: Troškovi života 19.01.23 19:56
I kod nas je slično, osobito kod saborskih zastupnika koji žive izvan Zagreba.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 28.01.23 18:24
231.05 dinara cena radnog časa.. Na državinih 14% poslodavac dodao 1.05 dinara, tek da se ne kaže da nije minimalac. Noćni rad ništa, isto se tretiramo kao i pozicije koje rade samo dnevne smene! Vest iz Srbije... evro je nešto više od 117 dinara... kak su minimalci kod Vas u regionu, kad je ovako ovde kod mene!
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Troškovi života 28.01.23 18:50
Slobo, kako je placen prekovremeni i praznici?
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 28.01.23 19:34
Prekovremeni idu sati redovno, a jedino praznike plaćaju kako Bog zapoveda 110% i tu je otimačina ko će raditi, tj. koga će raspored zakačiti... Mene u sledećem mesecu kači 1 smena za Sretenje, a to znači imaću duple sate, na sreću, inače, računao sam imao bi samo 164 sata.
Vojnik Graničar voli ovaj upis
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 28.01.23 20:18
minimalac u Srbiji 250din malo vise od 2 eur i neko mi kaze zasto necu da radim u Srbiji? U Austriji ciscenje zgrada ,stanova,biroa 10 eur ???
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 28.01.23 20:36
Nije. Samo je 230 dinara... kamo sreće da je 250.. najebo sam ko žuti... firma u kojoj radim, mogla je na državno povećanje minimalca dati od svoga kolača još 5-10 posto, ali nije, već dala samo 1 d kako ne bi mogli reći da smo na minimalcu već tobože, imamo više od 230 dinara... Samo da sam mlađi i da sam zdraviji otišao bi negde na tri meseca da donesem neki dinar više.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 28.01.23 20:48
Sloba1 (citat):
231.05 dinara cena radnog časa.. Na državinih 14% poslodavac dodao 1.05 dinara, tek da se ne kaže da nije minimalac. Noćni rad ništa, isto se tretiramo kao i pozicije koje rade samo dnevne smene! Vest iz Srbije... evro je nešto više od 117 dinara... kak su minimalci kod Vas u regionu, kad je ovako ovde kod mene!
U Hrvatskoj je od 01.01.2023. određen minimalac u iznosu 700€ bruto, što predstavlja 560€ neto plaće.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 28.01.23 21:02
Da... u Srbiji je oko 40 h srpskih dinara pa podeljeno sa 117 dinara...
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 28.01.23 21:10
Nije to mala razlika. Ali ispravi me ako nisam u pravu - prilična razlika je i između juga Srbije i Vojvodine. Nije isto ako tih 40.000 imaš u Vranju ili u Subotici. Kažu mi partneri iz Sente da kod njih već duže vrijeme odbijaju plaće koje su manje od 800€ Muku muče sa radnicima, jednostavno odlaze.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 28.01.23 21:52
Da, za Jug Srbije ovih 40 h su veliki novci.
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 13.02.23 15:09
Jesu velika ali i skupa. 25 srpskih dinara po komadu, a evro je oko 117,30-50 pa računajte.. od ovih nema krupnijih
Naslov komentara: Re: Troškovi života 13.02.23 16:32
Znači to je veličina L. Kod nas su "domaća" u rangu 24-25 centi komad, ali tu su pomiješane sve veličine i smatra se da je u prosjeku M Cijene u marketima se kreću od 25 do 34 centa po komadu. Ovisno gdje kupuješ i kakva kupuješ.
Sloba1 and Doktor Živago vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 13.02.23 16:59
Ja sam radio u firmi s jajima i kategorije iz tog doba više ne postoje. Ako se primene one ovo je SS, duplo S ili kako se u firmi zvala - super sofija - ispod je S, pa A, B, C, D, E... odnosno, sofija, ana, berta, cezar, dora, emil!
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 13.02.23 17:01
Tako je nekad i Agrokoka imala oznake na jajima. Mislim da još imam komplet značaka sa ovim oznakama.
