FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Marksizam 08.11.15 18:26
Karakteristike i faze marksizma
1/ Rani marksizam, otprilike 1878-1917: poprište Evropa; glavna snaga: Njemačka Socijaldemokratska Partija; glavni događaji: depresija g. 1873-96, nastanak imperijalizma, Prvi Svjetski Rat.
2/ Srednji marksizam, 1917. do 1956. ili 1968: poprište cijeli svijet; glavna snaga: lenjinizam i KP SSSR-a; glavni događaji: Oktobarska revolucija i SSSR, kriza 1929-33, rast fašizma, Drugi Svjetski Rat, Kineska Revolucija, uspon US carstva.
3/ Kasni marksizam, otprilike od 1956. ili 1968. do 1991: poprište cijeli svijet; glavni događaji: hladni rat, degeneracija komunističkih partija na vlasti, disidentni pokušaji obnove, povratak sasvim besramnog kapitalizma i imperijalizma.
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Marksizam 09.11.15 0:21
Istina je VBČ,to bi bio socijalni nauk prve crkve no gleda se u Boga.Istim metodama služe se i mnogi teoretičari novih ideologija ali sada bez Boga.Rekao bih da netko želi iskopirati original.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Marksizam 09.11.15 21:40
1. 'Sve što znam jest da ja nisam 'marksist'!' (Karl Marx prezirno o svojim obožavateljima, Marx-Engels-radovi 37, str 450)
2. 'Većih magaraca od ovih radnika nisam vidio.' (Karl Marx o ljudima koji su trebali ostvariti njegovu 'revoluciju', 1852.)
3. 'Francuzi trebaju batine!' (Karl Marx o njemačko-francuskom ratu 1870.)
4. 'Vrlo sretan događaj, smrt 90-godišnjeg strica moje supruge, rečeno nam je jučer.' (Karl Marx o smrti bogatog ujaka od kojih je očekivao znatno nasljedstvo, 1855.)
5. 'Naravno da sam svoje teze tako postavio, da u se obrnutom smislu moje teze potvrđuju.' (Karl Marx o svojim djelima, 1857.)
6. 'Ja širim obujam svog djela [das Kapital] jer ovi njemački psi od intelektualaca cijene vrijednost knjige prema njenom obujmu.'
(Karl Marx, 1862.)
7. 'Iskovao sam siguran plan kako da tvom starom izvučemo novac.' (Karl Marx u pismu Friedrichu Engelsu o njegovom bogatom ocu, 1848.)
8. 'Nijemci i Skandinavci, koji pripadaju istoj velikoj rasi, pripremaju put za svog zajedničkog neprijatelja, Slavena, kada se međusobno sukobljavaju, umjesto da se udruže.' (Karl Marx 1853. o Rusima i ostalim Slavenima, koji su ga kasnije najviše cijenili)
9. 'Zar nije umjesto Mary mogla moja majka [umrijeti], koja je već sada puna tjelesne nemoći i njezin život u potpunosti proživjela?' (Karl Marx u svojoj majci u pismu Friedricha Engelsa o njegovoj životnoj partnerici Mary Burns koja je upravo umrla, 1863.)
10. 'Od moje stare [majke] jučer sam dobio odgovor. Ništa osim nadmetljivih i ispraznih fraza, ali nikakvog novca. Osim toga mi govori ono što sam već znao, da ima 75 godina i osjeća neke slabosti u starosti.' (Marx, koji je vječito bio u novčanim problemima u pismu Engelsu o svojoj majci, 1861.)
Izvor citata je knjiga 'Marx & Engels intim - Erstaunliches aus dem unzensierten Briefwechsel von Karl Marx und Friedrich Engels'.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Marksizam 09.11.15 21:53
Vrlo ljudske misli od Marxa.
Baš je bio - čovjek.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Marksizam 09.11.15 21:56
Za sve su krivi Marx, Engels i...... Lux.
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Marksizam 09.11.15 23:56
VBČ (citat):
Karakteristike i faze marksizma
3/ Kasni marksizam, otprilike od 1956. ili 1968. do 1991: poprište cijeli svijet; glavni događaji: hladni rat, degeneracija komunističkih partija na vlasti, disidentni pokušaji obnove, povratak sasvim besramnog kapitalizma i imperijalizma.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 0:16
Ima nešto zanimljivo u Marksizmu. Samo izgleda da komunizam neće doći revolucijom već evolucijom.
