FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj

Go down 
+21
Stanko1
Engels
mirko bratuš
jozl52
Mladjo
puc(f)lek
Kuhar-Debar.
Gringo
Četni evidentičar
Srdjan Radovanov
gerard ford
vladimir
VBČ
dražen
lacoš
Max Blitz
Stazio
Kukuriku
dpuric
milutins
stari FAZAN
25 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3
AutorPoruka
stari FAZAN
Vodnik I klase
Vodnik I klase
stari FAZAN

BROJ POSTOVA: : 556
ČLAN OD: : 2013-12-11
M(j)esto JUZNA AUSTRALIA, ADELAIDE

GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime12.08.14 10:05

VISE O OVOJ GLJIVI JE   U wIKIPEDIJI ...
POD:

[You must be registered and logged in to see this link.]

bila je zvana :
Agaricus nudus
Tricholoma nuda
ali sad je ;
Lepista nuda po zadnjoj klasifikaciji.

ODLICNA GLJIVA i ja je volim jer je mozes staviti u zamrzivac 
i zamrznuti i ne gubi svojstva okusa ni kvalitete.
Na vrh Go down
Četni evidentičar
Podporučnik
Podporučnik
Četni evidentičar

BROJ POSTOVA: : 1310
ČLAN OD: : 2014-01-18
DOB : 55
M(j)esto Tu i Tamo

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime12.08.14 21:17

Stari fazan moram reči, da modrikače nikad nisam ubrao, ma da sam je več video. Možda ču zahvaljujuči tebi jednom napraviti probu, ma da sam što se gljiva tiče dosta konzervativan.

Inače ja sam danas, za vreme šetnje sa psima, nabrao tu malo košaricu. 

[You must be registered and logged in to see this image.]

No, kad sam to doma lepo stavio na stol i nije bilo tako malo. I malu su starije ali od stare koke najbolja supa. No moram reči, da gljive ove godine slabu rastu, ako usporedim prošlima dvema godinama. 

Podporučnik
Podporučnik

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1636
ČLAN OD: : 2014-03-12
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime10.03.15 14:24

Gringo (citat):
Misliš jestiva!!!![You must be registered and logged in to see this image.]
Gringo javi se ... Crying or Very sad
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan
Kapetan
lacoš

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3968
ČLAN OD: : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime01.09.15 13:35

Danas prvi put ove godine da se nešto pronašlo cheers

Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime03.09.15 23:10

..Gringo  nam je bio vrhunski poznavatelj gljiva..
Na vrh Go down
Kuhar-Debar.
Podporučnik
Podporučnik
Kuhar-Debar.

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1419
ČLAN OD: : 2015-01-21
M(j)esto BIH-USA.

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime30.09.15 2:49

dpuric (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.]    [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] 

jestive gljive u mome kraju koje konzumiram
U mome kraju ove zute su Lisicarke,druga slika vrganji svima poznati a na trecoj slici crvena pecurka i ja bih je nazvao pecurka svih pecurki.
Na vrh Go down
puc(f)lek
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
puc(f)lek

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 323
ČLAN OD: : 2016-02-29

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime21.09.16 19:44

Jos ih ima, 4 kg i 3 sata "setnje" za duso i tijelo.

Na vrh Go down
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime21.09.16 22:32

Lisičke.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Forumska Spomenica 2009 FS
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4601
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 63

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime22.09.16 4:03

Nadam se da jeste lisicarka.Ona je kod nas najpopularnija gljiva ali se i najlakse zamijeni za jednu otrovnu vrstu, nemogu se sjetiti imena, znam ih razlikovati.
Lisicarka je uvijek u grupi jedna pored druge, drska i klobuk se ne odvajaju jasno, bolje reci nema izrazene granice, raste ispod lisca.
Ova njoj slicna otrovnica raste na panju, jedna na drugoj i ima jasno odvojenu drsku.
Po boji su manje vise identicne.
Znaci ako vidis nesto slicno lisicarki na panju, poredano ne u nizu nego kao busen- jedna na drugoj - ne uzimaj niti u ruku.
U mom kraju je bilo teskog trovanja od gljive za koju su smatrali da je lisicarka.

Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
puc(f)lek

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 323
ČLAN OD: : 2016-02-29

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime25.09.16 10:17

Ne znam im ni ja ime ali (mislim Very Happy ) da znam koje mislis. Inace, ostavim sve, u sto nisam siguran.
 Vec lisicki, onih pravih, ima vjerovatno preko deset razlicitih vrsti. Najbolje su one velike, brzo naberes, brzo operes i dugo  jedes.
I lisicka je najbolja gljiva, po mom ukusu.
Na vrh Go down
Mladjo
Razvodnik
Razvodnik

BROJ POSTOVA: : 246
ČLAN OD: : 2012-03-31
DOB : 54
M(j)esto Kicevo Makedonija

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime23.11.16 14:12

Četni evidentičar (citat):
Stari fazan moram reči, da modrikače nikad nisam ubrao, ma da sam je več video. Možda ču zahvaljujuči tebi jednom napraviti probu, ma da sam što se gljiva tiče dosta konzervativan.

No, kad sam to doma lepo stavio na stol i nije bilo tako malo. I malu su starije ali od stare koke najbolja supa. No moram reči, da gljive ove godine slabu rastu, ako usporedim prošlima dvema godinama. 

e sad samo jos koja boca vina i ...
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime23.11.16 14:21

Mladjo (citat):
....e sad samo jos koja boca vina i ...

Davno sam još skužio/osjetio da mi ne odgovara kombinacija jela od gljiva i alkoholnog pića.
Dođe mi nelagoda i lagana mučnina...

Mada broj vrsta gljiva koje sam ja probao nije veliki.

Na vrh Go down
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime23.11.16 14:34

Mladjo (citat):

Ovo ti je šljivovica u Čuturi dobro zalivena i ugojena u titovom Jozinom  sosu sa crvenim cvjetićima koji po potrebi boju mijenjaju  ovisno od smjera vjetra dragi druže.Ovo je vrganj.
Na vrh Go down
Mladjo
Razvodnik
Razvodnik

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime24.11.16 10:44

gerard ford (citat):
Mladjo (citat):

Ovo ti je šljivovica u Čuturi dobro zalivena i ugojena u titovom Jozinom  sosu sa crvenim cvjetićima koji po potrebi boju mijenjaju  ovisno od smjera vjetra dragi druže.Ovo je vrganj.
Koliko sam ih pojeo i ubrao  ni sam neznam  ...ali sad gde sam nema tih stvari ...a meni pase jedno belo makedonsko posle Vrganja ili srndaca ...lisicarke i one druge  sam jeo dosta ali mi se nije bas nesto pilo posle ...steta nemam slike ...
Na vrh Go down
jozl52
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
jozl52

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 788
ČLAN OD: : 2016-09-07
DOB : 72
M(j)esto kočevje

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime24.11.16 14:09

pravijo, da so samo za enkrat, so pa lepe...

samo poglejte kako so posejane bele pike, z matematično natančnostjo

jozl52: komentar modifikovan dana: 24.11.16 17:16; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
jozl52
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
jozl52

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto kočevje

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime24.11.16 14:21

vele prašnicae, te pa niso samo za enkrat, tu se je jedlo in tudi "samo malo popilo", (pazite zlatorog je samo za ilustracijo, to ni reklama, bog ne daj...) če se nebi, nebi zdaj pisal...:

Na vrh Go down
jozl52
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
jozl52

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto kočevje

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime24.11.16 21:51

nevem kakšne so, ampak so pa lepe:

Na vrh Go down
Mladjo
Razvodnik
Razvodnik

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime30.11.16 8:48

jozl52 (citat):
pravijo, da so samo za enkrat, so pa lepe...

samo poglejte kako so posejane bele pike, z matematično natančnostjo

Vidis da nije dobro sve sto je ljepo ...ove jednokratne nikome ne trebaju
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4601
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 63

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime30.11.16 13:54

Gljive su vam kao zene.Sto je lepsa sve je otrovniija Very Happy .

Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
jozl52

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto kočevje

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime30.11.16 14:14

ja res je lahko bi se primerjalo z ...

tiste debele zavaljene "prašnice" (prava gospodinja) so bile res odlične, znajo vse... queen  drunken

"mušnice" (starlete - sponzoruše) tiste lepe rdeče elegantne, z belim mejkapom, to je pa samo za pokazat enkrat dvakrat, kako je oh in sploh in, da čim prej pozabiš, vse ostalo je pa jebiga Evil or Very Mad
Na vrh Go down
mirko bratuš
Kapetan
Kapetan

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3737
ČLAN OD: : 2012-04-15
DOB : 77

