FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Ekološka gradnja Wed Jan 03, 2018 10:54 pm
Hej,,, pa ovoga čoveka poznajem. Dok sam radio u banci u obezbeđenju, često je dolazio i uvek je nešto donosio, neki deo, kao inovacija. Pitao sam ga, šta je, i rekao mi je da radi na jednom projektu. Sada kada vidim ovaj video, shvatio sam o čemu je reč. Govorio je oko uštede u toploti i da traži zainteresovane za projekat.
pucflek Vodnik
BROJ POSTOVA: : 447 ČLAN OD: : 2016-02-26
Naslov komentara: Re: Ekološka gradnja Sun Sep 16, 2018 6:29 pm
Prvi pokušaj čišćenja gomile smeća u kojoj se prema procjenama nalazi čak 1,8 trilijuna komada plastičnog otpada ili oko 80.000 tona . Brod nizozemske neprofitne organizacije Ocean Cleanup je isplovio je u subotu iz San Francisca u pokusnu vožnju prije nego što nastavi plovidbu prema velikoj nakupini otpada (GPGP - The Great Pacific Garbage Patch) u Tihome oceanu koja se prostire na gotovo milijun četvornih kilometara. Većinom je riječ o otpadu koji u more stiže iz rijeka, ali i ribarskoj i nautičkoj opremi poput dijelova mreža i užadi.
Brod Maersk Launcher za sobom vuče goleme plutajuće cijevi ispunjene zrakom i duge oko 600 metara, koje čine najveću dosad napravljenu barijeru na moru nazvanu System 001. Zmijolika barijera će se formirati u obliku potkove i slobodno plutati nošena morskim strujama i vjetrovima. Na cijevi se u dubinu nastavlja pregrada duga oko tri metra pa će se otpad zadržavati unutar "potkove", a ribe i ostale morske životinje moći će nesmetano plivati oceanom.
idejni otac i vođa projekta, utemeljitelj i direktor Ocean Cleanupa, 24 godišnji Boyan Slat dolazi s naših prostora
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Ekološka gradnja Thu Sep 03, 2020 8:21 am
Pa da, u zadnje vrijeme su vrlo interesantne tzv. visokoenergetske kuće od prirodnih materijala, koje zadovoljavaju sve uvjete ekološke gradnje, no moje je skromno mišljenje da je danas teško pronaći neki materijal koji je baš ekološki, i u odnosu na klasični materijal je znatno skuplji. Takav oblik ekološke gradnje su prve započele Skandinavske zemlje i Kanada, a onda svi tijekom vremena ostali za njima. Kod nas je i dalje bar u mom kraju na djelu izgradnja klasičnim materijalima, cigla, blok, opeka, beton, i malo manje drvo
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Ekološka gradnja Mon Oct 12, 2020 8:41 am
VBČ (citat):
Kuća od slame
Eko kuća vraća fokus na bitno-briga za zdravlje čovjeka. To je ono što je bitno, s tim da zelena gradanja na inteligentan način pristupa energiji, čuva naše vodne resurse, smanjuje otpad povećava ponovnu upotrebu njegovim recikliranjem, promiče zdravlje i dobrobit korisnika zgrade, održava naš krajobraz zelenim, stvara elastične i fleksibilne građevinske strukture, spaja nas i razmatra sve faze vijeka trajanja zgrade