FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

Otvori novu diskusiju   Odgovori na temu
 

 VOJNE ZANIMLJIVOSTI

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
AutorPoruka
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1370
REPUTACIJA : 80
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime24.03.21 23:48

STALAG LUFT III

Na današnji dan leta 1944 je 76 zapornikov pobegnilo iz taborišča Stalag Luft III. Pozneje so njihov pobeg prikazali v filmu Veliki beg (The Great Escape).
http://powvets.com/camp-locations/stalags-luft-misc/stalag-luft-3-details/
https://www.iwm.org.uk/collections/item/object/205196692
https://www.stalagluft3.com/the-great-escape/

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5e60d310
                                  Stalag Luft III in načrti poti do svobode
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Gettyi17
                    Kljub vsem varnostnim ukrepom jim je uspelo pobegniti
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Tunel_10
            Načrt predora Harry po katerem so leta 1944 zbežali na svobodo
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 3e15c410
                              Kako so urejali gredice z viški nakopane zemlje
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Pow_st10
                                           Skupina ujetnikov Stalag Luft III
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Great_10
      Seznam pobeglih ujetnikov Velikega pobega
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 51my-a10
                              Plakat za film Veliki pobeg
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Sagan_10
                         Muzej v Stalag Luft III v počastitev predora Harry

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Poručnik
Poručnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2363
REPUTACIJA : 46
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime31.03.21 0:46

Ova vijest nije baš najnovija, ali čini mi se da nije obrađena u vrijeme mog izostanka sa Foruma. Mogla bi biti zanimljiva onima koji se zanimaju za Mornaricu, jer smo u zadnje vrijeme više polemizirali o avionima...

Ekskluzivno: Kako će izgledati hrvatski ratni brod nove generacije

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 26a35210

 
U EU je cijena naoružane korvete i 500 milijuna eura, ali domaći bi brod bio znatno jeftiniji


San o gradnji hrvatske korvete, velikog i stožernog ratnog broda HRM-a, traje dulje od dva desetljeća i sada se, 2021., počinje pretvarati u javu. HRM je još 1997. godine u svoje planove uvrstio gradnju korvete po modularnom načelu, deplasmana do 2000 tona, tada se govorilo o “hrvatskom ratnom brodu za 21. stoljeće”. No sve je ostajalo na ideji, sve dok prošle godine u svom nastupnom intervjuu u Večernjem listu novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj nije potvrdio da će u novom dugoročnom planu razvoja OSRH (DPR) biti uvrštena i gradnja korvete, koja bi trebala zaploviti Jadranom i drugim morima između 2025. i 2030. Nakon toga u sjedište MORH-a počele su stizati vojne delegacije i predstavnici brodogradilišta iz Francuske, Italije, Njemačke i Nizozemske, koja grade takve veće ratne brodove.
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Ekskluzivno-kako-ce-izgledati-hrvatski-ratni-brod-nove-generacije-1474343

Ništa čudno s obzirom na to da je gradnja korvete skup i isplativ posao za njih, a potražnja za takvim brodovima u cijelom svijetu raste. No za takvu gradnju posljednjih nekoliko godina priprema se i jedino preostalo hrvatsko veliko i funkcionalno brodogradilište Brodosplit. Projektanti okupljeni u tvrtki Marine and Energy Solutions DIV, čiji je suvlasnik grupacija DIV samoborskog poduzetnika Tomislava Debeljaka, koji je i vlasnik splitskog škvera, dovršili su prošireni idejni projekt hrvatske korvete, koju nude HRM-u. U DIV-u, naime, planski šire nišu vojne gradnje, nakon što su uspjeli obnoviti tradiciju vojnih gradnji u dijelu škvera koji se zove BSO, sagradili prvi obalni ophodni brod (OOB 31 Omiš), koji je sada najmlađi i najbolji brod HRM-a. U tijeku je i istodobna gradnja serije od četiri gotovo jednaka OOB-a, koji će Jadranom zaploviti u roku od samo tri godine. Projekt korvete, čije su detalje u DIV-u, naravno, zbog konkurencije držali u velikoj tajnosti, Večernji list sada prvi objavljuje.
Potrebna znatna obnova brodova
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5633f210


Foto: Večernji list
Traje izmjena motora na raketnim topovnjačama Dmitar Zvonimir i Petar Krešimir IV., no općenito HRM posjeduje više od 30 godina stare brodove i, slično kao i u slučaju HRZ-a i borbene eskadrile aviona, potrebna je znatna obnova. Nakon toliko godina HRM se usudio zatražiti gradnju korvete, oko čega se postiže i politički konsenzus. HRM-u je, s obzirom na članstvo Hrvatske u EU i NATO-u, najpotrebniji površinski ratni brod kao višenamjenski brod klase korveta, koji ima sposobnosti patroliranja te protupodmorničke, protuzrakoplovne/proturaketne namjene. Zamišljen je kao stožerni brod HRM-a, a za državu je gradnja takvog broda pozitivna priča stoga što se može graditi kod kuće. I u Brodosplitu i DIV-u ističu kako smatraju da njihov projekt ima prednost upravo zato što bi aktivirao hrvatsku industriju. Ilustriraju to primjerom da je u gradnji manje zahtjevnog OOB-a uključeno čak 38 hrvatskih tvrtki. Bude li prihvaćen domaći projekt, u Brodosplitu jamče kvalitetnu gradnju, koja će već u startu biti financijski znatno povoljnija od cijena konkurencije. Nude modularnu gradnju, svjesni financijskih ograničenja vojnog proračuna, jer korveta je skup projekt, a tri četvrtine njezine cijene čine raketni i ostali borbeni sustavi te elektronički sustavi za obranu od projektila i napad. Projekt Brodosplita, dakle, omogućuje izradu tzv. golog velikog patrolnog broda s osnovnim naoružanjem i elektroničkim sustavima, uz pripravu kompletne infrastrukture za kasniju dogradnju sa skupim borbenim i elektroničkim sustavima. Sve u skladu sa željama i mogućnostima HRM-a. Takav način modularne gradnje pokazao se već i po svjetskim iskustvima uspješnim, jer omogućuje postupno donaoružavanje i opremanje korvete do njenih punih borbenih mogućnosti. Naravno, pokazalo se da takav postupni način opremanja u realnosti može potrajati i isuviše dugo pa ta dogradnja sustava, ne ugradi li se odmah, može trajati i dulje od pet godina uz česta odustajanja od dijela projekta.
Modularno opremanje
U idejnom projektu Brodosplita i DIV-a prikazana je korveta u punoj operativnoj funkciji i cijena takvog broda na tržištu EU kreće se između 400 i 500 milijuna eura, dok bi u slučaju domaće izgradnje, kao što je bio slučaj i s gradnjom OOB-a, ta cijena za HRM bila znatno povoljnija. Hrvatska korveta duga je 90,7 metara, širine je 13,2 metra, predviđeno je modularno opremanje s protubrodskim, protuzračnim i protupodmorničkim naoružanjem i senzorima. Brod će biti opremljen jednom presretačkom brzom brodicom, duljine do 13 metara, za spašavanje i intervencijske akcije, koja će se nalaziti u prostoru krme. Brod posjeduje i dvije dizalice za utovar te je predviđeno smještanje jednog mornaričkog helikoptera, tipa NH-90 ili Sea Hawk, za koji je predviđen i hangar na palubi. Puna istisnina broda je 2100 tona, što je gotovo deset puta više nego OOB, trup broda građen je od čelika, a nadgrađe od aluminijske legure. Korveta je namijenjena zaštiti vanjskih granica RH, ali kako može ploviti na morima snage 5 do 6, jasno je da i zbog velike autonomije plovidbe od 3550 nautičkih milja može sigurno broditi i Sredozemljem, kao i oceanima.

Projektanti su zamislili 12 silosa za vertikalno ispaljivanje protuzračnih projektila za daljine veće od 20 kilometara, potom dva lansera s po dvije rakete za protupovršinsko djelovanje na udaljenostima do 130 kilometara. Predviđaju i blisku protuzrakoplovnu i proturaketnu obranu na daljinama do šest kilometara te protupodmorničko djelovanje torpedima na daljinama ne manjima od deset kilometara. Helikopter se koristi u zadaćama motrenja, otkrivanja i praćenja neprijateljskih snaga te za borbeno djelovanje. Maksimalna brzina korvete je 26 čvorova, a ekonomska brzina ophodnje 22 čvora. Koristeći samo električni pogon, maksimalna brzina iznosi deset čvorova. Brod je predviđen za smještaj 61 člana posade i još deset vojnika kao pratećeg osoblja. Predviđen je i smještaj bespilotne letjelice, nudi se pramčani glavni top kalibra 76 milimetara na pramcu broda (opcionalno 57), dva daljinski upravljiva topa 30 mm za blisku obranu broda te dvije teške strojnice 12,7 mm. Projekt predviđa 2D mortilački radar kao glavni sustav motrenja te ugradnju elektrooptičkog sustava motrenja, praćenja i upravljanja vatrom po praćenim ciljevima. Predviđena je i infrastruktura za postavljanje 3D radara, kao i instaliranje elektroničkog operativnog borbenog središta.
Potpredsjednik uprave DIV grupe Darko Pappo objašnjava kako je došlo do ovog ambicioznog projekta.
– To je ozbiljan brod i sada slijedi financiranje detaljnoga glavnog projekta. Prvotna je namjera zadovoljavanje potreba HRM-a, a onda ne samo HRM-a nego i potreba drugih mornarica na tržištu – kaže. U Brodosplitu i DIV-u u projektiranju su koristili najbolja svjetska rješenja, a Pappo procjenjuje da je došlo vrijeme da se napokon projekt i objavi, nakon što su ga dugo držali u tajnosti. Očekuju da će se tako i odgovorni u vojnom sustavu zainteresirati i krenuti u dogovore za drugu fazu, financiranje izrade glavnog projekta. Taj postupak ne košta mnogo u odnosu na cijenu broda, ali vremenski je važno da što se prije krene u detaljno projektiranje, jer prije će se izvršiti modelska ispitivanja i može se početi s gradnjom na navozu. Zadnja faza je izbor naoružanja. Brod će se graditi kao potpuno funkcionalan i bit će spreman za ugradnju po modularnom principu vrste naoružanja i elektronike u trenutku kada se za to osigura novac. Mislili su pri projektiranju i na to da će MORH vjerojatno u odabiru raketa ići na izbor onih koje će biti dio cijelog sustava, ne samo onog za korvete. Kad nema više sustava, to omogućava znatne uštede za održavanje i remont projektila. Sam brod, kaže Pappo, ne košta mnogo, jer on čini četvrtinu cijene potpuno naoružane korvete.
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 F3e58510

Foto: Večernji list
Dakle, on u početku može funkcionirati kao veliki patrolni brod s pramčanim topom, drugim topovima i s helikopterskim uzletištem. Kao izvanobalni ophodni brod može i tako nadzirati cijeli Jadran, jer ima višetjednu autonomiju plovidbe.
Domaće je znatno povoljnije
Znači, gola varijanta broda sadržavala bi pramčani top od 76 ili 57 mm, s dva protuavionska od 30 mm i teškim strojnicama, a uz brod ide i brza brodica za presretanje u krmi. Koliko bi stajala ta osnovna verzija broda, još izračunavaju, a i ne bi se željeli izlijetati zbog konkurencije. Ono što Pappo može reći jest da, kao i u slučaju kada su gradili obalni ophodni brod Omiš-31, OOB, računaju na to da će njihova gradnja biti ne samo znatno povoljnija nego i kvalitetnija od konkurencije.
Naglašava da, ako se odluči za Brodosplitov projekt, MORH dobiva komotnu poziciju prilagodbe projekta u hodu, izbor materijala i tehnologija, koje sigurno neće imati kod konkurencije, koja ima svoje projekte i prodavat će ih po sistemu uzmi ili ostavi. Primjerice, EU korveta, za koju lobiraju Francuzi, Talijani, a pridružili su im se i Španjolci, u startu stoji 400 milijuna eura plus “troškovi prilagodbe” od 73 milijuna. Pappo kaže da bi u Brodosplitu s tim novcem oni napravili čuda.
– Mi jamčimo da će troškovi za naručitelja korvete, dakle sada MORH, u odnosu na troškove EU korvete biti znatno niži, povoljniji i konkurentniji od bilo koje europske ponude – kaže. Za korvetama vlada pomama u sredozemnim, arapskim i južnoameričkim zemljama te nekim azijskim državama.

U DIV-u smatraju da će konkurencija pokušati učiniti sve da ih ne pusti i na to tržište i pokušat će se nametati MORH-u i HRM-u. Pri tome Brodosplit računa da će dobiti cijeli posao, od projektiranja, ispitivanja, gradnje i opremanja, kako se ne bi gubilo vrijeme kao u slučaju gradnje prototipa OOB-a, gdje se zastoj dogodio jer se moralo graditi prema izvornom projektu Brodarskog instituta, koji se pokazao manjkav u odnosu na realne želje naručitelja, zbog čega se onda u Brodosplitu moralo krenuti od početka, od preprojektiranja, modelskog ispitivanja, znatne prilagodbe projekta, što je sve uzelo čak godinu i pol.

Što se tiče komercijalnih brodova, pogotovo kruzera, Brodosplit je već u svjetskoj konkurenciji pa se itekako usude krenuti dublje u vojnu nišu, pogotovo što hrvatski inženjeri i projektanti imaju potrebna iskustva i znanja i sudjelovali su u svojoj karijeri na gradnji nekoliko korveta i nekoliko vrsta podmornica. Gradnja ovakve korvete bit će ozbiljan iskorak i za hrvatsku vojnu industriju, koja se sada pretežno temelji na osobnom naoružanju i opremi za vojnike. Prihvati li MORH ponudu Brodosplita, potpuni završetak glavnog projekta i modelska ispitivanja mogu se odraditi u godinu dana. A za izradu prototipa u škveru, računaju, bit će potrebno od 24 do 28 mjeseci.
Pappo kaže da i Brodosplit ima interesa sudjelovati u projektima poput EU korvete, no boji se da je cijeli taj projekt usmjeren na to da brodove zapravo grade Francuzi, odnosno Talijani. I onda oni tako na fin način “izvlače” novac EU. Kao prednost hrvatskog projekta za MORH ističe i podatak da se, ako se gradi u Hrvatskoj, 40 posto uloženog novca kroz poreze i plaće vraća brzo u proračun i zadržava u Hrvatskoj, a kada uvozimo, tog velikog financijskog benefita nema.
A u konačnici tako bi Hrvatska dobila još jedan potencijalni vrijedan izvozni proizvod. Neki u sustavu misle da je ovdje potreban natječaj i za projektiranje, za što u Brodosplit-DIV-u nisu, jer se tako može javiti na desetke raznih projektnih tvrtki. Strahuju, naime, od ponavljanja iskustva s OOB-om i najgore bi po njima sada bilo da se jednoj tvrtki da projekt, a drugoj gradnja.
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 54157408ca7569d40c77
Foto: Marine and Energy Solutions DIV
S obzirom na to da je riječ o vojnom brodu, a to rade i druge države, ide se u direktnu pogodbu s onim tko je u stanju projektirati i odraditi cijeli posao od početka do kraja, smatra, navodeći iskustva iz drugih zemalja EU.
Povratak tradiciji
Mislav Brlić, direktor i ujedno jedan od suosnivača tvrtke Marine and Energy Solutions DIV, koja je u zajedničkom vlasništvu Debeljakova DIV-a i grupe inženjera koji su svojedobno prešli iz Brodarskog instituta, objašnjava da su pristupili projektu korvete jer se već godinama zna za takve potrebe HRM-a. HRM-u je potreban veći patrolni brod koji uz dodatno modularno opremanje može postati borbeni.
– Nakon što smo završili posao s OOB-ima prije neke tri godine, počeli smo pripremati projekt korvete. Projektirali smo brod koji može biti tri tjedna na moru bez svraćanja u luku, dobro se drži na svim morima, projektiran je da s njega može uzlijetati i na njega slijetati helikopter i po uzburkanom moru. A može ga se jednostavno prenamijeniti u moćan ratni brod “uz prikapčanje” raketnog naoružanja i elektroničkih sustava te borbenog operativnog centra, koji omogućavaju brodu obranu od tuđih raketa te napad vlastitim raketama – kaže Brlić.

Inače, rodom je iz Slavonskog Broda i izravni je potomak hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić. Kaže da ju je njegov otac nazivao “prastrinom”. Brlić i njegovi kolege u tvrtki svoja su iskustva upravo stjecali na vojnim projektima, godinama su radili u Brodarskom institutu, a kada se tamo počela produbljivati kriza i kada su se počeli gubiti poslovi, desetak njih napustilo je Institut i zajedno s DIV-om pokrenulo vlastitu tvrtku. Brlić je tako radio i na projektu “Velebit”, zadnjoj hrvatskoj podmornici. Glavni projektant korvete njegov je kolega Mislav Bezovnik. Hrvatski projekt razlikuje se od drugih, osim po za trećinu nižoj cijeni izrade, i po boljoj brodskoj formi, što jamči manji otpor konstrukcije, veću snagu i štedljiviji rad broda, po čemu je Brodosplit poznat, te po mogućnosti kvalitetne prilagodbe tijekom izrade, što je već potvrđeno u suradnji MORH-a i Brodosplita tijekom gradnje OOB-a.
Vrlo je važno i što MORH može cijelo vrijeme provoditi nadzor gradnje, kaže Brlić, hvaleći inženjere i časnike iz našeg vojnog sustava. Prednost je za HRM i to što postoje domaće tvrtke s iskustvom u integriranju naoružanja i elektroničkih sustava pa se i taj dio posla obavlja u Hrvatskoj i novac ostaje kod kuće.
– Činjenica je da je HRM izuzetno zadovoljan našim OOB-om, koji je inače najispitivaniji brod u povijesti naše vojne gradnje, a prednost je i gradnja kod kuće, da možete stalno provoditi nadzor i uključiti domaću industriju – kaže. Svega toga ne bi bilo da se korveta naruči izvana jer svi, naravno, protežiraju svoju industriju. A hrvatska korveta znači i povratak slavnoj tradiciji hrvatske vojne brodogradnje i vraćanju referenci na svjetskom tržištu vojne brodogradnje.

