FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Zdravo drugari, danas slucajno naleteh na ovaj sajt pa reko da vas sve pozdravim,Ja sam jedan od onih koji je vojni rok sluzio u ovoj kasarni ABHO-izvidjac VP 1228 mislim da je bilo kroz 6, ako se ne varam, oktobarska klasa 1977.god.
konacnoda se nadje i jedan ABH-ajac,pa makar istariji,ja sam bio izvidjac 1228/4 ali mart 87.
ja sam bio 1990 međuklasa 4 mjesec abho vp 1228/5dekontaminer . diste abho javite se klasići........
Mića Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2011-10-30 DOB : 66 Kladovo
Na poziv prijatelja i drugara sa radnih akcija provescu novu godinu sa porodicom u Skoplju, ako ikako budem mogao slikacu kasarnu i po povratku postavljam fotografije.
Zdravo! Ima li koga iz moje generacije ABHO (septembar 1989) koji smo otišli iz logorovanja u Krivolaku na Kosovo. Najprije smo došli u Kuršumliju a onda na logor pored (čini mi se ) Batlava.
Pozdrav svima, Jože
peki bosanac Gušter
BROJ POSTOVA: : 9 ČLAN OD: : 2011-10-21 DOB : 53 županja
Zdravo! Ima li koga iz moje generacije ABHO (septembar 1989) koji smo otišli iz logorovanja u Krivolaku na Kosovo. Najprije smo došli u Kuršumliju a onda na logor pored (čini mi se ) Batlava.
svima, Jože
dali se sjećaš kapetana delić milorad i starijeg vodnika zeca ????? abho dekontamineri.... desetari::mustafi,dragić i drugi.. sjećaš li se i njih
Ma tu smo neki...A nisam bas aktivan zadnje mjesece jer sam prije 5 mjdobio jos jednog sina...da sepodmladim... Ali na Skypeu sam nabasao na JNA druga s kojim sam proveo svega i svaceg u Skopju... Sad zivi na sjeveru njemacke...
panon Desetar
PV BROJ POSTOVA: : 265 ČLAN OD: : 2010-03-03 DOB : 57 Bački Petrovac
Ma tu smo neki...A nisam bas aktivan zadnje mjesece jer sam prije 5 mjdobio jos jednog sina...da sepodmladim... Ali na Skypeu sam nabasao na JNA druga s kojim sam proveo svega i svaceg u Skopju... Sad zivi na sjeveru njemacke...
rijecan svaka cast...cestitam na prinovi i nek ste svi zivi i zdravi
Pozdrav momci, evo i mene ovde. Panon, mi se moramo znati ocito:) Ja sam septembar 1987, od onih sto su vam se prikljucili iz Stipa. U junu 88 smo presli u u Goce delcev a tu su nam se prikljucili i abehajci iz KUmanova i jos odnegde,.. mozda Krusevac, ne secam se vise i napravise od ABHO Puk, ko sto vec rece kolega iz komande stana. Zare je nesto tu avanzovao i otisao u drugi bataljon, Dreca je vanredno zavrsavao akademiju i mislim da je proizveden tu pred kraj u porucnika. Bilo je tu jos nekih novotarija u Goce Delcev ali je generalno bilo rasulo i zezanje opste, sto zbog tih terena duzih i dzombiranja letnjeg
Gasha drago mi je sto si se javio,ma sigurno me se moramo znati.Ja sam naime bio u izvidjackoj ceti.VP 1228/4.Bio sam desetar pa se mozda i secas mene ,ime mi je Rastislav Boldocky i zivim u Backom Petrovcu,daj molim te napisi nesto o sebi ,ko si sta si.
