FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
ima li tko da je bio u zirovnici karaula silvester vujnovic?
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: zirovnica 02.10.15 13:59
..dali je Žirovnica bila naj udaljenija karaula u G.O Debar? Kako se dolazilo do nje?
alenxx Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2015-04-06
Naslov komentara: Re: zirovnica 02.10.15 15:07
bogami neznam koliko je bila udaljena.a karaula je bila u seli zirovnica
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: zirovnica 03.10.15 11:52
Išlo se iz Debra prema Mavrovu pa onda nekoliko sati pješice u planine da bi se došlo na tu karaulu.Ako se ne varam tamo se završavao vojni rok bez silaska u civilizaciju(dEBAR) osim u slučajevima bolesti ili odlaska na odsustvo. Zaboravio sam jeli tamo postojao nekakav kolni put do karaule. Istoimeno naselje. [You must be registered and logged in to see this link.]
Prke Zastavnik I klase
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 992 ČLAN OD: : 2014-11-26 DOB : 60 Berovo
Naslov komentara: Re: zirovnica 03.10.15 14:57
Evo nekoliko slika kad sam u avgustu isao na moju karaulu (Bituse).. Prolazio sam pored puta za Zirovnicu.. Slike su kad sam isao i kad sam se vracao.. Nadam se da cu probuditi uspomene ... [You must be registered and logged in to see this image.][/img]
Prke: komentar modifikovan dana: 03.10.15 18:38; prepravljeno ukupno 1 puta
alenxx Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2015-04-06
Naslov komentara: Re: zirovnica 03.10.15 15:06
to su bile ljetne karaule koje se nisu koristile .kad sam ja bio bile su vec u kurcu.ona je bila blizu granice.kad se islo iz debra skretalo se lijevo gore,na krizanju dole dio je jedan kafic kod mosta di tece rijeka radenka.imali smo pincgauera pa bismo se vozikali.nemam pojma kako slike da stavim
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: zirovnica 03.10.15 15:30
alenxx (citat):
to su bile ljetne karaule koje se nisu koristile .kad sam ja bio bile su vec u kurcu.ona je bila blizu granice.kad se islo iz debra skretalo se lijevo gore,na krizanju dole dio je jedan kafic kod mosta di tece rijeka radenka. Imali smo pincgauera pa bismo se vozikali.nemam pojma kako slike da stavim
Pošalji ih meni ja ću ti ih postaviti.
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: zirovnica 05.10.15 9:09
gerard ford (citat):
..dali je Žirovnica bila naj udaljenija karaula u G.O Debar? Kako se dolazilo do nje?
Najudaljenija je bila karaula Strezimir.
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Nekad pre obecah sliku momka koji sluzio i na Bitusi,i na Zirovnici,tj momak bio stolar po profesiji pa isao tam ovamo po potrebi posla oko popravke i farbanja stolarije na ove dve karaule. Imam podatak,tj momak mi poklonio sliku kao da slikana u krugu karaule u zirovnici,a vi koji bili tamo,znate jeli ili nije,a momak je SUSAKOVIC PETAR generacija 74/75,a mislim da negde iz Doboja iliti vec.
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
A i ovaj momak pripada karauli Zirovnica. Bili zajedno na obuci u Smederevskoj Palanci,dosli oba,tj nas troica ja,Lakovic Osman i na slici Kobal Marino iz -Dekani pri Kopru-bar tako pise na fotci. Ja i Osman ostali na Bitusi,a Marino otisao u Zirovnicu!Cestose slusali fonom,a nikadse nismo nasli na reonu,iako reoni bili jedan do drugog!
terrra Džomba
BROJ POSTOVA: : 139 ČLAN OD: : 2014-11-19 DOB : 54 Zemun
Naslov komentara: Re: zirovnica 14.10.15 23:23
alenxx (citat):
Bio sam na karauli Zirovnica samo jedan dan u aprilu 1990-te. Secam se da je sva od nekakvog kamena i da se nalazila u selu, odmah preko puta dzamije.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: zirovnica 14.10.15 23:40
Kaj je bilo tamo na Žirovnici to je sve podivljalo
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: zirovnica 03.01.16 13:51
R.I.P
..Prijatelju sa Žirovnice klasa 83/84g.