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime08.10.17 4:55

Na vrh Go down
Engels
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 22
ČLAN OD: : 2016-08-10
DOB : 86
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime29.05.18 23:00

dpuric (citat):
Samo ovde ljudi ne znaju (ili nece da znaju) kako se beru pecurke. Nema nozic. Kidanje iz korena i tako ih utiru. Ima jos par jestivih vrsta koje poznajem i koristim.
Istaknuti stručnjak za gljive dr. Božac Romano a prije njega i Foht tvrde da se gljive ne sjeku nožem niti čupaju iz zemlje već da se uhvate rukom oko stručka a zatim lagano okreću u smjeru satne skazaljke dok se ne odvoje od svoga micelija. Zatim to mjesto ponovo pokriti sa zemljom. U protivnom, ostatak odrezanog stručka napadaju razne bakterije nesvojstvene gljivama pa tako mogu uništiti čitav sistem podzemnih micelija koje služe za razmnožavanje gljiva i mikorizu.
Na vrh Go down
Engels
Gušter
Gušter

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime30.05.18 18:24

lacoš (citat):
Jesu li to livadske pečurke?
Prema prikazanom staništu i čokoladno smeđem himeniju /listićima/ vizualno bi se dalo zaključiti da su to gljive iz roda agaricus. Dalja determinacije prema priloženim fotografijama može biti samo nagađanje. Daklem, ako smatramo da je to agaricus xantoderma, treba uzeti nožić, aksijalno zarezati pri kraju stručka i u koliko požuti zanači da je to ona. Osim toga mirisom svježa agaricus xantoderma podsjeća na tintu ili karbol. To se posebno osjeti prilikom termičke obrade. Ja sam je jednom nepažnjom svrstao u jestive gljive i sa ostalima počeo pripremati "meni". Međutim ubrzo sam morao provjetriti kuhinju i baciti svo pripremljeno jelo jer je jako zasmrdila po tinti.
Inače agaricus xantoderma nije smrtno otrovna gljiva ali njena konzumacija izaziva probavne smetnje koje ako nismo pretjerali u količini brzo prolaze.
Na vrh Go down
Engels
Gušter
Gušter

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime30.05.18 19:03

puc(f)lek (citat):
Ne znam im ni ja ime ali (mislim Very Happy ) da znam koje mislis. Inace, ostavim sve, u sto nisam siguran.
 Vec lisicki, onih pravih, ima vjerovatno preko deset razlicitih vrsti. Najbolje su one velike, brzo naberes, brzo operes i dugo  jedes.

Radi se o gljivi iz porodice Agaricales omphalotus" a konkretno ovoj je latinsko ime  " OLEARIUS" a na narodnom jeziku i Hrvatskoj joj je naziv ZAVODNICA. Sam narodni naziv govori o tome koliko je slična lisičici i da neiskusnog sakupljača gljiva može zavesti i zamjeniti za istu. U Primorju je dosta česta gljiva ali raste isključivo uz drveće a najčešće uz panjeve maslina. Dosta je teška otrovnica.Imam dosta lijepih fotografija ove gljive ali na žalost ne uspjevam je staviti na forum.

Da se od neznanja umire ja bih umrao u najvećim mukama.
Na vrh Go down
Engels
Gušter
Gušter

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime31.05.18 12:44

Na vrh Go down
Engels
Gušter
Gušter

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime31.05.18 23:15

Engels (citat):
puc(f)lek (citat):

Radi se o gljivi iz porodice "Marasmiceae,Agaricales " a konkretno ovoj je latinsko ime  "OMPHALOTUS OLEARIUS" a na narodnom jeziku i Hrvatskoj joj je naziv ZAVODNICA. Sam narodni naziv govori o tome koliko je slična lisičici i da neiskusnog sakupljača gljiva može zavesti i zamjeniti za istu. U Primorju je dosta česta gljiva ali raste isključivo uz drveće a najčešće uz panjeve maslina. Dosta je teška otrovnica.Imam dosta lijepih fotografija ove gljive ali na žalost ne uspjevam je staviti na forum.

