FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Gradnja 06.08.17 15:44
VBČ (citat):
Isplati li se termoizolacija?
Da. Živim u zgradi sagrađenoj 50-tih, stara socijalistička gradnja, solidna i masivnija ali onda nisu bili takvi propisi u vezi izolacije kao danas. Prije dvije godine su je kompletno obukli u izolaciju, stavljali su stiropor i još nešto... i bome sam osjetio na manjim računima. Prošlu zimu je bilo puno dana da nisam uopće palio grijanje ili malo.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Gradnja 06.08.17 15:50
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Isplati li se termoizolacija?
Da. Živim u zgradi sagrađenoj 50-tih, stara socijalistička gradnja, solidna i masivnija ali onda nisu bili takvi propisi u vezi izolacije kao danas. Prije dvije godine su je kompletno obukli u izolaciju, stavljali su stiropor i još nešto... i bome sam osjetio na manjim računima. Prošlu zimu je bilo puno dana da nisam uopće palio grijanje ili malo.
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Gradnja 06.08.17 15:59
VBČ (citat):
Je, ali nisi ti plaćao troškove izolacije.
Plaćeni su iz pričuve koje nije ni tako mala mjesečno. Ne znam postoje li inače takvi 'modeli' svuda. Plaća se mjesečna pričuva za zajedničke popravke, krova, lifta i sl. Da se nenadano što dogodi na zajedničkim dijelovima itd. Ali i privatnim, da mi dođe poplava iz susjedovog stana od gore, mislim da bi popravci išli iz pričuve, ali ne znam, baš bih se mogao i raspitati detaljnije.... Osiguranje stana ovdje nema još (gotovo) nitko.
U Trogiru mi je stan na zadnjem katu i bilo je problema s curenjem s krova kod jakih pljuskova, kad bi odjednom pala velika količina kiše. Zapravo nema krova nego je terasata gradnja s džepovima gdje se zadržava voda, takvo je bilo arhitektonsko rješenje, pokazalo se lijepo, ali i s problemima. To su kasnije sanirali iz pričuve.
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: Gradnja 06.08.17 18:46
Max Blitz (citat):
Plaćeni su iz pričuve koje nije ni tako mala mjesečno. Ne znam postoje li inače takvi 'modeli' svuda.
Tudi pri nas obstaja tako imenovani "rezervni sklad" v katerega se mesečno plačuje določen znesek. Zneski so ponekod višji, če se stanovalci tako dogovorijo. Iz tega sklada se pokrivajo stroški popravila zgradbe. Tako kot pri vas v Zagrebu.
Ne vem pa če so pri vas tudi tako inovativni kot pri nas. Zgradba mora imeti tako imenovanega upravitelja, ki je običajno pravna oseba. Ta potem skrbi za rezervni sklad. V praksi pa se dogaja, da upravitelj (sedaj fizična oseba, direktor pravne osebe), porabi vsa sredstva rezervnega sklada, za svoje potrebe seveda, brez vednosti stanovalcev. Ko pa je potrebno popravilo na zgradbi pa ni denarja. Upravitelj, pravna oseba, običajno gre v stečaj, stanovalci zgradbe pa ostanejo brez vsega in morajo popravilo plačati "dva krat". In kaj lahko storijo stanovalci? Ne veliko, priglasijo svoje terjatve v stečajno maso, ki pa je tako ni in običajno sodišča stečajni postopek začno in takoj končajo, ker ni stečajne mase, ni denarja niti predmetov, ki bi se lahko prodali.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Gradnja 05.10.20 13:00
Izolacija je apsolutno potrebna. Tim više jer kuća ima manje režija za grijanje. S druge strane kako smo u EU imamo pravo na natječaj svake godine na dosjelu bespovratnih sredstava Europskog novca za energetsku obnovu u određenom omjeru jer jedan dio plaća investitor a jedan dio država. Tu ulazi ugradnja solarnih konektora, pvc stolarije i fasada i klupčice za prozore.
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Gradnja 25.06.21 11:02
Eto, baš jučer u vijestima slušam da se urušila zgrada u Americi, da je jedna osoba poginula , a 51 stanovnik zgrade se smatra nestalim ( vjerojatno su jadni pod ruševinama). Kažu očevici da se zgrada sam urušila, i za sada nema nikakvog drugog priopćenja. isti dan, dakle jučer, se urušio i jedan kost u Waschingtonu, isto ne znaju uzrok. E, sad tu može biti svašta, da ja ne vračam, jer ne znam dovoljno o oba događaja, odn. urušavanja.