FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Razlika između T-72 i M-84

Go down 
+9
Nesh
Stazio
pukovnik
Srdjan Radovanov
Gringo
Bogart
Boske
vladimir
-prolaznik-
13 posters
AutorPoruka
-prolaznik-
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 7
ČLAN OD: : 2012-08-27

Razlika između T-72 i M-84 Empty
KomentarNaslov komentara: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime07.10.12 11:01

Gledam slike ova dva tenka i ne mogu da pronađem razlike,sem što je jedan iz SSSR-a,a drugi iz SFRJ.....
Ako može neki tenkista da mi kaže u čemu je razlika između ova dva tenka? Smile
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8058
ČLAN OD: : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime08.10.12 8:21

vizuelno gledano nema razlike.razlika izmedju ova dva tenka je ispod oklopa i kupole. oklop m84 je reaktivni a motor ima m84-800ks a t 72-550ks.yu je kupila licencu za proizvodnju i unapredila zastareli i slabi motor.rusi su bili vrlo zainteresovani da dodju do saznanja kako smo uspeli da poboljsamo motor,krajnji rezultat je bio izvoz 1200motora iz ex yu u sssr. samo povecanje snage motora uslovilo je i znacajne izmene na transmisiji i gusenicama tenka.brojne su izmene i na SUV sistemu upravljanja vatrom ali i sistemu veze za domace potrebe rudi cajavec a za izvoz u kuvajt engleske proizvodnje.ukupno je bilo oko 600 inovacija.
Na vrh Go down
-prolaznik-
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 7
ČLAN OD: : 2012-08-27

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime08.10.12 15:30

vladimir (citat):
vizuelno gledano nema razlike.razlika izmedju ova dva tenka je ispod oklopa i kupole. oklop  m84 je reaktivni a motor ima m84-800ks a t 72-550ks.yu   je kupila licencu za proizvodnju i unapredila zastareli i slabi motor.rusi su bili vrlo  zainteresovani da dodju do saznanja kako smo uspeli da poboljsamo motor,krajnji rezultat je bio izvoz 1200motora iz ex yu u sssr. samo povecanje snage motora uslovilo je i znacajne izmene na transmisiji i gusenicama tenka.brojne su izmene i na SUV sistemu upravljanja vatrom ali i sistemu veze za domace potrebe rudi cajavec a za izvoz u kuvajt engleske proizvodnje.ukupno je bilo oko 600 inovacija.

Brate hvala ti,većinu ovoga nisam znao! Gledao sam već par puta da nađem na netu,ali nema,imaju samo slike!

Na vrh Go down
Boske
Zastavnik
Zastavnik

BROJ POSTOVA: : 879
ČLAN OD: : 2012-10-28
DOB : 60
M(j)esto Austrija

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime28.10.12 21:55

Kad sam bio u jesen '84 na poligonu Manjača upravo su tada isprobavali taj tenk M 84. Kretanje po neravnom terenu, gađanje pri velikim brzinama i naglim promjenama smjera kretanja itd. Čuo sam već tada kako oficiri pričaju da je to T 72 modificiran u "Đuri Đakoviću" i da je čudo tehnike. Tada još nije bio oficijalno uvršten u naoružanje JNA. Bili su to vjerojatno zadnji testovi.

Vodnik
Vodnik
Bogart

BROJ POSTOVA: : 435
ČLAN OD: : 2012-06-07

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime29.10.12 17:10

Asociralo me ovo o naglim promenama smera kretanja na to kako mi je tenk sleteo sa druma i zavrsio u polju kraj njega, kibiceri su srecom uspeli da se razbeze i nije bilo posledica i stete. Vozac je bio neiskusan, nije ni zavrsio obuku kako valja, i pre toga je pravio brlje, u Sloveniji se bio stumbao u neku provaliju, pa je prekomandovan. Negde sam procitao da su se tokom voznje u neparnim stepenima prenosa desavale takve nezgode, te nezeljene promene smera kretanja.
Na vrh Go down
Boske
Zastavnik
Zastavnik

BROJ POSTOVA: : 879
ČLAN OD: : 2012-10-28
DOB : 60
M(j)esto Austrija

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime01.11.12 12:03

Bogart (citat):
Asociralo me ovo o naglim promenama smera kretanja na to kako mi je tenk sleteo sa druma i zavrsio u polju kraj njega, kibiceri su srecom uspeli da se razbeze i nije bilo posledica i stete. Vozac je bio neiskusan, nije ni zavrsio obuku kako valja, i pre toga je pravio brlje, u Sloveniji se bio stumbao u neku provaliju, pa je prekomandovan. Negde sam procitao da su se tokom voznje u neparnim stepenima prenosa desavale takve nezgode, te nezeljene promene smera kretanja.