Da se od neznanja umire ja bih umrao u najvećim mukama.
Na vrh Go down
Engels
Gušter
Gušter

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime08.06.18 23:19

stari FAZAN (citat):
Puricu...vidim 
bavis se s
a Lisicarkama, Vrganjima i Blagvama... !!!
/sve sam to brao... ali ovdje im samo vrganja- ako si vidio one na mom sotolu...
to su Australski vrganji- (*koje niko ziv ne zna ovdje)
i ja sam im usao u trag  pa sada Jun July ... berem sa drugarem !!!

pozdrav
Ova treća po redu gljiva je iz porodice Amatitae a latinski naziv Amanita cezarea, odnosno carska gljiva. Kruže priče među gljivarima da je u starom Rimu samo cezar /car/ smeo da ih jede a za druge je važila zabrana. To je u svijetu gljiva jedna od najboljih i najukusnijih ali u principu i nešto ređa populacija.
 U Hrvatskoj je Zakonom o zaštiti gljiva,  zabranjeno sakupljanje ove gljive. Koristim pravilan naziv "sakupljanje" gljiva a ne "branje". Bere se bilje, boranija, cveće i sl. Bar tako je to riješeno u gljivarskim enciklopedijama i literaturi ozbiljnijih autora.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime16.03.19 14:02

Za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda (gljive i dr.) za osobne potrebe, potrebno je imati dozvolu koja se izdaje bez naknade.
Na dozvoli je navedeno čega se i koliko može sakupiti dnevno, a ova je s fb, tako postavljena, pa se ne vidi sve navedeno baš u cijelosti, ali mislim da se otprilike može imati uvid.

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime16.03.19 15:27

Max Blitz (citat):
Za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda (gljive i dr.) za osobne potrebe, potrebno je imati dozvolu koja se izdaje bez naknade.
Na dozvoli je navedeno čega se i koliko može sakupiti dnevno, a ova je s fb, tako postavljena, pa se ne vidi sve navedeno baš u cijelosti, ali mislim da se otprilike može imati uvid.

Čuo sam da u HR se plaća sve šta se ubere u šumi. Kao, 7 lipa po prutiću neke biljke.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime16.03.19 17:32

PORUCNIK (citat):
Čuo sam da u HR se plaća sve šta se ubere u šumi. Kao, 7 lipa po prutiću neke biljke.

Prije 2018. trebala se plaćati naknada; jedan dan skupljanja biljaka 10 kuna, za vikend 20 kuna, tjedan skupljanja 70, a za mjesec 150 kuna.
Za prikupljanje u komercijalne svrhe, plaća se naknada npr. za stručak od 40 šparoga, odnosno stručak od 40 listova medvjeđeg luka tri kune plus PDV.
Stručak šparoga na tržnici je od 20 do 40 kuna, 50 čak.
Nije to baš tako stogo niti se može sve kontrolirati, ali je dobro da postoje pravilnici.

Brojni građani i izletnici su inače štetočine jer ne znaju kako se ispravno bere pa trgaju s korijenjem, neselektivno čupaju odnosno uništavaju kako god stignu.

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP
BROJ POSTOVA: : 15044
ČLAN OD: : 2009-05-01

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime16.03.19 18:21

Max Blitz (citat):

Brojni građani i izletnici su inače štetočine jer ne znaju kako se ispravno bere pa trgaju s korijenjem, neselektivno čupaju odnosno uništavaju kako god stignu.
smijehx

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime19.11.19 3:49

Stanko1
Podporučnik
Podporučnik
Stanko1

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1905
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 75
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime22.11.19 12:22

Ja volim jesti gljive. Moja pokojna mama je nekada znala nakupovati vrganje na Trešnjevačkom placu i spremati ih kao gulaš. Te gljive na tržnici redovito su kontrolirali nadležni inspektori i nije bilo bojazni za zdravlje, iako su jednom kod neke babe među vrganjima našli ludare (Boletus satanas). Pa su i babu i njezine gljive udaljili sa tržnice.
Sve su gljive jestive, ali neke samo jedanput. Kako se ne razumijem dobro u gljive ne pada mi na pamet da ih berem sâm, bez iskusnog gljivara u društvu. Više puta sam bio u berbi s vjenčanim kumom Dubravkom, dobrim poznavateljem gljiva, koji mi je pokazivao koje da berem. Posebno pamtim jednu berbu u Hrvatskom Zagorju krajem kolovoza/augusta 1991. Lokaciju, naravno, neću odati.  Wink Nabrali smo vrganja za dvije košare, a išli smo paralelno po dva šumska puteljka. Kad bih nešto primijetio pozvao bih Dubravka da dijagnosticira potencijalni plijen. U jednom trenutku primijetio sam uz rub šume masu nečega što liči na jaja na oko. Nisam imao pojma što je to pa sam pozvao Dubravka. A njemu sline na usta pa vikne: - Stanko, to su blagve! - Nisam imao pojma da su oni ''žutanjci'' zapravo klobuci blagvi. Odmah smo ih pobrali i strpali u košare. Meni je blagva najukusnija gljiva, a kada nas Dubravkova supruga ponudi palačinkama s blagvama to je bolje od carske trpeze.
Putem smo sretali i druge gljivare. Zanimljivo je da lokalni stanovnici nisu brali ništa osim vrganja. Jedan od njih nas je pitao: - Dečki, zakaj ste to ubrali? 
- A zakaj bi, da jedemo. 
- Pa to vam nisu vrganji, to su gljive!  lol!

