FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 8 ČLAN OD: : 2014-02-09 Koprivnica
Naslov komentara: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 11.02.14 19:49
Pozdrav svima.. !! Ja sam Miki iz Koprivnice.. Bio sam večim djelom kuhar na karauli Stari Dorjan kod vinograda znači druga karaula od jezera..Starješina mi se tada zvao Krnjić Niko rodom iz Bjeljine. Glavni u komandi u Dorjanu bio je Major Miladin Lukić. preko puta bio je hotel Ei Niš.
18 06 1988 sam stigao u Skopje kao kuhar u VP 3615/3 komandir čete bio je Maros Fabijan..bio sam tamo do 09 09 1988..i nešto malo između tog datuma u Goce Delčev..prekomanda od 09 09 1988 Stumica VP 2724/32 bio sam tamo do 30 09 1988..pa dalje od tog datuma prekomanda u Stari Dorjan VP 9028/5 i do 18 06 1989. bilo mi je super na karauli ..osim što je stariji vodnik prve klase bio dosta strog nije baš imao osmjeha na licu ..niti smo ga imali i mi dok je on bio s nama ..e kad je otišao bili smo ko u Texasu..imali smo dva psa i jednog konja..te dvije svinje..ako se ne varam bio je granični kamen 22 ali nisam siguran 100%.. ako se ko nađe u tome neka se javi ..rado ču popričat o tim danima.. sječam se nekih imena kao što su ... Kohnić Edin desetar iz Mostara.. Valedžić Mijo iz Vrpolja. Ivica Fa iz vojvodine .. Mavlošek Igor iz Slovenije.. itd drugom prilikom sjetim se i drugih ....hvala na pažnji..!!
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 11.02.14 20:07
Pozdrav MIKI-KC. Konacno neko da se javi sa karaule Stari Dojran.Dodushe ja sam bio na karauli 8-9 godina prije tebe. Zanima me sve na karauli,kako si zatekao. Spominjes novog komandira karaule,imash li ike informacije o mom komandiru,Crnogorcu iz Podujeva Milanu Salevicu. Veliki pozdrav,napisi sto znas pa da razmijenimo iskustva. Kuhinje se sjecam,na ulazu u karaulu desno,lijevo je kuhinja-pravo dnevni boravak i trpezarija. Ziveo
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
humka83 Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 368 ČLAN OD: : 2013-01-09
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 11.02.14 20:30
pozdrav MIKI, ljepo je vidjeti i cuti da nam dolazi jos granicara na karaule, te isto drago mi je sto si bio u Goce Delcev, u kojoj sam i ja bio "82 godine te isto tako otisao na granicu GO Gevgelija, te te molim kad odgovoris gore kolegi milutins -u da nesto napises i o boravku u Goce Delcev, naravno ako se sjetis nekih detalja. LP
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 13.02.14 16:23
MIKI-KC (citat):
Pozdrav svima.. !! Ja sam Miki iz Koprivnice.. Bio sam večim djelom kuhar na karauli Stari Dorjan kod vinograda znači druga karaula od jezera..Starješina mi se tada zvao Krnjić Niko rodom iz Bjeljine. Glavni u komandi u Dorjanu bio je Major Miladin Lukić. preko puta bio je hotel Ei Niš.
18 06 1988 sam stigao u Skopje kao kuhar u VP 3615/3 komandir čete bio je Maros Fabijan..bio sam tamo do 09 09 1988..i nešto malo između tog datuma u Goce Delčev..prekomanda od 09 09 1988 Stumica VP 2724/32 bio sam tamo do 30 09 1988..pa dalje od tog datuma prekomanda u Stari Dorjan VP 9028/5 i do 18 06 1989. bilo mi je super na karauli ..osim što je stariji vodnik prve klase bio dosta strog nije baš imao osmjeha na licu ..niti smo ga imali i mi dok je on bio s nama ..e kad je otišao bili smo ko u Texasu..imali smo dva psa i jednog konja..te dvije svinje..ako se ne varam bio je granični kamen 22 ali nisam siguran 100%.. ako se ko nađe u tome neka se javi ..rado ču popričat o tim danima.. sječam se nekih imena kao što su ... Kohnić Edin desetar iz Mostara.. Valedžić Mijo iz Vrpolja. Ivica Fa iz vojvodine .. Mavlošek Igor iz Slovenije.. itd drugom prilikom sjetim se i drugih ....hvala na pažnji..!!
