FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Takve(ateiste) trebamo uzimati s rezervom,no njihova ljudska prava nebi trebala biti upitna.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15046 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 22:35
Treba saslušati sve argumente, stoga i ova tema. Mnoge stvari koje se ovdje iznose su zapravo točne, kao što je zapravo točno da mi kad stanemo pred ogledalo vidimo sebe, ali ono što je u ogledalu nismo mi već samo naša projekcija.
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 22:37
VBČ u svakoj vjeri je puno više pozitivnih nego negativnih primjera.Bez obzira na objavu Boga pred kojim se ljudi klanjaju u svojoj nutrini ipak su većina vjernika samo ljudi duboko uronjeni u traženju istine kako god oslovljavljaju istoga Stvoritelja.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 22:41
VBČ (citat):
Treba saslušati sve argumente, stoga i ova tema. Mnoge stvari koje se ovdje iznose su zapravo točne, kao što je zapravo točno da mi kad stanemo pred ogledalo vidimo sebe, ali ono što je u ogledalu nismo mi već samo naša projekcija.
..kaj slijepac vidi pred ogledalom?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 22:46
Htio sam ovom prispodobom reći da je znanost utoliko zaista točna kao kad bi analizirali naš lik u zrcalu. Tu bi sve mogli definirati, i visinu i širinu, i boje i ljepotu, ali fali ono bitno: u zrcalu nema duše.
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 22:54
..znanost dolazi do određene granice i dalje preko toga je samo slutnja,no ipak je znanost dostigla granice koje dodiruju nedodirljivo...Ona ne definira dušu???,to je možda točno ,ali potvrđuje savršeno poredane prirodne zakonitosti u beskraju materijalnog svijeta.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 22:55
U nutrini čovjeka su pohranjene odredjene vrijednosti ili zakonitosti ili pravila. Točno je da ih i ateisti mogu iskusiti i bez vjere, i točno je da ateisti mogu biti bolji ljudi od brojnih vjernika. No vjera niti nije ta koja stvara ove unutarnje zakonitosti. One su tu i bez vjere, ona može samo ukazivati na njih.
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 22:57
VBČ (citat):
U nutrini čovjeka su pohranjene odredjene vrijednosti ili zakonitosti ili pravila. Točno je da ih i ateisti mogu iskusiti i bez vjere, i točno je da ateisti mogu biti bolji ljudi od brojnih vjernika. No vjera niti nije ta koja stvara ove unutarnje zakonitosti. One su tu i bez vjere, ona može samo ukazivati na njih.
Slažem se,no ništa nije nastalo niti pohranjeno samo od sebe..Sve što imamo u materijalnom i duhovnom svijetu nije naše i sve nam je darovano pa tako i vjera.
gerard ford: komentar modifikovan dana: 16.02.16 23:00; prepravljeno ukupno 1 puta
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 22:59
U biti ništa ružnije i gore na ovom svijetu nema od lošeg čovjeka koji je uz to i religiozan.
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 22:59
Pravih ateista koji ozbiljno filozofski o tome promišljaju, pa su došli do takvih zaključaka, ima vrlo malo. Ovi 'obični svakodnevni' su u stvari revoltirani kojekakvim (više-manje krivim i bedastim, ali i značajnim) postupcima crkvenih vlasti koje nemaju veze s Bogom. Najčešće se to sve izmiješa.
Interesanto je, za naše prilike, da bi/su roditelji vjernici odgojili kasnije članove SKJ, i uvjerene ateiste, koji su kasnije postali opet vjernici.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 23:03
VBČ (citat):
U biti ništa ružnije i gore na ovom svijetu nema od lošeg čovjeka koji je uz to i religiozan.
..ispravio bih te.Dakle ništa nije ružnije i gore od projekcije među ljudima dobrog čovjeka a ustvari smrada koji je uz to samo načelno i religiozan.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 23:05
gerard ford (citat):
VBČ (citat):
..ispravio bih te.Dakle ništa nije ružnije i gore od projekcije među ljudima dobrog čovjeka a ustvari smrada koji je uz to samo načelno i religiozan.
Oh ne, ima itekako oni koji su jako religiozni, a jako zli.
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 23:10
Max Blitz (citat):
Pravih ateista koji ozbiljno filozofski o tome promišljaju, pa su došli do takvih zaključaka, ima vrlo malo. Ovi 'obični svakodnevni' su u stvari revoltirani kojekakvim (više-manje krivim i bedastim, ali i značajnim) postupcima crkvenih vlasti koje nemaju veze s Bogom. Najčešće se to sve izmiješa.
Interesanto je, za naše prilike, da bi/su roditelji vjernici odgojili kasnije članove SKJ, i uvjerene ateiste, koji su kasnije postali opet vjernici.
..mi ovdje razgovaramo uopćeno,dakle o temi su pozvani govoriti i drugi ne samo kršćani ,naravno sa svog stajališta. Sv.Pavao je bio progonitelj krščana, dakle za neke ekstremne i militantne članove SKJ iz prošloga stoljeća on je sasvim dobar primjer a svakako mogao bi biti i uzor za njihove nasljednike.Nije naše da osuđujemo.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 23:14
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
VBČ (citat):
Oh ne, ima itekako oni koji su jako religiozni, a jako zli.
..a jeli?Ti se pozivaš na vjernika a ne razumiješ prirodu grijeha i njegove uzroke?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 23:16
gerard ford (citat):
..a jeli?Ti se pozivaš na vjernika a ne razumiješ prirodu grijeha i njegove uzroke?
Jako dobro poznajem kršćanski koncept grijeha, no nisam baš siguran da sam ubijedjen u njega i da ga dijelim. Bliži mi je starozavjetni koncept prijestupa.
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 23:23
gerard ford (citat):
Ove stvari je jednostavnijim rječnikom (Istočni grijeh, bezgrešno začeće, Trojedini Bog, itd.......) objašnjavao don Živko Kustić u kolumnama... čitao sam, ali i pozaboravljao....
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 23:27
Max Blitz (citat):
Ove stvari je jednostavnijim rječnikom (Istočni grijeh, bezgrešno začeće, Trojedini Bog, itd.......) objašnjavao don Živko Kustić u kolumnama... čitao sam, ali i pozaboravljao....
Istočni grijeh, bezgrešno začeće, Trojedini Bog - sve koncepti Crkve, koji se izrijekom ne pojavljuju u pismima.
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 23:29
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Jako dobro poznajem kršćanski koncept grijeha, no nisam baš siguran da sam ubijedjen u njega i da ga dijelim. Bliži mi je starozavjetni koncept prijestupa.
Vidim,no da se nebi udaljili od teme međusobnim mudrovanjima evo nadogradit ću ono kaj si počeo.Dakle kakva je budućnost deklarativnog i politički blagoslovljenog ateizma,a o onom uredno zapakiranom u religiju možemo na nekoj drugoj temi.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 23:33
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
..mislio sam na narav grijeha u odnosu na čovjekovu duhovnu dimenziju.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 23:37
gerard ford (citat):
Vidim,no da se nebi udaljili od teme međusobnim mudrovanjima evo nadogradit ću ono kaj si počeo.Dakle kakva je budućnost deklarativnog i politički blagoslovljenog ateizma,a o onom uredno zapakiranom u religiju možemo na nekoj drugoj temi.
Iskreno, ne bavim se tim pitanjem niti me zanima. Više me zaokupljaju i brinu radikalizmi: islamski, kršćanski, židovski ali i hindu.
Naslov komentara: Re: Ateizam 16.02.16 23:54
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Iskreno, ne bavim se tim pitanjem niti me zanima. Više me zaokupljaju i brinu radikalizmi: islamski, kršćanski, židovski ali i hindu.
..dakle vjerujem da si barem solidno upućen u narav svoje religije sobzirom da prilično dobro barataš nekom vjerskim pojmovima??,,u razrokim očima istina može katkad imati i iskrivljeno lice.,,
J. R. R. Tolkien
Ako želimo duhovnu spoznaju svih tih radikalizama onda mi sami trebamo biti na nivou gdje će drugi uočavati naše vrline i proglasiti ih opće prihvaćenim normama a to je svetost.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ateizam 17.02.16 0:22
Češka je poznata po velikom broju ljudi koji se npr. na popisu stanovništva izjašnjavaju kao ateisti... Međutim, nije to tako jednostavno, članak govori o tome.....
Češki ateizam ili preciznije rečeno, nepovjerenje prema Katoličkoj crkvi nije novijeg datuma, niti je posljedica komunističke vladavine. To najbolje pokazuje ne samo primjer Slovačke, nego Poljske i Mađarske koje su imale sličan režim. Svaki narod u povijesti ima razdoblje na koje se baca posebno svjetlo i koje ima posebno mjesto. U susjednoj Slovačkoj, kulturno najbližoj Česima, koja je većinu 20 stoljeća provela u istoj državi, situacija je potpuno drugačija. Tamo se gotovo 70% stanovništva izjašnjava pripadnicima Katoličke crkve.
Ovdje negdje se i sam nalazim:
David Vaclavik, sociolog religije, upozorava da se ne radi o klasičnom ateizmu već o nepovjerenju i sumnjičavosti u crkvu kao instituciju...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ateizam 17.02.16 0:29
VBČ (citat):
A tko te goni da budeš član Crkve?
Nitko, ali kad su me već krstili valjda sam i član.... no ne gledam to ja tako značajno da bih poduzimao i neke velike formalne korake u nekom smjeru....
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Ateizam 17.02.16 0:35
..dobro ti VBČ govori,možemo mi i bez tebe.Samo ti napusti ako se ne osićaš prihvaćenim članom ,jer ona voda na čelu nemože tek tako izvjetrit ..
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ateizam 17.02.16 0:38
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
A tko te goni da budeš član Crkve?
Nitko, ali kad su me već krstili valjda sam i član.... no ne gledam to ja tako značajno da bih poduzimao i neke velike formalne korake u nekom smjeru....
Jesi, formalno si krštenjem član Crkve ako nisi ekskomuniciran. Ali eto samo formalno.
Naslov komentara: Re: Ateizam 17.02.16 1:10
VBČ (citat):
Ja bih rekao da su kod tebe unutarnji božji zakoni nazočni i djelotvorni, da se i ravnaš sukladno njima, ali da te zbunjuje instutucija Crkve.
Imam određeni kodeks normi ponašanja, nisam pod udarom zakona (nikad bio, tj krivično, prekršajno da, ne ozbiljno). Institucija Crkve mi se ne sviđa, jbg, po mojim stavovima ima tu dosta zaostalog, a ne smatram se čovjekom kojeg strah od Boga treba držat u nekoj pokornosti ili štatigaznam, da ne podivljam.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ateizam 17.02.16 1:14
Max Blitz (citat):
Imam određeni kodeks normi ponašanja, nisam pod udarom zakona (nikad bio, tj krivično, prekršajno da, ne ozbiljno). Institucija Crkve mi se ne sviđa, jbg, po mojim stavovima ima tu dosta zaostalog, a ne smatram se čovjekom kojeg strah od Boga treba držat u nekoj pokornosti ili štatigaznam, da ne podivljam.
Dakle, imamo isti sustav mišljenja. Razlika je je jedino što se tebi ne svidja praksa Crkve, kod mene su teološke razlike u pitanju.
Naslov komentara: Re: Ateizam 17.02.16 2:07
VBČ (citat):
Dakle, imamo isti sustav mišljenja. Razlika je je jedino što se tebi ne svidja praksa Crkve, kod mene su teološke razlike u pitanju.
Evo, nađoh podatak da kršćanskih denominacija ima ih više od 41 tisuće.
Tri su najveće: rimokatolici kojih ima više od milijarde i čine više od polovice kršćanske populacije, protestanti (u koje se ubrajaju evangelici, reformirani kršćani, anglikanci, baptisti, pentekostalci) oko 500 milijuna vjernika, te pravoslavni kršćani oko 225 milijuna vjernika.
A ako ti od ovog što je ponuđeno ništa ne odgovara, uvijek možeš osnovat još jednu, ne treba nikoga silit da se miijenja ili mu govorit kako je u krivu.
Naslov komentara: Re: Ateizam 27.02.16 2:28
Zašto sam postao ateista... Kragujevčanin jasno i glasno: Raskrstite me, ja nisam jedan od vas!
"Ja sam poput vas. Običan stanovnik ovog grada, ove države, ovog sistema. Imam svoju porodicu poput vas, svoj posao, svog omiljenog pisca, omiljeni film, omiljen planinu, omiljen kafe, omiljenu majicu. Gotovo kao i svi koje poznajete. Običan, prosto svakidašnji... Ali kada zagrebete ispod površine, naići ćete na nešto što nikako niste očekivali. Biću potpuno otvoren. Nije tajna da sam ateista, ali nije ni to razlog za moju potrebu. Znate, ja ne osećam niti kakvu mržnju prema bilo kojoj religiji, ja samo jednostavno ne pronalazim sebe, a ni sopstveni smisao u njoj. Pravi razlog je to što nismo svi isti. Razlikuju se i blizanci, a da se ne razlikuju dva čoveka koja se i ne poznaju.
Da bih objasnio zašto želim da se raskrstim prvo bi trebalo objasniti zašto sam postao ateista....."
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Ateizam 27.02.16 3:44
VBČ (citat):
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Nije se moguće razkrstiti.
Kako se onda može konvertirat na drugu vjeru?
Prema kršćanskome nauku, krštenje je neraskidivo. Tko je kršten, nosi pečat krštenja i kad prijedje na drugu vjeru.
Kakva je svrha silom zadrzavati nekoga u necemu sto ne zeli da bude? Samo ono na sto se (zrela) osoba sama odluci trebalo bi da bude validno. To sto je mene neko krstio kad nisam jos znao ni da hodam i govorim, nebi trebalo da bude obavezujuce. Navescu jedan primjer iz zivota. Kad smo supruga i ja uzimali americko drzavljanstvo, kcerka je dobila takodjer, ali privremeno. Jer je tad bila maloljetna. Kad je napunila osamnaest godina morala je ponovo dati (i potpisati) izjavu da se slaze s onim sto su roditelji uradili u njeno ime da bi citav proces postao punovazan.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ateizam 27.02.16 4:00
pera84 (citat):
Kakva je svrha silom zadrzavati nekoga u necemu sto ne zeli da bude? Samo ono na sto se (zrela) osoba sama odluci trebalo bi da bude validno. To sto je mene neko krstio kad nisam jos znao ni da hodam i govorim, nebi trebalo da bude obavezujuce. Navescu jedan primjer iz zivota. Kad smo supruga i ja uzimali americko drzavljanstvo, kcerka je dobila takodjer, ali privremeno. Jer je tad bila maloljetna. Kad je napunila osamnaest godina morala je ponovo dati (i potpisati) izjavu da se slaze s onim sto su roditelji uradili u njeno ime da bi citav proces postao punovazan.
Ja se osobno slažem s time da krštenje treba i mora biti dragovoljno, osoba odrasla i svjesna, a krštenje potpuno: uranjanjem u vodu. Krštenje beba ili teatralno polijevanje po kosi, držim za nevaljalo. No tradicionalne Crkve misle drukčije, i ta krštenja koja one podjeljuju drže čak neraskidivima. Pitanje je, je li uopće većina kršćana valjano krštena. Neke protestantske sljedbe drže da nisu.
Naslov komentara: Re: Ateizam 27.02.16 11:42
VBČ (citat):
Ja se osobno slažem s time da krštenje treba i mora biti dragovoljno, osoba odrasla i svjesna, a krštenje potpuno: uranjanjem u vodu.
Ne mogu se otet dojmu da kad bi tako bilo (a i slažem se da bi tako trebalo bit) broj vjernika, tj. krštenih bi drastično opao, a možda bi se vremenom to sasvim ugasilo. Broj vjernika (kršćana) bi možda 'spao' na male sljedbe kakve su danas razne sekte, a današnje velike Crkve si to ne mogu dopustiti. Događa se da ako dijete ne krstiš u prva tri-četiri mjeseca života, počne pritisak rodbine i okoline, i otpor je uzaludan... ne znam kako bi drugačije rekao.... Ok, velik dio ljudi ne treba pritiskati jer krštenje male djece shvaćaju zdravo za gotovo.
(Ovaj čas mi padne na pamet da ne znam postoji li sličan obavezni obred inicijacije kod muslimana i kad? Interesantno, kad se rade statistike broja vjernika po zemljama, za muslimanske zemlje se odbiju deklarirani nemuslimani, a svi drugi su po defaultu muslimani..... i te brojke su uvijek procjena...)
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ateizam 27.02.16 12:16
Kod muslimana ne postoji obred inicijacije već je to drukčije regulirano. Naime svatko je po rodjenu musliman budući da, kako se tvrdi, islam je iskonska religija utemeljena još od vremena Adama. No nije svatko svjestan toga, pa su mnogi odgajani u drugim religijama, takvi nakon što su postali svjesni islama izgovaraju izjavu vjerovanja da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhamed njegov prorok. Ovim činom oni postaju svjesni muslimani, i nema načina da se više odvjere. Dakle i oni nose neraskidivi pečat izjave vjerovanja, slično kao što kršćani nose neraskidivi pečat krštenja. U neku ruku, i kod jednih i drugih vlada vrst prisile, jer pojedinac se ne može riješit ovog pečata.