FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 25.06.15 12:17
Evo još jedna od gluposti i laži o divuljama , ovo je pisano 2012 i laž da je podzemni objekat aktivan [You must be registered and logged in to see this link.] ,tunel se koristio nešto kratko poslije oluje a to je dobar broj godina prošao od tada. Podzemni objekat je na Pantani a ne u Divuljama, jedno je stajanka za helikoptere a jedno tunel, ovo je za neupućene , Jedino šta je vezano osoblje i tehnika iz Diuvulja sa tunelom na Pantani.
vozilo Gušter
BROJ POSTOVA: : 15 ČLAN OD: : 2015-08-26
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 26.08.15 20:12
vojniks (citat):
Evo još jedna od gluposti i laži o divuljama , ovo je pisano 2012 i laž da je podzemni objekat aktivan Tajna-moc-podzemnih-aerodroma ,tunel se koristio nešto kratko poslije oluje a to je dobar broj godina prošao od tada. Podzemni objekat je na Pantani a ne u Divuljama, jedno je stajanka za helikoptere a jedno tunel, ovo je za neupućene , Jedino šta je vezano osoblje i tehnika iz Diuvulja sa tunelom na Pantani.
Objekt je bio aktivan dosta vremena poslije Oluje. I iza 2003. su MIG-ovi boravili u njemu. Objekt redovito kontrolira VP i vodi se pod aktivan objekt HRZ-a, a vjeruj mi tako će i ostat, sve u svoje vrijeme će se saznat.
STress021 Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2015-09-01
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 06.09.15 23:07
Potkop na Pantanu je kaponirskog tipa, i služio je za prikrivanje borbenih zrakoplova - zadnje, MiG-ova 21. Pošto je Eskadrila borbenih aviona (EBA) u potpunosti stavljena u ZB Pleso, tako se ugasila i potreba za potkopom - helikopteri imaju stajanku i hangare u Divuljama. Potkop je trenutno van funkcije, iako još uvijek objekt MORH-a. Obzirom da je kao glavni zrakoplovni objekt HNS (Host Nation Support) u sklopu NATO-obaveza predviđena ZB na Zemuniku (rezervna je Udbina), to ni budućnost potkopa u sklopu Oružanih snaga nije osobito blistava.
Doktor Živago voli ovaj upis
vozilo Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 07.09.15 18:36
STress021 (citat):
Potkop na Pantanu je kaponirskog tipa, i služio je za prikrivanje borbenih zrakoplova - zadnje, MiG-ova 21. Pošto je Eskadrila borbenih aviona (EBA) u potpunosti stavljena u ZB Pleso, tako se ugasila i potreba za potkopom - helikopteri imaju stajanku i hangare u Divuljama. Potkop je trenutno van funkcije, iako još uvijek objekt MORH-a. Obzirom da je kao glavni zrakoplovni objekt HNS (Host Nation Support) u sklopu NATO-obaveza predviđena ZB na Zemuniku (rezervna je Udbina), to ni budućnost potkopa u sklopu Oružanih snaga nije osobito blistava.
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 07.09.15 21:09
Eventualno u nekom muzejskom izdanju, kao borbeni objekt potkop više ne igra.
vozilo Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 15.09.15 16:12
STress021 (citat):
Kako bi se iznenadio da znas sta se radi..
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 15.09.15 20:24
vozilo (citat):
STress021 (citat):
Kako bi se iznenadio da znas sta se radi..
Zaintrigirao si i mene, ajde reci, reci, reci, ajde brzo reci šta se tamo radi ???
To kao Patak Dača, ali sad bez šale ako nije protivno zakonima MORH-a napiši šta se tamo radi !!!
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 16.09.15 20:49
STress021 (citat):
Ipak je član vozilo u pravu,itekako se radi i nije za muzejske primjerke..
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
vozilo Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 16.09.15 21:02
Komunikacija na nivou.
No..
1. Pošto se ispred ulaza br. 1 nedavno radio rotor koji MIG ne bi mogao proći sa strane je napravljen odvojak (dio rulnice) za MIG-a. Hmm, zanimljivo, ako je objekt neperspektivan, a oni rade dodatnu spojnicu na rulnicu (Stara Kaštelanska) koja vodi do praga 05, jeli uistinu objekt neperspektivan!?
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 16.09.15 22:22
vozilo (citat):
Komunikacija na nivou.
Naravno da je komunikacija na nivou i najbitnije da nema ljutnje niti prepiranje - je ili nije.Dali se što radi ili ne nije nikakva tajna već dugo.1997 MORH donosi prvu odluku o "završavanju" projekta.Nastaje duža stanka.2001 ponovno se aktualizira pitanje i nastavak već utvrđenih i dogovorenih radova i svrhe.Nastaje stanka zbog NATO-a do 2011 i sukladno sa međudržavnim okvirima te NATO standardima HR tj. MORH dobiva zeleno svjetlo za nastavak radova.Izvođači radova poznati od ranije,sva kompletna arhiva te nacrti iz 1977 sačuvani i koriste se i sad sa malim korekcijama.Objekt ostaje u vlasništvu MORH-a a po potrebi se može ustupiti NATO-u iako stavljam naglasak na te dvije riječi -"po potrebi" jer neki se varaju da baš NATO i njihovi vojnici danas šetaju kako im pukne ćurac po vojarnama/kasarnama a niti po objektima gdje nije bar jedna njihova jedinica stacionirana.Svaki vojnik na straži bez propusnice ne može pustiti ni samog Obamu a kamoli nekog mlatimudana da se ponaša kao da je u svojoj kući. Za kraj današnjeg piskaranja jučer sam u điru i na piću sa frendovima u Trogiru i Splitu baš se bezveze dotakao ove teme za koju jednostavno znaju svi ali neki i ne znaju što će nam to,treći kažu ponovno bacanje financija bezveze a četvrti se slažu s menom.MORH je davno odredio objekte koji će nastaviti sa radom a koji ne iako je i tu bilo rošada sa gašenjem pojedinih.Benkovačka vojarna/kasarna je sad u punom sjaju i istoj funkciji kao i ranije sa dva sređena stara poligona te tenkovskim ukopom na Debelom brdu(kolega Purger zna o čemu pričam)a po prvom planu je trebala biti neperspektivna i služiti samo za smještaj i premještaj oklopnih snaga .
Da ne zaboravim ovo je jedan od 4 nezavršena objekta bivše JNA u Hrvatskoj a u Ex Jugi ih ima nedovršenih ukupno 26.
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
vozilo Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 24.09.15 17:28
Matrix (citat):
vozilo (citat):
Komunikacija na nivou.
Naravno da je komunikacija na nivou i najbitnije da nema ljutnje niti prepiranje - je ili nije.
Nije Vama bilo upućeno.
Poz
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 28.10.15 3:47
Avioni A-10 Thunderbolt II na aerodromu Split 2000. Cijeli A-10 konstruiran je (moglo bi se reći) oko topa GAU-8 Avenger kalibra 30 mm koji je ima samo jednu namjenu - uništavanja tenkova.
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 13.11.15 20:24
Dio eskadrile je na dužem boravku na Zemuniku, ali uskoro dolaze u malo duži posjet Splitu isprobat Pantanu..
Toliko o nekim upisima na ovoj temi.
Poz.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 30.01.16 23:22
Slijetanje na aerodrom Split, prije koji dan, pogled iz pilotske kabine...
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 20.08.20 11:29
Poštovani kolege, Evo da i ja ovo prokomentiram. Naime, godinama već ljetujem u blizini Trogira, i tako promatram izvana sve vezano za objekat Cetina. Dakle, ne radi se ni o kakvom podzemnom aerodromu, nego o isključivo ukopanim kaponirima za smještaj aviona, dakle o hangarima( 2 komada) za skladištenje aviona ukopanima u brdo neposredno uz županijsku prometnicu Trogir -Split, i slažem se sa onima koji ovdje pišu da je bliži Trogiru nego Splitu. Objekat je bio aktivan koliko je i JNA bila prisutna na ovim prostorima dakle do 1990. godine otprilike. Sjećam se da sam jedne godine prije rata čekao u koloni automobila koja je bila zaustavljena, da bi MIG-21 bio totegljen iz objekta na aerodrom Resnik, i to je bila za sve nas nevjerojatna slika. Danas je objekt u vlasništvu HV, ulaz ispred objekta je potpuno zapušten i devastiran, a radi se o 2 hangara za smještaj aviona. Djeluje grozno i uznemirujuće da se za ništa ne koristi i propada. Što se tiče Divulja, koliko znam na njoj baziraju protupožarni Air-tractori i MI-8, a ne znam da li danas, kao i prije služe za obuku. Toliko od mene i odmah se ispričavam ako sam negdje pogriješio.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 20.08.20 17:39
Doktor Živago (citat):
Poštovani kolege, Evo da i ja ovo prokomentiram. Naime, godinama već ljetujem u blizini Trogira, i tako promatram izvana sve vezano za objekat Cetina. Dakle, ne radi se ni o kakvom podzemnom aerodromu, nego o isključivo ukopanim kaponirima za smještaj aviona, dakle o hangarima( 2 komada) za skladištenje aviona ukopanima u brdo neposredno uz županijsku prometnicu Trogir -Split, i slažem se sa onima koji ovdje pišu da je bliži Trogiru nego Splitu. Objekat je bio aktivan koliko je i JNA bila prisutna na ovim prostorima dakle do 1990. godine otprilike. Sjećam se da sam jedne godine prije rata čekao u koloni automobila koja je bila zaustavljena, da bi MIG-21 bio totegljen iz objekta na aerodrom Resnik, i to je bila za sve nas nevjerojatna slika. Danas je objekt u vlasništvu HV, ulaz ispred objekta je potpuno zapušten i devastiran, a radi se o 2 hangara za smještaj aviona. Djeluje grozno i uznemirujuće da se za ništa ne koristi i propada. Što se tiče Divulja, koliko znam na njoj baziraju protupožarni Air-tractori i MI-8, a ne znam da li danas, kao i prije služe za obuku. Toliko od mene i odmah se ispričavam ako sam negdje pogriješio.
Jesi li ikada bio u tom bivšem JNA objektu.!?
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 20.08.20 18:05
Nažalost nikada.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 20.08.20 18:10
No sad izgleda užasno zapušteno...niti straže..sve zaraslo u travu..trava raste i iz prilaznog puta prije ulaska u hangar..nema aps.ničega..zalosno. Na vratima je samo oznaka za zabranu fotografiranja i oznaka Ministarstva obrane.
vojniks Džomba
PV BROJ POSTOVA: : 190 ČLAN OD: : 2012-05-20
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 20.08.20 19:36
Nema straže od 1996 godine,tu sam dočekao novu godinu,zatekao me doček i u Ljubljani 1991,odoše 2 Nove godine u vojsci,tada kad sam ja u potkopu bio, bilo je par redovnih vojnika i ostalo pričuva ili ti rezerva,tada je jedan mig samo prenoćio i to bi bilo to,već sam o tome davno pisao jer pojedinci stvaraju fantazije o objektu kao da je Željava u pitanju.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 20.08.20 21:18
Pa prijatelju..potpuno se slažem. Meni je zao sto propada. Znam da je to strateska rezerva u slucaju rata..ako je objekt od strane HV proglasen perspektivnim..znam da u njemu teoretski moze stati 20 aviona..no moze se smjestiti i odredeni broj ljudi u slucaju bombardiranja ili neke druge nepogode. Za zadnjeg rata su nam strasno nedostajala sklonista za civile. Ovo je samo moja teorija. U bitnom se slazemo. Zahvaljujem.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina) 20.08.20 21:24
Zao mi je i silnog novca svih nas koji je otisao na te silne podzemne objekte,baze i sl. Dok je narod crkavao gradili su se ti mastodonti od objekata..vozilo se par nepar..nestašicd i sl. Znam..takva je bila doktrina..ali i dalje mi to nije razumljivo. Ovo je mozda off topic..ali to je opet..ponavljam moje misljenje
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Aerodrom Divulje Split (podzemni objekat Cetina)