I u moje vrijeme smo imali dva psa,fantoma i bojku.Bojka je bila dosta stara,nismo je vodili na teren.Moguce je da je fantom docekao tebe.Takodje smo imali konja,zvali smo ga "chuks",kao i svinje.Sto se tice broja gr kamena,nisam ni ja siguran,mislim da nam je bio #28,desno od terena za mali fudbal ,prema jezeru. St Vodnik koga spominjes mogao bi biti moj KK Salevic. Ziveo
MIKI-KC Gušter
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 13.02.14 18:12
humka83 (citat):
pozdrav MIKI, ljepo je vidjeti i cuti da nam dolazi jos granicara na karaule, te isto drago mi je sto si bio u Goce Delcev, u kojoj sam i ja bio "82 godine te isto tako otisao na granicu GO Gevgelija, te te molim kad odgovoris gore kolegi milutins -u da nesto napises i o boravku u Goce Delcev, naravno ako se sjetis nekih detalja. LP
Pozdrav Humka bio sam kratko vrjeme u toj kasarni ..znam samo da se otvorila nova kuhinja pa smo morali biti tamo jer su se otvorile dvije ili tri linije za podjelu,, večino sam se tog perioda dizao u tri sata u jutro pa do podjela doručka sam bio u kuhnji .. pa oko osam sati spavanje i cjeli dan slobodno ..sve u svemu bilo je ok ..
MIKI-KC Gušter
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 13.02.14 18:26
milutins (citat):
MIKI-KC (citat):
I u moje vrijeme smo imali dva psa,fantoma i bojku.Bojka je bila dosta stara,nismo je vodili na teren.Moguce je da je fantom docekao tebe.Takodje smo imali konja,zvali smo ga "chuks",kao i svinje.Sto se tice broja gr kamena,nisam ni ja siguran,mislim da nam je bio #28,desno od terena za mali fudbal ,prema jezeru. St Vodnik koga spominjes mogao bi biti moj KK Salevic. Ziveo
da za ovog psa čak mogu reč da nas je dočekao jer je onda dok sam ja bio tamo bio dosta star a i bio je mlađi pas on je ostao dok sam ja otišao..ali ovog starijeg su odvezli nekamo vjerojatno na uspavljivanje još dok sam ja bio tamo.. bio je tamniji.. ovog jednog imam na slici pa ču staviti sliku dok uslikam ..za konja nisam siguran kako se zvao.. samo znam da sam jednom za vikend išao po kruh u karaulu na jezeru.. po povratku smrad konjski mi je pobjegao u grčku smješno ali istinito.. da ga nisam ulovio još i danas bi vjerojatno bio u zatvoru heheh. bio je oko sto metara u grčkoj ..ali sam ga uspio uloviti..na svoju sreču..poslao sam i zahtjev prijatelju u Dugopolju on je bio kerovođa pa možda zna nešto više..!!
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 13.02.14 18:40
Hehe,vjerovatno se radi o "Chuksu",bio je zaista nepredvidiv.
milutins: komentar modifikovan dana: 17.02.14 20:56; prepravljeno ukupno 1 puta
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 13.02.14 19:16
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 13.02.14 23:12
Ni blizu.
manojlovic srdjan Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2016-03-30
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 31.03.16 16:35
[You must be registered and logged in to see this link.]a dok nisi dosao....katastrofa.jeli iz pocije.iza kantine je bila "kuhinja".ko prasici...
Lala Basaid Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 453 ČLAN OD: : 2014-01-09
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 31.03.16 20:36
MIKI-KC ja sam bio na Karauli NIKOLIC verovatno znas gde je bio sam od 15 maja 1987 do 15 januara 1988 verovatno si cuo sta se desilo na mojoj karauli posto su se 2 vojnika udavila pisi sta znas to je bilo u tvoje vreme. Moj drug iz cete je bio na tvojoj karauli isto kad i ja i dan danas smo u kontaktu.
MIKI-KC Gušter
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 01.04.16 21:34
Pozdrav graničarima...!! Srdjan koje vrjeme si bio tamo ili se znamo mozda..??Lala sječem se nekih detalja da se nesto pričalo o toj karauli i nekom događajima ali sam zaboravio o čem se radilo.. ali mi se čini da se govorilo da su upucani ali ali..nisam 100% siguran..
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 01.04.16 23:10
Seti se sta se pricalo jer jedan se javio bio je isto kad i ti samo sto je on bio na toj karauli NIKOLIC rekao je da su se udavili. Kako ti je bilo na karauli dali su i vas kuvare kada ste dosli terali u patrole da upoznate reon kod mene na karauli kada su novembra stigla 2 kuvara prvo su cepali patrole dve nedelje da upoznaju reone.
manojlovic srdjan Gušter
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 03.04.16 12:15
jun-decembar 88-me pa otkomanda na plackovicu do juna 89-te.ako si dosao kad ja mislim da jesi....onda verovatno poznajes misela,nesecam se prezimena,decko je iz beograda.upoznali smo se u vozu kad smo dolazili na odsluzenje,kad je zavrsio obuku dosao je u goce delcev.
MIKI-KC Gušter
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 04.04.16 23:08
Lala.. kad sam došao na karaulu nije blo kuhara nego je neki vojnik iz Crne Gore kuhao ali nije bio kuhar nego kužio se u kuhanje.. kad sam došao odmah u kuhnju i ni mrdac iz kuhnje.. a za reon ja sam se tražio da mi vodnik odobri da malo protegnem noge i ispunio mi želju.. pa je poslije doašo još jedan kuhar pa mi bilo lakše. nemogu se pohvalit da sam baš bio neka dzomba od do sam morao kuhati pa tri dana prije skidanja došao u posjet genaral potpukovnik iz treče armijske oblasti i to se spustio sa helikopterom kod nas pilot bio kapetan..razlog nešto nije bilo u redu na granici tromeđja pa je popravni bio na našoj karauli.. neču se hvalit ali bio sam proglešan kao drugi kuhar najbolji na granici.. eto ipak nešto..bolji od mene je bio na karauli Nikolic.Tako da sam se naglancao kuhinje ko bjesan .. Srdjan sječam se mishela u Đorđe Peteov.. ali taj je pobjegao natrag kuci u Beograd toga se sječam po tome a tako se i zvao..
manojlovic srdjan Gušter
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 05.04.16 13:50
neko je nesto od nas dvojice pobrkao...misel i ja smo dosli u skoplje istim vozom.tu smo se i upoznali.a skinuo se kad i ja i istim vozom se vratili.pricamo li o klasi jun 88/89-ta?
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 05.04.16 16:16
MIKI-KC (citat):
Lala.. kad sam došao na karaulu nije blo kuhara nego je neki vojnik iz Crne Gore kuhao ali nije bio kuhar nego kužio se u kuhanje.. kad sam došao odmah u kuhnju i ni mrdac iz kuhnje.. a za reon ja sam se tražio da mi vodnik odobri da malo protegnem noge i ispunio mi želju.. pa je poslije doašo još jedan kuhar pa mi bilo lakše. nemogu se pohvalit da sam baš bio neka dzomba od do sam morao kuhati pa tri dana prije skidanja došao u posjet genaral potpukovnik iz treče armijske oblasti i to se spustio sa helikopterom kod nas pilot bio kapetan..razlog nešto nije bilo u redu na granici tromeđja pa je popravni bio na našoj karauli.. neču se hvalit ali bio sam proglešan kao drugi kuhar najbolji na granici.. eto ipak nešto..bolji od mene je bio na karauli Nikolic.Tako da sam se naglancao kuhinje ko bjesan .. Srdjan sječam se mishela u Đorđe Peteov.. ali taj je pobjegao natrag kuci u Beograd toga se sječam po tome a tako se i zvao..
MIKI-KC karaula NIKOLIC JE MOJA KARAULA pisacu ti kako smo mi 1987 imali hrane dali ste i vi imali 5 puta sledovanje za obrok mislim na DORUCAK, MARENDA svaki dan i subota i nedelja RUCAK, D4 to je dva sendvica i 1/4 cokoladnog mleka i VECERA plus kada se dodje iz patrole nocu ko je gladan uvek ima DRNC se nije kuvao na mojoj karauli kuvalo se sta je vojska trazila.
MIKI-KC Gušter
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 08.04.16 9:22
manojlovic srdjan (citat):
neko je nesto od nas dvojice pobrkao...misel i ja smo dosli u skoplje istim vozom.tu smo se i upoznali.a skinuo se kad i ja i istim vozom se vratili.pricamo li o klasi jun 88/89-ta?
Da radi se o klasi jun 88/89. 18 06 1988 došao sam na obuku u Đorđe Petrov bio tri mjeseca pa u Strumicu bio oko mjesec dana pa u Stari Dorjan do kraja vojnog roka..A u Goce Delcev bio sam nekoliko dana na ispomoci jer se otvorila nova kuhinja..Napši u kojoj si četi bio U Đorđe Petrov.? jer bila su četvorica iz mog mjesta raspoređeni po četama .. bile su čini mi se prva,druga,treča i četvrta kuharska..
MIKI-KC Gušter
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 08.04.16 9:24
manojlovic srdjan (citat):
[You must be registered and logged in to see this link.]a dok nisi dosao....katastrofa.jeli iz pocije.iza kantine je bila "kuhinja".ko prasici...
U kojem mjestu..??
MIKI-KC Gušter
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 08.04.16 9:32
Lala Basaid (citat):
MIKI-KC (citat):
MIKI-KC karaula NIKOLIC JE MOJA KARAULA pisacu ti kako smo mi 1987 imali hrane dali ste i vi imali 5 puta sledovanje za obrok mislim na DORUCAK, MARENDA svaki dan i subota i nedelja RUCAK, D4 to je dva sendvica i 1/4 cokoladnog mleka i VECERA plus kada se dodje iz patrole nocu ko je gladan uvek ima DRNC se nije kuvao na mojoj karauli kuvalo se sta je vojska trazila.
Istina i kod nas se nije kuhalo bas po sledovanju nego po željama.. imali smo ključ od ostave koji je prelazio iz klase u klasu ..inače ga je imao samo starješina .. jelo se po propisima dok je bio vodnik sa nama a dok nije bili smo slobodniji... neznam kako postaviti sliku pokušao sam ali ne kužim trenutno sistem.. dok skužim postavim slike karaule i mojih graničara..
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 08.04.16 11:28
Na mojoj Karauli je duzio kljuc od hrane desetar koji je pisao sta je dato za obroke kad sam stigao preouzeo je desetar septembarske 1986 klase kada je otisao preuzeo je moja klasa jer smo mi bili onda dzombe tako da nas st.vod. VINCETIJEVIC uopste nije vodio racuna knjige su se vodile a jelo se sta je vojska htela mogu da ti napisem sta se jelo od dorucka do vecere.Za slike imas uputstvo kako da stavis. Poz
manojlovic srdjan Gušter
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89 11.04.16 1:23
ja i misel smo dosli 15.06.1988.on u djorce petrov ja u goce delcev.u septembru je doso u goce delcev i tu se i skinuo.zajedno smo se i vracali kuci.ja sam bio u bataljonu veze do decembra i onda do kraja roka u otkomandi na plackovici kod stipa.neki iz moje cete su bili na dojranu...objekat ili sta vec su zvali furka.neki su isli za pirot....misela posle skidanja,nazalost,nisam nikada video.iako zivimo ili smo ziveli deset kilometara jedan od drugog.a kad vec pricate o klopi.....u zivotu nisam pojeo vise kremipana,euroblikova,napio se sokova i dugotrajnog mleka.pa na strazu se islo sa pola litre kravice i dva pakovanja kolutica.sve to umesto maske...i naravni kasike.joj majko kad se izmrvi onako u celofanu i sipa u mleko......pa dobro i kasika ostane i jos jedan primer....celo pile poneto u patrolu,na poljancetu zalozena varta i udriiiiii.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Skopje / Strumica / Stari Dorjan- 88/89