Meni najukusnija gljiva - blagva:

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime23.11.19 0:42

Ovo raste u mom voćnjaku, a pojma nemam koje su i kakve gljive...

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 13028
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 57
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime27.09.20 17:46

Gljivarstvo je jako zanimljiv hobi,ako znaš razlikovati gljive.
To je kao kod minera,možeš pogriješiti samo jednom.
Tko to dobro nauči,ima višestruku korist. Na svježem je čistom zraku,puno se hoda odn.pješači i jošimaš od toga neku korist za sebe odn.obitelj ili za druge da se proda.
Ja ih osobno ne podnosim jer ih teško probavljam. Kod nas su popularne lisičarke,vrganji i pečurke.
I dobra je stvar što studenti šumarskog fakulteta imaju osim lovstva praktični predmet i gljivarstvo što je jako dobro.
Ukazujem na činjenicu da u RH se ne smije odlaziti slobodno u šumu tadi gljiva nego se to posebno plaća i najavljuje..nevjerojatno!
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime27.09.20 20:06

Naj bolje su gljive one kupovne.
100% si siguran da nisu otrovne.
Za ove šumske nikada nisi siguran.Suspect
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime27.09.20 20:17

PORUCNIK (citat):

Ovo raste u mom voćnjaku, a pojma nemam koje su i kakve gljive...
Nisam ni ja sa njima dobar.
Mogao bi umrijeti od gladi što se tiče poznavanja jestivi od nejestivi.
Ali ovako listajući na brzaka sliči mi da gljivu koja se zove SIVI LUPINAR. Suspect

PORUCNIK voli ovaj upis

Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime27.09.20 22:03

U njih se ne razumijem..a nemam neku volju ni za učenje.
Slavonac sam..pa mi igra ona: Ako nema mesa,odmah me ubij,nemoj me mučit!
Da ss razumijemo..volim ja i ribu i morske plodove,ali u granicama normale,premda je ta spiza puno boja od naše kontinetalne
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime27.09.20 23:53

Vojnik Graničar (citat):
Naj bolje su gljive one kupovne.
100% si siguran da nisu otrovne.
Za ove šumske nikada nisi siguran.Suspect  
Mnogo češće se otruju poznavaoci od ovakvih, poput mene Suspect

Vojnik Graničar voli ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime28.09.20 8:28

Bravo Poručniče, slažem se i priklanjam se tvojem mišljenju.
Ne treba se s njima igrati. Posljedice trovanja su strašne i izravno utječu na vitalne organe, mozak i srce

Vojnik Graničar voli ovaj upis

Na vrh Go down
mirko bratuš
Kapetan
Kapetan

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime08.10.20 18:18

Na desno-poraaaavnaj se.
Na vrh Go down
Brkakougar
Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1557
ČLAN OD: : 2015-01-15

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime08.10.20 21:40

Cini mi se druze Mirko da se ove jedu samo jednom u zivotu...
Na vrh Go down
mirko bratuš
Kapetan
Kapetan

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime08.10.20 22:29

Brkakougar (citat):
Cini mi se druze Mirko da se ove jedu samo jednom u zivotu...
Ne,so zelo okusne.Mi jim pravimo dežnikarce,marele itd. Macrolepiota procera po lat.
Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime08.10.20 22:36

Brkakougar je kao i ja...zazire od gljiva..sve su vrlo ukusne i jestive jednom u životu Laughing
Na vrh Go down
mirko bratuš
Kapetan
Kapetan

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime03.10.21 19:00

Strupene,vendar lepe za oko.
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj   GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj - Page 3 Icon_minitime

Na vrh Go down

GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj
Na vrh 
Stranica 3/3Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3
 Similar topics
-
» Uzgoj koka na otvorenom