FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15057 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Zanimljive propovjedi 13.07.19 19:58
U zadnje vrijeme je sve više evangelikalnih koji, pod uticajem judeokršćana, tvrde da kršćani ne bi smjeli jesti svinjetinu. To čini i naš Duspara.
On ovdje površno i samovoljno tumači Pismo, te pokušava izvući zaključak da je kršćanima zabranjena svinjetina. To uopće nije točno. Kršćanima nije ništa od jela zabranjeno, tj. očišćeno je i ono što je prije bilo nečisto. Kršćani nisu pozvani da ne jedu svinjetinu, već su pozvani da pred bratom ne jedu ono što brata sablazni.
1. Korincanima 8,13:
Zato ako jelo sablažnjava brata mojega, neću jesti mesa dovijeka, da ne sablaznim brata svojega.
Dakako da se ovdje pod bratom primarno misli na brata u Kristu, ali za kršćane nema granica kad je ljubav u pitanju, pa se pod braćom u tom kontekstu mogu promatrat svi ljudi (što oni po Bogu i jesu).
Nema zapreka da kršćani jedu svinjetinu, a oni koji se dobrovoljno drže starozavjetnih odredbi o mesu, to je njihov osobi izbor i ne smiju nikoga na osnovu toga suditi.
No mnogi kršćani se ne drže zapovijedi da jelom ne sablazne druge. Sjećam se odmora od prošle godine, kad sam upoznao jednog orijentalnog kršćanina. On zbog mene i jednog Turčina s kojima se družio i zajedno objedovao, nije htio ništa naručit sa svinjetinom. Izgleda da orijentalni kršćani znaju za ovu zapovjed. Meni ne bi palo napamet jesti govedinu pred hindusom, da ga moje jelo ne bi sablaznilo.
Stoga dragi Duspara, ima kršćana koji dobrovoljno ne jedu svinjetinu - a na osnovu starozavjetnih preporuka koje više nisu obvezujuće. I to je njihov osobni izbor. Oni ne sude druge kršćane, jer se tu nema šta za osudit.
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Zanimljive propovjedi 13.07.19 21:09
Ako se ne varam on nije iz neke sekte već rimokatolik, pa se čudim i da ga netko iz tih krugova već nije potegnuo za uši jer propagira neke stvari koje su protivne npr. papinskim enciklikama, ali i uvriježenom odnosno postojećem rimokatoličkom učenju. To prvenstveno nije i 'ravna Zemlja', već odavno.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljive propovjedi 13.07.19 21:43
On je daleko kročio van okvira Rimokatoličanstva. Ovo sve što propovjeda je savršeni nauk evangelikalaca.
Naslov komentara: Re: Zanimljive propovjedi 25.01.20 22:40
Зашто су муслимани постали узор хришћанима?
Проповед протојереја Димитрија Смирнова, председника Патријарашке комисије за питања породице, заштиту материнства и деце, која је узбуркала руску јавност.
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Zanimljive propovjedi 01.10.20 10:43
Brat u Kristu je brat u Kristu. Za mene je svaki čovjek brat, jer tako naučava Katolička crkva, a i ostale vjere nisu daleko od toga. Dakle, bezgranična ljubav i poštovanje. Pomoći svakome bez obzira na vjeru, spol ili naciju. Ja imam jednu ogradu, a to je da ne pomažem nekom u evidentno kaznenom ili nemoralnom djelu. Osim toga i naš Sveti otac Papa ide ka ekumenizmu. Pa se tako i ja postavljam. Neovisno o tome što sam vjernik katolik, cijenim i ostale vjere.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljive propovjedi 11.08.21 20:26
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8065 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Zanimljive propovjedi 11.08.21 23:35
VBČ (citat):
Проповед протојереја Димитрија Смирнова, председника Патријарашке комисије за питања породице, заштиту материнства и деце, која је узбуркала руску јавност.
covek prica gluposti .
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljive propovjedi 11.08.21 23:40
Pažljivo sam poslušao gospođu Teodoru. Slažem se,međutim postoje dani kad možeš pročitati jedan redak ili jednu stranicu u Bibliji, Pismu ili bilo kojem duhovnom tekstu. Kad se pripremam za čitanje molim Duha Svetog da mi dozvoli i poveca koncentraciju za čitanje..da uronim u čitanje. Potom se pomolim i onda počnem čitati...i cesto sa strane na papir notiram stvari koje mi nisu jasne. Ne gubim vjeru,samo sam čovjek, dakle i grešan čovjek. Treba težiti savršenstvu i razumijevanju svake riječi koja se pročita.
vladimir voli ovaj upis
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8065 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Zanimljive propovjedi 12.08.21 12:04
ja ne bih uzimao za primer kao sto kaze ovaj Pop Muslimane,ustvari ne bih izdvojio nikog posebno. svi ljudi su manje vise isti. svi mi tezimo tome da zivimo u miru,da imamo svoj krov nad glavom i omogucimo svojoj porodici bolji zivot. koliko god se mi razlikujemo po veri ili naciji kulturi ili obicajima u razgovoru sa doseljenicima u SWE ,Svi su dosli iz jednog jedinog razloga mir i bolji zivot.zato i kazem da ovaj pravoslavni svestenik prica gluposti.sve ono sto vazi za nas hriscane vazi i za muslimane.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljive propovjedi 12.08.21 21:30
vladimir (citat):
VBČ (citat):
covek prica gluposti .
Pogledaj samo kako danas crkve izgledaju. Gologlave žene i neznalice. Ova mlada cura Teodora mora učit narod šta i kako.
Naslov komentara: Re: Zanimljive propovjedi 13.08.21 0:10
Nešto se može naučiti i na vjeronauku..neovisno o tome kako se on zove u drugim vjerama. Ja sam pohađao vjeronauk 8 godina,ali sramota me priznati da sam puno toga zaboravio. Sad povremeno čitam Katekizam katoličke crkve. Prava literatura za nesto naučiti. Vbč je u pravu. Ljzdi se grozno ponašaju u vjerskim objektima, ne znaju se ali i ne zele se prikladno odjenuti. I mene to jako smeta.