Ja sam obučavao vozače transportera i sve i jedan je na kraju obuke dobio dozvolu za upravljanje istima. E sada ako se zna da postoji izvjestan broj ljudi koji cijeli život ne uspiju napraviti vozačku dozvolu "B" kategorije, pretpostavljam da je i među vojnicima bilo takvih koji nisu uspjeli do kraja svladati upravljanje određenim oklopnim vozilom. Međutim JNA trebala određen broj vozača koje su regrutirali planski i htjeli su taj broj vozača imati na raspolaganju. To što je netko od tih vozača nakon prekomande zadužio vozilo i odmah drugi dan odletio u neki jarak uzimalo se kao kolateralna šteta.

Kapetan
Kapetan
Gringo

BROJ POSTOVA: : 3705
ČLAN OD: : 2011-09-29

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime01.11.12 16:30

Malo je blo vozača tenkova!

Vodnik
Vodnik
Bogart

BROJ POSTOVA: : 435
ČLAN OD: : 2012-06-07

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime02.11.12 3:41

Ma bilo je svakakvih i medju vozacima transportera, jednom su se odvalila vrata na BVP-u u toku voznje, nije ih dobro zatvorio i dok je picio tako negde su zapela i otpala. Gledao sam na Manjaci kako neki vozac umalo nije poginuo u hangaru, ubacio greskom u rikverc, BVP krenuo unazad i probio zadnji zid hangara, i sav sut se srucio liku kroz otvor pravo na vusuglu. Imao je srece sto ga nije tresnuo neki krupniji komad tih popucalih blokova i sto nije slucajno ubio nekog, jer iza hangara su se obicno zavlacili radi pis-pauze ili cigaret-pauze. Secam se kako je dotrcao neki zastavnik, kad su izvukli tog nesrecnika i kad su se uverili da mu nije nista, da nije povredjen i da nema vece stete od rupe u zidu, poceo je da zajebava nas okupljene tenkiste: "A vojsko, jeste li videli sta je prava masina?!"... Laughing
Na vrh Go down
Srdjan Radovanov
Vodnik
Vodnik

BROJ POSTOVA: : 432
ČLAN OD: : 2013-12-16

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime25.02.14 9:19

Boske (citat):
Bogart (citat):

Ja sam obučavao vozače transportera i sve i jedan je na kraju obuke dobio dozvolu za upravljanje istima. E sada ako se zna da postoji izvjestan broj ljudi koji cijeli život ne uspiju napraviti vozačku dozvolu "B" kategorije, pretpostavljam da je i među vojnicima bilo takvih koji nisu uspjeli do kraja svladati upravljanje određenim oklopnim vozilom. Međutim JNA trebala određen broj vozača koje su regrutirali planski i htjeli su taj broj vozača imati na raspolaganju. To što je netko od tih vozača nakon prekomande zadužio vozilo i odmah drugi dan odletio u neki jarak uzimalo se kao kolateralna šteta.

Vojska je vojska, ... ne bitno čija, ja sam bio vozač Tenka T-72 i M-84. (ne u JNA, jednoj od bivših ex YU republika, ali principi su ostali isti), moja obuka što se tiče tenka je išla prvo na simulatorima (iz doba JNA, stara tehnika), teorijska nastava koja se sačinjavala od motoristike uglavnom, onda se radilo na osnovnim stvarima, primer skinuti i raščlaniti gusenice i vratiti nazad, posadno ulaženje u tenk/posadno, a onda je išla vožnja.
Bilo je momaka koji su bili skroz psihički nedorasli situaciji, te se dešavalo da vozača uhvati klaustrofobija, uđe unutra i blokira se, samo što mu suze ne krenu. Pitam se na osnovu čega se takav kandidat poslao za vozača oklopnog vozila.
Na poligonu su svi prošliu obuku, tj, svako je prošao evaluaciju-sertifikaciju, ali se svega par izdvojilo i sa njima podrobnije radilo, tako da nije bilo nekih ekscesa. Sećam se jednog, pade mi na pamet, mladi vojnik vozi a stariji vodnik sa njim, izgubila se radio veza il bila neka smetnja i mali ne čuje šta mu ovaj govori, mali vozi li vozi, ovaj se dere i ništa već je postalo kritično, kad ustaje onaj stariji vodnik i u vožnji udari slabašnog vojnika po sred glave, odmah je stao.  lol!

Na vrh Go down
pukovnik
Poručnik
Poručnik
pukovnik

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2090
ČLAN OD: : 2012-02-29

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime25.02.14 11:22

Srdjan Radovanov (citat):
Vojska je vojska, ... ne bitno čija, ja sam bio vozač Tenka T-72 i M-84. (ne u JNA, jednoj od bivših ex YU republika, ali principi su ostali isti), moja obuka što se tiče tenka je išla prvo na simulatorima (iz doba JNA, stara tehnika), teorijska nastava koja se sačinjavala od motoristike uglavnom, onda se radilo na osnovnim stvarima, primer skinuti i raščlaniti gusenice i vratiti nazad, posadno ulaženje u tenk/posadno, a onda je išla vožnja.
Bilo je momaka koji su bili skroz psihički nedorasli situaciji, te se dešavalo da vozača uhvati klaustrofobija, uđe unutra i blokira se, samo što mu suze ne krenu. Pitam se na osnovu čega se takav kandidat poslao za vozača oklopnog vozila.
Na poligonu su svi prošliu obuku, tj, svako je prošao evaluaciju-sertifikaciju, ali se svega par izdvojilo i sa njima podrobnije radilo, tako da nije bilo nekih ekscesa. Sećam se jednog, pade mi na pamet, mladi vojnik vozi a stariji vodnik sa njim, izgubila se radio veza il bila neka smetnja i mali ne čuje šta mu ovaj govori, mali vozi li vozi, ovaj se dere i ništa već je postalo kritično, kad ustaje onaj stariji vodnik i u vožnji udari slabašnog vojnika po sred glave, odmah je stao.  lol!

U rečenici iznad sam si dao odgovor. Sve je bilo kako tako dobro ako je vozać vozio sa otvorenim lukom jer mu je tada sjedište povišeno i on je praktično van tenka do ramena (naravno da se u tom slučaju ne smiju provoditi nikakve radnje sa kupolom jer bi stradao). Problem je nastajao kad bi morao voziti pod zatvorenim lukom (no to nije bio problem samo vozaća jer su se i drugi članovi posade znali uspaničiti) i tu dolazi do izražaja smirenost i sposobnost k-dira u kojeg posada mora imati bezgranično povjerenje (kao i on u njih). Kod tenkista bilo koji član posade da zakaže stradali su svi. To je timski rad i mora biti uvježban do automatizma. Prilikom regrutacije i određivanja vojno stručne specijalnosti (VES) nitko nikada nije provodio testove na klaustrofobiju i dezorijentaciju za što sam se ja tijekom službe zalagao ali nitko nije pokazivao sluha za takve stvari. Pokušavao sam "višima" utuviti u glavu da i tenkovski kombinezoni nisu dobri jer moraju biti napravljeni od negorivog materijala i sa pojačanjima kako bi mogao ranjenika sigurno izvaditi iz tenka (u JNA su postojale trake koje si stavljao preko kombinezona nešto slično kao kad padobranac trakama pričvršćuje za sebe padobran). Pješacima je tenk oduvjek bio zanimljiv i kad posada nije imala love za cugu znala je posjesti pješaka u tenk, zatvoriti lukove i izvrtiti kupolu. Nebrojeno puta se desilo da je pješak prilikom takvog "tretmana" izlazeći iz kupole pao sa tenka. Što se veze tiće tu je mogla biti greška da vozaču nije prekidać na razvodnoj kutiji unutarnje radio mreže (UMR) bio u ispravnom položaju ili mu je prsni prekidać zbog određenog položaja tijela bio blokiran. Deranje tu ne pomaže jer se laringofoni na šljemafonu tada preopterete i ne prenose vibracije glasnica već čuješ samo krčanje. Ja sam kod obuke iz vožnje obično imao pripremljena dva članka štap antene (taman dovoljna dužina Twisted Evil ) i kad te vozać ne čuje ili se pravi da te ne čuje (jer mu je skočio adrenalin pa se zaigrao) jedino ti preostaje da ga pukneš po glavi. Pod zatvorenim lukovima je tu zadaću na sebe preuzimao nišanđija ali tada je bilo bolnije jer ga je maznuo nogom u leđa.

Major
Major
Stazio

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
BROJ POSTOVA: : 5085
ČLAN OD: : 2012-11-24
DOB : 57
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime25.02.14 12:37

Citat :
... Ja sam kod obuke iz vožnje obično imao pripremljena dva članka štap antene (taman dovoljna dužina  Twisted Evil ) i kad te vozać ne čuje ili se pravi da te ne čuje (jer mu je skočio adrenalin pa se zaigrao) jedino ti preostaje da ga pukneš po glavi.

"Udario me babo daljinskim"  Laughing  Laughing 

Na vrh Go down
pukovnik
Poručnik
Poručnik
pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime25.02.14 13:25

vladimir (citat):
vizuelno gledano nema razlike.razlika izmedju ova dva tenka je ispod oklopa i kupole. oklop  m84 je reaktivni a motor ima m84-800ks a t 72-550ks.yu   je kupila licencu za proizvodnju i unapredila zastareli i slabi motor.rusi su bili vrlo  zainteresovani da dodju do saznanja kako smo uspeli da poboljsamo motor,krajnji rezultat je bio izvoz 1200motora iz ex yu u sssr. samo povecanje snage motora uslovilo je i znacajne izmene na transmisiji i gusenicama tenka.brojne su izmene i na SUV sistemu upravljanja vatrom ali i sistemu veze za domace potrebe rudi cajavec a za izvoz u kuvajt engleske proizvodnje.ukupno je bilo oko 600 inovacija.

Ima razlike samo ju ti ako nisi tenkista ne primjećuješ. Tenk T72 nema meteo senzor a M84 ima i po tome ih odmah prepoznaš koji je koji. Vezano za oklop evo ti post koji sam napisao u jednoj drugoj temi.

Tenk M84 (dobio je ime po godini kada je ušao u serijsku proizvodnju) ima vrlo sličan oklop kao i T72. To je višeslojni oklop koji se sastoji od čelika, aluminija, titana i drugih materijala. Na ovaj oklop može se (to je ključna riječ) još postaviti eksplozivno-reaktivni oklop Kontakt-5 i aktivni sustav zaštite Štora-1. Tek najnovija verzija tenka M84 oznake M84AB1 kasnije preimenovan u M84AS (predstavljen u javnosti 2004.godine) je opremljena sa eksplozivno-reaktivnim oklopom Kontakt-5, AT-11 protutenkovskim projektilima, Agava-2 termovizijom i Štora-1 optoelektronskim sistemom za aktivnu obranu. Sistem se sastoji od signalizatora laserskog zračenja, lansera dimnih kutija i dva IC ometača koji smanjuju vjerojatnost pogađanja protivničkih protuoklopnih vođenih raketa.

Vodnik
Vodnik

BROJ POSTOVA: : 432
ČLAN OD: : 2013-12-16

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime25.02.14 13:42

pukovnik (citat):
U rečenici iznad sam si dao odgovor. Sve je bilo kako tako dobro ako je vozać vozio sa otvorenim lukom jer mu je tada sjedište povišeno i on je praktično van tenka do ramena (naravno da se u tom slučaju ne smiju provoditi nikakve radnje sa kupolom jer bi stradao). Problem je nastajao kad bi morao voziti pod zatvorenim lukom (no to nije bio problem samo vozaća jer su se i drugi članovi posade znali uspaničiti) i tu dolazi do izražaja smirenost i sposobnost k-dira u kojeg posada mora imati bezgranično povjerenje (kao i on u njih). Kod tenkista bilo koji član posade da zakaže stradali su svi. To je timski rad i mora biti uvježban do automatizma. Prilikom regrutacije i određivanja vojno stručne specijalnosti (VES) nitko nikada nije provodio testove na klaustrofobiju i dezorijentaciju za što sam se ja tijekom službe zalagao ali nitko nije pokazivao sluha za takve stvari. Pokušavao sam "višima" utuviti u glavu da i tenkovski kombinezoni nisu dobri jer moraju biti napravljeni od negorivog materijala i sa pojačanjima kako bi mogao ranjenika sigurno izvaditi iz tenka (u JNA su postojale trake koje si stavljao preko kombinezona nešto slično kao kad padobranac trakama pričvršćuje za sebe padobran). Pješacima je tenk oduvjek bio zanimljiv i kad posada nije imala love za cugu znala je posjesti pješaka u tenk, zatvoriti lukove i izvrtiti kupolu. Nebrojeno puta se desilo da je pješak prilikom takvog "tretmana" izlazeći iz kupole pao sa tenka. Što se veze tiće tu je mogla biti greška da vozaču nije prekidać na razvodnoj kutiji unutarnje radio mreže (UMR) bio u ispravnom položaju ili mu je prsni prekidać zbog određenog položaja tijela bio blokiran. Deranje tu ne pomaže jer se laringofoni na šljemafonu tada preopterete i ne prenose vibracije glasnica već čuješ samo krčanje. Ja sam kod obuke iz vožnje obično imao pripremljena dva članka štap antene (taman dovoljna dužina Twisted Evil ) i kad te vozać ne čuje ili se pravi da te ne čuje (jer mu je skočio adrenalin pa se zaigrao) jedino ti preostaje da ga pukneš po glavi. Pod zatvorenim lukovima je tu zadaću na sebe preuzimao nišanđija ali tada je bilo bolnije jer ga je maznuo nogom u leđa.

Da tako je, u potpunosti se slažem, lako je voziti, ajmo reći, lakše je voziti sa otvorenim lukom, ali kad je zatvoren i noću bez svetala sa PPV 2 (za ne tenkiste- to je pasivni periskop vozača 2) je bilo vrlo "zeznuto" bar za mene prvoga puta kad sam vozio u tom režimu.
Nije mi jasan sistem po kome se daju VES-ovi, znam logiku, ali često je nema, bar u praksi se pokaže da je greška. Ne bitno za tenk, za bilo koje motorno vozilu generalno, mi je fascinantno da na većem težem usponu, jeste stvarno jak uspon, da od (po sećanju govorim) 10ak vojnika bar 5 "ugasi" tenk, i komisija je takve stavila da budu neki vozači. Čak je bilo podoficira koji su bili "kriminal" za tenk/vožnju, dajem primer jednog mladog pod oficira, koji je ujutru paleći tenk po hladnom vremenu, na tako ladan motor davao nenormalnu "turažu", sav se trese, čak ni u vožnji nije bio neki, te je bio u slučaju da nekvalitetnom vožnjom "sredi" transimisijski deo-počev od menjača, i privatno svoje putničko vozilo mu je trajalo tako kao i vojno, znači nije bio za to....ali u svakoj firmi ima takvih, pa i u vojnoj.
Što se tiče posadnih odela, ja nikada nisam bio zadovoljan iz razloga koji ste već sami naveli Druže Pukovniče, mi smo imali te "španere/tregere" oko ramena, ali su naravno bila lako zapaljiva i poderiva odela.
Mala digresija, anegdota, u vezi tih "tregera", nije mi dugo bilo jasno, "koji će mi to", pitao sam mog starog, reče mi ovako: Želim ti da nikad nesaznaš.

Na vrh Go down
Nesh
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 8
ČLAN OD: : 2014-05-05

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime05.05.14 22:33

Koliko se secam postoji i znatna razlika u nisanskim spravama izmedju M84 i T72, davno bese..

Inace sam u Zaluzanima vozio M84, T72 i T55. Izlupao me onaj instruktor po glavi sa antenom bas muski Smile
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime05.05.14 23:13

jedan od kriterijuma za tenkistu je bila visina, secam se zakletve u NISU  kada su dosli tenkisti  bili su najnizi od sve vojske sto je izazvalo smeh.
Na vrh Go down
pukovnik
Poručnik
Poručnik
pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime06.05.14 21:53

vladimir (citat):
jedan od kriterijuma za tenkistu je bila visina, secam se zakletve u NISU  kada su dosli tenkisti  bili su najnizi od sve vojske sto je izazvalo smeh.

Neće baš biti tako ali mrzi me elaborirati. Da si napisao debljina još bih i razumio.

Poručnik
Poručnik
pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime06.05.14 21:58

Nesh (citat):
Koliko se secam postoji i znatna razlika u nisanskim spravama izmedju M84 i T72, davno bese..

Inace sam u Zaluzanima vozio M84, T72 i T55. Izlupao me onaj instruktor po glavi sa antenom bas muski Smile

Još davnije si naučio voziti bicikl pa nisi zaboravio Rolling Eyes

Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime06.05.14 22:04

mesto vozaca t-72 je vrlo skuceno  pa neko visine 180   sigurno bi imao problema da udje I izadje  I uopsete sedi u tako skucenom prostoru.
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime06.05.14 22:13

[You must be registered and logged in to see this image.]t-72bm
Na vrh Go down
Nesh
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 8
ČLAN OD: : 2014-05-05

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime06.05.14 23:50

pukovnik (citat):
Nesh (citat):

Još davnije si naučio voziti bicikl pa nisi zaboravio Rolling Eyes
Na zalost obnavljao sam gradivo jos par puta ali na M84...
Na vrh Go down
Ivan Jug
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 13
ČLAN OD: : 2017-11-03

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime30.11.17 10:59

Sto se tice tenka M-84 , da li je ovaj tenk ikada bio nazivan kao T-84 u vrijeme kada je pravljen i koristen u JNA?? Imam jednog mulca ovdje koji tvrdi da se taj tenk M-84 nije nazivao pod oznakom M nego T ? Takoder tvrdi i da je oznaka za sve tenkove u JNA bila T i da su svi tenkovi bili pod tom oznakom.
Ima li netko ovdje da moze potvrditi tu informaciju?Naime kad sam ja služio vojni rok u kasarni Ljubo Šercer vezisti išli smo jedan dan u kasarnu Ljubljana Polje gdje su bila stacinirana 6 tenka o kojima smo slušali predavanje i tada nam je kapetan prve klase govorio o T-84 a nikada nije spominjao M-84 jer svi mi koji smo služili vojni rok 86-87 učili smo da je M-84 bila mitraljez koji je bio na tenkovima a oznaka M je bila oznaka ručnog borbenog naoružanja jer sam ja kao desetar tako učio svoje vojnike a tako je pisalo i u Bukvaru kojeg je svaki desetar imao.Nadalje sve što se je ticalo tenkova u moje vrijeme se je u JNA tada označavalo sa T.Jedan vol koji nezna napuniti ni zračnu pušku sada mene ispravlja da je službena oznaka tada bila M a svi smo tada govorili T-84 koji je napravljen po licenci SSSR razvojem tenka T-72 i negova verzija je bila M-84 ali u SSSR a u JNA koliko ja znam to je bio isti tenk samo što mu je postavljeno odnosno dorađeno automatsko paljenje na izvor topline i normalno odabir odnosno sposobnost uzimanja granate po procjeni.Oznaka M-84 je u moje vrijeme bila i oznaka za Škorpiona ako se ko sječa i ako je bio u doticaju sa njim.Ako postoji koji starješina neka mi objasni te razlike jer sada svi govore M za tenk a ja kao što sam objasnio Učio sam tada u JNA T-84 jer je oznaka za tenkove tada bila T. a za osobno nauružanje M.Puno pripadnika starijih dakako sudionika prijašnjeg rata uputrebljava u razgovoru oznaku T-84 što je i pravi naziv bio 86-87 u JNA.
Na vrh Go down
Srdjan Avramov
Gušter
Gušter

Forumska Spomenica 2009 FS
BROJ POSTOVA: : 96
ČLAN OD: : 2009-10-10
DOB : 57
M(j)esto Novi Sad - Churug

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime30.11.17 13:09

M-84 jedino i samo M-84 u JNA. Postoji i T-84 , koga vise zanima ima na forumu Paluba topik M-84 , obiman i edukativan
Na vrh Go down
puc(f)lek
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
puc(f)lek

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 323
ČLAN OD: : 2016-02-29

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime27.02.18 21:10

Razlika izmedju Vespe i Vespe?!
 Ovo improvizaciju su stvarno smislili i napravili Francuzi u Vietnamu, a koliko se pucalo... ?!  

[You must be registered and logged in to see this image.]
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime23.03.18 19:39

M-84
[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Razlika između T-72 i M-84   Razlika između T-72 i M-84 Icon_minitime

Na vrh Go down

Razlika između T-72 i M-84
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Razlika
» Razlika u godinama
» Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.
» KUTAK ZA VICEVE
» VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje