FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 23.10.22 15:42
Nekoč smo lahko kupovali cigarete po komadih. To je vrečka v katero je potem trafikant vstavil kupljene cigarete. Sicer pa malo starejši se mogoče še spomnite, da so tudi v JLA nekoč vojakom delili cigarete. Mislim, da po 5 komadov.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
SveJug and Dario vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 28.10.22 17:45
Je je. Tako je bilo. Ali to je tako bilo ugl.za gradsku djecu. Na selu se isto igrao nogomet/fudbal ali i neke druge igre.
PORUCNIK voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 28.10.22 22:58
Zaboravljeni stari čikl pored Tise. Tako blizu a ipak tako daleko od nje [You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ In medias (t)res...
SveJug and Doktor Živago vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 12.11.22 19:47
Ovo je bilo piće. Nakon jednog, dobrog gutljaja oči ti zasuze, par sekundi ne vidiš ništa i osetiš taj osećaj. Kako je dobra bila nakon ćevapa. Ove sad ni blizu ovog ukusa..
1977 satelitski telefon nije postojao.cista izmisljotina.naftna kriza trajala je dugo . u Bgd se vozilo sa registarskim tablicama par nepar a verovatno je to vazilo za celu YU
1977. nije bi par-nepar. I nije satelitski, vjerovatno neki radio telefon. Naravno, nedostupno za svakoga...
Radio telefon???? je imala JNA. preko njega nisi mogao da pozoves ni Beograd a kamoli Libiju. stvarno neverovatno da i dan danas postoje ljudi koji veruju u bajke o TITU i lepom zivotu u YU
Tito je, kao i onomad većina predsjednika, imao u svojoj pratnji i naravno radio operatora koji je mogao uspostaviti vezu sa komandom a komanda povezati sa telefonskom mrežom ako su znali broj ili im je prenijet putem radio veze. Isto tako su pozivi predsjedniku išli, nazove se komanda i onda putem radio veze. Ništa specijalno. Predsjednik je i u svom slobodnom vremenu predsjednik i mora biti naravno uvijek dostupan. Nikakva space tehnologija ni u to vrijeme.
Dario Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1616 ČLAN OD: : 2022-02-27
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 18.11.22 22:05
Sloba1 (citat):
Ovo je bilo piće. Nakon jednog, dobrog gutljaja oči ti zasuze, par sekundi ne vidiš ništa i osetiš taj osećaj. Kako je dobra bila nakon ćevapa. Ove sad ni blizu ovog ukusa..
1977 satelitski telefon nije postojao.cista izmisljotina.naftna kriza trajala je dugo . u Bgd se vozilo sa registarskim tablicama par nepar a verovatno je to vazilo za celu YU
1977. nije bi par-nepar. I nije satelitski, vjerovatno neki radio telefon. Naravno, nedostupno za svakoga...
Radio telefon???? je imala JNA. preko njega nisi mogao da pozoves ni Beograd a kamoli Libiju. stvarno neverovatno da i dan danas postoje ljudi koji veruju u bajke o TITU i lepom zivotu u YU
Tito je, kao i onomad većina predsjednika, imao u svojoj pratnji i naravno radio operatora koji je mogao uspostaviti vezu sa komandom a komanda povezati sa telefonskom mrežom ako su znali broj ili im je prenijet putem radio veze. Isto tako su pozivi predsjedniku išli, nazove se komanda i onda putem radio veze. Ništa specijalno. Predsjednik je i u svom slobodnom vremenu predsjednik i mora biti naravno uvijek dostupan. Nikakva space tehnologija ni u to vrijeme.
Par-nepar sistem je proglasen 03.05.1979., zvanicno zazivio iduci dan:
A do prvog "satelitskog" telefona proteci ce jos devetnaest godina od toga (1998) E sad, kavih smo se prica naslusali (i jos uvijek slusamo) ovo sto je (ako je) Joska rekao, jos moze i da zvuci kao istina. Mislim, Gadafi je to ...
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 19.11.22 10:43
Sloba1 (citat):
Sjećam se reklame kad je Pele na Marakani u BG pio koka kolu i čudio sam se kako može cijelu flašu popiti na dušak. Meni bi pocijepala grlo...
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Dario voli ovaj upis
Dario Podporučnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 19.11.22 14:44
Ma urbanih legendi o Titu nikad nije nedostajalo. Kasnije su se počele presti druge neke legende pa je sve otišlo tamo u neki k...
