FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.

Go down 
+29
mirko bratuš
humka83
Matrix
SveJug
Pero™
miran cvilak
Stazio
kaplar
Max Blitz
Boske
missar
nerona
warpaint
Profa
FOSIL
purger
dixi
šepa
Mateo Žižić
Kemo Specijalac
pera84
ZAGORAC
Nik
graničar šentilj
vladimir
Gringo
alexandar
jelen pivo
Vojnik Graničar
33 posters
Idi na stranicu : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18, 19, 20  Next
AutorPoruka
Kemo Specijalac
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Kemo Specijalac

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
BROJ POSTOVA: : 1139
ČLAN OD: : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime31.07.13 21:15

šepa (citat):
I ja imam fotografiju ispred istog ovog panoa na dan zakletve ali sa članovima porodice, vjerovatno je i tada Kemo štimao gitaru. Very Happy

Kemo se skinuo 1 dan pre nego sto je Sepa dosao u vojsku, tako da je mogao stimovati gitaru na nekom drugom mestu u civilki...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Mislio sam da imam sliku sa zakletve Granicara, ali sam se prevario...po uniformama bih rekao da je slika sa zakletve martovske klase
Isti pano , iste zastave i orkestar...samo je klasa druga Smile

verovatno je i isti fotograf Armin Smailovic

Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2042
ČLAN OD: : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime31.07.13 22:52

ZAGORAC (citat):
Molim da mi Slavica oprosti.(izgleda mi dosta "ozbiljnih" godina pa...)

Po godini rođenja njenog oca ona je nekde naše generacije. Neki u tim godinama izgledaju mlađi, a neki stariji.

Naravno i ja bi želeo da sam 20, ali ne može.

Mirane, svaka čast za paljenje sveče i dodavanje onog malog kamenčiča sa rejona karule. I ja bi želeo da sam imao oficire kojima bi bilo vredelo postaviti tako nešto, na žalost nisam imao.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Svijeća za komandira karaule "Ceršak"   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime02.08.13 9:30

miran cvilak (citat):
Evo ovo sam spremio danas od tebe za tvog komandira.
I posle odneo mom bivšem komšiji i tvom komandantu.

Miran.
Zadatak obavljen u potpunosti i po svim propisima.
Sada neka svijeća gori u ime svih generacija graničara kojima je Spasković Radoje bio komandir.

Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Poštar u karauli "Ceršak"   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime02.08.13 10:10

Pero™ (citat):
Graničaru: nezam dali sam te več pitao... pošto vidim da imate broj 63 i ulicu...dali su vam poštu i pakete donosili na karaulu ili ste išli sami na poštu.
Mi smo sami odlazili po poštu u selo, daleko je bilo za poštara, a i zimi teško prohodno, ni leti nisu donosili, išli smo sami.

Pero.
Ulica do karaule se zvala Vojaška cesta broj 63.
Ali poštar nikada do nas nije došao i donio nam poštu.
I danas se pitam zašto nije dolazio iako nismo od pošte bili daleko?
Mi smo morali smi ići do pošte u kojoj je radila ova gospođa na slici SLAVICA SPASKOVIĆ tj. kćerka od našega komandira karaule Radoja Spaskovića.

Ona bi nam tada dala pisma ili pakete koji su stigli i to bi onda mi vojnici odnijeli u karaulu i podijelili.
Jednog dana sam je satrao sa pitanjima kako da kući pošaljem jednu jabuku.

Ona me u čudu gleda.
Pa zašto šalješ kući jabuku.
Znate kod mene tamo gdje ja živim nema ovoliko jabuka i ja sam svojima kući govorio koliko ih ovdje ima pa su mi rekli da im pošaljem jednu.
I tako se ja odlučio da pošaljem jednu jabuku kući.
Kaže ona pa kako ću ti zapakirati jednu jabuku.
Takvog paketa ovdje nema.
I onda se ja sjetih da u karauli „Ceršak“ ima kutija od „SDO-a“ i tako ja odem u karaulu i uzmem kutiju SDO-a i donesem je u poštu.
Slavica uzima kutiju SDO-a stavlja u nju jednu jabuku a tamo gdje je bila praznina uguram papira da se jabuka ne valja i to pošaljem poštom kući, he he he he he
Pero evo ti satelitska slika i razdaljina od pošte do karaule "Ceršak".

Udaljenost je bila zračne linije 745 metara.

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

BROJ POSTOVA: : 443
ČLAN OD: : 2013-01-29
M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime02.08.13 11:50

Vojnik graničar Pitat ću Slavku ako se tog događaja seća,jer jednu jabuku ne šalaj svaki dan.
A Što se Spaleta tiče ,pitao si me jednom kako se odnosio prema nama.
Evo jednog događaja.
Jedne subote bilo je nekde 83 do 85 nas grupa mladiča išla je oko 2-3 sata ujutro sa igranke.A nije nam se još išlo kuči.Pa razmišljamo kde čemo još na piče.Ali onda u te kasne sate gostione nisu bile više otvorene,pa nam je ostalo samo da idemo na granični prelaz Šentilj (Putnik).Ali tu je bio 100 metarski granični pojas i kretanje i zadržavanje tu je bilo zabranjeno.Ali znate zabrnjeno voče naslađe je,i išli smo tamo.Posle 2 ili možda 3 ture piča neznam odkud stvori se tu milicajac.Tražio je od nas pasoše (jer za zadržavanje 20 minuta trebao si imati pasoš u kojem je bio štembilj da si prešao granicu).I naravno niko od nas pasoš nije imao.Pa počne policajac da nam piše kazne (novčane ,koje si platio kad suca za prekršaje).I kod neznam koje kazne odjednom iz druge prostorije dođe spale (koji je tamo sa kolegama nešto slavio) i pita milicajca šta to radi.Milicajac počne sa pričom kako smo u prekršaju i slična.I onda ga Spale prekine i kaže :slušaj ti mojih momaka iz Ceršaka nečeš kazniti,i izčupa mu iz ruke sve što je do tada napisao i sve pokida.Milicajac je šutio,mada Spale tu nije imao neke jake pristojnosti,otišao iz restorana ,Spale nam je platio turu piča i otišao društvu sa kojim je tamo bio.
E takav je bio spale do nas,ja mislim da nas je voleo,mada se onih kriznih dana narod prema njemu nije poneo fer,i to ga je jako bolelo i po mom mišljenju to ga je i prerano oteralo u grob.
Nikad nije pričeo o svom selu u srbiji,nismo ni čak ni do sahrane znali da ima brata blizanca.

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime02.08.13 14:02

Pod brojem 1: tu sam ja stanoovao

Pod brojem 2; stara karaula sada kuča porodice Lupša.

Na vrh Go down
šepa
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
šepa

BROJ POSTOVA: : 384
ČLAN OD: : 2012-04-27
M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime02.08.13 14:56

miran cvilak (citat):

Pod brojem 1: tu sam ja stanoovao

Pa Mirane ti si živio u graničnom pojasu, da te nekada naš drug graničar nije kontrolisao ili nedaj bože priveo, pa ste se tako upoznali.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Slanje i primanje pošte u JNA   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime02.08.13 18:23

miran cvilak (citat):
Vojnik graničar Pitat ću Slavku ako se tog događaja seća, jer jednu jabuku ne šalaj svaki dan.

Miran hajde kad sretneš Slavku Spasković pitaj je zašto poštar nije nosio pisma i pakete do karaule "Ceršak", je li to zabranjivao komandir karaule Radoje Spasković ili je bilo nešto drugo u pitanju.!?
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Spasković Radoje i Milicajac iz milicijske stanice Šentilj - Pesnica   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime02.08.13 18:28

miran cvilak (citat):
Evo jednog događaja.
Jedne subote bilo je nekde 83 do 85 nas grupa mladiča išla je oko 2-3 sata ujutro sa igranke.
A nije nam se još išlo kuči.
Pa razmišljamo kde čemo još na piče.
Ali onda u te kasne sate gostione nisu bile više otvorene,pa nam je ostalo samo da idemo na granični prelaz Šentilj (Putnik).
Ali tu je bio 100 metarski granični pojas i kretanje i zadržavanje tu je bilo zabranjeno.
Ali znate zabrnjeno voče naslađe je,i išli smo tamo.
Posle 2 ili možda 3 ture piča neznam odkud stvori se tu milicajac.
Tražio je od nas pasoše (jer za zadržavanje 20 minuta trebao si imati pasoš u kojem je bio štembilj da si prešao granicu).
I naravno niko od nas pasoš nije imao.
Pa počne policajac da nam piše kazne (novčane ,koje si platio kad suca za prekršaje).
I kod neznam koje kazne odjednom iz druge prostorije dođe spale (koji je tamo sa kolegama nešto slavio) i pita milicajca šta to radi.
Milicajac počne sa pričom kako smo u prekršaju i slična.
I onda ga Spale prekine i kaže :slušaj ti mojih momaka iz Ceršaka nečeš kazniti,i izčupa mu iz ruke sve što je do tada napisao i sve pokida.
Milicajac je šutio,mada Spale tu nije imao neke jake pristojnosti,otišao iz restorana ,Spale nam je platio turu piča i otišao društvu sa kojim je tamo bio.
E takav je bio spale do nas,ja mislim da nas je voleo,mada se onih kriznih dana narod prema njemu nije poneo fer,i to ga je jako bolelo i po mom mišljenju to ga je i prerano oteralo u grob.
Nikad nije pričeo o svom selu u srbiji, nismo ni čak ni do sahrane znali da ima brata blizanca.

Ma jesi ti vidio Radoja Spaskovića kako je on provodio zakon u graničnom pojasu, he he he he
Neka se vidi tko je vedrio i oblačio graničnim pojasom, he he he he

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Bivša kuća Mirana Cvilka   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime02.08.13 18:43

miran cvilak (citat):

Pod brojem 1: tu sam ja stanoovao.

Miran.
Mislim da si vrlo rijetko viđao graničare da prolaze ovim putem uz tvoju kuću na istočni rajon odgovornosti karaule "Ceršak".
Jer i 1988/1989 godine dok sam ja bio u karauli "Ceršak" malo smo važnosti davali tom istočnom terenu i rijetko smo tamo odlazili.
Prioritet je bio zapadni rajon odgovornosti a posebno zasjedno mjesto "Rupa".

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime02.08.13 20:26

Vojnik Graničar (citat):

miran cvilak (citat):

Pod brojem 1: tu sam ja stanoovao.
Miran.
Mislim da si vrlo rijetko viđao graničare da prolaze ovim putem uz tvoju kuću na istočni rajon odgovornosti karaule "Ceršak".
Jer i 1988/1989 godine dok sam ja bio u karauli "Ceršak" malo smo važnosti davali tom istočnom terenu i rijetko smo tamo odlazili.
Prioritet je bio zapadni rajon odgovornosti a posebno zasjedno mjesto "Rupa".

Tačno tako graničaru.Na istočnom terenu je bilo teže preko granice jer tamo si morao preko mure.A 88-89 nisi me mogao sresti jer ja sam več bio u Šentilju,a pre tebe su tuda redevno prolazile patrole,bar dok sam ja bio u Ceršaku.

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime02.08.13 20:27

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):
Vojnik graničar Pitat ću Slavku ako se tog događaja seća, jer jednu jabuku ne šalaj svaki dan.
Miran hajde kad sretneš Slavku Spasković pitaj je zašto poštar nije nosio pisma i pakete do karaule "Ceršak", je li to zabranjivao komandir karaule Radoje Spasković ili je bilo nešto drugo u pitanju.!?

Pitat ću je,a i za jabuku ču je pitati ,ako se bude slučajno setila :

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime02.08.13 20:29

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):

Evo jednog događaja.
Jedne subote bilo je nekde 83 do 85 nas grupa mladiča išla je oko 2-3 sata ujutro sa igranke.
Ali onda u te kasne sate gostione nisu bile više otvorene,pa nam je ostalo samo da idemo na granični prelaz Šentilj (Putnik).
Ali tu je bio 100 metarski granični pojas i kretanje i zadržavanje tu je bilo zabranjeno.
Ali znate zabrnjeno voče naslađe je,i išli smo tamo.
Tražio je od nas pasoše (jer za zadržavanje 20 minuta trebao si imati pasoš u kojem je bio štembilj da si prešao granicu).
Pa počne policajac da nam piše kazne (novčane ,koje si platio kad suca za prekršaje).
I kod neznam koje kazne odjednom iz druge prostorije dođe spale (koji je tamo sa kolegama nešto slavio) i pita milicajca šta to radi.
I onda ga Spale prekine i kaže :slušaj ti mojih momaka iz Ceršaka nečeš kazniti,i izčupa mu iz ruke sve što je do tada napisao i sve pokida.
Milicajac je šutio,mada Spale tu nije imao neke jake pristojnosti,otišao iz restorana ,Spale nam je platio turu piča i otišao društvu sa kojim je tamo bio.
Nikad nije pričeo o svom selu u srbiji, nismo ni čak ni do sahrane znali da ima brata blizanca.
Ma jesi ti vidio Radoja Spaskovića kako je on provodio zakon u graničnom pojasu, he he he he
Neka se vidi tko je vedrio i oblačio graničnim pojasom, he he he he

Ali on na prelazu u šentilju nije imao te kompetence nego je tamo bila glavna milicija.Ali ipak Spale je i tamo bio ...

Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime03.08.13 1:32

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):

Ako mene pitaš, to je bila zvanična politka JNA.  Pisma i paketi sačekaju na pošti. Slično smo imali i mi. VP za karaulu sačeka na pošti, pa vojska pokupi.

Kod nas je imalo malo više logike, jer je bilo 600m nadmorske razlike, zimi sat hoda u jedom pravcu... Ajde pogledaj koliko je 600m.. 100,pa 200, pa tako dalje do 600m...nije baš lako da se prehoda, leti bi još išlo sa nekim mopedom ili fičom...

Što se paketa tiče, govorilo se da če oficir znati....  nikad nas nije niko pregledavao.Pričalo se kao oficir karlule če znati šta dolazi, ali nikad nje pregledavao poštu i pakete.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Kuća Mirana Cvilka.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime03.08.13 15:24

miran cvilak (citat):
Tačno tako graničaru.
Na istočnom terenu je bilo teže preko granice jer tamo si morao preko mure.
A 88-89 nisi me mogao sresti jer ja sam več bio u Šentilju,a pre tebe su tuda redevno prolazile patrole,bar dok sam ja bio u Ceršaku.

Miran.
Živi li sada netko u toj kući u kojoj si ti nekada živio ili je i u njoj stanje kao u karauli "Ceršak".
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime05.08.13 20:03

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):
Tačno tako graničaru.
Na istočnom terenu je bilo teže preko granice jer tamo si morao preko mure.
A 88-89 nisi me mogao sresti jer ja sam več bio u Šentilju,a pre tebe su tuda redevno prolazile patrole,bar dok sam ja bio u Ceršaku.
Miran.
Živi li sada netko u toj kući u kojoj si ti nekada živio ili je i u njoj stanje kao u karauli "Ceršak".

Graničaru žive ljudi u njoj.
I još nešto .Od pre par dana prati ovaj forum (ali nije još član) Slavka Spaskovič.I danas mi je ispričala nekoliko zanimvljivih priča.Ali ću sačekati da skupi hrabrosti pa da se ovde prijavi i sama vam ih ispriča.

Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime06.08.13 1:00

Slavka dobrodošla na forum, ajde javi se.

Znao sam jednu, možda sličnih tvojih godina, slično hčerka službenog lica.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Slavka Spasković u karauli "Ceršak"   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime07.08.13 6:56

miran cvilak (citat):
Graničaru žive ljudi u njoj.
I još nešto .
Od pre par dana prati ovaj forum (ali nije još član) Slavka Spaskovič.
I danas mi je ispričala nekoliko zanimvljivih priča.
Ali ću sačekati da skupi hrabrosti pa da se ovde prijavi i sama vam ih ispriča.

Miran.
Primio na znanje.
Slavka.!
Ja sam krivac što na Internetu postoji karaula "Ceršak".
Miran je krivac što me je podsjetio na neka događanja i što je slikama dopunio karaulu "Ceršak".
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime07.08.13 10:57

Graničaru da znaš koliko zanimivljih stvari bi mogla ispričati Slavka!! meni je ispričala zašto ste morali vi po poštu,i najbitnije pravi razlog zašto Spale nije voleo Hauc Ruperta.pertla,moja priča je točna ali nije bila razlog,prava je priča jako tužna.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Slavka Spasković u karauli "Ceršak"   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime07.08.13 11:04

miran cvilak (citat):
Graničaru da znaš koliko zanimivljih stvari bi mogla ispričati Slavka!!
Meni je ispričala zašto ste morali vi po poštu i najbitnije pravi razlog zašto Spale nije voleo Hauc Ruperta "Pertla",moja priča je točna ali nije bila razlog, prava je priča jako tužna.

Očekujem izvještaj iz prve ruke.
Ja sam obrisao ekran kompjutera da mogu bolje pročitati te zanimljivosti.
A ta događanja ne zanima samo mene to će zanimati i sve one koji prate događanja u vezi karaule "Ceršak".
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime07.08.13 11:06

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):
Graničaru da znaš koliko zanimivljih stvari bi mogla ispričati Slavka!!
Meni je ispričala zašto ste morali vi po poštu i najbitnije pravi razlog zašto Spale nije voleo Hauc Ruperta "Pertla",moja priča je točna ali nije bila razlog, prava je priča jako tužna.
Očekujem izvještaj iz prve ruke.
Ja sam obrisao ekran kompjutera da mogu bolje pročitati te zanimljivosti.
A ta događanja ne zanima samo mene to će zanimati i sve one koji prate događanja u vezi karaule "Ceršak".

Pa nagovorite Slavku da se prijavi na forum,i neka vam ona to iz prve ruke izpriča.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Zabranjeno voće.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime07.08.13 11:17

miran cvilak (citat):
Evo jednog događaja.
Ali znate zabrnjeno voče naslađe je i išli smo tamo.
Milicajac je šutio, mada Spale tu nije imao neke jake pristojnosti, otišao iz restorana ,Spale nam je platio turu piča i otišao društvu sa kojim je tamo bio.

Miran.
Kada si spomenuo ovo "zabranjeno voće".
Sjetih se još nečega da te pitam.
Pošto si ti tada bio sa one "druge strane crte graničnog pojasa", pošto poznaješ i pošto si razgovarao sa puno ljudi iz mjesta u kojem stanuješ, da li znaš možda de se u vrijeme kada je JNA demonstrirala silu u graničnom pojasu, da li je bilo ljudi koji bi se po mjestu Ceršaku hvalili da su prešli ilegalno državnu granicu i da su uspjeli nešto prokrijumčariti od robe kao na primjer "kave, alkohola, cigareta, prevesti ilegalno za novce strance ....".
To me zanima da vidim kako smo bili uspješni u demonstraciji sile i 100 metarskom graničnom pojasu.

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime07.08.13 11:21

Pa bili ste uspešni ali ne u potpunosti,bilo je pored vas i svega onoga što si nabrojio.Ali nemoj se sekirati neki su znali granicu bolje od vas.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Ilegalno prebacivanje preko granične linije   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime07.08.13 12:43

miran cvilak (citat):
Pa bili ste uspešni ali ne u potpunosti,bilo je pored vas i svega onoga što si nabrojio.
Ali nemoj se sekirati neki su znali granicu bolje od vas.

Miran.
Nisam ni mislio da smo mogli 100% kontrolirati granični pojas.
Od 6050 metara granične linije koja je bila pod kontrolom karaule "Ceršak" bilo je dana kada smo jedva sa graničarima pokrivali zasjedno mjesto "Rupa".
Da i ne govorim o tome da smo na istočni teren odgovornosti išli vrlo rijetko pa i nikako, he he he he...
Na kraju krajeva mogao si nam ispričati neki događaj kako se to radilo i što su prebacivali preko granice unatoč "budnosti JNA graničara".
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime08.08.13 11:26

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):
Pa bili ste uspešni ali ne u potpunosti,bilo je pored vas i svega onoga što si nabrojio.
Ali nemoj se sekirati neki su znali granicu bolje od vas.
Miran.
Nisam ni mislio da smo mogli 100% kontrolirati granični pojas.
Od 6050 metara granične linije koja je bila pod kontrolom karaule "Ceršak" bilo je dana kada smo jedva sa graničarima pokrivali zasjedno mjesto "Rupa".
Da i ne govorim o tome da smo na istočni teren odgovornosti išli vrlo rijetko pa i nikako, he he he he...
Na kraju krajeva mogao si nam ispričati neki događaj kako se to radilo i što su prebacivali preko granice unatoč "budnosti JNA graničara".

Dok ste vi umesto patrola spavali ili se krili ispod kreveta ,neki su radili he he he.Verovatno su oni koji su to radili tačno znali kde i kada se vi krečete,pa su išli putevima da vas ne sretnu.Ja to nisam radio pa tačno neznam kako je to išlo,a oni koji su to radili i sada neče o tome pričati.Šta znaš možda očekuju da če se granica vratiti pa da če moči opet to raditi i zarađivati.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Ilegalno prelaženje granice   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime08.08.13 19:37

miran cvilak (citat):
Dok ste vi umesto patrola spavali ili se krili ispod kreveta , neki su radili he he he.
Verovatno su oni koji su to radili tačno znali kde i kada se vi krečete, pa su išli putevima da vas ne sretnu.
Ja to nisam radio pa tačno neznam kako je to išlo, a oni koji su to radili i sada neče o tome pričati.
Šta znaš možda očekuju da če se granica vratiti pa da če moči opet to raditi i zarađivati.

Mislim da i ti što su ilegalno prelazili državnu granicu koju je "čuvala JNA" nisu je prelazili baš tako hrabro i puni sebe.
Mislim da su se trebali bar 100 puta okrenuti da bi bili sigurno da nas nema nigdje u blizini.
Jer u 100 metara graničnog pojasa je vladala JNA, naoružana vojska, 120 metaka uz puškomitraljez, sa pravom da uz upotrebu vatrenog oružja zaustavi i kontrolira svakoga, pa sada ti budi hrabar i igraj na neku sreću.
Bilo nas je svakakvih.
Neki bi pucali bez veze.
Neki sa bi pucali sa "vezom".
Pa ti budi siguran na koga ćeš naletjeti  i da li se isplati igrati sa tim stvarima.

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime08.08.13 20:01

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):
Dok ste vi umesto patrola spavali ili se krili ispod kreveta , neki su radili he he he.
Verovatno su oni koji su to radili tačno znali kde i kada se vi krečete, pa su išli putevima da vas ne sretnu.
Ja to nisam radio pa tačno neznam kako je to išlo, a oni koji su to radili i sada neče o tome pričati.
Šta znaš možda očekuju da če se granica vratiti pa da če moči opet to raditi i zarađivati.
Mislim da i ti što su ilegalno prelazili državnu granicu koju je "čuvala JNA" nisu je prelazili baš tako hrabro i puni sebe.
Mislim da su se trebali bar 100 puta okrenuti da bi bili sigurno da nas nema nigdje u blizini.
Jer u 100 metara graničnog pojasa je vladala JNA, naoružana vojska, 120 metaka uz puškomitraljez, sa pravom da uz upotrebu vatrenog oružja zaustavi i kontrolira svakoga, pa sada ti budi hrabar i igraj na neku sreću.
Bilo nas je svakakvih.
Neki bi pucali bez veze.
Neki sa bi pucali sa "vezom".
Pa ti budi siguran na koga ćeš naletjeti  i da li se isplati igrati sa tim stvarima.
Granilčaru nisam mislio te ljude ,nego domaćine-domači ljdi,ljudi iz tog sela.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Ilegalno prelaženje državne granice   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime09.08.13 19:03

miran cvilak (citat):
Granilčaru nisam mislio te ljude ,nego domaćine.
Miran.
Bez obzira radilo se o ljudima iz mjesta Ceršaka ili o strancima, igrati se sa naoružanom vojskom u 100 metarskom graničnom pojasu nije baš bilo bezopasno.
Ne znam koliko je bilo "sposobnih" da izvedu "zadatak" ilegalnog prelaženja državne granice sa ciljem "švercanja" kojekakve robe u to vrijeme.
Volio bi pitati te ljude da mi kažu kako su to izvodili i koliko im je src imalo otkucaja dok su ilegalno prelazili državnu granicu, he he he he he
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3592
ČLAN OD: : 2012-02-13
DOB : 60

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime09.08.13 19:08

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):
Miran.
Bez obzira radilo se o ljudima iz mjesta Ceršaka ili o strancima, igrati se sa naoružanom vojskom u 100 metarskom graničnom pojasu nije baš bilo bezopasno.
Ne znam koliko je bilo "sposobnih" da izvedu "zadatak" ilegalnog prelaženja državne granice sa ciljem "švercanja" kojekakve robe u to vrijeme.
Volio bi pitati te ljude da mi kažu kako su to izvodili i koliko im je src imalo otkucaja dok su ilegalno prelazili državnu granicu, he he he he he

Budi siguran da su oni više znali o vama(domaći), nego vi o njima,pa su im samim time neke stvari bile olakšane.
Oni su tamo gore bili doma,činjenica je to koja daje bitnu prednost.

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime09.08.13 19:34

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):
Miran.

Ali su neki tu hrabrost platili životom.
Bilo je to nede 85 kada sam jš živeo u Ceršaku u onoj kuči kod tvornice.Usred noči probudilo me pucanje.bilo je daleko al ipak me probudilo.Onda još nisam imao kola pa sam svako jutro išao peške u ceršak (2 km) peške na avtobus za Maribor kde sam radio.I tog jutra nekde oko 4.35 ja krenem prema avtobusnoj stanici.Ali kada sam došao do portirnice tvornice Ceršak,tamo puno kola,milicija ,prva pomoč neka vojna kola i puno ljudi.I kada prolazim vidim na vagi (na kojoj su vagali koliko je ko starog papira dovezo u tvornicu) verovetno več 2 leša ,jer su bili pokriveni belim plahtama.
Zvanično nikada posle nisam čuo što se te noči dešavalo,niti se nikad nije čulo da je neko poginuo one noči.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Ljudi iz mjesta Ceršak   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime10.08.13 11:46

ZAGORAC (citat):
Budi siguran da su oni više znali o vama (domaći), nego vi o njima, pa su im samim time neke stvari bile olakšane.
Oni su tamo gore bili doma, činjenica je to koja daje bitnu prednost.

Zagorac.
Pa nebi se baš puno složio sa tim.
Bez obzira što su ljudi iz Ceršaka tu živjeli kod granice, nisu puno švrljali uokolo i pokušavali ilegalno prelaziti granicu.
Ni mi sami nismo znali gdje ćemo biti u patroli i zasjedi i u koje vrijeme sve dok raspored nije napisao komandir karaule.
Tako i ti ljudi iz Ceršaka pojma nisu znali gdje ih čekamo, koliko nas ima i od kada do kada smo u 100 metarskom graničnom pojasu.
Mogli su samo riskirati, probati sreću ili nesreću.

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime10.08.13 12:19

Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC (citat):
Budi siguran da su oni više znali o vama (domaći), nego vi o njima, pa su im samim time neke stvari bile olakšane.
Oni su tamo gore bili doma, činjenica je to koja daje bitnu prednost.
Zagorac.
Pa nebi se baš puno složio sa tim.
Bez obzira što su ljudi iz Ceršaka tu živjeli kod granice, nisu puno švrljali uokolo i pokušavali ilegalno prelaziti granicu.
Ni mi sami nismo znali gdje ćemo biti u patroli i zasjedi i u koje vrijeme sve dok raspored nije napisao komandir karaule.
Tako i ti ljudi iz Ceršaka pojma nisu znali gdje ih čekamo, koliko nas ima i od kada do kada smo u 100 metarskom graničnom pojasu.
Mogli su samo riskirati, probati sreću ili nesreću.

Dovoljno je bilo znati kojim se putem vi krečete, a sve posle je lagano.Sačekaš da patrola prođe i posle idemo he he he

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 23.10.13 1:19; prepravljeno ukupno 2 puta (Reason for editing : quote........)
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Ugojstva civila u Ceršaku   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime10.08.13 12:24

miran cvilak (citat):
Ali su neki tu hrabrost platili životom.
Bilo je to nede 85 kada sam jš živeo u Ceršaku u onoj kuči kod tvornice.
Usred noči probudilo me pucanje.
Bilo je daleko al ipak me probudilo.
Onda još nisam imao kola pa sam svako jutro išao peške u ceršak (2 km) peške na avtobus za Maribor kde sam radio.
I tog jutra nekde oko 4.35 ja krenem prema avtobusnoj stanici.
Ali kada sam došao do portirnice tvornice Ceršak, tamo puno kola, milicija , prva pomoč neka vojna kola i puno ljudi.
I kada prolazim vidim na vagi (na kojoj su vagali koliko je ko starog papira dovezo u tvornicu) verovetno več 2 leša ,jer su bili pokriveni belim plahtama.
Zvanično nikada posle nisam čuo što se te noči dešavalo,niti se nikad nije čulo da je neko poginuo one noči.
To je ono o čemu sam ti govorio.
Graničnim pojasom je vladala JNA.
Naoružana.
Sa ovlastima da te zaustavi.
Legitimira.
I ono naj gore da te ubije, samo zato što si pokušao preći državnu granicu.
Takav način rada je podržavala država Jugoslavija.
Takvih stvari je bilo rijetko ali ih je bilo.
I kada se to dogodi to se brzo pročuje po Ceršaku a i šire.
I to je dovoljno upozorenje za sve one koji su mislili krenuti prema graničnom pojasu sa nekom namjerom ili bez neke namjere.
Graničara je bilo svakakvih.
Bilo ih je koji su se bojali vlastite sjene, bilo je hrabrih, bilo je pijanaca, bilo je onih koji su laki na obaraču, pa sad ti riskiraj na koga ćeš naići.
Nemojte misliti da je bilo lako nekoga ubiti.
To je tragedija i za tog vojnika i za obitelj tih ubijenu.
Pošto kažeš da si čuo pucnjavu  oni su vjerojatno ubijenu kod zasjednog mjesta "Dol" ili "Most".
Jer noću nismo davali patrole i zasjede na istočnoj strani odgovornosti karaule "Ceršak".
A za ovo što kažeš da zvanično nikada nije objavljeno.
Nije ništa čudno.
JNA je puno stvari tajila, lagala i montirala.
Evo ti jedan primjer što su oficiri rekli graničarima sa karaule "Špičnik" pa neka ti to bude orijentir kakva je bila JNA.

šepa (citat):
Sigurno se dešavalo, zapravo Austrijanci i nisu morali "hapsiti" jer su se oni koji su iz Jugoslavije bježali prema Austriji, a dok sam ja bio na granici 90% su to bili Rumuni, sami su se predavali i tražili azil.
Ne sječam se da je nas ikad iko obavještavao o tome a niti su pominjane konsekvence u vezi s tim.
Pisao sam mislim i ranije da nam je bez ustručavanja rečeno na karauli da ako ne uspijemo spriječiti da neko prebjegne u Austriju nikom ništa, ali da prelaz u suprotnom smjeru moramo spriječiti.
Sječam se da je jedan od visokih oficira držao nekakav govor na karauli (što bi rekli bezbjednjak) o postupcima prilikom zaustavljanja, pretresanja, vezanja prelaznika i slično, pa i slučajevima upotrebe oružja i doslovce nam rekao da ako ranimo ili ubijemo prelaznika kad je već prešao graničnu liniju samo ga uvučemo na našu stranu i "ostalo je naša briga".
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Četvorica odabrani za karaulu "Ceršak"   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime10.08.13 13:01

Četvorica odabrani za karaulu "Ceršak".

Ovo su pripadnici 2 voda 2 čete iz kasarne „Tone Tomšič“ VP 8164/20-3 - godina 1988.
Na fotografiji sam označio koji su vojnici odabrani da nakon obuke u Mariboru u kasarni "Tone Tomšič" idu u karaulu "Ceršak" V.P. 5457 – Granični odsjek Maribor.

Broj 1: to sam ja Vojnik Graničar.
Broj 2: Radmanović Stanoje, Srbin iz Bosne i Hercegovine - mislim da je živio negdje oko Banja Luke.
Broj 3: Zoran Popović, Srbin iz Srbije - živi u nekom mjestu oko Beograda.
Broj 4: Ibov Mustafa , iz Makedonije - on je porijeklom Turčin, mislim da se vidi i po boji lica, he he he he

Na vrh Go down
6550/33 avgust 84
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 78
ČLAN OD: : 2013-01-06
DOB : 59
M(j)esto Pozarevac

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime10.08.13 13:17

Graničaru idi na plažu ima vremena za forum.ps.Baš ti zavidim na mogućnosti da možeš na kupanje kad ti volja.

Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Požarevac - Srbija   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime10.08.13 21:44

6550/33 avgust 84 (citat):
Graničaru idi na plažu ima vremena za forum.ps.
Baš ti zavidim na mogućnosti da možeš na kupanje kad ti volja.

Štaje "6550/33 avgust 84".!?
Tko i tvoje ime zapamti na ovome forumu svaka mu čast.
A tebi dosadilo u kasarni gledati kako se straža izmjenjiva pa navratio malo do državne granice.
Sa mnom je u karauli "Ceršak" bio jedan iz tvoga mjesta (Požarevca) , zapamtio sam mu samo prezime "Cvetković".
Čovjek je bio previše osjećajan za graničara.
On bi ovoga pustio preko granice, ovoga bi zarobio, ovoga nebi priveo, ovo nebi radio....
Pa se pitam zašto je uopće i dolazio u karaulu.
Mogao je i on gledati kako se izmjenjiva straža u kasarni.
Možda bi mu to bilo zanimljivije.
Ali isto sam ga jedne noći kao vođa patrole i zasjede natjerao da puca za ilegalnim prelaznikom, he he he he
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime11.08.13 12:06

Evo barjak sa karavle Ceršak još stoji i u funkciji je.A kde stoji i kako je tu došao sledeči puta SmileSmile!!

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Stup za podizanje zastave u karauli "Ceršak"   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime11.08.13 16:34

miran cvilak (citat):
Evo barjak sa karavle Ceršak još stoji i u funkciji je.
A kde stoji i kako je tu došao sledeči puta SmileSmile!!

Joj kada se samo sjetim.
Mislim da je išlo nekako ovako.

Zastavnik:
Bog vam jebo mater još se niste postrojili.
Što mislite da će vam zastavnik naj ranije dolaziti da vas budi i da vam podiže zastavu.
Spavali ste čitavu noć i niste u stanju da se ustanete na vrijeme.
Hajde brže brže, brže to malo.
Jesu  li svi došli.
Pazi ovamo.

Vod mirno.
Pušku o desno rame.
Vod mirno.
Na desno ravnaj se.
Mirno.
Pozdrav zastavi.

Evo i ja pozdravljam zastavu i stup na kojeg sam tko zna koliko puta podigao zastavu one propale države.
Vidim da stup i dalje ima svoju istu namjenu.
Mada se na njemu ne vidi zastava ali očito je da mu je namjena ista.
Ali kolika je bila volja tog čovjek da dođe u krug karaule "Ceršak", da ispila taj stup, da ga odnese svojoj kući i da ga opet postavi za istu namjenu i ono naj važnije, vidim da ga je piturao kao da je iz tvornice izišao, he he he he he
Miran nemoj mi samo reći da je negdje kod tvoje kuće negdje na selu ili u Šentilju gdje živiš.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Vojnik sa zoljom u ruci.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime11.08.13 16:45

Čudno da nikom nije za oko zapeo ovaj jedan mali detalj.
Što na svečanoj obavezi radi vojnik sa zoljom u ruci, he he he he.!?

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime11.08.13 18:59

Vojnik Graničar (citat):

miran cvilak (citat):
Evo barjak sa karavle Ceršak još stoji i u funkciji je.
A kde stoji i kako je tu došao sledeči puta SmileSmile!!
Joj kada se samo sjetim.
Mislim da je išlo nekako ovako.

Zastavnik:
Bog vam jebo mater još se niste postrojili.
Što mislite da će vam zastavnik naj ranije dolaziti da vas budi i da vam podiže zastavu.
Spavali ste čitavu noć i niste u stanju da se ustanete na vrijeme.
Hajde brže brže, brže to malo.
Jesu  li svi došli.
Pazi ovamo.

Vod mirno.
Pušku o desno rame.
Vod mirno.
Na desno ravnaj se.
Mirno.
Pozdrav zastavi.

Evo i ja pozdravljam zastavu i stup na kojeg sam tko zna koliko puta podigao zastavu one propale države.
Vidim da stup i dalje ima svoju istu namjenu.
Mada se na njemu ne vidi zastava ali očito je da mu je namjena ista.
Ali kolika je bila volja tog čovjek da dođe u krug karaule "Ceršak", da ispila taj stup, da ga odnese svojoj kući i da ga opet postavi za istu namjenu i ono naj važnije, vidim da ga je piturao kao da je iz tvornice izišao, he he he he he
Miran nemoj mi samo reći da je negdje kod tvoje kuće negdje na selu ili u Šentilju gdje živiš.

Ne boj se ,barjak je ostao u ceršaku i to jedno 800 metara od karaule

[You must be registered and logged in to see this link.]

Na kapiji kod broja 1

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime11.08.13 19:33

danas ,na putu ka Rupi

Na ovoj se slici vidi stub sa bojom Austrijske zastave.Posle 91 su austrijanci na svakoh 50 metara postavljali takve stupove-Ali od aluminijuma,da bi se znalo kde je granica.Ali sa vremenom smo ljudi te aluminijaste stupove "pokrali" pa su posle namestili drvene ali su i ti nestali,pa je ostao samo ovaj jedan jedini.

miran cvilak: komentar modifikovan dana: 11.08.13 19:38; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime11.08.13 19:34

Hteo sam popraviti grešku u textu pa sam ga duplirao Embarassed Embarassed 
Na vrh Go down
šepa
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
šepa

M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime11.08.13 22:54

Vojnik Graničar (citat):

Primjetio sam ga ali sam mislio da nosi RBR, bila je ta jedinica u Melju, jedan od njih Marko Grbonošić je na Špičniku bio kurir-domar, jednostavno sam mislio voli se čovjek slikati. A ko je zapravo on?
Liči mi na onog malog glumca iz filma "Boško Buha" hahahaha

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime12.08.13 12:34

Vojnik Graničar (citat):

šepa (citat):
Primjetio sam ga ali sam mislio da nosi RBR, bila je ta jedinica u Melju, jedan od njih Marko Grbonošić je na Špičniku bio kurir-domar, jednostavno sam mislio voli se čovjek slikati.
A ko je zapravo on?

Šepa.
Ovaj što u ruci drži školsku zolju nije iz moga voda ni iz moje čete ni iz moje kasarne.
Prvo sam pomislio da će ga Kemo Specijalac prepoznati jer on zna skoro svakoga ali izgleda da je taj vojnik prošao neprimjetno.
Što se u stvari dogodilo.
Kada smo se okupili da se slikamo u kasarni Franc Rozman Stane ili kako smo je zvali skračeno "Kadetnica" tada je tu prolazio taj vojnik.
Vidi se da je bio dosta visok a imao je i kila, imao je uši dosta klempave i nije mi bio baš svoj.
Tada mu se obrača mlađi vodnik Igor Krašnja on je Slovenac iz Nove Gorice.
Evo ga ovdje označio sam ga strelicom.

I tako ga Igor Krašnja mobilizirao za slikanje iako ni po čemu nije trebao biti tu među nama.

Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 12.08.13 13:06; prepravljeno ukupno 2 puta
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime12.08.13 12:53

miran cvilak (citat):

Danas ,na putu ka Rupi

Na ovoj se slici vidi stub sa bojom Austrijske zastave.
Posle 1991 su austrijanci na svakoh 50 metara postavljali takve stupove, ali od aluminijuma, da bi se znalo kde je granica.
Ali sa vremenom smo ljudi te aluminijaste stupove "pokrali" pa su posle namestili drvene ali su i ti nestali,pa je ostao samo ovaj jedan jedini.

Miran.
Ovi putevi prema zasjednom mjestu "Rupa" danas izgledaju kao da si bio u Amazoni ili u đungli.
Ali isto mislim da bi od prve došao do zasjednog mjesta iako su prošla 2 desetljeća.

A za postavljanje ovih prvo aluminijski stupića a poslje drvenih stupiće sa austrijske strane nije mi jasno zašto to nisu postavljali i 1988/1989 godine već 1991 godine.
U čemu je bio problem.?
Bilo ih je strah da granica ne zaraste ili nešto drugo.

Pa kažeš da su ljudi pokrali aluminijske stupove.
Čudi me kako nisu skinuli vrata i prozore sa "bunkera" tj. osmatračnice i to je metal i to bi se dalo prodati, mada je malo daleko od puta, vjerojatno im se ne da nositi toliko daleko, he he he he

Na vrh Go down
šepa
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
šepa

M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime12.08.13 14:51

Vidim na ovom graničnom kamenu "RS", a viđao sam to i ranije. Nisu valjda Slovenci nakon raspada Jugoslavije postavljali novo granično kamenje sa svojim oznakama, to mi zaista liči na Sizifov posao. Ako Slovenska vojska ne patrolira granicom poslije raspada a mislim da nije, koji će im vrag novo kamenje.Bosna nije imala ni centimetar granice bivše Jugoslavije, a danas mislim gotovo polovina granice su rijeke Una, Sava i Drina.

šepa: komentar modifikovan dana: 12.08.13 14:57; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

BROJ POSTOVA: : 1139
ČLAN OD: : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime12.08.13 14:52

Vojnik Granicar (citat):
Prvo sam pomislio da će ga Kemo Specijalac prepoznati jer on zna skoro svakoga ali izgleda da je taj vojnik prošao neprimjetno
Pa ne mogu ni ja svakoga znati bas u glavu Smile

jesu li ti poznati ostali oficiri zastavnog voda? i da li je oficir sa sapkom puk. Marcetic, komandant?
Na vrh Go down
šepa
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
šepa

M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime12.08.13 15:00

Vojnik Graničar (citat):
Vojnik Graničar (citat):

šepa (citat):
Primjetio sam ga ali sam mislio da nosi RBR, bila je ta jedinica u Melju, jedan od njih Marko Grbonošić je na Špičniku bio kurir-domar, jednostavno sam mislio voli se čovjek slikati.
A ko je zapravo on?
Šepa.
Ovaj što u ruci drži školsku zolju nije iz moga voda ni iz moje čete ni iz moje kasarne.
Prvo sam pomislio da će ga Kemo Specijalac prepoznati jer on zna skoro svakoga ali izgleda da je taj vojnik prošao neprimjetno.
Što se u stvari dogodilo.
Kada smo se okupili da se slikamo u kasarni Franc Rozman Stane ili kako smo je zvali skračeno "Kadetnica" tada je tu prolazio taj vojnik.
Vidi se da je bio dosta visok a imao je i kila, imao je uši dosta klempave i nije mi bio baš svoj.
Tada mu se obrača mlađi vodnik Igor Krašnja on je Slovenac iz Nove Gorice.
Evo ga ovdje označio sam ga strelicom.

I tako ga Igor Krašnja mobilizirao za slikanje iako ni po čemu nije trebao biti tu među nama.
A ko je ovog civila mobilizirao za slikanje, je li to bila posjeta nekog od vojnika ili neko civilno lice u JNA.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Zasjedno mjesto "Rupa"   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime12.08.13 21:28

miran cvilak (citat):
Danas , na putu ka Rupi.

Miran.
Listao sam slike koje si mi poslao i naišao sam na ovu.
Mislim da bi iza ovoga grmlja moglo biti zasjedno mjesto "Rupa".
Tamo iza na oko 50-ak metara mora biti jedan čistina ili kako li se u narodu kaže "ledina" (ukoliko nije zarasla u šumu).
Vidim sa desne strane ovaj brežuljak po kojem smo i mi šetali kada nismo imali pametnijeg posla.
Iza tog brežuljka je strmina koja vodi prema bunkerima koji su na području odgovornosti karaule "Šentilj".
Samo je ovo sada sve zaraslo.
Prije bi vidjeli kada bi šumski miš protrčao, a sada se ni čovjek ne vidi.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Mejni Pas - Pozor Meja.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime12.08.13 21:32

Evo i ove slike.
"POZOR MEJA".
Mada mislim da na ovoj ploči fali jedan dio teksta.
A mene zanima gdje si ovo pronašao.?
Na kojoj je udaljenosti ona postavljena od granice.

Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.   Karaula "Ceršak"  V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina. - Page 17 Icon_minitime

Na vrh Go down

Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.
Na vrh 
Stranica 17/20Idi na stranicu : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18, 19, 20  Next
 Similar topics
-
» Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.
» Karaula "ŠPIČNIK" VP 5457, granični odsjek Maribor sept. 1988.-1989.
» Karaula 'Vipolže' VP 2146
» Karaula 'Šentilj' januar 1990. - januar 1991.
» Karaula 'Sladki Vrh'