FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
ko god zeli da se bavi sa sakupljanjem ljekovitog bilja i posebno sakupljanjem GLJIVA volio bi da mi se javi !!!
stari FAZAN: komentar modifikovan dana: 05.02.14 14:51; prepravljeno ukupno 1 puta
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 04.02.14 4:15
One gljive sto si pokazao na slici.MnOOgo je vremena proslo od kako se ne bakcem sa botanikom,mada sam nekada sakupljao gljive. Tesko da bih se usudio pokusati utvrditi o kojim vrstama gljive je rijec? Kako si ih ubrao/pronasao?Mi shumari smo znali koristiti izraze kao npr "nacicete ih u kolu"Kada otkrijemo jedno nekada je to sasvim dovoljno da se vratimo kuci sa punom vrecom. Nadam se da si me razumeo. Jedan od nacina pronalaska,ali i olaksanja prilikom identifikacije je taj sto se manje vise zna oko kojeg liscara ili cetinara rastu pojedine gljive,u koje doba godine i td.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
stari FAZAN Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 556 ČLAN OD: : 2013-12-11 JUZNA AUSTRALIA, ADELAIDE
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 04.02.14 5:27
MilutinS pozdrav ! ja se sa tim GLJIVAMA bavim jos od izlaska iz JNA...dakle ima tome 30 godina. Period prije onog NASEG"ww3"-rata... BAVIO SAM SE VRLO INTENZIVNO-po terenima Hrvatske i Bosne, a kasnije Vojvodine. / Veliki problem mi je bio kada sam otisao iz nasih krajeva u AUSTRALIJU...jer sam odma shvatio da sve sto sam bio znao - mogu saviti u kantu za smece.... Pa sam imao 4-5 godina i TOTALNI PREKID...ali- jednom prilikom sam nesto pronasao i ... drzi vamo, drzi tamo...polako krene stara ljubav da se pali ... NABAVIM SVEMOGUCU LITERATURU PONOVNO... jer ONU moju Gljivarsko/Biljnu Biblioteku IZ ONIH vremena su progutala Ratna seljenja... I TAKO KRENUO SAM PONOVNO... i sad imam neke drugare koji su uz mene postali ZAGRIZENI...hehe... bas mi jedan neki dan kaze na poslu...ajoj...kad ce Juni July da IDEMO U GLJIVE !!! HEHEHE...ja se odvalio smijati : "JUNI ce za 6 mjeseci ..kao sto izgleda... Ali STA JE TO ZA NAS !!!??? !!! SITNICA !!!" hehehe kazem mu ja... / To sto si napisao - vrlo je ograniceno u tacost !!! mada JESTE TACNO... ali ne moze se na to pouzdavati...
SA GLJIVAMA ne mozes ici logikom...: "...a znam ja te "Petrovice" oni zive u ovoj ULICI..."
nego: "... ja znam tog Petrovic Petra LICNO I PRESONALNO- po liku, i naliciju i glasu mirisu i okusi !!!
(*EEE tek ONDA MOZES DA GA VODIS KUCI... PA POD ONOG SVEDSKOG JARCA !!!(*AKO si pratio temu).. he ...) / ovo ti je gljiva za branje u sred zime !!! POSTO JE KOD VAS GORE BAS SADA VRIJEME ZA TO... Ovdje je ja nisam uspio naci-mada sam na Internetu naletio na neki raport o njoj u NSW ALE NE I KOD NAS... PRE SUHO I PRE VRUCE JE OVDJE ZA NJU.
BARSUNASTA PANJEVCICA !!! / ja je redovno brao...i pravio kiselu salatu od nje i sa jajima i sa kobasam i mesom i na razne nacine !!! / ZAMISLI IZNENADJENJA- u sred zime odem u sumu i polja i vratim se sa kantom gljiva... zovnem prijatelje na veceru pa tu uz Vince i Gljive pricamo i dryuzimo se !!! a vani promice 1991. 1992. 1993. 1994. VOJVODINA.. RAVNA....ko ogromn zaledjeni travnati tepih, izukrstan zelnim sirokim rijekama.... samo fale SANKE...pa TABLA SAMPITA I ONO LADNO PIVO... CRNO !!! Bile RATNE GODINE pa nismo kukali jer smo ipak dobro prolazili u sveopstoj LUDNICI !!!
stari FAZAN: komentar modifikovan dana: 05.02.14 12:07; prepravljeno ukupno 1 puta
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 04.02.14 6:03
Nije mi nepoznato da neke gljive rastu zime,za ovu panjevcicu nikada nisam cuo,pretpostavljam da je nema u mome kraju. Zimi si kod nas mogao naci "bukovacu". ps-bila je nekakva panjevcica,cini mi se na bukovim panjevima-samo smo je brali(raste)u prolece i jesen-definitivno ne ta tvoja,ova" nasa" je bila svetlija. Kod mene je vrganj bio zakon,mlijecnica,lisicarka.....
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 04.02.14 6:36
da da ... BUKOVACA je bila moje VOJVODJANSKO OTKRICE... !!! / I dan danas mi ljudi salju poruke i sjecaju se tih dana kad smo ih brali i pekli
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 04.02.14 6:43
EVO VJEROVAO ILI NE... !!! OVO JE FOTOGRAFIJA IZ 1993. BAS OVAKAV NEKI PERIOD...IZA NOVE GODINE... NA ULICI ISPRED NASE KUCE U vojvodini... IZRASLE OVE PANJEVCICE...I TU JA NJIH OTKRIJEM ... PA KASNIJE KRENEM U otkrivanje po okolnim nasipima i sumicama... radi se o super kombinaciji jer treba da znas tacan PANJ GDJE ONA ZIVI- i kad to znas samo dodjes izmedju 2 snijega u onoj fazi otopljenja i topljenja snijega ona se razvije i obicno ju odma iduci zamete i zamrzne... PA TU TI UPADAS...SA KORPOM I NOZICEM !!! E...HEHE ... rAZGRNES SNIJEG I OPA !!!
stari FAZAN: komentar modifikovan dana: 05.02.14 12:09; prepravljeno ukupno 1 puta
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 04.02.14 8:48
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 04.02.14 12:28
Puricu...vidim bavis se s a Lisicarkama, Vrganjima i Blagvama... !!! /sve sam to brao... ali ovdje im samo vrganja- ako si vidio one na mom sotolu... to su Australski vrganji- (*koje niko ziv ne zna ovdje) i ja sam im usao u trag pa sada Jun July ... berem sa drugarem !!!
pozdrav
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 04.02.14 16:49
Samo ovde ljudi ne znaju (ili nece da znaju) kako se beru pecurke. Nema nozic. Kidanje iz korena i tako ih utiru. Ima jos par jestivih vrsta koje poznajem i koristim.
Kukuriku Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 359 ČLAN OD: : 2013-03-07
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 04.02.14 17:01
Gljiva Perucica je jedna od najboljih gljiva
_________________ Pero, stvarno ne znam zašto, valjda neki tehnički problemi. By Max Blitz
Naslov komentara: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 05.02.14 8:45
OVO je BIO dobar ulov ... Slika je iz Ratnih GODINA 1994. ... Vojvodina sama granica Madjarske. Odlasci po BENZIN I KAFU preko grane, pa 1. SATELITSKA ANTENA koju sam dovezao preko auto/stopom i u rukama, tek montiranje ... koji je to PIS BIO... i gledanje fudbalskog prvenstva svijeta u USA kad je Roberto Baggio promasio penal, pa su BRAZILCI dobili ZLATO !!!! kao da sam sad tamo, pored TOG drveta... suncan dam mi setamo u potrazi za gljivama i ljekovitim biljem, izmedju vrba, topola i grmlja... Antal ...(kolega sa posla),... i ja. KAD VIDIM JA NESTO OGROMNO ZUTO ... izmedju siprazja na stablu vrbe !!! Antal nije bio gljivar, nego Madjar, hehe, i dobar drug ! pa se iznenadio da cu ja to ubrati ... he he he ... Ispalo na kraju preko 20 kg na jednom drvetu... a meso kao piletina. Da ne govorim kad tako nesto nadjes u ono doba RATNIH NESTASICA, INFLACIJE I opsteg LUDILA "Tranzicije" ... Nekoliko sam drugova kasnije prevario... pa su nakon jedenja izjavili da jedu PILETINU a to je bio: SUMPORASTI HLJEB
stari FAZAN: komentar modifikovan dana: 05.02.14 12:10; prepravljeno ukupno 1 puta
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 05.02.14 11:16
Izdvojio sam temu o gljivama kao posebnu. Tema o lijekovitom bilju je drugačijeg tipa a o ovoj temi neki od članova mogu pisati dosta stručnije i prenijeti nam svoja znanja.
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 05.02.14 11:59
Stazo svaka cast na iskopavanju REZERVNOG POLOZAJA za nas Gljivare !!!
H V A L A !!!
OD 30 GODINA MOG iskustva sa GLJIVAMA..ja bi svakome ko se misli ili se vec bavi sa time rekao samo JEDNO !!! SMRTONOSNO TROVANJE GLJIVAMA Skoro 99% se desava na jedan jedini nacin a to je ovaj: Da beraci
1. pridju grupi gljiva na livadi ili u sumarku i proplanku, i dA ZBOG NJIHOVOG *GRUPISANOG POLOZAJA I *ISTE/ILI/ SLICNE BOJE i OBLIKA PRETPOSTAVE i pocnu da VJERUJU da su to ISTE GLJIVE i 2. kobna greska KOJA VODI U SMRT * da onda iz te grupe gljiva poberu sve redom !!!!!!!!!! *i odrasle *i male!!! NE-RAZVIJENE/POLU-RAZVIJENE gljive !!!!!!!!!
stari FAZAN: komentar modifikovan dana: 07.02.14 5:54; prepravljeno ukupno 1 puta
Stazio Major
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 05.02.14 13:17
stari FAZAN, imaš plus za gljivarstvo.
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 05.02.14 14:45
Stazo ! hvala za plus... i drago mi je da si nasao vrEmena da procitas !!! POZDRAV / kakav sit i sa tim topikom.... ima li kakvih Punicomorki ili slicnih kod tebe ???
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 05.02.14 16:33
Ova moze da se jede i u sirovom stanju. (Nije ukusna bez soli)
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 05.02.14 16:42
DRUZE Puricu .... !!! KAKO LI SE TA ZOVE ???
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 05.02.14 16:59
Znam lokalni naziv - SIRNJAJA. Ukusna je i mlecna.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 05.02.14 17:10
stari FAZAN (citat):
... kakav sit i sa tim topikom.... ima li kakvih Punicomorki ili slicnih kod tebe ???
Na žalost, moja uža okolina nije baš bogata gljivama, ka sjeveru CG je već druga priča.
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 07.02.14 1:42
nemoj biti siguran da nije bogata gljivama... To sam i ja TVRDIO dosta dugo...jer sve sto VIDIM oko sebe u Juznoj Australiji je navodilo na BAS TAJ ZAKLJUCAK !!!! I onda se poceo desavati lanac dogadjaja... Ja sam nasao neke gljive u nekom parku... pa sam to donio na nas KOSARKASKI KUD/ sastanak... PA SE TAKO PROSIRILA VIJEST DA SE JA UOPSTE BAVIM SA TIME... PA SU ONDA neki skroz drugi ljudi MENI donijeli nesto sto su bili nasli ...na mjestima kad su isli u LOV i drugo...
DAKLE JA TAMO NI U SNU NE BI ZALUTAO...GDJE SU ONI ISLI.
eeeeeeeeeeee... TU JE klupko pocelo da se zamotava... !!! I oni su mene zvali da malo hodamo tamo zajedno...pa sam ja njima otkrio sta sve ima .. A INACE 95% TERITORIJA nema nista od gljiva !!! PRE SUHO I AUSTRALSKA SUMA I MAKIJA NIJE BAS ZA TO !!!
Dakle mozda bi trebao -ako te to interesuje- malo da se raspitas u krugovima koji se time bave... mada te INFORMACIJE ljudi dosta KRIJU... jer ...hm.... (iz vise razloga !!!) hehe
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 07.02.14 1:48
stari FAZAN. mozemo smatrati za nekakvu istinu da je otrovnost gljiva povezana sa njihovom ljepotom.Sto je ljepsa to je otrovnija-neshto kao lijepe zene.
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 07.02.14 4:31
HE HE .... LJEPOTA ... kao i svaki drugi OBLIK SILE "POWER") JE Nesto sto je iskljucivo u rukama onoga ko ga POSJEDUJE pa *ako krene putem ZLOUPOTREBE... (dakle na stetu drugih osoba-a bez osjecaja za druge...postaje ZLO. Narcissisam je trenutno BOLEST U PORASTU- skoro Epidemja..na zapadu... jer izgleda se nekako sistematski promovise BRIGA SAMO ZA SEBE I sto je veoma prisutno !!! !!! PROMOCIJA LAZNOG IMIDZA O SEBI !!! kroz razne Materijalne stvari koje ta ili taj posjeduje pa ih istura u prvi plan u IZLOG ZIVOTA... a pokusava da se sakrije na kakve se prljave stvari ljudi odlucuju - da bi te materijalne UKRASE svog EGA stavili u POSJED. / A neke ZENE... kao i neki MUSKARCI ... MAJSTORI u tome laznom predstavljanju charm, povrsnost, fantastican smal talk, prezentacija - VRTE SE U VODAMAM PUBLIC RELATIONSA KAO ONA NAJLJEPSA RIBICA RAPALLA... ali "TROKUKE KARAKTERA" SAKRIVENE VJESTO ISPOD LAZNIH BIJELIH OSMJEHA.
jedna od naj otrovnijh gljiva vrlo je OBICNA i nije bas takonesto LEPA !!!
Dakle ... tu ANALOGIJU SA GLJIVAMA ne bi ja bas prihvatio. EVO PRIMJERA: PAZI OVO... Prosle jeseni u brdima... Covjek ima bocni izlaz iz kuce ka lokalnom parku...MJESTO KAO IZ SNOVA... Eeeeeeee pomislis Da mi je da tu djeca zive...pa da istrce iz kuce i igraju se po tom sumarku i parku... KRECEM JA TAMO...U detaljinju INSPEKCIJU STANJA !!! Pored njegovih bocnih vrata 2 hrasta... a u liscu ispod njih... NA 5 METARA SA 10 METARA PROSTORA NADJEM 40 (*cetrdeset !!!) zelenih pupavki najotrovnija i najopasnija gljiva !!! ... pa to je bilo dosta da POBIJES punu KASARNU LJUDI !!! 2 grama je smrtonosno. / Evo slika:
DAKLE TO TE TO... Jedna ovakva mala NERAZVIJENA, kao loptica da se uvuce u korpu sa SAMPINJONIMA- ... i cijela porodica ode HALELUJA !!! (*zato se ne beru po livadama sampinjon Onakve MALE velicine kao sto se KUPUJU U PRODAVNICI !!!!! NEGO SAMO PUNE RAZVIJENE VELICINE !!!!)
POZDRAV
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 10.02.14 6:09
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 02.03.14 6:57
JUCERASNJI ulov !!! OVO JE EXTREMNO TESKO NACI U OVO DOBA GODINE-ali sam nanjusio nekoliko malih mjesta gdje voda nakon vece kise lezi i tu se ipak stvore manje kolonije... a pravo vrijeme i sezona, dolazi tek u JUNU JULU !!!
dobra diskusija ispod clanka jer u naslovu SAJTA je GRESKA !!!
One se prepoznaju po tom sluzavom klobuku !!! Jestive su a dobre iza kiselenje.
Danas sam nakon posla razgulio sa drugarom.... do njega, na pivo, a zena spremilausput moje donesene gljive rizu i tuna salatu. Samo ih je skoro cijele predinstala na ulju i posolila. ISPALE ODLICNE !!!
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 07.03.14 4:21
CITAJUCI KROZ VASE DRUZENJE OKO KASARNE Ramiz Sadiku-naisao i na ovu fotografiju pa da postavim ovdje dobra ilustracija necega:
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 07.03.14 4:50
JUCE NA POVRATKU IZ brda IZNAD GRADA ZASTAO I PROKRSTARIO MALIM PARKOM PORED NEKOG POTOCICA I USPUT PROTEGAO NOGE I ZAVRSIO KAFU KOJU SAM PIO U AUTU. Divan dan...ispruzim se na travu... kad krajickom oka ugledam nesto POZNATO !!! EVO DA PODJELIM UGODJAJ !
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 07.03.14 8:17
Jesu li to livadske pečurke?
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 07.03.14 10:28
POZDRAV Lacos !!! da li i ti beres ponekad ili samo posmatras sa interesovanjem ??? / Da ti odma odgovorim : Da to su one Livadske Pecurke, Sampinjoni, ! ... ali OTROVNA VERZIJA !!! HEHEHE !!!
Poceo bi ovako... / (*KO GOD se misli baviti Pecurkama... trebao bi da prihvati sistem imenovanja koji se u Biologiji ustanovio davno- Latinska Imena jer inace je tesko razmjenjivati informacije- * jer se ne zna o cemu se prica * ili treba jako mnogo rasprave da bi se doslo do necega sto je jednostavno-IME I PREZIME GLJIVE !!!) / ODGOVOR : DAKLE ove gljive spadaju ju porodicu AGARIKUSA !!! A to su ti oni sampinjoni sto ih kupujemo u prodavnici !!! ali i njih ima mnogo vrsta...a nekoliko je otrovnih(stomacne tegobe) nema smrtononih vrsta ! Ove su extremno rasirene u mojem okruzenju i kasnije u junu i do augusta ima ih na sve strane po Engleskim travnjacima Adelaide... ali kad ih ogrebes noktom POZUTE !!! I TO TI Je ZNAK DA SU TO TE OTROVNE: Vise imas pod linkom sa mnogo dobrih ilustracija-slika na linkovima ispod texta :
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 07.03.14 12:25
Šampinjon ili Plemenita pečurka (agarikus bisporus),no to nije gljiva koju si ti našao.Ti si vjerovatno našao kračun,prirodnu srodnicu Plemenite pečurke ili tkz, smeđu pečurku.Teško je razaznati jer je gljiva koju si fotkao očito bila izložena višim temperaturama i otvorila je klobuk,a to je već znak poodmakle dobi ili nagle promjene temperature i vlažnosti u zraku
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 07.03.14 15:03
POZDRAV Drazen !!! JA ZNAM ZA 27 VRST AaGARIKUSA KOJE JE UVAZENI GOSPODIN I PROFESOR ROMANO BOZAC NAVEO U SVOJOJ ENCIKLOPEDIJI- I OD NJIH SU 7 otrovna "sampinjona" dakle AGARICUSA: OVAJ GORE, I JOS DRUGIH 6 VRSTA.
NE ZNAM KOLIKO SI OPREZNO PROCITAO STA SA NAPISAO GORE-
ti kazes: Šampinjon ili Plemenita pečurka (agarikus bisporus), no to nije gljiva koju si ti našao. ALI JA SAM JASNO NAPISAO DA TO SAMO LICI NA SAMPINJON ILI TO STO TI KAZES-(agarikus bisporus). A ODMA IZA TOGA NAPISAO SAM I STA SAM NASAO-tj da je to otrovna verzija IZ TE PORODICE : NISAM JASNO NAVEO VRSTU GLJIVE-IME I PREZIMA - ALI AKO SI VIDIO U linku DOLE, U NJEGOVOM NASLOVU JASNO PISE KOJA JE TO VRSTA: AGARICUS xanthodermus
tvoj citat dalje:
Ti si vjerovatno našao kračun,prirodnu srodnicu Plemenite pečurke ili tkz, smeđu pečurku. :
ne to nije ta gljiva KRACUN, sto navodis, mada i nju ovdje beremo JER glavni znaci raspoznavanja su gore navedeno zutilo na dodir -vec spomenuto !
Teško je razaznati jer je gljiva koju si fotkao očito bila izložena višim temperaturama i otvorila je klobuk, a to je već znak poodmakle dobi ili nagle promjene temperature i vlažnosti u zraku ovo jeste razlog za tu boju KOZICE KLOBUKA,
jer se bas to desavalo-nakon par pljuskova pocele su velike vrucine i hladne noci pa opet vrucine... dakle oko ovog zadnjeg se slazem sa tobom
POZDRAV I DOBRO DOSAO
IMAS LI KAKVIH SLIKA I USPOMENA IZ Dnevnika Gljivara ???
stari FAZAN: komentar modifikovan dana: 13.03.14 14:11; prepravljeno ukupno 2 puta
dražen Gušter
BROJ POSTOVA: : 49 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 07.03.14 20:32
Hvala lijepa na dobrim željama, ovo sam potpuno slučajno naletio na temu. Preferiram gljive, ali isključivo kao prilog nekom od mesnatih jela ili u juhi. Čudim se onima koji ih mogu jesti kao glavno jelo no ipak sljedeći put fotkaj nam samo jestive gljive,uz put spremam se u pohod na tartufe, ali u kontinentalnu Hrvatsku i Dalmatinsku Zagoru. , iskop zna bit iznenađujuće dobar. Pozdrav!
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 07.03.14 20:42
Stari Fazan, zaista zanimljiva i korisna tema. Nastavi pisati. Samo izbjegavaj čitave tekstove šarati raznim bojama. To kvari opći izgled foruma.
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 07.03.14 21:06
VBC pozdrav. nije ovo kRECENJE bilo niti iz religioznih razloga a niti is politicko ideoloskih, nego da se vidi sta kaze drazen, a sta kazem ja !
pozdrav Drazen ..to o tratufima je interesantno... kad stignes daj vise informacija-ako NIJE TAJNA.. hmhmhm...hehehe
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 07.03.14 21:16
stari Fazan kod tebe u Australiji postoje pecurke koje je zakonom zabranjeno brati jer se koriste kao opijati. nisam cuo da tako nesto postoji dok nisam gledao jednu emisijo o Australiji.
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 08.03.14 10:53
he he !!!
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 08.03.14 11:31
stari FAZAN (citat):
POZDRAV Lacos !!! da li i ti beres ponekad ili samo posmatras sa interesovanjem ???
Berem kolega,kad se poklopi da u sezoni imam vremena.Inače kod mene na livadama rastu pečurke.Prepoznatljive su po prstenu na stabljiki i bijele su boje a boja ispod klobuka je roza boje.I ove tvoje na slici imaju taj prsten,a kažeš otrovne ,čudno.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 08.03.14 11:43
Lacos pozdrav !!! pa to ti je bas tako... kako sam napisao !!! KOD GLJIVA * ILI ZNAS DA malo znas i stalno ucis i istrazujes, ili *MISLIS DA SVE ZNAS, A USTVARI NISI NI SVJESTAN KOLIKO ne znas !!! / DAKLE ove gljive spadaju ju porodicu AGARIKUSA !!! A to su ti oni sampinjoni sto ih kupujemo u prodavnici !!! ali i njih ima mnogo vrsta...a nekoliko je otrovnih(stomacne tegobe) nema smrtononih vrsta !
jer kao sto sam rekao: postoji nekih 6 otrovnih Agarikusa,
a ostatak je jestiv !!! JA ZNAM iz literature ZA 27 VRST AGARIKUS-A KOJE JE UVAZENI GOSPODIN I PROFESOR ROMANO BOZAC NAVEO U SVOJOJ ENCIKLOPEDIJI- I OD NJIH SU 7 otrovna "sampinjona" dakle AGARICUSA: OVAJ GORE, I JOS DRUGIH 6 VRSTA.
malo pricekaj lacos ! pa cu da izbacim listu tih Agarikusa i da ih procesljamo svi zajedno...za sva vremena !
stari FAZAN: komentar modifikovan dana: 13.03.14 14:31; prepravljeno ukupno 1 puta
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 11.03.14 3:06
ZA POCETAK LACOS ...DOK JA UHVATIIM MALO VREMANA... PRODJI NA NETU kroz SLIKE sto nadjes o porodici Agaricus Googlaj "Agaricus" IMAGES... -cisto da vidIs ... npr xanthodermus TI JE TAJ OTROVNI STO SAM TI GORE REKAO...
stari FAZAN: komentar modifikovan dana: 12.03.14 12:45; prepravljeno ukupno 1 puta
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 11.03.14 8:40