Sloba1 and Doktor Živago vole ovaj upis
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Troškovi života 14.02.23 7:15
Sloba1 (citat):
Jesu velika ali i skupa. 25 srpskih dinara po komadu, a evro je oko 117,30-50 pa računajte.. od ovih nema krupnijih
Nisu skupa! Jaja su jedna od najzdravijih i najhranjivijih namirnica poznatih ljudskoj vrsti. Sadrze minerale, vitamine, esencijalne masti i proteine. Trose ih i sportisti i svi koji bi da napakuju misice. Isto tako, trose ih i oni koji bi da izgube visak kilograma. Jaja za dorucak smanjuju osjecaj gladi i pomazu stabilizovanju secera u krvi kao i krvnog pritiska. Ne znam sta se sve moze kupiti za 25 SRD ali sumnjam da ista moze prici na puskomet onome sto dobijemo od jednog jajeta. Ovdje im se cijena krece od 20 pa sve do 70 centi za ona sa "organic" farmi gdje koke imaju masera i slusaju Mozarta. (Wagner je nesto u zadnje vrijeme nepopularan ).
SveJug, Sloba1, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 15.02.23 18:24
Za 25 dinara više ni kifla se ne može kupiti.
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Zoran I Poručnik
NA VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2838 ČLAN OD: : 2015-01-02 Izola
Naslov komentara: Re: Troškovi života 14.03.23 21:48
PODRAŽITEV JAJC
Cena jajc v EU je bila januarja v povprečju za 30% višja kot januarja lani, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. S tem so jajca po njihovih navedbah postala eno od živil z največjo rastjo cen. V Sloveniji so se podražila za 21,7%.
Najbolj so se podražila na Češkem (za 85%), Madžarskem (za 80%) in Slovaškem (za 79%). Na drugi strani lestvice so Nemčija in Luksemburg (v obeh 18% podražitev) ter Avstrija (19% podražitev).
Januarja 2022 so bila jajca za 7% dražja kot januarja 2021, januarja 2021 pa za 1% dražja kot januarja 2020.
Naslov komentara: Re: Troškovi života 15.03.23 13:31
Da se razumijemo: radi se o identičnom artiklu, istog proizvođača kupljenog u dvije države. Stari ljudi su govorili: zrno po zrno pogača,kamen po kamen palača. Ja bih rekao - listić po listić prevara. A ovo je samo kristalić na vrhu ledene sante. Možda smiješno zvuči, ali na godišnjoj razini potrošnje razlika bi se mogla mjeriti u kilometrima.
Cijena WC papira u Hrvatskoj i Italiji ista, ali količine se razlikuju: "Kako nas kradu" [You must be registered and logged in to see this image.]
"Cijena im je podjednaka, talijanski je malo jeftiniji, ali neznatno. Na prvi pogled ista cijena cca 4€ za 10 rola, ali nije baš tako. Rola talijanskog papira je puno kompaktnija i teži 147 g, a hrvatska rola teži tek 69 g! Više od duplo manje", napisao je Marko Boras Mandić.
Predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić na Facebooku je usporedio toaletni papir iz Hrvatske s onim iz Italije. Upozorio je građane na krađu jer, kaže, riječ je o istim cijenama, ali količine nisu ni približno slične. "Kako nas kradu. Lijevo je toaletni papir kupljen u Italiji, desno je toaletni papir kupljen u Hrvatskoj. Cijena im je podjednaka, talijanski je malo jeftiniji, ali neznatno. Na prvi pogled ista cijena cca 4€ za 10 rola, ali nije baš tako. Rola talijanskog papira je puno kompaktnija i teži 147 g, a hrvatska rola teži tek 69 g! Više od duplo manje", napisao je u objavi. [You must be registered and logged in to see this image.] Boras Mandić je čak brojao i koliko papirića ima u jednoj roli papire pa je tako došao do računice da u hrvatskoj roli ima 120 papirića, dok u talijanskoj ima 352 papirića. Tako će u Italiji jedna rola trajati tri puta duže, zaključio je. Pozvao je i hrvatske regulatorne agencije i udruge za zaštitu potrošača da se pozabave ovom temom. " Kad su u našim trgovinama i ovako enormne cijene hrane i kućanskih potrepština bilo bi zgodno da bar točno znamo što za taj novac dobivamo! I naravno koje kvalitete! A do onda pravac Trst i Ilirska Bistrica", ustvrdio je.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Troškovi života 15.03.23 13:35
goran9030 (citat):
Da se razumijemo: radi se o identičnom artiklu, istog proizvođača kupljenog u dvije države. Stari ljudi su govorili: zrno po zrno pogača,kamen po kamen palača. Ja bih rekao - listić po listić prevara. A ovo je samo kristalić na vrhu ledene sante. Možda smiješno zvuči, ali na godišnjoj razini potrošnje razlika bi se mogla mjeriti u kilometrima.