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 19.11.22 23:45
Dario (citat):
vladimir (citat):
PORUCNIK (citat):
vladimir (citat):
Doktor Živago (citat):
Za njega je to bilo čas posla!
Prosto je nevjerovatno da postoje ljudi koji hvale današnji život u državici, a ne sastave godinu dana života u njoh, tražeći hljeba kod mrskih neprijatelja... Pa ne može se porediti ono šta je imao Gadafi s onim šta je imao neki vojnik vezista u JNA,
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 20.11.22 9:52
I meni ponekad nikako nije jasno kako pojedinci funkcionisu i razmisljaju, evo i konkretan primer: Elektricar iz jedne firme imao platu od 1100 do 1300 evra, i po njegovoj prici dobio ponudu za Nemacku i plata 2500 evra, i ode on, proslo sest meseci vratio se i onda drvlje i kamenje na mrskog neprijatelja, da ne duzim pricu po njegovoj tvrdnji ustedeo je oko 700 evra mesecno...posto je ovde stambeno obezbedjen tu cifru je mogao ustedeti i ovde..tako da ljudi kada su necim nezadovoljni uglavnom srljaju u jos vece gluposti i nista im ne valja...
PORUCNIK voli ovaj upis
Dario Podporučnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 20.11.22 12:03
PORUCNIK (citat):
Dario (citat):
vladimir (citat):
PORUCNIK (citat):
vladimir (citat):
Prosto je nevjerovatno da postoje ljudi koji hvale današnji život u državici, a ne sastave godinu dana života u njoh, tražeći hljeba kod mrskih neprijatelja... Pa ne može se porediti ono šta je imao Gadafi s onim šta je imao neki vojnik vezista u JNA,
Pa sad, nije to imao vojnik vezista već vojnik vezista u pratnji predsjednika SFRJ. Dobro, vojnik vezista sad nije imao ženski harem koji bi ga pratio i "štitio"
PORUCNIK and Doktor Živago vole ovaj upis
Dario Podporučnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 20.11.22 12:07
Brkakougar (citat):
I meni ponekad nikako nije jasno kako pojedinci funkcionisu i razmisljaju, evo i konkretan primer: Elektricar iz jedne firme imao platu od 1100 do 1300 evra, i po njegovoj prici dobio ponudu za Nemacku i plata 2500 evra, i ode on, proslo sest meseci vratio se i onda drvlje i kamenje na mrskog neprijatelja, da ne duzim pricu po njegovoj tvrdnji ustedeo je oko 700 evra mesecno...posto je ovde stambeno obezbedjen tu cifru je mogao ustedeti i ovde..tako da ljudi kada su necim nezadovoljni uglavnom srljaju u jos vece gluposti i nista im ne valja...
Ide onaj koji teško može naći posao. U Njemačkoj se zaradi ali stanarina odere plaću, to je problem. Ja znam jednog sa primorja koji nije imao loš posao ali htio probati nešto novo i on je recimo zadovoljan. Drugog znam koji ne napustio Njemačku i otišao na primorje, nije mogao više izdržati (dobro, stari mu sagradio finu kućicu sa nekih 4-5 apartmana pa se može).
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 20.11.22 16:09
Brkakougar (citat):
I meni ponekad nikako nije jasno kako pojedinci funkcionisu i razmisljaju, evo i konkretan primer: Elektricar iz jedne firme imao platu od 1100 do 1300 evra, i po njegovoj prici dobio ponudu za Nemacku i plata 2500 evra, i ode on, proslo sest meseci vratio se i onda drvlje i kamenje na mrskog neprijatelja,
E, TO JE TO!
Problem je sto (dosta) ljudi hoce SVE i hoce SAD. Toga sam se ovdje nagledao (i jos gledam) vagonima. Dosta ljudi ocekuje da dodju gologuzi i posle pola godine zive u elitnom dijelu grada, u garazi samo nova auta (po mogucnosti nesto od njemacke "trojke"), ljetovanja, zimovanja, stek u banci... Malo morgen. Uspjeh trazi rad, odricanje, usavrsavanje, disciplinu u trosenju i ulaganja na duge staze. Tek onda dolaze rezultati. I vrlo cesto, prave plodove pocne da ubire tek iduca generacija.
vladimir, PORUCNIK and Doktor Živago vole ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 20.11.22 19:02
Dario (citat):
PORUCNIK (citat):
Dario (citat):
vladimir (citat):
Pa sad, nije to imao vojnik vezista već vojnik vezista u pratnji predsjednika SFRJ. Dobro, vojnik vezista sad nije imao ženski harem koji bi ga pratio i "štitio"
Tako je. Moj komentar se odnosio na komentar da se nije mogao pozvati Beograd radio telefonom 1977.g.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 20.11.22 20:23
pera84 (citat):
Brkakougar (citat):
I meni ponekad nikako nije jasno kako pojedinci funkcionisu i razmisljaju, evo i konkretan primer: Elektricar iz jedne firme imao platu od 1100 do 1300 evra, i po njegovoj prici dobio ponudu za Nemacku i plata 2500 evra, i ode on, proslo sest meseci vratio se i onda drvlje i kamenje na mrskog neprijatelja,
E, TO JE TO!
Problem je sto (dosta) ljudi hoce SVE i hoce SAD. Toga sam se ovdje nagledao (i jos gledam) vagonima. Dosta ljudi ocekuje da dodju gologuzi i posle pola godine zive u elitnom dijelu grada, u garazi samo nova auta (po mogucnosti nesto od njemacke "trojke"), ljetovanja, zimovanja, stek u banci... Malo morgen. Uspjeh trazi rad, odricanje, usavrsavanje, disciplinu u trosenju i ulaganja na duge staze. Tek onda dolaze rezultati. I vrlo cesto, prave plodove pocne da ubire tek iduca generacija.
disciplinu u trosenju novca to je ono sto mi nemamo. nikad se iz Swedske nisam vratio kuci bez para, za razliku od mojih kolega. ne mozes svaki dan da sedis u restoranu, piceriji ili biljar klubu i pijes pivo i votku
Dario Podporučnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 20.11.22 21:18
pera84 (citat):
Brkakougar (citat):
E, TO JE TO!
Ma da ih vidiš, slučajno naletih na jednog, nakon manje od godine dana BMW5 star neke 3 godine, na kredu naravno. Nije prošlo godina dana, žena mu polupala blatobran, htio to u Poljskoj uraditi ali prc Corona i nema prelaza. Sad vuče iz mjeseca u mjesec dispo kredit u banci do 10k Eura, umalo nije izletio iz stana zbog neplaćanja stanarine, tu bio kratak neke 2-3 stanarine. Ili oni koji otvore firmu pa zapnu i kasnije plaču od muke kad vide koliki su im odbici za porez i druge dadžbine. Bit će za nekih desetak godina debela knjiga onih koji su popadali na nos
Dario Podporučnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 20.11.22 21:21
vladimir (citat):
pera84 (citat):
Brkakougar (citat):
E, TO JE TO!
disciplinu u trosenju novca to je ono sto mi nemamo. nikad se iz Swedske nisam vratio kuci bez para, za razliku od mojih kolega. ne mozes svaki dan da sedis u restoranu, piceriji ili biljar klubu i pijes pivo i votku
Uf, u skandinavskim zemljama to ne radi ni doktor. U Njemačkoj onako, može se to, podnošljivo je. Stranci koji dođu za vikend kao mi maltene onomad kad smo išli u Čehoslovačku.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 20.11.22 21:28
ma nasi ljudi su cudo .jos nije otplatio kucu a kupuje bmw na kredit a neto plata 1750 eur. ma taj nema pare ni za gorivo a kamoli nesto drugo ali je bitno da je na FB BMW.
Dario Podporučnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 20.11.22 22:14
Ma, ima kredita, potpiši samo i poslije diši na škrge kad nemaš ni za zrak više, živi život punim plućima dok ne zakuca inkaso.Ima ih koji dignu kredi kako bi otplatili kredit, ludnica Što ide uz to, ovdje ima agencija za kreditnu procjenu i čak internet kompanije se orijentiraju po tome. Ima score koji ide od 0-100% gdje je 100% najbolja garancija kako će osoba vratiti kredit pa su manje i kamate uz to. Ali ako je rating nizak ne daju ni ugovor za internet i mobilnu telefoniju, a zeznuto i za stan pošto postoji nesigurnost hoće li taj redovno plaćati stanarinu
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 20.11.22 22:58
Dario (citat):
Ma, ima kredita, potpiši samo i poslije diši na škrge kad nemaš ni za zrak više, živi život punim plućima dok ne zakuca inkaso.Ima ih koji dignu kredi kako bi otplatili kredit, ludnica Što ide uz to, ovdje ima agencija za kreditnu procjenu i čak internet kompanije se orijentiraju po tome. Ima score koji ide od 0-100% gdje je 100% najbolja garancija kako će osoba vratiti kredit pa su manje i kamate uz to. Ali ako je rating nizak ne daju ni ugovor za internet i mobilnu telefoniju, a zeznuto i za stan pošto postoji nesigurnost hoće li taj redovno plaćati stanarinu
ne moze sve to da se postigne za kratko vreme mora tu mnogo rada truda i znanja a pre svega pametno sa novcem. pa svaki drugi nas covek u Becu je u konkursu. Razlog?? kredit i kocka.
Doktor Živago and Dario vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 22.11.22 14:37
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 22.11.22 16:15
Doktor Živago (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Ovo mi je bilo najdraže..
Može to i danas. Kad se kruh prepeče, lagano prevučeš neprimjetan sloj domaće masti da uđe u rupice (može i maslac, ali mast je bolja) i preko toga pospeš narezani bijeli luk. Nakon toga tri dana ne ideš nikud jer smrdiš 10 metara uz vjetar
Dario voli ovaj upis
Dario Podporučnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 22.11.22 18:13
Danas toga nema na TV-u, treba tražiti na Youtubu, tamo uz malo strpljenja se mogu naći dobrih stvari, kao recimo Mark Felton, Vize, Arte...
Sloba1 and Doktor Živago vole ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 22.11.22 18:24
goran9030 (citat):
Doktor Živago (citat):
Ovo mi je bilo najdraže..
Može to i danas. Kad se kruh prepeče, lagano prevučeš neprimjetan sloj domaće masti da uđe u rupice (može i maslac, ali mast je bolja) i preko toga pospeš narezani bijeli luk. Nakon toga tri dana ne ideš nikud jer smrdiš 10 metara uz vjetar
Kada vec pricamo o hrani , Nedavno sam ovo izpekao u toster, onako res i uzeo glavicu belog luka ali NISAM naseckao vec onako na vruc hlev iztrjao da se to utopi. Nisam pojeo vise nego 2 kriske hleba ali je Sosa narednih 3 noci spavala u potrovlje.
Moracu to uskoro ponoviti
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
PORUCNIK, goran9030, Doktor Živago and Dario vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 22.11.22 18:59
[You must be registered and logged in to see this image.] klikeranje ili špekulanje. Rupicu u zemlji smo zvali " roša"
SveJug, Sloba1 and goran9030 vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 22.11.22 19:20
SveJug (citat):
goran9030 (citat):
Doktor Živago (citat):
Kada vec pricamo o hrani , Nedavno sam ovo izpekao u toster, onako res i uzeo glavicu belog luka ali NISAM naseckao vec onako na vruc hlev iztrjao da se to utopi. Nisam pojeo vise nego 2 kriske hleba ali je Sosa narednih 3 noci spavala u potrovlje.
Je li to zbog sosinog odsustvovanja ili zbog ukusnog jela?
SveJug voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 22.11.22 19:32
Danas toga nema na TV-u, treba tražiti na Youtubu, tamo uz malo strpljenja se mogu naći dobrih stvari, kao recimo Mark Felton, Vize, Arte...
Ja se kao klinac sjećam da je Jugin na TV-u objašnjavao kako su se moduli spajali i kako je sve to izgledalo tamo gore. Vjerojatno se ne bih toga sjećao da nisam sa tatom gledao TV dok je on čekao da počne emisija "Aktualni razgovori". Koliko se sjećam (približno) u to vrijeme je bila popularna (američka) serija "Nesalomljivi" i glavna faca Eliot Nes. Naravno, sve je to bilo crno-bijelo. Tada još nismo imali kolor TV.
PORUCNIK, Sloba1 and Dario vole ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 22.11.22 22:07
goran9030 (citat):
SveJug (citat):
goran9030 (citat):
Doktor Živago (citat):
Cik pogodi.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 22.11.22 23:24
SveJug (citat):
goran9030 (citat):
SveJug (citat):
Cik pogodi.
Znam ja da tebi nije do hrane...
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 23.11.22 9:03
Kako nebih bio nostalgican kada vidim ovakvu sliku.
Mislim kada vidim taj automat gde se plati parking mesto.
šole, IgorK and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 23.11.22 9:31
Pitanje je, da li bi ti znao koristiti taj naplatni aparat nakon svih ovih godina koje su prošle? A nisam siguran da li bi se moglo naći za kupiti ovakvih kaputa kakav nosi ovaj tip. Elegancija!!! Eh, to su bila vremena...
SveJug, šole and Doktor Živago vole ovaj upis
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 23.11.22 12:11
SveJug (citat):
Kako nebih bio nostalgican kada vidim ovakvu sliku.
Mislim kada vidim taj automat gde se plati parking mesto.
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 24.11.22 17:36
[You must be registered and logged in to see this image.] ovo je bila omiljena igra djevojčica tzv.lastiš
šole voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 24.11.22 17:37
[You must be registered and logged in to see this image.] ovo nam je bila omiljena igra
šole and goran9030 vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 24.11.22 23:39
Doktor Živago (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] ovo je bila omiljena igra djevojčica tzv.lastiš
Ma ovo smo svi preskakali to je bilo uže, ali lastiš je bilo nešto sasvim drugo. Od one gume (lastiša) za gaće se spojio jedan komad od cca 2,5-3 m, pa smo i preko toga preskakali. Dvoje "nosilaca" je bilo sa strane i guma je bila razvučena između njih, a oni su brojali. Prvo je guma bila na člancima, pa se nakon svakog "levela" dizala - listovi, koljena, butine, bokovi... pa sve do glave. Nula je bila preskok čitave gume. Jedinica - zagaziš u sredinu između guma, ali ne smiješ ih dirati. Dva - nagaziš prvo jednu pa drugu gumu. Tri - desna noga je na daljoj gumi, a lijeva na bližoj, pa ih tako tri puta izmjenjaš. Četiri - sa obje noge skočiš na bližu gumu, pa na dalju, onda se okreneš na daljoj i vratiš na onu bližu... i tako dalje i tako dalje do deset. Onda se guma diže.
Doktor Živago voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 25.11.22 10:36
Ti si to Gorane baš objasnio kako je bilo. Ja se sa lastišom nisam igrao, a i zaboravio sam pravila igre, odn. propozicije.
Dario Podporučnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 25.11.22 14:53
goran9030 (citat):
Doktor Živago (citat):
Ma ovo smo svi preskakali to je bilo uže, ali lastiš je bilo nešto sasvim drugo. Od one gume (lastiša) za gaće se spojio jedan komad od cca 2,5-3 m, pa smo i preko toga preskakali. Dvoje "nosilaca" je bilo sa strane i guma je bila razvučena između njih, a oni su brojali. Prvo je guma bila na člancima, pa se nakon svakog "levela" dizala - listovi, koljena, butine, bokovi... pa sve do glave. Nula je bila preskok čitave gume. Jedinica - zagaziš u sredinu između guma, ali ne smiješ ih dirati. Dva - nagaziš prvo jednu pa drugu gumu. Tri - desna noga je na daljoj gumi, a lijeva na bližoj, pa ih tako tri puta izmjenjaš. Četiri - sa obje noge skočiš na bližu gumu, pa na dalju, onda se okreneš na daljoj i vratiš na onu bližu... i tako dalje i tako dalje do deset. Onda se guma diže.
Kao klinac sjećam se kako su to uglavnom ženske radile, muški su se klikerali (prepoznaš po prljavim rukama od zemlje, dobro za treniranje imuniteta). Sad kad razmislim, za klince taj lastiž za razvoj je super stvar, za treniranje koordinacije tijela, nema bolje stvari. Ali eto mi muški to nismo radili, to bi bilo tada previše "gay" ili "trans" kad bi preveli na današnji govor (bilo je zlonamjernika koji su u "prolazu" sjekli lastiž pa neki puta se vidjeli čvorovi, sad ili od zlonamjernika ili od zatezanja)
SveJug and Doktor Živago vole ovaj upis
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 25.11.22 15:08
Citat :
Ali eto mi muški to nismo radili,
Gdje god su bile cure i izvlacila se guma iz gaca, ucestvovao sam.