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: zirovnica 03.01.16 19:31
pinkalo Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 64 rogaška slatina
Naslov komentara: Re: zirovnica 08.09.16 19:20
alenxx (citat):
Da jaz sem bil samo godina 80/81 ima li koga ovde..
Rango Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2017-02-09
Naslov komentara: Re: zirovnica 09.02.17 1:07
alenxx (citat):
Postovanje, ja sam dakle proveo 9 mjeseci na karauli Silvester Vujinovic u klasi 86/87. Obuka je bila u Bitoli a posle dakle prekomada u Debar i istog dana u Zirovnicu. Imane starijeg vodnika komandira karaule se vise ne sjecam ali bio je makedonac. Selo je bilo ok i imalo je kao sto je neko rekao samo jednu kafanu koja je od alkohola imala samo crno vino tako da smo mi pili vino u kombinaciji sa colom to jeste bambus. Litre i litre. Karaula je zaista bila vecinom od kamena a imala je kosarkasko igraliste sa njene desne strane. Jako ljepe uspomene imam na to vjeme. Stanovnici sela su takozvani makednoski muslimani koji su pricali posebnim akcentom ali koji se brzo ucio tako da sam mogao posle par mjeseci sve da razumijem. Granica je od karaule bila ako se dobro sjecam oko 7 km i nalazila se na visini od preko 2000metara. Imali smo jednog psa u penziji i jednog aktivnog reksa, takodje mazgu. Snadbjevanje karaule je u to vrjeme bilo ocajno. Hrana nam nije dolazila na vrjeme pa smo brali gljive po planinama da bi smo imali nesto uz pasulj. Od stanovnika nismo nikada dobili nista osim sto su nam svaki dan zatvarali vodu. Od cobana po planinama koji su imali pravo da se krecu granicnim pojasem dobijali smo mljeko i sir. Moglo se ici u Debar po volji ako je trebalo ljekaru ili po nesto drugo busom koji je stajao u podnoziju sela, oko 40 km do Debra udaljenosti. U selu je bila jedna poslasticarna gdje smo ja i slovenac Gabrijel Grah pojeli u vidu krempita sve nase pare svakog mjeseca, poslasticar je zamalo napravio novu kucu koliko smo krempita potamanili u tih 9 mjeseci. Uslovi za zivot su bili pa skoro ocjani, slaba hrana, losa higijena ali nam nije nedostajalo entuzijazma. Jednom prilikom je u zirovnicu negdje u augustu zalutao bus za folklorom iz novog sada pun prelijepih djevojaka. Kad su vidjeli gdje su dosli sjeli su u bus i zbrisali brze nego sto su dosli a mi smo trcali za njma bezglavo vristeci da ostanu barem 10 minuta...dzaba nisu stali. Nisam imao priliku da stupim u kontakt sa saborcima posle demobilizacije. Otisao sam pukom srecom u inostrantvo 89 godine i malo se vracam u bivsu Yugu. Ako ima neko ko je bio u mojoj generaciji neka se javi ja se sjecam jos sledecih faca: Marijan Kulis - Split - nadimak: Strvina , Goran Stevanovic - Nis- Gedza , Aleksic Milos - Pancevo ili Sabac - Aleksa , Sarac Milos - Zemun - Zemunac , Safranko Branko - Hrvtaska - Smrdo , Avdic Almir - Brcko - Tockas, Smolja Zaim - Pristina - Rucak, Hadzovic Cena - Pristina - Brko, Garbrijel Grah - Slovenija - Pasulj Ako se neko od njih prepozna javite se ako boga znate!!! Pozdrav
alenx Gušter
BROJ POSTOVA: : 18 ČLAN OD: : 2016-06-20
Naslov komentara: Re: zirovnica 06.03.17 11:49
ond si ti otisao kada sam ja dosao 87g.sta se tice pasa na karauli bili su vihor i kicos.ovoga drudoga su mapijali alkoholom prijasnje generacije.da kavana u seli i ona na glavnoj cesti kod skretanja na zrovnicu,dole smo isli pincgauerom.ma meni je gore bilo super svega je biloa najvise konjak kole
