FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Bačka Topola septembar 87/88 08.06.10 21:30
Hoj!
Prvo pozdrav svima i pohvale moderatorima za forum. Pitam da li ima ko koji je služio u Bačkoj Topoli u periodu septembar 87 do septembar 88. Ja sam bio vezista, radiotelegrafista u komandno-izviđački bateriji. K-dir je bio kap. Stojanović, sečam se još vodnika 1. klase Kneževića i Mladena (ne znam mu prezime).
Pozdrav iz Slovenije.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15071 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 09.06.10 11:42
Robert, dobro nam došao na forum, osjećaj se kao u vojsci
mlinar Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2011-08-15 Srbija
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 21.10.11 22:36
Robert (citat):
Hoj!
Prvo pozdrav svima i pohvale moderatorima za forum. Pitam da li ima ko koji je služio u Bačkoj Topoli u periodu septembar 87 do septembar 88. Ja sam bio vezista, radiotelegrafista u komandno-izviđački bateriji. K-dir je bio kap. Stojanović, sečam se još vodnika 1. klase Kneževića i Mladena (ne znam mu prezime).
Pozdrav iz Slovenije.
Jer možda vodnik 1. klase Dragan Knežević ?
Robert Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2010-06-08
Naslov komentara: Knežević 23.10.11 18:38
Čuo sam, da je vodnik 1. kl. Knežević preminuo . Baš mi je žao. Još uvjek tražim koga iz Bačke Topole, koji je služio septebar 87-88.
Pozdrav,
Robert.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 27.10.11 15:57
robert,
jel' '88-e jos bio popularan "Ciha" i "Venus"? ja sam sluzio 84-85. Ciha bio kao zabranjen za vojsku a u Venusu bile becke snicle k'o volan od stopedesetke.
mlinar Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 29.10.11 20:13
Robert (citat):
Čuo sam, da je vodnik 1. kl. Knežević preminuo . Baš mi je žao. Još uvjek tražim koga iz Bačke Topole, koji je služio septebar 87-88.
Pozdrav,
Robert.
Jeste preminuo je januara 2010.
mlinar Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 29.10.11 20:14
mlinar (citat):
Jeste preminuo je januara 2010.
Ciha ti još uvek radi, i trenutno je motel, a VENUS je propao, kako bazen tako i ostali objekti koji ga prate izuzev kuglane mada i nju sada izmeštaju. Ukoliko imate pitanja o nekim bivšim nadređenima možda vam i mogu dati kakve informacije, pošto sam iz Bačke Topole.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 31.10.11 14:41
mlinar (citat):
Ciha ti još uvek radi, i trenutno je motel, a VENUS je propao, kako bazen tako i ostali objekti koji ga prate izuzev kuglane mada i nju sada izmeštaju. Ukoliko imate pitanja o nekim bivšim nadređenima možda vam i mogu dati kakve informacije, pošto sam iz Bačke Topole.
bas mi je zao za Venus, popilo se tu dosta spricera u diskoteci. sjecam se da se jedno vrijeme smo pili "na metar". konobar nareda metar duzine casa i udri. od starjesina bih volio znati gdje su Milorad Ilic- Ilke, Dr. Rajko Bulatovic, Josip Maslesa...odlicno se sjecam i zastavnika Zdravkovica, kod njega sam pocesto isao na palacinke (ima dvije kcerke, jedna se zove Silvana, a drugoj ne mogu da se sjetim imena)
AK-Stanica Gušter
BROJ POSTOVA: : 9 ČLAN OD: : 2011-11-07 DOB : 56 Pristina
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 07.11.11 20:04
Robert (citat):
Hoj!
Pozdrav iz Slovenije.
Pozdrav Robert ! Ja sam bio junska klasa 1987/88 Ali posle obuke koju sam sluzio u Sendvid Ljubljana.Dobio sam prekomandu u Baco Topolo.Sluzio sam u pozadinski bataljon.AK staniaca Kapetan mi je bio Aleric Ivan ...Secam se jednog mladjeg vodnika koi je sluzio u komandu kao vezist a spavao u nashem jedinicu konkretno u nasem spavaonu...
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 07.11.11 20:39
dobrodošao ak-stanica
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
AK-Stanica Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 07.11.11 20:51
purger (citat):
dobrodošao ak-stanica
Dobro vas nasao, General Pukovnice ! General Pukovnik.Vase jedinice odavno nisu doneli Akumulatore na teknicki pregled ! Raportira Vojnik Taj taj..hahah
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 07.11.11 21:05
Ni koji sistematski pregled ne bi bio na odmet
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 07.11.11 22:45
purger (citat):
Ni koji sistematski pregled ne bi bio na odmet
pola foruma bi otpalo vec kod psihologa
rup 12 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2012-03-12
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 13.03.12 21:11
Pozdrav svima od sv1k Bukilića-veza. Puno je vremena prošlo ali kao da je bilo juče. A ja i dalje u Bačkoj Topoli.
моталица voli ovaj upis
Robert Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 26.02.13 22:11
Zdravo!
Evo mene posle godine i nešto. Kaže mi kolega iz Srbije, da kad dolazimo Slovenci u nekadašnje republike odmah idemo da gledamo gde smo služili vojsku. To će se događati još nekih 30-40 godina, zatim neće biti više nikoga koga bi to uopšte zanimalo.
Ima kakvih informacija kako stići do kapetana Stojanovića, koji ako se ne varam sada živi negde u Kragujevcu.
Pozdrav iz Slovenije,
Robert.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 27.02.13 17:38
AK-Stanica (citat):
Robert (citat):
Hoj!
Pozdrav iz Slovenije.
Pozdrav Robert ! Ja sam bio junska klasa 1987/88 Ali posle obuke koju sam sluzio u Sendvid Ljubljana.Dobio sam prekomandu u Baco Topolo.Sluzio sam u pozadinski bataljon.AK staniaca ...
Pozdrav druze! Da nisi mozda dosao iz VP 2480/2 Sentvid, Ljubljana? Naime ja sam bio tamo 1978/79 na obuku kao autoelektricara za vozila tockase. Posle obuke sam dobio prekomandu za Osijek.
Robert Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 27.02.13 21:31
Hoj!
Da još malo osvježim memoriju. U vodu veze smo imali MKŠK, RTPs-100, RTPs-400, BTR-50 ili nešto slično i nešto od radiorelejne veze (RRU-800 ili HVT). Svakodnevno smo čistili komandu kasarne. I puno puta smo nosili i vozili akumulatore na punjenje u akumulatorsku stanicu. Sećam se, da sam neko kratko vreme radio i u filmskom strelištu (bio je u hangaru, a gađali su sa sa umetnutom cjevi u protioklopnom topu 100mm). Zanimiv je bio događaj, kad je jedan šleper pun konzervi kompota iz Grćke propao sa glavnom puta pokraj kasarne i dio tovara je pao preko ograde i vojnici smo normalno navalili na slatkiše a sa druge strane su bili Romi, koji su isto natovarali svoje vozove. I opet su starešine tražile konzerve. I bilo je vreme vokmena. Kako su starešine tražile ove aparate. A imali smo jih skoro svi. I ne mogu zaboraviti kao se niso smele zaklučavati kazete- ormarići. A ja sam ga zaključao katancem i lancem. I imao problema sa starešinama. Ali na kraju sve se dobro završilo.
I kako smo čekali pakete od kuće. I dobili smo i tetrapak sokove zvane Pingo, naravno, unutra je bila prava jaka slovenska rakija. Hvala Fructalu za embalažu.
I vezisti smo imali privilegij, da smo iz centrale zvali kući.
Prijatno septembar!!!
Robert.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 28.02.13 15:02
Robert, jel u tvoje vrijeme u AK bio Aleric? Ne znam koji je cin imao tad, 85-e je bio porucnik.
Pozdrav.
Robert Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 28.02.13 18:06
pera84 (citat):
Robert, jel u tvoje vrijeme u AK bio Aleric? Ne znam koji je cin imao tad, 85-e je bio porucnik.
Pozdrav.
Pera84, ne sećam se ko je tada bio u AK. Sećam se samo kapetana Stojanovića, kapetana Ibrahimovića, vodnika 1. klase Kneževića i vodnika 1. klase Mladena. U memoriji imam još jednog starijeg vodnika iz komandno izviđačke baterije , koji je bio prava ljudina ali je za vreme mog služenja otišao nekde na drugu poziciju. Sećam se još kapetana Obradovića- bezbednjaka i jednog k-dira INŽ čete, sećam se samo to, da je bio Albanac.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 02.03.13 2:32
Stojanovica su zvali "Guza". Ibrahimovic "Seki" Sahzeman. Vodnik Knezevic, mislim da sam negdje nasao na webu je umro prije nekih desetak godina. Obradovic, sjecam ga se s brkovima. Nije bio bezbjednjak u moje vrijeme. Mladen???? Ako se sjetis jos kog imena, javi se. Ja sam obuku prosao u 1 div. kod Maslese, a posle presao u GA.
zastavnik Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 899 ČLAN OD: : 2010-12-07 DOB : 62 Bačka Topola
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 02.03.13 9:26
Vidim da nas ima više iz Bačke Topole. Ja nisam u to vreme bio u Bačkoj Topoli, došao sam u januaru 1998. u prekomandu, a tada je već bila druga jedinica, VP 1599. Očito je ovde reč o VP 9218, koja je rasformirana 1992. godine. Maj. Stojanović je tada otišao u Zrenjanin u prekomandu i bio tamo komandant lard PVO. Zast. Zdravković je umro polovinom 90-tih godina. Neko spomenu Silvanu, udala se za vod. Slavova. Zast. Knežević je umro u januaru 2010. godine
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 02.03.13 13:42
Vodnik Slavov Dance. Znaci uspio je da smuva Silvanu. Pozdrav za oboje. Mama se zove Roza, mislim da je Madjarica porijeklom. Ako je ziva, puno pozdrava i hvala za sve one palacinke koje sam kod nje pojeo. Hvala Zastavnice na informacijama.
Doktor Živago voli ovaj upis
zastavnik Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 899 ČLAN OD: : 2010-12-07 DOB : 62 Bačka Topola
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 02.03.13 16:04
Na žalost i ona je prošle godine umrla. Dančo i Slaviša Jovanović su '91 završili višu tehničku vojnu školu i Dančo se vratio u B.Topolu, a Slaviša je otišao u Zrenjanin, gde sam ga sreo '92 kao potporučnika. Sada su obojica penzioneri u Novom Sadu.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 02.03.13 17:01
Zao mi je da cujem za teta Ruzu (Rozu). Silvana ima i sestru, zaboravio sam kako se zvala. Imao sam nekad i notes sa brojevima i adresama al' je vihor rata odnio sve. Zato mi je drago kad mogu da saznam nesto o ljudima iz tog vremena. Znam da je Bukilic na ovom forumu, javljao se par puta i od njega sam saznao nesto malo. Zastavnice, hvala puno na svim informacijama. Ako me nekad zivot ponovo nanese u te krajeve sigurno bih svratio da ponovo prodjem kroz neke ulice i posjetim kasarnu. Volio bih i da se licno upoznamo. Pozdrav.
ŠKORA Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2013-06-30
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 30.06.13 22:35
pozdrav svima i ja sam proveo godinu dana u ovoj kasarni 2001/2002 vp1599 mozda me se i sećate stv Bukiliću služio sam kod vas i zastavnika Djurića u komandi inače artiljerac na 155mm,iz tog vremena sećam se svih oficira bilo je to jedno lepo iskustvo!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 01.07.13 3:04
ŠKORA (citat):
pozdrav svima i ja sam proveo godinu dana u ovoj kasarni 2001/2002 vp1599
ŠKORA, dobro došao na forum!
Ovaj forum je ipak malo poseban, okuplja bivše pripadnike - JNA! Tako da se u razgovorima treba ipak oslanjat na taj period.
dmickey69 Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-07-31
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 31.07.14 13:47
slučajno naleteh na ovaj forum i oduševih se...
znači, sept 87 - sept 88, Bačka Topola, 3 baterija /20d/, kod Ivanovića i Majića...
e sad, predstavljanje po radnom mestu, mislim da će /tada/ vod Bukilić da se seti: bio sam drugih šest meseci kurir kod komandanta Žike Kuvizića.
Obuka je prošla kako-tako, ali tih drugih šest meseci mi je ostalo u divnom sećanju.
Na početku bio sam u i vojnom orkestru, bilo je fino. Hm, imao sam i malo nesporazuma sa Ivanovićem, što se može, "mlado-ludo", kažu .Kako je on? Kako je Majić, naravno da sam čuo za tragediju u Danilovgradu. Kao klincima, Majić nam je stvarno bio faca, onako visok, markantan, baš mi žao...
Što se tiče diviziona, komandanti baterija bili su Tomašević, Medić i Ivanović, a komandant diviziona, bio je major...hm, ne mogu sad da se setim...Čuo sam da je Tomašević bio u Krajini, valjda komandant artiljerije ili sl...On je stvarno bio šaljivdžija, dok su Medić i Ivanović bili ozbiljni...
Za klinca od 19g, kome je do juče i kap I kl bio visok čin, prelazak u komandu bio je kao san... Znači puk+3xppuk /Kuvizić+Andjić, Milinić, Vuković/, (tada) major Djuričić je bio pomoćnik Andjiću. On je posle bio i komandant kasarne? Čini mi se da sam ga video na tv-u...Bezbednjaci, mislim kap Dinić /ili Binić/ i st vodnik Stojičevski. Ovog drugog sam više zapamtio, malo, malo, pa kod mene u kancelariju, kao slučajno..."pa šta ima novo", "šta ovi tvoji rade" i tako...valjda je to tako moralo...
Od vojnika do general-pukovnika je prošlo pored mene, puno toga video, snimio,naučio....Dobrašin Praščević, komandant Novosadskog korpusa, bio je "redovan gost", dok za njegovog zamenika, tada u činu pukovnika, Vladu Trifunovića, po komandi su se čule samo pozitivne priče, da je vojničina i sl. E sad, stvarni rat i sticaj okolnosti, ipak su nesto sasvim drugo...žao mi je, mislim da nije zaslužio da tako prodje.... Bio i Aleksandar Spirkovski, komandant 1. Armijske oblasti, kao i više generala iz Beograda. E, i "na spavanju" mi je više puta bio, mislim da je bio načelnik artiljerije korpusa, pukovnik, stariji, sed, fin, zaboravio sam ime...
Kako su ovi stariji, Kuvizić, Andjić, Milinić, Vuković? Našao sam da net-u da je Andjić bio u Bosni, dobio čin gen-majora...
Eto toliko za ovaj put....
pozdrav
Robert Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 25.08.14 22:04
zastavnik (citat):
Vidim da nas ima više iz Bačke Topole. Ja nisam u to vreme bio u Bačkoj Topoli, došao sam u januaru 1998. u prekomandu, a tada je već bila druga jedinica, VP 1599. Očito je ovde reč o VP 9218, koja je rasformirana 1992. godine. Maj. Stojanović je tada otišao u Zrenjanin u prekomandu i bio tamo komandant lard PVO. Zast. Zdravković je umro polovinom 90-tih godina. Neko spomenu Silvanu, udala se za vod. Slavova. Zast. Knežević je umro u januaru 2010. godine
Hoj!
poslije dužeg vremena javljam se opet na forumu.
Mislim, da je vodnik Mladen imao prezime Djurić ili Đurić. Da li se neko seća toga vodnika. Bio je vezista u komandno izviđački bateriji.
Pozdrav iz Slovenije.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 25.08.14 22:15
Jeste, Mladen Djuric. Mislim da je bio negdje iz Bosne.
Ako hoces vise informacija, obrati se "zastavniku". Covjek je zajebo Google i wikipediu.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 25.08.14 22:21
Robert, sjecas li se ti kako se (ako je jos bio tu kad si ti sluzio) zvao "Struja"? Mislim da je bio u LAD-u i imao (85-e) cin porucnika. Jel to Tomasevic???
Robert Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 28.08.14 20:49
Pera84,
ne sječam se ja osoba iz LAD-a, više manje se sječam samo onih iz komandno izviđačke baterije, posebno voda veze.
Od svih soboraca sam jednog sreo iz Rijeke i to na Krku, to je bilo davne 89 ili 90 i zatim sam sreo još Slovenaca jednog iz Postojne i jednog iz okoline Celja.
Sa Kneževićem sam još prićao po telefonu i to je bilo negdje 1990, kasnije više ne.
To je to.
Pozdrav.
PREMINGER Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2011-08-31
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 06.10.16 1:40
DRUGOVI VOJNICI I STARJESINE....ZDRAVO!
CESTITAM VAM SVIMA 7.OKTOBAR /DAN ARTILJERIJE/
CESTITKA JE NAMIJENJENA SVIMA KOJI SU IKADA SLUZILI ILI IMALI KOGA KO JE SLUZIO ARTILJEIJU U BACKOJ TOPOLI -PRVENSTVENO / A I OSTALIMA koji su se osjecali artiljerci/
Pozzz za pera 84, Buki, Struja(Veljo), Seki, Bogdan, Matija, Hristov, Maslesa, maxuz Djuricic, Stojanovic, Majic, Hadzic, Dzebo, Lulic, Kulic, Ivanovic, Ilic, Medarski, Ajdari, Maric, Salomon, Jovanovic,Boskovic, Aleric,....Andjic...., Camdzija, gospoda oficiri i ml.oficiri iz 5920/oprostite mi ne sjecam se prezimena/, doktorima iz GA , gospodi iz kuhinje i komande,kantine naravno NENA i ANDjA ...gospodi koji su u MOJE VRIJEME radili u pozadinskom odrzavanju i na V.Ekonomiji....i hvala VAM
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 06.10.16 2:36
PREMINGER (citat):
DRUGOVI VOJNICI I STARJESINE....ZDRAVO!
CESTITAM VAM SVIMA 7.OKTOBAR /DAN ARTILJERIJE/
CESTITKA JE NAMIJENJENA SVIMA KOJI SU IKADA SLUZILI ILI IMALI KOGA KO JE SLUZIO ARTILJEIJU U BACKOJ TOPOLI -PRVENSTVENO / A I OSTALIMA koji su se osjecali artiljerci/
Pozzz za pera 84, Buki, Struja(Veljo), Seki, Bogdan, Matija, Hristov, Maslesa, maxuz Djuricic, Stojanovic, Majic, Hadzic, Dzebo, Lulic, Kulic, Ivanovic, Ilic, Medarski, Ajdari, Maric, Salomon, Jovanovic,Boskovic, Aleric,....Andjic...., Camdzija, gospoda oficiri i ml.oficiri iz 5920/oprostite mi ne sjecam se prezimena/, doktorima iz GA , gospodi iz kuhinje i komande,kantine naravno NENA i ANDjA ...gospodi koji su u MOJE VRIJEME radili u pozadinskom odrzavanju i na V.Ekonomiji....i hvala VAM
...Komlenac, Vukovic, Reljic, Kuvizic, Hodzic, Milovanovic, Bulatovic, Gebles, Simon J, Simon G, Drkusic, Josic, Djuric, Pupovac, Rutovic, Slavov, Vesna zubarka, Stevo kantina.... "zastavnik" i naravno PREMINGER!
Neka im je laka zemlja, Zdravkovic, Gajic, Knezevic.
Cova Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2017-04-09 DOB : 56
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 10.04.17 22:16
Robert (citat):
Pozdrav,
Robert.
Pozdravljam sve na forumu,ja sam iz septembarske klase 87/88 kod porucnika Majica i kapetana Ivanovica.Komandant kasarne je bio Zivojin Kuvizic,bezbednjak cini mi se da se prezivao Banic.Moj divizion je davao strazu na Salasu ,davao ispomoc VTO-u ,kod kapetana Alerica,osvojili smo prvo mjesto na armijskom takmicenju u-Protiv pozarnoj zastiti u Sremskoj Mitrovici (da mi je vidjet koju sliku sa tog takmicenja).U toku vojnog roka prevrnuo se sleper sa kompotima iz Grcke u zoni kasarne.Volio bi da mi se jave Vujicic ,Krolo,Mavric,Djordevic,i svi koji se sjecaju studentske klase.Hvala adminu na ideji ovako velikog poteza. "BAS ME BRIGA STO VRIJEME IDE ,JA CEKAM DRUGU PRILIKU".
AK-Stanica Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 30.04.17 21:37
Robert (citat):
pera84 (citat):
Pozdrav.
Pera84, ne sećam se ko je tada bio u AK. Sećam se samo kapetana Stojanovića, kapetana Ibrahimovića, vodnika 1. klase Kneževića i vodnika 1. klase Mladena. U memoriji imam još jednog starijeg vodnika iz komandno izviđačke baterije , koji je bio prava ljudina ali je za vreme mog služenja otišao nekde na drugu poziciju. Sećam se još kapetana Obradovića- bezbednjaka i jednog k-dira INŽ čete, sećam se samo to, da je bio Albanac.
Za vreme 1987/88 Komandir AK stanice je bio Kapetan Aleric Ivan,bio je jos jedan civil pod ugovorom , a ja sam bio teknicar za izvore elektricne energie.Komandir INZ cete je bio pot porucnik Duljahu Sefa.On je dosao iz vojne akademie ,secam se kad je doneo akumulatore u pregled, sve sam ih bacio u rashod i zamenio sa novim jer ni jedan nije bio ispravan,posto ta jedinica dugo nije imao k-dir ostale jedinice menjali akumlatore pod parolom "Snadji se ".Ehhh ! Ja sam se snasao za djeparac pomocem stari 100 dinara.Vojska baca kao sicu a ja i pokupim ,skratim u radionicu i u grad pricam na telefon bezplatno.Kasnie se secam da gusim telefonski aparat kod poste ,cekam dok ljudi pokusaju da pricaju a aparat ne moze da proguta, i ja idem, udaram molo sa strane i vraca pare . Secam se u to vreme nosili i wokmene a ja izvadim baterie iz RUP-3 napunim i dajem drustfu a oni mi uzvracaju u kuhinju koja je bio ispod satora jer nova jos nije bio ugradjeno...
AK-Stanica Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 03.05.17 1:27
Robert (citat):
Hoj!
Da još malo osvježim memoriju. U vodu veze smo imali MKŠK, RTPs-100, RTPs-400, BTR-50 ili nešto slično i nešto od radiorelejne veze (RRU-800 ili HVT). Svakodnevno smo čistili komandu kasarne. I puno puta smo nosili i vozili akumulatore na punjenje u akumulatorsku stanicu. Sećam se, da sam neko kratko vreme radio i u filmskom strelištu (bio je u hangaru, a gađali su sa sa umetnutom cjevi u protioklopnom topu 100mm). Zanimiv je bio događaj, kad je jedan šleper pun konzervi kompota iz Grćke propao sa glavnom puta pokraj kasarne i dio tovara je pao preko ograde i vojnici smo normalno navalili na slatkiše a sa druge strane su bili Romi, koji su isto natovarali svoje vozove. I opet su starešine tražile konzerve. I bilo je vreme vokmena. Kako su starešine tražile ove aparate. A imali smo jih skoro svi. I ne mogu zaboraviti kao se niso smele zaklučavati kazete- ormarići. A ja sam ga zaključao katancem i lancem. I imao problema sa starešinama. Ali na kraju sve se dobro završilo.
I kako smo čekali pakete od kuće. I dobili smo i tetrapak sokove zvane Pingo, naravno, unutra je bila prava jaka slovenska rakija. Hvala Fructalu za embalažu.
Prijatno septembar!!!
Robert.
Pozdrav Robert ! U to vreme ja sam sluzio u AK stanicu , a u radionicu za radio uredjaje bio je Igor Davor mnogo miran vojnik. Sta se tice vreme vokmena pamtim dobro jer ja sam im punio baterie koji sam izvadio kao rashod od RUP=3 *neka vrsta radio uredjaj sa dukacim antenu..Tog slepera ne secamse i ako svaki dan do 15 sati cak cesto puta sam bio i dezurni u AK stanicu, Verovatno sam bio otsutan jer sam imao priliku da koristim sve otsustvo sto je bio moguce Vikend,privatno poslo,nagradu, sluzbeni put ,godisnji odmor i na kraj 15 dana kucna nega.
AK-Stanica: komentar modifikovan dana: 03.05.17 18:47; prepravljeno ukupno 1 puta
AK-Stanica Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 03.05.17 3:58
Ovaj Vojnicki forum me vraca nazad u vojnicke uspomene .Obuku sam sluzio u Lubljanu Kasarna "Boris Kidric " Sendvid u teknicko sluzbi . Bio je jedna stara i velika zgraga... Posle obuke dobio sam prekomande u Backa Topola.Dolazim u kasarni posle podne ,umoran od duzeg putovanja ,lezim da spavam,kad me jedan vojnik me probudio i kaze : Zemo ja se razduzim, i pokazuje mi satorsko krilo rasiren u pod. U pocetku ja nisam ga razumeo sta on hoce stim razduzenjem ali berzo sfatim da on trazi moju opremu skojim sam bio zaduzen.I naravo lut sto me probudio nisam pristao da mu dam nishta od opreme .on cuti a ja nastavljam spavanje . Kad je dosao vreme spustanje zastave probudili su me ,idem do kasete da se obucem ,i sta da vidim,nema nista,prazna, cak i opasac i obertac su mi uzeli ! ja se popizdio i hocem da prijavim kradju ,ali neko me nauci;Nemoj to da uradis jer u vojsku sluzi parola "Snadji se " dobices sve na vreme . i istina kad je dosao septembarska klasa sve sam ih kompletirao... Sutra dan pocne moj prvi radni dan ,dolazi jedan Vodnik (Ime ne pamtim ) i pita ko je dosao iz Lubljane ? Ja se pretstavim a on kaze ajde da vidimo sta ti znas ? Idemo u AK stanicu i on me pita kako se vezaju dva akumulatora na uredjaj ako nemas dovoljno kablove ,Ja lepo mu objasnim i on kaze aaa po ti dobro znas !I tako sam poceo da radim Bilo je zima kad jednog dana ako sam tacan jedinica 5b dolazi da uzima akumulatore od 135 Ah ,i vidim da oni hoce da i utovare u canke. posto je bio klizavo a akumulatori skoro novi formirani ,obratio sam im paznju da paze ! Kao da sam znao posle 5 minuta dolaze zabrinuti dva desetara i mi ispricaju sta se desavao ,lomili dva akumulatora i me mole da uradim nesto i da ne znaje niko jer ce da izgube po 10 dana nagragu sto su dobili pre ,cak i me pomudili i pare .Gledam akumulatore i vidim da samo posude su lomjene a celie ne ,pa sam se setio da mogu da i popravim jer sam imao posude od akumulatora sto su bili u rashod.Ja sam im rekao da ovo moram da prijavim kod Kap.Alerica ali cu da im kazem da to se desio ne namerno i da ja mogu da popravim i opet da budu u ispravno stanje . I slucaj sam priavio kod Kapetana,on poceo da vice ,a ja polako mu objasnim da nisu namerno i da lako moze da se poprave i on se smirio i tako popravim, bez problema ...Drugi slucaj je bio : Dolazi jedan major i donesi 5 novi akumulatora za uredjaje nocni nisane verovatno za BOVOve BERDEM ili tenk,te vrste vidim po prvi put bili su blindirani.i pita me dali znam to da ih formiram ja sam rekao da ali on nije imao poverenje i ide pita kapetana ,i dolazi nasmejano i kaze da kapetan se pohvalio u tebe . Uklucim akumulatore u ispravlac RSU, primaju struju u redu i kad se vracam posle nekoliko casova da ispitam napon ,probam, a napona nema ni jedan akumulator ! Ispitujem uredjaj pokazuje ispravnost ,otfaram jedan akumulator pazljivo sa imbusom i sta da vidim u nutra jedna Dioda ,uzimam rucni voltmetar preskocim diodu i merim ,napon fantastican ! I tu sam svatio da ta dioda sluzi da cuva akumulator od samopraznjenja, a potrosac se ukluci pomocem skart provodnika .Sutra dolazi Major i pita :Jesu gotovo moi akumulatori ? Ja odgovaram da jesu DM.A on trazi voltmetar da i ispituje ,ja samo gledam i cutim a on pocne da meri tu gde ne treba i napona nema .Vratise lut na mene, kako ispravni kad ni jedan ne vala da nije voltmetar neispravan ili sta je ?! Ja polako trazim odobrenje "Druze Majore dozvolite da objasnim" a on Ajde objasni ! i pocnem ja da mu ojasnim sve po redu ali ne glavnom da sam otforio akumulator,i on me cudno pogleda i kaze .Major sam ,ovo nisam znao ! A ja mu odgovaram da teknologija napreduje svaki dan i ako nisi u toku nije cudno i da ne znas . E vojnice imas nagradu do 24 casova a ja se malo nasmejem i kazem Hvala druze majore ali ja imam puno ti nagrade razduzim se a necu moci da ih koristim ... treci slucaj je bio : Ko se seti teknickog parku posle radnog vremena da bi usao u park trebalo da se prijavis u kapiu kod dezurni oficir , a mi izbegavamo toga i idemo iza pored ograde a tu je bilo i ztrazarsta mesta . Taj dan ja sam dobio naredjenje da do jutro pripremim akumulatore za jedne jedinice kjoja sutra dan trebala da bude u vezbu.Posle vecere ja se vratim u AK stanicu ali ne kroz kapiu nego iza, taj put sam prolazio cesto puta i straze su me poznali i nikad nisam imao probleme .ali desilo da strazari su bili novi ,i ja idem polako kad cujem STOJ ja sam odgovorio STAOSAM.Ko ide ? Dezurni AK stanice ! Odziv !A ja odgovaram od kud da znam odziv ja nisam strazar a on ,ne merdaj ,ruke u vis,pet koraka napred . i Zove komandir straze "Dodjite brzo ufatiosam jedan covek obucen sa vojnickom uniformom i derzim ga na nisanu ".Brzo dolazi komandir straze sa vonjicima i kad me vidi ooo ti si pa sta je bilo ouuu po ovaj nov vojnik nije te poznavao . A ja mu objasnim i kazem da nema problema strazar odlicno vrsi duznost a ja sam kriv jer ne bi trebao da prolazim tu . I komandir me zali sto mora da me ponesi kod dezurnog operativca . Idemo tamo ja se pretstavljam i objasnim da sam gresio ali pre smo se upoznali sa strazarimo i nismo imali probleme i nista samo mi je rekao mogao da te ubije .Sutradan u smotri dolazi Kapetan Aleric i pocna da prica "Slusajte ,mnogo puta sam vam rekao ,nemojte da ulazite u park iza nego kroz kapie jer ce strazari od straha ce da vas ubije " Ali ne spomene moje ime da ja sam bio taj koj bi mogao da nastrade ... i tako sve u vojni rok ,Hvala onima koi imaju sterplenje da procitaju moje uspomene i mozda neko ce se setiti
AK-Stanica: komentar modifikovan dana: 03.05.17 18:43; prepravljeno ukupno 1 puta
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 03.05.17 15:33
AK-stanica, hvala tebi sto si podijelio s nama uspomene.
AK-Stanica Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 03.05.17 18:41
Cova (citat):
Robert (citat):
Pozdrav,
Robert.
Pozdravljam sve na forumu,ja sam iz septembarske klase 87/88 kod porucnika Majica i kapetana Ivanovica.Komandant kasarne je bio Zivojin Kuvizic,bezbednjak cini mi se da se prezivao Banic.Moj divizion je davao strazu na Salasu ,davao ispomoc VTO-u ,kod kapetana Alerica,osvojili smo prvo mjesto na armijskom takmicenju u-Protiv pozarnoj zastiti u Sremskoj Mitrovici (da mi je vidjet koju sliku sa tog takmicenja).U toku vojnog roka prevrnuo se sleper sa kompotima iz Grcke u zoni kasarne.Volio bi da mi se jave Vujicic ,Krolo,Mavric,Djordevic,i svi koji se sjecaju studentske klase.Hvala adminu na ideji ovako velikog poteza. "BAS ME BRIGA STO VRIJEME IDE ,JA CEKAM DRUGU PRILIKU".
Pozdrav Cova ! I ja sam bio clan protiv pozarnoj zastiti .Cesto puta dao sam i dezurstvo , nosilismo onu Kacigu i sekiricu Biosam navalni 1.Za vreme vojnok sluzenja imalismo dve uzbune,Jedno kad se zapalio ugal,bilo mi je cudno kisa padne a ugal se gori !I druga uzbuna je bio simulacia gasenje pozara kod zgrade komande .Cuo sam za uspeha u takmicenje ali ja nisam bio prisutan , razlog ne secamse .Ako se secam VTO je bio jedna mala jedinica koja je imao na duznost i zooloski park.a tu jedan drugar koj je bio zaduzen daje mi jaje a ja i kuvam za minut u trofaznom destilatorom .
AK-Stanica Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 03.05.17 19:00
pera84 (citat):
AK-stanica, hvala tebi sto si podijelio s nama uspomene.
Hvala i vama i nema na cemu ! Sad kad su decenie su prosli a uz godine prolazi i zivot.Nostalgicno je setiti vojnicke uspomene !
slavisa.radovic Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-12-27
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 27.12.17 12:16
Pozdrav klasići, prijatno septembar. -
-10,701 to mi je cifra
qq prodje 30god.
Sećali me se iko Slaviša Radović druga baterija prvi divizion kod Hodže znate ga svi ko zlu paru. Seća li se neko Kokelj Tugomira de li je taj. Ne mogu da se setim čini mi se da se Matijević zvao komandant diviziona on i Hodža ko ljubav na prvi pogled Posle Hodže svaki put se smejem kad gledam kako driblaju marince u filmovima deluje kao godišnji odmor.
Ima li koga iz VP 9218 javite se
pozz
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 28.12.17 3:02
Dobro došao, slavisa.radovic!
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Cova Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2017-04-09 DOB : 56
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 12.04.18 20:11
AK-Stanica (citat):
Robert (citat):
Hoj!
Prijatno septembar!!!
Robert.
Pozdrav Robert ! U to vreme ja sam sluzio u AK stanicu , a u radionicu za radio uredjaje bio je Igor Davor mnogo miran vojnik. Sta se tice vreme vokmena pamtim dobro jer ja sam im punio baterie koji sam izvadio kao rashod od RUP=3 *neka vrsta radio uredjaj sa dukacim antenu..Tog slepera ne secamse i ako svaki dan do 15 sati cak cesto puta sam bio i dezurni u AK stanicu, Verovatno sam bio otsutan jer sam imao priliku da koristim sve otsustvo sto je bio moguce Vikend,privatno poslo,nagradu, sluzbeni put ,godisnji odmor i na kraj 15 dana kucna nega.
AK-Stanica Gušter
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88 18.11.19 22:40
pera84 (citat):
Pozdrav.
Da.Aleric Ivan je bio sa cin Kapetan .Bioje moj Komandir voda . On se ponasao vrlo korektno prema vojnicima .
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Bačka Topola septembar 87/88