FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 26.08.15 14:43
PORUCNIK (citat):
Vrlo je neobican ukus sjeckanog bijelog luka pomijesanog s medom. Ne znam cemu sluzi, ali vjerujem da pomaze oporavku od gripa. Samo meni moze da se desi da po ovakvom vremenu dobijem grip...
Sigurno si imel nogavice obute na bose noge,pa si staknil prehlad.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 26.08.15 15:37
mirko bratuš (citat):
PORUCNIK (citat):
Vrlo je neobican ukus sjeckanog bijelog luka pomijesanog s medom. Ne znam cemu sluzi, ali vjerujem da pomaze oporavku od gripa. Samo meni moze da se desi da po ovakvom vremenu dobijem grip...
Sigurno si imel nogavice obute na bose noge,pa si staknil prehlad.
A, znaci to je zato
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 30.08.15 11:43
[You must be registered and logged in to see this image.] Črni bezek (Sambucus nigra).
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 24.10.15 5:11
mirko bratuš (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Baldrijan (Valeriana officinalis)-pomirja
Mirko sada je vrijeme za skupljanje pojedinih vrsta ljekovitog bilja za cajeve,kao npr valerijane sa slike,gloga,koprive,lincure,dinje,bijelog sleza.Mozda je malo rano za gloginje,nadam se da si vec ubrao shipurak(divlja ruza)ali i maslacak koji se sada bere za cajeve(koren i nadzemni deo)i dobar je za izbacivanje kamenca u bubregu ili jetri,uopste za ciscenje organizma-iznad svega je diuretik.U prolece se bere kao salata.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 24.10.15 5:38
mirko bratuš (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Netresk Baje varuje proti streli (munji).
Bravo Mirko-ako sam dobro preveo sa slovenskog- pomaze protiv groma-otuda joj i popularan naziv cuvarkuca-izuzetno ljekovita biljka,prezivljava svugdje,otuda joj i latinski naziv sempervivus
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 24.10.15 5:56
mirko bratuš (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Črni bezek (Sambucus nigra).
Kod mene je zovu crna zova,najrasprostraniji narodni naziv je bazga,sve joj je ljekoviti cvjetovi(beli),bobice pa i kora za cajeve-mada oprezno i u malim kolicinama,hehe moze se od nje spremiti otrov.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 24.10.15 6:08
mirko bratuš (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Jerebika (Sorbus aucuparia) Pomaga proti prehladu.
Sa ovom jarebikom si me vratio u Sarajevo.Kod Vrbanje mosta,tacnije na uglu Zagrebacke i Beogradske ulice ispred upravne zgrade Union Investa bila su dva stabla jarebike,meni je ona najljepsi liscar.Nadam se da ovi nekadasnji nazivi ulica nece izazvati pozornost kod administracije niti bi trebali eventualno zasmetati nekom od clanova foruma.Pretpostavljam da su ti nazivi ulica promenjeni-e da uz Miljacku od Vrbanje pa do mosta kod Ekonomske skole ali na istocnoj strani,tj u tadasnjoj Lenjinovoj ulici 1982 smo posadili veliki broj(par stotina)lipe.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 24.10.15 6:21
milutins: komentar modifikovan dana: 24.10.15 6:27; prepravljeno ukupno 2 puta (Reason for editing : Neznam da li ste je prepoznali,raste svuda oko kuce,ima jako male srcolike listove otuda joj je i narodni naziv djevojacka trava,zovu je i hocu-necu.Mlade devojke bi prije udaje ubrale ovu malu biljku otkidale po jedan list i)
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 24.10.15 6:53
Evo jednog kontroverznog lepotana.Bijeli bor,talijani ga zovu pino silvestro,a slovenci rdeci bor-crveni bor.Iz prostog razloga sto kora kada mu ispuca je crvene boje [You must be registered and logged in to see this image.]
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 25.10.15 13:13
Komentarišem tvoje obaveštenje iz izmena. Koliko pamtim detinjstvo u dalmaciji, Tratinčice sa puno belih latica su Hoću-Neću, ne kažem da nema i ova trava takvo ime. Mislim da sve cveće / travkice sa puno latica / listaka imaju takvo ime zbog onog kako će se zvati poslednji...
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 25.10.15 13:23
Zašto bi Kartaginu trebalo razorit? Pa od ničega je postala nešto?
