FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Mirovina

Go down 
+12
peglica
PORUCNIK
jozl52
pera84
VBČ
East&West
SveJug
bojnik
BOMBA
Max Blitz
pukovnik
milutins
16 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2
AutorPoruka
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 13028
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 57
M(j)esto Vinkovci

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime17.09.20 12:35

Potpuno se slažem sa Bojnikom da svaka ptica svome jatu leti i sa ostalima koji kažu da je najbitnije da se može ljudima u oči pogledati. Ja mogu. Prije nekoliko mjeseci sam poslom biou Ćupriji i bilo je divno razgovarati sa ljudima, koji žale za prošlim vremenima, i teško im je što je bilo rata. Osobno nisam imao
nikakvih problema, a moram ići ponovno, jedino čekam da se ovo stanje sa koronom malo smiri.
Tvrdim, da nitko od nas ne bi imao problema i da odlazimo jedni drugima u posjetu ili poslovno. Pa zato i jesmo na ovom Forumu.
Ja priznajem, da sam malo ponekad oštriji i da administratori neke moje komentare bacaju u arhivu, ali to je samo u žaru borbe.
I ja njih razumijem.
Ne ponovilo se..a to mislimo svi mi ovdje
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7506
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 58
M(j)esto Đakovo

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime17.09.20 13:35

Gledam kako to Jozl fino računa. Za godinu dana u Hrvatskoj 15 ojrića mjesečno, bilo bi zgodno takvo nešto imati Smile
Evo, meni je neki dan mirovinski kalkulator izračunao da sa 61 godinom života i 42 godine staža ja trebam dobiti nekakvih 2.564 kn +/- koja lipica. To je približno 340 €
Sve mi se čini da ću nastojati da ostanem raditi i nakon umirovljenja...

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime17.09.20 14:24

A staz u pos.trajanju..jesi li to racunao?
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime17.09.20 14:57

Sve sam ja računao, 
zaposlio sam se 18.10.'86. i od tog datuma imam neprekinut radni staž. 
Osim toga imam cca 19-20 mjeseci "poduplanog".
Sigurno je da u mirovinskom imaju najtočnije podatke, a ovo sam dobio iz kalkulatora na njihovoj stranici. Tako ispada da mi po godini staža sljeduje nekih 60-62 kn. 
(JBT), razmišljam koju gomilu love bih imao da sve ove godine doprinose trpam u čarapu, a ne u fondove. Trenutno za mirovinski odvajam malo manje od 1000 kn mjesečno. Nije to u rangu sa tvojom plaćom, ali nije ni za baciti. 
Osim toga približno uplaćujem u fond za zdravstveno osiguranje, do sada nisam nikada bio na bolovanju, dok mi nije izletio disk najveća bolest mi je bila prehlada. 
I onda nedavno dođem kod zubara (malo sam poletio niz stepenice i razbio dvije gornje "jedinice"), i ona mi mrtvo hladno kaže da to HZZO ne pokriva, nego da moram platiti popravak. Valjda sam premlad za "socijalku". Pa u mp3, za godišnji iznos mog zdravstvenog, mogu u Novom Sadu odraditi kompletno zubalo, i da pri tome tih nekoliko dana budem gratis u njihovom apartmanu.  
Batine Batine Batine

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime17.09.20 15:09

To ti i je najpametnije..odes do nasih u Novi Sad i oni ti to srede. Moji susjedi su svi radili zube kod njih..i svi zadovoljni. I oni i pacijenti.
Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2963
ČLAN OD: : 2013-12-19

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime17.09.20 15:21

goran9030 (citat):
Gledam kako to Jozl fino računa. Za godinu dana u Hrvatskoj 15 ojrića mjesečno, bilo bi zgodno takvo nešto imati Smile
Evo, meni je neki dan mirovinski kalkulator izračunao da sa 61 godinom života i 42 godine staža ja trebam dobiti nekakvih 2.564 kn +/- koja lipica. To je približno 340 €
Sve mi se čini da ću nastojati da ostanem raditi i nakon umirovljenja...

Pri nas so pokojnine za spoznanje višje. Za 40 let pokojninske dobe in 60 let starosti (izpolnjena morata biti oba pogoja kumulativno) znaša pokojnina v letošnjem letu  557 EUR, kar je še vedno precej manj kot znašajo pri nas minimalni stroški  za preživetje. Zato se pri nas upokojenci, ki izpolnijo polne pogoje za upokojitev,  poslužujejo možnosti, da ostanejo v delovnem razmerju, pri tem pa lahko dobivajo 40 % pokojnine.

Ne vem kako bi Goran lahko pri nas živel s 340 EUR pokojnine (pa nekateri pri nas dobivajo še nižjo pokojnino, sploh če nimajo devolj delovne dobe ali gre za invalidsko upokojitev). Fiksni stroški, ki jih moram plačati vsak mesec (elektrika, ogrevanje in toplo vodo imam na plin, voda, odvoz smeti, stacionarni telefon, televizija, internet, mobilni telefon in še kaj, znašajo pri meni več kot 500 EUR. Poleg tega sem še do pred kratkim vzdrževal najmlajšega sina, sicer univerzitetnega diplomirane pravnika, ki ni dobil službe (na zavodu za zaposlovanje so mu predlagali naj gre v Avstrijo delati kot varilec). Pa še starejšemu sinu odplačujem del kredita. Aja, pozabil sem, da imamo brezplačno zdravstvo, vendar še nikoli nisem odšel iz lekarne da tam ne bi pustil najmanj 30 EUR. Da pa druga doplačila v zdravstvu (poleg obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga plačujem), sploh ne govorim. 

Zato zelo težko poslušam nekatere, ki govorijo kako nam je v SFRJ šlo slabo. Res pa je, da marsikomu, gre danes mnogo bolje, vprašanje pa je na kakšen način, vendar je to že neka druga tema.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime17.09.20 15:27

goran9030 (citat):

Osim toga približno uplaćujem u fond za zdravstveno osiguranje, do sada nisam nikada bio na bolovanju, dok mi nije izletio disk najveća bolest mi je bila prehlada. 
I onda nedavno dođem kod zubara (malo sam poletio niz stepenice i razbio dvije gornje "jedinice"), i ona mi mrtvo hladno kaže da to HZZO ne pokriva, nego da moram platiti popravak. Valjda sam premlad za "socijalku". Pa u mp3, za godišnji iznos mog zdravstvenog, mogu u Novom Sadu odraditi kompletno zubalo, i da pri tome tih nekoliko dana budem gratis u njihovom apartmanu.  
Batine Batine Batine
 Pri nas je podobno. Bil sem pri svojem zobarju, ki mi je rekel (v zgornjem desnem kvadrantu mi manjkata dva zoba) da socialno izdelavo tega ne plača, on pa mi bo naredil dva transplantanta za 1200 EUR !!!!!!!!!, en zob torej 600 EUR.

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime18.09.20 0:27

arcibald01 
Ne znam što napisati, a da ti već to nisi detektirao. Kod vas u Sloveniji su plaće u svakom slučaju veće nego kod nas - osobito bih naglasio u Slavoniji koja je već dugo na repu u Hrvatskoj. Kako su veće plaće, tako to prate i troškovi života. 
Koliko god se to nekome (ne)sviđalo, ali u bivšoj državi smo imali veće tržište nego što ga sada imamo podijeljeni i proizvodnja je bila na daleko višem nivou. Istina je da su tu egzistirale i "političke tvornice" koje nisu donosile neku dobit, ali su ipak zapošljavale ljude i na taj način ih socijalno zbrinjavale na teret ostatka države. Sada je nestalo i puno onih privrednih subjekata koji su bili uspješni. Usitnjeno tržište i (barem kod nas) privatizacijska pljačka srušili su mnoge. Naravno da je lakše ići niz dlaku i pozivati se na nekakve zakonitosti tržišta, kapitalistički način razmišljanja i slično. Možda bi mi kao tranzicijske zemlje i uspjeli u nastojanju da uspijemo, kada ne bismo imali dva veoma važna faktora: unutrašnji i vanjski. 
Unutrašnji su ovi naši novokomponirani tajkuni koji se kunu da smo svi nekada loše živjeli i da su oni po novim regulama uspjeli jer su sposobni i štedljivi. Neki su zaradili milijune tako što su pili vodu iz slavine i današnji sendvič ostavljali za sutra. Ali istina je najčešće u tome da su bili u pravo vrijeme na pravom mjestu i ugrabili za sebe nešto u gužvi, oštetili i opljačkali tu istu zemlju i narod za koji se zdušno busaju u prsa - to su oni "plavoprsi" domoljubi. Nisu oni specifični za neku određenu (bivšu) republiku, u principu svuda je ista kategorija isplivala na površinu. 
Drugi faktor, onaj vanjski su Zapad (pa i Istok), odnosno EU, SAD, Rusija, Kina...
Pod krinkom brige za ove krhotine koje su ostale nakon velikog pada, oni su namirisali krv - tj. svoju priliku da se umiješaju na tržište. Stalno nam nude mogućnosti "velikog tržišta" unutar EU (ili koliko sam čitao u Srbiji je popularan izvoz na veliko tržište Rusije), ali sve se svodi na to da mi njima ne trebamo kao izvoznici, već kao uvoznici. Svoju robu žele plasirati kod nas, svoje viškove, čak ponekad i robu kojoj je izašao rok trajanja ili je nekvalitetna za njihovo tržište. 

Zašto ovo pišem u temi "Mirovine" - pa baš zato što smo padom proizvodnje došli do toga da imamo mali broj zaposlenih koji pune mirovinske fondove. Uskoro nam se sprema mogućnost da imamo omjer umirovljenika i radnika 1:1. 
Barem kod nas u Hrvatskoj je tako. Osamdesetih godina smo imali omjer 4 zaposlena na jednog umirovljenika, a sada je to negdje 1,3 radnika na 1 umirovljenika. Najgore je bilo 2014 kada smo imali 1,14 radnika na jednog umirovljenog. 
Razmjeri ovog problema bi još jasnije vidjeli kada bismo usporedili koliki je broj kod tih zaposlenih a da rade u proizvodnji, odnosno donose novostvorenu vrijednost.

Druga vrsta problema sa mirovinama i umirovljenicima su mladi umirovljenici. Zapravo, našem mirovinskom fondu (ili fondovima) nisu problem ljudi koji su otišli u starosnu mirovinu, pa čak ni oni koji su otišli u prijevremenu sa nekih (barem) 25-30 godina radnog staža. Takvi ljudi imaju mirovine koje su zanemarive. Najveći dio tih ljudi prima mirovine od nekih 750 do 3.000 kn (od nekih 100 do 400€) mjesečno. 
Dugi niz godina imamo mlade umirovljenike - demobilizirane vojnike, policajce - čije su mirovine već davno počinjale sa nekih 650€ pa naviše, a tokom godina su još i narasle. Dobar dio njih gotovo da nije ni uplaćivao mirovinske doprinose, a mirovine primaju i primat će ih dugi niz godina. 
Greška je nastala onog trena kada su se njihove mirovine počele isplaćivati iz mirovinskih fondova, a ne iz državnog proračuna. 
Kao što nisu problematični "starosni" umirovljenici, tako nisu niti pravi ratni vojni invalidi koji istina, imaju velike mirovine, ali i visoki stupanj invalidnosti. Njih nema toliko puno i bez obzira na visinu mirovine nisu teret društvu. 
Na žalost, kod nas se skupilo dosta onih lažnih invalida, lažnih bolesnika  koji su imali negdje "nekog svog" da im izda potvrdu na osnovu koje mirno žive na teret čitavog društva. 
Uglavnom, takav teret ne bi ni Japan izdržao. Vjerujem da bi se i njihov fond do sada urušio. Kako to da naš još nije - e to još nitko nije uspio objasniti Smile Smile 
Ovo što pišem je moje gledište na čitavu problematiku. Možda nisam niti u pravu. Možda sam i samom sebi kriv jer nisam u jednom trenutku prihvatio da odem u nekakvu "vojnu mirovinu kao i svi normalni" jer mi nije bilo normalno da ja odem u mirovinu, a moj otac još ima desetak godina rada...
Da sam tako napravio, danas bih vjerojatno imao barem onih inicijalnih 600-650 € (a lako moguće i više) i dane bih provodio u kladionicama a ne na ovom portalu.

arcibald01 voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr/shop/
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime18.09.20 0:36

p.s. iskreno ne znam ni kako ću kod nas živjeti sa 340€, ali valjda je to nama u krvi da se snalazimo. 
 Znaš onaj vic kada o plaćama pričaju Amerikanac, Nijemac i neki naš sa ovih područja? (ukratko):
Amerikanac kaže da mu je mjesečna plaća 1500$; pola od toga potroši na stan i režije, trećinu na automobil i hobi a ostatak štedi za starost. 
Nijemac kaže da ima 2000€ plaću, pola potroši na stan i režije, četvrtinu na godišnji odmor, a ostatak ostavlja za starost. 
E ovaj naš "zemljak" kaže da mjesečno zaradi 500€, od toga 400 odvoji na stan i režije, 300 na hranu, 150 na izlaske sa društvom, a ostane i nešto za u čarapu... kako, to nitko ne zna, ali ostane Smile

goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime18.09.20 0:43

arcibald01 (citat):

Pri nas je podobno. Bil sem pri svojem zobarju, ki mi je rekel (v zgornjem desnem kvadrantu mi manjkata dva zoba) da socialno izdelavo tega ne plača, on pa mi bo naredil dva transplantanta za 1200 EUR !!!!!!!!!, en zob torej 600 EUR.
Ma ista stvar kao i kod nas. Evo ja bih za svoje dvije gornje jedinice morao dati oko 4000 kn za metalokeramičke krunice. To je negdje oko 530 €
U isto vrijeme vidim da je u Novom Sadu jedna metalokeramička krunica 75€. Kod vas je jedan transplantat 600€, kod nas mislim da je od 450-500, a (opet) u Novom Sadu 350. 
Već sam jednom išao odraditi sličan problem tamo i mislim da ću opet, samo da se ukinu ove potvrde na granici. Do tamo imam stotinjak kilometara i kad već moram platiti, onda ću to učiniti tamo gdje će mi ponešto ostati i za "u čarapu" Smile

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP
Forumska Spomenica 2009 FS
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 15044
ČLAN OD: : 2009-05-01

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime18.09.20 0:47

goran9030 (citat):

Da sam tako napravio, danas bih vjerojatno imao barem onih inicijalnih 600-650 € (a lako moguće i više) i dane bih provodio u kladionicama a ne na ovom portalu.

Very Happy

A šta ćeš i u kladionicama. To zlo su prenijeli i ovdje na Zapad, nekakve tamne hudžare otvorili naši, pa po cijeli dan sjede i klade se.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://jna-sfrj.forumbo.net
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime18.09.20 0:53

... i svi dobijaju... Very Happy Very Happy

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime18.09.20 0:55

Nemam pojma, samo prodjem pored toga kad baš moram proć...

goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime18.09.20 1:00

Imam ja par prijatelja koji su tamo duže nego u kući. 
Znaju sve klubove četvrte finske lige, tko gdje igra i koju taktičku postavku ima na terenu. 
Sve rezultate, pa čak i namještene znaju tjedan dana ranije. Znaju u kojoj kladionici su na koje parove bolji koeficijenti... 
Jbg, ponekad samo popijem svoje piće i odem da ne ispadnem glup i neobaviješten jer najčešće ne znam o čemu pričaju. Ali definitivno, svaki od njih se hvali dobicima. Da je tako, vjerujem da bi kladionice već odavno zatvorile zbog gubitaka.

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime18.09.20 8:25

To predstavlja ovisnost u pravom smislu te riječi

PORUCNIK and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime18.09.20 17:15

Dok smo bili u Jna..kuzio sam ljude ovisne o alkoholu i cigaretama..o kocki..nisam primjetio. To je pošast novog doba
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime18.09.20 17:54

U pravu si, ima ih koji su već danima na aparatima...
[You must be registered and logged in to see this image.]

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime18.09.20 18:37

Da da točno..svi pa i baba
Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime18.09.20 18:45

goran9030 (citat):

Ma ista stvar kao i kod nas. Evo ja bih za svoje dvije gornje jedinice morao dati oko 4000 kn za metalokeramičke krunice. To je negdje oko 530 €
U isto vrijeme vidim da je u Novom Sadu jedna metalokeramička krunica 75€. Kod vas je jedan transplantat 600€, kod nas mislim da je od 450-500, a (opet) u Novom Sadu 350. 
Već sam jednom išao odraditi sličan problem tamo i mislim da ću opet, samo da se ukinu ove potvrde na granici. Do tamo imam stotinjak kilometara i kad već moram platiti, onda ću to učiniti tamo gdje će mi ponešto ostati i za "u čarapu" Smile
Tudi jaz razmišljam podobno. Samo, da mine ta virus in karantena pa bom odšel v Zagreb (ali pa katero drugo mesto na Hrvaškem ali pa v Srbiji), ostal dan ali dva in si dal popraviti zobe. Skupaj s prevozom in dopustom v tistem kraju me bo stalo še vedno manj kot tukaj v Sloveniji. Je pa res, da bom potem moral menjati zobarja, ker bo moj sedanji zobar užaljen, da nisem omogočil njemu, da bi služil na moj račun.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime18.09.20 19:39

arcibald01 (citat):
goran9030 (citat):

Tudi jaz razmišljam podobno. Samo, da mine ta virus in karantena pa bom odšel v Zagreb (ali pa katero drugo mesto na Hrvaškem ali pa v Srbiji), ostal dan ali dva in si dal popraviti zobe. Skupaj s prevozom in dopustom v tistem kraju me bo stalo še vedno manj kot tukaj v Sloveniji. Je pa res, da bom potem moral menjati zobarja, ker bo moj sedanji zobar užaljen, da nisem omogočil njemu, da bi služil na moj račun.

I ja čekam dok prodje korona da dolje sredjujem zube Very Happy

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://jna-sfrj.forumbo.net
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime19.09.20 0:21

arcibald01 (citat):

Javi se ako zatrebaš preporuku Smile

arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime19.09.20 10:27

goran9030 (citat):

Javi se ako zatrebaš preporuku Smile
Hvala, Goran.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime05.10.20 8:50

East&West (citat):
bojnik (citat):
Prijatelju u dalekoj Švedskoj, nitko normalan nemože kazati "svi su oni isti" bez obzira o kome se radilo, i dva djeteta iste majke nisu ista. Kada sam mislio pod "zamrznuti" nije to u lošem smislu, već moj konstatacija ide u smjeru, da ima ljudi koji nisu doživjeli to što se događalo ovdje, pa je njihova sreća ili nesreća da pamte jedno vremensko razdoblje prije "kontaminacije", kužiš na što mislim. Osobno neidem "preko" granice jer mislim da bi imao problema, mada sam čist i pred Bogom i ljudima, zato Vi koji ste vani uživajte, i opet velim nigdje nije ljepše nego doma. king

Možda bi trebalo u nekoj novoj temi porazgovarati sa ljudima sa prostora Jugoistočne Evrope ili Zapadnog Balkana, o njihovim osećanjima,  shvatanjima, razmišljanima, stavovima i međusobnim odnosima u novoj sredini.

Prema bojnikovom shvatanju  spašeni su oni koji su otišli ranije i pamte jedno vremensko razdoblje prije "kontaminacije". Šta sa onima koji su otišli u toku onoga "što se događalo ovdje", šta sa onima koji su otišli kada se ovde sve završilo? Zašto ovo pitam: Tokom boravka u instranstvu, stekao sam utisak da se svi  ljudi sa ovih prostora tamo bolje slažu, poštuju i uvažavaju, bez obzira na period kada se ko iselio iz Yuge ili Ex Yuge. Možda je moj utisak subjektivan, pogrešan...zato i pitam.

Takođe, bojniče jel ti ne ideš preko grane što misliš da bi imao problema zbog posla kojim si se bavio ili uopšteno?
Uopšteno, kad god pomislim na put u inostranstvo , pomislim da bih mogao imati problema: zbog neznanja jezika i slabog sporazumevanja, zbog predrasuda naroda domaćina prema mom narodu, pokvari mi se auto, doživim saobraćajku, ukradu mi novčanik, navučem neku bolest..... i sve to me ne sprečava da putujem (dok ne naj... hehehe)
Što se tiče posla kojim sam se bavio, tvrdim  da  ne bih (i nisam) imao problema.

Ja osobno nemam nikakvih potreba da idem u inozemstvo. Radim u državnoj firmi pri Ministarstvu, žena je liječnik. Imala je i ima poziva za rad u inozemstvu, međutim mi smo ovdje stvorili dom i obitelj. Imamo vlastitu nekretninu koju smo nakon rata obnovili a posjedujemo i stan na moru. Ništa nam ne nedostaje. Istina, pribojavamo se mirovine, jer je Hrvatska po svom stanovništvu stara zemlja, i premalo ljudi radi. ako ništa, možemo rentati to što imamo na moru, pa nekako da si pomognemo. U svakom slučaju za nas je prekasno da idemo van. Ja sa svojim poslom pravnika ne mogu raditi u EU, jer sam završio socijalistički fakultet čija se diploma nigdje ne priznaje. Ne, odlazak van nije opcija.
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime05.10.20 22:57

Ja bih rado otišao vani, na zapad, samo da se kovid malo primiri... Uželio sam se Dalmacije, a skoknuo bih i do Slovenije i Švabije na par mjeseci.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime05.10.20 23:10

Ovdje si druže Poručniče uvijek dobrodošao!

PORUCNIK voli ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime05.10.20 23:13

Mislim kod mene u Slavoniju,ali i šire. Za tvoje je zdravlje dobro i more,ali i planine.Čist zrak i blaga klima,pogotovo u ovo doba godine
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime06.10.20 0:27

Doktor Živago (citat):
Hvala, Doktore!
Nisam baš ljubitelj plaža i sunčanja, cuganje minimizirano, tj trenutno - apstinencija, otprilike, ovo vrijeme, ali bez bure bi mi odgovaralo za druženje s nekim dragim starim, a i, eventuaalno, novim znancima.
Daako Bog da bolju situaciju dogodine.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime06.10.20 7:59

PORUCNIK (citat):
Doktor Živago (citat):
Hvala, Doktore!
Nisam baš ljubitelj plaža i sunčanja, cuganje minimizirano, tj trenutno - apstinencija, otprilike, ovo vrijeme, ali bez bure bi mi odgovaralo za druženje s nekim dragim starim, a i, eventuaalno, novim znancima.
Daako Bog da bolju situaciju dogodine.
Tu smo jednaki..i ja apstiniram od alkohola i na nekoj sam laganoj dijeti jer očekujem operaciju žuči kad se ovo sve smiri.
Nije nas Bog zaboravio..bit će bolje dogodine. Živio ti meni!

PORUCNIK voli ovaj upis

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime06.10.20 8:10

PORUCNIK (citat):
Doktor Živago (citat):
Hvala, Doktore!
Nisam baš ljubitelj plaža i sunčanja

Shocked

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime06.10.20 8:33

VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
Doktor Živago (citat):
Hvala, Doktore!
Nisam baš ljubitelj plaža i sunčanja

Shocked
Živim u Slavoniji, imam kuću u Dalmaciji..pa malo tamo malo ovamo..kako kad. Drug Poručnik je čovjek načet zdravljem, pa može gdje želi. Uvijek je dobro došao.
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime06.10.20 13:12

Doktor Živago (citat):
Potpisujem gore napisano. Pa ako te put nekad nanese u ovom smjeru, samo se najavi.

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime06.10.20 14:48

Eto vidiš..ima nas više. Slavonci su poznati kao gostoprimljivi i veseli ljudi.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime06.10.20 15:02

Ma nema problema, mi Slavonci smo ti takvi. Gostoljubivi i maksimalno se žrtvujemo za goste.
Ako oni slučajno ne mogu jesti ili piti, mi i to preuzmemo na sebe. 
  Smile Smile  Smile 
No, šalu na stranu - poziv i dalje stoji i nema rok trajanja.

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime06.10.20 15:05

Jelo piće i ono treće od gostiju mi preuzimao..tako je Gorane...sa veeelikim guštom Very Happy Very Happy
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime06.10.20 20:00

goran9030 (citat):
Doktor Živago (citat):
Potpisujem gore napisano. Pa ako te put nekad nanese u ovom smjeru, samo se najavi.
Hvala, drugovi!
Već sam na facebooku oformio grupu "poor nomads", sa sloganom "Posjeti me da te posjetim".
I krenuo sam, s tim da dobar dio zime provedem kod svog kuma u Kragujevcu. Međutim, tamo me je sustigla i srčka i pandemija, tako da se sve odgađa do daljnjeg, najranije do proljeća.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime06.10.20 20:54

Nema na čemu druže Poručniče..zato jesmo da pomognemo.
I mene negdje u proljeće čeka operacija ako do tada izdržim.

PORUCNIK and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime06.10.20 21:48

Htjeli su i mene na operaciju, ali ja utek'o. Kaže meni onaj kirurg, slobodno vi idite, ali samo da znate da smo mi ovdje i da vas čekamo. Podsjetio me na onu poznatu sliku iz Afrike, kada je onaj vajni fotograf slikao strvinara koji strpljivo čeka da dijete umre, pa da ga pojede...
Dakle, što se mene tiče, sačekajmo mi da oni ukinu ovu koronu i da nam omoguće da normalno putujemo, radimo i družimo se kao prije nje - a nadam se da ću na proljeće biti živ, zdrav(???) i oran za sve što sam napisao.

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime07.10.20 10:43

Doktor Živago (citat):
Nema na čemu druže Poručniče..zato jesmo da pomognemo.
I mene negdje u proljeće čeka operacija ako do tada izdržim.
Upam da boš. pri nas pa je vprašanje. Bila je gospa z razlitim slepičem. En teden je čakala, da so jo sprejeli v bolnico, deklica, brez zavesti,  z možgansko krvavitvijo je čakala devet ur, da jo je pogledal zdravnik. Pa bi verjetno še več, če se njen oče ne bi razjezil in naredil galamo. Lahko še naštevam, pa mislim, da bi bilo premalo prostora. 

Do svojega zdravnika sploh ne moreš, na vrastih varnostnik, ki te ne sposti naprej, ko poklišeč po telefonuu, telefon ne dvignejo, na eletronsko pošto pa sploh ne odgovarjajo. ostane ti samo, da greš na urgenco, kjer pa te grdo gledajo zakaj nisi bil pri svojem osebnem zdravniku.

pri nas je zdravsto totalno na psu.

Na vrh Go down
Zoran I
Poručnik
Poručnik
Zoran I

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2838
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Mirovina - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Mirovina   Mirovina - Page 2 Icon_minitime01.01.21 22:28

PENZIJA

Ob prebiranju raznih ponudb na Avkcije.hr spletni strani, kjer se lahko kupi marsikaj od starega denarja, kovancev, do jubilejnih značk, raznih starin ter vojaških medalj, sem našel tudi to zanimivo informacijo, da je JLA ob odhodu v penzijo dala v znak zahvale pripadniku, za razvoj JLA, tri vrste spominskih srebrnikov, kar so še dandanes marsikomu lep in dragocen spomin:

[You must be registered and logged in to see this link.]

SPOMINSKI SREBRNIKI

* Ag 925/1000, teže 8 g, premera 27 mm, 5.000 komadov,
* Ag 925/1000, teže 13 g, premera 30 mm, 5.000 komadov
* Ag 925/1000, teže 17 g, premera 34 mm, 5.000 komadov
* Cena na Avkcija = 765,00 kun (101,30 €)

Srebrniki so bili 8 g, 13 g in 17 g
Zadnja stran treh srebrnikov
Škatla s spominskim znakom JLA
Spominski certifikat ob odhodu v penzijo
Podatki o srebrnikih in kovnica v Beogradu

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down