ond si ti otisao kada sam ja dosao 87g.sta se tice pasa na karauli bili su vihor i kicos.ovoga drudoga su mapijali alkoholom prijasnje generacije.da kavana u seli i ona na glavnoj cesti kod skretanja na zrovnicu,dole smo isli pincgauerom.ma meni je gore bilo super svega je biloa najvise konjak kole
Ej kolega fino da si se javio, vec sam bio ubjedjen da nema nikog da odgovori na moj post. Ja sam dakle otisao 15 januara 1987 sa karaule, ispracen do ograde od ostalih saboraca jer sam se od generacije prvi demobilisao. Bilo je radnosno a i pomalo tuzno, bacio sam pogled na njih na prvoj krivini prije nego sto smo zamakli iza kamene zidine, mahali su svi. To mi je zivo ostalo u sjecanju. Ne znam kad si dosao na karaulu ali si sigurno zatekao neko od mladje klase koji su ostali u 87 godini. Kad si spomenuo pse Vihora i Kicosa sjetio sam se i njihovih orginalnih imena , ali zvali smo ih svakako a vihora koji je cini mi se bi aktivan smo zvali i Reks. Znam svi smo tada pomalo bili divljaci pa i to opijanje pasa za komedijanje je bilo naravno ruzno i ako se ne sjecam da smo mi to radili ali cuo sam. Stavicu neke fotke kad ih iskopam iz ostave pa cu ih okaciti. Ako imas jos neke fotografije rado bih ih vidio. Za sada toliko...pozz
Sad sam tek skuzio da si stavio vise slika ispod, Na poslu sam pa gledam na brzinu. Vihora imam isto na slikama ako je isti pas koga smo mi ostavili pocetkom 87 godine. Prodjose godine burazeru, jako brzo!!! Na onim stepenicama u ulazsku na karaulu me jedan slovenac promasio za 20 cm kad mu je puska opalila slucajno, a metak se zabio desno iznad vrata spavaonice. Prosao je kroz staklo iznad prvih vrata i zabio se u zid dakle iznad spavaonice...puka sreca jer sam na ulasku u karaulu slucajno zastao.
Rango Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2017-02-09
Naslov komentara: Re: zirovnica 06.03.17 13:05
Nego kakve vi uniforme imate? Bez titovke kao da ste planinari iz slovenije?
Naslov komentara: Re: zirovnica 15.09.17 21:44
Sta reci a ne izraziti veliku zahvalnost i odusevljenje za Nirfata Mahmica,jer je uspeo da pronadje mog druga granicara sa Zirovnice od pre 44 godine Kobal Marina! Bilismo zajedno na obuci u Smederevskoj Palanci,a kao svi dobri momci,vredni reprezentacije dobili Debar za prekomandu! Tu nas razdvojili,ja na Bitusu,a Marino Zirovnica! Iako nam reoni bili jedan do drugog,nikad se nismo sreli na reonu,a doduse par puta se culu fonom,a tad bejase induktoski vrh tehnike! E nikad ne reci nikad,jer vec rekoh zahvaljujuci gore pomenutom,stupiosam u kontakt sa mojim Marinom! [You must be registered and logged in to see this image.]
ercov54 Kapetan
Uz ove momke iz predhodnih fotki KOBAL MARINA I ovog sadasnjeg SUSAKOVIC PETRA PERA,trebaobih i ja stati,ali ja sam sa BITUSE,a momci sa ZIROVNICE! Ipak nas trojicu vezu zajednicke uspomene iz bitisanja u JNA! Sa Kobal Marinom bejah na obuci u Smederevskoj Palanci,a u Debru nas razdvojili,mene na Bitusu,a njega na Zirovnicu,a Susakovic Petra Peru sreo na Bitusi,ali bejase to izuzetan momak koji svojim znanjem za odrzavanje karaula pokrivao obe karaule! Elem zarad njih dvojice uz izuzetnu pomoc ZAFKET VEAPI momka iz tih krajeva koji ljubazno na moju molbu uslika par fotki krajeva iz Zirovnice kojima moji drugari i jos mnogih generacija isli,i normalno i par slika bivse karaule koja je sad u funkciji kao policijska stanica! [You must be registered and logged in to see this image.]
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: zirovnica 11.01.18 6:48
Rango (citat):
alenxx (citat):
Postovanje, ja sam dakle proveo 9 mjeseci na karauli Silvester Vujinovic u klasi 86/87. Obuka je bila u Bitoli a posle dakle prekomada u Debar i istog dana u Zirovnicu. Imane starijeg vodnika komandira karaule se vise ne sjecam ali bio je makedonac. Selo je bilo ok i imalo je kao sto je neko rekao samo jednu kafanu koja je od alkohola imala samo crno vino tako da smo mi pili vino u kombinaciji sa colom to jeste bambus. Litre i litre. Karaula je zaista bila vecinom od kamena a imala je kosarkasko igraliste sa njene desne strane. Jako ljepe uspomene imam na to vjeme. Stanovnici sela su takozvani makednoski muslimani koji su pricali posebnim akcentom ali koji se brzo ucio tako da sam mogao posle par mjeseci sve da razumijem. Granica je od karaule bila ako se dobro sjecam oko 7 km i nalazila se na visini od preko 2000metara. Imali smo jednog psa u penziji i jednog aktivnog reksa, takodje mazgu. Snadbjevanje karaule je u to vrjeme bilo ocajno. Hrana nam nije dolazila na vrjeme pa smo brali gljive po planinama da bi smo imali nesto uz pasulj. Od stanovnika nismo nikada dobili nista osim sto su nam svaki dan zatvarali vodu. Od cobana po planinama koji su imali pravo da se krecu granicnim pojasem dobijali smo mljeko i sir. Moglo se ici u Debar po volji ako je trebalo ljekaru ili po nesto drugo busom koji je stajao u podnoziju sela, oko 40 km do Debra udaljenosti. U selu je bila jedna poslasticarna gdje smo ja i slovenac Gabrijel Grah pojeli u vidu krempita sve nase pare svakog mjeseca, poslasticar je zamalo napravio novu kucu koliko smo krempita potamanili u tih 9 mjeseci. Uslovi za zivot su bili pa skoro ocjani, slaba hrana, losa higijena ali nam nije nedostajalo entuzijazma. Jednom prilikom je u zirovnicu negdje u augustu zalutao bus za folklorom iz novog sada pun prelijepih djevojaka. Kad su vidjeli gdje su dosli sjeli su u bus i zbrisali brze nego sto su dosli a mi smo trcali za njma bezglavo vristeci da ostanu barem 10 minuta...dzaba nisu stali. Nisam imao priliku da stupim u kontakt sa saborcima posle demobilizacije. Otisao sam pukom srecom u inostrantvo 89 godine i malo se vracam u bivsu Yugu. Ako ima neko ko je bio u mojoj generaciji neka se javi ja se sjecam jos sledecih faca: Marijan Kulis - Split - nadimak: Strvina , Goran Stevanovic - Nis- Gedza , Aleksic Milos - Pancevo ili Sabac - Aleksa , Sarac Milos - Zemun - Zemunac , Safranko Branko - Hrvtaska - Smrdo , Avdic Almir - Brcko - Tockas, Smolja Zaim - Pristina - Rucak, Hadzovic Cena - Pristina - Brko, Garbrijel Grah - Slovenija - Pasulj Ako se neko od njih prepozna javite se ako boga znate!!! Pozdrav
Ukoliko si i dalje u ovoj prici,mogu da ti pokusam pronaci ove momke iz Srbije,bar brojeve fona!!