Cijena WC papira u Hrvatskoj i Italiji ista, ali količine se razlikuju: "Kako nas kradu"
"Cijena im je podjednaka, talijanski je malo jeftiniji, ali neznatno. Na prvi pogled ista cijena cca 4€ za 10 rola, ali nije baš tako. Rola talijanskog papira je puno kompaktnija i teži 147 g, a hrvatska rola teži tek 69 g! Više od duplo manje", napisao je Marko Boras Mandić.
Predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić na Facebooku je usporedio toaletni papir iz Hrvatske s onim iz Italije. Upozorio je građane na krađu jer, kaže, riječ je o istim cijenama, ali količine nisu ni približno slične. "Kako nas kradu. Lijevo je toaletni papir kupljen u Italiji, desno je toaletni papir kupljen u Hrvatskoj. Cijena im je podjednaka, talijanski je malo jeftiniji, ali neznatno. Na prvi pogled ista cijena cca 4€ za 10 rola, ali nije baš tako. Rola talijanskog papira je puno kompaktnija i teži 147 g, a hrvatska rola teži tek 69 g! Više od duplo manje", napisao je u objavi.
Boras Mandić je čak brojao i koliko papirića ima u jednoj roli papire pa je tako došao do računice da u hrvatskoj roli ima 120 papirića, dok u talijanskoj ima 352 papirića. Tako će u Italiji jedna rola trajati tri puta duže, zaključio je. Pozvao je i hrvatske regulatorne agencije i udruge za zaštitu potrošača da se pozabave ovom temom. " Kad su u našim trgovinama i ovako enormne cijene hrane i kućanskih potrepština bilo bi zgodno da bar točno znamo što za taj novac dobivamo! I naravno koje kvalitete! A do onda pravac Trst i Ilirska Bistrica", ustvrdio je.
To se ovde vec poodavno otkrilo. Prvo su napravili vecu rupu (mozda se i razire na slikama) stime i dobili manju kolicinu namotaja za iste pare. Posle su pokusali manupulisati cenu po kilogramu, za koje su otkriveni i platili ostetu zbog laznonog oglasa. [You must be registered and logged in to see this image.]
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Troškovi života 15.03.23 13:46
Svedska ministarka ekonomije je dans pozvala predstavnike tri najvecih lanaca prodavnice na razgovor uvezi cene namirnice koji galopitaju. U proteklom mesecu je inflacija ovde dostigla 12%. Procenat inflacije bi bilo kud i kamo veca da nije cena energetika (benzin, dizel, struja) se smanjila.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 24.04.23 16:42
U Nemačkoj se prodaju ostaci klipa kukuruza. Komiljka ili kočanjka ili čutka kako se već u kom kraju Srbije zove 15ak kom za 8,-€
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Troškovi života 25.04.23 8:16
Bilo bi zgodno da nam napišeš malo više o gornjoj informaciji. Zanima me za šta Nijemci koriste komiljku/kočanjku/čutku/kučen/otučak/patuk... ? Nije moguće da je u pitanju ekologija i zaštita šuma. [You must be registered and logged in to see this image.]