FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 02.12.15 21:20
BABINI JARCI
-Jel večeras u’či marta?
Bio sam dječarac kad sam čuo da stariji to pitaju jedan drugog. Malo me je čudilo sto to pitaju ozbiljne osobe jedna drugu, jer je to mom uvu zvučalo kao pitanje: „Jel večeras uči Marta?“ Pitao sam se - što li njih zanima da li neka Marta uči ili ne uči. Onda sam to povezao sa dovama (molitvama), kao – je li večeras Marta uči dove. Opet mi nije bilo jasno – zasto bi Marta ’učila’, jer to nije muslimansko ime, pa, vjerovatno, ni ona nije muslimanka. Malo me i zbunjivao akcenat kod ’uči’ (jer jer je bio kratkouzlazni), pa sam (inteligentno) zakljucio da to znači – ’uoči’. - Stiže nam baba-Marta – nerijetko bi glasio odgovor. Bilo mi je očigledno da nesto nije u redu s padežima (iako tada nisam znao za njih), jer bi logično pitanje trebalo da glasi: ’ Jel večeras uoci (ili u’či) Marte’, tj uoči njenog dolaska. Jednom sam pitao biku, očevu majku, sta to znači. - Sjutra će početi da padaju babini jarci – odgovorila mi je. Zamišljao sam sliku kako se jarci neke babe sapliću i padaju. - Pa šta, okliznu se, padnu, pa ustanu – umovao sam ja. - Ovi padaju s visine – našalila se bika. – Čak s neba. Sjutradan sam, sjedeći uz prozor, čela prislonjenog uz hladno staklo, čekao da vidim kako jarci padaju. - Jos nijedan nije pao – obavijestio sam biku. - Kako nije? – sjetila se ona jučerašnjeg razgovora. – Vidiš li kako se sve bijeli? - Ali to je samo snijeg – negodovao sam. - Jeste, ali se ovaj snijeg zove ’babini jarci’ – objasnila mi je. Onda mi je ispričala priču kako je, nekad davno, živjela jedna siromašna baba, koja nije imala nikoga i ništa, osim svojih sedam jaraca. Jedne godine je zima, kao, nije dugo trajala. Dosta rano je otoplilo. Počeli su se pojavljivati vjesnici proljeća – cvijeće na livadama, neke voćke su probeharale, pojavili se pupoljci… Siromašna bakica, koja više nije imala čime hraniti svoje jarce u selu, zaključila je da je došlo proljeće. Odlučila je da sa svojim stadom ode na planinu, gdje će biti više hrane za njega. Međutim, već prvog dana je počeo da provijava snijeg. Smatrajući da je to privremeno i prolazno, baba je nastavila put. Što je dublje ulazila u planinu, iz dana u dan, snijeg je sve više padao, a hladnoća bila sve oštrija. Sedmog dana ih je snijeg potpuno zavijao i baba je, zajedno sa svojih sedam jarića, našla bijelu smrt. Od tada, svake godine se očekuje zahlađjenje izmeđju 14. i 21. marta, u spomen na sirotu babu i njenih sedam jarića. Po jedan dan za svakog jarića. Pitao sam se zašto je tek 13. mart – dan uoči marta. Jednostavno, razlika između gregorijanskog i julijanskog kalendara je četarnaest dana.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 08.12.15 20:44
U skladu sa višestoljetnom tradicijom u primorju se blagdan Sv. Nikole (Sv. Mikule) obilježava paljenjem starog broda. Pepelom od spaljenog broda posipa se paluba novog i taj čin ima apotropejski karakter. (Cilj mu je odvraćanje demonskih sila od ljudi, domova; stoke, štala; doprinos zdravlju i ljepoti....) Baci se malo pepela i u more da se blagoslov proširi gdje god je potreban. Običaj spaljivanja barki je pretkršćanski običaj koji su Hrvati kristijanizirali i sačuvali do danas.
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 09.12.15 20:35
Kod nas kazu da MLADA kada se uda nevalja prvih dana da jede SVINJETINU da ne pravi svinjarije u braku...
Ili -trudnica nesme da jede gulas od zecetine na dete sutra nema zecija usta
Ili-prolaz ispod merdevina ( rotla , stuba ) donosi nesrecu...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 09.12.15 20:51
sasa staza (citat):
Ili -trudnica nesme da jede gulas od zecetine na dete sutra nema zecija usta...
Bilo bi joj bolje da ne puši za vrijeme trudnoće...
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 09.12.15 21:18
Svako je lud na svoj nacin-rece DJAVO i sede u koprive....
-Domaci hleb kada se izvadi pecen iz furune mora da odstoji pokriven 15-20 minuta----da obidje njivu... Crna macka kada predje put...
Prvi macici se bacaju u sanac...
Mlada kada se uda-prve godine pise ali zato sve ostale godine cita...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 22.01.16 1:23
Francuski fotograf Charles Fréger dvije godine je putovao Europom i snimao narodne kostime korištene u pojedinim ritualima koji se vežu na pogansku pretkršćansku tradiciju. (Netko je rekao da je Halloween američka izmišljotina? )
U linku ima dosta slika, nakon prve serije kliknite 'Load remaining 59 images' za još...)
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 22.01.16 2:58
U vrijeme mog ranog djetinjstva,kad se voda za pice u mom selu donosila u kofi, bijaca (oceva majka) je insistirala da ta kofa bude pokrivena cistom krpom, jer ako nije u vodu pljuju sejtani (djavoli). Ona nije imala pojma o naucnom pristupu higijeni. To je ona naucila od svoje majke, a njena od svoje i tako...
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 22.01.16 3:32
Posto sam sa sela vecina tih starih vjerovanja ili predskazanja vezana su za poljoprivredu.Seljaku je bilo vrlo bitno da zna kakvo ce vrijeme nastupiti,hoce li biti kishe,smije li se poceti sa kosidbom? Ako bi kokosi rano legle to je bio "siguran"znak da ce biti kise.Isto tako ako zabe puno krekecu nocu bice kise, Ako bi gliste izlazile iz zemlje bice velikih kisa i Bosna ce izliti,Bosna ce takodje izliti ako se pas valja po zemlji. Vjerovalo se,svi su to postovali,pretpostavljam da se u selima obicaj kada se pomuze krava prst se umochi u mlijeko i pomazi se krava odrzao do danasnjih dana.To se radilo radi uroka. Kod mene u selu je bio veliki grijeh ogovarati djevojku pred udaju,govorilo bi se da ce se klevetnik povukodlaciti.Vukodlak je nesto kao vampir. Te osobe koje bi "ozivjele" posle smrti jos bi se nazivale i prikazanije/prikaze. Razlika izmedju vukodlaka i prikaza je u tome sto su vukodlaci prikazivani u narodnim propovijedama kao krvolocni i "dolazili"bi iz grobova gdje bi se ukazala rupa i bili su obrasli dlakama,prokaze bi bile u obicnoj nosnji/odelu. Zapamtio sam jos jedan izraz koji se koristio za osobe narocito loseg karaktera,svi znamo za izraz "nula od covjeka"-kod mene za osobu izrazito loseg karaktera koristio se izraz "on je dupla nula".Moguce da je to iz razloga sto je ranija oznaka za WC bila OO,tj dupla nula.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 22.01.16 6:37
milutins (citat):
Posto sam sa sela vecina tih starih vjerovanja ili predskazanja vezana su za poljoprivredu.Seljaku je bilo vrlo bitno da zna kakvo ce vrijeme nastupiti,hoce li biti kishe,smije li se poceti sa kosidbom? Ako bi kokosi rano legle to je bio "siguran"znak da ce biti kise.Isto tako ako zabe puno krekecu nocu bice kise, Ako bi gliste izlazile iz zemlje bice velikih kisa i Bosna ce izliti,Bosna ce takodje izliti ako se pas valja po zemlji. Vjerovalo se,svi su to postovali,pretpostavljam da se u selima obicaj kada se pomuze krava prst se umochi u mlijeko i pomazi se krava odrzao do danasnjih dana.To se radilo radi uroka. Kod mene u selu je bio veliki grijeh ogovarati djevojku pred udaju,govorilo bi se da ce se klevetnik povukodlaciti.Vukodlak je nesto kao vampir. Te osobe koje bi "ozivjele" posle smrti jos bi se nazivale i prikazanije/prikaze. Razlika izmedju vukodlaka i prikaza je u tome sto su vukodlaci prikazivani u narodnim propovijedama kao krvolocni i "dolazili"bi iz grobova gdje bi se ukazala rupa i bili su obrasli dlakama,prokaze bi bile u obicnoj nosnji/odelu. Zapamtio sam jos jedan izraz koji se koristio za osobe narocito loseg karaktera,svi znamo za izraz "nula od covjeka"-kod mene za osobu izrazito loseg karaktera koristio se izraz "on je dupla nula".Moguce da je to iz razloga sto je ranija oznaka za WC bila OO,tj dupla nula.
U CG u stara vremena, nuznici su bili vanjski ("iza kuce"), tako da nisam cuo izraz "dupla nula", ali su za nesoja govorili da je "go*no od go*neta". Kud ces grdje
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 30.01.16 15:34
Kad sam bio djecak, vjerovali smo da, ako 9 veceri zaredom pogledamo (izbrojimo) po 9 zvijezda, devete noci cemo sanjati osobu koju cemo ozeniti. Nikad mi nije uspjelo. Nekad bih osme veceri zaboravio, nekad sedme bi padala kisa ili bilo oblacno, pa sam odustao. Eto nisam sanjao nikog, pa i nisam ozenjen
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 09.03.16 22:30
milutins (citat):
Nadovezaću se na ovo što je Milutins napisao i da se u mom kraju pratilo vrijeme tj.12 dana nakon 25 decembra kakvu ćemo imati slijedeću godinu po mjesecima koji nadolaze.Recimo bilo kakve padavine kiša ili snijeg su značile kišne mjesece,dok bez padavina je značilo sušni mjeseci.Pogotovo se je pratilo period juni-septembar.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 02.07.16 13:26
Nakon 4-godišnje stanke, na inicijativu akad. kipara Alena Novoseleca i HDLU-a, nastavljeno je postavljanje skulptura istaknutih hrvatskih umjetnika u okviru Aleje skulptura na Savskom nasipu u Zagrebu, predstavljanjem 12. skulpture po redu, autora akademika Zlatka Boureka naziva 'Međaš protiv uroka i poplave'. Polazeći od misli “Drava i Dunav, često i Sava naraste do vrata, zato natovarim svoju kuću na glavu i odnesem je na sigurno“, skulpturom 'Međaš protiv uroka i poplave' Bourek je odao počast svim majstorima, pučkim kiparima i radnicima koji su dizanjem pilova-međaša čuvali svoja mjesta od poplava i prisjetio se pučkih obreda likovnog čaranja kojima su se nabujalim rijekama nekoć obilježavale dozvoljene granice. (s fb: HDLU...)
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 02.09.17 4:33
"VIĐELA TE GOLA VODA"
Ako su tačni snim ci kristala zamrznute vode podvrgnute različitim uticajima, onda je to dokaz da voda zaista prepoznaje i pamti.
No, naši stari su od davnina znali za tu moć.
Jedne prilike, početkom septembra sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, šetali smo Caja, Bada i ja pored Bistrice. Oni su braća: Caja četiri, a Bada godimu dana stariji od mene. Poslije nekih kiša, Bistrica je bila mutna i nabujalo tekla svojim koritom. Povremeno bi matica pronijela neki plast sijena ili kotaru, šta je već bujica dohvatila sa imanja uzvodno.
U jednom momentu smo primijetili da nosi plastični dječji pojas za plivanje. Ta stvar je bila rijetka u selu. Poželjeli smo da ga uhvatimo. I nekim čudom, on se zakačio za neku granu na suprotnoj obali. Pokušavali smo da ga otkačimo gađajući ga kamenjem, pa bismo trčali sa njim čekajući priliku da se približi našoj obali. Međutim, nije išlo. Rizično je bilo gaziti brzak i doći do njega, ali je izazov bio preveliki. Skinuli smo se i držeći se za ruke pokušali da pregazimo. Međutim, voda je toliko jako upirala u noge da nam je bilo jasno da će nas poobarati, a onda ko zna šta može da bude. Odustali smo.
Nastaviću...
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 04.09.17 2:01
PORUCNIK (citat):
"VIĐELA TE GOLA VODA"
Ako su tačni snim ci kristala zamrznute vode podvrgnute različitim uticajima, onda je to dokaz da voda zaista prepoznaje i pamti.
No, naši stari su od davnina znali za tu moć.
Jedne prilike, početkom septembra sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, šetali smo Caja, Bada i ja pored Bistrice. Oni su braća: Caja četiri, a Bada godimu dana stariji od mene. Poslije nekih kiša, Bistrica je bila mutna i nabujalo tekla svojim koritom. Povremeno bi matica pronijela neki plast sijena ili kotaru, šta je već bujica dohvatila sa imanja uzvodno.
U jednom momentu smo primijetili da nosi plastični dječji pojas za plivanje. Ta stvar je bila rijetka u selu. Poželjeli smo da ga uhvatimo. I nekim čudom, on se zakačio za neku granu na suprotnoj obali. Pokušavali smo da ga otkačimo gađajući ga kamenjem, pa bismo trčali sa njim čekajući priliku da se približi našoj obali. Međutim, nije išlo. Rizično je bilo gaziti brzak i doći do njega, ali je izazov bio preveliki. Skinuli smo se i držeći se za ruke pokušali da pregazimo. Međutim, voda je toliko jako upirala u noge da nam je bilo jasno da će nas poobarati, a onda ko zna šta može da bude. Odustali smo.
Kad smo izašli na obalu, Bada je skinuo gaćice i ponovo zagazio u rijeku.
- Šta to hoćeš? - pitao sam ga začuđeno.
- Moram da se okupam - odgovorio je.
- Zašto? - sumnjičavo sam gledao mutnu vodu.
- Viđela me gola voda - objasnio je. - Ako se ne okupam, mogu drugi put da se udavim.
Caja je samo stajao i gledao ga kako čučka u mutnom i hladnom plićaku da bi se okvasio. On se nije htio okupati.
- Mene nije - rekao je. - Ja sam imao majicu.
- I ja sam - odahnuo sam. - Ne moram ni ja.
Nisam znao šta je to "gola voda", ni kako gleda. Potpunije objašnjenje nam je dala njegova baba.
- Kad se skineš go pored rijeke ili veće vode, ona te vidi. Obraduje se jer misli da ćeš da se kupaš. Ona voli da opere. Ako se ne okupaš, njoj bude žao i sve čezne za tobom. Čezne toliko da stalno želi da te zagrli i to će uvijek pokušati, kad si pored nje. A ako uđeš u nju, može te tako zagrliti da se udaviš.
"Bapske priče" - pomislio sam i nisam puno mario za to. Doduše, ostao je neki crvić, ali je vremenom potisnut, sve do nedavno. I ono "gola voda" mi se razjasnilo. Nisu govorili književno. Nije "gola voda" nego "golog voda". Dakle: vidjela me voda golog.
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 04.09.17 16:46
Slavenska mitologija kod bosanskih muslimana Kad je treća dolazila vila, A kad vila opazila Muja, Udari se rukom po koljenu: “A, moj Mujo, žalosna ti seka, Međer si mi dopanuo rana!” Zavlači mu po damaru ruku, onda vila progovara mlada: “Potecite dvije moje seke, Jedna hajde devetoj planini, Donesi mi devetera cvijeća! Druga leti preko mora sinjeg, I donesi vode studenike, Da mu vodom rane isperemo, A od trava melem načinimo.”
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 05.09.17 18:13
U našem kraju,kad neko prstima dodirne svohe grlo, huknuo bi u prste da mu se ne bi stvorila guša.
To više ne viđam, ali se sjećam da je tako radio i nastavnik s-h jezika, kad nam je objašnjavao native zvukova po mjestu nastanka.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 05.09.17 18:33
PORUCNIK (citat):
U našem kraju,kad neko prstima dodirne svohe grlo, huknuo bi u prste da mu se ne bi stvorila guša.
Nekoć raširena bolest na kontinentu uslijed nedostatka joda (tj. morske soli).
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 05.09.17 18:38
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Nekoć raširena bolest na kontinentu uslijed nedostatka joda (tj. morske soli).
Da. Dosta je zavisilo od vode koja se pije.
PORUCNIK: komentar modifikovan dana: 02.05.18 3:23; prepravljeno ukupno 1 puta
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 09.09.17 16:55
U mom kraju se vjerovalo da gradonosni oblak vuče (ili vodi) slijepi melek (anđeo) i da, s obzirom da ne vidi, ispušta grad i na naseljena mjesta i usjeve. Da bi grad prestao, trebalo je dojaviti tom meleku da je tu naselje i da vodi grad dalje. Tada bi neko od grlatijih počeo da doziva:
- Vodi daljeeee, Ćooooroooo! Ovo je Krokočeeevoooo (ili koje već, drugo serlo)!
Nekad bi i "isturili pušku" i opalili, da se dalje čuje.
A u dolini, valjalo je da muško dijete uzme u usta zrno grada i pocucla. Ili bi iznijeli sofru sa kašikama i "činkanim", ili aluminijskim, tanjirima i parčetom hljeba.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 01.10.17 22:45
Ako se u kosi pojavi sijeda dlaka, ne treba je čupati. Vjerovali smo da, ako se iščupa, na njeno mjesto će se pojaviti devet sijedih. U suštini, čupao - ne čupao, kad čovjek počne da sijedi, to je neminovnost.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15046 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 31.12.18 18:30
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 31.12.18 21:49
VBČ (citat):
Ova tvrdi sa se u Kuranu spominje da je Prorok bio "osihiren", da je to prva primjetila Fatima, a da ga je Ali oslobodio. Toga uopće nema u Kuranu.
Brza istihara četvrtkom? Ovo mi sve vuče na alevitstvo, točnije u ovom slučaju ( a što dotična ni ne krije) na derviške prakse.
Niti ona pomaže, niti derviši, niti ljekari. Bog pomaže! I to tvrde svi iscelitelji, kojima je data ta sposobnost. I oni ne naplaćuju svoje usluge, ali prime poklone, nravno... I ne traže da se zahvaljuje njima, nego Bogu dž.š.
U Kur'anu se, mislim, ne pominju Muhamedove a.s. zdravstvene poteškoće, ali neki autori tvrde da je bio napadnut nekim činima. Poslije ozdravljenja je najstrožije zabanio vjernicima i takoreći, anatemisao one koji se bave vradžbinama, jer to je, zaista, šejtanski posao.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 01.01.19 17:13
PORUCNIK (citat):
U mom selu to zovu salivanje strave. Prije 4,5 decenije i meni su salivali stravu...
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 01.01.19 19:30
Mozda za devojkom....
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 01.01.19 22:26
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
U mom selu to zovu salivanje strave. Prije 4,5 decenije i meni su salivali stravu...
Od čega si patio?
Kad se dijete uplaši nečeg, neke osobe, ili životinje, ima nemiran san, plače i slično, onda su mu salivali stravu. U rastopljenom olovu bačenom u vodu obično bi našli neki oblik uzroka problema. Često je pomagalo. Da li zbog sugestije ili ima nečeg u tome, nisam siguran.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 01.01.19 22:48
PORUCNIK (citat):
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
Od čega si patio?
Kad se dijete uplaši nečeg, neke osobe, ili životinje, ima nemiran san, plače i slično, onda su mu salivali stravu. U rastopljenom olovu bačenom u vodu obično bi našli neki oblik uzroka problema. Često je pomagalo. Da li zbog sugestije ili ima nečeg u tome, nisam siguran.
Nije bilo psihologa, pa su i ti tretmani ispunjavali svoju ulogu.
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8054 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 02.01.19 0:02
najgluplje narodno verovanje. u Srbiji ce se promeniti na bolje. i ja sam u to verovao od kad sam se rodio ,sada vise ne.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 02.01.19 0:56
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
Od čega si patio?
Nije bilo psihologa, pa su i ti tretmani ispunjavali svoju ulogu.
Poslije "tretmana" dijete najčešće zaspi. Da li ga uspava ono mrmljanje, šta li? Ali i osoba koja saliva stravu ima napade zijevanja. Što je "problem" veći to je zijevanje jače i češće. To ne znam objasniti.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 02.01.19 1:08
PORUCNIK (citat):
Poslije "tretmana" dijete najčešće zaspi. Da li ga uspava ono mrmljanje, šta li? Ali i osoba koja saliva stravu ima napade zijevanja. Što je "problem" veći to je zijevanje jače i češće. To ne znam objasniti.
Normalno kad se lijevanjem rastopljenog olova u vodu stvaraju troksični olovni oksidi, postupak je inače zbog toga opasan.
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 02.01.19 2:16
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Normalno kad se lijevanjem rastopljenog olova u vodu stvaraju troksični olovni oksidi, postupak je inače zbog toga opasan.
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 23.02.19 16:06
Ako ovo sve primeni na muzu, brzo ce postane udovica...
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 23.02.19 16:49
Brkakougar (citat):
Ako ovo sve primeni na muzu, brzo ce postane udovica...
Bolje no da trpi agresivnog alkosa Branko Ćopić je opisao kako ssu njegovog strikana Nidžu liječili od rakije
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 23.02.19 18:53
vrlo je to nezgodno to sa alkoholom, mada nisu svi pijanci agresivni, sve u svemu jako los porok, mada neke zene vole u jutro mamurnog muza iliti muskarca...
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 01.03.19 15:22
[You must be registered and logged in to see this image.] Kurenti so prišli med nas.Pomlad prihaja (pravzaprav,je že tu).
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 01.03.19 17:19
Šta su "kurenti"?
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 01.03.19 18:18
PORUCNIK (citat):
Šta su "kurenti"?
Mislim,da bo šlo brez prevoda. [You must be registered and logged in to see this link.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 01.03.19 18:24
Ostatak poganskih vjerovanja, da se okreće i neka lova tu, bio bi 'Halloween'.
Ni vse v denarju.To sto stoletja stari običaji,verjetno starejši od denarja. Vsi ti običaji,kjerkoli na svetu,imajo neko sporočilo. Vse je povezano z naravo in človekovim preživetjem.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 02.03.19 18:52
[You must be registered and logged in to see this image.] Mogoče mi bo pa prinesla srečo.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 02.03.19 19:11
mirko bratuš (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Mogoče mi bo pa prinesla srečo.
E, dabogda!
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 13.03.19 15:06
Ne valja se proći ispod merdevina i potpornih stubova...
Naslov komentara: Re: Narodna vjerovanja 25.04.19 18:27
Vijest na današnji dan... Pula, 25. travnja 1893. - "La maga" Katarina Jugović (33 godine) iz Bola na Braču, trajno nastanjena u ulici Tradonico br. 8. prijavljena je zbog vračanja, bavljenja okultizmom i iznuđivanja novca. Tko je Katarinu prijavio? Razočarane i ljutite klijentice kojima je "La maga" obećala sreću. Prijavile su je Maria Cuizza, Marija Ujčić, Domenica Fabretto i Domenica Stemberger. Maria Cuizza nosila joj je novac ali i jaja, krumpir, sir i kobasice. Marija Ujčić dala je Katarini janjca i 35 jaja. Domenica Fabretto krala je novac iz obiteljske kuće i donosila vračari, a Domenica Stemberger je uporno plaćala gatanje u novcu. Sve su one bile kod Katarine zbog ljubavnih problema. "La maga" činila je čuda s užarenim ugljenom u vodi. Prije izlaska sunca bacala je užareni ugljen u vodu, koji je Katarini pokazivao budućnost ili skidao urok s nesretnih žena. I tako su Puležanke dolazile i dolazile, a onda su posumnjale. Katarina je 25. travnja u lancima dovedena u pulski zatvor. Suđenje je završeno u prosincu 1893., osuđena je na godinu dana zatvora.