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 25.10.15 13:55
purger (citat):
Zašto bi Kartaginu trebalo razorit? Pa od ničega je postala nešto?
Ostao mi je podpis iz vremena "oštrijih" rasprava sa jačima, a sada mi je "simpa" (mislim da sam zapamtio purgerski) mada nikad se ne zna zašto je korisno / pametno držati se te poslovice. (pogledati objašnjenje koje sam dao prilikom prethodnog pitanja mog podpisa Klik na linK [You must be registered and logged in to see this link.]
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 25.10.15 14:51
Komentarišem tvoje obaveštenje iz izmena. Koliko pamtim detinjstvo u dalmaciji, Tratinčice sa puno belih latica su Hoću-Neću, ne kažem da nema i ova trava takvo ime. Mislim da sve cveće / travkice sa puno latica / listaka imaju takvo ime zbog onog kako će se zvati poslednji...
Gonzo tih lokalnih naziva ima koliko hoces.Latinski naziv za ovu biljku je Capsela Bursa Pastoris.Kod mene je zbog srcolikih listova nazivaju djevojacka trava ali i hocu-necu. Djevojka bi prije udaje otkidala po jedan list i izgovarala"hocu-necu,hocu necu boze daj mi ovu srecu"U ovisnosti na zadnji list/hocu-necu bi i bila njena odluka o udaji
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 26.10.15 0:25
Najrasprostranjeniji hrast na nasim podrucjima-luznjak,legendarni nizijski hrast.Ko god da je prosao kroz Spacvu morao ga je primijetiti,u Slavoniji ga zovu Slavonski hrast.Vaso Pelagic u svojim zapisima ga spominje i nacin pripreme "kafe"od zira.I Servantes spominje hrast, u Don Kihotu opisuje kozare koji sjede kraj vatre i peku zir.Po legendi od tzv makedonskog hrasta(Grci ga zovu Trojanski hrast)je bio napravljen Trojanski konj.(Quercus Macedonika ili Q Troiana)U mom Trebavskom kraju takodje ima luznjaka,mada dominira kitnjak i cer.Ozren je bogat sa plutnjakom. Luznjak ima ogromnu krosnju,na slobodi moze da izraste i do 50 m,vidjao sam ih i preko 3 m u precniku. [You must be registered and logged in to see this image.]
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 26.10.15 1:28
milutins (citat):
Najrasprostranjeniji hrast na nasim podrucjima-luznjak,legendarni nizijski hrast.Ko god da je prosao kroz Spacvu morao ga je primijetiti,u Slavoniji ga zovu Slavonski hrast.Vaso Pelagic u svojim zapisima ga spominje i nacin pripreme "kafe"od zira.I Servantes spominje hrast, u Don Kihotu opisuje kozare koji sjede kraj vatre i peku zir.Po legendi od tzv makedonskog hrasta(Grci ga zovu Trojanski hrast)je bio napravljen Trojanski konj.(Quercus Macedonika ili Q Troiana)U mom Trebavskom kraju takodje ima luznjaka,mada dominira kitnjak i cer.Ozren je bogat sa plutnjakom. Luznjak ima ogromnu krosnju,na slobodi moze da izraste i do 50 m,vidjao sam ih i preko 3 m u precniku. [You must be registered and logged in to see this image.]
Ima receptura za pravljenje hljeba od mjesavine zirovog i zitnog brasna... Za 'nedajboze'...
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 26.10.15 1:34
Znam,poenta je u ostranjivanju tanina,znaci par puta prekuhati.Ja ovdje kupujem kod koreanaca brasno od zira.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 26.10.15 1:45
Mnogo je jestivog i zdravog u prirodi, samo smo se, kao vrsta, udaljili od prirode pa ne umijemo da prepoznamo.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 26.10.15 1:51
Ja kupujem brasno od zira,pola pola ga mijesam sa obicnim brasnom-izvrsno je za hleb,peciva i palacinke.Samo od zira nece narasti,pretpostavljam zato jer ne sadrzi gluten. Koristim ga sa pola pola i kao zaprsku pasulju
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 26.10.15 2:09
milutins (citat):
Ja kupujem brasno od zira,pola pola ga mijesam sa obicnim brasnom-izvrsno je za hleb,peciva i palacinke.Samo od zira nece narasti,pretpostavljam zato jer ne sadrzi gluten. Koristim ga sa pola pola i kao zaprsku pasulju
Gledao sam i videoklipove gdje zir koriste kao zamjenu za kafu, ali na engleskom, a ja sam, na zalost nepismen.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 26.10.15 2:19
Imam ovdje negdje "Narodni Ljekar"od mog zemljaka Vase Pelagica.On je tu obradio zir i njegovu upotrebu u ishrani veoma dobro,narocito za "kafu".Pogledacu ovih dana i nesto napisati o tome
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 26.10.15 16:14
Evo čoveka koji je izučio žir...odlična emisija!
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
PORUCNIK voli ovaj upis
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 12.11.15 19:48
[You must be registered and logged in to see this image.] Krvomočnica-baje ,da pomaga pri nosečnosti. Ne vem,pri mojih otrocih jo ni bilo.Sva kar sama "radila". (slikano danes,neverjetne temperature za november.20 stopinj opoldne)
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 12.11.15 21:00
Mirko, kod nas se zove ZDRAVAC. Ima široku primenu med drugim proti zobobolom in krvavitvam iz nosu. Če jo zmečkamo v rokah in se potem podrgnemo po telesu, deluje kot repelent, ki odganja komarje.
A za potomstvo? Kako se ko snađe Neko sam, neko uz pomoć zdravca, suseda, prijatelja ....... važno je da ide život.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 20.11.15 1:35
Ovo sam sam napravio: u teglu u kojoj je bio domaci, livadski med, ubacio sam dva pakovanja suvih smokava iz marketa, a onda prelio maslinovim uljem, takodje kupljenim u marketu. Bice da je rafinisano. Poslije vise od mjesec dana izgleda ovako. ne znam cemu moze da posluzi, ali vjerujem da ne moze da skodi
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 26.03.16 17:27
[You must be registered and logged in to see this image.] Čemaž (allium ursinum) je pognal.
transporter Gušter
BROJ POSTOVA: : 99 ČLAN OD: : 2015-03-09
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 08.04.16 17:23
Ovo sam sam napravio: u teglu u kojoj je bio domaci, livadski med, ubacio sam dva pakovanja suvih smokava iz marketa, a onda prelio maslinovim uljem, takodje kupljenim u marketu. Bice da je rafinisano. Poslije vise od mjesec dana izgleda ovako. ne znam cemu moze da posluzi, ali vjerujem da ne moze da skodi
Možda ne bi bilo loše zalit sa domaćom rakijom.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 08.04.16 21:44
Možda ne bi bilo loše zalit sa domaćom rakijom.
e, to obavezno u narednih par mjeseci
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 29.09.16 23:50
Moja prva komsinica je u pravu
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 03.09.20 13:39
Travarica, šljivovica, lozovača...ne nužno tim redom Med i sve od meda
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 31.03.22 0:02
Negdje pred koronu mi je nestalo prirodnog meda, i još nisam nabavio, a koristio sam neku "imunitetsku bombu". A nestalo kad je bilo najpotrebnije. Zatrpasmo temu "priroda", pa rekoh da o medu ovdje nastavimo.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 31.03.22 0:08
Ja trosim dosta meda, ali da budem iskren, nemam pojma odakle dolazi. A etiketa sve trpi. Jedno vrijeme, kolega s posla koji zivi na farmi izvan grada prodavao je sve "domace", pilici, jaja, med... Posle smo saznali (kad je napustio firmu) da je uglavnom prodav'o muda pod bubrege. Mislim da je kg meda kod njega kostao nekih $25.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 31.03.22 0:14
pera84 (citat):
Ja trosim dosta meda, ali da budem iskren, nemam pojma odakle dolazi. A etiketa sve trpi. Jedno vrijeme, kolega s posla koji zivi na farmi izvan grada prodavao je sve "domace", pilici, jaja, med... Posle smo saznali (kad je napustio firmu) da je uglavnom prodav'o muda pod bubrege. Mislim da je kg meda kod njega kostao nekih $25.
Ako sam nisi proizvođač, teško je ustanoviti koje je prirodni med, a koji sa primjesama. Brate, naplati koliko hoćeš, ali mi daj ono što tražim. Nekim ljudima je lako prevariti čovjeka, ne brine ih ni savjest, ni obraz, ali jednom se. ipak, mora sve platiti...