FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Huteriti

Go down 
+2
pera84
VBČ
6 posters
AutorPoruka
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP
Forumska Spomenica 2009 FS
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 15044
ČLAN OD: : 2009-05-01

Huteriti Empty
KomentarNaslov komentara: Huteriti   Huteriti Icon_minitimeWed 9 Jun 2021 - 22:30

[You must be registered and logged in to see this image.]

Često ih poistovjećuju s Amišima, pa iako postoje teološke paralele, ipak se radi o dvije različite kršćanske sljedbe.
Ono što je karakteristično za Huterite je to da žive u komunama, nalik na prvotnu Crkvu Jeruzalema gdje su
svi kršćani djelili sve s drugim kršćanima.

Amiši ipak žive odvojenim obiteljskim životom.

I jedni i drugi žive uglavnom u USA, a Huteriti i u Kanadi - kamo su kao i Amiši stigli iz Europe.

pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
BROJ POSTOVA: : 6178
ČLAN OD: : 2011-03-17
M(j)esto USA

Huteriti Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Huteriti   Huteriti Icon_minitimeThu 10 Jun 2021 - 21:03

U US ih ima oko 40000, rasporedjenih u 420 "komuna"
Naseljavaju par drzava u sjeverozapadnom dijelu Amerike, vecina u Montani i Sjevernoj Dakoti.
Zive izolovano i ne mijesaju se izvan svoje vjere. Cesto ih (zbog slicne odjece) mijesaju sa Amisima. Nije ih rijetkost vidjeti i za razliku od Amisa, koriste struju i ostala tehnoloska dostignuca.
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Huteriti Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Huteriti   Huteriti Icon_minitimeSat 12 Jun 2021 - 1:22

Jakob Hutter smatra se začetnikom Huterita

Huteriti su strašno bili proganjani u Europi jer su protiv njih bili i katolici i protestanti i reformirani.
Jedan od glavnih razloga je bilo nepriznavanje krštenja malih beba i inzistiranje na krštenju svjesnih osoba. Da bi izbjegli progonu migrirali su u Sjevernu Ameriku. Huteriti s područja tadašnje Madjarske su migrirali u Osmansko Carstvo. Proganali su ih i Rusi u njihovim krajevima.

Pa kad netko danas kaže da Europa počiva na vrijednostima kršćanstva Rolling Eyes

goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7506
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 58
M(j)esto Đakovo

Huteriti Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Huteriti   Huteriti Icon_minitimeSat 12 Jun 2021 - 12:07

Za njih nikad nisam čuo. Imaju li sličnosti sa kvekerima ili mormonima?

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Huteriti Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Huteriti   Huteriti Icon_minitimeSat 12 Jun 2021 - 12:58

Nemaju sličnosti s Kvekerima, oni su teološki najbliži Menonitima i Amišima, a u daljnjoj liniji i Baptistima.

S Mormonima nemaju ama baš nikakve veze.

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Huteriti Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Huteriti   Huteriti Icon_minitimeSat 12 Jun 2021 - 13:08

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 13028
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 57
M(j)esto Vinkovci

Huteriti Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Huteriti   Huteriti Icon_minitimeTue 15 Jun 2021 - 23:33

Moram priznati da za njih nikad nisam čuo..vrlo zanimljivo.
Gdje ti to sve izvlačiš VBČ? Nevjerojatno...prava enciklopedija vjerskih konfesija i sljedbi study
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Huteriti Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Huteriti   Huteriti Icon_minitimeThu 17 Jun 2021 - 17:05

Danas ima sve na internetu!

Mada me uvijek iznova fasciniraju male sljedbe koje žive jednostavnim kršćanskim životom.

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Huteriti Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Huteriti   Huteriti Icon_minitimeThu 17 Jun 2021 - 18:16

Ma znam da ima..ali što uneseš u tražilicu na Googlu?
Te male kršćanske zajednice i jesu bit vjere,čiste neiskvarene vjere. Sjajno!
Na vrh Go down
frabrne
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 11
ČLAN OD: : 2010-06-19

Huteriti Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Huteriti   Huteriti Icon_minitimeSat 19 Jun 2021 - 23:47

pera84 (citat):
U US ih ima oko 40000, rasporedjenih u 420 "komuna"
Naseljavaju par drzava u sjeverozapadnom dijelu Amerike, vecina u Montani i Sjevernoj Dakoti.
Zive izolovano i ne mijesaju se izvan svoje vjere. Cesto ih (zbog slicne odjece) mijesaju sa Amisima. Nije ih rijetkost vidjeti i za razliku od Amisa, koriste struju i ostala tehnoloska dostignuca.

Kako sam pet godina živio u Kanadi i to u Alberti u kojoj ima dosta Huterita, zaintigrirala me njihova zajednica pa sam ih dosta istraživao najviše na netu jer oni obično izbjegavaju razgovore o svojoj zajednici.  Neke stvari koje si napisao su točne a nekek krive , pa krenimo redom.

U SAD žive u 120 KOLONIJA ne komuna s oko 11 000 članova,

Najviše ih je u Kanadi gdje imaju (po podacima iz 2016) 370 kolonija s oko 35 000 pripadnika zajednice, od toga u Alberti 17 000 , Saskatchewan 11 000 i Manitoba 6 000. Po ovome se vidi da žive gotovo isključivo u te tri od deset provincija, te tri provincije se inače nazivaju prerijske provincije jer veći dio njihova teritorija pripada sjevernoameričkoj preriji. Uglavnom se bave poljoprivredom i to miješanom znači i stočarstvo i ratarstvo . Prema podacima se vidi da prosječna kolonija ima oko 100 članova nakon što se poveća do nekog broja pronalazi se nova lokacija i kolonija se dijeli te se zajedničkim novcem kupuje ta nova lokacija. Njima je dozvoljeno da prodaju svoje proizvode direktno ( voće. povrče, ako trebaš prase ili svinju oni ti mogu zaklati i prodati itd.) Govore nekim starim njemačkim dijalektom koji kad se sluša sa strane zvuči kao njemački ali se vrlo teško razumije ja sam pokušao razgovarti s njima na njemačkom stariji su me razumjeli ali ja njih gotovo ništa.

Novac je zajednički i sve se kupuje za zajednicu, obično ako ispred trgovačkog centra vidiš veliki kombi onda znaš da su oni u nabavi 😀😀, koriste i mobitele, automobile , strojeve za obradu zemlje a upotreba kompjutora i interneta im je ograničena za poslovne i službene potrebe.Imaju tri grane koje se međusobno razlikuju po nekim vjerskim pravilima i životnim običajima : Schmiedeleut, Lehrerleut, Dariusleut

Muškarci nose hlače zagasitih boja ( crna, siva,) i košulje te ne nose kaiševe nego isključive tregere ( hozentregere) bez stražnjih džepova , glavu u večini slučajeva prekrivaju kapom sličnom nekadašnjoj austrougarskoj/domobranskoj ili šeširom. Žene imaju duge haljine nježnijih boja s cvjetnim uzorkom i obavezno pokrivenom glavom s time da starije prekrivaju maramom a mlađe ovom "kapicom" koja se kod mene naziva poculica. 

Par slika koje sam uspio nenametljivo snimiti

Ovo je lokacija te kolonije koja je bila nedaleko od mene [You must be registered and logged in to see this link.]

Dolje na snimci je farma muznih krava i tovilište za svinje a gore je lokacija kolonije gdje žive

pera84 and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Huteriti Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Huteriti   Huteriti Icon_minitimeSun 20 Jun 2021 - 0:04

Fenomenalan prilog. Svaka čast i na fotkama. salutiranje
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Huteriti Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Huteriti   Huteriti Icon_minitimeSun 24 Jul 2022 - 19:53

Ova vjerska sljedba je po načinu života najbliža prvim kršćanskim zajednicama.

goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
https://jna-sfrj.forumbo.net
Kukuriku
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
Kukuriku

BROJ POSTOVA: : 359
ČLAN OD: : 2013-03-07

Huteriti Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Huteriti   Huteriti Icon_minitimeTue 5 Dec 2023 - 18:52

Ja ih ne poznam ali Milutin sigurno da.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Huteriti Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Huteriti   Huteriti Icon_minitimeTue 2 Jul 2024 - 22:14

Huteriti su suvremeni starokršćani koji nam pokazuju koliko smo svi zalutali.

Sponsored content

Huteriti Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Huteriti   Huteriti Icon_minitime

Na vrh Go down

Huteriti
Na vrh 
Stranica 1/1