Danas mi bio kolega iz starog kraja,širi zavičaj Sjeverna Bosna. Pominjao sam ga i ranije. Par godina stariji od mene, Muslimanske vjeroispovijesti,ceo život smo prijatelji.
Sin vrsnog zanatlije,otac mu je bio limar,kovač,sve oko metala.
Majka mu je Srpkinja. On je po završetku Mašinske tehničke škole upisao Strojarstvo na Zg sveučilištu.
Po završetku studija vratio se u rodni grad,on i otac su razvili dobar biznis. Nekada,naročito kod Muslimana u Bosni bilo je normalno otac limar,sin limar,unuk limar.
Nije više tako ni kod. I kod nas sada otac limar zaradio novac a sin kupio bmw i otvorio pekoteku ili kladionicu,svi bi “laganini “, reče mi.
Ja sam svog druga iz Bosne primio u kuću sa suprugom i dvoje djece,nije hteo da ratuje,pobjegao sa porodicom u Siriju,supruga mu je pravoslavna sirijanka.
“Pretresli” smo sijaset tema,ne iz prošlosti,iz sadašnjosti,frišak je penzioner,vraća se u Bosnu,dvoumi se izmedju Tuzle i Sarajeva.
Od njega sam čuo interesantan podatak,Splitsko Sveučilište je najbolje rangirano od svih iz ex yu.
Da ne idem široko,ukratko rangiranje fakulteta je po doktorskim radovima,odnosno kako ti radovi utiču na sveopštu populaciju.
Interesantno za mene,nisam znao da je Splitsko sveučilište bolje rangirano od Bgd Univerziteta i Zg Sveučilišta.