- posavljak (citat):
- Volio bi da ima neko da se javi od te zadnje generacije dosluženika koji su dosluženje odradili u Selji.....da kažu svoja iskustva o toj generaciji vojske jna koja je služila u periodu dec 85 do jan 86 godine....
Slobodna Princip "Seljo", Pukovnik Vojislav Đurđevac , Potpukovnik Dokić,
Decembar 1986,
VP 6109/5 (PVO 30mm/2), KIK Dragan Ljubisic, VIK Boban Cvetanović, VIK "Žuti" (Kovačević???)
Ne bali po našoj JNA, koju sam ja i mnogi drugi, časno odslužili jer smo je smatrali našom Armijom.
Procitao sam tvoje jadne komentare i neznam šta si ti i tvoji "dosluženici" htjeli da dokažete???
Došli ste doslužiti 1985, jos uvijek JNA, a ne "ćacinu prćiju", a ako ste smatrali da ne pripadate JNA,
trebali ste imali muda i ostati kod kuće, jer očito za vas nije bila Jugoslovenska Narodna Armija.
Stojankovski iz Makedonije, Drobnjak iz Crne Gore, Petrović iz Srbije, Čajić iz BiH, Badrov iz Hrvatske, Medved iz Slovenije, i mnogi drugi,
kojima je kao i većini bilo možda u početku teško da odvoje dio svog zivota, ali su kao i ja smatrali da služimo našem narodu u našoj Armiji.
Drugovi i dobrovoljci iz svih baterija VP 6109 na "Igmanski marš", kopanje za vodovod u selima na Romanji, Palama i drugim okolnim selima Sarajeva.
Starješine koje sam gore naveo, bile su samo relativno stroge u skladu sa propisima, ali vojnički pravedni, prijateljski i sa puno razumijevanja.
Obuka baterije VP 6109/5, bila je tzv. pješadijska, trajala je 5 mjeseci 22 dana i svi smo je odradili po strogom PS-u, bez da se iko pravio "kabadahija":
-Bijelo polje - više strateških vježbi napada i odbrane, noćne vježbe, vježbe bacanja ručne bombe, gađanje sa Strela-2
-Kalinovik - strelište:
- gađanje pješadijskim vatrenim oružjem PAP, AP, škorpion, tromblon,
- gađanje vatrenim oruđem (Pragama 30mm) nepokretnih i pokretnih ciljeva na zemlji,
- usiljeni marševi pod punom ratnom opremom
-Nevesinje - Vježba 7 Armijsake oblasti (20-tak dana) -gađanje pokretnih ciljeva u vazduhu - metu je vukao Soko G-4 Super Galeb na sajli od 800 metara.
-Puna borbena gotovost 24 sata, sa bojevom municijom na "Vatrenom položaju" u Kasarni "Seljo" zbog geostrateške krize oko Libije.
-Vježbe na Romaniji .....
PS:
Ako si već tada shvatio da se bližio kraj Jugoslavije, nadam se da si bio pametniji od mene i napustio je na vrijeme.
Ja nisam, jer sam i tada vjerovao, a smatram to i danas, da nije bila savršena, ali je ipak bila najbolja dotad poznata zajednica za većinu koji su živjeli na tim prostorima,
bez obzira na nacinalno porijeklo i religiju.