_________________
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
goran9030
Poručnik
Poručnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2363
REPUTACIJA : 46
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime31.03.21 1:00

Afričko čudo: Kupola ruskog tenka T-72 u Nigeriji postavljena na kotače
ZNANOST I TEHNOLOGIJA
30. OŽU 2021.
RUSSIA BEYOND HRVATSKA
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 6062c90685600a0ccd2b9b9b

U Nigeriji će se možda pojaviti tenk na kotačima s kupolom od ruskog tenka T-72M1. Poznato je da u ovoj afričkoj državi lokalni proizvođači samostalno prave različite modele borbene tehnike na kotačima.
Na primjer, 2019. godine su za potrebe vojske kupljena oklopna vozila Ezugwu, koja izvana izgledaju vrlo moćno, a imaju i ozbiljnu zaštitu od mina i fugasa. Kako je tada priopćeno, ta vozila mogu izdržazi eksploziju mine teške 12 kilograma ispod karoserije, i 6,75 kilograma ispod kotača.
Prošlog ljeta se također saznalo da su nigerijske trupe dobile nekoliko sredstava za transport ljudstva, napravljenih na šasiji civilnih dvoosnih i troosnih kamiona, na koju su montirani korpusi otpisanih turskih oklopnih vozila Cobra i švicarskih oklopnih transportera Piranha.

Sudeći po slikama koje su se pojavile na internetu, sada se istovremeno pravi nekoliko varijanti vozila različite klase, od relativno lakih do pravih tenkova na kotačima, opskrbljenih teškim naoružanjem. Ovo sada je prvi poznati slučaj da je na takvu tehniku montirana kupola tenka T-72.
Naravno, primjena moćnog topa kalibra 125 mm znatno povećava borbenu moć, ali se samim tim pojavljuje i gomila problema zbog kojih stručnjaci sumnjaju u uspješnu realizaciju ovog projekta. Najvažnije je da se cijela konstrukcija ne rasturi već od prvog probnog pucnja.   (hahaha -- moj komentar na srž čitave vijesti)
S druge strane, iako dobiva suvremene kineske tenkove VT-4, nigerijska vojska ipak ne namjerava odbaciti "sedamdesetdvojku" koju još uvijek posjeduje.

tenk tenk tenk tenktenk

_________________
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
goran9030
Poručnik
Poručnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2363
REPUTACIJA : 46
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime31.03.21 2:33

Zašto je Rusija fuzionirala dvije slavne kompanije "Suhoj" i "MiG" u jedinstveni holding?

ZNANOST I TEHNOLOGIJA

30. OŽU 2021.

IGOR ROZIN

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 6062cd4885600a6be836d633
MiG-35


 • 1


Jedan je od glavnih razloga za ujedinjenje dviju kompanija neophodnost smanjenja troškova koje država izdvaja za vojnu avijaciju, kao i pretvaranje postojećih projekata u komercijalno atraktivne za strana tržišta. Prvi rezultati ovog spajanja očekuju se već u srpnju ove godine, kada se očekuje ekskluzivni novitet. Koji, pročitajte u nastavku teksta.
Rusija je spojila dvije glavne zrakoplovne kompanije "Suhoj" i "MiG" u jedan jedinstveni holding. On će se zvati "Divizija borbene avijacije" u okviru Objedinjene zrakoplovne korporacije (OAK).
Glasine o potencijalnom objedinjavanju dvije tradicinalno jake i u svjetskim okvirima poznate aviokomanije kružile su unutar određenih krugova u zemlji već duže vrijeme, što se i u praksi potvrdilo u ožujku ove godine.

Osnovni razlozi za fuzioniranje

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 6062cd5015e9f93fe32c2d31
Su-57
Ministarstvo obrane RF/Global Look Press
Desetljeća komercijalne konkurencije između dvije kompanije završila su smjenom izvršnog direktora kompanije "Suhoj" Igora Ozara. Njegovo je mjesto zauzeo izvršni direktor kompanije "MiG" Ilja Tarasenko.
"Kada se gleda komercijalna djelatnost, kompanije Suhoj je u usporedbi s MiG-om bila učinkovitija, i zaista djeluje iznenađujuće smjena njezinog direktora. U kuloarima se može čuti da je ova smjena rezultat unutarnjeg rivalstva među samim ruskim elitama", riječi su Dmitrija Litovkina, glavnog urednika časopisa "Neovisni vojni pregled".
Pod vodstvom bivšeg izvršnog direktora Ozara, kompanija "Suhoj" uspješno je završila veliki državni ugovor koji je podrazumijevao isporuku flote lovaca-bombardera Su-34, kao i višenamjenskih lovaca 4++ generacije Su-35S. Kompanija je također završila projekt stvaranja višenamjenske borbene letjelice 5. generacije Su-57, uključujući i kompletnu pripremu za njezinu serijsku proizvodnju. Igor Ozar se na čelu "Suhoja" nalazio od 2011. godine, a do 2017. godine kompanija je postala najprofitabilnija među ruskim proizvođačima aviona.
U 2018. godini prihodi kompanije dostigli su 114,5 milijardi rubalja (približno 1,5 milijardi američkih dolara), generirajući neto dobit od 4,08 milijardi rubalja (oko 550 milijuna dolara). U usporedbi s tim, prihodi MiG-a u 2018. godini iznosili su oko 89,5 milijardi rubalja (oko 1,2 milijarde dolara), a neto dobit oko 3,5 milijardi rubalja (oko 500 milijuna dolara). 
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 6062cd5115e9f93fe32c2d32
Su-35S
Global Look Press
"Konsolidacija glavnih znanstveno-istraživačkih i proizvodnih kapaciteta ruske vojne avionske industrije omogućit će učinkovitiju realizaciju postojećih programa, kao i planova za razvoj perspektivnikih projekata", navela je informativna služba Objedinjene zrakoplovne korporacije (OAK).
"Modernoj Rusiji jednostavno nije potrebno toliko borbenih aviona kao u sovjetsko vrijeme. Dakle, jedan je od glavnih razloga za ujedinjenje dviju kompanija neophodnost smanjenja troškova koje država izdvaja za vojnu avijaciju, kao i pretvaranje postojećih projekata u komercijalno atraktivne za strana tržišta", dodaje Litovkin.

Što je sljedeće

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 6062cd5115e9f93fe32c2d33
Jak-40
Rostislav Netisov/Sputnik
Unatoč svemu, ruski stručnjaci ne vide da će doći do drastičnih promjena kada je u pitanju ruska vojna industrija, konkretno njezina zrakoplovna komponenta.
"Nova kompanija će se koncentrirati na završetak postojećih projekata (poput teške udarne bespilotne letjelice 'Ohotnik', kao i borbenih aviona Su-57 i MiG-35 i stateškog bombardera PAK DA) i nastavit će rad na lovcu-presretaču nove generacije koji će zamijeniti MiG-31. Glavni cilj ovog objedinjavanja u suštini je daljnje povećanje prihoda ruske zrakoplovne vojne industrije kroz generiranje projekata koji mogu postati izuzetno atraktivni na stranom tržištu. Posebno će biti targetirana tržišta poput Jugoistočne Azije i Latinske Amerike", rekao je Viktor Murahovski, glavni urednik časopisa "Arsenal Domovine".
Prema riječima stručnjaka, prvi rezultati ove reorganizacije u okviru ruske zrakoplovne industrije očekuju se već u srpnju ove godine, kada se održava veliki Međunarodni zrakoplovno-svemirski miting MAKS-2021.
"Objedinjeni holding najavio je da će na aeromitingu predstaviti ekskluzivni novitet, točnije prvu letjelicu u povijesti Rusije koju će pokretati električna energija. Strpimo se još malo pa ćemo i to vidjeti", zaključuje Murahovski.

_________________
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
vladimir
Kapetan
Kapetan


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3054
REPUTACIJA : 150
ČLAN OD: : 2011-01-25

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime31.03.21 10:21

hrvatski ratni brod. samo snovi i zelje.u hr se ne proizvode brodski motori, sistemi veze,navigacije, oruzija niti bilo koji deo vojnog naoruzanja broda.godinama pokusavaju da kupe oruzne stanice za patrije i nista , isto i sa avionima
Na vrh Go down
Doktor Živago
Kapetan I klase
Kapetan I klase


Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4102
REPUTACIJA : 54
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 53
M(j)esto Vinkovci

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime31.03.21 10:53

Ha..sam brod mogu bez problema napraviti..kao i motor..i elektro dio..ostalo nema šanse. Tu si potpuno u pravu. Necaka mi radi uSplitu u brodogradilistu i prije 20 dana su isporučili polarni kruzer..sagrađen i potpuno opremljen kod nas.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Poručnik
Poručnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2363
REPUTACIJA : 46
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime31.03.21 11:32

@vladimir (citat):
hrvatski ratni brod. samo snovi i zelje.u hr se ne proizvode brodski motori, sistemi veze,navigacije, oruzija niti bilo koji deo vojnog naoruzanja broda.godinama pokusavaju da kupe oruzne stanice za patrije i nista , isto i sa avionima
Pusti snovi ili ne, ali činjenica je da su se nekada u našim brodogradilištima gradili i vojni brodovi i podmornice. 
Brodske motore za brodove koji se još rade kod nas u brodogradilištima koja nisu uništili sigurno ne kupujemo na buvljaku. 
Dakle, brod i instalacije se bez problema mogu napraviti čak i kod nas. 
Naoružanje se i tako kupuje od proizvođača u sistemu NATO saveza jer sva oprema mora biti standardizirana. U članku se navodi kako je u pitanju novi projekt koji je nastavak već realiziranog.  Počelo je sa OOB, a nastavlja se sa korvetom. 

_________________
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
vladimir
Kapetan
Kapetan


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3054
REPUTACIJA : 150
ČLAN OD: : 2011-01-25

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime31.03.21 12:05

nekad se proizvodilo kod nas od igle do lokomotive. danas je sve devastirano i napusteno ,nema ni strucnih ljudi ,ni opreme na kojoj se nesto moze napraviti. cak sta vise nemamo ni repromaterijal, zelezare su ugasene. . sta se u RH  uopste proizvodi od brodske opreme?i ljudi i oprema za proizvodnju tenkova su ostali u Slavonskom Brodu a nije proizveden ni jedan tenk niti ce biti.
Na vrh Go down
Doktor Živago
Kapetan I klase
Kapetan I klase


Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4102
REPUTACIJA : 54
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 53
M(j)esto Vinkovci

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime31.03.21 12:59

U RH se proizvode brodovi i to dobri brodovi, tzv. " Debeljak grupa". Osim brodova gradimo mostove, sami ili sa kooperantima.
Brodogradilište u Splitu koje je član spomenute grupe je izradilo projekt i izgradnju čuvenih Vrata Venecije za obranu od poplava, most Čiovo, vjetroelektrane kod nas i u Švicarskoj itd. to samo u posljednjih nekoliko godina.
Slavonski Brod radi lokomotive, željezničke i tramvajske vagone i sl. Tenkove koliko znam više ne

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Kapetan I klase
Kapetan I klase


Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4102
REPUTACIJA : 54
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 53
M(j)esto Vinkovci

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime31.03.21 13:00

Tenkove više ne rade...valjda više neće biti rata, ratova. Dosta je bilo, posvetimo se miru i budućnosti
Na vrh Go down
vladimir
Kapetan
Kapetan


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3054
REPUTACIJA : 150
ČLAN OD: : 2011-01-25

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime31.03.21 13:08

nesto sasvim drugo sam hteo da kazem. nema tu ekonomske logike ako ces sve kupiti sa strane jer nemas nista svoje.
Na vrh Go down
Doktor Živago
Kapetan I klase
Kapetan I klase


Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4102
REPUTACIJA : 54
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 53
M(j)esto Vinkovci

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime31.03.21 13:15

@vladimir (citat):
nesto sasvim drugo sam hteo da kazem. nema tu ekonomske logike ako ces sve kupiti sa strane jer nemas nista svoje.
Nije baš sve...NATO je to, pa onda se valjda dogovaraju oko cijene, prebija se sa svačim nečim i tako.
To nije na prodaju, nego za nas valjda grade. E, sad ako se nekom svidi, može da se razgovara oko izgradnje.
Ali da košta...košta..to je sigurno
Na vrh Go down
goran9030
Poručnik
Poručnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2363
REPUTACIJA : 46
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime31.03.21 14:13

Brodogradnja u bivšoj državi je bila dobro zamišljena. Zato smo i bili visoko pozicionirani u svijetu. 
Za ta brodogradilišta su radili deseci tisuća kooperanata. Kako nisu bila privatno vlasništvo, nije se gledao profit kao konačni bit postojanja. Netko je razmišljao da se ukupan profit podijelio na sve te silne kooperante i one koji su za njih radili, te da će se od tog novca i dalje razvijati druga poduzeća i djelatnosti. Svako brodogradilište je imalo svoju "bazu" kojoj nisu bile nametnute granice. 
Nestankom bivše i nastankom novih država, stvorile su se barijere između dotadašnjih poduzeća-suradnika. Cijene su porasle, svatko je gledao samo na svoj profit i poslovne veze su brzo popucale. 
Ono što se desetljećima isplatilo, u kratkom roku je postalo "gubitaško". 
Naravno da je u svemu imala utjecaja i politika, pa preko nje i globalni igrači iz brodogradnje i crne metalurgije. Još kada su se počele bud zašto prodavati željezare stranim vlasnicima, pa zatvarati za brodogradnju su nastupili crni dani. 
Ipak nije baš sve umrlo. Brodovi se i dalje rade. Ne više toliko i takvih veličina kao nekada, ali ipak ima pomaka. Brodosplit je tu za sada uspješan. Riječki 3. maj ima problema sam sa sobom i Uljanikom kao nekakvim vlasnikom, ali se to rješava. Uljanik je nekoliko puta devastiran i opljačkan pa zatvoren, ali sam čitao da postoji interes jednog talijanskog brodogradilišta koje bi uzelo u najam pulski škver i tamo opet pokrenulo proizvodnju. 
Dakle, sami brodovi za civilne i vojne potrebe se mogu bez problema graditi u HR. Naoružanje i tako dolazi naknadno i za njega se samo postavljaju odgovarajuće instalacije. Proizvodnja raketa za opremanje raketnih topovnjača i sličnih brodova je neisplativ posao za zemlju kao što je Hrvatska ili bilo koja druga iz regije. Ali ulazak na tržište sa baznim proizvodom (brodom) koji je značajno jeftiniji od konkurencije može biti dobar način za oživljavanje ukupne privrede. Jer ne može se živjeti samo od turizma i iznajmljivanja ležaljki na plažama.

_________________
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
PORUCNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
PORUCNIK

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 9213
REPUTACIJA : 136
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 58
M(j)esto Bijelo Polje

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime31.03.21 20:43

@Doktor Živago (citat):
Tenkove više ne rade...valjda više neće biti rata, ratova. Dosta je bilo, posvetimo se miru i budućnosti
Dok je oružja biće ratova...

_________________
Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda.
porucnik ness

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Poručnik
Poručnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2363
REPUTACIJA : 46
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime31.03.21 20:51

@PORUCNIK (citat):
@Doktor Živago (citat):
Tenkove više ne rade...valjda više neće biti rata, ratova. Dosta je bilo, posvetimo se miru i budućnosti
Dok je oružja biće ratova...
Dok je ljudske zavisti i želje za tuđim, bit će oružja a samim time i ratova. 
Uvijek je kod nekog drugog trava zelenija i nebo više plavo, pa je to samim time i izlika da ga se napadne i otme to što on ima.

_________________
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
Brkakougar
Zastavnik
Zastavnik


Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 844
REPUTACIJA : 56
ČLAN OD: : 2015-01-15

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime01.04.21 21:45

Svako je na neki svoj nacin u pravu, jer uvek postoji zelja za to a i neko ubedjenje.
Nazalost na nasim prostorima zelja za ratovanjem i oruzjem je nepresusna....

goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
vladimir
Kapetan
Kapetan


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3054
REPUTACIJA : 150
ČLAN OD: : 2011-01-25

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime01.04.21 22:20

opasno se kuva na ukrajinsko ruskoj granici.nepregledne kolone ruske vojne tehnike stizu na Krim .prisuti su i mi-28 k-52 mi-17 i jurisni avioni. po nekim informacijama pristglo je do sada 26 bataljona ruske vojske. na Krimu je vec stacionirano 36000 ruskih vojnika
Na vrh Go down
Doktor Živago
Kapetan I klase
Kapetan I klase


Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4102
REPUTACIJA : 54
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 53
M(j)esto Vinkovci

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime02.04.21 0:21

@Brkakougar (citat):
Svako je na neki svoj nacin u pravu, jer uvek postoji zelja za to a i neko ubedjenje.
Nazalost na nasim prostorima zelja za ratovanjem i oruzjem je nepresusna....
Slažem se...ali ja toliko volim mir i u miru uživam..a ratovanja i politike mi je preko glave.
Zabrinut sam za ova događanja na Krimu...Rusi dovlače ogromne snage i tehniku...grozno
Na vrh Go down
vladimir
Kapetan
Kapetan


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3054
REPUTACIJA : 150
ČLAN OD: : 2011-01-25

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime02.04.21 8:08

na sve to rusi imaju svoj odgovor. niko nece nama odredjivati  kada i kako cemo se kretati po svojoj teritoriji. po svemu sudeci ovo je samo demonstracija vojne sile Rusije i Putina koji je jasno i nedvosmisleno izjavio da nikakvog proterivanja ruskog satnovnistva iz istocne Ukrajine nece biti. 2014 iz tog dela Ukrajine u Rusiju je stiglo 900.000 izbeglica
Na vrh Go down
vladimir
Kapetan
Kapetan


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3054
REPUTACIJA : 150
ČLAN OD: : 2011-01-25

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime02.04.21 12:43

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Ukraji11
nista nisu naucili od predhodnog katastrofalnog poraza kod Debaljcova
Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1370
REPUTACIJA : 80
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime04.04.21 23:33

NATO

Na današnji dan leta 1949 je bila z z Washingtonsko pogodbo ustanovljena Severnoatlantska pogodbena organizacija oz. Organizacija severnoatlantske pogodbe, krajše tudi zveza NATO ali pakt NATO (angleško North Atlantic Treaty Organisation, kratica Nato ali NATO; francosko Organisation du Traité de l'Atlantique Nord, kratica Otan ali OTAN) je mednarodna vojaško-politična organizacija držav za sodelovanje na področju obrambe.

NATO je obrambni pakt držav članic z namenom kolektivne samoobrambe. NATO je bil ustanovljen kot izvrševanje pravice do kolektivne samoobrambe iz 51. člena Ustanovne listine OZN. Države članice NATA lahko v okviru izvajanja samoobrambe ravnajo tudi mimo Varnostnega sveta OZN, kot temeljnega organa zagotavljanja mednarodnega miru in varnosti, vendar ga morajo o tem takoj obvestiti. Njihovo ravnanje mora prenehati, ko nadzor nad situacijo in izvrševanjem uporabe sile prevzame Varnostni svet z zadostnimi ukrepi za zagotovitev mednarodnega miru in varnosti.

ZGODOVINA

Leta po drugi svetovni vojni so prinesla hitro stopnjevanje trenja med deželami vzhodnega političnega bloka (komunističnimi sistemi) in deželami Zahoda (demokratičnimi sistemi zahodne Evrope in severne Amerike). Tako vzhodna kot zahodna stran sta bili mnenja, da nasprotna sila resno ogroža njun obstoj in blaginjo. Kot posledica sta bili v obeh blokih ustanovljeni obrambni zvezi potencialno ogroženih držav: leta 1949 zveza Nato na Zahodu in šest let kasneje Varšavski pakt na Vzhodu. Ustanovitev zveze Nato, sicer varnostno zagotovilo pred grozečo ofenzivo komunističnih sil, je dobila neposreden povod s sovjetsko blokado Zahodnega Berlina.

Na ustanovnem zasedanju zveze Nato so bile udeležene države ustanoviteljice: Belgija, Danska, Francija, Islandija, Italija, Kanada, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike.

V prvem letu delovanja je Nato na prvem mestu - v očeh evropskih držav - pomenil zagotovilo ameriške pomoči ob morebitnem spopadu. Junija 1950, dobro leto po ustanovitvi pakta, se je v Koreji razplamtel prvi izmed »obrobnih« spopadov obeh velesil. Močan udarec severnokorejske vojske z izdatno podporo Kitajske in ZSSR je trčil ob južnokorejske, z Američani ojačane sile. Krvava vojna se je končala tako rekoč brez zmagovalca, prinesla pa je nove politične in geografske razsežnosti zveze Nato. Ta je začela pospešene priprave na širitev, do katere je prišlo leta 1952: v organizacijo sta bili zaradi strateške lege vključeni Grčija in Turčija, državi, ki sta se zajedali globoko v južne obronke vzhodnega bloka. Tri leta kasneje je bila kot odgovor na blokado Berlina v pakt pod posebnimi pogoji vključena tudi Zahodna Nemčija.

Skozi obdobje hladne vojne se je pomen zveze Nato predvsem v smislu varnosti vseskozi večal. Prihajalo je do vse večjih in pogostejših zaostrovanj med zahodnim in vzhodnim blokom, slednji pa je sčasoma razvil lastno jedrsko orožje, s čimer se je izenačila vojaška moč obeh zvez. Posledično se je med evropskimi deželami pojavil strah, ki je izviral iz dejstva, da v primeru sovjetske invazije ZDA zaradi lastne varnosti utegnejo odkloniti pomoč - prišlo je do prvih manjših sporov in razhajanj med Evropo in ZDA. Tako je leta 1966 svoje članstvo zamrznila de Gaullova Francija.

Oboroževalna tekma je bila v polnem zamahu, krize pa so se vrstile: vietnamska vojna, kubanska kriza in druga nekoliko manjša trenja so le še povečevala nesoglasja med Zahodom in Vzhodom. S stalnim razvojem novega in mogočnejšega orožja se je vseskozi držal strah med obema velesilama, s tem pa tudi nekakšno ravnotežje, ki je tako Sovjete kot Američane sililo k neuporabi svojih medcelinskih raket z jedrskimi konicami. V letu 1982 je po ukinitvi španskega fašizma prišlo do krepitve Nato pakta z novo članico.

Zaostreno stanje med velesilama je počasi začelo topliti v poznih osemdesetih letih 20. stoletja. Prišlo je do podpisa Sporazuma o balističnih raketah dolgega dosega, ki je narekoval uničenje vseh raket z dosegom nad 500 km, ter končno do razpada Varšavskega pakta v letih 1989-1991.
Sledilo je post-hladnovojno obdobje zveze Nato in pridružitev nekdanjih komunističnih držav Vzhodne Evrope, po razpadu Varšavskega pakta oz. komunističnih sistemov v njih.

NATO 2030

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes obrambnim ministrom članic zavezništva predstavil niz predlogov za reformo Nata do leta 2030, ki vključujejo krepitev skupnega proračuna za jedrne dejavnosti odvračanja in obrambe. To naj bi potrdilo zavezanost k vzajemni obrambi in zagotovilo pravičnejšo delitev bremen.

Generalni sekretar je današnje pogovore o viziji Nato 2030 na splošno opisal kot zelo dober začetek razprave. Na konkretno vprašanje glede razprave o predlogu krepitve skupnega proračuna pa je na novinarski konferenci najprej odgovoril, da je predstavil vrsto predlogov, ki pokrivajo številna pomembna področja, povzema STA.

Poleg krepitve skupnega proračuna predlaga tudi jasnejše nacionalne cilje o odpornosti, letni pregled ranljivosti ključne infrastrukture in tehnologij, novo zavezniško inovacijsko pobudo za zagotovitev tehnološke odličnosti Nata, krepitev usposabljanja in zmogljivosti v partnerskih državah in soseščini, krepitev sodelovanja s podobno mislečimi državami, krepitev političnega usklajevanja, nadgradnjo zavezniškega strateškega koncepta in naslovitev vprašanja vpliva podnebnih sprememb na varnost. Natov proračun sedaj znaša 2,57 milijarde €.
https://www.nato.int/nato-welcome/index_sl.html
https://siol.net/novice/svet/reforma-nata-kaksni-so-predlogi-546054
https://insajder.com/gospodarstvo/clanice-zveze-nato-v-stevilkah
https://siol.net/novice/svet/clanice-zveze-nato-podpisale-protokol-o-pristopu-makedonije-k-zaveznistvu-489731

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 1024px15
                               Ortografična projekcija članic organizacije NATO
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 1280px20
                Zastava organizacije North Atlantic Treaty Organisation NATO
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 1280p117
                               Upravna zgradba organizacije NATO v Bruslju
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 1280p118
                               Jens Stoltenberg Generalni sekretar zveze NATO
Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1370
REPUTACIJA : 80
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime11.04.21 21:03

ITALIJANSKA OKUPACIJA LJUBLJANE

Na današnji dan leta 1941 so Ljubljano zasedli oddelki italijanske vojske, šestnajst dni pozneje, 27. aprila, je bila ustanovljena Osvobodilna fronta in Ljubljana je postala tudi sedež vodstva OF-a in glavnega poveljstva partizanske vojske. OF je organiziral vrsto dejavnosti, ki so omogočale delovanje vojske: pirotehniko, saniteto in intendantsko službo.

Organizirano je bilo zbiranje pomoči za vojsko kot tudi za številne ilegalce in "politično sumljive" podpornike narodnoosvobodilnega gibanja, ki jim italijanske oblasti niso izdale živilskih kart.
Znamenita slovenska narodna pomoč (SNP), edinstvena organizacija socialnega varstva, ki je delovala v ilegali, je med vojno omogočila preživetje neštetim ljudem.

V letih 1942 in 1943 je v Ljubljani delovalo več kot 400 uličnih, hišnih in rajonskih odborov OF-a, pet ilegalnih tiskarn in nekaj deset ciklostilnih tehnik. Od 7. novembra 1941 do aprila 1942 je oddajal znameniti ilegalni radio "Kričač", tedaj edini odporniški radio v Evropi.

Visoki komisar za Ljubljansko pokrajino Emilio Grazioli in poveljnik 11. armadnega korpusa general Mario Robotti sta zato konec januarja 1942 izdala ukaz kraljevi italijanski kopenski vojski, da začne obdajati Ljubljano z žičnimi ovirami, da bi tako preprečili stik med samim mestom in primestnim okoljem.

29.663 m dolgi obroč je bil širok med 5 in 8 metri ter visok do 2 metra. V sestavi obroča je bilo 69 večjih bunkerjev, 11 izpostavljenih, 53 manjših in 73 notranjih bunkerjev, skupaj jih je bilo kar 206.
Po kapitulaciji Italije septembra 1943 so Ljubljano zasedli Nemci. Po ustanovitvi slovenske domobranske legije oz. slovenskega domobranstva so slovenski domobranci prevzeli garnizion obrambega pasu.

8. maja 1945 se je ob 23.00 začel umik nemških oboroženih sil in slovenskega domobranstva iz Ljubljane, ki so jo zapustili brez boja.
Ob 5. uri zjutraj 9. maja sta sirena na glavnem kolodvoru in velika zastava na Gradu mestu oznanili, da je konec štiriletne okupacije. Ob pol sedmih se je prvič oglasila znamenita kukavica radijske postaje - radia Svobodna Ljubljana.
Ob tri četrt na devet so se slavnostnemu razpoloženju pridružili zvonovi vseh ljubljanskih cerkva. Ljubljanska brigada je na magistratu izobesila slovensko zastavo in s tem simbolično oznanila osvoboditev mesta.
Pravo svobodo pa so prebivalci Ljubljane doživeli 26. maja 1945, ko so na dan prihoda Josipa Broza - Tita v prestolnico odprli vse bloke na »ljubljanski meji«. Tako se je končala 1170-dnevna zaprtost mesta in reka Ljubljančanov se je vila v prej nedostopno mestno okolico.
V priznanje Ljubljančanov za preživetje v okupirani Ljubljani je bilo celotno mesto 7.maja 1970, kot prvo v SFRJ, odlikovano z redom narodnega heroja.

PREPOVED IZHODA

Visoki komisariat
za Ljubljansko pokrajino
PREPOVED izhoda iz mesta Ljubljane
Visoki komisar za Ljubljansko pokrajino na podstavi člena 1. kr. ukaza z dne 3. maja 1941-XIX št. 291
odreja:
Člen 1.
Do nadaljnje odredbe je od 15. ure danes, 23. februarja 1942-XX, prebivalstvu Ljubljane prepovedano odhajanje iz mesta.

Člen 2.
Vstop v mesto je dovoljen samo dobaviteljem živil in tistim osebam, ki imajo za to iz razlogov javnih koristi utemeljen vzrok in ki predlože nadzor- nim postajam ob cestah in železnicah za spodaj navedene kraje osebne listine o istovestnosti, opremljene s fotografijo:
BREZOVICA, DRAVLJE, ŠT. VID, KLEČE, JEŽICA, TOMAČEVO, HRASTJE, ZALOG, DOBRUNJE, ŠKOFLJICA, STUDENEC-IG.

Člen 3.
Proti osebam, ki bi skušale priti v mesto ali oditi iz njega na drugih krajih kot so našteti v členu 2., se uporabi orožje, in sicer podnevi po enem samem pozivu, ponoči, t. j. od 19. do 7. ure, pa brez poziva.

Člen 4.
Kršitelji določb iz členov 1. in 2. te odredbe se kaznujejo z zaporom do šestih mesecev in v denarju do Lir 5000.- Za sojenje teh prekrškov je pristojno vojaško vojno sodišče.
Ljubljana dne 23. februarja 1942-XX.
Visoki komisar:
Emilio Grazioli

https://sl.wikipedia.org/wiki/Okupirana_Ljubljana
https://okupacijskemeje.si/exh01-ch09.html
https://www.rtvslo.si/zidovi/spomin-je-ziv/ljubljana-ni-bila-le-oziceno-temvec-tudi-obmejno-mesto/493621
https://www.sistory.si/publikacije/prenos/?urn=SISTORY:ID:1555
https://old.delo.si/novice/ljubljana/pot-v-spomin-na-mesto-heroj.html

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Exh01-10
Španski jezdeci na Tromostovju. Pregrada je ločevala pas ožjega centra od širšega.
V samem mestnem središču je bilo takšnih pregrad 19, skupno pa so jih postavili 34
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Exh01-11
Zemljevid utrjenega pasu okoli Ljubljane. Celoten obmejni pas je bil dolg okoli 30 km,
visok okoli 2 metra in širok 5–8 m. Skupaj s telefonsko in električno napeljavo,
reflektorskimi postajami za osvetlitev meje in krožno stezo na notranji strani
pasu je bila utrjena črta široka ok. 80 m. Januarja 1943 je mejo stražilo okoli
2500 vojakov, 500 karabinjerjev, agentov javne varnosti in kvesturinov za
                            pregledovanje ljudi na cestnih blokih
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Exh01-12
Žica na meji v Šentvidu. Pri komisijskem pregledu prve žične meje je bilo ugotovljeno,
da ne ustreza vojaškim zahtevam ter potrebam prebivalstva (npr. Žale so bile izven
žičnega obroča). Tako so žico pomaknili do 250 m navzven, kljub temu pa je zaobšla
Barje, Polje, Kozarje, Savlje in Ježico ter tako odtrgala še dodaten del zaledja
                                      pomembnega za preskrbo
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Racije11
                                  Italijanske racije v Ljubljani leta 1942
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Italia11
Razglas visokega komisarja Emilia Graziolija o prepovedi
                             izhoda iz Ljubljane
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 65596512
Italijansko-nemški mejni prehod na današnji Cesti Andreja Bitenca v Podgori med
                                     Šentvidom in Dravljami
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 1280p121
                                            Pot spominov in tovarištva                                                       Okupacija Ljubljane

mirko bratuš and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1370
REPUTACIJA : 80
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime12.04.21 21:14

80.OBLETNICA SMRTI SERGEJA MAŠERE

VABILO

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran
vas vljudno vabi
 
na obeležitev 80. obletnice aprilskih dogodkov v Boki Kotorski in smrti narodnega heroja Sergeja Mašere 17. aprila 1941,
 
ki bo potekala prek spletne platforme ZOOM
 
v petek, 16. aprila 2021 ob 11. uri,
na tej ➡ povezavi 
 
O poročniku bojne ladje in narodnem heroju Sergeju Mašeri, o njegovem življenju, pomenu ter trajnem zapisu v slovensko pomorsko in vojaško zgodovino ter o aprilskih dogodkih in njihovem spominjanju bodo spregovorili:
 
* direktor Pomorskega muzej »Sergej Mašera« Piran Franco Juri,
* vodja Urada za družbene dejavnosti Občine Piran Matej Knep,
* kapitan  bojne ladje Boris Geršak, obrambni ataše Republike Slovenije v Črni  gori,
* kontraadmiral v pokoju Renato Petrič,
* režiser in scenarist Radovan Čok
* muzejska svetnica dr. Nadja Terčon.
 
 Predstavitev bo snemana in objavljena na spletni strani in FB-profilu Pomorskega muzeja Piran.
 Prisrčno vabljeni!

https://pomorskimuzej.si/sl/novice/2021/04/09/obelezitev-80-obletnice-aprilskih-dogodkov-v-boki-kotorski
https://www.bokanews.me/featured/76-godina-boki-se-odigrala-herojska-drama-dvojice-pomorskih-oficira/
https://www.svobodnabeseda.si/497-2/
http://www.radiodux.me/naslovnica/3376-poklonu-pomorskom-muzeju-u-kotoru-tekst-tv-drame-qrazara-zagrebq
https://www.bokanews.me/featured/h-novi-i-tivat-ponos-i-sjecanje-na-spasica-i-maseru/
https://www.bokanews.me/art/pomorski-muzej-crne-gore-kotor-i-pomorski-muzej-sergej-masera-piran-organizuju-izlozbu/
https://www.bokanews.me/featured/dan-podruznice-tivat-bokeljske-mornarice-kotor/

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Sergej10
                                   Sergej Mašera
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Sergej11
Poročnik bojne ladje in narodni heroj Sergej Mašera
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Milan_10
                                         Milan Spasić in Sergej Mašera
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Destro10
                                                 Rušilec Zagreb
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Razara10
Na podlagi dogodkov 17.aprila 1941 in pričanja preživelih je Dušan Mandić napisal TV dramo
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Slika-10
Narodnima herojema in poročnikoma bojnega broda Milanu Spasiću in Sergeju Mašeri
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Dsc03210
                                Model Rušilca Zagreb v muzeju v Zagrebu


Zoran I: komentar modifikovan dana: 13.04.21 1:07; prepravljeno ukupno 20 puta

vladimir, mirko bratuš and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
vladimir
Kapetan
Kapetan


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3054
REPUTACIJA : 150
ČLAN OD: : 2011-01-25

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime12.04.21 23:34

Herojska smrt dvojice mornaričkih poručnika impresionirala je i Britance: Vojska Ujedinjenog Kraljevstva njima u čast postavila je spomen-ploču u svojoj kasarni na Malti još 1942. godine. O njima su Francuzi 1968. snimili film „Plamen nad Jadranom”, po scenariju Meše Selimovića. Čak su i nosioci odlikovanja dva nepomirljiva režima: izbeglička vlada u Londonu im je 1942. dodelila Ordene Karađorđeve zvezde, a ukazom predsednika SFRJ Josipa Broza Tita 1973. proglašeni su narodnim herojima. Po njima su nazvane brojne škole, kasarne, ulice....
nikakve veze ova dva oficira Juigoslovenske Kraljevske Vojske nemaju sa komunistima i Titovom Jugoslavijom.pravi razlog 30-togodisnjeg  cutanja komunista o ovom herojskom cinu kraljevskih oficira je taj da se oni nisu uklapali u komunisticku istoriografiju .komunisticka propaganda je sve oficire Kraljevine Jugoslavije proglasavala izdajnicima,saradnicima okupatora i fasistima.

goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Kapetan I klase
Kapetan I klase


Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4102
REPUTACIJA : 54
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 53
M(j)esto Vinkovci

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime13.04.21 9:29

Sergej Mašera i Milan Spasić su meni kao mladiću dugo bili ono pravi heroji...osobe kakav sam ja želio biti

vladimir and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Poručnik
Poručnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2363
REPUTACIJA : 46
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime13.04.21 22:10

@vladimir (citat):
Herojska smrt dvojice mornaričkih poručnika impresionirala je i Britance: Vojska Ujedinjenog Kraljevstva njima u čast postavila je spomen-ploču u svojoj kasarni na Malti još 1942. godine. O njima su Francuzi 1968. snimili film „Plamen nad Jadranom”, po scenariju Meše Selimovića. Čak su i nosioci odlikovanja dva nepomirljiva režima: izbeglička vlada u Londonu im je 1942. dodelila Ordene Karađorđeve zvezde, a ukazom predsednika SFRJ Josipa Broza Tita 1973. proglašeni su narodnim herojima. Po njima su nazvane brojne škole, kasarne, ulice....
nikakve veze ova dva oficira Juigoslovenske Kraljevske Vojske nemaju sa komunistima i Titovom Jugoslavijom.pravi razlog 30-togodisnjeg  cutanja komunista o ovom herojskom cinu kraljevskih oficira je taj da se oni nisu uklapali u komunisticku istoriografiju .komunisticka propaganda je sve oficire Kraljevine Jugoslavije proglasavala izdajnicima,saradnicima okupatora i fasistima.
Slažem se sa kompletnim postom, osim o tome da se o njihovom pothvatu šutjelo. To što oni nisu imali veze sa partizanskim pokretom je sasvim logično. U trenutku njihove smrti, taj pokret nije niti postojao. 
A mnogi oficiri kraljevske vojske su kasnije prihvaćeni. Jedini uvjet je bio borba protiv okupatora, a ne suradnja s njima.

_________________
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega

PORUCNIK and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
PORUCNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
PORUCNIK

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 9213
REPUTACIJA : 136
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 58
M(j)esto Bijelo Polje

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime14.04.21 8:28

@goran9030 (citat):

Slažem se sa kompletnim postom, osim o tome da se o njihovom pothvatu šutjelo. To što oni nisu imali veze sa partizanskim pokretom je sasvim logično. U trenutku njihove smrti, taj pokret nije niti postojao. 
A mnogi oficiri kraljevske vojske su kasnije prihvaćeni. Jedini uvjet je bio borba protiv okupatora, a ne suradnja s njima.
Ne shvataš ti da nije toj  "vojsci" bila bitna borba protiv okupatora.  Sve su kao za kralja i otadžbinu, dok kralj šalje zlatnike, a kad je kralj natredio da se pretpočine NoV, neki nisu smjeli zbog zločina koje su počinili. Drugi su normalno prihvatili i nastavili borbu protiv okupatora...

_________________
Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda.
porucnik ness

goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
vladimir
Kapetan
Kapetan


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3054
REPUTACIJA : 150
ČLAN OD: : 2011-01-25

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime14.04.21 10:25

Porucnice nema to nikakve veze sa istinom.1945 nove komunisticke vlasti su uputile javni poziv svim pilotima i pripadnicim BIVSEG Jugoslovenskog Kraljevskog Vazduhoplovstva da se prikljuce vazduhoplovnim snagama nove Jugoslovenske drzave. odazvalo se 26 avijaticara i doslo u Pancevo. svi su uhapseni i streljani.radi se o ljudima koji uopste nisu ucestvovali u ratu.odluku da se streljaju doneo je Franjo Pirc dezerter iz JKV , ndh GENERAL KOJI JE KRAJEM 1943 prebegao u partizane i kojeg je Tito postavio za prvog komadanta JRV i dao mu generalski cin. 80 godina kasnije  podignuta je spomen ploca streljanim avijaticarima u selu Jabuka kod Panceva


naveo sam samo jedan primer a ima ih mnogo
Na vrh Go down
Doktor Živago
Kapetan I klase
Kapetan I klase


Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4102
REPUTACIJA : 54
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 53
M(j)esto Vinkovci

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime14.04.21 11:03

" DAJE SE OPŠTA AMNESTIJA SVIM LICIMA KOJA SU UČESTVOVALA U
JEDINICAMA DRAŽE MIHAJLOVIĆA!
 Josip Broz Tito

U Beogradu, 12. 10. 1944. godine
Na vrh Go down
Doktor Živago
Kapetan I klase
Kapetan I klase


Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4102
REPUTACIJA : 54
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 53
M(j)esto Vinkovci

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime14.04.21 11:04

@vladimir (citat):
Porucnice nema to nikakve veze sa istinom.1945 nove komunisticke vlasti su uputile javni poziv svim pilotima i pripadnicim BIVSEG Jugoslovenskog Kraljevskog Vazduhoplovstva da se prikljuce vazduhoplovnim snagama nove Jugoslovenske drzave. odazvalo se 26 avijaticara i doslo u Pancevo. svi su uhapseni i streljani.radi se o ljudima koji uopste nisu ucestvovali u ratu.odluku da se streljaju doneo je Franjo Pirc dezerter iz JKV , ndh GENERAL KOJI JE KRAJEM 1943 prebegao u partizane i kojeg je Tito postavio za prvog komadanta JRV i dao mu generalski cin. 80 godina kasnije  podignuta je spomen ploca streljanim avijaticarima u selu Jabuka kod Panceva


naveo sam samo jedan primer a ima ih mnogo
Za ovo sam negdje čuo, ali sad mi je dosta jasnija ta situacija i ti događaji. Da li je to negdje u nekim povijesnim izvorima i opisano?
Na vrh Go down
vladimir
Kapetan
Kapetan


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3054
REPUTACIJA : 150
ČLAN OD: : 2011-01-25

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime14.04.21 11:36

ko je bio Franjo Pirc prvi komadant JRV nove Yugoslavije? ja se pitam da li je moguce da su ovakvi ljudi bili generali JNA.
Na vrh Go down
vladimir
Kapetan
Kapetan


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3054
REPUTACIJA : 150
ČLAN OD: : 2011-01-25

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime14.04.21 11:40

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Ivan_s10Koju uniformu nosi ovaj covek?
Na vrh Go down
Doktor Živago
Kapetan I klase
Kapetan I klase


Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4102
REPUTACIJA : 54
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 53
M(j)esto Vinkovci

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime14.04.21 12:34

Vidim samo kapu...a na njoj je zvijezda
Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1370
REPUTACIJA : 80
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime14.04.21 19:53

IVAN KONTE

Ivan Konte mornariški častnik, hidroletalec in profesor se je rodil 11. januarja 1910 v Puli.
Diplomiral je na pomorski vojni akademiji v Dubrovniku l. 1931 in služboval kot pomorski častnik na ladjah in v letalstvu jugoslovanske kraljeve vojne mornarice. V tem času je študiral pravo na univerzi v Beogradu in v Ljubljani.

Med vojno je bil nekaj časa interniran v Gonarsu in Padovi. Bil je udeleženec NOV od leta 1941 do konca vojne. Po vojni je služboval v jugoslovanski armadi do 1948. Kot strokovnjak za letalstvo je bil 1946 član jugoslovanske delegacije na mirovni konferenci v Parizu. Od l. 1955 do 1966 je bil bibliotekar in strokovni prevajalec na Oddelku za gradbeništvo Fakultete za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo. Diplomiral je na Oddelku za germanistiko l. 1961 iz nemškega in angleškega jezika s književnostjo.

Od leta 1966 do upokojitve 1980 je bil lektor za angleški jezik pri Oddelku za germanistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Izpopolnjeval se je v Cambridgeu 1968 in v Londonu 1970. Poleg poklicnega dela je vodil tečaje angleškega in nemškega jezika na Centralni delavski univerzi od leta 1955 dalje. Od leta 1965 je bil pedagoški vodja jezikovnih tečajev na Delavski univerzi Cene Štupar. Posebej se je ukvarjal z avdiovizualno metodo pri poučevanju tujih jezikov. V njegovo interesno področje je sodil tudi angleški glagol.

Glavna dela: Poučevanje tujih jezikov na delavskih univerzah, Vestnik Društva za moderne jezike SRS 1965; Nekaj o sodobnih učbenikih za pouk angleščine, Vestnik Društva za moderne tuje jezike SRS 1970; Modern English Grammar, Ljubljana 1976, 1987(2) (skupaj z D. Blaganje).


VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 003_iv10
  Gojenci Pomorske vojne akademije Hrvoj Gregorin,
         Ivan Konte in Sergej Mašera leta 1930
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 004_ko10
             Pomorska in letalska baza v Divuljah, kjer je služboval Ivan Konte
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 002_iv10
      Letalo Do-D. V njem je letel proti domu Ivan Konte
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Img02410
Poveljnik šolske eskadrilje Ivan Konte (na sredini prve vrste v beli častniški uniformi)
                                 z gojenci Pomorske letalske šole v Divuljah

goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
vladimir
Kapetan
Kapetan


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3054
REPUTACIJA : 150
ČLAN OD: : 2011-01-25

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime18.04.21 16:31

Neočekivani istup Božidara Žugića 

Puk je bio postrojen a deo vojske nezadovoljan zbog predaje komešao se i konsultovao među sobom. Za to vreme hortijevski oficir izričito je zahtevao bezuslovnu predaju.
U tom trenutku je pukovniku Ristiću i fašističkom komandantu prišao poručnik Božidar Žugić držeći desnu ruku u džepu. Stao je ispred oficira i počeo da viče: "Šta hoćeš kukavico? Hoćeš da nas zarobiš bez borbe?"
Prevodilac Štefan je svedočio da nije smeo da prevodi dok je gledao unezverenog hortijevskog oficira.
Žugić se potom okrenuo ka svom komandantu i rekao: "Gospodine pukovniče, zar se tako brani otadžbina? Ja se ne predajem. Jugoslovenski oficir može samo da pogine."
Zatim je izvadio pištolj iz džepa i pucao prvo u hortijevskog komandanta, pa u svog komandanta. Obojicu ih je ubio.
Neprijateljski vojnici bili su u šoku i ubrzo je sa jednog borbenog vozila počela rafalna paljba po jugoslovenskim vojnicima. 
Poručnik Žugić je izrešetan i navodno je stajao uspravno tridesetak sekundi, pre nego što je raširenih ruku pao na zemlju. Stradali su i drugi vojnici, ali njihov tačan broj nije poznat.
to je pravi oficir i porucnik Yugoslovenske vojske

Zoran I voli ovaj upis

Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1370
REPUTACIJA : 80
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime18.04.21 21:00

@vladimir (citat):

Neočekivani istup Božidara Žugića Puk je bio postrojen a deo vojske nezadovoljan zbog predaje komešao se i konsultovao među sobom. Za to vreme hortijevski oficir izričito je zahtevao bezuslovnu predaju.
U tom trenutku je pukovniku Ristiću i fašističkom komandantu prišao poručnik Božidar Žugić držeći desnu ruku u džepu. Stao je ispred oficira i počeo da viče: "Šta hoćeš kukavico? Hoćeš da nas zarobiš bez borbe?"
Prevodilac Štefan je svedočio da nije smeo da prevodi dok je gledao unezverenog hortijevskog oficira.
Žugić se potom okrenuo ka svom komandantu i rekao: "Gospodine pukovniče, zar se tako brani otadžbina? Ja se ne predajem. Jugoslovenski oficir može samo da pogine."
Zatim je izvadio pištolj iz džepa i pucao prvo u hortijevskog komandanta, pa u svog komandanta. Obojicu ih je ubio.
Neprijateljski vojnici bili su u šoku i ubrzo je sa jednog borbenog vozila počela rafalna paljba po jugoslovenskim vojnicima. 
Poručnik Žugić je izrešetan i navodno je stajao uspravno tridesetak sekundi, pre nego što je raširenih ruku pao na zemlju. Stradali su i drugi vojnici, ali njihov tačan broj nije poznat.
to je pravi oficir i porucnik Yugoslovenske vojske

Zelo zanimiva in tragična zgodba o pravem oficirju in poročniku kraljeve vojske Jugoslavije Božidarju Žugiću, na spletu pa sem našel še nekaj o njegovem življenju, zato, bi bilo zanimivo pogledati še to...

http://bozidarzugic.blogspot.com/p/fotografije.html
https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80_%D0%96%D1%83%D0%B3%D0%B8%D1%9B
https://pvportal.me/2017/04/bozidar-v-zugic-1916-1941-heroj-za-postovanje-i-pamcenje/
https://www.blic.rs/vesti/vojvodina/porucnik-koji-nije-priznao-kapitulaciju-stanovnici-ovog-srpskog-grada-cuvaju-secanje/ptzlp6h
https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/za-bozidara-je-cast-bila-veca-od-zivota-gospodine-pukovnice-zar-se-tako-brani/m67ze2z?utm_source=blic_kat_vesti_vojvodina_sidebar&utm_medium=sidebar_slobodno_vreme
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/porucnik-kome-su-sloboda-i-oficirska-cast-jedine-ideologije-njegov-lik-i-delo/468h6s7

MARIJA ŽUGIĆ

Spomen dižem tebi sine,
Da ti majku želja mine
A valovi brze Tare -
Glas preuzmu majke stare,
Pa i putnik neka znade
Zašto tvoju mladost dade.

Ranka Velimirović, sestrična Božidara Žugića, je napravila dokumentarni film "Besmrtni poručnik u smrt sa osmijehom"

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Bozida11
                                              Poročnik Božidar Žugić
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 8hyk9l10
Spomenik Božidaru Žugiću, ki ga je postavila njegova mati
                 Marija Žugič leta 1966 na Đurđevića Tari
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Image013
Združenje vojakov 1912 - 1918 je postavilo spomenik Božidaru
     Žugiću spomenik v parku pri nekdanji hiši Žugića v Pljevlji 
                                Napoved dokumentarnega film o Božidaru Žugiću


                    Dokumentarni film "Besmrtni poručnik u smrt sa osmijehom"

vladimir, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Poručnik
Poručnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2363
REPUTACIJA : 46
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime20.04.21 17:40

Oklopnjača "popovka": 5 činjenica o ruskim okruglim ratnim brodovima
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5eb3bfd915e9f97761450a0c

Arhivska fotografija


Vjerovalo se da će nova oklopnjača spasiti rusku mornaricu i biti najjača na svijetu. Bio je to vrlo ambiciozan projekt koji je završio totalnim fijaskom.

1. Okrugla oklopnjača je zamišljena kao nosač najtežeg oružja

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5eb3bfe415e9f905b627204b

Arhivska fotografija

Krimski rat je uništio vojne brodove Ruskog Carstva na Crnom moru, a prema Pariškom mirovnom sporazumu 1856., Rusiji je bilo zabranjeno posjedovati jaku flotu na ovom moru.
Međutim, zapovjedništvo Ratne mornarice nije moglo ostaviti Sevastopolj bez obrane niti se pomiriti s ovim zabranama. Tako je kontraadmiral Andrej Popov predložio izgradnju okruglih oklopnjača.
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5eb3bfe415e9f905b627204c

Arhivska fotografija

Brod bi mogao ponijeti najteže oružje, recimo, topove teške preko 20 tona, i plovilo se prilikom paljbe ne bi ljuljalo. Pored toga, planiralo se da se "popovke" klasificiraju kao plutajuće tvrđave, čime se ne bi prekršio Pariški mirovni sporazum.

2. Porinute su samo dvije okrugle tvrđave

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5eb3bfe415e9f905b627204d
"Novgorod"

Ideju Popova su odobrili, štoviše, ograničenja za razvoj ruske flote iz Pariškog sporazuma su ukinuta 1871. Iste je godine car Aleksandar II. dao dozvolu da se počne s izgradnjom prvog okruglog broda "Novgorod", promjera gotovo 31 metar.
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5eb3bfe415e9f905b627204e
"Novgorod"
Mislilo se da će izgradnjom deset okruglih tvrđava crnomorska flota biti preporođena. No u more su porinuta samo dva broda. Drugi su nazvali "Kijev", da bi zatim brod dobio ime u čast svog tvorca - "Viceadmiral Popov".

3. "Popovke" su bile nevjerojatno spore

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5eb3bfe415e9f905b627204f

Arhivska fotografija

"Popovke" su zaista nosile teško naoružanje, ali su bile jako spore.
To se dokazalo u ratu protiv Turske 1877. Dva okrugla broda su tijekom rata dugo čekala svoju priliku, a kada im se ukazala, nisu mogla sustići turske brodove. Posebno povjerenstvo je zatim utvrdilo da su oklopnjače beskorisne na otvorenom moru.

4. Car je poželio ploviti okruglom jahtom

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5eb3bfe415e9f905b6272050
"Livadija"
Arhivska fotografija

I poslije vojnog fijaska, Popov nije odustao od ideje da stvara okrugla plovila i predložio je Aleksandru II. jahtu u tom obliku. Car je pristao, ali pod uvjetom da bude dvaput brža od oklopnjača.
Jahtu su nazvali "Livadija", izgrađena je u Engleskoj i na putu do Sevastopolja ozbiljno je stradala u morskoj oluji.

5. Projekt je konačno ukinut poslije smrti cara

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5eb3bfe515e9f905b6272051

Arhivska fotografija

Priča o okruglim brodovima Popova je završila čim je na vlast došao Aleksandar III. Popov je unaprijeđen u admirala, no uskraćena mu je mogućnost da pravi okrugla plovila. I ne samo to. Admiral nije sudjelovao u daljnjem planiranju budućnosti ruske mornarice.
Dvije postojeće okrugle oklopnjače su branile Sevastopolj do 1903., a carska se jahta polako pretvorila u brod za prijevoz ugljena.

_________________
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
goran9030
Poručnik
Poručnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2363
REPUTACIJA : 46
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime20.04.21 17:55

Deset činjenica o ruskom gigantskom helikopteru koji je jednom ponio i zamrznutog mamuta!
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5c80e0e515e9f951a707eac2


Najveći helikopter na svijetu - Mi-26 - s lakoćom transportira kamione, tenkove, druge helikoptere, velike zrakoplove, pa i čak i mladunce polarnih medvjeda.
Ovaj gigantski helikopter je ponos sovjetske i ruske industrije helikoptera. Sa svojom dužinom od četrdeset metara, Mi-26 je najveći helikopter na svijetu. Do danas ih je napravljeno 318.
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5c80e0fa85600a35234c63c6

Ovaj leteći mamut može ponijeti do 20 tona tereta, bilo u svojoj utrobi, ili na sajlama.
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5c80e0fa85600a35234c63c7
U unutrašnjost letjelice udobno staje gotovo 90 padobranaca ili 60 ranjenih vojnika u ležećem položaju. Međutim, u nekim slučajevima se i preko sto ljudi naguralo unutar Mi-26, čija je teretna sekcija veličine košarkaškog terena.

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5c80e0fb85600a35234c63c8
Mi-26 je imao svoju premijeru u Afganistanu 1984. godine. Helikopter je transportirao borbenu opremu, evakuirao ranjenike s bojišta i nosio oštećene helikoptere Mi-8.

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5c80e0fb85600a35234c63c9
Godine 2002. legendarni helikopter se još jedanput pojavio na nebu Afganistana. Upotrebljen je za evakuaciju dva oštećena helikoptera MH-47E "Chinook" i jednog AS532 "Cougar" s planina.Dotični helikopter s lakoćom nosi lake tenkove i oklopna borbena vozila pješaštva, ali ne koriste ga samo vojske. Mi-26 se koristi i u industrijskom sektoru za transport materijala i pomoć pri građevinskim radovima, a čak se koristi i za protupožarnu borbu. Korišten je i u spašavanju ljudi prilikom černobilske katastrofe.
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5c80e0fb85600a35234c63ca
Godine 2009. jedan Mi-26 je transportirao zrakoplov Tu-134 od aerodroma Pulkovo do vježbovnog poligona EMERCOM, što su stanovnici Sankt-Peterburga promatrali s oduševljenjem.

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5c80e0fb85600a35234c63cb
Dotična letjelica, međutim, ne prenosi uvijek teški teret. Jednom je ovaj helikopter pozvan u spašavanje mladunca polarnog medvjeda koje je izgubilo svoju majku negdje na Arktiku. Sretni stvor je spašen i prenesen u rezervat.

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5c80e0fc85600a35234c63cc
[size=16]Ipak, titula "najneobičnijeg tereta za Mi-26" svakako pripada zamrznutom mamutu od 20 tona.
[/size]

Nažalost, za najveći helikopter na svijetu se veže i najsmrtonosnija helikopterska nesreća u povijesti. Godine 2002., tijekom Drugog čečenskog rata, čečenski militanti su oborili jedan Mi-26, pri čemu je poginula posada od 126 ljudi.
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 5c80e0fc85600a35234c63cd

AP

_________________
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
goran9030
Poručnik
Poručnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2363
REPUTACIJA : 46
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime20.04.21 18:07

Kako su Britanci greškom pobili dvije tisuće sovjetskih vojnika
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 6076a0d415e9f9360432ea36
 • Potapanje njemačkog transportnog broda punog sovjetskih ratnih zarobljenika bilo je najveća pomorska katastrofa u povijesti Norveške.

U jutarnjim satima 27. studenog 1944. godine opažački avion s britanskog nosača aviona Implacable otkrio je njemački morski konvoj između otoka Tjøtta i Rosøya na sjeveru Norveške. Veliki transportni brod Rigel u pratnji nekoliko patrolnih čamaca plovio je duž obale na jug prema Trondheimu.
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 6076a0e415e9f93fae60e4b3
Avioni na palubi nosača aviona Implacable.
Takav se plijen nije smio ispustiti, pa su s palube nosača aviona poletjeli lovci naoružani torpedima i bombarderi za obrušavanje Fairey Barracuda. Britanski vojnici tada nisu mogli ni zamisliti koliko je užasna greška koju čine.

Fatalna greška 

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 6076a0e415e9f93fae60e4b2
Britanski nosač aviona Implacable.
Prije Drugog svjetskog rata Rigel je u Norveškoj služio kao teretni brod. Kada su Nijemci 1940. okupirali zemlju, iskorišten je za potrebe njemačke vojske, tj. za prijevoz trupa i vojne opreme.
Međutim, u ovu zlokobnu studenačku plovidbu Rigel se otisnuo s potpuno drugačijim teretom. Na njemu se pod nadzorom 400 vojnika nalazilo 95 njemačkih dezertera i preko 2200 ratnih zarobljenika, većinom vojnika Crvene armije, uz manji broj Jugoslavena i Poljaka. 
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 6076a0e415e9f93fae60e4b4
Norveški transportni brod Rigel u službi njemačke vojske.
Brod nije bio prilagođen ulozi plovećeg zatvora koja mu je privremeno dodijeljena. Ljudi su držani u teretnim komorama ispod palube kao stoka: bilo im je tijesno, nisu imali ventilaciju ni elementarne sanitarne i higijenske uvjete.
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 6076a0e415e9f93fae60e4b5
Sovjetski zarobljenici u Narviku, Norveška
Britanski piloti koji su otkrili brod nisu to znali. Oni su bili uvjereni da je u pitanju njemački vojni transport koji prevozi pojačanje njemačkim trupama u Središnjoj Europi.

Tragedija


VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 6076a0e515e9f93fae60e4b6
Fairey Barracuda, bombarder za obrušavanje.
Konvoj je bio mnogo slabiji i nije imao nikakve šanse protiv britanske avijacije. Rigel je nekoliko puta precizno pogođen i počeo je brzo tonuti. Bombe su uništile brodske stepenice u teretnim komorama i samim su tim stotine ljudi bile osuđene na sigurnu smrt.
Oni koji su se nekako uspjeli izvući i izaći na palubu grabili su se oko malobrojnih spasilačkih sredstava na brodu. "To je bila borba za goli život. Ja sam bio mlad i snažan i borio sam se za svoj život", napisao je kasnije Asbjørn Schultz. On je uhićen zbog tuče s njemačkim vojnikom i bio je jedan od osam norveških zarobljenika na Rigelu i jedini koji je preživio. 
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 6076a0e515e9f93fae60e4b7
Teretni brod Rigel, koji je bio u službi njemačke vojske, i patrolni čamci iz njegove pratnje u plamenu nakon bombardiranja.
Ljudi su izgorjeli u plamenu ili su potonuli u hladnoj vodi. "Zrak je bio leden i voda je također bila ledena. Britanci su nastavili otvarati vatru na ljude koji su bili u vodi i na spasilačkim splavima", napisao je Schultz. On je na takvoj splavi uspio stići do pustog otoka Rosøya, udaljenog nekoliko stotina metara od mjesta gdje je brod pogođen, zajedno s njemačkim vojnikom i sovjetskim zarobljenikom. Kada su stigli na otok, svatko je otišao na svoju stranu.
Greška Kraljevske ratne mornarice Velike Britanije koštala je života gotovo 2500 ljudi, od kojih su većinu činili sovjetski zarobljenici. Spasilo se 267 ljudi, prije svega zahvaljujući kapetanu Rigela Heinrichu Rhodeu, koji je nekako uspio u posljednji čas nasukati brod na plićak u blizini Rosøye. 
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 6076a0e515e9f93fae60e4b8
Teretni brod Rigel, koji je bio u službi njemačke vojske, i patrolni čamci iz njegove pratnje u plamenu nakon bombardiranja.
Leševi nesretnih putnika Rigela dugo su ostali na obali ili su zapadali u mreže lokalnih ribara. Mnogima je potopljeni brod postao zajednička grobnica. Pramac broda se desetljećima vidio iznad površine vode blizu pustog otoka. Posmrtni ostaci poginulih tek su 1969. godine izvučeni na površinu i pokopani na vojnom groblju susjednog otoka Tjøtta.

_________________
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
Doktor Živago
Kapetan I klase
Kapetan I klase


Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4102
REPUTACIJA : 54
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 53
M(j)esto Vinkovci

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime20.04.21 21:05

Ono za helikopter Mi-26 fanastično..nisam to uopce znao

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Poručnik
Poručnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2363
REPUTACIJA : 46
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime25.04.21 16:10

Iako sam ovo mislio staviti u rubriku "Na današnji dan", ipak možda više pripada u "Vojne zanimljivosti". Da ne bude greške, evo objave sa par dana odmaka: 

Tajni bunkeri u kojima su bila glavna zapovjedništva Hitlerovih oružanih snaga – 1945.

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 4427998-Maybach_I_Zossen

Dana 21. travnja 1945. godine, potkraj Drugog svjetskog rata sovjetske su trupe došle do samog sjedišta glavnog njemačkog vojnog zapovjedništva kod grada Zossena, 30-tak kilometara južno od Berlina. Naime, na tom je mjestu njemačko Vrhovno zapovjedništvo – OKH (njem. Oberkommando des Heeres) – bilo smješteno u podzemnim bunkerima nazvanim Maybach I. i Maybach II.
Na istom je mjestu smještaj imao i OKW (njem. Oberkommando der Wehrmacht) koji je teoretski činio vrhovno zapovjedništvo svih njemačkih oružanih snaga. Dapače, u jednom od bunkera imalo je smještaj i Vrhovno zapovjedništvo ratnog zrakoplovstva tj. Luftwaffe. Naprotiv, vrhovno zapovjedništvo ratne mornarice (njem. Oberkommando der Marine) bilo je smješteno sjeverno od Berlina, kod gradića Bernaua.
Kompleks OKH/OKW/OKL kod Zossena bio je dobro utvrđen, s podzemnim bunkerima od debelog betona. Vrlo je zanimljivo da su zgrade na površini napravljene tako da iz zraka izgledaju kao obične seoske kuće, s kosim krovovima, crijepom, pa čak i dimnjacima te prozorima. U stvarnosti su ispod kosih krovova bili debeli slojevi betona, dimnjaci su zapravo bili ventilacijski otvori, a neki su prozori bili lažni.

Dakako, zapovjedništva su se iz Zossena povukla pred sovjetima. OKH je evakuiran na lokaciju Eiche, a OKW na lokaciju Krampnitz. Obje su te lokacije bile pokraj Potsdama (zapadno od Berlina), dakle nešto dalje od sovjeta koji su dolazili s istoka. Kad su sovjeti došli do Zossena na današnji dan, zatekli su navodno samo četiri njemačka vojnika u kompleksu. Sovjeti su kasnije digli u zrak bunkere Maybach I. i II. Ipak, zanimljivo je da su naknadno na toj lokaciji napravili vlastiti vojni kopleks, koji je navodno postao najveća sovjetska vojna baza izvan SSSR-a.

_________________
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
Doktor Živago
Kapetan I klase
Kapetan I klase


Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4102
REPUTACIJA : 54
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 53
M(j)esto Vinkovci

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime27.04.21 9:52

@goran9030 (citat):
Iako sam ovo mislio staviti u rubriku "Na današnji dan", ipak možda više pripada u "Vojne zanimljivosti". Da ne bude greške, evo objave sa par dana odmaka: 

Tajni bunkeri u kojima su bila glavna zapovjedništva Hitlerovih oružanih snaga – 1945.

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 4427998-Maybach_I_Zossen

Dana 21. travnja 1945. godine, potkraj Drugog svjetskog rata sovjetske su trupe došle do samog sjedišta glavnog njemačkog vojnog zapovjedništva kod grada Zossena, 30-tak kilometara južno od Berlina. Naime, na tom je mjestu njemačko Vrhovno zapovjedništvo – OKH (njem. Oberkommando des Heeres) – bilo smješteno u podzemnim bunkerima nazvanim Maybach I. i Maybach II.
Na istom je mjestu smještaj imao i OKW (njem. Oberkommando der Wehrmacht) koji je teoretski činio vrhovno zapovjedništvo svih njemačkih oružanih snaga. Dapače, u jednom od bunkera imalo je smještaj i Vrhovno zapovjedništvo ratnog zrakoplovstva tj. Luftwaffe. Naprotiv, vrhovno zapovjedništvo ratne mornarice (njem. Oberkommando der Marine) bilo je smješteno sjeverno od Berlina, kod gradića Bernaua.
Kompleks OKH/OKW/OKL kod Zossena bio je dobro utvrđen, s podzemnim bunkerima od debelog betona. Vrlo je zanimljivo da su zgrade na površini napravljene tako da iz zraka izgledaju kao obične seoske kuće, s kosim krovovima, crijepom, pa čak i dimnjacima te prozorima. U stvarnosti su ispod kosih krovova bili debeli slojevi betona, dimnjaci su zapravo bili ventilacijski otvori, a neki su prozori bili lažni.
Dakako, zapovjedništva su se iz Zossena povukla pred sovjetima. OKH je evakuiran na lokaciju Eiche, a OKW na lokaciju Krampnitz. Obje su te lokacije bile pokraj Potsdama (zapadno od Berlina), dakle nešto dalje od sovjeta koji su dolazili s istoka. Kad su sovjeti došli do Zossena na današnji dan, zatekli su navodno samo četiri njemačka vojnika u kompleksu. Sovjeti su kasnije digli u zrak bunkere Maybach I. i II. Ipak, zanimljivo je da su naknadno na toj lokaciji napravili vlastiti vojni kopleks, koji je navodno postao najveća sovjetska vojna baza izvan SSSR-a.
Provjerio sam na Google Earthu...tamo je stvarno sada ruska baza
Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1370
REPUTACIJA : 80
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime27.04.21 23:56

OSVOBODILNA FRONTA

Osvobodilna fronta slovenskega naroda (znana tudi le kot Osvobodilna fronta; kratica: OF SN oz. OF) je bila slovenska politična organizacija, ki je nastala kot posledica večanja aktivnosti Komunistične partije Slovenije (KPS) v času po okupaciji Slovenskega ozemlja v drugi svetovni vojni, najprej pod imenom Protiimperialistična fronta, po propadu pakta med Nemčijo in Sovjetsko zvezo oz. po napadu prve na drugo junija 1941 pa pod imenom Osvobodilna fronta (OF).

Po tem imenom je delovala med letoma 1941 in 1953. Njen namen je bil organizacija oboroženega odpora proti okupatorju do končne osvoboditve Slovenije, že med vojno pa je tudi izvajala gverilsko delovanje z namenom prevzema oblasti.

26. aprila 1941 so se v vili književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini sestale skupine, ki so že pred okupacijo sodelovale v Društvu prijateljev Sovjetske zveze. KPS so predstavljali Boris Kidrič, Aleš Bebler in Boris Ziherl, krščanske socialiste Tone Fajfar, sokole Josip Rus, kulturne delavce pa Josip Vidmar, Franc Šturm in Ferdo Kozak. Ta sestanek je sklicala KPS[1], udeležence pa so o njem obvestili tik pred zdajci[2].
Kaj so na sestanku govorili ni povsem jasno, saj dokumenti s tega sestanka ne obstajajo[3], izjave posameznih udeležencev pa si nasprotujejo (nekateri pravijo, da so se dogovorili o pripravah na oborožen odpor proti imperializmu[4], nekateri pa trdijo, da se o tem niso pogovarjali[5]) . Na začetku se je organizacija zaradi politike Kominterne imenovala Protiimperialistična fronta (kratica PIF). V spomin na ta dogodek je 27. aprila (napačen datum) praznik Dan upora proti okupatorju (prej Dan OF). Zares se je PIF preimenovala v Osvobodilno fronto šele ob napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo junija 1941.[6][7] V natančnejših zapisih se kasneje pojavlja tudi ime Osvobodilna fronta slovenskega naroda (kratica OF SN).
Vsega skupaj je OF sestavljalo več kot 15 skupin, med drugim:

 • Komunistična partija Slovenije (ustanovna skupina),
 • Krščanski socialisti (ustanovna skupina),
 • Narodni demokrati - Sokoli (ustanovna skupina),
 • Kulturniška skupina (ustanovna skupina),
 • Društvo kmečkih fantov in deklet,
 • Stara pravda (kasneje izključena),
 • "Ministrska skupina" (ministri starojugoslovanske vlade),
 • "Čoševa skupina" (študenti ljubljanske univerze),
 • Zveza inženirjev,
 • Zveza slovenske mladine,
 • Jugoslovanska ženska zveza (kasneje izključena),
 • Antifašistična fronta žensk Slovenije (pridružena po vojni),
 • Ljudska mladina Slovenije (pridružena po vojni),
 • Enotni sindikati (pridruženi po vojni).

Krščanski socialisti so znotraj OF tvorili dve skupini. Katoliško delavsko sindikalno skupino je predstavljal Tone Fajfar, izobražensko Edvard Kocbek, ki se je v delo OF vključil avgusta 1941 in pri ustanovitvi ni sodeloval. Obe skupini sta delovali na osnovi idej krščanskega socializma dr. Janeza Evangelista Kreka. Ker so intelektualci želeli ohraniti samostojnost znotraj OF, so kmalu prišli v spor s komunisti.
Člani demokratičnega krila Sokol niso bili strankarsko organizirani. Za cilj so si postavili socialno in harmonično ureditev družbe. V skladu z geslom »Zdrav duh v zdravem telesu« so želeli doseči uravnoteženost človekove duševne in telesne dejavnosti. Postopoma je večina njihovih članov vstopila v KP.
Kulturniki so bili nepovezani, deloma liberalno, deloma levo usmerjeni.
Poleg tega je bilo v OF tudi več poluradnih skupin, ki so predstavljale organizacije in združenja in so OF pomagale znotraj okvira svojega siceršnjega delovanja (prevozniki). Vstopanje novih skupin v OF je bilo prepovedano septembra 1944.
Pozneje so se v OF vključile številne politično različno usmerjene skupine. Vse je združevala želja po svobodi, ki pa bi jo njihovem mnenju lahko dosegli le z oboroženim uporom proti okupatorju.
Zaradi prevlade komunistov, ki so ves čas delovali po usmeritvah KPJ in Kominterne, je nastalo tudi prvotno poimenovanje. Kominterna je menila, da so za začetek druge svetovne vojne odgovorne tako fašistične kot zahodne države, zato so se komunisti dolžni boriti proti obojim.
Po ustanovnem sestanku Protiimperialistične fronte so se tudi v Sloveniji začele priprave na oboroženo vstajo. Do nje je prišlo po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo. V nasprotju s preostalo Jugoslavijo, kjer je priprave na vstajo vodila KPJ, so v Sloveniji potekale pod skupnim vodstvom Protiimperialistične fronte (po preimenovanju OF), ki je v ta namen ustanovila glavno poveljstvo slovenskih partizanskih čet.
Septembra 1941 je postal vrhovni plenum OF hkrati tudi Slovenski narodnoosvobodilni odbor. Tako je vrhovni plenum OF postal hkrati politično in oblastno telo. S sklepom vodstva OF, da je postal »edini pooblaščen«, da na slovenskem organizira in vodi oborožen upor, je vodstvo prepovedalo nastanek oboroženih enot zunaj OF, čeprav bi nastale zaradi boja proti okupatorju.
Ta sklep je že kazal na nedemokratične in monopolne usmeritve znotraj OF, kar se je pokazalo tudi v nadaljnjem razvoju.
Osvobodilna fronta je kmalu postala odlično organizirana. Ker so vanjo vstopile še številne manjše skupine, ki so bile različne politične usmeritve, je OF dobila koalicijski značaj. Na terenu je nastala mreža odborov, v katere so se ljudje množično vključevali.
Organi OF so bili:

 • Vrhovni plenum OF, ki so ga sestavljali predstavniki vseh skupin, vključenih v OF

  • sredi septembra 1941 je nastal tudi Slovenski narodnoosvobodilni odbor (SNOO). Pod obema imenoma je deloval do konca oktobra 1943.
  • Takrat so na zasedanju v Kočevju izvoli 120-članski plenum OF-SNOO, ki se je razglasil za edini organ, ki lahko vodi Slovence v narodnoosvobodilnem boju.
  • Na zasedanju v Črnomlju februarja 1944 se je SNOO preimenoval v Narodnoosvobodilni svet (SNOS).


 • Izvršilni odbor OF - kot izvršni odbor OF so ga sestavljali le predstavniki vseh štirih ustanovnih skupin.
 • Sekretariat OF - sestavljali so ga predstavniki KPS, krščanskih socialistov in Sokolov (3 ljudje).

Poleg naštetih je nastala mreža odborov, ki se je z vrha piramidasto širila. Nastali so:

 • pokrajinski odbori za Štajersko, Primorsko, Gorenjsko, Koroško
 • okrožni odbori
 • okrajni, v mestih pa mestni odbori
 • terenski odbori

PROGRAM

Program OF se je med vojno oblikoval postopoma. 22. junija 1941, po napadu Nemčije na Sovjetsko Zvezo, je OF objavila sedem Gesel Osvobodilne fronte:

 • Pravica slovenskega naroda do samoodločbe, vključno s pravico do odcepitve in združitve z drugimi narodi.
 • Osvoboditev in združitev razkosanega slovenskega naroda, vključno s koroškimi in primorskimi Slovenci.
 • Sloga in enotnost zasužnjenih narodov Jugoslavije in vsega Balkana v njihovem boju za osvoboditev.
 • SZ je vodilna sila in glavna opora v osvobodilnem boju slovenskega naroda in vseh zatiranih narodov, je vzor enakopravnega sožitja med narodi.
 • Osvoboditev je možna samo na ruševinah imperializma.
 • Brez boja proti lastni izdajalski kapitalistični gospodi se zatirani narod ne more osvoboditi.
 • Bratstvo in mir med narodi morata biti rezultat protiimperialističnega boja, ki bo porušil imperializem.

Zlasti zadnja tri izrazito revolucionarna gesla kažejo, da so slovenski komunisti kot vodilna skupina v OF takrat pričakovali hitro zmago Rdeče armade, ki bi jim omogočila izvedbo socialistične revolucije v Sloveniji. Ta tri gesla so bila tudi vzrok za veliko nezaupanje starih meščanskih strank do OF.
Postopoma pa se je pričakovanje hitrega konca vojne razblinilo. Vrhovni plenum OF je sprejel odlok o vključitvi slovenskih čet v narodnoosvobodilne partizanske oddelke Jugoslavije. 1. novembra je na svojem 4. zasedanju predstavil in sprejel sedem Temeljnih točk Osvobodilne fronte:

 • Proti okupatorju je treba vršiti neizprosno oboroženo akcijo.
 • Ta akcija predstavlja izhodišče za osvoboditev in združitev vseh Slovencev.
 • Stoječ na stališču naravne in usodne skupnosti jugoslovanskih narodov Osvobodilna fronta ne priznava razkosanje Jugoslavije in deluje z vsemi silami za slogo in enotnost njenih narodov. Hkrati stremi k povezanosti slovanskih narodov pod vodstvom velikega ruskega naroda na temelju pravice slehernega naroda do samoodločbe.
 • Z osvobodilno akcijo in aktivizacijo slovenskih množic preoblikuje OF slovenski narodni značaj. Slovenske ljudske množice, ki se borijo za svoje narodne in človeške pravice, ustvarjajo nov lik aktivnega slovenstva.
 • Vse skupine, ki sodelujejo v OF, so se obvezale, da bodo lojalne v medsebojnih odnosih.
 • Po narodni osvoboditvi prevzame na slovenskem ozemlju oblast Osvobodilna fronta slovenskega naroda kot celota.
 • Po narodni osvoboditvi uvede Osvobodilna fronta dosledno ljudsko demokracijo. Vsa vprašanja, ki presegajo okvir narodne osvoboditve, se bodo reševala na dosleden ljudski demokratičen način.

Pod vplivom atlantske listine je 21. decembra 1941 seznamu dodal še dve točki:

 • V skladu s slovesnimi izjavami Churchilla, Roosevelta in Stalina bo po svoji narodni osvoboditvi o notranji ureditvi Združene Slovenije in o svojih zunanjih odnosih odločal slovenski narod sam. OF bo to elementarno pravico slovenskega naroda uveljavila in branila z vsemi sredstvi.
 • Narodna vojska na slovenskem ozemlju raste in Slovenskih narodno-osvobodilnih partizanskih čet in Narodne zaščite, kamor se pozivajo vsi zavedni Slovenci.

Cilje so ves čas vojne točneje opredeljevali. Ker so se v OF postopoma vključile politično raznolike skupine, kot so bile skupina Samostojne kmečke stranke - liberalne politične stranke, katero skupino so imenovali tudi ministrska (po nekaj nekdanjih ministrih), Zveza kmečkih fantov in deklet, Stara pravda, del oficirske organizacije z Avšičem ..., kar je precej okrepilo koalicijskih značaj OF. Zato so se o posameznih točkah pogajali, kljub temu pa so ostale nekatere sporne. Zlasti sta bili sporni vodilna vloga KPS in stališče do Jugoslavije.
Ker so unitarni liberalci in skupina Stare pravde zagovarjali obnovitev Jugoslavije v predvojni obliki, so po sporu z drugimi skupinami izstopili iz OF. Zato so preostale skupine, združene v OF, sprejele točko o notranji ureditvi Zedinjene Slovenije in njenih zunanjih odnosih.
Glede na zapisano je tako nastal pomemben političen program, ki govori o boju proti okupatorju, združitvi Slovencev, obnovi Jugoslavije, demokratičnih političnih namerah OF (5.,6.,7. točka), v 8. pa govori o Zedinjeni Sloveniji in pravici Slovencev do samoodločbe.
Najmočnejša skupina v OF, Komunistična partija Slovenije, je ta demokratična načela razlagala po svoje. Že iz predvojnega časa nastali program KPJ kaže, da je boj proti okupatorju povezovala z revolucionarnim prevzemom oblasti.
Člani KPS so postopoma prevzemali vodilne položaje znotraj OF ter tako postopoma onemogočili, da bi Osvobodilna fronta ostala organizacija, ki bi politično različno misleče združila v osvobodilnem boju.
Sredi avgusta so komunisti brez vednosti drugih skupin ustanovili varnostno obveščevalno službo (VOS). Ta je odkrivala in kaznovala posameznike, ki so sodelovali z okupatorji. Ljudi, ki so sodelovali z okupatorji, jim pomagali iskati pripadnike OF ali pa so izdajali položaje partizanskih enot, so imenovali narodni izdajalci. S septembrskim odlokom o zaščiti slovenskega naroda so pojem narodnega izdajalca tudi opredelili.
Pripadniki VOS so takšne ljudi kaznovali, mnoge med njimi pa tudi usmrtili. Prva takšna akcija je bila izvedena 4. decembra 1941, ko so umrtili Emerja Fanouša, ker je rekrutiral bivše jugoslovanske oficirje in člane Katoliške akcije v skupine, ki so se nasprotovale Osvobodilni fronti[8]. Naslednja žrtev je bil industrijalec August Praprotnik, ubit februarja 1942, ker je izdal partizane, ki so jih fašisti potem ubili.[9] Sledil je uboj Lamberta Ehrlicha, slovenskega teologa in politika, zaradi pisma fašističnim oblastem, v katerem je predlagal, da Italijani oborožijo Slovence za boj proti partizanom.[9] Druge žrtve so bili policijski obveščevalec Fortunat Majdič (avgust 1942) in policijski oficir Kazimir Kukovič, ter oktobra 1942 Marko Natlačen, vodja SLS, avtor pisma hvaležnosti Mussoliniji od 3. maja 1941, čigava stranka je takrat kot del Legije smrti in Vaških straž sodelovala z italijansko vojsko v borbi proti partizanom.[10] Ker so Italijani odgovorili s streljanjem talcev (največ, 24, za Natlačena), je VOS prekinil z usmrtitvami v Ljubljani. Na podeželju pa so nadaljevali z likividacijami oseb, obtoženih za izdajo, na kar so sodelavci okupatorja odgovorili z likvidacijo članov Osvobodilne fronte ali pa z izdajo Italijanom.[10] Komunisti so to izkoristili za obračun z nasprotniki komunizma. Ker so tako usmrtili več ljudi, ki so bili le ostri nasprotniki komunizma, niso pa sodelovali z okupatorjem,[navedi vir] so usmrtitve osvobodilnem gibanju povzročile veliko škode, politično pa okrepile meščansko stran, saj so jo s tem pravzaprav tudi prisilile k združevanju in aktivnejšemu ukrepanju.
Program je bil dopolnjen še na 1. kongresu OF julija 1945 v Ljubljani.

Hierarhija in organi

Že kmalu po nastanku je bila določena natančna hierarhija OF, ki je v mnogočem posnemala predvojno partijsko hierarhijo.
Na dnu so bili razni lokalni odbori, posejani po vsem ozemlju, na katerem je OF delovala. Sekretariat in Izvršilni odbor so sestavljali predstavniki posameznih sodelujočih skupin. Najvišji organ OF je bil Vrhovni plenum, imenovan tudi Slovenski narodnoosvobodilni odbor (SNOO), februarja 1944 pa preimenovan v Slovenski narodnoosvobodilni svet (SNOS).

Lokalni odbori OF

OF je postopoma po vsem slovenskem ozemlju razširila mrežo odborov, ki so na terenu predstavljali OF. Ti so se delili na pokrajinske (za Štajersko, Gorenjsko, Primorsko in Koroško - kratica PNOO oz. PO OF), okrožne (kratica OO OF), okrajne ali rajonske (kratica OkO) in terenske ali krajevne odbore. Obstajali so tudi matični odbori, ki so predstavljali poklice ali ustanove.
Posamezne odbore je sestavljalo po 3 do 15 predstavnikov. Vodili so jih sekretarji, ki so bili pogosto tudi sekretarji lokalnega komiteja KPS. Posamezniki, ki so pri OF sodelovali, pa so se imenovali aktivisti OF.
Do jeseni 1944 so posamezne odbore z izjemo krajevnih in matičnih volili predstavniki višjih odborov, nato pa so, če je bilo mogoče, na zborih aktivisti OF izvolili okrožne in okrajne plenume, ti pa nato svoja tajništva.

Izvršni odbor OF

Izvršni odbor OF (kratica IO OF) je bil ustanovljen 28. julija 1941 kot delovni odbor s petimi člani (Kidrič, Kardelj, Fajfar, Rus, Vidmar) izmed ustanovnih skupin OF. Avgusta se je odbor razširil za dva člana (Kocbek, Lubej) in dobil dokončno ime. 1. oktobra je bil vanj sprejet še Leskošek, 12. decembra pa sta bila Rus in Kocbek poslana v IO AVNOJa. 12. januarja 1943 je v svojo sestavo sprejel še Marijana Breclja in Zorana Poliča.
Do aprila 1943 je imel tudi sekretariat treh članov (Rus (predsednik), Kidrič in Fajfar). Pri IO je delovalo več komisij (nadzorna, upravna, osrednja gospodarska komisija, komisija za agitacijo in propagando,...).
Zbor odposlancev slovenskega naroda leta 1943 je delo IO OF potrdil in ga izvolil v dotedanji sestavi. Na prvem zasedanju SNOS v Črnomlju je bil vanj izvoljen še France Bevk in od takrat je IO OF nastopal tudi kot Predsedstvo SNOS. 23. septembra 1944 je bil razširjen še s člani nekdanjega Vrhovnega plenuma in uveljavljenimi aktivisti OF, tako da se je število njegovih članov povzpelo na 27.
Na omenjeni seji septembra 1944 je bil IO ločen od državnih oblasti in postal zgolj politični organ, ki je bil razširjen z novimi člani iz konstitutivnih skupin na skupaj 27 članov. Tudi po osvoboditvi je kljub prizadevanjem KPS ostal organ z raznoliko politično strukturo. Predsedstvo IO OF je bilo sestavljeno takole: Josip Vidmar kot predsednik, in podpredsedniki: Edvard Kardelj, Edvard Kocbek, Josip Rus ter Boris Kidrič kot sekretar, njegov namestnik pa je bil Marijan Brecelj.
Na prvem kongresu OF julija 1945 je postal izvršilni organ GO OF s predsednikom Josipom Vidmarjem. Njegova naloga je postala usmerjanje članstva h graditvi ljudske oblasti in v notranjih vrstah obračunavanje z ostanki strankarstva.
Na drugem kongresu OF aprila 1948 je bilo izvoljeno novo predsedstvo. Po novem je IO imel 36 članov. V letih po sporu KPJ z Informbirojem je prvo soglasno podpiral ter se doma ukvarjal z uvajanjem samoupravljanja.
Na tretjem kongresu OF leta 1951 so bila sprejeta nova pravila OF. Število članstva se tam ni bistveno spremenilo, članstvo celotnega GO pa se je povečalo na 250. Tega leta je sledil spor z Edvardom Kocbekom in njegov odstop leta 1952. Ko se je OF aprila 1953 preoblikovala v Socialistično zvezo delavnega ljudstva, je prenehal obstajati tudi IO.

Vrhovni plenum OF

Vrhovni plenum OF je bil od začetkov OF junija 1941 do oktobra 1943 najvišji organ OF. Sestavljali so ga predstavniki vseh v OF sodelujočih skupin. Do italijanske kapitulacije septembra 1943 je deloval v Ljubljani, nato pa na osvobojenem ozemlju.
Na prvem zasedanju 15. junija 1941 je sprejel gesla OF in na drugem 28. julija izvolil Izvršni odbor (IO) OF. Na tretjem zasedanju 15. septembra si je nadel še ime Slovenski narodnoosvobodilni odbor (kratica SNOO), ki je predstavljal zakonodajno telo OF.
Na tem sestanku je sprejel nekatere temeljne odloke: razglasil je, da edini predstavlja, zastopa, organizira in vodi slovenski narod, prepovedal podobno organiziranje zunaj OF, se povezal s podobnimi partizanskimi organi po Jugoslaviji, sprejel odlok o začiti slovenskega naroda in njegovem osvobodilnem gibanju ter uvedel narodni davek in posojilo svobode.
Na četrtem zasedanju 1. novembra 1941 je sprejel prvih sedem temeljnih točk OF. Na petem zasedanju 6. novembra 1942 je po italijanski ofenzivi sprejel sklepe o okrepitvi enotnosti OF.

Po italijanski kapitulaciji so člani Vrhovnega plenuma odšli na osvobojeno ozemlje in imeli nekaj zasedanj v gradu Soteska ter v Bazi 20. 16. septembra 1943 so tam sprejeli sklep o priključitvi Slovenskega Primorja Zedinjeni Sloveniji ter pripravljali Zbor odposlancev slovenskega naroda.
Ta je 3. oktobra 1943 v Kočevju izvolil nov 120-članski Plenum OF oz. Slovenski narodnoosvobodilni odbor, v katerem so bili tudi člani dotedanjega Vrhovnega Plenuma; ta je s tem prenehal obstajati, njegovi člani pa so bili septembra 1944 vključeni v razširjeni IO OF.
Kot Slovenski narodnoosvobodilni odbor je prenehal obstajati 19. februarja 1944 z nastankom SNOS.

Slovenski narodnoosvobodilni svet

Slovenski narodnoosvobodilni svet (kratica SNOS) je bil med februarjem 1944 in oktobrom 1946 vrhovni predstavniški in zakonodajni organ slovenskega NOG in kasneje LRS. Njegov predhodnik je bil SNOO, ki se je na prvem zasedanju 19. februarja 1944 v Črnomlju preimenoval v SNOS. Na začetku je imel 120 članov.
Na prvem zasedanju je, ker je bila večina članov iz Ljubljane, Notranjske in Dolenjske, izvolil novih 20 predstavnikov iz Primorske, 21 iz Štajerske in 19 iz Koroške ter Gorenjske. V vojnem času to povečanje nikoli ni bilo izpeljano.
Njegovi sestavni deli so bili zakonodajni odbor, komisija za ugotavljanje zločinov okupatorja in njegovih pomagačev za Slovenijo in verska komisija, druge komisije pa so bile pri njegovem predsedstvu, ki je bilo do razglasitve Narodne vlade Slovenije v Ajdovščini 5. maja 1945 tudi izvršilni organ NOG in LRS.
Drugo zasedanje SNOS je bilo v Ljubljani 9. in 10. oktobra 1946. Z izvolitvijo ustavodajne skupščine LRS 27. oktobra 1946 je SNOS prenehal obstajati.

Medvojno politično delovanje

Že kmalu po ustanovitvi je OF postala močan politični faktor in do konca leta 1941 delovala v večjem delu slovenskega ozemlja. Edini del Slovenije, v katerem do konca vojne ni imela posebnega vpliva, je bilo Prekmurje.
Najmočnejši vpliv je OF imela v kraju nastanka Ljubljani. Tam se je njena VOS lotila odstranjevanja svojih ideoloških nasprotnikov (do konca leta 1941 je večinoma v Ljubljani pa tudi drugod po Sloveniji ubila 17 Slovencev)[11]. Ti umori so se končali po streljanju talcev zaradi usmrtitve dr. Marka Natlačena. Poleg tega je z raznimi akcijami (grafiti, trosenje letakov) ter z demonstracijami redno dokazovala svojo prisotnost in pozivala na boj.
Ko je OF imela dovolj vpliva in podpore, se je začela razglašati za utelešenje ljudske oblasti, nasprotne okupatorski.[12] Konec leta 1941 in v začetku leta 1942 je razglasila slovensko partizansko vojsko za edino obliko boja proti okupatorju in posebej prepovedala ostale oblike.
KPS je imela ves čas delovanja OF vodilno vlogo, kar sta ji preostali ustanovni članici (krščanski socialisti in Sokoli) 28. februarja 1943 potrdili z Dolomitsko izjavo, ki je določala enotnost OF. Izjavo je konec aprila 1943 na Žibnu na Kočevskem potrdil 1. zbor aktivistov OF Dolenjske in Notranjske. Čeprav to v izjavi ni bilo zahtevano, je kmalu sledil razpad omenjenih skupin.
OF je poveljevala celotnemu osvobodilnemu gibanju na Slovenskem; poleg redne partizanske vojske je vodila še posebne službe znotraj nje (varnostne službe) in tehnične organizacije, pomembne za njeno delovanje (tisk, saniteta, delavnice, ilegalni radio).

Svoje aktiviste in prebivalce je OF privabljala z raznimi sestanki in mitingi, med slednjimi sta bila dva najbomembnejša v Žibnu in v Črnomlju.
Za delovanje OF so bila pomembna njena sredstva za javno obveščanje. Svoja glasila so imele posamezna ustanovne skupine, pokrajinski odbori in nekateri okrožni odbori OF ter množične organizacije znotraj nje. OF je imela tudi svoj radijski oddajnik, ki je med letoma 1941 in 1942 kot Radio Kričač oddajal v Ljubljani, med letoma 1944 in 1945 pa kot Radio OF v Črnomlju. OF je bila kot narodna organizacija posebnost v jugoslovanskem odporniškem gibanju, zaradi česer so jo nekateri njegovi voditelji gledali z nezaupanjem. Prevladujoče mnenje pa je, da bi se brez OF zaradi posebnega zemljepisnega položaja in razkosanosti Slovenije partizansko gibanje tu težko uveljavilo.

Ljubljana

V prvih mesecih vojne je bila Ljubljana središče narodnoosvobodilnega gibanja. Tu je do maja 1942 delovalo Glavno poveljstvo slovenskih partizanskih čet. Večina voditeljev gibanja, s tem pa tudi vodstva političnih organizacij, je bila v Ljubljani.
Ljubljana je bila propagandno in obveščevalno središče, saj so v njej delovale številne skrivne tiskarne in ciklostilne tehnike, ki so tiskale in razmnoževale časopise ter drugo gradivo, delovale so skrite delavnice in skladišča. S pomočjo mobilizacijske komisije so skrbeli za odhod v partizane, z odbori Ljudske pomoči (kasneje Slovenske narodne pomoči) pa so skušali pomagati družinam internirancev, ilegalcem, žrtvam okupatorja.
Z željo, da bi zatrli odpor, so Italijani februarja 1942 obdali Ljubljano z bodečo žico in bunkerji, prehode pa strogo kontrolirali.
Od septembra 1941 naprej je v Ljubljani deloval radio OF Kričač. Da bi preprečili njegovo delovanje, so Italijani v aprilu 1942 ukazali odvzem radijskih aparatov.
OF je ob pomembnih zgodovinskih datumih v Ljubljani organizirala posebne manifestacije. Takrat so se ljudje ob točno določeni uri (med 7. in 8. uro zvečer) umaknili v domove. Ker je tiha in prazna Ljubljana delovala zastrašujoče, so Italijani 8. februarja 1942 premaknili svojo policijsko uro na zgodnejši čas.
Zaradi množičnih akcij, ki jih je OF izvajala, podpirala pa jih je večina prebivalstva, je OF postala Ljubljani prava »država v državi«.

Razvoj ljudske oblasti in postopni prevzem komunistične oblasti

Posebnost slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja je bila gradnja ljudske oblasti. Medtem ko si je večina udeležencev osvobodilnega gibanja želela osvoboditve in spremenjene, boljše, demokratične odnose v novi državi, si je KPS prizadevala obdržati nadzor nad gibanjem in pripraviti izhodišče za revolucionaren prevzem oblasti.
Slovenski komunisti so skupaj z nekaj levo usmerjenimi političnimi skupinami 26. aprila 1941 v Vidmarjevi vili v Rožni dolini v Ljubljani ustanovili Protiimperialistično fronto slovenskega naroda. Komunisti so si ves čas prizadevali, da bi prevzemali ključne položaje v sistemu oblasti, res pa je, da so pazili, da so bili v organih OF tudi predstavniki vseh drugih skupin, vključenih v OF.
Septembra 1941 je postal Vrhovni plenum OF hkrati tudi Slovenski narodnoosvobodilni odbor. Tako je Vrhovni plenum OF postal hkrati politično in oblastno telo, sestavljali pa so ga predstavniki vseh skupin, ki so bile vključene v OF. Osvobodilna fronta je kmalu postala odlično organizirana. Ker so vanjo vstopile še številne manjše skupine, ki so bile različne politične usmeritve, je dobila OF koalicijski značaj.
Na terenu je nastajala mreža odborov, v katere so se ljudje množično vključevali. Sprva so na terenu politične in oblastne funkcije izvajali odbori OF. Z nastankom osvobojenega ozemlja so upravljanje prevzeli Narodnoosvobodilni odbori, zato se je ločila oblastna funkcija od politične. NOO, ki so delovali na osvobojenih ozemljih, so skušali omogočiti čim bolj normalno življenje civilnega prebivalstva in oskrbo vojske.
Do 1. marca 1943 je OF delovala kot organizacija številnih različnih, a enakopravnih skupin. Z dolomitsko izjavo in njeno potrditvijo na zboru aktivistov na Pugledu pa je bila koalicijska narava OF dokončno odpravljena, kar je omogočilo uvedbo enopartijskega sistema.
Oktobra 1943 so Slovenski narodnoosvobodilni odbor, ki je bil 1. 1941 sestavljen iz predstavnikov vseh skupin, vključenih v OF, zamenjali člani, izvoljeni na Zboru odposlancev slovenskega naroda v Kočevju. Sto dvajset članski odbor je postal vrhovni predstavniški in zakonodajni organ slovenskega naroda v osvobodilnem boju.
Na svojem prvem zasedanju, ki je bilo 19. februarja 1944 v Črnomlju, se je preimenoval v Slovenski narodnoosvobodilni svet (SNOS). V njem se je ves čas obstoja kazala dvojnost oblasti, upravne in politične, saj je bilo predsedstvo hkrati tudi izvršilni odbor OF.
Izvršno telo je bilo predsedstvo SNOSa, izdajalo je odloke, ki so jih pripravljali odseki (ministrstva SNOSa). Teh je bilo v začetku osem (za izgradnjo narodne oblasti, za notranje zadeve, za prosveto itn.), pozneje pa kar sedemnajst. Od takrat naprej je SNOS kot slovenski parlament deloval vse do njegove razpustitve septembra 1945.
Za nas je izjemno pomembno dejstvo, da je ta parlament ob slovenskem prostovoljnem vstopu v Jugoslavijo ohranil pravico do izstopa in združitve z drugimi narodi. Na tej osnovi smo Slovenci lahko pravno utemeljevali našo samostojnost oziroma našo razdruževanje in ne odcepitev, kot so ga hoteli prikazati Srbi.
V Ajdovščini je bila 5. maja 1945 ustanovljena Narodna vlada Slovenije, njen predsednik pa je postal sekretar IO OF in (de facto tudi) Centralnega komiteja KPS, Boris Kidrič.

Odnos do jugoslovanskega osvobodilnega gibanja

V začetku je bila samostojnost slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja velika. Jeseni 1941 se je vodstvo OF odločilo, da se slovenske čete vključijo v narodnoosvobodilne partizanske oddelke v Jugoslaviji. Občasno so slovenski partizani sodelovali s hrvaškimi, v glavnem pa opravljali samostojne vojaške akcije.
Že od konca leta 1942 so z jugoslovanskim vodstvom narodnoosvobodilnega gibanja nastajali občasni politični konflikti in želja po centralizaciji. Jugoslovansko vodstvo ni razumelo, da je bila v Sloveniji nekoliko drugačna politična situacija kot v preostali Jugoslaviji. OF je še bila koalicijska in kot taka je vodila osvobodilni boj, drugod v Jugoslaviji pa je leta potekal izključno pod vodstvom KPJ.
Odnosi med vodstvom jugoslovanskega narodnoosvobodilnega gibanja in slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja so potekali po partijski, vojaški in institucionalni liniji.
Partijska povezava je bila najpomembnejša. Za sodelovanje z jugoslovanskim vodstvom je skrbel Edvard Kardelj, ki je bil dalj časa v jugoslovanskem najožjem vrhu. Skrbeti je moral, da so se skupni cilji pravilno uresničevali, kar je pomenilo, da bosta tudi v Sloveniji osvoboditev in obnova potekali na demokratični podlagi, kar so si komunisti razlagali kot izvedbo revolucije.
Institucionalna povezava se je začela z nastankom skupnih političnih in oblastnih organov, zlasti z nastankom Avnoja. Od Avnoja naprej je organizacijska in druga individualnost nacionalnih narodnoosvobodilnih gibanj začela slabeti. Od druge polovice leta 1944, ko je pospešeno potekal proces ustanavljanja organov jugoslovanske državne oblasti, so se vedno bolj uveljavljale jugoslovanske usmeritve v razvoju ljudske oblasti, nastajala je enotna zakonodaja, zaradi revolucionarnih ciljev se je krepila centralizacija.
Proti koncu vojne je centralizacija postala načrtovan proces, ki je sprva potekal bolj na vojaškem področju. 1. marca 1945 so slovenske korpuse vključili v 4. armado JA. Slovenska vojska je bila tako formalno ukinjena, dejansko pa nekoliko pozneje. Čeprav so slovenski politiki delovali v organih nastajajoče države, procesa centralizacije niso uspeli zavreti. Slovenskim komunistom je to koristilo pri izvedbi revolucije, čeprav so se bali, da bi uvedba centralizacije obnovila srbsko hegemonijo v državi. Ker so ocenjevali, da bo tako le kratek čas, da bo tako le v prehodnem obdobju, so to sprejeli kot nujnost, vendar se je centraliziranost ohranila daleč v povojni čas.
Ves čas je bilo torej jasno, da so bili skupni cilji narodnoosvobodilnega gibanja vojaški - osvoboditev in politični - sprememba mednacionalnih odnosov ter sprememba oblasti. Osnovna organizacijska oblika oblasti, temelječe na širši ljudski osnovi, so bili NOO, ki so skrbeli za preskrbo civilnega prebivalstva in vojske. Narodnoosvobodilni odbori naj bi bili nadstrankarski, čeprav je v njih imela dejanski nadzor partija. O Jugoslaviji kot federativni državi so se v jugoslovanskem vodstvu začeli pogovarjati šele na drugem zasedanju Avnoja. Tudi glede mednacionalnih odnosov je II. zasedanje AVNOJ-a pustilo marsikaj odprto, čeprav so dopuščali možnost nastanka enakopravnih mednacionalnih odnosov.
Za Slovence, pa tudi za Hrvate je bil pomemben sklep, sprejet na II. zasedanju Avnoja, s katerim so potrdili odločitev vodstev Slovenije in Hrvaške o priključitvi ozemelj, ki so po prvi svetovni vojni postala italijanska.

Partizansko zdravstvo, šolstvo in kultura

Vojna je vplivala na življenje vseh Slovencev. Civilno prebivalstvo je ob okupatorjevemu nasilju trpelo veliko pomanjkanje, tegobe in žrtve, ki jih je prinašala vojna. Motena je bila oskrba, uvedene so bile karte za hrano itn.
Težave s preskrbo so bile še večje na osvobojenem ozemlju in v partizanski vojski. Oskrba partizanov je bila odvisna od pomoči civilnega prebivalstva, ki pa dostikrat ni imelo dovolj niti za lastne potrebe. Zato so partizani poleg prostovoljnem odkupa hrane izvajali številne nasilne zaplembe.

Slabe razmere in vsesplošno pomanjkanje se je zelo čutilo tudi v zdravstvu. Kljub pomanjkanju medicinskih instrumentov in zdravil so nastale številne partizanske bolnišnice, skrite okupatorjevim očem v globokih grapah in težko dostopnih soteskah. Terenski odbori OF so ves čas skrbeli za zbiranje zdravstvenih potrebščin ter tako zdravnikom v partizanskih enotah in v bolnišnicah omogočali nemoteno delo. Sama skrb za ranjence je bila v partizanih izredno pomembna. Zavest, da ti bodo tovariši za vsako ceno pomagali in te odpeljali v bolnišnico, je bila eden od pomembnih vzrokov za izreden uspeh partizanskega gibanja.
V začetku leta 1945 je bilo na slovenskem ozemlju že prek 280 partizanski bolnišnic. Večina jih je bila skrivnih — konspirativnih. V njih se je bilo zdravilo 11.321 ranjencev. Sovražniku je uspelo odkriti okoli 80 bolnišnic ter v njih pobiti nekaj manj kot odstotek ranjencev.
Na osvobojenih ozemljih je življenje teklo naprej. Spomladi 1942 so nastale prve partizanske šole, v katerih so se otroci učili branja, pisanja in računanja. Zaradi vojne je primanjkovalo zvezkov, svinčnikov, kred, učbenikov. Med sovražnimi vdori učenci niso hodili v šole. Po kapitulaciji Italije se je število šol zelo povečalo, nastali so učni načrti, začeli so organizirati posvete za učitelje, imeli so roditeljske sestanke. V šolskem letu 1943/44 je delovalo več kot 430 šol s 745 učitelji in okoli 30.000 učenci.
V odporu proti okupatorju je imela pomembno vlogo kultura. Po ukazu OF je na Slovenskem od januarja 1942 naprej kot ena od oblik odpora nastal kulturni molk, s katerim je OF Slovencem prepovedala obiske okupatorjevih kulturnih prireditev ali sodelovanje na njih.
Zelo pa se je razvilo kulturno delovanje v partizanski vojski. Mnogi pomembni umetniki so kot neposredni udeleženci narodnoosvobodilnega boja v svojih delih prikazovali partizansko življenje. Med partizani so živeli Karel Destovnik - Kajuh, Matej Bor, Ciril Kosmač, Božidar Jakac, Bojan Adamič, Dore Klemenčič - Maj itn. Tako je postala kultura sestavni del upora in kot taka pomagala iskati pot iz obupa, dajala je pogum ...

Postopoma so začele delovati kulturne in znanstvene institucije OF in SNOS kot so Slovensko narodno gledališče, Znanstveni inštitut pri predsedstvu Snosa. Ker je vsakdanjik pomenil lakoto, pomanjkanje, trpljenje in smrt, so kulturne prireditve, ki so prinašale trenutke sprostitve, postale zelo priljubljene. Zaradi propagande so partizani pogosto prirejali mitinge. Velikokrat so si popestrili življenje tudi s športom. Prirejali so tekme v nogometu, sami so poskrbeli za drese, poiskali kopačke itn.

Povojno delovanje

Po koncu vojne se je iz organizacije oboroženega odpora spremenila v organizacijo množičnega političnega udejstvovanja. Njena naloga je bila udejanjati politiko KPS in oblastnih organov ter organiziranje povojne obnove.
Prvi kongres OF je potekal 15. in 16. julija 1945. Na njem je sprejela program, ki je določal njen odnos do države in gospodarstva. Določeno je bilo tudi, da je lahko član OF vsak državljan, ki je pristal na njen program in se ni pregrešil čez narodno čast. OF so organizirali po ozemeljskem in delovnem načelu in izvolili nov 135-članski Glavni Odbor z IO OF in sekretariatom.
Na kongresu Ljudske Fronte Jugoslavije v Beogradu med 5. in 7. avgustom 1945 je OF uradno postala njen sestavni del. V tem času se je k njej priključilo tudi več množičnih organizacij.
Na drugem kongresu OF med 26. in 28. aprilom 1948 v Ljubljani je vodstvo OF ostalo nespremenjeno, povečalo pa se je število članov. Po njem je OF poskušala mobilizirati članstvo za sodelovanje v prvi petletki in okrepiti delovanje organizacij na terenu.
Tretji kongres OF je bil organiziran ob deseti obletnici ustanovitve in je potekal med 26. in 28. aprilom 1951 v Ljubljani. Namenjen je bil krepitvi samoupravljanja in razvoju socialistične demokracije. V tem času je imela OF že 676.500 članov (70 % vseh volilnih upravičencev) in 3560 krajevnih organizacij.
Aprila 1953 se je OF preimenovala v Socialistično zvezo delovnega ljudstva in s tem prenehala obstajati.

Vprašanja sodelovanja sokolov

Ustanovni podpisnik v imenu Sokolov Josip Rus ni imel funkcije oz. legitimnosti, da nastopa v imenu sokolskega združenja, saj njegovo delovanje ni bilo podprto s strani sokolskih župnih starost, ki so edini imeli pravico podpisovati sokolske dokumente. Ustanovna člana Zoran Polič in Franjo Lubej, ki naj bi prav tako predstavljala Sokole pa sta bila iz te zveze izključena že 1939.[13]. Šlo je le za posameznike iz sokolskega društva, ki so se odločili sodelovati v okviru OF.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Osvobodilna_fronta
https://siol.net/novice/slovenija/od-drustva-prijateljev-sovjetske-zveze-do-osvobodilne-fronte-550695


VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Seja_l11
                        Seja IO OF Slovenije leta 1944 v Doliču (Bela Krajina)
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Primor12
   Proglas o priključitvi Primorske k matični domovini, 16.september 1943
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Prosla11
   Proslava 3 obletnice ustanovitve Osvobodilne fronte v Poljanah 27.aprila 1944
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Bolnic10
Slovenska vojna partizanska bolnica Franja - Nepremični
                      spomenik državnega pomena

goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1370
REPUTACIJA : 80
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime28.04.21 23:00

VOJAŠKE VAJE RUSIJE

Obveščevalci in analitiki razkrili, kdo bi zmagal v spopadu med Rusi in Ukrajinci

Rusija je v preteklih tednih na mejo z Ukrajino poslala več kot sto tisoč vojakov, ki jih je danes po protestih mednarodne skupnosti začela umikati. Uradno pojasnilo Rusov je, da se vojska umika zaradi konca vojaške vaje. 

Več kot sto tisoč vojakov ruske vojske je ta teden sodelovalo na vojaški vaji na meji z Ukrajino. Medtem ko so Zahodne sile Rusijo pozivale k umiku vojske, je v Ukrajini naraščala bojazen pred morebitno rusko invazijo. Najhujši strahovi se na koncu niso uresničili in Moskva je včeraj po koncu vojaških vaj pričela vojsko umikati z meje.

Kaj pa bi se zgodilo, če bi se napovedi Ukrajine o invaziji Rusije uresničile? Kdo bi zmagal? Pri spletnih medijih Business Insider in Politico so za mnenje povprašali vojaškega obveščevalca zveze Nato in druge vire iz zahodnih držav, ki ni niso želeli biti imenovani.

Boljša oprema

Rusija bi težko ponovila "blitzkrieg" iz leta 2014, ko so ruske specialne enote ob sodelovanju lokalnih milic v kratkem času zavzele Krim in nadzorovale večino meje med državama. Ukrajina je od leta 2014 posodobila vojsko, ki je do takrat temeljila na več desetletij stari opremi iz Sovjetske zveze. Danes ima ukrajinska vojska sodobno opremo, ki so jo kupili od članic Nata, predvsem ZDA, in posledično lahko Ukrajinci bolje kljubujejo ruski vojski.

Številke na strani Rusov

Ukrajina je lani tako zapravila za vojsko pet milijard dolarjev, kar je dvakrat več kot leta 2014. Za primerjavo, ruski vojaški proračun se giblje okoli 65 milijard dolarjev letno.
Ukrajina ima danes 2.430 tankov, 11.435 vojaških oklepnih vozil in 4.465 kosov artilerijskega orožja. Na drugi strani meje imajo Rusi 13 tisoč tankov, 27.100 vojaških oklepnih vozil in 4.465 kosov artilerijskega orožja.

Izkušeni in zagreti borci

Ukrajina ima sedaj sedem let izkušenj bojevanja z Rusi, predvsem iz pokrajine Donbass, kjer je življenje v tem času izgubilo že več kot deset tisoč Ukrajincev. Ukrajinski vojaki so posledično pridobili veliko izkušenj in so tudi zelo motivirani, ker branijo domovino. Ukrajina ima sicer trenutno 255 tisoč aktivnih vojakov in 900 tisoč rezervistov. Rusija pa okoli milijon aktivnih vojakov in dva milijona rezervistov.

Kljub vsemu bi verjetno zmagali Rusi

Rusija bi najverjetneje kljub vsemu v primeru neposredne invazije porazila ukrajinsko vojsko. Zaradi veliko številčnejše vojske, letalstva in mornarice bi hitro uničili ključne infrastrukturne povezave znotraj države, kar bi ukrajinski vojski zelo otežilo obrambo. Ukrajinci so sicer v zadnjih letih na meji postavili močno obrambno linijo, ki bi zdržala pritisk Rusov nekaj časa, vendar brez podpore iz notranjosti države odpor ne bi trajal dolgo.

Nato kot rešitev

Zaradi dogajanja na meji je Ukrajina pozvala Nato, naj jo čim hitreje sprejmejo v zavezništvo. Odziv posameznih članic Nata, predvsem ZDA, je bil pozitiven, čeprav nobenih uradnih rokov še niso dogovorili. Nekateri ukrajinski novinarji za to krivijo predvsem politično vodstvo, ki mu očitajo, da ni sposobno sprejemati odločitev.

"Naši problemi glede priprav na vojno so, da država ni sposobna pripraviti načrta obrambe, politiki ne znajo zorganizirati zmogljivosti in ne znamo privabiti dovolj pametnih ljudi, ki jih potrebujemo za učinkovit odziv," je za Politico komentiral ukrajinski novinar Mykola Vorobiov.

Rusija začela umik vojakov z Ukrajinske meje

Rusija je danes začela umik svojih vojakov, ki so bili na vajah v bližini meje z Ukrajino. To bi lahko prineslo določeno umiritev napetosti v regiji. "Triindvajsetega aprila so se sile južnega vojaškega okrožja in letalske sile, ki so sodelovale na vajah, začele vračati v stalna oporišča," je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Umik naj bi končali do prvega maja.

Na vadišču Opuk na Krimskem polotoku se bojne ladje, na katere se vkrcavajo vojaki in oprema, pripravljajo na odhod. Opremo bodo prepeljali tudi z vlaki in letali. Samo od tam bodo umaknili okoli deset tisoč vojakov in 1.200 kosov vojaške opreme. Umikajo tudi bojna letala, ki so sodelovala na vajah.
Umik vojakov v stalna oporišča je v četrtek napovedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu med obiskom na Krimu, odlok o umiku pa je začel veljati danes. Šojgu je pojasnil, da vojake umikajo, ker so dosegli cilje vojaške vaje.
Ukrajina in zveza Nato sta napoved umika pozdravili. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da zmanjšanje ruskih sil na ukrajinskih mejah sorazmerno zmanjšuje napetosti.
https://siol.net/novice/svet/obvescevalci-in-analitiki-razkrili-kdo-bi-zmagal-ce-bi-rusi-napadli-ukrajino-video-550731
https://siol.net/novice/svet/rusija-bo-v-petek-zacela-umikati-vojake-ki-so-bili-namesceni-v-blizini-meje-z-ukrajino-550706
https://siol.net/novice/svet/ukrajinski-predsednik-putina-povabil-na-srecanje-na-vojnem-obmocju-550569

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Ruske_10
                    Ruska vojska med vojaškimi vajami ob meji z Ukrajino
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Ruske_10
                      Ruska vojska med vojaškimi vajami ob meji z Ukrajino
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Ruske_11
                                       Ukrajinski tanki na meji z Rusijo
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Ruske_11
                             Ukrajinska vojaška patrulja na meji z Rusijo                                Kopičenje Ruske vojaške sile                        Kopičenje Ruske vojaške sile na meji z Ukrajino                         Ruske tankovske enote v premiku proti Ukrajinski meji                   Najboljši posnetki Ruskih vojaških vaj ob meji z Ukrajino                                     Prikaz Ruskih vojaških vaj

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
vladimir
Kapetan
Kapetan


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3054
REPUTACIJA : 150
ČLAN OD: : 2011-01-25

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime29.04.21 7:48

Ciste zablude. Ukrajinci nikad nece zaboraviti 2014 god i tezak poraz kod Debaljceva.kotao kod Debaljceva je bio potpuno zatvoren i Ukrajinska armija i desni sektor su bili pred potpunim unistenjem.mogu samo da zahvale Putinu sto ih je spasao potpunog unistenja.
Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1370
REPUTACIJA : 80
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime30.04.21 15:55

FREGATA MARSHAL SHAPOSHNIKOV

Raketa skoraj potopila ladjo, s katere je bila izstreljena

Pojavili so se šokantni posnetki rakete z ruske vojne ladje. Dogodek se je skoraj končal tragično. Raketo so sprožili z lastne ladje, šla je proti nebu, se nenadoma večkrat obrnila in nato strmoglavila v morje tik ob vojaški ladji fregati Marshal Shaposhnikov, s katere je bila sprožena.

Na videoposnetku, ki se je pojavil na internetu, se zasliši moški glas, ki pravi: "Poglejte, morje gori!" Raketa Kaliber je zgorela v vodah Tihega oceana.
Ista ladja je prevažala hipersonično raketo Cirkon, ki jo je Vladimir Putin označil za neustavljivo. Ta raketa je še vedno v fazi testiranja.
Natančen čas in kraj tega dogodka nista znana, kljub posnetkom pa ruska vojska ni priznala, da se je incident sploh zgodil.
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 6-opa-10
  Raketa Kaliber na srečo ni zadela fregato Marsal Shaposnikov s katere je poletela                Testna raketa Kaliber bi kmalu zadela fregato Marshal Shaposhnikov


Zoran I: komentar modifikovan dana: 30.04.21 23:07; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
goran9030
Poručnik
Poručnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2363
REPUTACIJA : 46
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime30.04.21 21:08

Zorane, čudim se tvom slabom poznavanju najnovijih raketa klase "bumerang". 
Osnovna ideja je da je najskuplja raketa ona koja se samo jednom ispaljuje. Zato je osmišljena ova najnovija inačica, a ona se nakon ispaljenja vrati na matični brod kako bi se pripremila za ponovno korištenje. Ova im je slučajno ispala u more, ali već iduća će se točnije vratiti... Smile

_________________
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
goran9030
Poručnik
Poručnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2363
REPUTACIJA : 46
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime05.05.21 11:31

Zanimljivosti o “Kaćuši”: Zbog moćna sovjetskog bacača raketa mnogi su neprijatelji izgubili razum!

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Ka%C4%87u%C5%A1a-696x497

Ako postoji oružje koje je na presudan način odredilo tijek Drugoga svjetskog rata, postavši nositeljem sovjetskih strateških uspjeha, onda je to višecijevni raketni bacač BM-13. Ništa vam ne “zvoni”? Nazovimo ga puno poznatijim nadimkom – Kaćuša! Riječ je o prvome raketnom topničkom oružju, a Crvena armija prvi ga je put upotrijebila u borbama oko Moskve 1942. Sustav se sastojao od niza raketnih lansera postavljenih na podvozje kamiona, što mu je davalo iznimnu pokretljivost a, da stvar bude bolja, rakete su se mogle ispaljivati kako pojedinačno tako i u nizu. Korištene kao oružje podrške pješaštvu i oklopno-mehaniziranim postrojbama, Kaćuše su u zasluženu “mirovinu” otišle tek šezdesetih godina 20. stoljeća. Evo nekoliko zanimljivosti o slavnom oružju:


1. premda su planovi tog oružja razvijeni 1938. u konstruktorskom uredu pod zapovjedništvom generala Andreja Kostkova, ideja nije bila nova – u Koreji je već u srednjem vijeku korištena tzv. hwacha, ratna sprava koja je pomoću raketnog pogona ispaljivala salve zapaljenih strijela.
2. novo oružje sovjetskim je čelnicima predstavljeno nekoliko dana prije nego što su njemačke trupe prešle sovjetsku granicu. Običan kamion, na koji je montirano nekoliko šina s raketama, nije ih odmah impresionirao. Kad je, međutim, ispalio raketu, svi su zanijemili od šoka. Samo nekoliko sati prije početka rata, Staljin je odobrio masovnu proizvodnju novih bacača raketa, a debi su imali kod grada Orše. Bio je to silan uspjeh: Kaćuša je stvorila nezapamćenu paniku i ogromne gubitke u njemačkim redovima. Njen krajnji domet iznosio je dotad nedostižnih 8.740 metara.


3. novo oružje je bilo strogo povjerljiv projekt. Svaka Kaćuša je imala uređaj za samouništenje pomoću kojeg bi mogla biti trajno oštećena prije nego što je se Nijemci dokopaju!

4. Kaćuša je Sovjetima pomogla da zaustave invaziju i odnesu pobjedu u najkrvavijem ratu na vlastitom teritoriju. Evo i kako: zbog blokova trinitrotoluola koji su se poslije pada rasprskavali na tisuće užarenih šrapnela, uništavala je sve na ciljanom području. Plotun ispaljenih projektila pokrivao je veliku površinu, pa je ovo oružje korišteno za tzv. “tepih raketiranje”. Jedan njemački kaplar, koji je pao u sovjetsko zarobljeništvo, ispričao je kako su mnogi njegovi suborci izgubili razum zbog ovoga zastrašujućeg oružja.

5. postoji mnogo različitih mišljenja o tome kako je lanser dobio žensko ime Kaćuša. Prema jednoj teoriji, dobio ga je zbog slova “K” koje se nalazilo na okviru bacača raketa, budući da su se iste proizvodile u tvornici “Komintern”. Prema drugoj, Kaćuša je bila djevojka ruskog vojnika koji je održavao oružje. Prema trećoj, nazvan je po istoimenoj ratnoj pjesmi o djevojci koja vene za dragim izgubljenim na bojištu. Neki stručnjaci, naime, tvrde da, prilikom paljbe, ovo oružje proizvodi zvuk sličan melodiji te pjesme!


Nisam stručnjak za melodiju i oružje, ali definitivno neki zbog ovog mogu izgubiti razum:  Smile

_________________
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
Doktor Živago
Kapetan I klase
Kapetan I klase


Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4102
REPUTACIJA : 54
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 53
M(j)esto Vinkovci

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime05.05.21 11:53

uh...Varvara.... clown
Na vrh Go down
goran9030
Poručnik
Poručnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2363
REPUTACIJA : 46
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime05.05.21 13:21

Eto još jednog koji bi uz dužu izloženost mogao izgubiti razum...  clown clown

_________________
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
Sponsored content
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 9 Icon_minitime

Na vrh Go down
 
VOJNE ZANIMLJIVOSTI
Na vrh 
Stranica 9/10Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Permissions in this forum:Možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 :: CIVILNA PLATFORMA :: GLOBUS-
Otvori novu diskusiju   Odgovori na temuIdi na: