FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

 

 Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6
AutorPoruka
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Icon_minitime21.01.20 14:59

Masakr divizije Acqui na otoku Kefalonija 1943. godine

Pričica koja slijedi nema veze s pomorskim bitkama, a s pomorskim ratovanjem utoliko što je riječ o otoku gdje su se zbila dva desanta tj. dva iskrcavanja kopnenih snaga. Od kojih je jedan bio relativno bezazlen, a drugi s vrlo opakim posljedicama. Riječ je o takozvanom Masakru na Kefaloniji, poznatom još kao Cephalonia Massacre, Massacre of the Acqui Division, talijanski Eccidio di Cefalonia. U razdoblju od 23. do 28. rujna 1943. Nijemci su pobili više od 5.000 zarobljenih pripadnika talijanske divizije Acqui (33 Divisione fanteria Acqui).
Kefalonija (Cephalonia, Kefallinia ili Kephallenia, grčki Κεφαλονιά) je najveći otok u skupini takozvanih Jonskih otoka i pripada Grčkoj. Površine je 781 km2, ima oko 36.000 stanovnika, a glavni grad - ujedno i upravno središte svih Jonskih otoka - je Argostolion ili Argostoli (Αργοστόλιον, Αργοστόλι).

Jonski otoci:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 KeU7uek

Poslije grčkog poraza u ratu 1941. godine veći dio kopna i većinu otoka okupirali su Talijani. Na Kefaloniji se od svibnja 1943. godine nalazila glavnina 33. pješadijske divizije Acqui pod zapovjedništvom generala Antonia Gandina s oko 11.000 vojnika (dio je bio raspoređen na druge Jonske otoke), uz nešto pripadnika ratne mornarice i financijske policije. Na otoku je od srpnja 1943. također bilo oko 2.000 vojnika Wehrmachta.

Talijanski vojnici na Kefaloniji krajem ljeta 1943.:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 IfbKboD

Antonio Gandin:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Kme8LZv

Na vijest o talijanskoj kapitulaciji pred Saveznicima 8. rujna 1943. general Gandin je bio primoran na izbor: nastaviti borbu na strani Osovine, predati oružje i vratiti se u Italiju ili pružiti otpor. Gandin je pregovore s Nijemcima odugovlačio kako bi dobio na vremenu, pri čemu je uzastopno tražio pomoć i instrukcije od talijanske Comando Supremo. Na kraju je proveo svojevrsni referendum među pripadnicima divizije, od kojih se uvjerljiva većina odlučila za otpor Nijemcima.

Položaji divizije Acqui na Kefaloniji 8. rujna 1943.:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 G0TcY5i

Nijemci su u pregovorima po običaju lagali - obećali su Talijanima repatrijaciju ako se predaju, no zapovjedi koje su dobili od sâmog Hitlera glasile su drugačije: Talijani su izdajice i moraju u zarobljeničke logore. U međuvremenu su počeli na otok dopremati pojačanja iz sastava XXII. Brdskog korpusa (XXII Gebirgskorps). Do divizije Acqui doprli su i glasovi da su se trupe na Krfu predale i umjesto u Italiju prebačene u Njemačku, u logore za ratne zarobljenike.
Pod pritiskom mlađih oficira, koji su zaprijetili pobunom, general Gandin je zapovijedio oružani otpor Nijemcima. Talijanska artiljerija potopila je dva od pet brodova koji su prevozili njemačka pojačanja, no divizija Acqui nije mogla izdržati zračne napade Luftwaffe. Ostaci divizije povukli su se u zadnje uporište Argostolion, a nakon što su ostali bez municije morali su se predati. U borbama na Kefaloniji poginulo je oko 1.300 talijanskih vojnika.

Vojnici divizije Acqui za vrijeme borbi s Nijemcima:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 L0VhoBc

Nakon predaje Nijemci su postrijeljali oko 5.000 pripadnika divizije Acqui, između ostalih generala Gandina i većinu oficira. Egzekucije je obavljala Gebirgsjäger-Regiment 98 kojom je zapovijedao major Harald von Hirschfeld. Leševe pobijenih Talijana Nijemci su dijelom pobacali u more, dijelom pokopali u masovne grobnice, a dijelom ostavili po ulicama i u luci Argostolion. Poslije rata Talijani su ekshumirali oko 3.000 posmrtnih ostataka i pokopali ih u Bariju.
Masakr nad ratnim zarobljenicima na Kefaloniji je ratni zločin gotovo bez presedana u Drugom svjetskom ratu, koji je po broju žrtava nadmašen samo pokoljem poljskih oficira u Katynskoj šumi. Poslije rata je bio predmetom savezničke istrage. Major von Hirschfeld izbjegao je pravdi jer je 1945. poginuo u borbama kod klanca Dukla. Pred sud u Nürnbergu izveden je general Hubert Lanz, zapovjednik XXII. brdskog korpusa, koji je osuđen na 12 godina zatvora ali je već 1951. pušten na slobodu. Umro je 1982. godine.

Harald von Hirschfeld:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 VNwCOUx

Spomenik u Argostolionu za sjećanje na Eccidio di Cefalonia:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 JDUnnQF

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 MxbjjDd

Masakr na Kefaloniji prikazan je u filmu Johna Maddena ''Mandolina kapetana Corellija'' (Captain Corelli's Mandolin) s Nicholasom Cageom i Penélope Cruz u glavnim ulogama.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Icon_minitime21.01.20 15:25

Kad smo već spomenuli Jonske otoke i Kefaloniju...

Katastrofa njemačke 2. oklopne divizije u minskom polju kod Jonskih otoka 1941.

U napadu Njemačke na Grčku travnja/aprila 1941. godine sudjelovala je i 2. oklopna divizija (2. Panzer-Division) pod zapovjedništvom general-lajtnanta Rudolfa Veiela. Nakon zauzimanja južne Makedonije divizija je sudjelovala u borbama kod Termopilskog klanca i prva ušla u Atenu.

Tenkovi 2. oklopne divizije u Grčkoj:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 ISbzutt

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Foq7qcQ

Nakon kapitulacije Grčke divizija je bila predviđena za sudjelovanje u operaciji Barbarossa, napadu na SSSR, no prije toga je upućena u Beč na popunu i sređivanje opreme. S obzirom na slabu propusnu moć željezničke mreže u Jugoslaviji odlučeno je da divizija bude prevezena morskim putem iz Grčke u talijanski Taranto, pa dalje željeznicom do Beča. Za ukrcajnu luku određen je Patras, a opremu i vojnike divizije prevesti će njemački teretni brodovi Kybfels (7.764 brt) i Marburg (7.564 brt) te talijanski brod Laura C.
Prvi konvoj od 18. svibnja/maja 1941. prevezao je teret i vojnike bez incidenata, no drugi konvoj je pretrpio katastrofu.

