FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Domača zdravila 05.01.15 8:21
Ker se bližamo zrelim letom. ,ali pa smo zakoračili že v starost,bi predlagal novo temo. Verjamem,da imate veliko izkustev z boleznimi in njihovim zdravljenjem.Sigurno ste (smo) jih pozdravili tudi z domačo lekarno. Torej-DOMAČA ZDRAVILA
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 05.01.15 8:27
[You must be registered and logged in to see this image.] Košutnik (Gentiana lutea) v žganju. Pomaga pri želodčnih težavah.
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 05.01.15 9:28
A ja od ovakvih "oraščića" pravim oraovaču Sponzovaču a moja Zorica ju konzumira zbog "joda" [You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 05.01.15 10:46
013gonzo (citat):
A ja od ovakvih "oraščića" pravim oraovaču Sponzovaču a moja Zorica ju konzumira zbog "joda"
Najbitnije je, da je oraščica kontroliranog porekla.
_________________ Audaces fortuna iuvat
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 05.01.15 11:13
mirko bratuš (citat):
Ker se bližamo zrelim letom. ,ali pa smo zakoračili že v starost,bi predlagal novo temo. Verjamem,da imate veliko izkustev z boleznimi in njihovim zdravljenjem.Sigurno ste (smo) jih pozdravili tudi z domačo lekarno. Torej-DOMAČA ZDRAVILA
Jako zanimljiva tema kako verujem, da " za vsako bolezen raste travca". O nekoj sličnoj temi sam i sam razmišljao, kako sam baš pred kratkim imao iskustvo alternativnim zdravljenjem - više izceljenjem na duhovnoj bazi. Možda bi bila primernije da otvorim novu temu, ali može biti i skupa.
Dakle, ja sam poprilično skeptik do alternativnog lečenja veznog uz bioenergiju i slično, tako da i Draga Smiljanića, pa i Zdenka Domančića u neku ruku smatram šarlatanima, što ne znači da oponiram tome, da su nekima ili čak mnogima uistino pomogli.
No, više manje sasvim slučajno, imao sam priliku pre neki dan biti na jednom susretu gde se gledao film o Brunu Groeningu. Zna li neko za njega i ima iskustva vezana uz takvo izceljenje? Film je bio u tri dela, pa sam več posle prvog dela med pauzom hteo da idemo, ali žena i sestra su rekle, pa kad smo več tu, čemo još malo pogledati, pa čemo onda za drugu pauzu skliznuti. Ali gledanjem tog drugog dela, ja sam se osječao jako ugodno, tako da smo ostali do kraja, mada su ženske po drugi pauzi htele iči, pa sam ja inzistirao da smo ostali.
Svakako se slažem izrekom - sve je u glavi, pa se mnogo stvari što su u glavi odraze na telu, tako da harmonija uma, duha i tela velikog je značaja.
Može se dokumentarni film i više o Brunu Groeningu nači na linku: [You must be registered and logged in to see this link.]
_________________ Audaces fortuna iuvat
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 05.01.15 19:25
[You must be registered and logged in to see this image.] Šipek (Rosa canina)
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 05.01.15 21:39
mirko bratuš (citat):
Šipek (Rosa canina)
Ya čaj, marmeladu ili nešto treće ?
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 06.01.15 5:42
013gonzo (citat):
A ja od ovakvih "oraščića" pravim oraovaču Sponzovaču a moja Zorica ju konzumira zbog "joda" [You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
kako se pravi orahovaca?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 06.01.15 7:15
Daklem vako, ja pravim rakiju ora'ovaču, a ne liker. Moja žena kaže da joj je dovoljno što sam ja sladak pa neće da pije likere.
Naberem zelene orahe početkom sredinom juna, ako mogu sa različitih oraha / lokacija (ne mešam već svaka u svoju teglu).
Kupim najjeftiniju brlju šljivu ili komovicu zavisi kako je koje godine cena. Iseckam na osmine orahe (pazi prste), stavim u teglu od cca 2 l da je jedno dva do tri prsta naseckanih oraha na dnu. Sipam samo jednu supenu kašiku šećera i nalijem do vrha rakijom. Stavim na sunčani prozor i čekam do kraja jula. Do pre, sad već četiri godine, nisam nikad okretao ili mučkao tegle, ali od tada jednostavno sa orasima nešto nije u redu. Bar ovim iz Beograda i bliže okoline. Podignu se u tegli, ispod bude lepo crno a iznad njih skoro potpuno belo. Orasi koji su ostali na drvetu (opet napominjem nekoliko lokacija), zeleni trule i padaju ???
Kažu da je ora'ovača dobra kao digestiv ali i za podizanje nivo joda u organizmu. Živeli
PS Ako želiš liker onda na dva litra ide cca 10 do 15 supenih kašika šećera i onda mora svkih par dana da se provrti tegla da bi se šećer sav rastopio. Nikako ne otvaraj do kraja procesa odnosno do kraja jula.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 06.01.15 11:36
013gonzo (citat):
Daklem vako, ja pravim rakiju ora'ovaču, a ne liker. Moja žena kaže da joj je dovoljno što sam ja sladak pa neće da pije likere.
Naberem zelene orahe početkom sredinom juna, ako mogu sa različitih oraha / lokacija (ne mešam već svaka u svoju teglu).
Kupim najjeftiniju brlju šljivu ili komovicu zavisi kako je koje godine cena. Iseckam na osmine orahe (pazi prste), stavim u teglu od cca 2 l da je jedno dva do tri prsta naseckanih oraha na dnu. Sipam samo jednu supenu kašiku šećera i nalijem do vrha rakijom. Stavim na sunčani prozor i čekam do kraja jula. Do pre, sad već četiri godine, nisam nikad okretao ili mučkao tegle, ali od tada jednostavno sa orasima nešto nije u redu. Bar ovim iz Beograda i bliže okoline. Podignu se u tegli, ispod bude lepo crno a iznad njih skoro potpuno belo. Orasi koji su ostali na drvetu (opet napominjem nekoliko lokacija), zeleni trule i padaju ???
Kažu da je ora'ovača dobra kao digestiv ali i za podizanje nivo joda u organizmu. Živeli
PS Ako želiš liker onda na dva litra ide cca 10 do 15 supenih kašika šećera i onda mora svkih par dana da se provrti tegla da bi se šećer sav rastopio. Nikako ne otvaraj do kraja procesa odnosno do kraja jula.
nije mi jos posve jasno... sjeckas cijeli plod?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 06.01.15 11:41
Sjecka cijele zelene plodove,nezrele. Kod mene se radi orahovac ali se ne režu plodovi.Ostali postupak skoro isti ,šečer i mješavine rakije je po vlastitom ukusu.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 06.01.15 12:11
lacoš (citat):
Sjecka cijele zelene plodove,nezrele. Kod mene se radi orahovac ali se ne režu plodovi.Ostali postupak skoro isti ,šečer i mješavine rakije je po vlastitom ukusu.
da upravo tako cele zelene da bi više otpustili šmeka, soka, i ostalog. Originalni recept moje majke (koji je naučila u Domaćinskoj školi u Splitu) je da se zeleni plodovi izbodu pletačom iglom i to što debljom, tegle stave na prozor i okreću / mučkaju svakih nedelju dana. ja ga malo pojednostavio jedino što moraš da procediš kada presipaš iz tegle u flašu za pijenje da ni bi bilo i za jedenje he he he
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 07.01.15 1:32
013gonzo (citat):
lacoš (citat):
da upravo tako cele zelene da bi više otpustili šmeka, soka, i ostalog. Originalni recept moje majke (koji je naučila u Domaćinskoj školi u Splitu) je da se zeleni plodovi izbodu pletačom iglom i to što debljom, tegle stave na prozor i okreću / mučkaju svakih nedelju dana. ja ga malo pojednostavio jedino što moraš da procediš kada presipaš iz tegle u flašu za pijenje da ni bi bilo i za jedenje he he he
Ako ne procijedis, imas i meze i pice o istom trosku, a? To je malo gorko, zar ne?
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 07.01.15 7:34
PORUCNIK (citat):
013gonzo (citat):
lacoš (citat):
Ako ne procijedis, imas i meze i pice o istom trosku, a? To je malo gorko, zar ne?
Ne malo već pravi gorki digestiv ili otvarač apetita.
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 07.01.15 11:46
Sacuva koju bocu, dok nadjem zeMsku... Do tad trazim nessto na bazi broma
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 07.01.15 12:47
Uh,vidim ima interesa, pa samo da skrenem pažnju da je kod naruđbe potrebno navesti boju etikete na flaši(plava-crvena).
