FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Zelena Agenda/Total green in 2023

Go down 
4 posters
AutorPoruka
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Forumska Spomenica 2009 FS
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4601
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 63

Zelena Agenda/Total green in 2023  Empty
KomentarNaslov komentara: Zelena Agenda/Total green in 2023    Zelena Agenda/Total green in 2023  Icon_minitime08.12.23 12:36

Svakodnevno smo bombardovani sa zelenom agendom,pričom o globalnom zatopljenju izazvanim pretežno sagorijevanjem fosilnih goriva,emisijom CO2 i sl.
Pre par godina krenuo sam sa projektom koji sam nazvao “Total green in’23 “.U sklopu tog projekta energetske nezavisnosti su i ostale “zelene agende “ poput reciklaže papira,plastike,stakla,metala,korištenog ulja pri kuhanju,kompostiranje ostataka od hrane,korištenje kišnice za zalivanje bašte i travnjaka. I uopšte smanjivanje smeća koje generira moje (4 člana)domaćinstvo.
Što se tiče reciklaže istakao bi jednu bitnost koju sam primetio-sve je u navici. Ne postoji sila kojom bi ja recimo bacio plastičnu flašu u smeće. Ili papir,čak i ako su količine minimalne.
Papir,karton i aluminijske konzerve prodajem kao sekundarne sirovine,ostali metal takodje.
Odvajam naravno i elektronsku otpad,baterije….
Vodim preciznu evidenciju o količini reciklaže kao i o smeću.
Živim u sredini gdje je mnogo plastike,kada se vratim iz šopinga za hranu više sam uneo u kuću plastike nego hrane.
Svakodnevno poštar donosi ogromne količine papirnog smeća/mnogobrojne reklame.
Količina smeća u ovoj godini je 260 kg,još nemam kompletne podatke za reciklažu.
Energija?
Solarni paneli obezbedjuju oko 18 000 kwh godišnje.
Nisam 100 % nezavisan,još uvijek grejem vodu,sušim veš,kuham na prirodni gas. Grejanje?
Ako zima ne bude ekstremno hladna trebao bi biti ok na besplatnu elektriku.
Automobili?
Odustao od nabavke električnih automobila,koristim tzv “plug in hibride “(kombinacija električne i benzinske potrošnje)

Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Zelena Agenda/Total green in 2023    Zelena Agenda/Total green in 2023  Icon_minitime08.12.23 13:10

Prilikom prošlogodišnje posjete starom kraju u samom rodnom selu sam izbrojao 11 ilegalnih deponija. Bacaju gdje stignu,pokraj rijeke,potoka,zabačenih rubnih dijelova sela,čak i na seoskom groblju je deponija.
Teško da čovjek to shvati,ima npr novac da renovira kupatilo ali gradjevinski otpad,staru kadu i sl deponuje kraj rijeke Bosne.
Isto tako i stari namještaj.
A puna su im usta ekologije,etno priča,posjećuju etno sela i restorane dok im je djedovina i stara kućišta zarasla u korov.

Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
Kukuriku

BROJ POSTOVA: : 359
ČLAN OD: : 2013-03-07

KomentarNaslov komentara: Re: Zelena Agenda/Total green in 2023    Zelena Agenda/Total green in 2023  Icon_minitime08.12.23 14:48

Kad bi svi takvi bili, svima bi nam bilo bolje.
Ko nas svi bacaju na sve strane kao da je to nicije.

Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Zelena Agenda/Total green in 2023    Zelena Agenda/Total green in 2023  Icon_minitime08.12.23 16:33

Solarni paneli kod mene na istočnoj obali u gradu gdje živim niču na krovovima kao pečurke posle kiše. Nekoliko faktora utiče na to: podsticaji od strane državne i federalne vlasti,ekološka svijest i finansijska korist.
U gradu ima i nekoliko velikih solarnih farmi,interesantno je da tu privatni sektor još nije uskočio? U vlasništvu su grada ili države. Obrazovne ustanove su svoje parkinge i slobodne površine pretvorile u solarne farme,bolnica i univerzitet isto.
Privatne kuće? Po mojoj slobodnoj procjeni oko 20 % je sa solarnim panelima.
Poprilično dosta ima i električnih automobila,Tesla dominira ali i Ford,naročito pickup F150. Opet slobodna procjena elektr auta,negdje 8-10 %.
Skoro svaki grad ima besplatnu punionicu za elektro vozila. Kupci Tesle naravno imaju dokle god voze auto besplatno punjenje na Teslinim lokacijama,obično u shoping centrima.
Zašto grad daje besplatno punjenje? 
Po mom mišljenju razlog nije da nam pomognu finansijski nego su primorani na to.
Kada bi svi punili po kućama elektr mreža to nebi mogla da podnese,dolazilo bi do iskakanja sistema i havarija

Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
Kukuriku

KomentarNaslov komentara: Re: Zelena Agenda/Total green in 2023    Zelena Agenda/Total green in 2023  Icon_minitime08.12.23 20:30

Cuj besplatno punjenje. To je onda tamo raj na zemlji.

Pukovnik
Pukovnik

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8051
ČLAN OD: : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: Zelena Agenda/Total green in 2023    Zelena Agenda/Total green in 2023  Icon_minitime08.12.23 21:41

ev vozila ubise se od propagande da nas ubede da je to buducnost. samo jedno pitanje odakle dolazi ta elektricna energija?

Andrej Vodeb voli ovaj upis

Na vrh Go down
splico70
Vodnik
Vodnik
splico70

BROJ POSTOVA: : 414
ČLAN OD: : 2009-09-13

KomentarNaslov komentara: Re: Zelena Agenda/Total green in 2023    Zelena Agenda/Total green in 2023  Icon_minitime08.12.23 22:43

Dok država ne uvede obvezno sortiranje otpada, nema ništa od privatne inicijative. Realno živimo u svijetu plastike i to se neće nikad iskorijeniti. Jedino da nas kakav meteorit zbriše kao dinosaure.
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Zelena Agenda/Total green in 2023    Zelena Agenda/Total green in 2023  Icon_minitime08.12.23 22:54

splico70 (citat):
Dok država ne uvede obvezno sortiranje otpada, nema ništa od privatne inicijative. Realno živimo u svijetu plastike i to se neće nikad iskorijeniti. Jedino da nas kakav meteorit zbriše kao dinosaure.
odavno je to uvedeno u swedskoj. i prosle zime preko noci struja poskupela 400- 600 procenata  zasto i kako to nikom nije jasno
Na vrh Go down
Kukuriku
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
Kukuriku

KomentarNaslov komentara: Re: Zelena Agenda/Total green in 2023    Zelena Agenda/Total green in 2023  Icon_minitime09.12.23 11:55

Kako je toliko struja skočila? Mora da postoji neki razlog. Rat sa Rusijom je izgovor za svasta.

Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Zelena Agenda/Total green in 2023    Zelena Agenda/Total green in 2023  Icon_minitime09.12.23 14:03

Kukuriku (citat):
Kako je toliko struja skočila? Mora da postoji neki razlog. Rat sa Rusijom je izgovor za svasta.
to ti niko u Swedskoj  ne moze dati odgovor zasto se to dogodilo. pazi drva sa 300-350 sek su skocila na 1000-1200sek preko noci i nikom nista. moja koleginica inace vozac u firmi gde sam radio dobila je racun za struju 12000sek a njena plata neto u firmi je 17500sek. i onda swedska ladno a standard. i za sve je kriv Putin i RUSIJA
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Zelena Agenda/Total green in 2023    Zelena Agenda/Total green in 2023  Icon_minitime09.12.23 15:46

ZELENA AGENDA ? po nekog to moze biti i lose. navikli smo da vidimo postara koji nosi torbu ali su postari  u Svajcarskoj dobili elektricne tricikle sa velikim boxom pozadi. umesto obicne torbe sada imaju ogroman box i mnogo vise posla za iste pare. sada ni paketi bilo koje vrste nisu problem  osim sto je to za postara mnogo vise posla
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Zelena Agenda/Total green in 2023    Zelena Agenda/Total green in 2023  Icon_minitime08.02.24 12:37

vladimir (citat):
ev vozila ubise se od propagande da nas ubede da je to buducnost. samo jedno pitanje odakle dolazi ta elektricna energija?
Ne samo to odakle dolazi el energija.
Cijene el automobila su najbitniji faktor pri donošenju odluke da li kupiti tradicionalni ili električni automobil?
U USA imamo sada 62 ponude elekt automobila,samo 20 su ispod 45 000 $.
Drugi faktor su litijumske baterije,kada se to pokvari auto je škart,zamjena tih baterija nema ekonomsku opravdanost.
Još nije riješeno ni pitanje reciklaže tih baterija.
Za mene npr koji proizvodim preko solarnih panela dovoljno elekt energije za potrebe kuće + 1 elekt auto,kupovina elekt auta jednostavno nije opcija.
Zbog cijene.
I
I sva tri faktora kada se ukalkulišu (gorivo,mijenjanje ulja i kočnica) opet prednost klasičan auto.
Mislim da će pobjedu u trci klasični vs električni automobili odnijeti plug in hibridi.
Zelena agenda je manje više propala,lično mislim da će Tesla (u automobilskom sektoru) bankrotirati dolaskom Donalda Trumpa.
Tesla je prevara,pljačka američkih gradjana,otprilike nešto kao Nevera (Mate Rimac) u RH,izvlačenje novca poreskih obveznika.

Andrej Vodeb voli ovaj upis

Na vrh Go down
splico70
Vodnik
Vodnik
splico70

BROJ POSTOVA: : 414
ČLAN OD: : 2009-09-13

KomentarNaslov komentara: Re: Zelena Agenda/Total green in 2023    Zelena Agenda/Total green in 2023  Icon_minitime08.02.24 17:48

Ja sam za električne, ali tko će to kupiti kad je previše skupo.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Zelena Agenda/Total green in 2023    Zelena Agenda/Total green in 2023  Icon_minitime27.03.24 15:35

Zelena agenda će odigrati ključnu ulogu u bliskoj budućnosti,da ne idemo daleko u narednih 5 godina.
Elektr automobili imaju veliki problem a to su litijumske baterije. Potreba za litijumom će u 2030 biti 18 x veća nego danas???
Izuzetno prljava industrija,ogroman zagadjivač,u proizvodnji litijuma koriste se ogromne količine vode,oslobadja CO2.
Nema ga mnogo,najveće količine u Australiji (Rio Tinto). U Evropi Portugal je glavni,zatim Češka i naravno Rusija.
Srbija je hvala bogu odustala od projekta Jadar,pod pritiskom naroda i struke,političari su tu izgubili bitku.
Za sada u USA solarni individualni mali projekti su na dobrovoljnoj bazi uz,kao i svugdje jake podsticaje.
Sledeći na udaru su vlasnici poslovnih zgrada.
Vrlo brzo će izaći zakon gdje će isti biti dužni da procenat potrošnje energije (vjerovatno oko 25 %) bude iz obnovljivih izvora (solar,vjetar)
Sve u cilju smanjenja korištenja fosilnih izvora.
U 2023 godina ukupna potrošnja uglja je bila oko 8 milijardi tona.
Smanjiti to za nekih 10 ak % u narednih 5 godina bio bi ogroman uspjeh.

KomentarNaslov komentara: Re: Zelena Agenda/Total green in 2023    Zelena Agenda/Total green in 2023  Icon_minitime

Na vrh Go down

Zelena Agenda/Total green in 2023
Na vrh 
Stranica 1/1