FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Iseljenici 10.09.18 15:31
VBČ (citat):
Za pozdraviti je ovako nešto, a ovoj i ovakvim firmama država treba dat i pokoju olakšicu jer na ovakvim firmama i počiva zdravo gospodarstvo. Jako pozitivan primjer da može i drukčije!
Primjer i mog vlastitiog oca kako ljudi razmišljaju... iako dipl. strojarski inženjer, znači nije baš bio budala i 'bez alata i zanata', njemu je najprirodnije i najnormalnije bilo raditi u mjestu stanovanja cijeli život u istoj firmi do mirovine, a sve drugo mu je bilo prekomplicirano i opterećujuće uopće za razmotriti. Nije mu je to dogodilo, ali da mu je propala firma, on bi ostao kao riba na suhom, uza svu pamet. A studirao je u Zagrebu i završio u roku samo da se čim prije vrati kući (Trogir). Putovao jest, ali sve onako na kratko čisto poslovno. To je kontraprimjer u 'drugom pravcu'.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15077 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Iseljenici 10.09.18 17:21
Bome mora se i u Njemačkoj ići trbuhom za kruhom. Posve je normalno sa Sjevera preselit se na Jug zbog posla ili obrnuto. Uz to ide i drugi mentalitet, drugi dijalekt, ostavljanje kruga prijatelja... ali svatko traži sam svoju sreću.
Inače dopustivo je da netko 1,5 sati u jednom smjeru putuje na posao. Tako ako nekome agentura za zapošljavanje nadje posao na koji treba putovat do 1,5 sati u jednom smjeru, ne može odbit taj posao. Naravno zdravstveni razlozi se tu poštuju.
Obično sve se svodi na ono: tko šta želi - nadje načine, tko ne želi - nadje izlike.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 17.09.18 12:08
Statistika od 1899. do 1931. na otoku Ellis u njujorškom zaljevu, većina emigranata u SAD morala je proći kroz taj otok, dok nije dobila dozvolu za useljenje.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 17.09.18 14:01
VBČ (citat):
Dalmatinci se računali s Bosancima i Hercegovcima.
Upisivali su kako je tko što izjavio/rekao, tad je bilo drugačije, s puno nepismenih tj. sasvim neobrazovanih, a i to im nije bilo najbitnije. Pa je netko i 'odoka' stavljao skupa, mimo ranijeg državljanstva. Pitanje je i jesu li svi imali ikakve dokumente i jesu li bili važni...
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Iseljenici 23.09.18 17:01
Mislio sam postaviti na "skulpture", ali je ovdje prikladnije, čini mi se...
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 24.09.18 14:46
_
Novi egzodus s Balkana
Njemačka vlada je već usvojila odluku, a Bundestag će je vjerojatno uskoro i potvrditi, na temelju koje će državljanima BiH i Srbije biti otvoreno tržište rada kao i za stanovnike Europske unije.
Njemački poslodavci već 50 godina koriste ove zemlje kao neiscrpan bazen radne snage i izgleda da će biti sada i tako.
Iako je teško procijeniti koliko će se ljudi odlučili na odlazak iz BiH i Srbije nakon ove odluke, sigurno se ne radi o brojci manjoj od 100 000 ljudi. Domaći poslodavci sigurno trebaju biti zabrinuti zbog ove odluke, ali njemački sugovornici ističu kako to nije njihov problem.
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Iseljenici 24.09.18 14:54
Pa nek poslodavci poboljšaju uslove rada i povećaju platu... Što li neće Crnogorce???
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Iseljenici 24.09.18 17:02
PORUCNIK (citat):
Pa nek poslodavci poboljšaju uslove rada i povećaju platu... Što li neće Crnogorce???
To ce u drugom krugu, kad raspisu konkurs za direktore.
jozl52 Stariji vodnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: Iseljenici 24.09.18 17:30
max:, statistika priseljencev v ZDA... glede na priseljence v zda, poglej kakšna je to genetika, geni z vsega sveta, zmešalo se je najbolše in kaj se čudimo, da je ZDA / USA no1 v svetu..., poskrbela je za najboljšo genetiko, "jajcarji" so - smo ostali doma v vukojebini..., tudi nemčija je podobna zgodba...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 10.10.18 23:56
Njemačka obitelj preselila se u Valpovo - U Hrvatskoj je život kakav želimo djeci
Od srpnja ove godine Valpovo je dobilo nove stanovnike: Andreasa Lovrečića (36), njegovu suprugu Kathrin (36) te njihovu djecu Aelishu (9) i Moriesa (7). Cijela priča možda i ne bi bilo toliko zanimljiva da nije riječ o njemačkim državljanima koji su odlučili napustiti uhodan život u Njemačkoj, u koju se svake godine odseli na desetke tisuća Hrvata, i sa svojom djecom početi posve nov život u Slavoniji. Iako ni Kathrin ni djeca ne znaju hrvatski jezik, Aelisha je sretna i zadovoljna učenica 3., a Mories učenik 2. razreda valpovačke Osnovne škole. Počinju svladavati jezik i presretni su što su ih u školi odlično prihvatila druga djeca i nastavnici. Andreasovi su se roditelji iz Općine Marijanci početkom osamdesetih godina preselili u Njemačku, gdje je Andreas rođen, odrastao i školovao se, a spone s Hrvatskom nisu bile prečvrste. U jednom razdoblju Andreas čak 13 godina nije dolazio u zavičaj svojih roditelja. Prošle su se godine ponovo vratili, pa je Andreas na mostu kod ulaza u valpovački dvorac službeno zaprosio i zaručio svoju životnu suputnicu Kathrin. Tada su oboje shvatili da je Valpovo mjesto gdje žele nastaviti živjeti. Kad su se vratili u svoj grad 60-ak kilometara od Stuttgarta, donijeli su konačnu odluku o preseljenju u Hrvatsku i počeli pripreme… Premda nije bila riječ o jednostavnoj odluci, kada je riječ o poslu, nije bilo previše dvojbe: Kathrin se odlučila pridružiti suprugu i nastaviti razvijati djelatnost online prodaje umjetničkih predmeta od drveta koje Andreas sam izrađuje. S tim, kažu, mogu sasvim pristojno živjeti u Valpovu, gdje su iznajmili kuću. - Ne možemo se načuditi što ovdje djeca na poziv druge djece istog trenutka izlaze na ulicu i igraju se. U Njemačkoj smo se za to morali najaviti nekoliko dana ranije jer se od brojnih obveza djeca više uopće ne igraju. Odrasli se zbog posla od ranog jutra do kasne večeri više ne druže ni rodbinski, ni prijateljski, velika većina je stalno tmurna i bezvoljna i rijetko komuniciraju, a mi takav život jednostavno više nismo mogli podnositi i morali smo nešto promijeniti - priča Kathrin koja je, iako Njemica, čeznula za životnim promjenama.
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8095 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.10.18 10:47
Srbiji nedostaje 6000 profesionalnih vozaca jer su otisli da rade u inostranstvu. nikome nije palo na pamet da niko ne zeli da vozi autobus gradskog saobracaja za 300eur mesecno. za tu bednu platu niko normalan nezeli da radi.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 11.10.18 21:37
vladimir (citat):
Srbiji nedostaje 6000 profesionalnih vozaca jer su otisli da rade u inostranstvu. nikome nije palo na pamet da niko ne zeli da vozi autobus gradskog saobracaja za 300eur mesecno. za tu bednu platu niko normalan nezeli da radi.
Srbiji (i CG) će nedostajati i tesara, limara. vodoinstlatera, brvara...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 12.10.18 13:46
Članak na temu gastarbajtera povodom 50-godišnjice potpisivanja sporazuma između Njemačke i bivše Jugoslavije o angažiranju radne snage za odlazak na rad u Njemačku.
Otišli na godinu dana, ali ta godina nikako ne prolazi
Žičana ograda, policajci s automatskim puškama i psima čuvarima, strogi pogledi i uniforme, koje su podsjećale na logore iz Drugog svjetskog rata. To su prvi utisci tada 19-godišnje Bosiljke Schedlich koja je prije točno 50 godina došla u Berlin. Zrakoplov je sa skupinom jugoslavenskih radnika s kojima je i Bosiljka stigla sletio prvo u Istočni Berlin, a zatim su autobusom odvezeni u privremene domove preko granice u Zapadni Berlin...
Socijaldemokratski zastupnik u njemačkom parlamentu (Bundestagu) Josip Juratović: "Ta prva generacija gastarbajtera je mislila raditi nekoliko godina, nešto novca uštedjeti i zatim se vratiti." Juratović je i sam bio gastarbajter. Njegova majka Katarina je također bila među onima koji su 1968. došli na privremeni rad u Njemačku. Ona je dobila posao u jednoj tvornici konzervi, a sin je odrastao u domovini kod bake i djeda - sudbina koju su dijelile mnoge obitelji tih godina. Nakon završene osnovne škole Juratović odlazi kod majke u Njemačku i u blizini Heilbronna izučava zanat za automehaničara. Nakon toga je više od 20 godina radio kao radnik na traci, prije nego je započeo svoju političku karijeru u Berlinu. Svoju migracijsku priču Juratović opisuje sljedećom rečenicom: "Došao sam kao gastarbajter, postao zatim migrant, a danas sam Nijemac migracijskog podrijetla." ...
Naslov komentara: Re: Iseljenici 29.11.18 11:54
Svedska matematika. plata 24000sek bruto porez skat 1/3 znaci 8000sek ostaje 16000sek neto stan i komunalije 8000/10000sek. sve u svemu za zivot i hranu 600-800eur. ako si sa zenom i decom od jedne plate se nemoze ziveti. ja uopste ne razumem nase ljude zasto lazu sami sebe , kad uvek kazu kolika im je bruto plata. bitno je valjda kolika je neto plata.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 29.11.18 14:48
Pa nije baš tako jednostavno. Brutto plaća je ono što je stvarno zaradjeno, a neke stvari poslodavac "uplati" unaprijed osiguravanjućim kasama ili pak državi. Teoretski kad bi dobio svu brutto plaću pa sam plaćao zdravstveno, mirovinsko, porezno... opet bi te izašlo na isto.
Neki ljudi misle da ih država globi, kad vide razliku brutto i netto. Ali kad treba liječniku ili u bolnicu, onda je samorazumljivo da je sve "besplatno". Dakle uopće se ne radi o globljenju već o financiranju odredjenih stvari koje itekako rabimo: zdravstvo, mirovinsko, primanja za slučaj gubitka posla. Od toga država nema baš ništa jer sve ide u odredjene osiguravajuće kase. Jedino porez na dohodak uistinu ide direkno državi, i od toga se financira sve i svašta: od asfaltiranja i održavanja ulica, javne rasvjete preko uzdržavanja vojske, veleposlanstava...
Bar što se mene tiče, ja plaćam samo taj jedan porez: na dohodak. Sve ostalo su osiguranja. Uplata za zdravstvo, mirovinsko ili za slučaj nezaposlenosti nije porez već osiguranje.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 29.11.18 15:03
da malo pojasnim.24000sek ili 2400eur je bruto plata radnika. 1/3 plate skat u Svedskoj je porez ili drzavna globa na licni dohodak radnika .zdravstveno, mirovinsko i ostala davanja placa poslodavac u visini 15000sek ili 1500eur. na moje pitanje kako je to moguce da od ukupno 3900eur radnik dobije neto 1600eur odgovor je bio ...... tako je to u Svedskoj kad jedan koji radi izdrzava jos tri neradnika. a neradnika u Svedskoj ima mnogo, samo ih je 2015 doslo 200.000.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 29.11.18 15:51
Pa i kod mene točno 1/3 plaće ide na osiguranja i porez. I baš mi fino. Gdje je problem?
Naslov komentara: Re: Iseljenici 29.11.18 16:00
Citat :
ja uopste ne razumem nase ljude zasto lazu sami sebe , kad uvek kazu kolika im je bruto plata. bitno je valjda kolika je neto plata.
Poslodavci na Zapadu platu iznose u brutu. Koliko ce zaposlenom (namjerno ne kazem radniku, jer svagdje ima zabusanata) ostati zavisi od slucaja do slucaja. Ne placa isti porez samac i onaj ko ima petoro djece. Moj kolega i ja imamo isti bruto, ali ja placam vise 1% poreza jer moj grad ima "gradski porez" a njegov nema. On placa manju poresku stopu jer ima maloljetno dijete, moje se davno odselilo i ne mogu je prikazati kao poresku olaksicu. Njegov neto je ipak manji jer on svoje zdravstveno kupuje kroz firmu i ima na njemu zenu i dijete, ja placam samo svoje. I tako dalje i tako blize... To su samo neki faktori koji uticu na ono koliko ce zaposleni donijeti kuci. A posteno receno, poslodavca boli neka stvar koliko ce tebi ostati, on placa ekonomsku vrijednost uradjenog posla. A ti ako mozes kroz kojekakve olaksice izmajmunisati da tebi drzava jos i doplacuje umjesto da uzima, bolje za tebe.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 29.11.18 19:36
ljudi ovde mastaju da su na zapadu velike plate i lep zivot sto je daleko od istine. znate ono za Svedsku ladno a standard. daleko je to od istine
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 29.11.18 19:39
vladimir (citat):
drzavna globa na licni dohodak radnika
Opet ti kažem, ako realno sagledaš, ne radi se o nikakvoj globi. Država je tako uredila da neka osiguranja se automatski odbijaju od plaće. Na koncu, kad bi država svakom prepustila da sam savjesno uplaćuje svoje zdravstveno, puno ljudi bi bilo bez zdravstvenog osiguranja, jer nije baš svatko tako savjestan. Isti slučaj je s mirovinskim itd.
To što država ubire za sebe porez na dohodak, to je samorazumljivo. Ne možemo imat policiju, škole, vatrogasce, semafore... ako ne platimo. Ili zamisli kako bi izgledalo da ti dobiješ sve bruto, ali da za svaku uslugu policije, vatrogasaca moraš platit? Ili da plaćaš neki paušal zato što koristiš cestu, semafor, ili punu cijenu osnovne škole za dijete...
Doduše, ima ljudi koji ne žele radit. Ako je njihov smisao života provodit dane ispred TV ili pak obijajući prodavnice da bi našli kakvu hranu na akciji ili pred rokom isticanja, onda je to ok. Osobno smatram da odrasla, koliko toliko tjelesno i duhovno zdrava osoba ipak treba nekako radit, pridonositi i za sebe, obitelj i društvo.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 29.11.18 20:57
vladimir (citat):
ma to je ok i to je normalno ali mislim da je 1/3 plate previse, ustvari 1/3 plate je do jedne odredjene granice posle toga je 1/2 plate
Ukljuceno zdravstveno i penziono??? Zemljace, to je raj na zemlji. Pokusaj ovdje da placas sam zdravstveno i uplacujes penziju. Nece tebi ostati jedna trecina. A sto se tice zivota i plata, ne slazem se s tobom. Plate su solidne, zivi se lijepo.Samo.... .....ne moze se imati sve i odmah. .....ne moze se raditi bilo sta i imati svasta. .....jedna plata (prosjecna) nije dovoljna za porodicu nigdje. (ako hoce "lijep zivot")
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 30.11.18 9:43
Svedska je od USA mnogo bolja. to bar tako tvrdi jedan pakistanac koji je ziveo u USA 12 godina. prvo sto je skolovanje besplatno za decu i sto ima zdravstveno osiguranje. ja nisam ocekivao da u Svedskoj vidim krseve od automobila,mnogo nezaposlenih,socijalne slucajeve u toj meri. sverc cigareta i alkohola je u Svedskoj dobar dan o drogama da negovorim.village people je jedan pogrdan izraz u Svedskoj za ljude koji ne zive u samom gradu vec u prigradskim naseljima u svojoj kuci. ja tu nevidim nista lose da neko zivi u svojoj kuci ,ima dvoriste i udaljen je od grada 5/10km. cak sta vise meni se to svidja. ovde u Svedskoj ih dozivljavaju kao drugu kategoriju ljudi manje vrednih
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 30.11.18 14:49
Ne treba se nervirat zbog poreza, jer su svakako neizbježni. A kad sabereš dva i dva, i kad vidiš za šta su potrebni porezi, onda u biti umjesto ogorčenog budeš radosni porezni platiša.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 30.11.18 16:41
Tko želi vidjet sretnu i bogatu zemlju , dođite ovih mjesec dana na Advent u Zagreb, a i vikendom je javni prijevoz besplatan.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 30.11.18 19:58
nezaposlenost u Svedskoj. u svakoj zemlji ima nezaposlenih to je normalno. kaze meni moj gazda ,,,ti dodjes danas u Svedsku sutra imas posao a ja i moj narod ne. pitam zasto? pa covek ti si beo a ja sam crn. Svedi su rasisti, nezaposljavaju crne ljude. ja iskreno to nisam primetio. prema meni su svi bili fini i ljubazni iako niko od njih nije cuo za Srbiju.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 30.11.18 22:56
vladimir (citat):
iako niko od njih nije cuo za Srbiju.
Eee, tko pored ovih najpoznatijih (SAD, Rusija, Njemačka...), nije npr. Kina, Indija, Japan ili neka druga velika/veća zemlja, tu samo nogomet pomaže...
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 01.12.18 8:40
Da, za Srbiju niko nije cuo,za Bosnu i jesu culi ali za Sarajevo nisu. tako moj koleg koji je inace iz Sarajeva hteo je da pokaze kolegi svedjaninu kako izgleda Sarajevo. otvori slike iz mobitela i pokaze zgrade,parkove,trzne centre..... Sved se sokirao kad je video zgrade i prokomentarisao ......Vi imate zgrade? ...... PA sta si ti mislio gde zivimo? kratak i jasan odgovor sveda ..... U SATORIMA....
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 01.12.18 9:04
Pandzab je oblast na teritoriji Indije i Pakistana otprilike kao Vojvodina i Slavonija plodna ravnica koja proizvodi veliku kolicinu hrane za obe zemlje. moj gazda a i vecina ljudi koji dolaze u servis su iz Lahora grada u Pandzabu , koji ima oko 8 miliona ljudi. izuzetno su ponosni sto su iz tog kraja i vole da se hvale svojim poreklom. na prvom mestu je hrana za koju kazu da je mnogo jaka i da su oni mnogo jaki ljudi. tako se jedno vece skupilo drustvo gazdinih prijatelja i familije i spremala tradicionalna pandzabi hrana u kotlicu , nesto slicno madjarskom gulasu.Pa reko i ja da se malo pohvalim kako i mi srbi imamo jaku hranu sto je kod njih izazvalo smeh.Kakvu vi srbi imate jaku hranu? JA pokazem sliku VOLA NA RAZNJU.......Sok i neverica kod pakistanaca. Sta je ovo? I vi Srbi sve ovo pojedete? normalno mi smo mnogo mnogo jak narod odgovorim ja.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 01.12.18 15:56
Pa tvoj gazda i nije toliko crn ako je iz Punjaba. A veliš iz Lahora je. Da nije pripadnik vjerske sljedbe Ahmedija?
Naslov komentara: Re: Iseljenici 01.12.18 23:25
gypsy from Pakistan. ali nema veze ok je covek. ima zanimljiv pogled na svet,ljude i zivot. vera, nacija, boja koze je nebitna , postuj ti mene, moju veru,kulturu i narod i postujem i ja tebe na isti nacin. moj nacin razmisljanja i zivotni moto je potpuno isti. kad je slavio rodjenje petog deteta ja sam pozvan da budem gost sto je za mene bila velika cast.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 01.12.18 23:34
Ma naravno. Osobno znam par punjabi i skroz su ok. Snalažljivi, radini, vole imati neki svoj obrt odnosno da su samostalni poduzetnici.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 03.12.18 18:33
bas tako. jedan dan a i mnogo puta pre toga gazda me za rucak ponudi pandzabi food. medjutim ovaj put je bilo jelo kari nekakav sos zute boje , vrlo ukusan. medjutim odmah posle rucka meni se nevidjeno prispava, nema sanse da stojim na nogama a kamoli da radim. kaze gazda idi spavaj. odspavam ja dva sata i ustanem ali sad imam drugi problem , ne osecam noge kao da su od olova. obucem radno odelo i sidjem u servis. gazdin prijatelj me pozdravi i pita me kako sam. ispricam ja kako sam rucao i kako mi se prispavalo a ovaj se cudi kako sam se uopste probudio posle dva sata. taj kari je mnogo jaka hrana i ko je u pakistanu pojede spava ceo dan pa se cudi kako sam ja ustao posle dva sata. zakljucak Srbine ti si mnogo,mnogo jak covek.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 03.12.18 20:05
vladimir (citat):
bas tako. jedan dan a i mnogo puta pre toga gazda me za rucak ponudi pandzabi food. medjutim ovaj put je bilo jelo kari nekakav sos zute boje , vrlo ukusan. medjutim odmah posle rucka meni se nevidjeno prispava, nema sanse da stojim na nogama a kamoli da radim. kaze gazda idi spavaj. odspavam ja dva sata i ustanem ali sad imam drugi problem , ne osecam noge kao da su od olova. obucem radno odelo i sidjem u servis. gazdin prijatelj me pozdravi i pita me kako sam. ispricam ja kako sam rucao i kako mi se prispavalo a ovaj se cudi kako sam se uopste probudio posle dva sata. taj kari je mnogo jaka hrana i ko je u pakistanu pojede spava ceo dan pa se cudi kako sam ja ustao posle dva sata. zakljucak Srbine ti si mnogo,mnogo jak covek.
neka klopa sa omamljujućim supstancama?
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 04.12.18 8:23
to jelo kari kako su mi kasnije objasnili jede se vikendom ili neradnim danom. kasnije je moj gazda to prepricavao svojim prijateljima sta je napravio meni i obavezno smeh. pred njima me pita dali cu to opet da jedem? ja kazem normalno ja cu opet da spavam a gazda da radi. pakistanci se ubise od smeha. epilog price .... nema za tebe vise ovaj pandzabi food. iskreno da sam znao sta ce biti ne bih to jeo za sve pare sveta. mala sala na moj racun ali nema veze
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 03.01.19 18:38
Od tog dokazivanja pate i oni koji su vani jer moraju glumit i trošit pare na dokazivanje, ali i oni koji su dolje jer vide samo jednu verziju i usporedjuju se s njom.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 03.01.19 20:55
zelja za pokazivanjem je vrsta bolesti kod nasih ljudi. slikaju se pored tudjih kuca i automobila pa stavljaju slike na Facebook. mene uvek pitaju sta sam radio u Svedskoj. pa sta bi drugo i mogao da radim osim svoj posao automehanicara kad nisam doktor nauka. i obavezno kolika je bila plata i koliko sam ustedeo. zakljucak plata 1000eur je malo i to se neisplati.
pera84 Podpukovnik
Sve manje i manje. Vremena polupismenih gastarbajtera u kariranim odijelima i narodne muzike iz polovnih "Ascona" i "Taunusa" su proslost. Ne kazem da nema jos nasih ljudi koji obavljaju poslove koje drugi nece ali sve manje. Veliki je broj nasih ljudi koji su radom i skolovanjem dogurali do visokih pozicija u svim oblastima drustva i sve vise unovcavaju mozak a sve manje kicmu. Mladi koji su se ovdje obrazovali dobijaju prva ("prava") zaposlenja cesto i sa sestocifrenim godisnjim zaradama. Zato, kad vidite slike automobila, ljetovanja, kuca na FB....najcesce su autenticne. E sad, sto je u nasem mentalitetu da kad imamo onda masemo tim drugima ispred nosa a zavidimo svakome (narocito familji) ko je uspio, to je druga stvar.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 04.01.19 7:46
tacno tako.potpuno si u pravu. jos samo da i nasi ljudi sa ovih prostora koji pokusavaju da se domognu zapada to shvate. na zapadu se iskljucivo placa znanje. investirati u obrazovanje je najkorisnija investicija.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 04.01.19 13:24
Našalio sam se prikazom s neta, ali mislim i da je Pera84 više u pravu što se današnjih "radnika na privremenom radu u inozemstvu tiče". Ok, ovisno i o sredini, osobno ne poznajem više one starog tipa, merdžo ili bmw, pun novčanik deviza u kešu, a vani tko zna kako živi. Zadnji baš takav me je kod kuće posjećivao odnosno ne mene, nego mog oca još prije bar 35-40 godina, neki njegov prijatelj iz djetinjstva. (E, da, sjećam se i da je taj bio serviser liftova u Njemačkoj, sjećam se i grada - Erlangen.) Ima danas i ovdje određeni broj, a nije ni na prste nabrojat onih koji udobno žive i voze se novim i skupim automobilima, pa se ne može naočigled vidjeti tko je domaći, tko radi vani, a tko je turist. Nisu ni građevine koje niču isključivo od strane zarade, sve se to izmiješalo.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 04.01.19 16:27
vladimir (citat):
zelja za pokazivanjem je vrsta bolesti kod nasih ljudi. slikaju se pored tudjih kuca i automobila pa stavljaju slike na Facebook.