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 2:15
gerard ford (citat):
1. 'Sve što znam jest da ja nisam 'marksist'!' (Karl Marx prezirno o svojim obožavateljima, Marx-Engels-radovi 37, str 450)
2. 'Većih magaraca od ovih radnika nisam vidio.' (Karl Marx o ljudima koji su trebali ostvariti njegovu 'revoluciju', 1852.)
3. 'Francuzi trebaju batine!' (Karl Marx o njemačko-francuskom ratu 1870.)
4. 'Vrlo sretan događaj, smrt 90-godišnjeg strica moje supruge, rečeno nam je jučer.' (Karl Marx o smrti bogatog ujaka od kojih je očekivao znatno nasljedstvo, 1855.)
5. 'Naravno da sam svoje teze tako postavio, da u se obrnutom smislu moje teze potvrđuju.' (Karl Marx o svojim djelima, 1857.)
6. 'Ja širim obujam svog djela [das Kapital] jer ovi njemački psi od intelektualaca cijene vrijednost knjige prema njenom obujmu.'
(Karl Marx, 1862.)
7. 'Iskovao sam siguran plan kako da tvom starom izvučemo novac.' (Karl Marx u pismu Friedrichu Engelsu o njegovom bogatom ocu, 1848.)
8. 'Nijemci i Skandinavci, koji pripadaju istoj velikoj rasi, pripremaju put za svog zajedničkog neprijatelja, Slavena, kada se međusobno sukobljavaju, umjesto da se udruže.' (Karl Marx 1853. o Rusima i ostalim Slavenima, koji su ga kasnije najviše cijenili)
9. 'Zar nije umjesto Mary mogla moja majka [umrijeti], koja je već sada puna tjelesne nemoći i njezin život u potpunosti proživjela?' (Karl Marx u svojoj majci u pismu Friedricha Engelsa o njegovoj životnoj partnerici Mary Burns koja je upravo umrla, 1863.)
10. 'Od moje stare [majke] jučer sam dobio odgovor. Ništa osim nadmetljivih i ispraznih fraza, ali nikakvog novca. Osim toga mi govori ono što sam već znao, da ima 75 godina i osjeća neke slabosti u starosti.' (Marx, koji je vječito bio u novčanim problemima u pismu Engelsu o svojoj majci, 1861.)
Izvor citata je knjiga 'Marx & Engels intim - Erstaunliches aus dem unzensierten Briefwechsel von Karl Marx und Friedrich Engels'.
"Ja covjek, nista ljudsko nije mi strano!" K.Marxova omiljena izreka. Da je tu drug bojnik, on bi na latinskom: Homo sum, nihil humani aa me alienum puto" (ili tako nekako).
Ipak, njegova pisma i licna osjecanja nisu "izvor" marksizma-lenjinizma.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 5:13
Priznajem, nisam procitao ni jedno Marksovo ni Engelsovo djelo, cak ni "Kapital". U sustini, imao sam neki otpor prema tom komplikovanom jeziku, tj nacinu na koji su pisana ili prevedena. Licilo mi je na muslimanske molitve, koje su na arapskom jeziku, bez svijesti vjernika, koji se moli, o tome sta znace. Cisto papagajsko ponavljanje.
"U drustvenoj proizvodnji svoga zivota ljudi stupaju u odredjene odnose, nezavisno od svoje volje - odnose proizvodnje..."
E hebiga! I sada, u polovnim godinama, nisam siguran koje mi je ispravno tumacenje tih rijeci, a pogotovo nije bilo kad sam imao 14-15 godina.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 6:24
marksizam I marksisticka filozofija. mislim da se tako zvao predmet u srednjoj skoli.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 8:26
U moje vrijeme na prvoj godini srednje se zvao "marksizam" a poslije - "sociologija".
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 9:36
Ralph Epperson, sasvim jasno dokazuje dijaboličnost i sotonistički kult utemeljitelja religije Karla Marxa. On na temelju sasvim pouzdanih izvora i Marxove korespondencije dokazuje da je riječ o sljedbeniku, i to ne bilo kakvom, nego eksplicitnom sljedbeniku Sotone. Marx u svojoj pjesmi Sotoni naglašava neupitnu vjernost tom stvorenju, neprijatelju Boga i čovjeka, začetniku i vođi grijeha. To on čini na sljedeći način: „I tako, izgubih nebo, i znam to veoma dobro, duša moja doskora vjerna Bogu, obilježena za pakao posta“. Upravo ove riječi govore snažno Marxovo opredjeljenje za čisto, ono najčistije metafizičko Zlo, te napajanjem toga zla u kreiranju ideologije. Također postoje dokazi da se Marx pridružio sotonističkom kultu što ga je vodila sotonska svećenica Joana Southscott koja je tvrdila da je u vezi s demonom Šilohom. Jedno od posebnih obilježja članova toga kulta bila je duga kosa i nepotkresana brada. Pametnome dosta!
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 11:32
gerard ford (citat):
Ralph Epperson, sasvim jasno dokazuje dijaboličnost i sotonistički kult utemeljitelja religije Karla Marxa. On na temelju sasvim pouzdanih izvora i Marxove korespondencije dokazuje da je riječ o sljedbeniku, i to ne bilo kakvom, nego eksplicitnom sljedbeniku Sotone. Marx u svojoj pjesmi Sotoni naglašava neupitnu vjernost tom stvorenju, neprijatelju Boga i čovjeka, začetniku i vođi grijeha. To on čini na sljedeći način: „I tako, izgubih nebo, i znam to veoma dobro, duša moja doskora vjerna Bogu, obilježena za pakao posta“. Upravo ove riječi govore snažno Marxovo opredjeljenje za čisto, ono najčistije metafizičko Zlo, te napajanjem toga zla u kreiranju ideologije. Također postoje dokazi da se Marx pridružio sotonističkom kultu što ga je vodila sotonska svećenica Joana Southscott koja je tvrdila da je u vezi s demonom Šilohom. Jedno od posebnih obilježja članova toga kulta bila je duga kosa i nepotkresana brada. Pametnome dosta!
Duga kosa i nepotkresana brada nije dokaz sotonizma, a to sto je izgubio nebo ne znaci da je presao na stranu sotone, nego da je postao ateista, a to samo ekstremisti izjednacavaju... Nisam poznavalac zivota i djela KM, ali dozvoljavam sebi da sumnjam da je bio pripadnik bilo koje religiozne sekte. Vjerujem da je bio ateista.
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 13:05
PORUCNIK (citat):
gerard ford (citat):
Duga kosa i nepotkresana brada nije dokaz sotonizma, a to sto je izgubio nebo ne znaci da je presao na stranu sotone, nego da je postao ateista, a to samo ekstremisti izjednacavaju... Nisam poznavalac zivota i djela KM, ali dozvoljavam sebi da sumnjam da je bio pripadnik bilo koje religiozne sekte. Vjerujem da je bio ateista.
Ukratko sažeto dokoličarska fantaziranja besposlenog pripadnika više srednje klase. Osobno bih radije pet puta čitao telefonski imenik nego bilo koje njegovo djelo a poglavito Kapital.
_________________ Semper Fidelis
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 14:02
(...) U Beču su Hrvati, Panduri, Česi, Serecani i slično smeće ugušili germansku slobodu (…)“ Izvor: Karl Marx, ‘Neue rheinische Zeitung‘, NRZ, 1. I 1849., djela Marxa i Engelsa – MEW a.a.O. 6, 150)
Svoj rasizam je Karl Marx crpio iz učenja njemačkog filozofa Georga Wilhelma Friedricha Hegela koji je slavenske narode označio manje vrijednim narodima u odnosu prema germanskim narodima:
„Među svim nacijama i nacijicama Austrije samo su tri koje su nositelji napredka, koje su aktivno sudjelovale u povijesti, koje su i sada još životno sposobne – Nijemci, Poljaci i Mađari. Stoga su sada i revolucionarni. Sva druga velika i mala plemena i narodi imaju misiju potonuti u revolucionarnoj oluji. (…)“ (Karl Marx)
„Ovi ostatci jedne od hoda povijesti, kako Hegel kaže, nemilosrdno pregažene nacije, ti otpadci naroda postaju svaki puta i ostaju sve do njihova potpunog poništenja ili denacionalizacije fanatični nositelji kontra-revolucije, kao što je i njihovo postojanje prosvjed protiv jedne velike povijesne revolucije (…)“ (Karl Marx)
„Tako su u Austriji panslavenski Slaveni ništa drugo nego narodni otpadak jednoga jako mutnoga tisućljetnoga razvitka. (…)“ (Karl Marx)
„Slijedeći svjetski rat će s lica Zemlje izbrisati ne samo reakcionarne klase i dinastije nego i čitave reakcionarne narode. To je napredak.“ (Karl Marx)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 14:24
Hm....
Sviđa mi se kod Marxa što je izgleda zaobilazio poznati općeljudski sistem djelovanja - jedno govorim, drugo mislim, treće radim.
Volim ovakve rečenice - direktno u glavu, pa se kome sviđale ili ne.
Najlakše je sistemom - ne talasaj.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 15:00
..ne talasa se uvijek.. ,,Ali bezbožnici dozivaju smrt i rukama i riječju i za njom ginu smatrajući je prijateljem i s njome ugovor sklapaju, dostojni da joj pripadaju.,,
ii Budi brz i pripravan saslušati, a spor odgovarati. (Stari zavjet, Sirah 5,11)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 15:58
'Sviđa' mi se i tvoje pisanije Gerarde.
Nadam se da imaš slobodu bit jasan i glasan i u stvarnim životnim uvjetima.
Neobično me veseli da živim u tako slobodnoj zemlji gdje svi mogu........ što god žele.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 16:32
ALEF Nemoj se žestiti na opake, zavidjet nemoj pakosnicima: 2 kao trava brzo se osuše, k'o mlada zelen brzo uvenu. BET 3 U Jahvu se uzdaj i čini dobro, da smiješ stanovati u zemlji i živjeti u miru. 4 Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca! GIMEL 5 Prepusti Jahvi putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi. 6 Pravda će tvoja zasjati k'o svjetlost i tvoje pravo k'o sunce podnevno. DALET 7 Smiri se pred Jahvom i njemu se nadaj, ne žesti se na onog koji ima sreće, na čovjeka koji spletke kuje. HE 8 Stišaj svoj gnjev i ostavi se srdžbe, ne žesti se da zlo ne učiniš. 9 Jer će biti satrti zlikovci, a koji se u Jahvu uzdaju, baštinit će zemlju. VAU 10 Još malo i nestat će bezbožnika: mjesto ćeš njegovo tražiti, a njega više nema. 11 Zemlju će posjedovati krotki, obilje mira oni će uživat'.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 16:36
Marksizam je bio obicna budalastina. nikad nisam voleo taj predmet u skoli. a nisam ni verovao da cu se ikad vise sresti sa njim, bar do sada. I Marks I njegova dela su zavrsili na djubristu istorije jer im je tamo I mesto.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 16:52
„Religijska patnja je u isto vreme i odraz istinske patnje i protest protiv patnje. Religija je uzdah ugnjetenog bića, ona je srce sveta bez srca, ona je duša bezdušnog sveta,ona je opijum za mase"
Karl Marx
"Религијска патња је у исто време и одраз истинске патње и протест против патње. Религија је уздах угњетеног бића, она је срце света без срца, она је душа бездушног света, она је опијум за масе.”
Kарл Маркс
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 17:39
postujem sve ono sto je donelo dobrobit covecanstvu. Marks I njegovo ucenje su unazadili covecanstvo.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 18:12
vladimir (citat):
postujem sve ono sto je donelo dobrobit covecanstvu. Marks I njegovo ucenje su unazadili covecanstvo.
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 18:25
sta je to bilo humano u SSSR,Kini I drugim socijalistickim zemljama?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 18:32
Doprinos humanosti spram radničke klase je komunistički pokret imao idirektno. Kapitalističke zemlje posebice europske su od straha širenja komunizma s jedne strane, i revolta vlastite radničke klase s druge strane, bile primorane stalno poboljšavati uvjete rada. Od uvodjenja socijalnog osiguranja, skraćivanja radnoga vremena, dopuštanja sindikata i sindikalne borbe, preko zakonski reguliranih uvjeta rada, bolovanja, godišnjeg odmora, zaštite od otkaza, otkaznog roka, osiguranja od posljedica nezaposlenosti pa sve do 13-te plaće... Ove zemlje su otiše i dalje od samih realsocijalističkih zemalja i postale uzor socijalnih država, i raj za radničku klasu.
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 19:00
sindikat I sindikalna borba je postojala od pocetka stvaranja radnicke klase.marksizam je bio ideologija totalirizma I nije doneo nista dobro. pa I sam Tito je uvideo da je to propast I distancirao se na vreme od takve ideologije.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Marksizam 10.11.15 19:05
Društvo kakvom je u svojim delima težio Marks (a ne Staljin i ini "marksisti, lenjinisti" i tumači/iskrivljivači njegove teorije i zaštitnici njegovog lika) bio je pokušaj harmonizovanja prirode, ekonomije i čoveka.
Ovo ne može poništiti ni činjenica da se prema slovenskim narodima odnosio sa izvesnom dozom podcenjvanja i nepoverenja, dok je paradoks da su baš slovenske zemlje, što dobrovoljno što pod pritiskom usvojile (da li?), ali pod uticajem svojih samodržaca "izkarikirale" njegovo učenje.
Efekat markističke teorije u zemljama razvijene Evrope opisao je VBČ, gde je (prinudno ili spontano sada je svejedno) dostignut zavidan stepen gore pomenute harmonizacije. O toj harmonizaciji u skandinavskim zemljama na ovom forumu ima ko da piše.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Marksizam 16.11.15 20:02
vladimir (citat):
sta je to bilo humano u SSSR,Kini I drugim socijalistickim zemljama?
Za SSSR mogu da kažem zato što sam lično bio u "gradiću" gde se svi znaju zato što ima samo 120.000 stanovnika. Grad se zove Solikamsk (provalila se zemlja u rudnik ispod grada pre dva meseca) i boravio sam mesec dana juna 1989. Grad gde su svi imali zaposlenje, stan (kakav god da je), besplatno školovanje i fakultetsko ko je hteo, besplatno lečenje,... Ne zaboravite da je u vreme Oktobarske revolucije 90 % stanovništva živelo van tri grada Moskva, Kijev Lenjingrad, i da su bili kmetovi na spahijskim imanjima. Pravi društveni srednji vek, tj. feudalizam. Omraženi socijalizam je celu zemlju od Novosibirska i Vladivostoka do granice sa Poljskom doveo u JEDNAKOST življenja, jednakost naroda i pismena na novčanici od jedne rublje je bilo 11 (jedanaest) pisama a moj sin je u jednom od njih pronašao i Estonsko ime. Bilo gde se u tom omraženom socijalizmu, van navedena tri grada, jednako i normalno živelo, osim ako si insistirao da budeš disident tj glasni oponent. U tom omraženom socijalizmu je kelnerica pijancu koji je počeo da pravi nered, samo rekla "Van" i on se uz protivljenje rečima isteturao iz lokala, a da ne spominjemo da si mogao i usred noći da se prošetaš i najozloglašenijim delovima grada bez straha... U tom omraženom socijalizmu je bilo prosjaka i siromašnih ali koliko se sećam kao ni u exyu, nije bilo toliko narodnih kuhinja sa tolikim brojem abonenata da ne mogu ni da ih zadovolje. Ne znam šta je tu bilo nehumano.
Bilo je obračuna sa političkim neistomišljenicima, logora u Sibiru, ali zar nema toga i u izvozniku civilizacijskih tekovina SAD, Logor Guantanamo, zatvori tipa SingSing, Alkatraz i slično, i danas rasnih nereda i terorizma belih policajaca nad obojenim mladičima ... kvartova gde ni u po bela dana ne sme policija bez oružja na gotovs da uđe ... ne znam što je takvo društvo humanije od SSSR-a?
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Marksizam 16.11.15 20:48
Auh Gonzo, morao sam cigaretu zapalit na ove tvoje 'ode radosti'....
Moj stari je išao u SSSR poslovno u 80-tima i ne samo u Moskvu, i nerado je išao, iako je po dnevnicama bilo isplativo jer ih nije mogao potrošit. Nije imao na što.
Vidio je jad i bijedu, sivilo, sve je bilo u sivim tonovima, kuće i odjeća na ljudima... u trgovinama ničega, redovi, redovi, oni naši su bili beznačajni naspram njihovih....
Nosio je naše jeftinije parfeme i najlonke tamo za dat kojoj sobarici, pa su ga gledale ko boga....
Ti ljudi se nisu smijali, jedino kad bi se napili,... često, svakodnevno.
Što Rusija ne vrati taj sistem sad, nitko joj ne brani, i još joj ne smetaju ostali....
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Marksizam 18.11.15 21:12
Mislim da revolucija nije rjesenje za stvaranje socijalistickog sistema, ali sam siguran da ce ga imperijalisticki kapitalizam, kao "utopijskog", sjebati u zacetku. Ovo vise nije ni imperijalisticki kapitalizam, nego brutalno divljastvo sile!!!
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Marksizam 18.11.15 21:17
PORUCNIK (citat):
Mislim da revolucija nije rjesenje za stvaranje socijalistickog sistema, ali sam siguran da ce ga imperijalisticki kapitalizam, kao "utopijskog", sjebati u zacetku. Ovo vise nije ni imperijalisticki kapitalizam, nego brutalno divljastvo sile!!!
Da, ali kod vas. Postoji i socijalni kapitalizam kao kod nas ovamo.
Naslov komentara: Re: Marksizam 18.11.15 21:26
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
Tak socijalni kapitalizam kod nas, ne da nema ni "S" od socijalnog, nego nema ni "K" od (liberalnog) kapitalizma. To je nesto izmedju robovklasnickog i feudalnog kapitalizma.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Marksizam 18.11.15 21:27
PORUCNIK (citat):
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
Tak socijalni kapitalizam kod nas, ne da nema ni "S" od socijalnog, nego nema ni "K" od (liberalnog) kapitalizma. To je nesto izmedju robovklasnickog i feudalnog kapitalizma.
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Marksizam 18.11.15 21:36
013gonzo (citat):
Bilo je obračuna sa političkim neistomišljenicima, logora u Sibiru, ali zar nema toga i u izvozniku civilizacijskih tekovina SAD, Logor Guantanamo, zatvori tipa SingSing, Alkatraz i slično, i danas rasnih nereda i terorizma belih policajaca nad obojenim mladičima ... kvartova gde ni u po bela dana ne sme policija bez oružja na gotovs da uđe ... ne znam što je takvo društvo humanije od SSSR-a?
1. Guantanamo nije zatvor za "politicke" nego zarobljenike s Bliskog Istoka na koje se sumnja da su pocinili teroristicki akt protiv US. 2. Sing Sing je zatvor u koji se salju najokoreliji kriminalci. Alcatraz je odavno prestao da radi i pretvoren je u muzej. 3. Predlazem svima koji placu nad "nevinim obojenim mladicima" da negdje na papir zapisu svoja razmisljanja, dodju ovdje na sest mjeseci i prije povratka ponovo zapisu svoja razmisljanja te ista uporede kad se vrate kuci.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Marksizam 18.11.15 21:39
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
Radite na primjenama toga stanja.
Kako bez revolucije? E, moj VBC! Ovdje su foteljase zamijenili dzemperasi, nisu imali ni odijelo, a sad ne znaju sta imaju. A ako ih i otjeramo, doci ce isto takvi, samo jos gladniji.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Marksizam 18.11.15 23:22
pera84 (citat):
Predlazem svima koji placu nad "nevinim obojenim mladicima" da negdje na papir zapisu svoja razmisljanja, dodju ovdje na sest mjeseci i prije povratka ponovo zapisu svoja razmisljanja te ista uporede kad se vrate kuci.
E, ako ti išta vjerujem, to je ovo, 110%, bez da idem i vidim.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Marksizam 18.11.15 23:26
PORUCNIK (citat):
Kako bez revolucije?
Ovo više ne dolazi u obzir, imaš izbore.
Kod nas je sad dobila znažajan broj glasova nezavisna struja/stranka MOST koja bi promjene, no us*ali su se i oni (jer su dobili puno više nego su mislili) i oni koji su ih birali.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Marksizam 18.11.15 23:39
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Kako bez revolucije?
Ovo više ne dolazi u obzir, imaš izbore.
Kod nas je sad dobila znažajan broj glasova nezavisna struja/stranka MOST koja bi promjene, no us*ali su se i oni (jer su dobili puno više nego su mislili) i oni koji su ih birali.
Sto nisi citirao cio post? Napisao sam da ce, ako sjase Kurta, uzjahati jos gladniji Murta, pa je pitenje isplati li se promjena. Niko ovdje ne misli na boljitak standarda obicnog covjeka, nego mu narod sluzi za potkusurivanje i pojacanje cvrstoce jebene fotelje (da prostite!).
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Marksizam 18.11.15 23:47
PORUCNIK (citat):
Sto nisi citirao cio post? Napisao sam da ce, ako sjase Kurta, uzjahati jos gladniji Murta, pa je pitenje isplati li se promjena. Niko ovdje ne misli na boljitak standarda obicnog covjeka, nego mu narod sluzi za potkusurivanje i pojacanje cvrstoce jebene fotelje (da prostite!).
Hm, ipak onda podcjenjuješ narod, vjerujem da je i kod vas glasački listić poduži s raznim kandidatima.
Kod nas je bilo i ortodoksne ljevice tko ju je htio, i desnice i sve između.....
Svatko je slobodan osnovati svoju stranku, pokret, što god.... tako to treba bit.
Trebat će izgleda još vremena da se na to naviknemo.