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 07.01.15 13:29
lacoš (citat):
Uh,vidim ima interesa, pa samo da skrenem pažnju da je kod naruđbe potrebno navesti boju etikete na flaši(plava-crvena).
Ja mogu biti generalni zastupnik za Skandinaviju.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 07.01.15 17:28
Od svake boje po karton. Dolazim sa tri druga da možemo preneti preko grane po karton svaki, a za ženske će mo se valjda snači
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 07.01.15 18:12
Fantje,kaj vam bo to? Mogoče jo bom potreboval na stara leta,vendar rezerve ne bom delal.
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 07.01.15 19:02
Mozeli se naruciti po karton od svake vrste i mogu biti zastupnik za Sumadiju i okolinu.
P.S. Prve kolicine moraju proci rigorozne testove i probe i moraju se dobiti ispod zvanicne cene-(citaj -za dzabe)....
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 07.01.15 19:43
Svaka čast MIRKO za " bom potreboval na stara leta". Ja pomislio da sam već u tim godinama. Mislim da ipak moram da pitam i ženu za mišljenje u kojim sam godinama???
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 16.01.15 19:59
Da se nadovežem na Mirkov čaj za prehladu od maslačka(lapuh),postoji i med od maslačka sa iskrižanim limunom unutra kao efikasno sredstvo protiv kašlja.Osobno se uvjerio u efikasno smanjenje i uklanjanje kašlja.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 07.05.15 14:45
PORUCNIK: komentar modifikovan dana: 08.05.15 6:27; prepravljeno ukupno 1 puta
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 07.05.15 20:36
Mislim, da je došlo do male zabune. Na slici, koju je postavio Mirko je lapuh (slovenačko ime) ili podbjel.
Maslačak je sličan i u SLO ga zovemo regrat. [You must be registered and logged in to see this image.]
Ali u jednom ste u pravu. Oboje su lekovite biljke
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 07.05.15 21:19
U pravu si zokika ta biljka zaista nije maslačak mada je po cvijetu dosta slična ali i ne po stabljici i listu.
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 07.05.15 21:32
Maslačak se koristi za salatu (list, ali ne od svih vrsta) i to dok nema cvetova. Cvetovi se beru i stavljaju u staklenu teglu sa šečerom. Red cvetova pa red šečera i tako do vrha. Zatvori se i postavi na sunce za par nedelja. Dobija se sirup, koji se koristi za lečenje prehlade i slično.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 09.05.15 17:53
[You must be registered and logged in to see this image.] Krvavi mlečnik(Chelidonium majus) Rdeči sok te rastline odstrani (uniči) bradavice.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 18.05.15 18:31
[You must be registered and logged in to see this image.] Žajbelj (Salvia officinalis) Rastlina s tolikimi zdravilnimi lastnostmi,da jo verjetno vsi poznamo.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 18.05.15 18:39
[You must be registered and logged in to see this image.] Ta je za zdravje oči.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 29.05.15 19:08
[You must be registered and logged in to see this image.] Črni bezeg (Sambucus nigra) Prikloni se mu ,ko ga srečaš.
vojniks Džomba
PV BROJ POSTOVA: : 190 ČLAN OD: : 2012-05-20
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 29.05.15 21:29
A tek šumadijska slivovic ispod Kosmaja , nadam se da je ponovo probam za jedno mjesec dana
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 01.06.15 14:42
[You must be registered and logged in to see this image.] Drobnjak (Allium schoenoprasum),skoraj tako zdravilen kot česen (Allium sativum)
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 20.06.15 20:36
[You must be registered and logged in to see this image.] Baldrijan (Valeriana officinalis)-pomirja
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 26.06.15 18:03
[You must be registered and logged in to see this image.] Materina dušica (Thymus) Uporablja se pri bolezni dihal.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 12.07.15 17:26
[You must be registered and logged in to see this image.] Cikorija (Cichorium Intybus L),nadomestek za kavo.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 16.08.15 18:58
[You must be registered and logged in to see this image.] Netresk Baje varuje proti streli (munji).
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Domača zdravila 26.08.15 14:36
Vrlo je neobican ukus sjeckanog bijelog luka pomijesanog s medom. Ne znam cemu sluzi, ali vjerujem da pomaze oporavku od gripa. Samo meni moze da se desi da po ovakvom vremenu dobijem grip...