FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Bačka Topola 83/84 28.11.16 2:46
Ja sam na toj vjezbi bio u satoru s Hodzom. (Mislim da su tu bili i vezisti) Sjecam se da kad smo presli iz zemunica u veliki sator i prvo vece legli napakovani ko sardine i lezimo okrenuti svi na istu stranu. Ulazi Hodza, vojsko, jel' vam tijesno, jeste druze porucnice, jel' vam hladno, malo druze porucnice... Ako vam je tijesno, skinite se a ako vam je hladno gurnite ga jedan drugom u dupe da vam bude toplije....Kako vam je tako vam je dok se vjezba ne zavrsi. Inace, nije bio los i nije nesto zajebav'o vojsku, barem to vremena sto sam ja bio tu. Cuo sam da je posle napustio vojsku i otisao negdje vani. U Njemacku ili Holandiju, nisam siguran.
joksim84 Gušter
BROJ POSTOVA: : 18 ČLAN OD: : 2016-11-27 Bijeljina
Naslov komentara: Re: Bačka Topola 83/84 28.11.16 2:54
pera84 (citat):
Ja sam na toj vjezbi bio u satoru s Hodzom. (Mislim da su tu bili i vezisti) Sjecam se da kad smo presli iz zemunica u veliki sator i prvo vece legli napakovani ko sardine i lezimo okrenuti svi na istu stranu. Ulazi Hodza, vojsko, jel' vam tijesno, jeste druze porucnice, jel' vam hladno, malo druze porucnice... Ako vam je tijesno, skinite se a ako vam je hladno gurnite ga jedan drugom u dupe da vam bude toplije....Kako vam je tako vam je dok se vjezba ne zavrsi. Inace, nije bio los i nije nesto zajebav'o vojsku, barem to vremena sto sam ja bio tu. Cuo sam da je posle napustio vojsku i otisao negdje vani. U Njemacku ili Holandiju, nisam siguran.
HODZA JE BIO MANGUP MSM IZ BUGOJNA ,MENE JE JEDNOM UHVATIO DA SPAVAM NA DEZURSTVU ,SAMO ME PROBUDI I NIJE NIKAD PRIJAVIO BAR DA JA TO ZNAM .A MI SMO NAPRAVILI U VEL. SATORU KREVETE NA SPRAT PA JE BILO VISE MJESTA ZA SPAVANJE.
joksim84 Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola 83/84 28.11.16 3:10
zastavnik (citat):
pera84 (citat):
Zakleo bih se da je 84-e bio top, al' mozda i mene sustize Alchajmer.
Ne mora da znači, kako su se menjali komandanti, tako se i menjao taj detalj u kasarni. Znam da sam zatekao raketu, a kasnije je postavljen top. Ispred komandantove kancelarije je bila jedna školska raketa od "Ognja".
i meni se cini da je bio top na ulazu plus onaj savo filipovic sa podignutim rukama pa smo pricali da cemo ici kuci kad ovaj nacrtani spusti ruke.
joksim84 Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola 83/84 28.11.16 14:31
pera84 (citat):
Zvezda53, dobro dosao!
Sjecas li se sta je Lekic tad bio po cinu? 84-e je bio KIK, radio je nesto u Komandi i odrzao je nama gusterima kao nekakvo predavanje da nas upozna s kasarnom, gradom....Od svega sam samo upamtio da lokalne djevojke nisu bas prijateljski raspolozene prema vojsci...."ali, nije musko i vojnik ko ne pokusa, a ako se i dobije korpa, pa nije kraj sveta!"
kapetan 1 klase
DadoB Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2016-09-29 Makarska
Naslov komentara: Re: Bačka Topola 83/84 28.11.16 20:40
joksim84 (citat):
POZDRAV .SVE JE TACNO STO SI NAPISAO SAMO DA TI KAZEM , DA SAM JA BIO 1 ODJELJENJE PRVE BATERIJE 1 VOD .NOVEMBAR 84.STO SE TICE DZEBE LICNO SAM GLEDAO KAKO MU CIJEV PROLAZI PORED GLAVE JER SAM JA BIO U KAMIONU U U KOJI JE OVAJ VOZAC ZAPALIO U TOP ,TJ MOJ TOP JE PROSAO KROZ SOFERSAJBNU.SJECAM SE IMENA VOZACA KOJI JE VOZIO DJEBIN KAMION .BIO JE DOSTA NESPRETAN A BILO JE KLIZAVO.SJECAM SE IMENA VOJNIKA KOME SU SJEKLI PRSTE ZBOG PROMRZLINA .MSM DA PREPOZNAJEM I TEBE MSM DA SI BIO KOM 2 ODJELJENJA,U TO VRIJEME JA SAM BIO GUSTER I YNAM DA SAM NAJEBO KO CRVENI MRAV .MI SMO NA DAN VJEZBE DOBILI PLAVE TRAKE KAO OZNAKU .TAKODJE JE I NAMA PUKLA GUMA NA TOPU.KAD SMO DOSLI U KASARNU VIDIO SAM REZULTATE VJEZBE MI SMO OSVOJILI 2 MJESTO U CITAVOJ TOJ GRUPI.DZEBO JE ZAVRSIO KAO MAJOR U ARMIJI BH,MATIJEVIC PENZIONISAN KAO GENERAL DJURUCIC PUKOVNIK,
Kako se kod nas kaže SVAKA ČAST joksim84 na memoriji. Da ja san bio kom.2 odjeljenja i po formaciji je Đebo tribao bit u kamionu 1 odjeljenja a ja sam tribao bit u kamionu sa vozačem ali je Đebo bio u mome kamionu a ja se smrzavao sa mojom vojskom.Moj vozač je bio tada tek položio bez iskutstva i još dodamo malo strah od Đebe i eto problema. Kad smo stavili najlon poslije sam se ja vozio i dava savjete (podrška ) mom vozaču i nije bilo nikakvih problema.Nažalost dosta sam stvari i imena vojnika zaboravio. Pokušavam se sjetit koji si ti....ako me se sječaš dobro moj glas ( govor) je malo hrapav i nešto kroz maglu mi se čini da kad si ti govorio bilo je slično kao da govoriš kroz nos.Za sad toliko pozdrav iz MA.
joksim84 Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola 83/84 28.11.16 22:41
DadoB (citat):
Pozdrav milan83 ja sam april 84/85 kod Matijevića i Đebe i ne mogu te se sjetit i da ne spomenem naj opasnijeg tadašnjeg majora Đurišića u kasarni. 2. divizion 1. baterija 1.vod 2.odjeljenje moj dragi top T-12 ,da sam ga đavlu milion puta. Ovdje je spomenuto Deliblat ja bio na toj največoj i zadnjoj vježbi ZIMA 85 koliko se sječam bio je i Branko Mamula. A sad ha ha ha ha onaj dan kad je bila vježba na terenu je bilo -27 stupnjeva a ja sa svojim odjeljenjem sam ostao u teškoj pozadini pukla guma na topu a rezervne nema svi se grijali u kabini 150-tke vozač i ostali. Kao što kaže rup12 spavali smo u zemunicama pokriveni šatorskim krilima, slamon i najlonom negdje oko 5-6 dana kad se jedan šator zapalio onda smo se preselili u veliki šator tip Kozara ili veči ne mogu se sjetit a od cjele vojske našeg diviziona ja i moje odjeljenje smo se bunili jer smo želili ostat u zemunici. Sječam se da je tada samo jedan Riječani strada od promrzlina a što me tada iznenadilo da je najviše promrzlo vojnika iz bosne. A to da smo dobivali duplo to se ne sječam znam da smo imali svi po jedne rukavice i osnovno što je vojnik imao jedino smo dobili neku crnu mast protiv smrzavanja. I da ne zaboravim na toj vježbi umalo Đebu nije došlo glave, moj vozač u koloni se zabio u top i cjev topa prošla kroz šoferšajbu kraj Đebine glave. Kad sam došao u kasarnu koliko se sječam nakon 2-3 mjeseca je cjeli 2-divizion prešao u novu zgradu. Za sada toliko.
TACNO JE DA SAM GOVORIO KROZ NOS ,TAKO I DANAS GOVORIM .TI SI TAD NOSIO BRKOVE I CESTO SI TVOJE VOJNIKE SLAO PO KOLACE U GRAD PA JE ML,VODNIK PAJKO PIZDIO ZBOG TOGA JER NISTE NJEGA NUDILI KOLACIMA .JA SAM OD KUCE DOBIO SLATKO OD VISANJA ,TEBI SE MNOGO SVIDJELO PA SI TRAZIO RECEPT OD MENE .JBG JA NISAM NIKAD PITAO MAJKU KAO SE PRAVI,I NISAM TI NIKAD DAO RECEPT.MSM DA SU TVOJI INICIJALI B.Z. JA SAM TE TRAZIO PO FS GODINAMA ALI NIKOG NISAM NASO OSIM JEDNOG VOJNIKA I BIVSEG VODNIKA BUKIJA,SA NJIM SE PONEKA DOPISUJEM.MOZES MOZES ME POTRAZITI NA FB, INICIJALI MOG IMENA SU J L, A NASLOVNA STRANA MAD MAKS SA NATPISOM ,,,MALKO MI POPUSTA IZOLACIJA NA ZIVCIMA .JEDNO PITANJE JESI LI TI VLASNIK TRGOVACKE RADNJE U MAKARSKOJ,NASO SAM NA INTERNETU TRAZECI TEBE
joksim84 Gušter
Naslov komentara: KAKO SE KOD NAS KAZE SVAKA CAST NA MEMORIJI JOXIM 84 28.11.16 23:57
joksim84 (citat):
DadoB (citat):
joksim84 (citat):
POZDRAV .SVE JE TACNO STO SI NAPISAO SAMO DA TI KAZEM , DA SAM JA BIO 1 ODJELJENJE PRVE BATERIJE 1 VOD .NOVEMBAR 84.STO SE TICE DZEBE LICNO SAM GLEDAO KAKO MU CIJEV PROLAZI PORED GLAVE JER SAM JA BIO U KAMIONU U U KOJI JE OVAJ VOZAC ZAPALIO U TOP ,TJ MOJ TOP JE PROSAO KROZ SOFERSAJBNU.SJECAM SE IMENA VOZACA KOJI JE VOZIO DJEBIN KAMION .BIO JE DOSTA NESPRETAN A BILO JE KLIZAVO.SJECAM SE IMENA VOJNIKA KOME SU SJEKLI PRSTE ZBOG PROMRZLINA .MSM DA PREPOZNAJEM I TEBE MSM DA SI BIO KOM 2 ODJELJENJA,U TO VRIJEME JA SAM BIO GUSTER I YNAM DA SAM NAJEBO KO CRVENI MRAV .MI SMO NA DAN VJEZBE DOBILI PLAVE TRAKE KAO OZNAKU .TAKODJE JE I NAMA PUKLA GUMA NA TOPU.KAD SMO DOSLI U KASARNU VIDIO SAM REZULTATE VJEZBE MI SMO OSVOJILI 2 MJESTO U CITAVOJ TOJ GRUPI.DZEBO JE ZAVRSIO KAO MAJOR U ARMIJI BH,MATIJEVIC PENZIONISAN KAO GENERAL DJURUCIC PUKOVNIK,
Kako se kod nas kaže SVAKA ČAST joksim84 na memoriji. Da ja san bio kom.2 odjeljenja i po formaciji je Đebo tribao bit u kamionu 1 odjeljenja a ja sam tribao bit u kamionu sa vozačem ali je Đebo bio u mome kamionu a ja se smrzavao sa mojom vojskom.Moj vozač je bio tada tek položio bez iskutstva i još dodamo malo strah od Đebe i eto problema. Kad smo stavili najlon poslije sam se ja vozio i dava savjete (podrška ) mom vozaču i nije bilo nikakvih problema.Nažalost dosta sam stvari i imena vojnika zaboravio. Pokušavam se sjetit koji si ti....ako me se sječaš dobro moj glas ( govor) je malo hrapav i nešto kroz maglu mi se čini da kad si ti govorio bilo je slično kao da govoriš kroz nos.Za sad toliko pozdrav iz MA.
joksim84 Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola 83/84 29.11.16 0:46
9218 15b
joksim84 Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola 83/84 16.12.16 20:10
IMALI KOGA?
joksim84 Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola 83/84 27.01.17 0:20
pitanje za sve vojnike i starjesine bivse jna ,sta je bilo sa vodnikom grujovicem koije navodno sprijecio pad jedne kasarne ili slicno
joksim84 Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola 83/84 24.02.17 19:43
franc (citat):
BUKI sječaš se gine u jeseni 1985 ja sam vozio pincgavera u odelenju veze to je bio onaj koji je puno trošio posle dva dana vežbe otišla mu je kuplonga i ostao sam sam sa njim negde usred njiva i onda su me dva dana tražili jer nisu znali tačno gdje su me ostavili
I JA SJECAM GINE 85 JA SAM BIO KOD MATIJEVICA 1 BATERIJA .CITAV VOJNI ROK SU MI PROBILI GLAVU SA TOM GINOM A ONA DODJE KAD SMO SE NAJMANJE NADALI ,NAIME VOJSKA JE TAJ DAN ISLA ORGANIZIOVANO U KINO A JA SAM OSTAO KAO DEZURNI DIVIZIONA KAD UPADOSE NEKI GENERALI SA ONIM GRANJEM ZLATNIM NA RAMENIMA .TAD SU MI REKLI DA DAM UZBUNU U MOM DIVIZIONU.PITAM SE KOME DA DAM UZBUNU KAD SAM SAM U ZGRADI OSIM POZARNIH KOJI SU OSTALI.KAD SAM IM REKAO DA NEMA NIKOGA ONI ZINULI U MENE I NESTO DROBE IZMEDJU SEBE .E JA SE POLAKO SPREMIM KO NA IZLET A OVI MJI KAKO SU DOLAZILI SPREMAJU SE SVE NA VRAT NA NOS.I POSLE JE BILO TO STO JE BILO.CINI MI SE DA JE JEDAN VOJNIK TAD PREVRNUO KAMION JER JE ZASPAO ZA VOLANOM .
milan83 Gušter
FS BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2009-11-29 DOB : 59
Naslov komentara: Re: Bačka Topola 83/84 14.04.17 22:28
DadoB (citat):
Pozdrav milan83 ja sam april 84/85 kod Matijevića i Đebe i ne mogu te se sjetit i da ne spomenem naj opasnijeg tadašnjeg majora Đurišića u kasarni. 2. divizion 1. baterija 1.vod 2.odjeljenje moj dragi top T-12 ,da sam ga đavlu milion puta. Ovdje je spomenuto Deliblat ja bio na toj največoj i zadnjoj vježbi ZIMA 85 koliko se sječam bio je i Branko Mamula. A sad ha ha ha ha onaj dan kad je bila vježba na terenu je bilo -27 stupnjeva a ja sa svojim odjeljenjem sam ostao u teškoj pozadini pukla guma na topu a rezervne nema svi se grijali u kabini 150-tke vozač i ostali. Kao što kaže rup12 spavali smo u zemunicama pokriveni šatorskim krilima, slamon i najlonom negdje oko 5-6 dana kad se jedan šator zapalio onda smo se preselili u veliki šator tip Kozara ili veči ne mogu se sjetit a od cjele vojske našeg diviziona ja i moje odjeljenje smo se bunili jer smo želili ostat u zemunici. Sječam se da je tada samo jedan Riječani strada od promrzlina a što me tada iznenadilo da je najviše promrzlo vojnika iz bosne. A to da smo dobivali duplo to se ne sječam znam da smo imali svi po jedne rukavice i osnovno što je vojnik imao jedino smo dobili neku crnu mast protiv smrzavanja. I da ne zaboravim na toj vježbi umalo Đebu nije došlo glave, moj vozač u koloni se zabio u top i cjev topa prošla kroz šoferšajbu kraj Đebine glave. Kad sam došao u kasarnu koliko se sječam nakon 2-3 mjeseca je cjeli 2-divizion prešao u novu zgradu. Za sada toliko.
Zdravo Dado! Ko ti je bio komandir odeljenja kad si nastupio službu u JNA?
DadoB Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2016-09-29 Makarska
Naslov komentara: Re: Bačka Topola 83/84 15.04.17 22:29
HA HA HA milan83 koje smješno pitanje , pa naravno ti.....
milan83 Gušter
FS BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2009-11-29 DOB : 59
Naslov komentara: Re: Bačka Topola 83/84 15.05.17 22:44
DadoB (citat):
HA HA HA milan83 koje smješno pitanje , pa naravno ti.....
E pa drago mi je što sam nakon tolikih godina pronašo nekog ko me se sječa. Drugovi svi mi pišemo o starešinama i nama vojnicima ali meni je u sečanju i naša draga Nena iz kantine, koju smo više znali po nadimku Oliva, te Stevo vođa kantine.