Hahahaa, pa naravno da se znamo. Nesto je mutnjikava slika pa.. nisam potpuno siguran al bih rekao da sam ja onaj u gornjem redu, drugi s desna :)IRL ja sam Sasa Avramovic, iz Beograda mada su me i u vojsci zvali gasha koliko se secam.
panon Desetar
Pozdrav momci, evo i mene ovde. Panon, mi se moramo znati ocito:) Ja sam septembar 1987, od onih sto su vam se prikljucili iz Stipa. U junu 88 smo presli u u Goce delcev a tu su nam se prikljucili i abehajci iz KUmanova i jos odnegde,.. mozda Krusevac, ne secam se vise i napravise od ABHO Puk, ko sto vec rece kolega iz komande stana. Zare je nesto tu avanzovao i otisao u drugi bataljon, Dreca je vanredno zavrsavao akademiju i mislim da je proizveden tu pred kraj u porucnika. Bilo je tu jos nekih novotarija u Goce Delcev ali je generalno bilo rasulo i zezanje opste, sto zbog tih terena duzih i dzombiranja letnjeg
Gasha drago mi je sto si se javio,ma sigurno me se moramo znati.Ja sam naime bio u izvidjackoj ceti.VP 1228/4.Bio sam desetar pa se mozda i secas mene ,ime mi je Rastislav Boldocky i zivim u Backom Petrovcu,daj molim te napisi nesto o sebi ,ko si sta si.
Hahahaa, pa naravno da se znamo. Nesto je mutnjikava slika pa.. nisam potpuno siguran al bih rekao da sam ja onaj u gornjem redu, drugi s desna :)IRL ja sam Sasa Avramovic, iz Beograda mada su me i u vojsci zvali gasha koliko se secam.
Pa SAsa drago mi je da smo se nasli...ipak onaj gore drugi s desna je Tosic Milorad ,ako se secas ,moja klasa ,bio je cata u ceti ...inace Bosanac.A kolko mene pamcenje sluzi ti bi trebao biti onaj u gornjem redu,peti s leve strane(gledano na sliku) Ajde molim te napisi mi da li jos nekog znas sa ove slike,jer pravo da ti kayem tvoje klasice sam stvarno zaboravio kako su se zvali. P.S. Inace u ponedeljak idem za Beograd
panon Desetar
Dragan Nikolic iz Lazarevca. Bio u 1228/4 pri ABH izvidjacima, kao vezista. Dosao 5. aprila 1982-ge, izasao 13.maja 1983-ce. Kapetan Zoran Protic, vodnik Dreca Rasim.
Voleo bih da znam sta je sa ovom dvojicom, gde ih je odneo vihor rata devedesetih. Jako me zanima i sta je sa Macuzicem, kapetanom jedinice iz prizemlja zgrade u kojoj smo bili. Fantastican vojnik, rodom iz Cuprije.
Bio sam sa izvidjacima na Krivolaku, ceo septembar 1982-ge, a i na skijaskoj obuci na Popovoj Sapki februara 1983-ce.
Sve u svemu, verovatno najlepsih godinu dana u mom zivotu, sada to znam.
Jos jednom - pozdrav svima, zivi mi bili!
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Dragan Nikolic iz Lazarevca. Bio u 1228/4 pri ABH izvidjacima, kao vezista. Dosao 5. aprila 1982-ge, izasao 13.maja 1983-ce. Kapetan Zoran Protic, vodnik Dreca Rasim.
Voleo bih da znam sta je sa ovom dvojicom, gde ih je odneo vihor rata devedesetih. Jako me zanima i sta je sa Macuzicem, kapetanom jedinice iz prizemlja zgrade u kojoj smo bili. Fantastican vojnik, rodom iz Cuprije.
Bio sam sa izvidjacima na Krivolaku, ceo septembar 1982-ge, a i na skijaskoj obuci na Popovoj Sapki februara 1983-ce.
Sve u svemu, verovatno najlepsih godinu dana u mom zivotu, sada to znam.
Jos jednom - pozdrav svima, zivi mi bili!
Pa Dragane dobro dosaso u cetu....U moje vreme 1987 dme godine komandir cete je bio kapetam Petrovic Zarko a komandir voda Dreca Rasim u to vreme sa cinom starijeg vodnika...Kapetana Protica neznam ,ili sam ga pak zaboravio ,podseti me malo molim te.Pretragom interneta sam naisao na podatke da je kapetran Petrovic u Zajecaru ili u okolini i kolko sam video napustio vojsku i radi neki civilni posao.Dreca Rasim ,koliko sam video ostao je u Skopju.Sad dali je u vojsci to neznam ali na netu sam video da je clan ili pak i neki funkcioner tako da kazem muslimanske zajednice za makedoniju.Mogu ti reci da sam se obradovao sto sam ih nasao i video da su zivi i zdravi ,mada u vojsi su bili i trenutci kada se nismo slagali,no ipak su imali visi cin od nas vojnika i morali smo ih slusati........eto to je sto se tice VP 1228/4
Dragan Nikolic Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2013-03-27 DOB : 64 Lazarevac
Uh, Protic je bio strah i trepet u ono vreme! Bio je poznat po jakom glasu, mogao si da ga cujes na drugom kraju kasarne Za vreme njegovog dezurstva vikendom smo gledali da budemo sto dalje od njega u krugu jer bi inace zavrsili okopavajuci cvece ili nesto jos gore.
A sa Drecom je bila festa na obuci skijanja... pitam se da li je ikad naucio
Ako neko ima neke informacije o Proticu i Macuzicu, bio bih jako zahvalan.
Dragan Nikolic Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2013-03-27 DOB : 64 Lazarevac
Skopje,martovska klasa 87,kasarna Gjorce Petrov ,ABHO izvidjaci VP1228/4 komandir cete ,kapetan Petrovic Zarko komandir voda stariji vodnik Dreca Rasim....drugovi vojnici javite se
Pozdrav ! Da ne skvičiš toliko evome tu sam ! 3 vod ! Jesi mi našao Alexandra Milenkovića ???
panon Desetar
Skopje,martovska klasa 87,kasarna Gjorce Petrov ,ABHO izvidjaci VP1228/4 komandir cete ,kapetan Petrovic Zarko komandir voda stariji vodnik Dreca Rasim....drugovi vojnici javite se
Pozdrav ! Da ne skvičiš toliko evome tu sam ! 3 vod ! Jesi mi našao Alexandra Milenkovića ???
Pozdrav drugar konacno stigao...Milenkovica nisam nasao ,kao da je u zemlju propao ,no jos uveg ga trazim ,i njega i ostale abehajce..
Pozdravljeni, fantje ABHO-jevci, a posebno 1228/1 , pošto sam se sad kad sam pročitao njegovo poruku i ja sjetio za moje vreme kapetana I.razreda Terzića ...Čak mu je moj kolega Hađo kuhao kavu, baš je bil tada komandant naše 1228 u godini 72/73 ! Ali pretražio sam ovaj forum gore i dole i još neke druge forume i nema nikog iz moga "davnoga" vremena, kao je napisao Sego ...Stvarno je več dugo ono od 72 godine....
Pozdrav svima na forumu. Ja sam u Skoplje, u kasarnu Gjorče Petrov došao negde 20. septembra 1985 godine. Prvo sam bio nekih mesec i po dana na obuci za vozača u Kičevu. Inače sam u JNA stupio 02. avgusta 1985 godine. Skinuo sam se 13. septembra 1986 godine. Bio sam u V.P. 1228/9, kod kapetana Petrović Žarka-Žareta, vodnik nam je bio Popović Milan-Pop. Bili smo u zadnjem paviljonu u nizu, na trećem spratu. U istom hodniku su bili i 1228/6, ako se ne varam. Njih sam zatekao i ostavio na tim mestima. Vidim ovde na forumu da je kasnije Petrović Žarko otišao u "četvorku" kod izviđača. Sećam se kapetana Protića, sećam se poručnika Stamenkovića. Na Krivolaku smo bili 2 puta. Prvi put u rano proleće, nekih 10-tak dana a posle na leto 1986 godine i bili smo 30 dana. Naš vod je imao najmanje vojnika, negde oko 20-tak. Sa mnom u četi su bili (koliko mogu da se setim): Aleksandar Caran iz Pančeva, Siniša Cvetković iz Beograda, Bujar Bajraktari sa Kosova, Subašić Jasmin iz Doboja (kasnije je prekomandovan za vodiča pasa), Davidović Siniša iz Foče, Nebojša Pavlović Necer iz Niša, Renato Miler (desetar) iz Osijeka, Žust Tomaž iz Slovenije (Maribor ako se ne varam) (desetar), Dragan Maros iz Travnika (desetar), Kuruc Stevan iz Sonte (ćata), Rašiti Afrim Rale iz Uroševca, Haramina Renato iz Zagreba...itd.. Klasa mi je bio i lik Štulić Edvard iz Beograda. On se rodio u Štokholmu, tamo završio osnovnu školi i počeo srednju pa je posle završio u Beogradu. Valjda mu je ćale radio u ambasadi u Štokholmu. Njemu su od prvog dana dali da nosi ručni bacač tešak 12 kg. Posle sam skontao da su to uradili namerno. Sa nama je bio i neki lik koji je bio stariji po klasi, tu sam ga i zatekao. Bio je iz Dubrovnika, pobegao kući zbog cure, skembala ga vojna policija i izgubio skraćenje. Po ceo dan se vukao kao olinjali mačak po kasarni, niko ga nije dirao. Odslužio puni vojni rok, otišao kući negde 3 meseca posle svojih klasića. Povukla me nostalgija pa nađoh ovaj forum. Mislim da imam jednu sliku, ja i Rašiti Afrim. Ostale slike mi izgorele sa kućom.
radle: komentar modifikovan dana: 27.11.13 22:20; prepravljeno ukupno 2 puta
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Ja mislim da jeste bio kapetan Terzić, nije bio moj kapetan, ali sam video da se ovde pominje pa sam se setio da je i on bio tada. Meni je kapetan bio Petrović Žarko-Žare.
Znam da je poručnik Stamenković bio u četi kojom je komandovao kapetan prve klase Protić-Prota. Sećam se jednom, čekali smo u redu na kupanje, bio je četvrtak pošto je tada bio dan za kupanje našeg voda, čujemo neku galamu i skontamo da se to dere Prota...došli sa nekog terena na kojem su bili ceo dan i ispostavi se su izgubili 2 automatske puške. Jaoj, dere se Prota, preti i slično. Sutra čujemo da su našli te AP-e. Inače, Prota nije bio loš za svoju četu, uvek im je obezbeđivao sve najbolje, brinuo se o njima i znao je na Krivolaku da im postavi logor na najboljem mestu. U suštini nije bio loš lik, voleo je da se dere i galami ali smo skontali da na taj način "preti" da bi ga poštovali. Ovaj naš Petrović Žarko bio mnogo čudan lik...nikada nisi znao da li treba da se treseš pred njim ili da si opušten. Znam da je jednom iz auto-parka nestala neka boja, mislim da je bila masna farba, nekih 50 kg. Nas postrojio u hodnik i pretio vojnim sudom da će sve da nas otera pošto smi mi davali požarstvo tamo. Posle se ispostavilo da je boja bila u nekom kamionu, da je uopšte nisu istovarili pa zbog toga požarni nije ni video te kante a kamoli da ih mazne, a i koji će mu đavo 50 kg masne farbe i kako će da je iznese napolje.
Ja sam sluzio kao izvidjac davne 1976/77 prvo u 1228/4 pa prekomanda 1228/6. Prvo kod Mitevskog pa kod Krstica. Prota je tada bio potporucnik, isto se drao na svakog a poseban razlog nije mu trebao.Ne znam ali sam ga se resio tako sto sam jedno jutro posle njegovog dranja na mene pitao da li mu zena nije dala p***e pa se izivljava nadamnom. Naravno sankcija odlazak kod psihijatra na VMA u Skoplje i prekoredna pozarstva. ALI NIKAD SE VISE NIJE DRAO NA MENE. Tada je bio jedan stariji vodnik prve klase Riki - Dusa od coveka, na Crnom Vrhu za vreme vezbe zajedno sa nama nosio je rupovku i tabanao po gudurama u januaru mesecu na -20.
dpuric Kapetan