FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Piši više kulinban,bio sam i ja tamo u tom periodu odnosno od decembra 88 pa do sredine maja 89.Možda ćak imam i neke slike sa zakletve na kojima se u poleđini malo vide oni naši paviljoni za obuku i spavanje.Pozdrav....
Maršal Tito Priština jun 88/89 VP 9650/ne znam više
Da se javim, još sam živ, ako ima nekog iz tog doba neka se javi.Služio sam u 1. četi 1.bataljona 3. vod.Komandir čete prvih 6 meseci bio je DRAGAN ČEKEREVAC, a drugih 6 m. kapetan 1.klase ILE KRSTEV. Komandir 1. voda bio je poručnik MARKOVIČ, a 2. voda poručnik BOJANIČ. Tu je bio i zastavnik 1. klase IBRO IBRAHIMI, te još jedan zastavnik ,kojeg smo zvali CIPIRIPI,(ne znam više zašto, valjda po nekoj reklami) Samnom u spavaoni najviše se sječam sledečih vojnika: KADRIĆ SAŠA iz Bora, (moj najbolji drug),BUHIĆ HARIS (mitraljezac, ne znam odakle), HARČEVIĆ SENAD(dobar drug ,i prava ljudina),JAKI ĐONI (iz Velike Gorice,i mislim da je tu bio i njegov bratič kojeg smo zvali PEKAR) Tu su bili i MARĆOK PAVEL (Novi Sad),VARVODIČ PILE (Sinj)............
Naš paviljon nalazio se na donjem delu piste za postrojavanje, nasuprot pošte i samousluge. U Prištinu sam stigao sa svojim školskim drugom iz osnovne škole ,VOGRINEC STANKO (samo što je on bio u inžinjeriji) Ako se neko ovde prepoznaje, ili poznaje bilo koga, od ovih drugara, bio bi jako sretan ako mi se javi.
Maršal Tito Priština jun 88/89 VP 9650/ne znam više
Da se javim, još sam živ, ako ima nekog iz tog doba neka se javi.Služio sam u 1. četi 1.bataljona 3. vod.Komandir čete prvih 6 meseci bio je DRAGAN ČEKEREVAC, a drugih 6 m. kapetan 1.klase ILE KRSTEV. Komandir 1. voda bio je poručnik MARKOVIČ, a 2. voda poručnik BOJANIČ. Tu je bio i zastavnik 1. klase IBRO IBRAHIMI, te još jedan zastavnik ,kojeg smo zvali CIPIRIPI,(ne znam više zašto, valjda po nekoj reklami) Samnom u spavaoni najviše se sječam sledečih vojnika: KADRIĆ SAŠA iz Bora, (moj najbolji drug),BUHIĆ HARIS (mitraljezac, ne znam odakle), HARČEVIĆ SENAD(dobar drug ,i prava ljudina),JAKI ĐONI (iz Velike Gorice,i mislim da je tu bio i njegov bratič kojeg smo zvali PEKAR) Tu su bili i MARĆOK PAVEL (Novi Sad),VARVODIČ PILE (Sinj)............
Naš paviljon nalazio se na donjem delu piste za postrojavanje, nasuprot pošte i samousluge. U Prištinu sam stigao sa svojim školskim drugom iz osnovne škole ,VOGRINEC STANKO (samo što je on bio u inžinjeriji) Ako se neko ovde prepoznaje, ili poznaje bilo koga, od ovih drugara, bio bi jako sretan ako mi se javi.
DITNER DAMIJAN
tomaz000: komentar modifikovan dana: 22.11.15 20:37; prepravljeno ukupno 1 puta
Naslov komentara: ja poznajem Stanka Vogrinca,bio je iz Maribora,a sad živi u Rušah pri Mariboru,ako je pravi
Pravi je! Sam živim u Mariboru, tačnije Studenci,sa Stankom smo bili zajedno pre nekoliko godina, dok je još radio u Meteoritu. Sa njim sam išao zajedno u osnovnu školu,pa u srednju školu, te naposled i u Prištinu.Mogao bih reči da smo zajedno odrastali. Mnogo dobar čovek,Ali ponekad pravi luđak.
