FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Često ih poistovjećuju s Amišima, pa iako postoje teološke paralele, ipak se radi o dvije različite kršćanske sljedbe. Ono što je karakteristično za Huterite je to da žive u komunama, nalik na prvotnu Crkvu Jeruzalema gdje su svi kršćani djelili sve s drugim kršćanima.
Amiši ipak žive odvojenim obiteljskim životom.
I jedni i drugi žive uglavnom u USA, a Huteriti i u Kanadi - kamo su kao i Amiši stigli iz Europe.
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Huteriti Thu 10 Jun 2021 - 21:03
U US ih ima oko 40000, rasporedjenih u 420 "komuna" Naseljavaju par drzava u sjeverozapadnom dijelu Amerike, vecina u Montani i Sjevernoj Dakoti. Zive izolovano i ne mijesaju se izvan svoje vjere. Cesto ih (zbog slicne odjece) mijesaju sa Amisima. Nije ih rijetkost vidjeti i za razliku od Amisa, koriste struju i ostala tehnoloska dostignuca.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Huteriti Sat 12 Jun 2021 - 1:22
Huteriti su strašno bili proganjani u Europi jer su protiv njih bili i katolici i protestanti i reformirani. Jedan od glavnih razloga je bilo nepriznavanje krštenja malih beba i inzistiranje na krštenju svjesnih osoba. Da bi izbjegli progonu migrirali su u Sjevernu Ameriku. Huteriti s područja tadašnje Madjarske su migrirali u Osmansko Carstvo. Proganali su ih i Rusi u njihovim krajevima.
Pa kad netko danas kaže da Europa počiva na vrijednostima kršćanstva
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Huteriti Tue 15 Jun 2021 - 23:33
Moram priznati da za njih nikad nisam čuo..vrlo zanimljivo. Gdje ti to sve izvlačiš VBČ? Nevjerojatno...prava enciklopedija vjerskih konfesija i sljedbi
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Huteriti Thu 17 Jun 2021 - 17:05
Danas ima sve na internetu!
Mada me uvijek iznova fasciniraju male sljedbe koje žive jednostavnim kršćanskim životom.
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Huteriti Thu 17 Jun 2021 - 18:16
Ma znam da ima..ali što uneseš u tražilicu na Googlu? Te male kršćanske zajednice i jesu bit vjere,čiste neiskvarene vjere. Sjajno!
frabrne Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2010-06-19
Naslov komentara: Re: Huteriti Sat 19 Jun 2021 - 23:47
pera84 (citat):
U US ih ima oko 40000, rasporedjenih u 420 "komuna" Naseljavaju par drzava u sjeverozapadnom dijelu Amerike, vecina u Montani i Sjevernoj Dakoti. Zive izolovano i ne mijesaju se izvan svoje vjere. Cesto ih (zbog slicne odjece) mijesaju sa Amisima. Nije ih rijetkost vidjeti i za razliku od Amisa, koriste struju i ostala tehnoloska dostignuca.
Kako sam pet godina živio u Kanadi i to u Alberti u kojoj ima dosta Huterita, zaintigrirala me njihova zajednica pa sam ih dosta istraživao najviše na netu jer oni obično izbjegavaju razgovore o svojoj zajednici. Neke stvari koje si napisao su točne a nekek krive , pa krenimo redom.
U SAD žive u 120 KOLONIJA ne komuna s oko 11 000 članova,
Najviše ih je u Kanadi gdje imaju (po podacima iz 2016) 370 kolonija s oko 35 000 pripadnika zajednice, od toga u Alberti 17 000 , Saskatchewan 11 000 i Manitoba 6 000. Po ovome se vidi da žive gotovo isključivo u te tri od deset provincija, te tri provincije se inače nazivaju prerijske provincije jer veći dio njihova teritorija pripada sjevernoameričkoj preriji. Uglavnom se bave poljoprivredom i to miješanom znači i stočarstvo i ratarstvo . Prema podacima se vidi da prosječna kolonija ima oko 100 članova nakon što se poveća do nekog broja pronalazi se nova lokacija i kolonija se dijeli te se zajedničkim novcem kupuje ta nova lokacija. Njima je dozvoljeno da prodaju svoje proizvode direktno ( voće. povrče, ako trebaš prase ili svinju oni ti mogu zaklati i prodati itd.) Govore nekim starim njemačkim dijalektom koji kad se sluša sa strane zvuči kao njemački ali se vrlo teško razumije ja sam pokušao razgovarti s njima na njemačkom stariji su me razumjeli ali ja njih gotovo ništa.
Novac je zajednički i sve se kupuje za zajednicu, obično ako ispred trgovačkog centra vidiš veliki kombi onda znaš da su oni u nabavi , koriste i mobitele, automobile , strojeve za obradu zemlje a upotreba kompjutora i interneta im je ograničena za poslovne i službene potrebe.Imaju tri grane koje se međusobno razlikuju po nekim vjerskim pravilima i životnim običajima : Schmiedeleut, Lehrerleut, Dariusleut
Muškarci nose hlače zagasitih boja ( crna, siva,) i košulje te ne nose kaiševe nego isključive tregere ( hozentregere) bez stražnjih džepova , glavu u večini slučajeva prekrivaju kapom sličnom nekadašnjoj austrougarskoj/domobranskoj ili šeširom. Žene imaju duge haljine nježnijih boja s cvjetnim uzorkom i obavezno pokrivenom glavom s time da starije prekrivaju maramom a mlađe ovom "kapicom" koja se kod mene naziva poculica.