FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 11.03.12 22:31
Podmornicki znak i znacku su nosili sa ponosom svi clanovi posada podmornica, Kraljevine Jugoslavije, Federative Narodne Republike Jugoslavije, Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije, i drzava koje su nastale posle raspada JNA. Jedan od najlepsih znakova pripadnosti rodu vojske(po mom misljenju), dosta redak , a onaj sa "niskim" brojem je pravo blago i onome ko ga ima u nasledju , a Boga mi kazu da dostize neverovatne cene na aukcijama.Krenimo redom....
Podmornicki znak Kraljevine Jugoslavije
Prvi podmorniki znak bio je propisan 1937. godine. Tu je dat opis znaka, i vrsta materijala (srebro visokog kvaliteta 900/1000, dok su venac, kruna i grb bili pozlaceni). Regulisano je bilo da znak mogu da nose oficiri, podoficiri i mornari, ali i ko moze da ga nosi privremeno, a ko stalno. Svaki znak je imao svoj broj.
Po naredbi iz 1961. je definisano da mornari, podoficiri i oficiri – podmornicari, pripadnici podmornickog sastava nose znacku na bluzi, na levoj strani u visini grudi.
Znacka je regulisana pravilnikom iz 1970.Imala je dve varijante: srebrnu i zlatnu. Na zlatnoj , podmornica je pozlacena. Znacku su nosili podoficiri i oficiri, dok je za mornare ostao znak usvojen 1961. godine. Srebrna znacka je dodeljivana posle provedenih pet godina na podmornici, dok je zlatna dodeljivana posle 10 godina provedenih na podmornici.Podoficiri i oficiri – , pripadnici podmornickog plovnog sastava znacku nose na bluzi, na levoj strani u visini grudi. Svaka znacka je imala svoj broj i resenje o dodeli.
Prva podmornicka grupa Kraljevine SHS je formirana 8. aprila 1928. godine, kada su dignute zastave na prve dve podmornice ..HRABRI i NEBOJSA...a 88 Flotila podmornica je bila jedna od najboljih jedinica JNA za sve vreme svog postojanja...Obzirom da je krajem ovoga meseca, promocija Prve Monografije u Domu Vojske Srbije, ciji su izdavaci podmornicka drustva Beograda, Ljubljane i Pule, neka ova tema bude skroman doprinos Foruma BPNJNA tom lepom dogadjaju. ............... VLADE i tebi sve cestitke na ovom uspehu.....
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 21.05.13 3:46; prepravljeno ukupno 3 puta (Reason for editing : ....lapsus calami...)
alexandar Kapetan I klase
Naslov komentara: Re 12.03.12 0:45
A evo i svih podmornickih znacaka a i oznaka JRM, medju kojima su i podmornicke .....
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 23.07.13 14:25; prepravljeno ukupno 3 puta (Reason for editing : ....dodao ime vlasnika kolekcije...)
Kaplar M Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 657 ČLAN OD: : 2010-11-06 DOB : 59 Belgrade
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 12.03.12 9:52
Ma, odakle samo vadis ovo?
Naslov komentara: Re 12.03.12 10:37
"Kaplarice" ....to je iz rukava....desnog...
vlade021 Džomba
BROJ POSTOVA: : 107 ČLAN OD: : 2011-11-06
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 12.03.12 21:24
када бих ти показао број моје сребрене то би било из оба рукава иначе Ацо људи који су их носили написали су књигу о својој јединици период 1928-2005 и свечано претстављање је 23.03 у Дому Војске у Бг.
Naslov komentara: Re 12.03.12 21:45
To je vec "kec" iz rukava.......
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 13.03.12 20:13
aleksandar obradovic (citat):
A evo i svih podmornickih znacaka a i oznaka JRM, medju kojima su i podmornicke .....
Ove oznake me neodoljivo podsjećaju na kolekciju mog prijatelja kolekcionara iz Pančeva gospodina Nenada Bjeloša. Za usporedbu stavljam njegovu kolekciju iz moje arhive i podsjećam da je objava nećijih slika bez navođenja izvora najblaže rećeno nekorektno a može biti i kažnjivo.
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: PODMORNICKE ZNACKE... 13.03.12 20:28
Citat :
pukovnik.!!!
Ove oznake me neodoljivo podsjećaju na kolekciju mog prijatelja kolekcionara iz Pančeva gospodina Nenada Bjeloša. Za usporedbu stavljam njegovu kolekciju iz moje arhive i podsjećam da je objava nećijih slika bez navođenja izvora najblaže rećeno nekorektno a može biti i kažnjivo.
Pa General potpukovniće Aleksandar Obradović.!!!
"Deder" general podpukovniće da se izjasniš o ovim teškim optužbama koj je iznio protiv tebe "pukovnik".!!! Mada znam da već imaš priprenljen opširan i opravdan odgovor na ovakvu gnjusnu optužbu.!!!
Naslov komentara: Re 13.03.12 22:42
Gospodine pukovnice u pravu si sto posto Ja sam napravio "previd"..ALI........Zahvaljujuci trudu i volji gospodina Nenada Bjelosa, i mnogi Forumi a i web stranice u celom svetu , mogu da vide njegovu zbirku, da procitaju njegove knjige i clanke.....Pa i vi na Forumu "kolekcionari", svakako da se odusevljavate njegovim znanjem i umecem gospodine pukovnice.... Odakle i kako bi "obicni smrtnici" videli Karadjordjevu Zvezdu, ili orden koji nema cenu , orden Svetog kneza Lazara, jer nije poznato da je i jedan primerak sauvan , ili najvrednije odlikovanje u Srbiji (posto ostale podatke ne znam) orden Milosa Velikog cija je cena za orden prve klase oko 20.000 evra ....Svakako da nema ljudi poput VAS kolekcionara svi bi ostali uskraceni za mogucnost da vide vrednu sliku, razglednicu, medalju...Pripisujes mi "nekorektnost".....u redu, medjutim.....Slika sa podmornickim znackama na kojoj se vide i brojevi znacke, a koja je BJELOSEVA , je skinuta sa ko zna kog sajta, bez naziva vlasnika kolekcije, znaci "isla je FREE u etar" i ja sam je tako i pokupio......Evo ti slicnog primera....na sajtu " [You must be registered and logged in to see this link.] kolekcionari.com....."tvoj kolega , clan ,MOREL"....je postavio istu onu sliku za koju kazes da je iz "tvoje arhive"i ispod dodao...citiram: Ovo je dio kolekcije jednog od većih kolekcionara militarije na ovim prostorima. Vide se sve tri varijante I tipa oznake i šest varijanti II tipa oznake s minijaturama....znaci ni imena ni prezimena.. To sto navodis da je i" kaznjivo" moje "delo", stojim iza njega imenom i prezimenom.Da je BJELOS hteo sliku zastititi uradio bi to na hiljadu nacina...jednostavno je pokazao kolekciju.....Ja je sigurno nisam prisvojio niti rekao da je moja.Ja cu dodati na slici njegovo ime pa cu se" iskupiti ", a tebi hvala, jer da te nije bilo ja i dalje ne bih znao cija je to kolekcija.....Medjutim....mislim da ja licno na takav nacin ne bih reagovao , u ovako bezazlenoj situaciji....Pa zar mislis gospodine pukovnice, da bi dozvolio sebi takav blam da dospem na sud zbog ovakve stvari. Na ovom Forumu sam postavi "more" slika....tamo gde sam mislio da je potrebno navesti izvor ili slicno ja sam to i uradio....Ovde izvora nije bilo, slika je tu i primam svu odgovornost na sebe.E sada je i druga stvar bitna, a to je moje staziranje na mestu pomocnog moderatora, jer jednostavno posle ovakvih navoda i ja bih rekao :JAKOG LI FORUMA MODERATOR KRADE SLIKE SA INTERNETA, ali o tome cu na drugom mestu a od mene po pitanju ovoga TOLIKO.... PS...Splite, Splite.......nisam ipak nista pripremio, ovo je bilo iz "neba"...
aleksandar obradovic: komentar modifikovan dana: 13.03.12 23:15; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : ...lapsus calami...)
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 13.03.12 23:25
Pukovniče moram reći da pretjerujete Ali isto tako koliko pretjerujete toliko ste i u pravu Pola članova foruma trebalo bi u "zatvor" jer jako je malo slika i ostalog materjala "vlasništvo" članova foruma. Postavlja se pitanje što je sa slikama iz doba kada smo služili JNA?Hoće li oni koji su na slikama tužiti one koji su ih postavili čemu onda forum ,ajmo onda svi doma,svojim kućama i primit se svako svog posla Druga je stvar postavljanje slika ljudi novijeg datuma bez njihova odobrenja. Radite razdor među članovima bez razloga,o kakvom kažnjavanju govorite pukovniče ma ajde molim te......
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Kaplar M Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 14.03.12 14:04
Gospodine pukovnice, dozvolite da se obratim...
Imam preveliku zelju i potrebu da stanem u zastitu Aleksandra Obradovica ciji tekstovi i fotografije zasigurno daju ovom Forumu neku novu dimenziju. Uvek je bilo sa ukusom i stilom, uvek je svaku rec premerio, tako da njegovi postovi ostavljaju veoma malo prostora za komentare koji bi bili kriticki. Primeticete da je navodio izvore tamo gde je bilo moguce navoditi, a poslednji primer gde nije bilo tako je obrazlozio davajuci Vama odgovor.
Nisam niciji pravni zastupnik, pa ni Obradovicev, ovo pisem jer sam pomalo zbunjen i zacudjen! Navescu Vam jedan primer...Za dan inzenjerije, 07. marta 1985.g. je redakcija skopskog lista "Vecer" napravila reportazu na srednjim stranama o nasoj jedinici u Stipu. Pored fotografije cele cete, bila je jos jedna velika fotografija odelenja kojim sam ja komandovao... Ta slika u auto-parku je moja velika uspomena a citaocima je sigurno stvarala afirmativnu sliku o JNA. Vojska je bila i nasa vojnicka, i Vasa oficirska... bila je narodna. Niko nije pominjao nikakva prava za slike ili clanke, svi smo bili ponosni i radosni zbog toga.Da li je gosp. Nenad Bjelos trazio saglasnost od pravnog naslednika JNA da sakuplja militarije? Verujem da nije, bilo bi glupo da se kolekcionari bave takvim stvarima jer bi im to otezavalo rad na sakupljanju i umanjivalo lepotu i radost bavljenja hobijem. Da li je Aleksandar Obradovic mogao da trazi saglasnost od nepostojeceg izvora, mislim da nije... A namera mu je krajnje iskrena. Hteo je da obogati ovaj Forum cijem smo se postojanju svi iskreno obradovali.
Jednom sam napisao na ovom Forumu da je bilo oficira koje sam za zadovoljstvom pozdravljao a bilo je i onih drugih, njih sam pozdravljao zato sto to nalaze PS... Svrstajte se negde, pa da nastavimo druzenje.
Dozvolite da se udaljim, Kaplar M
mgalic2 Stariji Vodnik
FS BROJ POSTOVA: : 695 ČLAN OD: : 2009-08-02
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 14.03.12 15:12
Da razjasnimo jednu stvar: taj kolekcionar koji se spominje ne može imati nikakvo autorsko pravo nad bilo čime iz svoje zbirke. Ne postoji zakon koji bi mu to omogućio, jer ništa od toga nije njegovo autorsko djelo. Prema tome, general obradović je mogao, ali ne i nužno objaviti podrijetlo ove slike. Zato ne vidim poantu ovolike zbrke oko svega toga... P.S. Autorsko pravo polažu autori znački ili proizvođači (ovisno o njihovom dogovoru/ugovoru), a kolekcionar ama baš nikakvo. Što se tiče generala obradovića, po tko zna koji put: sjedi, 5!
mgalic2: komentar modifikovan dana: 14.03.12 15:56; prepravljeno ukupno 2 puta (Reason for editing : Sitna dopuna)
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 14.03.12 15:28
Ma kakva zbrka
mgalic2 Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 14.03.12 16:06
Bezvezno prozivanje vrijednoga člana foruma zbog nečega čime nije ostvario nikakvu korist mi je malo bez veze...
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 14.03.12 19:39
mgalic2 (citat):
Bezvezno prozivanje vrijednoga člana foruma zbog nečega čime nije ostvario nikakvu korist mi je malo bez veze...
Isve to, zbog podmorničkih znački,sva sreča što nisu graničarske! Meni se čini da ste svi zreli za "pod brajde"!!!
mgalic2 Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 14.03.12 20:46
JOJ DA MI SE JE JEDAMPUT OTREZNITI, PA DA SE MOGU NAPITI KAK ČOVEK!
Kaplar M Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 14.03.12 20:49
Ziveli !!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 14.03.12 20:51
mgalic2 (citat):
JOJ DA MI SE JE JEDAMPUT OTREZNITI, PA DA SE MOGU NAPITI KAK ČOVEK!
Viš ti hercegovca, još malo pa bu znal govoriti "po naški"!
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 14.03.12 21:00
ZAGORAC (citat):
Viš ti hercegovca, još malo pa bu znal govoriti "po naški"!
Tek tolko da znaš on je NAŠ
mgalic2 Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 14.03.12 21:02
Tješi se, tješi.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 14.03.12 21:04
purger (citat):
Tek tolko da znaš on je NAŠ
Nisam ni sumnjal, samo sam mu vrnul "lopticu"!
mgalic2 Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 14.03.12 21:06
Ne bu mene ni'ko...
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 14.03.12 21:13
mgalic2 (citat):
Ne bu mene ni'ko...
.......u mojoj koruzi!!!!!
Naslov komentara: Re 15.03.12 0:31
Sta reci osim da mi je izuzetno drago da su ovde ljudi koji razumeju SVRHU Foruma........i citajuci komentare a pogotovo ove zadnje sta drugo nego pozvati vas pod "brajde" ........Zaboravih najvaznije...fotografija je iz promotivne revije restorana LASCINSKA KLET - FERENCINA, a slika ima i po netu na vise mesta, ide sezona,zaista divno mesto.Inace valja dodati da je ova loza stara vise od 80godina
Obzirom da sam iz kraja gde ne ide "vincek", obicaji su drugaciji, klima je razlicita, pa cemo "Kaplarica" i ja (ako se slaze) u hlad ispod lipe.Kazu da boljeg i zdravijeg hlada nema, a inace je ima dosta po Srbiji. i ova Fotografija je iz turisticke ponude etno parka "Sovljak" nedaleko od mog grada.Inace lipa je u precniku 1.80m, i pruza hladovinu u precniku od 30m
I na kraju ako sam zapoceo sa SVRHOM Foruma, da i zavrsim komentar tako.....Citiracu Administratora u objasnjenju jedne od svrha foruma....Ukoliko se želite prisjetiti tih dana, ili ponovo sresti nekoga s kim ste bili u vojsci, onda ste ovdje na pravome mjestu!.... I zato ko zna mozda jednoga dana ispod ove lipe ili ovih brajdi...... ..........
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 15.03.12 10:25
Nastavak zadnje rečenice :umremo od vinskih mušica
Kaplar M Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 15.03.12 10:41
Od necega se mora umreti... pa daj da bar bude veselo u tom poslednjem cinu...
Naslov komentara: Re 02.04.12 22:50
Da se vratimo u temu..... Evo jos jedne znacke, nadjoh je ,....to je tip znacki koje su definisane po Uredbi iz 1961. bila je "zlatna" a dodeljivala se kada se htela nekome odati pocast, zahvalnost,.....stranim pripadnicima koji nisu morali biti podmornicari , ali su svojim radom davali doprinos razvoju podmornicarstva.....
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 21.05.13 3:51; prepravljeno ukupno 2 puta (Reason for editing : .......zamena teksta.....)
Naslov komentara: Re 06.04.12 16:15
I podmornica Malisan,P-901, EX Italijanska CB-20, "dzepna"podmornica, izgradjena u brodogradilistu Caproni, isto je reparirana u Puli, jedine dve podmornice" preradjivane" u brodogradilistu Uljanik.
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 24.02.14 3:45; prepravljeno ukupno 3 puta (Reason for editing : ......zamenjen post....)
vlade021 Džomba
BROJ POSTOVA: : 107 ČLAN OD: : 2011-11-06
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 06.04.12 22:02
када смо код подморница вероватно сте чули да је изашла из штампе монографија"Подморничарство Југославије".књига је 23.03 престављена на промоцији у Београду.31.03 и 01.04 су били дани подморничарства у Пули где је такође приказана Монографија.сутра,07.04 је промоција у Новом Саду.више података о активности бивших подморничара са простора Југославије имате на сајтовима:
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 26.04.13 3:05
'Maska', odnosno Mala signalna knjiga Flote, je zbirka pojmova vezanih za Ratnu mornaricu, datih u obliku brojki, slova ili njihovih skupova. Sama knjiga je razumljivo rangirana visokim stupnjem tajnosti. Po primjerak 'Maske' je imalo svako plovilo u Floti. Komunikacija unutar Flote se uvjek odvijala kroz šifre date u 'Maski'. U knjizi je priložen ključ za 'dekodiranje', mijenjao se svakih petnaest dana, po potrebi i kraće. Ovdje je srebrna podmorničarska značka snimljena na 'Maski', zbog boljeg kontrasta boja, a sama 'Maska' je s Galeba.
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 28.05.14 6:29; prepravljeno ukupno 2 puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 21.09.13 4:18
alexandar (citat):
Podmornicki znak Kraljevine Jugoslavije
Prvi podmornicki znak bio je propisan 1937. godine. Tu je dat opis znaka, i vrsta materijala (srebro visokog kvaliteta 900/1000, dok su venac, kruna i grb bili pozlaceni). Regulisano je bilo da znak mogu da nose oficiri, podoficiri i mornari, ali i ko moze da ga nosi privremeno, a ko stalno. Svaki znak je imao svoj broj.
Na gornjoj Aleksandrovoj slici su značke koje su dobijali svi članovi posade na podmornicama KRM 'Smeli' i 'Osvetnik'. Nedostaju značke posada na podmornicama 'Hrabri' i 'Nebojša' koje su bile drugačije. Proizvođač, 'Greisbach i Knaus' ima obje značke u svom Katalogu iz 1930. i navodi ih kao 'I podmorničarski' i 'II podmorničarski' (znak).
Izradu podmorničarskog znaka u Kraljevini SHS naručio je 1929. tadašnji zapovjednik mornarice, odmah po nabavci dvije podmornice francuskog tipa ('Smeli i 'Osvetnik'). Tom prilikom su naručene dvije varijante te značke, jedna za posade na starijem, engleskom tipu podmornica, a druga za podmorničare na francuskom tipu. Te iste, 1929-te, graveri u zagrebačkoj Tvornici zlatne i srebrne robe 'Greisbach i Knaus' (nakon Drugog svjetskog rata i nacionalizacije, nama poznata kao Industrijska kovnica 'Orešković Marko' ili IKOM) izradili su prve značke za oba tipa podmornica.
Obje značke su napravljene u pozlaćenoj bronci i obje imaju u osnovi isto idejno rješenje. Na prvom tipu je silueta podmornice 'Hrabri' ili 'Nebojša' sa topom i izvučenim periskopom, ispod koje su stilizirani reljefni valovi. Na drugom tipu je silueta podmornice 'Smeli' ili 'Osvetnik', također sa topovskim naoružanjem i izvučenim periskopom, ali bez valova u reljefu ispod siluete. Oba tipa imaju isti lovorov vijenac koji se završava na vrhu krunom ispunjenom crvenim emajlom. Oba vijenca su u dnu povezana mašnom: na prvom tipu sa čvorom, na drugom bez njega. Na poleđini oba tipa, na vijencu, utisnut je evidencijski broj koji je bio evidentiran u Knjizi nosilaca i izdatih znakova.
1937. je ustanovljen jedinstveni znak za posade na svim tipovima podmornica KRM. Nalazi se na desnoj slici u Aleksandrovom postu. Znak je ustanovljen kao 'vidno priznanje za naporno i opasno službovanje na kraljevskim podmornicama'. Iskovan je iz dvije komponente. Osnovu čini vijenac u obliku ležećeg ovala kojeg sačinjavaju dvije grane: lijeva sa lovorovim i desna s lišćem hrasta. Na vijenac je nakovana silueta podmornice 'Smeli' ili 'Osvetnik', također sa izvučenim periskopom i vidljivim topovskim naoružanjem. Ispod podmornice i iza podmornice, od korjena vijenca do kraljevske krune, nalazi se admiralitetno sidro sa užetom, a na sidrenom lancu je grb Kraljevine Jugoslavije.
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 28.05.14 6:04; prepravljeno ukupno 1 puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 02.10.13 23:56
alexandar (citat):
Srebrna znacka je dodeljivana posle provedenih pet godina na podmornici, dok je zlatna dodeljivana posle 10 godina provedenih na podmornici.
Srebrna značka je dodjeljivana za nošenje nakon položenog ispita za podmorničara, a u trajno vlasništvo nakon pet godina provedenih na podmornici. Evo par primjera - originalnih rješenja kojima se to regulira. U prvom rješenju je naglašeno da pomorničar mora vratiti srebrnu značku ukoliko bude iskrcan s podmornice prije nego prođe pet godina.
Rođen u Ljubljani, završio Vojnopomorsku akademiju 1962. Od 1963., kada je primljen na podmorničku specijalizaciju, od čina potporučnika, pa do kapetana bojnog broda, obavljao je komandne dužnosti na podmornicama, od početnih do najviše. Doškolovavao se u Rusiji i Beogradu. 1990. je unaprijeđen u čin kontraadmirala. Bio je komandant 88. diviziona podmornica 1980.-1985., a potom načelnik štaba 9. Vojnopomorskog sektora 1985.-1986., a zatim i Komandant istog sektora. Od 1987.-1991. obnašao je dužnost Komandanta 5. Vojnopomorskog sektora. Na vlastiti zahtjev umirovljen je u srpnju 1991. Jedan je od osnivača 'Društva za zaštitu podmorničke tradicije Slovenije'. Također je i jedan od najzaslužnijih za dovođenje podmornice P-813 iz Tivta (Crna Gora) do Pivke (Slovenija) gdje je i postavljena kao izložbeni eksponat u Muzej vojne povijesti. Jedan je od suautora monografije 'Podmorničarstvo Jugoslavije'. Umro je 12.9.2012.g.
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 03.10.13 13:00
Max Blitz (citat):
Na prva dva rješenja u gornjem postu je naveden i potpisan komandant plovne jedinice podmornica Marjan Pogačnik, zaslužio je koju riječ više: ...
Poznavao sam ga lično kao i njegovu porodicu, jedan od najboljih oficira koje je JRM ikada imala.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 11.10.13 2:12
Stazio (citat):
Max Blitz (citat):
Na prva dva rješenja u gornjem postu je naveden i potpisan komandant plovne jedinice podmornica Marjan Pogačnik, zaslužio je koju riječ više.
Poznavao sam ga lično kao i njegovu porodicu, jedan od najboljih oficira koje je JRM ikada imala.
Nedostaje nam starješina podmorničar sa svojim iskustvima ili netko tko je radio u intendantskom servisu, kao ovi ljudi ovdje, oni bi možda najbolje znali sve o uniformama:
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 11.10.13 22:59; prepravljeno ukupno 1 puta
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 11.10.13 18:39
Stazio (citat):
Mislim da ovaj opasač ne pripada tu, rekao bih da je to neka starija verzija.
E&W, pomozi malo oko ovih neobičnih šapki, opasača i uniformi.
Iskreno, ove "admiralske " šapke sa srebrnim vezom i ja prvi put vidim. Što se tiče opasača, to je opasač koji si nosili pitomci mornaričke srednje škole i mornaričke akademije. Opasači za mlađe oficire (podoficire) i oficire, takođe i vojne službenike svih vidova JNA bili su isti - smeđi sa uprtačem.
Letnja službena uniforma mornarićkih starešina bila je SDB - svetlo drap boje, mornari su je u žargonu zvali "kaki" boja.
Sa mornaricom sam i ja imao poteškoća, pisao sm već jednom da sam KBB oslovio sa pukovniče bojnog broda? Ko radi taj i greši,,,,,,,,,,,,reče zec i siđe sa ježice.
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 11.10.13 20:01
Kratki osvrt na sliku: Ova uniforma "ne drži vodu" jer je slagana da bi efektno izgledala. Zašto? Prvo što bode oči je pitomački opasać na uniformi kontraadmirala. Nemoguće. Druga stvar koja izaziva nedoumicu su ordenske zamjenice. Kontraadmiral (što je vrlo visok čin) nema ni jedno odlikovanje prvog reda i niti jedno ratno odlikovanje. Redom su zamjenice odlikovanja (posložena od prsa prema rukavu) Orden Bratstva i Jedinstva sa srebrnim vijencem (II red), Orden Narodna armije sa zlatnom zvijezdom (II red), Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima (II red), Orden Narodne armije sa srebrnom zvijezdom (III red), Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima (III red), Medalja za vojne zasluge. Treći i četvrti red su Spomen medalje za 10.,20 i 30. godina JNA, 30. godina pobjede nad fašizmom, 40.godina JNA i medalja UNEF za sudjelovanje u misiji na Sinaju (nije mi jasno koja je njegova zadaća bila u toj misiji). Kad sam spomenuo ratno odlikovanje imao sam u vidu da je kontraadmiral dobio Spomen medalju za 10. godina JNA a ona se dijelila za vremensko razdoblje 1941-1951. U prilog tome ide i nedostatak bar jednog Ordena zasluga za narod. Stavljam identičnu (na slici donja, iz moje zbirke i od poznate osobe) ordensku granu zamjenica (bez medalje za misiju na Sinaju) potpukovnika koji je promaknućem u čin pukovnika odlikovan i Ordenom za vojne zasluge sa velikom zvijezdom (I red). Prema tome ovaj kontraadmiral je "siromašan" odlikovanjima ili baš nije bio previše revan u službi.
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 11.10.13 20:20
Ni podmorničarska značka nije na pravom mestu. Sve značke su se kačile ispod klapne džepa, na sredini nabora ili kak se već zove.
Pukovniče, da skratimo muke. Max je fotke skinuo sa foruma Zbiralci. Pretpostavljam da ti kao kolekcionar znaš da na tom forumu ima jedan "kolekcionar" koji je u stvari preprodavac. Kupi sa strane, koliko znam najčešće u Srbiji i tamo prodaje po višestruko višim cenama. Predmeti jesu original, ali ova postavka je komercijala i stvarno nema nikakve veze sa propisima JNA koji su regulisali nošenje uniformi, značaka, odlikovanja itd.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 11.10.13 21:31
East&West (citat):
Ni podmorničarska značka nije na pravom mestu. Sve značke su se kačile ispod klapne džepa, na sredini nabora ili kak se već zove.
Pukovniče, da skratimo muke. Max je fotke skinuo sa foruma Zbiralci. Pretpostavljam da ti kao kolekcionar znaš da na tom forumu ima jedan "kolekcionar" koji je u stvari preprodavac. Kupi sa strane, koliko znam najčešće u Srbiji i tamo prodaje po višestruko višim cenama. Predmeti jesu original, ali ova postavka je komercijala i stvarno nema nikakve veze sa propisima JNA koji su regulisali nošenje uniformi, značaka, odlikovanja itd.
Ma sve jasno prijatelju. Upravo poradi toga sam napisao kratki osvrt sa nelogičnostima a na značku se namjerno nisam referirao jer i Primjerni vojnici i graničari i vojni policajci znaju kako su nosili prsnu oznaku tako da taj propust mogu i sami uočiti.
_________________ Semper Fidelis
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 11.10.13 22:28
East&West (citat):
Pukovniče, da skratimo muke. Max je fotke skinuo sa foruma Zbiralci. Predmeti jesu original, ali ova postavka je komercijala i stvarno nema nikakve veze sa propisima JNA koji su regulisali nošenje uniformi, značaka, odlikovanja itd.
Da, s foruma 'Zbralci' je, naveo sam na drugoj temi gdje sam također postavljao slike iz tog 'paketa'. Nisam ni mislio da je sve posloženo prema PS-u, a opet bolje da su slike ovdje nego da nisu. Sve je to dobar materijal za razgovor, kako se i pokazuje. Interesantno je da je neka oprema baš sa site-a 'Zbralci', ganc nova, nekorištena. Šapke su još zapakirane, doslovno...
Pukovniče, ova donja uniforma kapetana fregate je sa site-a 'Wehrmacht', odgovaraju li ta odlikovanja realnom stanju (činu)?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 11.10.13 22:44
I još jedan dodatni detalj koji sam uočio... Značka na uniformi kontraadmirala nema sidro nego znak mornaričko-tehničke službe. To je značka površinskih brodova za MT oficire. Zanimljivo! Također onda ne pripada uniformi pomorskog oficira, već joj je mjesto na uniformi oficira MT službe, strojara, odnosno mašinista. Kapetan fregate pak, ima znaku površinskih brodova za pomorske oficire, tako bi barem trebalo bit. O ovome ima u drugom isječku članka u prvom postu na ovoj stranici teme.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 12.10.13 0:12
East&West (citat):
Iskreno, ove "admiralske" šapke sa srebrnim vezom i ja prvi put vidim.
Te slike nema na ovoj temi, pa je evo, da izbjegnemo nejasnoće o čemu se radi:
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 10.04.14 2:01
Max Blitz (citat):
To je značka površinskih brodova za MT oficire. Kapetan fregate pak, ima znaku površinskih brodova za pomorske oficire. O ovome ima u drugom isječku članka u prvom postu na ovoj stranici teme.
Dakle, osim značaka za podmorničare, postojale su i značke površinskih brodova za pomorske oficire i za oficire mornaričko-tehničke službe. Za pomorske oficire, značka je ustanovljena 1977., a za MT službe 1982. Razlikuju se u simbolu ispod siluete broda na znački, nalazi se sidro ili zupčanik s propelerom - znak MT službe. Opširnije je u članku...
Naslov komentara: Re: PODMORNIČARSKE ZNAČKE... 10.04.14 2:31
Svaka podmorničarska, kao i značka površinskih brodova, imala je ugraviran serijski/evidencijski broj koji se upisivao u rješenje/uvjerenje. Do 1990., znače su bile rijetke i cijenjene, a čini se da je nakon toga nastupila inflacija značaka, jer ih u kolekcionarskim krugovima ima dosta. Također su moguće krivotvorine. Na ovoj znački, kao da je netko pokušavao ukloniti ugravirani broj. Na znački je i oznaka finoće srebra 900/1000.