Samo da mi kažete jedan detalj odnosno da provjerim, jestevli u Maršalci nosili na kapama met petokrake sa srpom i čekićem !? Koliko znam da je Garda nosilava ovu informaciju da su se tskve petokrake nosile i u svim Maršalkama dobio sam od komšije jer su navodno u njima bile smještene tzv. udarne brigade !? ...........
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
ditner Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2015-11-14 DOB : 55 Maribor
Samo da mi kažete jedan detalj odnosno da provjerim, jestevli u Maršalci nosili na kapama met petokrake sa srpom i čekićem !? Koliko znam da je Garda nosilava ovu informaciju da su se tskve petokrake nosile i u svim Maršalkama dobio sam od komšije jer su navodno u njima bile smještene tzv. udarne brigade !? ...........
Pozdrav svima,
eto protekla je čitava godina,i skoro niko se nije javio na moj oglas , dali su svi poginuli u ratu, ili šta?
Gorica, evo i odgovora za tebe, nadam se, da odgovor bude zadovoljujuči.
Mislim ,da su bile petokrake sa srpom i čekičem, mada je od toga proteklo mnogo vode,pa za taj detajl nisam sasvim siguran, (mnogo sam puta bio bez petokrake-radi đombe,ili guštera dakako), ali oprez, u vojsci nikako,i pod nikakvim uslovom niko, nikad nije nešto ukrao.
Možda bude interesantno nešto drugo, za ostale Maršalke ne znam, ali za prištinsku znam sigurno. Tzv. udarne brigade, kako si jih ti nazvao, ja mislim da je reč o gotovim snagama SFRJ, kako su nama objasnili starešine, i deo kojih sam bio i sam. Posle 6 meseci obuke, kada smo svi več jedva čekali ,da postanemo đombe, evo hladan tuš--Zbog preuzimanja gotovih snaga SFRJ, za vas se obuka produžava do kraja vojnog roka.
Gotove snage SFRJ, značile su, snage koje su več do kraja izvežbane, i u svakom momentu spremne za bilo kakvu borbenu akciju. Zbog toga i posle osnovnog vežbanja ,i vežbanje dalje........sve do kraja.
Nadam se, da ti je nešto pripomoglo
Pozdrav
Gorica 660 Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 989 ČLAN OD: : 2016-06-20 DOB : 53 Brčko dc, BiH
Za petokraku sa srpom i čekićem se zna da ju je nosila Garda zbog tzv. naslijeđa prateće čete VŠ NOB-a, međutim izgleda da je manje poznata činjenica bila da su ih takođe nosile i proleterske/udarne jedinice koje su bile smještene u Maršalkama. Maršalki je bilo mislim u svakoj Republici i pokrajini. Taj detalj da budem iskren nisam znao dok mi komšija koji je služio vojni rok u Maršalci mislim u Nišu 1985 godine nije pokazao sliku na kojoj nosi na kapi metalnu petokraku sa srpom i čekićem. ................
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Za petokraku sa srpom i čekićem se zna da ju je nosila Garda zbog tzv. naslijeđa prateće čete VŠ NOB-a, međutim izgleda da je manje poznata činjenica bila da su ih takođe nosile i proleterske/udarne jedinice koje su bile smještene u Maršalkama.
Imao sam je ja na izlaznoj mornarskoj kapi, dao mi je netko, ne sjećam se više tko. Nije me pripadala, a nije nitko ništa pitao što, kako i zašto. Imam je doma još.
Petokrake sa srpom i cekicem u JNA nosili su pripadnici jedinica koje su nastavljale trediciju proleterskih jedinica iz II sv,rata.
Točno! ko sem služil vojsko v Nišu smo imeli na kapah zvezdo v kateri je bil srp in kladivo. Nadaljevali pa smo tradicijo II proletarske udarne brigade. Ne spominjam pa se več ali smo imeli srp in kladivo vsi vojaki v kasarni ali samo nekatere enote. Vem samo, da ostale kasarne v Nišu niso imele enot, ki bi nadaljevale tradicijo udarnih brigad, bile so samo v naši kasarni. Zvezdo imam še vedno nekje doma, če jo najdem jo bom poslikal.
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Petokrake sa srpom i cekicem u JNA nosili su pripadnici jedinica koje su nastavljale trediciju proleterskih jedinica iz II sv,rata.
Točno! ko sem služil vojsko v Nišu smo imeli na kapah zvezdo v kateri je bil srp in kladivo. Nadaljevali pa smo tradicijo II proletarske udarne brigade. Ne spominjam pa se več ali smo imeli srp in kladivo vsi vojaki v kasarni ali samo nekatere enote. Vem samo, da ostale kasarne v Nišu niso imele enot, ki bi nadaljevale tradicijo udarnih brigad, bile so samo v naši kasarni. Zvezdo imam še vedno nekje doma, če jo najdem jo bom poslikal.
I jedinice aleksinackog garnizona, gde sam bio 1986.g. su pripadale istoj diviziji koja je nastavljala tradicije II prol.udar.brigade-divizije
Imali možda neko iz LAD PVO ( VP 9650/96) 91-92 god. Major Stankovic Novica je bio komadant a zamjenik kap. I klase Levatić Čedomir Kasarna Marsal Tito Pristina !
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Koliko je bilo u JNA proleterskih/udarnih brigada ? ...................
Ko so se ustanavljale proletarske udarne brigade, govorim o brigadah, so pri tem dobile zaporedno številko ustanovitve proletarske brigade. Po podatkih, ki so meni znani, je bilo ustanovljenih najmanj 13 proletarskih udarnih brigad. Trinajsta je bila "Trinajsta proletarska udarna brigada Rade Končar", ki je bila ustanovljena koncem leta 1942. Lahko, da je bila kasneje ustanovljena še kakšna, vendar mislim, da na novo ustanovljenih brigad ni bilo. So pa se že ustanovljene brigade preoblikovale, kot na primer: prva proletarska narodno osvobodilna udarna brigada, tretja proletarska narodno osvobodilna udarna brigada (Sandžak) in tretja krajiška narodno osvobodilna brigada (brez "proletarska" in "udarna") so se združile v "Prvo proletarsko udarno divizijo narodno osvobodilne vojske Jugoslavije". Komandant je postal dotedanji komandant prve brigade, Koča Popović.
Glede srpa in kladiva v zvezdi pa mislim (sem že malo star in spomin bledi), da so takšne zvezde nosili vojaki enot JLA, ki so nadaljevali tradicije, ne samo udarnih brigad (divizij) temveč je bil pogoj, da so enote nadaljevale tradicijo proletarskih enot (brigad, divizij). Govorim bolj po spominu.
ditner Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2015-11-14 DOB : 55 Maribor
Čisto možno ,da gre za "udarne brigade", sam lahko povem le to, kar so nam povedali starešine, kot sem že v postu zgoraj napisal, da smo prevzeli tki. "gotove snage SFRJ".
Zdaj, ali to pomeni, preimenovanje, nadaljevanje.......? ne vem, in ne morem trditi. Zagotovo pa mislim, da med obema obstaja neka povezava, saj nam je bilo tudi povedano, da "gotove snage SFRJ" obstajajo samo v kasarnah, ki se imenujejo Maršal.
Pa še beseda na neko drugo temo, mislim, da sem prebral (za kasarno v Prizrenu), da je tekla beseda o prepovedi obiskovanja lokalov v mestu. Res je,ob izhodu v mesto (Priština-88/89), smo lahko obiskali samo tri kraje, to so bili: Grand Hotel, Hotel Božur, in dom JNA. Po mestu je ves čas patruljirala VP, in vsakogar ,ki so ga zalotili v katerem koli drugem "kafiču", ali "pečenjarnici" ,so strpali v kareto, in hajd v kasarno.
Spomnim se ,da sva nekoč z kameradom,kljub strahu, naročila lepinje, in jih na brzino vrgla vase. Mislim ,da je ta ukrep, obstajal zaradi preprečevanja provokacij, (z obeh strani seveda). Ni se pa to vpisovalo v vojno knjižico. Vojna knjižica, je imela povsem drug namen, in za kaj takega v njej sploh ni obstajala rubrika.
Če pa kdo trdi, da so mu to vpisali v vojno knjižico, pa dopuščam možnost. Lahko je šlo tudi za samovoljo kakega prepotentnega oficirja.
Što se tiče kasarne "Maršal Tito" u Prištini, imao sam priliku da u par navrata zadnje tri godine prolađem pored iste, koliko sam vidio/primjetio da u njoj tada nije bilo nikakvih vojnih jedinica što međunarodnih što Kosovskih, djeluje prilično očuvano (bar koliko sam u prolazu mogao registrovati) a za šta se sada koristi mogu samo nagađati, što se tiče srpa i čekića i koje su jedinice nosile takvu zvijezdu naravno da ne znači da su je isključivo nosile jedinice u Maršalkama, možda su te proleterske jedinice ili njeni dijelovi bili stacionirani i u nekim drugim kasarnama/garnizonima osim Maršalki. Po meni je vjerovati da je u Prištini sigurno bilo mnogo vojske stacionirano (svih rodova) zbog tadašnjeg opće poznatog stanja/situacije na Kosovu. O njihovoj borbenoj gotovosti ne mogu suditi jer nisam bio tamo a to bi sigurno znali oni koji su tamo proveli svoj vojni rok. .............
Dodao bii još samo da sam pronašao sinoć u pravilu OS SFRJ da zvijezde sa srpom i čekićem nose brigade koje slijede tradiciju proleterskih brigada, ništa novo nisam napisao s obzirom da je to već navedeno nego samo da dodam da se nije napamet ništa radilo nego da je postojao uređen pravilnik za ovo kao i za sve ostalo. ..............
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Dodao bii još samo da sam pronašao sinoć u pravilu OS SFRJ da zvijezde sa srpom i čekićem nose brigade koje slijede tradiciju proleterskih brigada, ništa novo nisam napisao s obzirom da je to već navedeno nego samo da dodam da se nije napamet ništa radilo nego da je postojao uređen pravilnik za ovo kao i za sve ostalo. ..............
Torej sem imel prav. In tako zvezda s srpom in kladivom nima nobene zveze s kasarno poimenovano po maršalu Titu. Vojaki v takšni kasarni so lahko imeli zvezde z srpom in kladivom ali pa ne. Odvisno ali je enota nadaljevala tradicijo proletarske brigade.
Odvisno ali je enota nadaljevala tradicijo proletarske brigade.
Na Brijunima, odnosno u Puli (Katarina) je postojala 139. gardijska brigada mornaričke pješadije i oni su nosili petokrake sa srpom i čekićem. Imali su pješadijski VES, a nosili mornaričku uniformu i gardijsku značku. Bili su u onim počasnim stojevima kad su dolazili strani državnici na Brijune.
I ja sam čuo da je na Brijunima bila Garda odbosno jedan njen dio, je li tako bilo do raspada SFRJ !?
Tu jedinicu na Brijunima ne treba miješati s Gardom iz Beograda, nije to bilo isto. Od 1981. se više nije zvala gardijska, već 139. motorizirana brigada mornaričke pješadije. Nakon Titove smrti više strani državnici nisu dolazili na Brijune, ili vrlo rijetko.
[quote="ditner"]Maršal Tito Priština jun 88/89 VP 9650/ne znam više
Damijan Ditner, ja se dobro secam tvog imena ali ne i lika. Ja sam bio Decembar klasa 87/88, komandir voda Porucnik Markovic. Ja sam bio vozac pa onda cata jedbo 2 meseca dok nisam naucio Brajovic Zeljka da bude cata. Markovic me uopste nije voleo jer sam mu se cesto prkosio. Cipiripi je bio mlad kao i mi, Radoslav Golijanin. Imalu smo dobre komandire ceta, i Dragana Cekerevca i Ile Krsteva. Porucnika Markovica niko nije voleo i svako je mrzeo kad je on bio dezurni. Nadam se da si dibro. Pozdrav gusteru!
ditner voli ovaj upis
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Maršal Tito Priština VP 9650/92 88/89