Teretni brod Marburg kompanije Norddeutscher Lloyd:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 3WEfKfe

Izvještaj da je u vodama Jonskih otoka primijećena jedna britanska podmornica pobudio je kod Talijana strah od napada na konvoj, pa su 18. svibnja iz Taranta poslali podmornicu Menotti da izvidi situaciju. Na večer 20. svibnja talijanski podmorničari su primijetili siluetu nepoznatog broda južno od otoka Zakynthos, ali ga nisu prepoznali. Bio je to britanski brzi minopolagač HMS Abdiel koji je upravo položio mine u prolazu između otoka Kefalonia i Ithaki. Posljedice su bile brze i razorne - istog dana od mine je potopljen razarač Carlo Mirabello, a zatim je istu sudbinu doživjela i topovnjača Pellegrino Matteucci. Oba broda su plovila u Patras da se pridruže konvoju.

Minopolagač HMS Abdiel:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 XtWtXLO

Razarač Carlo Mirabello:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 7zFJvIC

Zbog vrlo loše međusobne komunikacije Talijani nisu obavijestili svoje njemačke saveznike u Patrasu o minskom polju. U 9:00 sati 21. svibnja Kybfels i Marburg isplovili su iz luke i zaplovili planiranom rutom. U 14:00 sati, dok je konvoj bio između Kefalonije i Lefkade, došlo je do jake eksplozije - Kybfels je naletio na minu. Odmah zatim ista sudbina je zadesila i Marburg. Oba broda su morala biti napuštena pri čemu je poginulo ili se utopilo 226 njemačkih vojnika. Preživjeli su plivali prema Kefaloniji i Lefkadi, a spašavali su ih talijanski brodovi i grčki ribari. Sva ukrcana oprema 2. oklopne divizije stradala je na potonulim brodovima.

Preživjeli Nijemci napuštaju Marburg:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 7mA8gkL

Zapaljena olupina Marburga između Kefalonije i Lefkade, snimka iz talijanskog aviona:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 KpVSP5I

Abdiel je ušao u pomorsku povijest kao prvi brod koji je uspješno položio morske mine u dubokim vodama.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Icon_minitime21.01.20 16:33

Nekoliko zapisa o epizodi Bismarck

U temi ''Dogodilo se na današnji dan'' opisana je potjera za njemačkim bojnim brodom Bismarck, pomorske bitka u Danskom prolazu i potapanje Bismarcka. U ovom osvrtu biti će opisane neke ljudske sudbine i još neki detalji iz ove legendarne epizode pomorskog ratovanja.

Hood

U pomorskoj bici u Danskom prolazu 24. svibnja 1941., točno u 6:00 sati ujutro, nakon pogotka sa Bismarcka eksplodirao je tada najveći britanski ratni brod i ponos Royal Navy bojni krstaš HMS Hood. Od 1.421 člana posade preživjela su samo tri čovjeka - signalist Edward ''Ted'' Briggs, mornar Robert Tilburn i zastavnik (midshipman) William Dundas, koje je dva sata nakon potonuća spasio razarač HMS Electra.

Posljednja fotografija bojnog krstaša HMS Hood, snimljena sa bojnog broda HMS Prince of Wales za vrijeme plovidbe prema Danskom prolazu:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 KLFteOz

Većina posade stradala je u kataklizmičkoj eksploziji koja je zahvatila čitav brod. O snazi eksplozije govori i činjenica da je krmena nadvišena topovska kula težine preko 1.000 tona odbačena u zrak. Mnogi mornari su vjerojatno živi potonuli u unutarnjem dijelu broda, a manji broj je uspio poskakati u more. Gotovo svi ti ljudi su bili uvučeni u vrtlog prilikom potonuća i utopili se. Briggs je ispričao vlastito neugodno iskustvo - i on je povučen u dubinu i već se oprostio sa životom kada je primijetio da se počeo kretati u suprotnom smijeru, prema površini. Vjerojatno ga je izbacio mjehur zraka iz tonućeg broda. Kada je izbio na površinu ugledao je najgrozniji prizor svog života - na samo pedesetak metara pred njim nalazio se pramac Hooda u okomitom položaju kako brzo nestaje u dubinu. Briggs je prikupio svu snagu i zaplivao u suprotnom smjeru kako ga ne bi ponovo zahvatio vrtlog od potonuća. Kada se osvrnuo oko sebe vidio je samo dvojicu živih ljudi.

Edward ''Ted'' Briggs:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 MWKmyeN

Sva trojica brodolomaca sa Hooda preživjela su rat. Edward Briggs (1923.-2008.) je nastavio službu u ratnoj mornarici sve do 1973. godine kada je umirovljen u činu poručnika. Iste godine dobio je visoko odlikovanje Order of the British Empire. Pojavio se u više radijskih i TV emisija i u dokumentarnim filmovima, a bio je i koautor knjige Flagship Hood: The Fate of Britain's Mightiest Warship.
Robert Tilburn (1921.-1995.) je služio u Royal Navy do 1952., a zatim je radio kao službenik do umirovljenja. Bio je jedan od istaknutih članova HMS Hood Association. William Dundas (1923.-1965.) je nastavio služiti kao oficir Royal Navy do umirovljenja 1958. godine, nakon čega je utemeljio privatnu farmu. Poginuo je u automobilskoj nesreći. Dundas jedini od trojice preživjelih nije nikada rekao ni jednu jedinu riječ o katastrofi Hooda i svojim doživljajima u Danskom prolazu. O toj temi nije htio razgovarati čak ni s najbližom rodbinom i prijateljima.
Ostatke Hooda otkrila je 2001. godine ekspedicija koju je vodio britanski lovac na olupine David Mearns, vlasnik kompanije Blue Water Recoveries, nakon šestogodišnjih priprema. S obzirom da se olupina tretira kao ratni grob, koji se ne smije uznemiravati, Mearns je tražio i dobio suglasnost za istraživanje od Royal Navy, HMS Hood Association i tada jedinog preživjelog Teda Briggsa. Kada je olupina pronađena Mearns je dao dopremiti Briggsa zračnim i morskim putem iz Britanije na istraživački brod Northern Horizon, odakle je putem daljinski upravljane ronilice na pramac Hooda položio memorijalnu brončanu plaketu.

Pramac Hooda s memorijalnom plaketom na dubini od 2.800 metara:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 UGS0lYl

Bismarck

Bismarck je potopljen 27. svibnja/maja 1941. topovskom paljbom bojnih brodova HMS Rodney i HMS King George V i torpedima krstarice HMS Dorsetshire. Preživjelo je 115 članova posade, od kojih 110 kao britanski zarobljenici, dok je poginulo ili se poslije potonuća utopilo 2.106 ljudi.
Jedno od intrigantnih pitanja je zašto su krstarica Dorsteshire i razarač HMS Maori naprasno prekinuli spašavanje preživjelih i ostavili 800 njemačkih mornara da se utope. Službeno objašnjenje je da je primijećeno približavanje njemačke podmornice. Britanci su dešifriranjem radio poruka saznali da je zapovijeđeno prikupljanje podmornica oko Bismarcka radi njegove zaštite i nisu bili voljni prihvatiti ni minimalni rizik. Jedan mornar je sa promatračnice javio da vidi u daljini periskop podmornice, a vjerojatno je riječ o priviđenju jer je po površini plutalo puno ostataka nakon potonuća Bismarcka. To je bilo dovoljno da se brodovi pokrenu - u mirovanju bi bili sitting ducks za njemačka torpeda. Neki preživjeli Nijemci su pak osporavali takvo objašnjenje tvrdnjom da ni jedna podmornica ne bi napala brod koji spašava brodolomce. Što bi se u stvarnosti događalo je pitanje na razini spekulacija.
Valja dodati još jednu konstataciju: pomorska bitka je lišena svake osobnosti. Mornar ne vidi mornara na drugoj strani. Vidi se samo protivnički brod, a i njega vidi vrlo ograničen broj ljudi. Taj brod je neprijatelj i morate ga potopiti ili će on potopiti vas. No kada je protivnik jednom poražen brodolomac više nije neprijatelj nego ''čovjek u moru''. U raznim TV dokumentarcima pojavili su se brojni sudionici potjere i uništenja Bismarcka, sa obje strane. Pri tome su neki ispričali svoje dojmove o zadnjim trenucima njihovih protivnika. Na vijest o eksploziji Hooda, koja je posadi objavljena putem razglasa, na Bismarcku je izbila erupcija oduševljenja, ali je trajala kratko - mornari su počeli razmišljati o stravičnoj tragediji posade Hooda, a zatim kako bi se slično moglo dogoditi i njima. Što se i dogodilo u još mučnijem obliku - dok većina posade Hooda nije bila ni svjesna što ih je snašlo agonija Bismarckove posade je trajala satima.
Ni Britanci nisu bili ravnodušni prema sudbini ljudi na Bismarcku. Kada su ugledali brod u daljini prije završne bitke zadivila ih je njegova ljepota i elegancija, ali su bili svjesni da ga moraju uništiti. Potkraj bitke, kada su se britanski brodovi sasvim približili Bismarcku, primijetili su kroz dalekozore sitne ljudske prilike kako trče po palubi i pokušavaju naći zaklon od paljbe, kako se okupljaju na pramcu i skaču u more. Tada je Britance obuzelo sažaljenje prema tim ubogim ljudima jer su bili svjesni kroz kakav pakao prolaze. Učinili su sve što je bilo u njihovoj moći da spase što više preživjelih sa Bismarcka. Neki su pokušali i više od toga. Tako je zastavnik (midshipman) Joe Brooks sa krstarice Dorsetshire primijetio Nijemca bez obje ruke kako se drži zubima za konopac. Ostala je tajna kako je uopće uspio doplivati do broda. Brooks nije razmišljao ni trenutka već se spustio niz konopac kako bi dohvatio čovjeka i izvukao ga na palubu. Već mu je bio na dohvat ruke, ali onaj jadnik nije izdržao, ispustio je konopac i nestao. Brooks je to opisao komentarom: - Izgubio sam ga (I lost him).
Ironično, Brooksa je zapovjednik krstarice kapetan Benjamin Martin kaznio kućnim pritvorom zbog samovoljnog napuštanja broda. Koliko god to izgledalo grubo kapetan je ispravno postupio. U britanskoj ratnoj mornarici, za razliku od primjerice Talijana, vladala je stroga disciplina i pravila su se morala poštivati bez obzira na okolnosti. Tehnički gledano Brooks je napustio brod, a što bi se dogodilo da je oglašena borbena uzbuna?
Brooksa su poznavali i visoko ga cijenili preživjeli članovi posade Bismarcka, a neki su govorili da bi mu vlada Savezna Republike Njemačke morala dodijeliti odlikovanje.
Kapetan Martin je odmah po uplovljavanju krstarice Dorsteshire u Newcastle, nekoliko dana nakon potapanja Bismarcka, bio razriješen zapovjedne dužnosti. To je u poslijeratnim godinama, naročito u novije doba, bilo povod spekulacijama da ga je Admiralitet smijenio po kazni, a kao prvi razlog spominje se prekidanje spašavanja preživjelih sa Bismarcka. Neki pak dodaju samovoljno napuštanje konvoja kojeg je krstarica pratila. Naročito je prvi razlog bio povodom za javno difamiranje kapetana Martina, no istina je da nije smijenjen nego je premješten na drugu dužnost po ranije predviđenom rasporedu. Mornaričku karijeru je okončao kao viceadmiral, a taj čin ne dosežu ljudi koji su smjenjivani po kazni.
I mnogi preživjeli članovi posade Bismarcka pojavljivali su se u medijima i ispričali svoje potresne priče. No svi su hvalili postupak Britanaca prema njima, a jedan je rekao ''tretirali su nas kao braću''.

Umjetnička impresija posljednjih trenutaka Bismarcka, u pozadini krstarica HMS Dorsetshire:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 LnawPjf

Brodolomci u moru nakon potonuća Bismarcka:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 I0eWbcU

Preživjeli članovi posade Bismarcka u britanskom zarobljeništvu:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 BF8NDwa

Vjerojatno najistaknutiji među preživjelima bio je Burkard Freiherr von Müllenheim-Rechberg (1910.- 2003.), nekadašnji četvrti artiljerijski oficir na Bismarcku i najstariji po činu među spašenim Nijemcima. U dokumentarnim TV emisijama ispričao je brojne epizode iz nesretne prve i posljednje ratne plovidbe svog broda. Između ostalog osobno je vidio kroz daljinomjer na pomoćnoj stanici za upravljanje paljbom katastrofu Hooda i bio je zapanjen kada je vidio ostatke broda u obliku slova V - s pramcem i krmom podignutima uvis. U završnoj bici, nakon uništenja glavne stanice za upravljanje paljbom upravljao je iz pomoćne stanice paljbom jedinih preostalih topovskih kula Cäsar i Dora na bojni brod King George V. Po njegovom pričanju upravo su postigli raklju kada je nešto tresnulo i iznad sebe je ugledao nebo - ciljnička sprava na vrhu tornja bila je jednostavno zbrisana britanskom granatom zajedno s posadom.
Müllenheim-Rechberg je bio posljednjima koji su se uspjeli spasiti na krstarici Dorsetshire. Kapetan Benjamin Martin pozvao ga je kao najstarijeg po činu u svoju kabinu i ponudio mu piće. Müllenheim-Rechberg je prihvatio poziv, ali i žestoko prosvjedovao jer je kapetan prekinuo spašavanje i ostavio 800 ljudi da se utope. Potkraj života u jednoj TV emisiji ipak je dao za pravo Martinu jer je prva briga svakog odgovornog zapovjednika da vodi računa o sigurnosti vlastitog broda i posade.

Burkard Freiherr von Müllenheim-Rechberg:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 385RSWt

Ostatke Bismarcka otkrio je 1989. godine američki oceanograf Robert Ballard oko 400 nm zapadno od Bresta, na dubini od 4.790 m. Nakon toga je uslijedilo nekoliko ekspedicija koje su detaljno snimile olupinu i oštećenja od britanskih granata i torpeda.

Krma Bismarcka na dnu podvodnog vulkana:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 CPbveQI

Je li se Bismarck namjeravao predati?

Oko potapanja Bismarcka postoje i danas nekoliko kontroverzi, počevši od dvojbe od čega je potonuo - od britanskih torpeda ili samopotapanjem od strane vlastite posade? No još je intrigantnija teza da se brod potkraj završne bitke 27. svibnja namjeravao predati.
Tvrdnju je prvi iznio Tommy Byers, bivši artiljerijski oficir na bojnom brodu Rodney. U svojoj izjavi citiranoj u knjizi Iana Ballantynea Killing The Bismarck (Ubijanje Bismarcka), objavljenoj u povodu 70. obljetnice potapanja, ustvrdio je da je na brodu vidio crnu zastavu kojom se u međunarodnom pomorsko-ratnom pravu zahtijevaju pregovori. Njegov sin Kevin rekao je da je oca do kraja života mučila grižnja savjesti zbog pogibije tolikog broja njemačkih mornara.
Po iskazu Byersa, koji je promatrao Bismarcka dvogledom sa udaljenosti od samo dvije milje, jasno se vidjela crna zastava. Uz to je Byers primijetio i mornara na krovu topovske kule Bruno koji je predaju signalizirao semaforom, a i jedan reflektor je davao morseove znakove s istom namjerom. Navodno je Byers to priopćio nadređenom oficiru, kapetanu korvete Crawfordu, koji mu je rekao da ne želi čuti za nikakve signale i zabranio mu da izvijesti bilo koga o svom opažanju.

Tommy Byers:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 JIWLIhm

Byers nije bio jedini koji je spominjao signale predaje Bismarcka. I poručnik Donald Campbell, protuzrakoplovni oficir na bojnom brodu Rodney, također je ustvrdio da je vidio morseove znakove, a isto je potvrdio i jedan mornar sa krstarice Dorsetshire.
U Royal Navy odbili su bilo kakvu pomisao na prihvaćanje predaje Bismarcka. Ako je i bilo signala predaje dolazili su vjerojatno inicijativom pojedinaca, koji su bili svjesni beznadnog položaja i htjeli su spasiti svoje živote i živote drugih članova posade. Bismarck je uzvraćao paljbom do krajnjih mogućnosti i Britanci nisu bili voljni prihvatiti ni minimalni rizik. Je li im bilo pametnije zaplijeniti brod i odvući ga u Britaniju te dobro proučiti njegovu konstrukciju, čime bi saznali i osobine njegovog blizanca Tirpitza, je li to uopće bilo moguće izvesti s obzirom na stanje Bismarcka, kritično stanje goriva na admiralskom brodu King George V, opasnost od njemačkih podmornica i zrakoplovstva, te nepoznavanje stvarnih namjera zapovjednog kadra njemačkog broda... to su pitanja za zakašnjele spekulacije.
Ne treba zanemariti još jedan ključni argument protiv teze da se Bismarck namjeravao predati: netko je na kraju bitke zapovijedio da se brod potopi kako ga Britanci ne bi eventualno zaplijenili. Posada je pootvarala unutarnja vrata radi lakšeg prodora vode, otvorila podvodne ventile i aktivirala eksplozivne naboje. Takvu zapovijed je mogao izdati samo najstariji preživjeli oficir. Neki tvrde da je naredbu izdao osobno zapovjednik kapetan Ernst Lindemann. To je zasigurno netočno jer je Lindemann poginuo od artiljerijske paljbe u ruševinama zapovjednog mosta, a s njim i admiral Günther Lütjens. Po svoj prilici se to dogodilo već u ranoj fazi bitke, jer je u 9:02 sati granata sa bojnog broda King George V pogodila zapovjedni most, probila oklop i eksplodirala u unutrašnjosti. Pancirna granata kalibra 356 mm težila je 650 kg i tu nitko nije mogao ostati živ, a teško je vjerovati da bi se kapetan i admiral u vrijeme bitke skrivali u unutarnjem dijelu broda..
''Ubijanje'' Bismarcka će po svoj prilici ostati još jednom kontroverzom iz ove legendarne epizode ratovanja na moru.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Icon_minitime25.01.20 16:21

Pomorske snage u Dardanelskoj operaciji 1915.-1916.

Turska je početkom Dvadesetog stoljeća, naročito nakon poraza u Balkanskim ratovima, bila poznata kao ''Bolesnik na Bosporu'' i ''Bolesnik Europe'' (Sick man of Europe). Pred Prvi svjetski rat oba vojnopolitička bloka udvarala su Otomanskom imperiju i nastojala ga privući na svoju stranu, između ostalog nuđenjem financijske i vojne pomoći. Dok su sile Antante bile zainteresirane da Turska zadrži bar neutralni status Njemačka je u prosincu 1913. godine uputila u Istanbul vojnu delegaciju pod vodstvom generala Otta Limana von Sandersa. Dne 14. srpnja 1914. Turska je zaključila tajni vojni savez s Njemačkom, koja je za uzvrat između ostalog ustupila Turskoj bojni krstaš Goeben preimenovan u Yavûz Sultân Selîm i krstaricu Breslau preimenovanu u Midilli. Njemački admiral Wilhelm Souchon preuzeo je zapovjedništvo nad turskom ratnom mornaricom, a Britanci su za uzvrat zaplijenili bojne brodove građene za Tursku Sultan Osman I i Reshadieh te ih uvrstili u svoju flotu kao HMS Agincourt i HMS Erin.

Yavûz Sultân Selîm:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 BVCGyra

Admiral Wilhelm Souchon:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 VCR1yn2

Turska je 31. listopada 1914. formalno ušla u rat na strani Centralnih sila.

Preludij

Ratne operacije na moru počele su još prije formalne objave rata. Nakon što je britanska Dardanelska eskadra (Dardanelles squadron) 27. rujna zaplijenila turski torpedni čamac njemački zapovjednik obalnih utvrda zapovijedio je blokiranje tjesnaca. Neprijateljstva na moru započela su 28. listopada kada je turska flota, uključivo bojni krstaš Yavûz Sultân Selîm i krstaricu Midilli još uvijek s njemačkim posadama, bombardirala Odesu i Sevastopolj. Britanska Dardanelska eskadra je bombardirala utvrde Kum Kale i Seddulbahir pri čemu je od eksplozije municije poginulo 86 turskih vojnika.
Nakon početka turske kopnene ofenzive na Kavkazu ruski veliki vojvoda Nikolaj zatražio je pomoć zapadnih sila izvođenjem pomorskih demonstracija prema Dardanelima. Dardaneli (turski Çanakkale Boğazı) su morski tjesnac dug 61 km i širok od 1,2 do 6 km koji povezuje Egejsko i Mramorno more, a omeđuju ga poluotok Galipolje (Gelibolu) i obala Male Azije.

Dardaneli, snimka iz satelita:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 HadWKKJ

 

U studenom 1914. britanski prvi lord Admiraliteta (ministar Mornarice) Winston Churchill predložio je dvije velike pomorske operacije. Jedan desant izveo bi se na Schleswig-Holstein radi uvlačenja Danske u rat na strani Antante i otvaranja pomorskog puta za Rusiju preko Baltika, a drugim bi se zauzeli Dardaneli i Bospor čime bi se otvorila južna morska ruta prema Rusiji i ohrabrile Bugarska i Rumunjska da se pridruže Antanti. U siječnju 1915. zapovjednik britanske Mediteranske eskadre (British Mediterranean Squadron) viceadmiral Sackville Carden predložio je plan forsiranja Dardanela bojnim brodovima, podmornicama i minolovcima, što je Britansko ratno vijeće (British War Council) prihvatilo.

Pokušaj forsiranja Dardanela

Obranu Dardanela činila je mreža obalnih utvrda naoružanih artiljerijom velikog kalibra, od kojih su se po dvije nalazile na poluotoku Galipolje i na obali Male Azije na samom ulazu u tjesnac. Također je položeno nekoliko minskih polja i protupodmornička mreža. Artiljerijom su rukovali njemački vojnici.

Sustav obrane Dardanela - Minefield = minsko polje, Anti-submarine net = protupodmornička mreža, Fort = utvrda:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 MpyZ4wN

U Dardanelskoj operaciji na BRITANSKOJ strani sudjelovali su bojni brod-drednot HMS Queen Elizabeth, bojni krstaši HMS Indefatigable, HMS Indomitable i HMS Inflexible, bojni brodovi-preddrednoti HMS Agamemnon, HMS Albion, HMS Canopus, HMS Cornwallis, HMS Exmouth, HMS Glory, HMS Goliath, HMS Hibernia, HMS Implacable, HMS Irresistible, HMS London, HMS Lord Nelson, HMS Magnificent, HMS Majestic, HMS Mars, HMS Ocean, HMS Prince George, HMS Prince of Wales, HMS Queen, HMS Russell, HMS Swiftsure, HMS Triumph, HMS Venerable, HMS Vengeance i HMS Zealandia, 8 monitora, 19 krstarica, 28 razarača, 8 podmornica i veći broj pomoćnih brodova. FRANCUSKA je uputila bojne brodove-preddrednote Bouvet, Charlemagne, Gaulois, Henri IV, Jauréguiberry, Masséna, Saint Louis i Suffren, 2 krstarice i 5 podmornica.
Pomorske snage TURSKE činili su bojni krstaš Yavûz Sultân Selîm, bojni brod-preddrednot Turgut Reis, krstarica Midilli, razarač Muavenet-i Milliye, torpiljarka Sultanishar, njemačka podmornica U-21 i jedan transportni brod.
Prvi napad u forsiranju Dardanela pomorske snage Antante izvele su 19. veljače 1915. ulaskom dva razarača u tjesnac, a slijedili su ih bojni brodovi Cornwallis i Vengeance koji su bezuspješno gađali obalne utvrde. Pomorska pješadija pokušala je 1. ožujka napasti turske položaje sa kopna dok su četiri bojna broda ponovo gađala utvrde - i jedno i drugo bez uspjeha. Noću 13. ožujka krstarica HMS Amethyst pratila je 6 minolovaca u pokušaju čišćenja minskog polja, ali je oštećena paljbom obalnih baterija i cijela skupina se morala povući.
Odlučujuća bitka zbila se 18. ožujka. Mješovita anglo-francuska eskadra namjeravala je uništiti turske brodove koji su nadzirali minska polja, kako bi minolovci iduće noći očistili mine. U razmjeni paljbe turske obalne utvrde pokazale su se jačim od brodova, a u minskom polju su potopljena tri bojna broda - britanski Irresistible i Ocean te francuski Bouvet. Teška oštećenja su pretrpjeli britanski bojni krstaš Inflexible i francuski bojni brodovi Gaulois i Suffren.

Paljba iz topova bojnog broda HMS Canopus:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 DmWxbcW

Posljednji trenuci francuskog bojnog broda Bouvet:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 YHte2Rd

U pomorskom dijelu kampanje jedini stvarni uspjeh na strani Antante postigle su britanske i francuske podmornice, koje su djelovale u Mramornom moru. Između travnja i prosinca potopile su jedan bojni brod, jedan razarač, 5 topovnjača, 11 transportnih brodova za trupe, 44 opskrbna broda i 148 jedrenjaka, pri čemu je izgubljeno 8 podmornica. Akcije podmornica dovele su do potpunog prekida turskih vojnih transporta morskim putem.

Galipolje

Neuspjeh ratne mornarice ponukao je zapovjednu strukturu Antante da pribjegne drugom rješenju - kopnenom napadu preko poluotoka Galipolje. U tom napadu zauzele bi se utvrde i položaji turske obalne artiljerije sa kopna i oslobodio put mornarici za prodor u Mramorno more. Za takav napad na raspolaganju su bile Mediteranske ekspedicijske snage (Mediterranean Expeditionary Force) pod zapovjedništvom generala Iana Hamiltona s oko 70.000 ljudi.
Početni napad izvele su snage Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) na plaži nazvanoj Anzac Cove (Anzak Koyu), dok je drugi dio snaga iskrcan kod rta Helles (Seddülbahir Çıkarması). Saveznici su podcijenili tursku obranu i očekivali su relativno lagan prodor, međutim Turci su se brzo snašli i dopremili na Galipolje velika pojačanja. Uslijedio je dugotrajan i mučan pozicijski rat, da bi snage Antante bile evakuirane morskim putem do 9. siječnja 1916.

Vojnici Royal Irish Fusiliers u rovovima na Galipolju:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Whoxeja

I borbe za Galipolje odnijele su žrtve u ratnim mornaricama. Tako je njemačka podmornica U-21 12. svibnja potopila bojni brod Triumph, a 25. svibnja bojni brod Majestic. Najgori gubitak sila Antante u pomorskom dijelu operacije zbio se 13. kolovoza 1915. kada je podmornica UB-26 potopila transportni brod za trupe Royal Edward pri čemu je poginulo 935 ljudi.

Potonuće bojnog broda HMS Majestic:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 AfRpaGm

Epilog

Ratna situacija Antante zakomplicirala se u listopadu 1915. ulaskom Bugarske u rat na strani Centralnih sila, nakon čega je uslijedio poraz i povlačenje vojske kraljevine Srbije kroz Albaniju na Krf. Time su ostvarene kopnene veze s Turskom kojima je Njemačka opskrbljivala Tursku suvremenim oružjem. Antanta je uputila tri divizije sa Galipolja u Solun gdje je uspostavljena takozvana Makedonska fronta. S vremenom će se te snage značajno povećati, a Solunska fronta će odigrati važnu ulogu u završnim operacijama Prvog svjetskog rata.
U gotovo jednogodišnjoj kampanji (17. veljače 1915. - 9. siječnja 1916.) pomorske snage Antante pretrpjele su ozbiljne gubitke - 3 potopljena bojna broda-preddrednota, teško oštećeni 1 bojni krstaš i 3 bojna broda-preddrednota i 1 krstarica. Poginulo je 700 članova posada. Na strani Turske potopljen je 1 minopolagač, poginulo je 40 i ranjeno 78 ljudi.
Gubici u kopnenim borbama za Galipolje bili su na obje strane puno teži. Britanski Imperij imao je 161.000 poginulih, ranjenih i nestalih (zarobljenih) te 3.800 umrlih od bolesti, dok je 90.000 bolesnih evakuirano. Francuzi su izgubili 27.200 poginulih, ranjenih i nestalih uz 20.000 evakuiranih oboljelih. Turska je imala 57.000 poginulih, 21.000 umrlih od bolesti, 97.000 ranjenih, 70.000 oboljelih i 11.200 nestalih.
Za pripadnike ANZAC-a Dardanelska operacija bila je ''vatreno krštenje'' (baptism of fire). U borbama je sudjelovalo oko 50.000 Australaca i 14.000-17.000 Novozelanđana. Iz ove ratne epizode rodio se borbeni duh koji se zove ANZAC spirit, a također je doprinjela rađanju nacionalne samosvijesti. Svake godine u obje zemlje komemorira se 25. travnja kao ANZAC Day.
Na britanskoj pa i američkoj strani sjena Galipolja ostati će nad glavama odgovornih ljudi kroz desetljeća. Prije desanta na Anzio 1944. zapovjednik američkog 6. korpusa general John Lucas skeptično je izjavio: ''Sve to opako vonja na Galipolje, a čini se da isti amater (Churchill, op.p.) drži uzde''. A Churchill, glavni inspirator Dardanelske operacije, poslije zastoja desanta kod Anzija 1944. potužiti će se: ''Prestar sam da u jednom životu doživim dva Galipolja''.
Pobjeda na Galipolju proslavila je zapovjednika turskih snaga na poluotoku generala Mustafu Kemala koji će za nekoliko godina postati poznat kao Kamâl Atatürk - otac turske republike i moderne turske nacije.

Spomenik Respect to Mehmetçik (turski Mehmetçiğe Saygı Anıtı) na Galipolju koji prikazuje turskog vojnika kako nosi ranjenog pripadnika ANZAC-a, rad kipara Tankuta Öktema:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 6p7riZO

Iskustva iz Dardanelske operacije koristili su između ostalih planeri desanta u Normandiji 1944. i britanske operacije za povrat Falklandskih otoka 1982.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Icon_minitime17.03.20 7:22

Otac i sin Kennedy u Royal Navy

U pomanjkanju materijala za nova potapanja, bombardiranja i torpediranja ovom prilikom slijedi kraći osvrt na oca i sina koji su služili u britanskoj ratnoj mornarici i postali poznati u javnosti svaki na svoj način.

Edward Coverley Kennedy (1879.-1939.)

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 VuKHym5

Edward Kennedy se pridružio ratnoj mornarici kao kadet 1892. godine. Kao mornarički oficir služio je na nekoliko brodova, između ostalog na bojnom brodu preddrednotu HMS Colingwood. U Prvom svjetskom ratu služio je kao zapovjednik bojnog krstaša HMS New Zealand, ali zbog bolesti nije sudjelovao u bici kod Jutlanda. Umirovljen je 1921. godine u činu kapetana bojnog broda (captain) i između dva svjetska rata bio je politički aktivist u Konzervativnoj stranci. Izbijanjem Drugog svjetskog rata ponovo je pozvan u službu i imenovan zapovjednikom pomoćne krstarice HMS Rawalpindi.
Rawalpindi je bio putnički brod kompanije Peninsular and Oriental Steam Navigation Company uvršten u flotu 1925. godine, a prije rata je plovio na liniji London - Bombay. Neposredno pred Drugi svjetski rat, 26. kolovoza 1939,, preuzeo ga je Admiralitet i pretvorio ga u pomoćnu krstaricu (merchant cruiser). Brod od 16.700 brt brzine 15 čvorova bio je naoružan s 8 topova BL 6 in Mk VII kalibra 152 mm i 2 PZO topa QF 3 in 20 cwt kalibra 76 mm. Posada je brojala 276 ljudi.
Preuzimajući zapovjedništvo kapetan Kennedy je rekao: ''Dali su mi dobre topove i u ovom ratu namjeravam ih upotrijebiti (They've given me some fine guns...and in this war, I'm going to use them)''. Vjerojatno nije slutio da će to biti vrlo brzo i da neće dobro završiti.

Pomoćna krstarica HMS Rawalpindi:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 DXq9glC

U listopadu 1939. Rawalpindi je isplovio u takozvani Sjevernu patrolu (Northern Patrol) koja je nadzirala šire područje oko Islanda. Dne 19. listopada presreo je u Danskom prolazu njemački tanker Gonzenheim od 4.600 brt koji je plovio iz Buenos Airesa za Njemačku. Prije nego je stigla prizna posada Nijemci su potopili brod.
Kratka ratna karijera Rawalpindija okončana je 23. studenog 1939. U 15:30 h na poziciji jugoistočno od Islanda primijećen je ratni brod i Kennedy ga je prepoznao kao džepni bojni brod Deutschland. Kako pomoćna krstarica nije dorasla pravom ratnom brodu Britanci su se pokušali skloniti uz pomoć dimne zavjese, ali se na to s desne strane pojavio drugi brod. Rawalpindi nije sreo Deutschland nego bojne brodove Scharnhorst i Gneisenau. Nijemci su uputili signalni zahtjev da se brod zaustavi no Kennedy je odlučio drukčije. Po iskazu preživjelih rekao je: ''Boriti ćemo se s obojicom, oni će nas potopiti i to će biti to. Zbogom. (We’ll fight them both, they’ll sink us, and that will be that. Good-bye)''.
Nakon što Rawalpindi nije reagirao na prvi zahtjev Nijemci su ispalili hitac upozorenja pred pramac broda. Kako se Rawalpindi ni nakon toga nije zaustavio oba njemačka bojna broda otvorila su paljbu. Pomoćna krstarica je odgovorila svojim topovima od 152 mm i postigla jedan pogodak na Scharnhorstu koji je pričinio neznatnu štetu. Rawalpindi je ubrzo zasut granatama kalibra 280 mm, a neravnopravna borba je okončana nakon 40 minuta - brod se prevrnuo i potonuo. Nijemci su pokupili 37 preživjelih, a još 11 je naknadno spasila pomoćna krstarica HMS Chitral. Poginulo je 238 članova posade, među njima i kapetan Kennedy.
Zbog svojeg uzornog zapovijedanja i junačkog držanja Kennedy je pohvaljen u službenom priopćenju (mentioned in dispatches).

Bojni brod Scharnhorst:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 XslxCQF

Potapanje Rawalpindija, grafički prikaz:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 YZQx0us

Sir Ludovic Kennedy (1919.-2009.)

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 5eE6mIz

Edward Kennedy je imao troje djece - dvije kćeri i sina Ludovica. Sin je studirao na koledžima Eton i Oxford i maštao je da će postati književnik, a onda je krenuo očevim stopama i pridružio se ratnoj mornarici. Kao mladi potporučnik (sub-lieutenant) služio je na razaraču HMS Tartar i bio svjedokom uništenja njemačkog bojnog broda Bismarck.

Razarač HMS Tartar:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Jp2hSm8

Ludovic Kennedy (desno) na razaraču Tartar:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 FqU1GLD

Neposredno po okončanju Drugog svjetskog rata Kennedy je nastavio i završio studij, a zatim je djelovao kao reporter za nekoliko listova uključivo Newsweek. Nakon toga je postao ugledni televizijski komentator na BBC TV i Independent Television News. Napisao je nekoliko knjiga o pomorskom ratovanju od kojih je najpoznatija Pursuit: The Chase and Sinking of the ''Bismarck'', a pojavio se i kao komentator u nekoliko dokumentarnih TV filmova o potapanju Bismarcka, Hooda i Scharnhorsta.
Ludovic Kennedy je bio i istaknuti humanist, poznat po zalaganju za ukidanje smrtne kazne i po istraživanju nekih sumnjivih sudskih procesa. Na prijedlog vlade Johna Majora kraljica Elizabeth II. dodijelila mu je 1994. zvanje viteza (knighthood) čime je dobio plemićku titulu Sir.
Na vrh Go down
cxfan
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 44
REPUTACIJA : 6
ČLAN OD: : 2012-04-28
M(j)esto Mb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Empty
KomentarNaslov komentara: FILM   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Icon_minitime17.03.20 14:33

Kada ovo čitam ko da gledam onaj film koji mi se jako svidjeo, Kako mu je več ime? (citat):
Stanko1Kad smo već spomenuli Jonske otoke i Kefaloniju...

Katastrofa njemačke 2. oklopne divizije u minskom polju kod Jonskih otoka 1941.


Stanko1: komentar modifikovan dana: 17.03.20 16:46; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : Nepotrebno citiranje cijelog posta i fotografija sa iste stranice)
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Icon_minitime17.03.20 16:44

Ovaj film?
Naslov filma piše u prvom postu na ovoj stranici.
 
Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 M41CfKz
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Icon_minitime31.05.20 8:54

Ratne operacije na jezeru Ladoga 1942. godine

Ladoga (ruski Ла́дожское о́зеро, finski Laatokka) je jezero u sjeverozapadnoj Rusiji nedaleko Sankt Peterburga. S površinom 17.700 km2 najveće je slatkovodno jezero u Europi i 14. po veličini u svijetu. Jezeru vodu daju rijeka Svir koja istječe iz jezera Onjega kao i veće rijeke Volhov i Vuoksi, a iz njega istječe rijeka Neva. Dugačko je 219 km i široko 138 km, a najveća dubina iznosi 230 m.

Jezero Ladoga:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Yx7VM0S

U Drugom svjetskom ratu Njemačka Grupa armija sjever zauzela je 8. rujna 1941. Šljiseljburg na obali Ladoge i blokirala Lenjingrad sa kopna. Kako su Finci izbili na granicu iz 1939. godine jedina veza Lenjingrada s ostatkom SSSR ostalo je jezero Ladoga. U opsadi Lenjingrada, koja je trajala 872 dana, pomrlo je od gladi i smrzavanja ili poginulo od bombardiranja preko milijun stanovnika grada.
Dne 19. studenog 1941. Sovjeti su preko zaleđenog jezera otvorili cestovnu komunikaciju dugu 48 km koja je dobila ime ''Put života'' (Доро́га жи́зни). Ovim putem je u Lenjingrad dopremljeno do 30. ožujka 1943. ukupno 350.000 tona od čega 75% hrane, a ostali teret je sadržavao municiju, gorivo i mazivo.
''Put života'' je prvi put zatvoren zbog otapanja leda 23. travnja 1942. U toplije doba godine opskrba opsjednutog grada vršena je jezerskim brodovima.

''Put života'':

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 9qTQ0U3

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 0prCwbG

Brodski konvoj za Lenjingrad:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 OyJPB5I

Konvoje na jezeru Ladoga osiguravala je Ladoška ratna flotila pod zapovjedništvom kontraadmirala Borisa Koroškina, koja je u svom sastavu imala 7 topovnjača, 10 patrolnih čamaca, 2 oklopljena kutera, 13 minolovaca, transportne i pomoćne brodove, kao i obalnu i protuavionsku artiljeriju.
Svoje plovne snage na jezeru je imala i druga zaraćena strana. Kombinirana finsko-njemačko-talijanska jedinica imenom Mornarički odred K (Laivasto-osasto K), formirana 17. svibnja 1942. pod zapovjedništvom pukovnika  Eino Järvinena, imala je u svom sastavu 4 talijanska torpedna čamca, 4 njemačka minpolagača i finski torpedni čamac Sisu.
Prva jedinica koja je ušla u sastav Mornaričkog odreda K bio je talijanski 12. odred torpednih čamaca - XII Squadriglia MAS. MAS je skraćenica od  Motoscafo Armato Silurante (motorni torpedni čamac). U sastavu odreda bili su torpedni čamci MAS 526, 527, 528 i 529, 17 oficira, 19 podoficira i 63 mornara, a jedinicom je zapovijedao kapetan korvete (capitano di corvetta) Giuseppe Bianchini. Čamci su dopremljeni željeznicom iz pomorske baze La Spezia preko Brennera i Insbrucka do Stettina, zatim brodom do Helsinkija pa željeznicom i cestom do baze Sortanlahti na jezeru Ladoga, gdje su iskrcani 22. lipnja 1942.

MAS 528 na željezničkom vagonu:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 9PmpZv1

Odmah zatim Nijemci su na jezero Ladoga dopremili desantne brodove tipa Siebel, izvorno građene za planirani desant na Veliku Britaniju. Brodovi su bili naoružani s po 3 topa kalibra 88 mm i 2 višecjevna PZO topa kalibra 20 mm. Prvih 15 brodova dopremljeno je do 15. srpnja 1942., a kasnije je njihov broj narastao na 30.
Glavna zadaća Mornaričkog odreda K bila je ometanje sovjetske plovidbe radi opskrbe Lenjingrada. Tokom 1942. i 1943. godine odred se u više navrata sukobio sa sovjetskom Ladoškom flotilom i potopio nekoliko teretnih brodova i patrolnih čamaca, a također je izveo nekoliko manjih desanata na obalu koju su držale sovjetske trupe. Najveći desant izvelo je 100 komandosa sa brodova Siebel, uz zaštitu talijanskih torpednih čamaca, na otok Suho noću 9. listopada 1942. Napadači su uspjeli uništiti radio stanicu, ali nisu uspjeli osvojiti obalne topove i morali su se povući. Prilikom povlačenja nekoliko plovila je bilo oštećeno u zračnom napadu, a zatim je uslijedio napad brodova Ladoške flotile. Od 23 plovila Mornaričkog odreda K, koliko ih je sudjelovalo u napadu na otok Suho, 17 ih je potopljeno ili teško oštećeno.
U studenom 1942. talijanski torpedni čamci su povučeni sa jezera Ladoga i prebačeni preko kanala Saimaa u Baltičko more. Nakon toga na jezeru više nije bilo ozbiljnijih aktivnosti ratne mornarice.

Talijanski torpedni čamac na jezeru Ladoga:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 E13tc91

MAS 529:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Pz4yPF0

Siebel:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Z9DCfYf

Djelovanje Mornaričkog odreda K u cjelini uzevši bilo je neuspješno. Torpeda su se pokazala beskorisnima u plitkim vodama južnog dijela Ladoge gdje su većinom udarala o dno, a u dubljoj vodi su prolazila ispod brodova zbog njihovog plitkog gaza. Magnetski upaljači na torpedima bili su neefikasni protiv većinom drvenih teretnih brodova. Sekundarno oružje torpednih čamaca također je bilo neefikasno protiv sovjetskih topovnjača zbog malog kalibra. Nisu se iskazali ni njemački minopolagači jer su zbog nepouzdanih motora više bili na remontu nego u plovidbi.
Mornarički odred K je tokom zime 1942.-1943. rasformiran, a talijanski torpedni čamci i njemački brodovi ostavljeni su Finskoj.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1375
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Icon_minitime17.06.20 6:53

Poznate osobe u ratnoj mornarici: John Ford
 
Slavni redatelj, dobitnik šest nagrada Oscar, bilježio je kamerom značajne događaje Drugog svjetskog rata i dosegao čin admirala
 
Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 5uiwyv1
 
John Ford, pravim imenom John Martin Feeney (1894.-1973.), jedan je od najpoznatijih i najutjecajnijih filmskih režisera u povijesti Sedme umjetnosti. Dobitnik je čak čest nagrada Oscar za igrane filmove ''Informer'' (1935.), ''The Grapes of Wrath'' (1940.), ''How Green Was My Valley'' (1941.) i ''The Quiet Man'' (1952.) te dokumentarne ''The Battle of Midway'' i ''December 7th''. Starija publika najviše ga se sjeća po klasičnim vesternima ''Stagecoach'' (1939.), ''The Searchers'' (1956.) i ''The Man Who Shot Liberty Valance'' (1962.).
Rođen uz more (Cape Elizabeth u državi Maine) Ford se po završetku srednje škole odlučio za karijeru u ratnoj mornarici i prijavio se 1914. u mornaričku akademiju u Annapolisu, ali nije bio primljen. Nakon toga se uputio u Hollywood sa željom da se okuša u narastajućoj filmskoj industriji. Kratko vrijeme je nastupao kao glumac i onda je shvatio da mu je pravo mjesto iza kamere. Prvi svoj hit-film ''Iron Horse'' snimio je 1924. godine.
Želja da se pridruži mornarici nije ga napuštala, tim prije što je oženio kćer admirala Victora Bluea. Godine 1934. prijavio se u mornaričku rezervu (Naval Reserve), ali je ponovo odbijen iz zdravstvenih razloga - zbog lošeg vida i problema sa bubrezima. Bio je uporan i povukao je sve veze koje je imao, te mu je medicinski nalaz poništen. Jedan od njegovih zaštitnika kontraadmiral Frank Schofield je naglasio Fordovo iskustvo u upravljanju ljudima i interes za mornaricu.
U rujnu/septembru 1941. Ford je dobio nalog da se javi u Office of the Chief of Naval Operations u Washingtonu. Njegova karijera filmskog redatelja je stavljena na čekanje i od sada će rukovati kamerom za potrebe vlade USA. Prije odlaska ustupio je ratnoj mornarici svoju jahtu, koja će biti uvrštena u flotu kao pomoćni brod USS Araner i služiti će od 1942. do 1944. godine.
 
USS Araner:
 
Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 HeJ8aLT
 
U listopadu/oktobru 1941. Ford je unaprijeđen u čin kapetana fregate (commander) i vodio je filmsku ekipu od Panamskog kanala do Havaja i po europskoj zoni bojišta. Također je snimao vojne propagandne i didaktičke filmove. Ulaskom USA u rat posvetio se pacifičkom ratištu, a najznačajniji film snimio je na otoku Midway u vrijeme japanskog napada početkom lipnja/juna 1942. Nalazi se u samom žarištu akcije i snimio nezaboravne kadrove naleta japanskih aviona, protuzračne paljbe, eksplozija bombi i posljedica napada. Stajao je na vrhu zgrade električne centrale i bilježio dramatične trenutke do kraja, iako je bio ranjen.
 
Nekoliko Fordovih kadrova za vrijeme japanskog napada na Midway:
 
Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 ITioXnV
 
Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 V2sQuR5
 
Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 1DAhCkx
 
Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 FIPtaci
 
Jedan od brojnih dokumentarnih filmova iz Drugog svjetskog rata Ford je snimio i u vrijeme desanta u Normandiji 6. lipnja 1944. Nalazio se na razaraču USS Plunkett ispred plaže Omaha i snimao prvi val iskrcavanja, a zatim je i sâm izašao na obalu. Od njegovih dokumentarnih snimaka prikazan je samo manji dio jer vlada USA nije htjela da javnost vidi toliko američkih žrtava.
 
USS Plunkett:
 
Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Pd75C4x
 
Godine 1945. Ford je promaknut u čin kapetana bojnog broda (captain). Ponovo je pozvan u aktivnu službu 1951. godine za vrijeme rata u Koreji gdje je snimio dokumentarni film ''This is Korea!''. Iz mornaričke rezerve otpušten je 1962. u činu kontraadmirala (rear admiral). Nekoliko mjeseci prije smrti, 31. Ožujka/marta 1973., predsjednik Richard Nixon uručio mu je odlikovanje Medal of Freedom i unaprijedio ga u čin admirala s četiri zvjezdice (full admiral).
 
John Ford kao admiral US Navy:
 
Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 PuYf1vN
Na vrh Go down
Sponsored content
Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 6 Icon_minitime

Na vrh Go down
 
Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi
Na vrh 
Stranica 6/6Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 :: VOJNA PLATFORMA :: Vojna Historija / Vojna Povijest / Vojna Istorija-
Idi na: