FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Kristologija 07.10.20 16:15
VBČ (citat):
Doktor Živago (citat):
Molim te samo da se sjetiš i ne zaboraviš
Ma kako mogu zaboravit moj najdraži kristološki nauk?
To slijedi...
Ajde de...hvala Bogu.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristologija 07.10.20 16:24
Bogočovjek. Toliko se približio nama da je uzeo i ljudski lik,i na kraju je i umro za nas i uskrsnuo. Istovremeno je imao i obilježja Boga iako ljudima nije bilo jasno Sv.Trojstvo odn. Bit trojedinoga Boga, tj. Boga oca,njegovog sina Isusa Krista kao i Duha svetoga.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Kristologija 12.10.20 12:30
Ne bih se u cijelosti složio sa svime ovdje napisanim. Naime, Biblija se sastoji od Starog i Novog zavjeta. Zavjet je u prijevodu ugovor - Savez. U Starom zavjetu je to bio Ugovor odn. Savez između Boga i židovskog naroda kao Izabranog naroda, kojemu Bog objavljuje dolazak Mesije, odn. priprema Izraelce za dolazak svog sina koji će se žrtvovati za grijehe svijeta. U Novom pak zavjetu je to bio Ugovor odn. Savez između Isusa Krista i njegovih apostola, odn. nove Crkve. On govori o životu Isusa Krista. Ja ovo pišem vrlo pojednostavljeno, da bi me razumjeli svi članovi Foruma, koje zanima ova tema. Stari zavjet podjednako poštuju Muslimani, Židovi i kršćani, a u koje zadnje i sebe ubrajam. Isus Krist i njegovi učenici nisu imali Novi zavjet, a ja mislim da su ga oni sami i stvarali, jer su Evanđelja ( 4 su, i to Matejevo koje je najteže razumljivo, Markov, Lukino i Ivanovo) pisana po kazivanju očevidaca odn. po predaji, i ona su na neki način nastavak Starog Zavjeta. Evanđelja opisuju Isusa Krista, odn. njegov život, i naučavanje, dok ostali dijelovi osim opisa mlade Kristove crkve daju opise našeg duhovnog života i djelovanja nakon Isusovog ukrsnuća
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Kristologija 18.03.24 20:15
VBČ (citat):
U početku su kristološke razlike bile najodgovornije za podjele u kršćanstvu. Kasnije su razlozi postajali složeniji.
Najbliže ranom kršćanstvu smo ako istražimo Asirsku Crkvu.
Rimokatolicima je dozvoljena pričest u Asirskoj Crkvi, ako nisu u stanju u blizini nać katoličku crkvu. A što ne bi bilo dozvoljeno, kad su tu bliže Izvoru?!
Naslov komentara: Re: Kristologija 07.06.24 21:34
Tri najvažnija kristološka nauka:
Monofiziti vjeruju u jednu prirodu Krista. Njegovo božanstvo je upilo njegovu ljudsku prirodu kao što ocean apsorbira jednu kap vode koja u njega padne. Monofiziti su Kopti, Etiopljani, Armenci.
Duofiziti vjeruju u dvije prirode Krista, onu božansku i onu ljudsku. One su nepomiješane, ali i nerazdvojive. Duofiziti su katolici, pravoslavci, luterani, anglikanci...
Nestorijanci vjeruju takodjer u dvije prirode Krista, s tim što su one na neki način ipak razdvojive. Ovaj kristološki nauk zastupa Asirska Crkva. I sam Kalvinizam naginje na ovu stranu.
Naslov komentara: Re: Kristologija 08.10.24 20:06
Reform-Adventisti se ponovo vraćaju onom kristološkom nauku kojeg su imali njihovi rani pioniri. Tako odbacuju trojstvo, no njihovo poimanje Krista se ipak temelji na Pismu. Krist je dakle zasebna osoba od Oca, i ne čini s njim dvojstvo. On je sin Božji, rođen od Oca, i tako baštini božansko u sebi. Razlikuju Boga po položaju i Boga po naravi. Samo je Otac Bog po položaju, iznad svega je. Sin je po položaju ispod Oca, a po naravi Bog kao i Otac.