FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

 

 Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AutorPoruka
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime23.07.19 14:55

Nastavak sa prethodne stranice

Dne 22. listopada Kennedy je formalno ustrojio Izvršni komitet Vijeća za nacionalnu sigurnost (Executive Committee of the National Security Council - EXCOMM). Uz predsjednika članovi ovog tijela su bili potpredsjednik Lyndon Johnson, ministar vanjskih poslova (Secretary of State) Dean Rusk, ministar obrane (Secretary of Defense) Robert McNamara, predsjednik Združenog generalštaba (Chairman of the Joint Chiefs of Staff) general Maxwell Taylor, savjetnik za nacionalnu sigurnost (Special Assistant to the President for National Security Affairs) McGeorge Bundy, ministar financija (Secretary of the Treasury) Douglas Dillon, šef obavještajne službe (Director of Central Intelligence) John McCone, javni tužitelj (Attorney General) Robert Kennedy, ambasador (Ambassador-at-Large) Llewellyn Thompson i specijalni savjetnik (Special Counsel) Theodore Sorensen.
Istog dana u 19 sati Kennedy se obratio naciji govorom na televiziji, u kojem je objavio Kubansku raketnu krizu i nedvosmisleno upozorio: - Ova nacija će voditi politiku prema kojoj će lansiranje bilo kojeg nuklearnog projektila protiv bilo koje nacije Zapadne hemisfere biti smatrano napadom Sovjetskog Saveza na Sjedinjene Države, na što će se odgovoriti punom odmazdom prema Sovjetskom Savezu (It shall be the policy of this nation to regard any nuclear missile launched from Cuba against any nation in the Western Hemisphere as an attack by the Soviet Union on the United States, requiring a full retaliatory response upon the Soviet Union).

John Kennedy:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 HUOvpD0

The New York Times od 23. listopada:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 GhJhb9L

Vrhunac napetosti

Na zahtjev USA Kubanska raketna kriza je prezentirana Vijeću sigurnosti UN na hitnoj sjednici 25. listopada. Američki ambasador Adlai Stevenson je predočio fotografije lansirnih položaja balističkih projektila i drugih sovjetskih vojnih instalacija na Kubi i izravno upitao sovjetskog ambasadora Valerijana Zorina potvrđuje li ili niječe prisutnost ofenzivnog oružja na otoku. Zorin je u početku šutio, da bi na kraju odgovorio Stevensonu kako ne namjerava razgovarati u takvom tonu jer ''nije pred američkim sudom''.

Ambasador Adlai Stevenson pokazuje fotografije pred Vijećem sigurnosti:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Fo7mnRF

Fotografija položaja sovjetskih balističkih projektila na Kubi:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 SoI4PHp

Idućeg dana, 26. listopada, Kennedy je podigao razinu pripravnosti oružanih snaga USA i proglasio DEFCON 2. Bombarderi B-52 su dežurali u zraku 24 sata, a najmanje 23 od njih su uvijek bila na udarnoj udaljenosti od ciljeva u SSSR-u. Bombarderi B-47 su bili spremni za polijetanje u roku od 15 minuta.
(DEFCON je kratica od DEFense readiness CONdition, odnosno stanja pripreme za obranu. Najniži stupanj je DEFCON 5 i označava normalne aktivnosti. DEFCON 4 znači jačanje izviđačkih i obavještajnih aktivnosti te povećanje mjera sigurnosti. DEFCON 3 znači podizanje stupnja pripravnosti oružanih snaga i pripravnost zračnih snaga za djelovanje u roku od 15 minuta. DEFCON 2 znači korak do nuklearnog rata i spremnost oružanih snaga za raspoređivanje i borbeno djelovanje za manje od 6 sati. DEFCON 1 je stanje kada je nuklearni rat neizbježan. DEFCON 2 je proglašen samo dva puta - u vrijeme Kubanske raketne krize i u početnoj fazi Zaljevskog rata.)

Bombarder B-52 u vrijeme Kubanske raketne krize - DEFCON 2:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 EfHtM5w

U međuvremenu su vršeni i pokušaji da se kriza riješi diplomatskim putem. Sovjeti su putem posrednika dali do znanja da će povući oružje i trupe sa Kube uz uvjet da se Amerikanci javno obavežu da će ukinuti blokadu i da neće napasti Kubu, te da uklone svoje balističke nuklearne projektile iz Turske i Italije. Amerikanci su bili voljni učiniti ove ustupke, ali im je problem bio kako će na uklanjanje projektila reagirati njihovi eurpski saveznici.
Dok su tekli diplomatski razgovori dogodio se oružani incident koji je mogao drastično pogoršati tok zbivanja - projektil zemlja-zrak SA-2 lansiran sa Kube srušio je ujutro 27. listopada američki špijunski avion U-2, pri čemu je pilot major Rudolf Anderson poginuo. Vojni establishment USA je bio bijesan i tražio je radikalan odgovor, što Kennedy nije dopustio. Tako je Anderson ostao jedina žrtva ove krize.

Motor srušenog U-2 u Museo de la Revolución u Havani:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 XCXVynI

Na kraju je krizu riješila neformalna diplomacija. Posrednici u ime USA i SSSR sastali su se u jednom kineskom restoranu u Washingtonu i suglasili se oko kompromisnog rješenja - SSSR će povući trupe i oružje sa Kube, a USA će izjaviti da neće napasti Kubu i ukloniti će nuklearne balističke projektile iz Turske i Italije. Kennedy je unatoč protivljenju dijela savjetnika pristao na taj prijedlog čime je otklonjena opasnost od izbijanja Trećeg svjetskog rata. Kennedy je tražio da se projektili iz Turske i Italije povuku u tajnosti iz obzira prema europskim saveznicima u NATO paktu.

Epilog

Kubanska raketna kriza je okončana povlačenjem sovjetskih snaga sa Kube i povlačenjem američkih nuklearnih balističkih projektila sa Teritorija Turske i Italije, kao i jamstvom USA da neće izvršiti napad na Kubu.
Odluka sovjetskog vođe Nikite Hruščova o povlačenju raketa sa Kube pobudila je nezadovoljstvo tamošnjih ''jastrebova'', koji su taj postupak smatrali kukavičkim i kapitulantskim. To mu je zasigurno uzeto kao otegotna okolnost kada je 14. listopada 1964. smijenjen i naslijedila ga je trojka Leonid Brežnjev, Aleksej Kosigin i Nikolaj Podgorni.
Nije bio zadovoljan ni Castro. Dapače, bio je ljut na Sovjete jer nije bio ni obavještavan ni pitan za mišljenje tokom pregovora i donošenja odluka.
Radi osiguravanja neposredne komunikacije između lidera dviju supersila i izbjegavanja rizika nuklearnog rata uspostavljena je 1963. godine izravna telekomunikacijska veza između Washingtona i Moskve, nazvana Vruća linija (Hot Line, Горячая линия). U početku je veza bila teleprinterska, od 1986. se održavala putem faksimil uređaja, a od 2008. godine zaštićenim e-mailom.

Teleprinter Siemens T63-SU12 Vruće linije izložen u National Cryptologic Museum, Fort George G. Meade, Maryland:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 PWIeAIs

Vruća linija je prvih godina aktivirana samo za probu i razmjenu novogodišnjih čestitki, a prvi put je namjenski upotrebljena 5. lipnja 1967. na dan izbijanja Trećeg izraelsko-arapskog rata. Tada se javio sovjetski premijer Kosigin i zatražio od predsjednika Lyndona Johnsona zajedničko djelovanje u zaustavljanju rata. Kasnije je u više navrata korištena u rješavanju svjetskih kriza.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime24.07.19 12:08

Japanske lake krstarice u Drugom svjetskom ratu

Japan je u Drugi svjetski rat ušao s 20 lakih krstarica + 3 školske koje su uglavnom dobivale ulogu zapovjednih brodova različitih flotnih sastava. Uz njih su Japanci u početnom razdoblju rata koristili i zastarjele oklopne krstaše, primjerice Izumo koji je sudjelovao još u bici kod Tsushime 1905., da bi ratnu karijeru okončao u invaziji na Filipine 1942. godine (kasnije je preklasificiran u školski brod pomorskog sektora Kure i preživio je rat).
Za razliku od lakih krstarica zapadnih zemalja japanske su bile manje tonaže i slabije naoružane jer im je i uloga bila drugačija - da budu zapovjedni brodovi flotila razarača i podmornica. Glavno naoružanje većine klasa je bio top 14 cm/50 kalibra 140 mm. Isti top je korišten kao naoružanje podmornica, pomoćno naoružanje bojnih brodova i obalnoj artiljeriji.

Top 14 cm/50 kalibra 140 mm sa bojnog broda Mutsu:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 GaeyrDf

Klasa Tenryū

Krstarice klase Tenryū bile su prve lake krstarice ratne mornarice Japana. Imale su istisninu od 3.900 tona i brzinu 33 čvora. Glavno naoružanje činila su 4 topa kalibra 140 mm, a pomoćno 1 top 76 mm, 2 PZO mitraljeza 13 mm i 6 torpednih cijevi 533 mm. Debljina oklopnog pojasa iznosila je 63 mm, oklopa palube 25 mm i zapovjednog tornja 51 mm.

Krstarica klase Tenryū, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 6OTshj4

U klasi su bila dva broda, a imena su dobili po rijekama.
TENRYU je u flotu uvrštena 20. studenog 1919. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju otoka Wake, operacijama oko Nove Gvineje i pomorskim bitkama kod otoka Savo (gdje je torpedima potopila krstaricu USS Quincy) i kod Guadalcanala. Potopljena je 19. prosinca 1942. kod Nove Gvineje od podmornice USS Albacore.

Tenryū:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 QvCRkJs

TATSUTA je u flotu uvrštena 31. svibnja 1919. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju otoka Wake, te operacijama oko Nove Gvineje i Solomonovog otočja. Potopljena je 13. ožujka 1944. kod otoka Hachijō-jima od podmornice USS Sand Lance.

Klasa Kuma

Japanski pomorski stratezi primijetili su da se krstarice klase Tenryū ne mogu po naoružanju mjeriti s američkom klasom Omaha, pa su od planiranih 8 izgrađene samo 2. Naslijedile su ih krstarice klase Kuma koje su imale veću istisninu i jače topovsko naoružanje, a neke i nova dalekometna torpeda tipa 93 kalibra 610 mm. Standardna istisnina je iznosila 5.500 tona i brzina 36 čvorova. Glavno naoružanje činilo je 7 topova kalibra 140 mm, a pomoćno 2 topa 76 mm i 8 torpednih cijevi 533 mm. Debljina oklopnog pojasa iznosila je 60 mm i oklopa palube 30 mm.

Krstarice klase Kuma, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 97dEDIE

U klasi je bilo pet brodova, a imena su dobili po rijekama.
KUMA je u flotu uvrštena 31. kolovoza 1920. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Filipina, a zatim je premještena u Singapur. Potopljena je 10. ožujka 1944. uz obalu Malaje od podmornice HMS Tally-Ho.
TAMA je u flotu uvrštena 29. siječnja 1921. godine. U II. S.R. je sudjelovala u kampanji za Aleute, u bici kod Komandorskih otoka i u bici kod Leyte. Potopljena je 26. listopada 1944. kod Filipina od podmornice USS Jallao.
KITAKAMI je u flotu uvrštena 15. travnja 1921. godine. U II. S.R. je sudjelovala u u bici kod Midwaya i operacijama oko Nove Gvineje. Dne 27. siječnja 1944. oštećena je torpedom podmornice HMS Templar i pretvorena u nosač ''živih'' torpeda Kaiten. Preživjela je rat i razrezana 1947. godine.

Kitakami:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 C19DGV6

OI je u flotu uvrštena 10. listopada 1921. godine. U II. S.R. je sudjelovala u bici za Aleute i u operacijama oko Nove Gvineje. Kasnije je pratila konvoje u zapadnom Pacifiku. Potopljena je 19. srpnja 1944. u Južnom kineskom moru od podmornice USS Flasher.
KISO je u flotu uvrštena 4. svibnja 1921. godine. U II. S.R. je sudjelovala u bici za Aleute, u operacijama oko Solomonovog otočja i bici za Leyte. Potopljena je 13. studenog 1944. kod Filipina od američkih aviona sa nosača iz Task Force 38.

Klasa Nagara

Klasu Kuma naslijedila je vrlo slična klasa Nagara. Brodovi istisnine 5.600 tona i brzine 36 čvorova bili su naoružani sa 7 topova kalibra 140 mm, 2 topa 76 mm i 8 torpednih cijevi 533 mm. Debljina oklopnog pojasa iznosila je 60 mm i oklopa palube 30 mm.

Krstarice klase Nagara, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 IXkYHWo

U klasi je bilo šest brodova, a imena su dobili po rijekama.
NAGARA je u flotu uvrštena 21. travnja 1922. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Malaje i Nizozemske Istočne Indije, te u pomorskim bitkama kod Midwaya, kod Istočnih Solomonovih otoka, kod otoka Santa Cruz i kod Guadalcanala. Potopljena je 7. kolovoza 1944. između Kagoshime i Saseba od podmornice USS Croaker.
ISUZU je u flotu uvrštena 15. kolovoza 1923. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Hong Konga i Nizozemske Istočne Indije, te u pomorskim bitkama kod otoka Santa Cruz, kod Guadalcanala i kod Leyte. Potopljena je 7. travnja 1945. u Javanskom moru od američke podmornice USS Charr.
YURA je u flotu uvrštena 20. ožujka 1923. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Malaje i Nizozemske Istočne Indije, u prodoru japanske flote u Indijski ocean, te u pomorskim bitkama kod Midwaya i kod Istočnih Solomonovih otoka. Potopljena je 25. listopada 1942. kod Guadalcanala od američkih aviona sa aerodroma Henderson Field.

Yura:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 BNFoK5F

NATORI je u flotu uvrštena 15. rujna 1922. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Filipina i Nizozemske Istočne Indije. Potopljena je 19. kolovoza 1944. kod Filipina od podmornice USS Hardhead.
KINU je u flotu uvrštena 10. studenog 1922. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Malaje i Nizozemske Istočne Indije, te u pomorskim operacijama u području Solomonovih otoka. Potopljena je 26. listopada 1944. kod Filipina od aviona sa nosača USS Manila Bay.
ABUKUMA je u flotu uvrštena 26. svibnja 1925. godine. U II. S.R. je sudjelovala u napadu na Pearl Harbor i u operacijama oko Aleuta. Potopljena je 26. listopada 1944. u bici u prolazu Surigao od američkih bombardera B-24 Liberator.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime24.07.19 12:13

Klasa Sendai

Krstarice klase Sendai bile su djelomično poboljšanje prethodne klase Nagara. Brodovi istisnine 5.200 tona i brzine 35 čvorova bili su naoružani sa 7 topova kalibra 140 mm, 2 topa 76 mm i 8 torpednih cijevi 510 mm. Debljina oklopnog pojasa iznosila je 65 mm i oklopa palube 30 mm

Krstarice klase Sendai, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 AzTqDdT

U klasi su bila tri broda, a imena su dobili po rijekama.
SENDAI je u flotu uvrštena 29. travnja 1924. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Malaje i Nizozemske Istočne Indije, te u pomorskim bitkama kod Midwaya i kod Guadalcanala. Potopljena je 2. studenog 1943. u bici u Zaljevu carice Auguste od krstarica USS Cleveland, USS Columbia, USS Montpelier i USS Denver.
JINTSU je u flotu uvrštena 31. srpnja 1925. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Filipina i Nizozemske Istočne Indije, te u pomorskim bitkama u Javanskom moru i kod Istočnih Solomonovih otoka. Potopljena je 13. srpnja 1943. u bici kod Kolombangare od krstarica USS Honolulu, USS St. Louis i HMNZS Leander.

Jintsu:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 XvTkLZi

NAKA je u flotu uvrštena 30. studenog 1925. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Filipina i Nizozemske Istočne Indije, a kasnije je pratila konvoje s trupama za otočja Marshall i Nauru. Potopljena je 18. veljače 1944. kod Truka od aviona sa nosača USS Bunker Hill i USS Cowpens.

Klasa Agano

Poslije Washingtonskog sporazuma o ograničavanju pomorskog naoružanja Japan je planirao izgradnju nove klase lakih krstarica kao zamjenu za zastarjele klase Tenryū, Kuma i Nagara. Brodovi su trebali dobiti i nove glavne topove 15 cm/50 kalibra 152 mm. Zbog prezauzetosti brodogradilišta gradnja krstarica klase Agano je započela tek 1940. godine.
Brodovi standardne istisnine 6.500 tona i brzine 35 čvorova bili su naoružani s 6 topova kalibra 152 mm u 3 dvocijevne kule, 4 topa dvostruke namjene kalibra 76 mm, 32 PZO topa 25 mm i 8 torpednih cijevi 610 mm. Debljina oklopnog pojasa je iznosila 60 mm i oklopa palube 20 mm.

Krstarice klase Agano, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 DfLNULR

U klasi su bila četiri broda od planiranih 13, a imena su dobili po rijekama.
AGANO je u flotu uvrštena 31. listopada 1942. godine. Sudjelovala je u evakuaciji japanskih trupa sa Guadalcanala i borbama za Solomonovo otočje. Potopljena je 15. veljače 1944. sjeverno od Truka od podmornice USS Skate.
NOSHIRO je u flotu uvrštena 30. lipnja 1943. godine. Sudjelovala je u borbama za Solomonovo otočje, u bici u Filipinskom moru i bici kod Leyte. Potopljena je 26. listopada 1944. nedaleko Filipina od aviona sa nosača USS Wasp, USS Hornet i USS Cowpens.
YAHAGI je u flotu uvrštena 29. prosinca 1943. godine. Sudjelovala je u bici u Filipinskom moru i bici kod Leyte. Potopljena je zajedno s bojnim brodom Yamato u bici za Okinawu od aviona sa američkih nosača 7. travnja 1945.

Yahagi:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 KEmzs9i

SAKAWA je u flotu uvrštena 30. studenog 1944. godine. Nikada nije sudjelovala u borbenoj akciji zbog nedostatka goriva. Neposredno poslije rata prevozila je japanske vojnike sa Nove Gvineje i drugih područja u Japan. Potopljena je u pokusu nuklearne bombe kod atola Bikini 1946. godine.

Klasa Ōyodo

Krajem tridesetih godina japanska ratna mornarica je definirala zahtjeve za izgradnju nove serije lakih krstarica koje će pružati potporu daljinskim operacijama podmornica. Brodovi klase Ōyodo su bili povećana i poboljšana verzija klase Agano. Zbog zauzetosti kapaciteta brodogradilišta izgrađen je samo jedan brod ove klase.

Krstarice klase Ōyodo, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 1eNI1BZ

OYODO je u flotu uvrštena 28. veljače 1943. godine. U ratu je djelovala u području Solomonovog otočja i uglavnom opskrbljivala japanske garnizone u Rabaulu i Kaviengu, a zatim i na Saipanu. Kasnije je sudjelovala u bici kod Leyte, a 30. travnja 1945. je postala zapovjedni brod Kombinirane flote (Rengō Kantai). Potopljena je 28. srpnja 1945. u napadu američkih aviona na pomorsku bazu Kure.

Školske krstarice klase Katori

U razdoblju 1938.-1941. Japan je izgradio seriju školskih krstarica klase Katori. Iako im je prvobitna namjena bila trenaža brodskih posada i oficira, u Drugom svjetskom ratu su prvenstveno korištene kao zapovjedni brodovi pomorskih sastava. S obzirom na prvobitnu namjenu brodovi su bili puno sporiji i slabije naoružani u odnosu na lake krstarice drugih serija.
Krstarice standardne istisnine 5.900 tona i brzine 18 čvorova bile su naoružane s 4 topa kalibra 140 mm u 2 dvocijevne kule, 2 topa 127 mm, 4 PZO topa 25 mm (kasnije je broj povećan na 30), 8 PZO mitraljeza 13 mm i 4 torpedne cijevi 533 mm.

Krstarice klase Katori, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 R3ge6DT

U klasi su bila tri broda, a imena su dobili po hramovima šinto religije.
KATORI je u flotu uvrštena 20. travnja 1940. godine. U II. S.R. je bila zapovjedni brod 6. flote (podmornička flota) u Kwajaleinu i kasnije u Truku. Potopljena je 18. veljače 1944. nedaleko Truka od bojnog broda USS Iowa.
KASHIMA je u flotu uvrštena 31. svibnja 1940. godine. U II. S.R. bila je zapovjedni brod 4. flote u Truku i sudjelovala je u operacijama osvajanja Rabaula, Tulagija, Kavienga i sjeverne Nove Gvineje. Zatim je korištena kao transportni i protupodmornički brod. Preživjela je rat i razrezana je 1947. godine.

Kashima:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 CMQ9lhA

KASHII je u flotu uvrštena 15. srpnja 1941. U II. S.R. je sudjelovala u invaziji na Nizozemsku Istočnu Indiju i Burmu. Nakon toga je prevozila trupe i opskrbu u različitim dijelovima pacifičkog ratišta. Potopljena je 18. siječnja 1945. avionima sa nosača Task Force 38 kod zaljeva Qui Nonh u Indokini.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime02.09.19 15:13

Fijasko de Gaullea i Britanaca kod Dakra 1940. - Operation Menace

Dne 22. lipnja/juna 1940. Francuska je kapitulirala pred njemačkom oružanom silom. Jedan general nije priznavao kapitulaciju, a to je bio Charles de Gaulle koji je 17. lipnja sa skupinom oficira odletio iz Bordeauxa u London gdje je utemeljio pokret Slobodnih Francuza (Forces françaises libres).

Charles de Gaulle:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 DJ5wWkv

De Gaulle je uspio pridobiti Francuze u nekim kolonijama poput Kameruna i Francuske Ekvatorijalne Afrike, dok su kolonije u zapadnoj i sjevernoj Africi, Siriji i Indokini ostale pod utjecajem kolaboracionističke vlade u Vichyju. Antibritansko raspoloženje naročito je poraslo nakon napada na francusku flotu u Mers el Kebiru 3. srpnja/jula 1940.
De Gaulle je odlučio da pokuša privući na svoju stranu i francusku koloniju Senegal. Glavni grad kolonije Dakar bio je ujedno i značajna vojna i pomorska baza u koju se sklonio i novi nedovršeni bojni brod Richelieu.
Iako je glavnina francuske flote bila u Sredozemnom moru, u Dakru su bile bazirane dosta jake pomorske snage - uz Richelieu lake krstarice Georges Leygues i Montcalm, 4 razarača, 6 patrolnih brodova, 5 pomoćnih krstarica i 3 podmornice. Svim kopnenim, pomorskim i zračnim snagama u Senegalu zapovijedao je guverner Francuske Zapadne Afrike general Pierre François Boisson.

Krstarica Georges Leygues:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Udq4XDK

Britanci su prihvatili plan de Gaullea i osigurali potrebne pomorske snage. Eskadru pod zapovjedništvom admirala Johna Cunninghama činili su nosač aviona HMS Ark Royal, bojni brodovi HMS Resolution i HMS Barham, teške krstarice HMS Cumberland, HMS Devonshire i HMAS Australia, lake krstarice HMS Dragon i HMS Delhi, 11 razarača i 6 eskortnih brodova (od kojih 4 francuska). Trupe su prevožene na 6 putničkih brodova, među njima nizozemski Westerland i Pennland i poljski Sobieski, a eskadri su pridružena i četiri francuska i jedan britanski teretni brod.
Jačina kopnenih trupa predviđenih za iskrcavanje iznosila je oko 8.000 vojnika, većinom Slobodnih Francuza uz nešto pripadnika britanske 101. marinske brigade (101. Royal Marine Brigade).
Operacija je dobila kodni naziv Operation Menace (= prijetnja).

De Gaulle i britanski general Edward Spears na brodu Westerland za vrijeme pohoda na Dakar:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 LjzKEtM

Eskadra je stigla pred Dakar 23. rujna/sdeptembra 1940. De Gaulle se nadao da će uspjeti pridobiti snage u Senegalu mirnim putem, pa su avioni sa nosača Ark Royal iznad Dakra bacili letke s pozivom Francuzima da prijeđu na stranu Slobodne Francuske. U međuvremenu je flota zauzela položaje ispred luke kako bi se spriječio eventualni bijeg francuskih brodova.

Nosač aviona HMS Ark Royal:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 OMOgUNN

Sa nosača Ark Royal su također uzletjeli i francuski avioni koji su se spustili na dakarski aerodrom, a piloti su smjesta pritvoreni. Tada je de Gaulle učinio posljednji pokušaj da situacije riješi mirnim putem - uputio je u Dakar motorne čamce s pregovaračima, međutim oni su otjerani paljbom.
Nije preostalo drugo već da se Dakar zauzme silom, stoga je odlučeno da se trupe iskrcaju kod mjesta Rufisque jugoistočno od Dakra. Desant nije uspio zbog magle i vrlo jake paljbe sa obale. Tada je de Gaulle odlučio da se desant prekine jer nije želio krvoproliće među Francuzima.
Operacija ipak nije bila okončana jer je britanska eskadra iduća dva dana nastavila borbu s francuskom flotom i obalnim baterijama. Bojni brod Richelieu pucao je iz topova koji su bili sposobni za paljbu ali nije postigao ni jedan pogodak, dok je sâm pogođen s dvije granate 381 mm sa bojnog broda Barham. U dvodnevnoj pomorskoj akciji Britanci su potopili podmornice Persée i Ajax, te teško oštetili razarač L'Audacieux koji je morao biti nasukan na obalu.

Razarač L'Audacieux:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 B0id2cF

Nisu samo Francuzi trpjeli gubitke. Obalne baterije, kojima su rukovali i artiljerci sa bojnog broda Richelieu, dvaput su pogodile bojni brod Barham. Također su pogođeni i neki drugi brodovi. Podmornica Bévéziers napala je bojni brod Resolution i pogodila ga jednim torpedom.

Dakar 24. rujna 1940., požar na teretnom brodu Tacoma:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 CtJodCD

Oštećeni bojni brod Resolution morao je biti otegljen u Cape Town, dok su se ostali brodovi povukli iz akcije. U vrijeme događanja oko Dakra zrakoplovne snage Višijske Francuske (Armée de l'Air de Vichy) bombardirale su iz osvete Gibraltar i to u dva navrata - 24. i 25. rujna. Napadi nisu pričinili značajniju štetu.

Bitka za Dakar, grafički prikaz:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 KgjghWZ

Neuspjeh operacije Menace teško je narušio ugled de Gaullea i njegovih Slobodnih Francuza, za koje su Britanci zaključili da nemaju spomena vrijednog utjecaja u francuskim kolonijama. Nešto od ugleda vraćeno je uspješnom bitkom za Gabon u studenom 1940., a Forces françaises libres postale su realnom vojnom snagom tek nakon iskrcavanja Saveznika u Africi 1942. godine.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime22.09.19 14:53

Bilješka o borbenoj upotrebi podmornica poslije Drugog svjetskog rata

U vrijeme Hladnog rata morima i oceanima su krstarile podmornice dviju supersila, kao i podmornice drugih zemalja s nuklearnim oružjem (Velika Britanija, Francuska, Kina). Srećom nuklearne strateške podmornice nikada nisu angažirane u ulozi koja im je namijenjena - nuklearnom napadu na kopnene ciljeve, dok su nuklearne napadne podmornice imale samo jednu borbenu akciju.
Osim što su plašile svijet svojom razornom snagom nuklearne podmornice pobuđivale su pozornost javnosti svojim katastrofama. Tako su Amerikanci izgubili dvije podmornice, obje u Atlantiku - SSN-593 Tresher 10. travnja 1963. i SSN-589 Scorpion 22. svibnja 1968. Izginuli siu svi članovi posada, ukupno 228 mornara i oficira. SSSR i Rusija su imali još manje sreće. Zbog kvarova na nuklearnim reaktorima, požara ili eksplozija naoružanja izgubljene su podmornice K-27 24. svibnja 1968., K-8 11. travnja 1970., K-219 3. listopada 1986., K-278 7. travnja 1989., Kursk 12. kolovoza 2000. i K-159 28. kolovoza 2003. U tim udesima poginulo je ukupno 236 mornara i oficira.
Od nesreća nisu imune ni konvencionalne podmornice, a poznata su nasukavanja sjevernokorejskih podmornica koje su pokušavale prevesti diverzante u područje Južne Koreje.
Konvencionalne podmornice su imale više prilike sudjelovati u ratnim zbivanjima. Tako je u Trećem izraelsko-arapskom ratu 1967. godine izraelska podmornica Tanin iskrcala diverzante ispred luke Aleksandrija i pokušala torpedirati jedan pomoćni brod egipatske ratne mornarice, ali je otkrivena i oštećena dubinskim bombama pa se morala povući.

Podmornica Tanin:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 H54BmH7

Prvi brod koji je bio potopljen podmornicom nakon II. SR bila je indijska fregata Khukri klase Blackwood. Fregatu je u vrijeme III. indo-pakistanskog rata  9. prosinca 1971. torpedima potopila u Indijskom oceanu pakistanska podmornica Hangor klase Daphné.

Podmornica Hangor:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Qbo9EZA

Fregata Khukri:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 XRfxBEb

Drugo potapanje površinskog broda podmornicom usljedilo je 2. svibnja 1982. u Falklandskom ratu, kada je nuklearna napadna podmornica HMS Conqueror torpedima potopila u južnom Atlantiku argentinsku krstaricu General Belgrano. To je ujedno bila i prva borbena upotreba podmornice na nuklearni pogon.

Potonuće krstarice General Belgrano, snimka preživjelog člana posade:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 XwYmyq3

Podmornica Conqueror po povratku u bazu s piratskom zastavom Jolly Roger - znakom potapanja neprijateljskog broda:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 QEr9N3m

U Falklandskom ratu djelovale su i dvije argentinske podmornice, ali bez uspjeha. Podmornicu Santa Fe oštetili su, zaplijenili i zatim potopili Britanci 28. travnja 1982. kod otoka New Georgia, dok je nakon torpediranja krstarice Belgrano i povlačenja argentinske flote u luke kao jedina aktivna jedinica ratne mornarice Argentine u području Falklanda ostala podmornica San Luis. U nekoliko navrata pokušala je napasti britanske brodove, ali bez uspjeha - dijelom i zbog vrlo loše uvježbanosti posade koja je imala teškoća s lansiranjem torpeda. Britanci su progonili podmornicu, ali je nisu uspjeli locirati i uništiti.

Podmornica Santa Fe:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 C5CJTYg
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime22.09.19 15:20

Zapis o podmornici HMS Conqueror

Vjerojatno najpoznatije, a po mnogima i najzloglasnije, plovilo iz britanske flote koja je sudjelovala u Falklandskom ratu 1982. godine bila je nuklearna podmornica HMS Conqueror. Riječ je o podmornici klase Churchill od koje su izgrađene tri jedinice - HMS Churchill, HMS Conqueror i HMS Superb (kasnije preimenovana u HMS Courageous), a u flotu su uvrštene početkom sedamdesetih godina. Riječ je o takozvanim napadajnim podmornicama koje, za razliku od strateških podmornica s nuklearnim projektilima, služe za napade na druge podmornice i površinska plovila (hunter-killer) te su naoružane torpedima i protubrodskim projektilima.
Podmornica Conqueror uvrštena je u flotu 9. studenog 1971. Podvodna istisnina iznosila je 4.900 tona, a nuklearni reaktor Rolls-Royce PWR omogućavao je podvodnu brzinu od 28 čvorova. Posada je brojala 103 člana, a iz 6 torpednih cijevi kalibra 533 mm mogla su se lansirati torpeda Mark 8 i Tigerfish te protubrodski projektili Sub Harpoon.
Britanske podmorničke posade držale su se pomalo nadmeno pred posadama površinskih brodova i koristile su uzrečicu ''postoje dva tipa mornaričkih plovila - podmornice i ciljevi'' (there are two types of naval vessel - submarines and targets).

HMS Conqueror:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 RMSOf7G

Nuklearna podmornica klase Churchill, uzdužni presjek:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Ng7YAU8

Podmornica Conqueror se istakla u dvije opasne misije 1982. godine - u ratu za Falklandsko otočje i u operaciji Barmaid u Barentsovom moru

Falklandski rat i ARA General Belgrano

Nakon argentinske okupacije Falklandskog otočja 2. travnja 1982. Conqueror je bila prvo plovilo britanske mornarice upućeno u buduću ratnu zonu. Iz baze Faslane u Škotskoj isplovila je već 3. travnja i nakon 21 dana plovidbe pod morem stigla u blizinu Falklanda. Primarna zadaća joj je bila praćenje kretanja argentinske flote, naročito nosača aviona ARA Veinticinco de Mayo. Dne 30. travnja pratila je krstaricu ARA General Belgrano, a nakon što je admiral Woodward upozorio da ona predstavlja prijetnju britanskoj floti iz Londona je stigla zapovjed da se krstarica potopi.
Zapovjednik Conquerora kapetan fregate (commander) Chris Wreford-Brown imao je na raspolaganju suvremena torpeda Tigerfish, no s obzirom na njihovu nepouzdanost odlučio je koristiti torpeda Mark 8 dizajnirana još u Drugom svjetskom ratu. Podmornica je lansirala tri torpeda, od kojih su dva pogodila cilj i krstarica je potonula uz gubitak 323 člana posade.
Potapanje krstarice General Belgrano ostalo je kontroverznim do danas, jer se brod nalazio izvan takozvane zone isključenja od 200 morskih milja od Falklanda i uz to se kretao prema zapadu - suprotno od položaja britanske flote. Vojni stručnjaci opravdavaju potapanje činjenicom da je krstarica mogla u bilo kojem trenutku okrenuti natrag i obnoviti prijetnju.
U svakom slučaju potapanje krstarice General Belgrano demoraliziralo je argentinsku ratnu mornaricu i natjeralo je da do kraja rata ostane u lukama. Conqueror je nastavila svoju patrolu i pružala je, između ostalog, dragocjene informacije o kretanjima argentinskih aviona u smjeru Falklanda.

Kapetan Chris Wreford-Brown:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 TJim2Te

Povratak podmornice Conqueror u bazu nakon Falklandskog rata:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 YtZzcmP

Krađa sovjetskog sonara u Barentsovom moru

Nije prošlo ni dva mjeseca od završetka rata za Falklandsko otočje kada je Conqueror upućena u puno opasniju misiju. Riječ je o krađi najnovijeg sovjetskog sonara, uređaja za otkrivanje podmornica i podvodnu navigaciju, a operacija je dobila ime Barmaid. U vrijeme Hladnog rata podmornice jedne i druge strane su se međusobno slijedile i špijunirale, a također su pratile pomorske vježbe i zalazile pred mornaričke baze.
U kolovozu 1982. Conqueror je uplovila u Barentsovo more i približilia se rubu teritorijalnog mora SSSR-a (navodno ga je po nekim izvorima i prešla). Jedan brod pod poljskom zastavom vukao je za sobom kabel dug dvije milje na kojem su bili smješteni sonari. Riječ je bila o najnovijem proizvodu sovjetske protupodmorničke tehnologije, za koji su bili zainteresirani i Britanci i Amerikanci, a podmornica je imala zadaću ukrasti ga. Conqueror je na pramcu imala pričvršćen specijalni uređaj američke proizvodnje, opremljen sjekačem i upravljan daljinski. Sjekač je zahvatio kabel debljine 76 mm i prerezao ga, a sonar je spremljen u unutarnjost podmornice. Conqueror se s plijenom vratila u veliku Britaniju, a tajna operacije Barmaid objavljena je tek nakon trideset godina.

Barentsovo more:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 CQ2Z8W8

Podmornica Conqueror povučena je iz flote 1990. godine. Njeni periskopi, kapetanova kabina i glavni kontrolni panel izloženi su u Royal Navy Submarine Museumu u Gosportu, u grofoviji Hampshire.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime03.10.19 16:57

Arktički konvoji 1941.-1945.

Nakon njemačkog napada 22. lipnja 1941. SSSR se pridružio Velikoj Britaniji u ratu protiv sila Osovine. Sovjeti su odmah počeli inzistirati na otvaranju takozvane ''druge fronte'' na zapadu, ali su u početku mogli računati samo na skromnu materijalnu pomoć. Tokom rata, a naročito nakon ulaska USA u rat i aktiviranja pomoći SSSR-u po Zakonu o zajmu i najmu (lend-lease), pomoć je bivala sve obimnija. Saveznička pomoć je bila svakako dobrodošla, iako ne i presudna jer je iznosila samo oko 12% ratne proizvodnje SSSR. Naročito su Sovjetima dobro došla motorna vozila, avioni, laki PZO topovi i neki obojeni metali, kao i izdašne pošiljke u hrani i različitoj opremi.
Za dopremu pomoći korišteno je nekoliko ruta. Najviše tereta dopremljeno je takozvanom pacifičkom rutom - 8.244.000 tona ili 50% od ukupne pomoći, dok je perzijskom rutom dopremljeno 4.160.000 tona ili 27%. Treća i najkraća ruta je bila arktička, kojom je dopremljeno 3.964.000 tona ili 23%. Ali je ova ruta bila i najteža zbog vremenskih prilika u sjevernom Atlantiku i Barentsovom moru, te najopasnija zbog blizine njemačkih pomorskih i zračnih baza u Norveškoj i Finskoj. Zbog toga su brodovi plovili većinom u konvojima i uz jako osiguranje britanske Domovinske flote (Home Fleet), a u pratnji su sudjelovali i ratni brodovi USA, Kanade i u završnoj etapi plovidbe SSSR-a.
Arktička ruta imala je dvije varijante - ljetnu i zimsku. Ljeti su konvoji plovili iz Hvalfjorda (Hvalfjörður) na Islandu, a zimi iz luke Loch Ewe u Škotskoj. Odredišta su bila Arhangelsk, Murmansk i zaljev Kola.

Ljetna i zimska ruta arktičkih konvoja:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Q4uEC7G

Brod tipa Liberty u Barentsovom moru:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 VntYiF5

Prvi konvoj za SSSR imenom Dervish od 6 trgovačkih brodova isplovio je iz Hvalfjorda  21. kolovoza 1941. i deset dana kasnije stigao u Arhangelsk bez gubitaka jer ga Nijemci nisu otkrili. Do kraja 1941. godine otpremljeno je još 8 konvoja - PQ 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7a i 7b.

Neopjevani podvig

Plovidba arktičkih konvoja bila je iznimno tegobna zbog loših vremenskih uvjeta i teškog mora, čak i u ljetnim mjesecima. U godišnje doba s dugačkom dnevnom svjetlošću konvoji su plovili što dalje prema sjeveru, sve do granice leda, kako bi se što više odmakli od Norveške i njemačkih zračnih baza. Velike teškoće posadama stvarale su i ledene naslage na brodovima, koje je trebalo neprekidno čistiti kako se ne bi izgubio stabilitet.

Zaleđeni zapovjedni most krstarice HMS Sheffield:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 5b9ZV0Y

Naslage leda na bojnom brodu HMS King George V:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 EVbzsot

Trgovački brodovi u arktičkim uvjetima:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 YBQNGIZ

Osim vrlo loših vremenskih uvjeta posade trgovačkih i ratnih brodova bile su izložene i opasnosti napada sa mora - naročito podmornica - i iz zraka. Među brodovima koji su stradali bila je krstarica HMS Edinburgh, koja je u pratnji povratnog konvoja QP 11 torpedirana od podmornice U-456 i potopljena 2. svibnja 1942. Sa krstaricom je na dno otišlo i 4.570 kg zlatnih poluga, koje je SSSR uputio u Britaniju na ime otplate dijela dugovanja.

Krstarica HMS Edinburgh:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 IgIo1TF

Osim gubitaka u borbi događale su se i pomorske nesreće, uglavnom zbog vremenskih prilika i loše vidljivosti. Tako je 1. svibnja 1942. u pratnji konvoja PQ 15 razarač HMS Punjabi, u magli i u namjeri da izbjegne minu, naglo skrenuo i postavio se točno pred bojni brod HMS King George V koji ga je pramcem presjekao na pola. Na potopljenom razaraču je poginulo 49 članova posade dok je King George V morao na popravak oštećenog pramca u brodogradilište.

Bojni brod HMS King George V nakon sudara s razaračem Punjabi:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 4zCdPPu
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime03.10.19 17:02

U 1942. godini otpremljeno je 13 konvoja - PQ 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 i 18, te konvoji JW 51A i JW 51B. U tromjesečnom razdoblju od rujna do sredine prosinca nije bilo konvoja, već su brodovi plovili pojedinačno (Operation FB).

Convoy is to disperse - katastrofa PQ 17

Dne 27. lipnja 1942. iz Hvalfjorda na Islandu isplovio je konvoj PQ 17 sa 35 trgovačkih brodova koji su prevozili 180.000 tona tereta za Arhangelsk u SSSR-u.

Isplovljavanje konvoja PQ 17 iz Hvalfjorda:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 LrgmeMI

Pratnja konvoja je bila vrlo jaka i sastojala se od tri skupine brodova:
- snage neposrednog osiguranja pod zapovjedništvom kapetana fregate Johna Broomea s 6 razarača i 11 korveta i minolovaca
- snage bliskog osiguranja pod zapovjedništvom kontraadmirala Louisa Hamiltona s krstaricama HMS London, HMS Norfolk, USS Wichita i USS Tuscaloosa te 4 razarača
- snage općeg osiguranja pod zapovjedništvom admirala sir Johna Toveya s bojnim brodovima HMS Duke of York i USS Washington, nosačem aviona HMS Victorious, krstaricama HMS Cumberland i HMS Nigeria te 9 razarača

Admiral sir John Tovey:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Vnj7Zzg

Konvoj je otkriven praktično odmah po isplovljavanju, kao i snage zaštite. Nijemci su bili odlučni uništiti ga, a vremenske prilike su im išle na ruku. Između ostalog namjeravali su napasti i površinskim ratnim brodovima (Operation Rösselsprung), a eskadru pod zapovjedništvom admirala Otta Schniewinda su činili bojni brod Tirpitz, teške krstarice Lützow, Admiral Scheer i Admiral Hipper te 12 razarača.
Na vijest o isplovljavanju Tirpitza prvi pomorski lord admiral sir Dudley Pound poslao je iz Londona zapovjed da se pratnja povuče i konvoj rasprši ''zbog prijetnje površinskih brodova'' (Owing to threat from surface ships, convoy is to disperse and proceed to Russian ports). Admiral Tovey, agresivan pomorac koji je potopio Bismarcka, prosvjedovao je protiv odluke koja je bila potpuno suprotna britanskoj pomorskoj tradiciji, ali je zapovjed morao poslušati.
Pratnja je povučena, a Nijemci su odustali od napada površinskom flotom jer su raspršeni trgovački brodovi bili po vedrom danu lagana meta za njemačke podmornice i avione Luftwaffe - bombardere Junkers Ju-88 i torpedne hidroavione Heinkel He-115.

Heinkel He-115:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 R5zvzs8

Rezultat je bio katastrofalan po Saveznike - potopljena su 24 trgovačka broda uz 153 poginula člana posada. U luke SSSR-a je stiglo samo 11 trgovačkih brodova i 64.000 tona tereta.
Nakon propasti PQ 17 Britanci su obustavili slanje konvoja u kolovozu, a novi PQ 18 je upućen u rujnu. I ovaj konvoj je snažno napadnut od njemačkih podmornica i zrakoplovstva, ali je imao i jaku pratnju koja je pružila žestok otpor. Izgubljeno je 13 od 41 trgovačkog broda dok su Nijemci izgubili 3 podmornice i 40 aviona.

Njemački zračni napad na PQ 18 13. rujna 1942.:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Un0Huuy

Razmirice među saveznicima

Relativni uspjeh konvoja PQ 18 ohrabrio je Britance da nastave s arktičkim konvojima. U 1943. godini upućeno je 6 konvoja, u 1944. 10 i u 1945. 4 konvoja. Svi konvoji u smjeru SSSR-a imali su oznaku JW, a povratni konvoji RA. Nakon katastrofe konvoja PQ 17 tokom ljetnih mjeseci 1943. i 1944. konvoji nisu upućivani zbog prevelike opasnosti od njemačkih napada.
U golemom pothvatu opskrbe SSSR-a morskim putem preko Atlantika i Barentsovog mora Sovjeti nisu bili baš zahvalni primatelji i gostoljubivi domaćini. Osim što su gunđali na svako odlaganje konvoja pravili su teškoće britanskom osoblju u svojim lukama na svakom koraku. Britanski premijer Winston Churchill uputio je 1. listopada 1943. opširno pismo Staljinu, u kojem mu je izložio plan odašiljanja konvoja u idućih nekoliko mjeseci i ujedno iznio primjedbe na odnos vlasti SSSR-a prema Britancima. Glavne primjedbe su bile:
- odbijanje izdavanja ulaznih viza novom osoblju koje treba zamijeniti ili dopuniti postojeće; Sovjeti proizvoljno procjenjuju da je Britanaca ''dovoljno''
- zabrana iskrcavanja na kopno članova posada ratnih i trgovačkih brodova osim uz sovjetsko odobrenje i sovjetskim čamcem
- zabrana prijelaza sa britanskog ratnog broda na britanski trgovački brod bez sovjetskog odobrenja; ovo pravilo vrijedi čak i za admirale(!)
- zabrana britanskom osoblju da prijeđe sa broda na kopno, ili na kopnu iz jednog mjesta u drugo, bez specijalne sovjetske propusnice; izdavanje takve propusnice traje dugo vremena
- zahtjev da se prtljaga, pošta i drugi britanski materijal iskrcava samo u prisustvu sovjetskog službenika
- cenzuriranje privatne pošte Britanaca od sovjetske strane
Churchill je upozorio da takve pojave i postupci ostavljaju negativan dojam na britansko osoblje, te je na kraju pisma apelirao da se ''ove teškoće otklone na prijateljski način''.
Staljin je odgovorio tek 13. listopada, a odgovor je bio osoran i grub. Osim inzistiranja na većem opsegu pomoći posebno se osvrnuo na Churchillove primjedbe pa je, između ostalog, ustvrdio da ''britanskog osoblja u SSSR već ima previše'' i da ''ništa ne rade nego ljenčare''. Posebno je naglasio da Britanci ''vrbuju sovjetske građane za Intelligence Service''. Sigurnosne mjere prema britanskom osoblju obrazložio je činjenicom da ''u SSSR-u vlada ratno stanje''.
Churchill je takav odgovor smatrao uvredljivim i čak je pomišljao na otkazivanje konvoja arktičkom rutom, da bi 15. listopada poslao uputu ministru vanjskih poslova Anthony Edenu (koji se upravo nalazio u Moskvi) neka prenese Staljinu diplomatski uvijenu prijetnju: ''Vlada Njegovog veličanstva bi rado pristala da povuče šačicu svojih ljudi iz sjeverne Rusije, što će i učiniti čim bude uvjerena da sovjetska vlada ne želi primiti konvoje pod skromnim i razumnim uvjetima koje britanska vlada smatra nužnim''.
Na kraju se sve nekako izgladilo diplomatskim putevima i novi konvoj je krenuo na put u prosincu 1943.

Trgovački brodovi u sovjetskoj luci:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Fvvan8C

Na kraju

Posljednji konvoj JW 67 isplovio je iz Firth of Clyde 12. svibnja 1945. i prispio u zaljev Kola 20. svibnja, a povratni konvoj RA 67 isplovio je 23. svibnja i prispio u Britaniju 30. svibnja.
Arktičkom rutom je u razdoblju od kolovoza 1941. do svibnja 1945. u SSSR upućeno oko 1.400 trgovačkih brodova u 78 većih i manjih konvoja ili pojedinačno, od čega je 85 brodova ili 7% putem izgubljeno u napadima njemačkih podmornica, aviona i površinskih brodova. U borbama oko konvoja Britanci su izgubili 2 krstarice, 6 razarača i 8 manjih eskortnih brodova, a Nijemci 1 bojni brod, 3 razarača, najmanje 30 podmornica i veći broj aviona.
Najveći učinak u napadima na arktičke konvoje imale su njemačke podmornice, a zatim i ratno zrakoplovstvo. Nijemci su povremeno djelovali i površinskim ratnim brodovima, što je dovodilo do povremenih sukoba. Najznačajnija pomorska bitka zbila se 26. prosinca 1943. kod Sjevernog rta, gdje je HMS Duke of York potopio njemački bojni brod Scharnhorst.
Unatoč svim opasnostima konvoji i pojedinačni brodovi stizali su u SSSR arktičkim putem kroz čitavo razdoblje rata. Osiguranje tih konvoja predstavljalo je veliki teret za britansku ratnu mornaricu, koja je ionako bila razvučena na sve strane i opterećena drugim zadacima - bitkom za Atlantik, te operacijama u Sredozemlju i na Dalekom Istoku protiv Japana. Stoga je dobro došla pomoć ratnih mornarica USA i Kanade, dok slabašna sovjetska Sjeverna flota nije imala značajniju ulogu.

Spomenik pomorcima koji su štitili arktičke konvoje u Scapa Flowu:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 3AvOoqA

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 78ObBK9
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime04.10.19 14:25

Operacija Praying Mantis - najveći pomorski sukob US Navy poslije Drugog svjetskog rata

US Navy, najmoćnija pomorska sila suvremenog svijeta, poslije Drugog svjetskog rata nije imala puno prilika pokazati svoju snagu u pomorskim bitkama odnosno djelovati protiv drugih ratnih mornarica. Borbenih aktivnosti nije manjkalo, ali su se one uglavnom ograničavale na napade na zemaljske ciljeve - avionima sa nosača, brodskom artiljerijom i u novije vrijeme krstarećim raketama AGM-109 Tomahawk.
Okršaja koji bi se mogli nazvati kakvom-takvom pomorskom bitkom bilo je samo pet - bitka kod Chumochin Chana u Korejskom ratu, Tonkinški incident (za koji se pokazalo da je izmišljen) i bitka za Dong Hoi u Vijetnamskom ratu, akcija u zaljevu Sidra prilikom ''discipliniranja'' Libije i operacija Praying Mantis protiv Irana u vrijeme tzv. tankerskog rata.
U okviru operacije Praying Mantis zbio se najveći pomorski sukob US Navy nakon II. S.R., a ujedno i prvi u kojem su i Amerikanci i druga strana koristili projektile brod-brod.

Iračko-iranski rat i operacija Earnest Will

U razdoblju od 1982. do 1988. godine vođen je iračko-iranski rat u kojem su obje strane pretrpjele velike ljudske i materijalne gubitke, a završio je neodlučenim rezultatom - status quo ante bellum. U drugoj polovici osamdesetih godina i Irak i Iran bili su previše iscrpljeni za nastavak većih kopnenih operacija, te su se ograničili na tzv. rat gradova (gađanje balističkim projektilima) i zračne operacije protiv nalazišta nafte i postrojenja za preradu nafte. Operacije su vođene i na moru, u čemu je inicijativu imao Iran.
Time je započela nova faza sukoba - tankerski rat (Tanker War). Za napade na tankere i druge pojedinačne brodove, kao i za miniranje pomorskih puteva, Iranci su masovno koristili lake i brze čamce s odgovarajućim naoružanjem. U tim napadima stradali su i brodovi trećih zemalja.

Napad iranskih naoružanih čamaca u tankerskom ratu:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 ABKNIWN

Odluka Iranaca (i u manjoj mjeri Iračana) da ometaju i ugrožavaju tankerski promet kroz Perzijski zaljev nije se dopala ostatku svijeta, a naročito Amerikancima koji su odlučili štititi protok nafte pomorskom i zračnom silom. U prosincu 1986. godine Kuwait je uputio službenu zamolbu predsjedniku USA Ronaldu Reaganu da zaštiti njihove tankere od iranskih napada.
Reagan je zapovijedio da se u Perzijski zaljev upute ratni brodovi US Navy i da tamo patroliraju. To je dovelo i do prvog incidenta - 17. svibnja 1987. jedan irački Mirage F-1 zabunom je lansirao dva projektila Exocet na fregatu USS Stark, na kojoj je poginulo 37 članova posade dok je ozljeđen 21.
Radi veće sigurnosti tankeri su organizirani u konvoje koje su neposredno pratile krstarice, razarači i fregate US Navy, dok je na pučini ispred tjesnaca Hormuz bila raspoređena borbena skupina nosača aviona. Operacija je dobila ime Earnest Will (ozbiljna volja/namjera)
Prvi brodovi US Navy koji su 24. srpnja 1987. počeli pratiti tankere iz Kuwaita bili su krstarica USS Fox, razarač USS Kidd i fregata USS Crommelin. U idućih 14 mjeseci u operaciji Earnest Will sudjelovali su između ostalih brodova nosači aviona USS Midway, USS Forrestal, USS Ranger i USS Constellation, bojni brod USS Missouri i krstarice USS England, USS William H. Stadley, USS Ticonderoga, USS Bunker Hill, USS Long Beach, USS Gridley i USS Richomnd K. Turner, uz brojne razarače i fregate.

Konvojska ruta za vrijeme operacije Earnest Will:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 WdHbnit

Tanker u pratnji fregate US Navy:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 SHROcv4

U tom neobjavljenom ratu Amerikanci su koristili novo oružje - lake helikoptere US Army OH-58D Kiowa Warrior koji su nosili različite vrste i kombinacije oružja: vođene rakete AGM-114 Hellfire, nevođene rakete Hydra-70, teške mitraljeze Browning 12,7 mm i PZO rakete Stinger. Helikopteri su polijetali s fregata US Navy i tražili i uništavali iranske čamce, kao i obalske lansere raketa kopno-more tipa Silkworm (Shang You, kineska varijanta sovjetske P-15 Termit). Po nekim izvorima takvi sukobi se broje u stotinama.

Helikopter OH-58D Kiowa Warrior s raketom Hellfire i 7-cijevnim lanserom raketa Hydra:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 FrJN1a7

Sporadični okršaji i incidenti zbivali su se i dalje, a najozbiljniji se dogodio 14. travnja 1988. istočno od Bahreina kada je fregata USS Samuel B. Roberts naišla na minu koju su postavili Iranci. Od eksplozije je nastala velika rupa u trupu, a 10 mornara je ranjeno.

Fregata USS Samuel B. Roberts za vrijeme popravka:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 EjuJatX

Ovaj incident potakao je Amerikance da Irancima očitaju lekciju, pa su pripremili napad na iranske vojne položaje i nalazišta nafte. Operacija je dobila ime Praying Mantis (bogomoljka).

Američki napadi i intervencija mornarice Irana

Operacija je započela koordiniranom akcijom dviju borbenih grupa - Bravo i Charlie. Grupa Bravo sastojala se od razarača USS Merrill i USS Lynde McCormick, te desantnog broda USS Trenton. Njihov cilj je bila iranska naoružana naftna platforma Sassan, a zadaća da unište topove i drugo oružje koje se tamo nalazilo. Platforma i oružje su razoreni brodskim topovima i helikopterima Bell AH-1 Cobra. Preživjeli iranski vojnici napustili su platformu, a iskrcani marinci našli su samo jednog ranjenog Iranca koji je zbrinut u Bahreinu. Nakon toga je grupa Bravo razorila i naoružanu platformu Rakhish.

Napad US Navy na platformu Sassan:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 K6MlcKD
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime04.10.19 14:30

Grupa Charlie s krstaricom USS Wainwright, fregatama USS Bagley i USS Simpson te ukrcanim timom specijalnih snaga SEAL napala je naoružanu platformu Sirri. Nakon što je uništena brodskim topovima pokazalo se da nema potrebe za iskrcavanjem SEAL-tima.

Krstarica USS Wainwright:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 BRt4Xsi

Iranci su brzo odgovorili na američki napad i to brzim borbenim čamcima klase Boghammar. Napad je zaustavljen avionima Grumman A-6 Intruder koji su napali iranske čamce kazetnim bombama Rockeye, jednog potopili i ostale natjerali na povlačenje.
Zatim je usljedio napad iranske raketne topovnjače Joshan klase Combattante II na krstaricu Wainwright. Na poziv posadi da zaustavi strojeve i napusti brod jer će biti potopljen Joshan je odgovorila lansiranjem protubrodskog projektila AGM-84 Harpoon. bez rezultata. Na to su fregata Simpson i krstarica Wainwright lansirali ukupno 5 projektila RIM-66/67 Standard i potpuno razorili nadgrađe Joshana, a plutajući trup je potopljen topovima.

Grumman A-6 Intruder:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 OJP0SuT

Fregata USS Simpson:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 3zTtIdo

Iranci su aktivirali i zračne snage. Dva aviona F-4 Phantom primijećeni su kako kruže na oko 40 km od krstarice Wainwright, koja je lansirala PZO projektile Standard. Jedan F-4 je oštećen, na što su se oba aviona vratila u bazu.
Sukob je nastavljen isplovljavanjem iranske fregate Sahand iz baze Bandar Abbas u namjeri da napadne američke brodove. Fregata je primijećena i avioni A-6 Intruder napali su je s 2 projektila Harpoon i 4 laserski navođene bombe AGM-123 Skipper. Također je razarač USS Joseph Strauss lansirao projektil Harpoon. Procjenjuje se da su svi projektili i bombe pogodili cilj, a kada je požar dosegao spremnike za municiju Sahand je eksplodirala i potonula.
Irancima očito nije bilo dosta pa je kasnije tokom dana isplovila i fregata Sabaian, koja je lansirala PZO projektile na američke avione A-6 Intruder. Avioni su odgovorili laserski navođenim bombama Mk 82 i oštetili fregatu, koja se nakon toga povukla u bazu.

Lansiranje AGM-84 Harpoon sa ratnog broda:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 3M4ua6h

Fregata Sahand nakon napada:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Zy7shlh

Fregata Sabaian:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 8R1cknu

Bitka je završena iranskim lansiranjem projektila obala-more tipa Silkworm na američke brodove, no ni jedan nije pogodio cilj zahvaljujući manevrima izbjegavanja i izbacivanju mamaca.
Iran je kasnije pred Međunarodnim sudom pravde (International Court of Justice) zatražio odštetu od USA zbog ''povrede sporazuma iz 1955. godine''. Sud je 2003. presudio da Iran nema pravo na odštetu jer je sâm ugrožavao međunarodno pravo slobodne plovidbe, iako nije opravdao ni američku akciju.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime12.10.19 15:37

Zapis o bojnim krstašima

Bojni krstaš (engleski Battlecruiser, njemački Schlachtkreuzer, francuski Croiseur de bataille, talijanski Incrociatore da battaglia, ruski Линейный крейсер) je vrsta ratnog broda izvedena iz oklopnog krstaša i bojnog broda. Bojni krstaš je imao dimenzije i naoružanje bojnog broda, uz slabiju oklopnu zaštitu, jače strojeve i dulji trup radi postizanja veće brzine. Po veličini i naoružanju je odgovarao bojnom brodu, a po oklopnoj zaštiti i brzini krstarici. Ovaj svojevrsni hibrid bio je plod uma prvog lorda britanskog Admiraliteta Johna Fishera, a pojavio se usporedno s novim tipom bojnih brodova - dreadnoughta.

John Fisher:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 S7WeJJM

Namjena nove vrste broda bila je višestruka i precizno definirana:
- Teško izviđanje (Heavy reconnaissance) - bojni krstaši bi koristeći teško naoružanje razbili protivničke krstarice u prethodnici, a pred bojnim brodovima bi se povukli zahvaljujući velikoj brzini
- Neposredna podrška bojnoj floti (Close support for the battle fleet) - bojni krstaši bi sprečavali protivničke krstarice u napadu na bojne brodove dok su angažirani u borbi s bojnim brodovima, a također bi bili korišteni za obilazni manevar (obuhvat)
- Progon protivničkih brodova (Pursuit. If an enemy fleet ran) - u slučaju povlačenja protivnika bojni krstaši bi vršili progon koristeći brzinu i tešku artiljeriju
- Zaštita trgovačkog prometa (Commerce protection) - bojni krstaši bi tražili i napadali protivničke rejdere koji ugrožavaju trgovački promet
Prvi britanski bojni krstaši pripadali su klasi Invincible (3 broda). Do kraja Prvog svjetskog rata u flotu su uvrštena još 3 bojna krstaša klase Indefatigable, 2 klase Lion, 1 klase Queen Mary, 1 klase Tiger, 2 klase Renown I 3 klase Courageous. Od planirana 4 broda klase Admiral izgrađen je samo HMS Hood dok je gradnja ostalih otkazana. Poslije rata odobrena je izgradnja 4 bojna krstaša klase G3 standardne istisnine 48.000 tona naoružanih s 9 topova kalibra 406 mm, ali je otkazana nakon Washingtonskog ugovora o ograničavanju pomorskog naoružanja.

HMS Invincible:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 LbDjfgc

Britanskog koncepta dokopale su se i druge pomorske sile, pa je Njemačka već 1910. godine uvrstila u flotu svoj prvi bojni krstaš Von der Tann. Uslijedila su 2 bojna krstaša klase Moltke, 1 klase Seydlitz, 3 klase Derfflinger, 7 klase Mackensen (od kojih nije dovršen ni jedan) i 3 klase Ersatz Yorck (također nije dovršen ni jedan). Japan je u flotu uvrstio 4 bojna krstaša klase Kongō, od kojih je prvi izgrađen u Velikoj Britaniji a ostala 3 u Japanu. Tridesetih godina su brodovi rekonstruirani i prekategorizirani u brze bojne brodove. Rusija je u flotu uvrstila 4 bojna krstaša klase Borodino, a svi su otpisani i razrezani početkom dvadesetih godina.
USA u Prvom svjetskom ratu nisu imale bojne krstaše, a početkom dvadesetih godina kao odgovor na japansku klasu Kongō planirale su izgradnju 6 bojnih krstaša klase Lexington. Brodovi bi imali standardnu istisninu od 44.000 tona i 8 topova kalibra 406 mm. Nakon Washingtonskog sporazuma gradnja 4 broda je otkazana dok su USS Lexington i USS Saratoga dovršeni kao nosači aviona.
Od drugih zemalja bojni krstaš je imala jedino Australija - HMAS Australia dovršen 1913. i otpisan 1923. godine. Izgradnju bojnih krstaša planirale su još Francuska i Nizozemska, ali je kod Francuza sve ostalo samo na planovima dok je gradnju nizozemskog broda prekinula njemačka okupacija 1940. godine.

HMS Queen Mary:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Hv5CVHT

Seydlitz:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 B1MmXhi

Kongō nakon rekonstrukcije:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 DKQhXQm

USS Lexington kao bojni krstaš:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Sf66qwz


Stanko1: komentar modifikovan dana: 12.10.19 15:46; prepravljeno ukupno 4 puta
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime12.10.19 15:41

Britanski bojni krstaši pokazali su svoju vrijednost u pomorskim bitkama u Helgolandskom zaljevu i kod Falklandskih otoka 1914. godine, ali je bitka kod Jutlanda 1916. pokazala i njihovu slabost - nedovoljnu oklopnu zaštitu i ranjivost prema brodskoj artiljeriji velikog kalibra, uslijed čega su eksplodirala 3 broda - HMS Indefatigable, HMS Queen Mary i HMS Invincible. Ovo iskustvo dovelo je do redizajna i jačanja bočnog oklopa na klasi Admiral sa 203 na 305 mm.
U Drugi svjetski rat ušla su samo 3 izvorna bojna krstaša i sva tri britanska - HMS Renown, HMS Repulse i HMS Hood. Ponekad su zbog brzine kao bojni krstaši klasificirani i japanski brodovi klase Kongō, francuski brodovi klase Dunkerque i njemački brodovi klase Scharnhorst, ali je u stvarnosti riječ o brzim bojnim brodovima. Razlika između bojnih brodova i bojnih krstaša definitivno je nestala izgradnjom bojnih brodova s jakim oklopom i naoružanjem te brzinom od 30-33 čvora.
Od klasičnih bojnih krstaša Drugi svjetski rat preživio je samo Renown.

Bojni krstaši klase Alaska

U vrijeme kada se činilo da je era bojnih krstaša postala prošlost USA su pristupile gradnji brodova koji su po svemu odgovarali klasifikaciji kao spomenuta vrsta ratnog broda. Planirano je ukupno 8 jedinica ove klase, od kojih su u flotu uvrštene samo 2 - USS Alaska i USS Guam. Treća jedinica, USS Hawaii, nikada nije dovršena dok su USS Philippines, USS Puerto Rico i USS Samoa naručeni ali je narudžba obustavljena prije polaganja kobilice.
Koncept bojnih krstaša klase Alaska potječe iz ranih tridesetih godina XX. stoljeća, kao odgovor na njemačku klasu Deutschland i japanske teške krstarice ''washingtonskog'' tipa. Brodovi su zamišljeni kao ''ubojice krstarica'' (cruiser killers). U US Navy su klasificirani kao velike krstarice (large cruisers), iako se općenito u svijetu kategoriziraju kao bojni krstaši kojima po veličini i osobinama i odgovaraju.
Bojni krstaši klase Alaska su dobili imena po teritorijima pod upravom USA (Unincorporated territories of the United States).
Brodovi su imali standardni istisninu od 30.000 tona i vršnu brzinu 33 čvora. Glavno naoružanje je činilo 9 topova 12"/50 caliber gun Mark 8 kalibra 305 mm u 3 trocijevne kule. Projektiranje topova je započelo 1939., a prva ispitivanja 1942. godine. Granatu težine 520 kg mogli su ispaliti do daljine od 35.300 m. Bojni krstaši klase Alaska su bili jedini brodovi US Navy s takvim oružjem.
Pomoćno naoružanje je činilo 12 topova dvostruke namjene Mark 12 5"/38 kalibra 127 mm, 56 PZO topova Bofors kalibra 40 mm i 34 PZO topa Oerlikon kalibra 20 mm. Debljina glavnog oklopnog pojasa iznosila je do 229 mm, oklopa palube 102 mm, topovskih kula 330 mm i zapovjednog tornja 270 mm.

Bojni krstaši klase Alaska, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 LvX2XbE

USS ALASKA je u flotu uvršten 17. lipnja 1944. godine. U Drugom svjetskom ratu je imao kratku karijeru - sudjelovao je u osvajanju Iwo Jime i Okinawe, a zatim u progonu japanskih teretnih brodova uz istočnu obalu Kine. U rezervnu flotu je preveden 17. veljače 1947., a otpisan je 1. lipnja 1960. godine i zatim razrezan.

USS Alaska:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 CT78cUz

USS GUAM je u flotu uvršten 17. rujna 1944. godine. U Drugom svjetskom ratu je također imao kratku karijeru - sudjelovao je u osvajanju Okinawe i zatim u progonu japanskih teretnih brodova uz istočnu obalu Kine. U rezervnu flotu je preveden 17. veljače 1947., a otpisan je 1. lipnja 1960. godine i zatim razrezan.
USS HAWAII je završetak rata zatekao u gradnji. Porinut je u more 3. studenog 1945. ali nikada nije dovršen. Neko vrijeme se razmišljalo o preoružanju raketnim oružjem ili o konverziji u zapovjedni brod, ali se toga odustalo. Nedovršeni brod je razrezan 1959. godine.

O planovima za rekonstrukciju bojnog krstaša HMS Hood

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 GNyv0UL

Na ovom forumu već je opisana pomorska bitka u Danskom prolazu 24. svibnja 1941. godine u kojoj je granatom sa njemačkog bojnog broda Bismarck potopljen ponos britanske ratne mornarice, bojni krstaš HMS Hood.
Hood je bio projektiran kao bojni krstaš klase Admiral i bio je prvi i jedini brod ove klase. Kobilica je položena 1. rujna 1916. godine, brod je porinut u more 22. kolovoza 1918., a u flotu je primljen 15. svibnja 1920. Prvobitno planirana debljina pojasnog oklopa od 203 mm pojačana je nakon iskustava bitke kod Jutlanda na 305 mm. Brod standardne istisnine 42.100 tona i brzine 31 čvor bio je naoružan s 8 topova kalibra 381 mm u 4 dvocijevne kule. Sve do stupanja u službu njemačkog Bismarcka bio je najveći ratni brod u svijetu i zvali su ga The Mighty Hood (moćni Hood).

Hood u takozvanom ''atlantskom'' bojanju 1921. godine:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 ZgmkhHE

Hood je tokom cijele svoje međuratne službe bio zapovjedni brod Eskadre bojnih krstaša (Battlecruiser Squadron) i služio je u Domovinskoj floti (Home Fleet). Pred izbijanje Drugog svjetskog rata brod je već pokazivao znakove zastarjelosti i dotrajalosti materijala. Već sredinom tridesetih godina bio je zreo za temeljiti remont ali je držan u službi zbog međunarodnih kriza. U Drugom svjetskom ratu Hood je djelovao na Sredozemlju i Atlantskom oceanu. Velika modernizacija bila je planirana za 1941.godinu i vjerojatno bi bila izvedena da ga nije stigla sudbina u Danskom prolazu.
Detaljni planovi za rekonstrukciju Hooda nisu nikada izrađeni i znaju se samo osnovni podaci o predviđenim zahvatima. Sigurno je da bi dobio nove pogonske strojeve i dimnjake, novu pomoćnu artiljeriju kalibra 133 mm kao bojni brodovi klase King George V ili 114 mm kao klasa Queen Elizabeth i bojni krstaš HMS Renown, te jaku PZO artiljeriju  od 48 topova kalibra 40 mm (6x8). Također bi bio značajno pojačan palubni oklop kao zaštita od granata koje dolaze pod velikim upadnim kutem, a pojačana bi bila i protutorpedna zaštita. Brod bi dobio novi zapovjedni toranj, najnoviji tip radara i napredni ciljnički sustav.
Navodno su razmatrane dvije varijante rekonstrukcije, jedna po uzoru na klasu King George V i druga po uzoru na bojni krstaš Renown.

Hood po uzoru na klasu King George V:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 8AHhSfm

Hood po uzoru na HMS Renown:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 ZVHyraq

Rekonstrukcija je stalno odgađana zbog prijetnji njemačkih površinskih rejdera. U proljeće 1941. Hood je bio usidren s glavninom Domovinske flote u pomorskoj bazi Scapa Flow radi prijetnje isplovljavanja Bismarcka. Nakon što je Bismarck otkriven u norveškom fjordu Hood je zajedno s bojnim brodom HMS Prince of Wales iza ponoći 22. svibnja isplovio na svoje posljednje putovanje, u smjeru Danskog prolaza jer je Admiralitet procjenio da će Nijemci pokušati prodor u Atlantik upravo na tom mjestu. Do susreta je došlo u zoru 24. svibnja i Hood je u kratkotrajnoj bici pogođen iz velike udaljenosti na mjesto s najslabijim palubnim oklopom. Eksplozija je zahvatila spremište municije i brod se prelomio i potonuo uz gubitak cjelokupne posade osim trojice preživjelih.
Što bi bilo da je Hood preživio rat? To pitanje si postavljaju članovi udruge The HMS Hood Association, koja čuva uspomenu na legendarni brod i njegovu posadu. Pretpostavka je da bi bio pretvoren u brod muzej poput krstarice HMS Belfast jer The Mighty Hood to zaslužuje svojom reputacijom koja je trajala dvadeset i jednu godinu. No ima i drugačijih mišljenja - da je Hood previše razvikan zbog svoje konačne sudbine, a da ima bojnih brodova koji su se puno više iskazali u Drugom svjetskom ratu i dosegli veliku ratnu slavu poput HMS Warspite.
Pitanje je ionako akademske naravi jer su Britanci sve svoje bojne jedinice poslije rata razrezali. Takvu sudbinu bi doživio i Hood da je preživio rat, bio moderniziran ili ne. Za jednu pomorsku zemlju i veliku silu poput Ujedinjenog Kraljevstva brod je bio i ostao potrošni materijal.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime15.10.19 6:27

Turska invazija na Cipar 1974. godine

Cipar je otok površine oko 9.250 km2 u krajnjem istočnom dijelu Sredozemnog mora, južno od Turske i zapadno od Sirije, Libanona i Izraela. Po državnopravnom statusu je nezavisna republika, s time da u sjevernom dijelu egzistira međunarodno nepriznata ''Turska republika Cipar''. Oko 80% stanovništva Cipra čine Grci, oko 18% Turci i 2% različite manjine.

Preludij

U Grčkoj je od travnja 1967. na vlasti bio vojni režim koji je svrgnuo kralja Konstandinosa II. i ukinuo političke i građanske slobode, a kasnije i monarhiju. Na čelu vojne hunte bili su brigadni general Stylianos Pattakos i pukovnici Georgios Papadopulos i Nikolaos Makarezos. Huntu su zvali još i pukovnički režim (The Regime of the Colonels, Το καθεστώς των Συνταγματαρχών).

Vođe vojne hunte u Grčkoj - Nikolaos Makarezos, Stylianos Pattakos i Georgios Papadopulos:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 OF1YIYX

Dugogodišnji predsjednik republike Cipar arhiepiskop Makarios III. uspješno je održavao osjetljivu međunacionalnu ravnotežu među stanovništvom grčkog i turskog etničkog porijekla. Međutim, na poticaj vojne hunte iz Atene svrgnut je državnim udarom u srpnju 1974. i na vlast je došao ekstremni grčki nacionalist Nikos Sampson, zagovornik ujedinjenja Cipra s Grčkom.
Vlada turskog premijera Bülenta Ecevita smjesta je reagirala naredbom za vojnu akciju.

Bülent Ecevit:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 E1XU8iI

Turske oružane snage stupile su u akciju samo pet dana nakon puča na Cipru. Vojna operacija dobila je kodni naziv Atilla, a danas je u Turskoj poznata kao Ciparska mirovna operacija (Kıbrıs Barış Harekâtı).
Grčki tek ustoličeni premijer Konstandinos Karamanlis izjavio je da se Grčka neće vojno umiješati u sukob, zbog čega je bio podvrgnut kritici. Ali je postupio ispravno jer su odnos snaga, zemljopisna udaljenost i izgledi za uspjeh bili izrazito nepovoljni.

Vojna akcija

Ujutro 20. srpnja 1974. turske invazione snage iskrcale su se na plaži Pentemilli oko 8 km zapadno od Kyrenie. Slabe i loše opremljene jedinice vojske Cipra koje su se zatekle u blizini nisu uspjele zaustaviti desant.

Pomorski desant turske vojske kod Kyrenie:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 VM2263j

Idućeg dana Turci su izviđanjem otkrili grčki desantni brod Lesvos na putu za luku Paphos, dok je tursko zrakoplovstvo obaviješteno o koncentraciji grčkih ratnih brodova zapadno od Cipra. Ustvari je bila riječ o podvali Grka koji su lažnim radio-signalima označili turske brodove kao grčke. Turski borbeni avioni napali su vlastite razarače Kocatepe, Adatepe i Mareşal Fevzi Çakmak, te sva tri pogodili bombama od 340 kg. Razarač Kocatepe je potonuo uz gubitak 54 člana posade.

Turski razarač Kocatepe:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 S5ITedV

Lovac-bombarder F-100 Super Sabre turskog ratnog zrakoplovstva:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 VEzbqoJ

O ''pothvatu'' turskih pilota izvijestili su i strani mediji:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 DPVRyHh
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime15.10.19 6:30

Do 22. srpnja, kada je Vijeće sigurnosti UN rezolucijom broj 353 naredilo prekid vatre, turske vojne snage zauzele su oko 3% površine Cipra.
Pregovori u Ženevi nisu donijeli rezultat, pa je 14. kolovoza Turska poduzela novu i puno drastičniju vojnu akciju u kojoj su korištene i zračnodesantne trupe. U međuvremenu su kopnene snage dobile značajna pojačanja morskim putem. Unatoč vrlo jakom otporu ciparskih Grka premoćne turske vojne snage zauzele su do 16. kolovoza 40% teritorija Cipra, uključivo i glavni grad Nikoziju.

Turski padobranci na Cipru:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 GsmYL0d

Turski tenk M-47 Patton u Nikoziji:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 1C1BgJ9

U Velikoj Britaniji nisu bili oduševljeni vojnom akcijom Turske:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Ou842NI

Grafički pregled najvažnijih vojnih operacija na Cipru:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 2Ca2KEQ

Epilog

Šok zbog turske invazije Cipra doveo je do pada grčke vojne hunte 23. srpnja 1974. Iduće godine pripadnici hunte izvedeni su pred sud, a proces je nazvan ''grčkim Nürnbergom''. Četvorica glavnih vođa - Pattakos, Papadopoulos, Makarezos i Ioannidis - proglašeni su krivima za veleizdaju i izrečene su im smrtne kazne, koje je premijer Karamanlis zamijenio doživotnim zatvorom.

Pripadnici vojne hunte pred sudom u Ateni:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 UNYmt6y

Suprotno, turskom premijeru Bülentu Ecevitu ogromno je narasla popularnost u zemlji pa je niz godina bio jedan od najistaknutijih turskih političara.
U ratu 1974. Turci su zaposjeli 40% ciparskog teritorija, uključivo i najplodniji dio - dolinu Mesaorije. Invazija Cipra samo je produbila višedecenijsku krizu međunacionalnih odnosa te su se tokom rata dogodila brojna zlodjela prema civilnom stanovništvu. Oko 150.000 stanovnika grčkog porijekla napustilo je sjeverni dio otoka, a oko 60.000 Turaka južni dio. Linija razdvajanja nakon primirja u kolovozu 1974. postala je tampon-zonom pod nadzorom UN i naziva se Zelenom linijom (Green Line).

Podjela Cipra, grafički prikaz:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 1oyY2uM

Ciparski Turci su 15. studenog 1983. proglasili nezavisnu Tursku republiku Sjeverni Cipar (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), koju priznaje samo Turska. Od 1974. do danas vode se beskrajni pregovori posredovanjem UN, donose se rezolucije, provode referendumi i nude planovi o (kon)federalizaciji Cipra, ali bez rezultata.
U turskoj invaziji Cipra 1974. nisu vođeni nikakvi sukobi na moru, ali se pomorska sila i kontrola mora i priobalja - uz apsolutnu premoć u zraku - pokazala presudnom za uspjeh vojne operacije.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime16.10.19 8:16

Pomorske operacije u Zaljevskom ratu (Gulf War) 1991.

O Zaljevskom ratu (Gulf War) je već ponešto pisano na forumu, pa za ovu priliku samo kratak uvod. Povod ratu je bila iračka invazija i okupacija Kuwaita 2. kolovoza 1990. godine. Unatoč međunarodnoj osudi i rezolucijama UN kojima se Irak poziva na povlačenje režim Saddama Husseina je odbio napustiti Kuwait i anektirao ga je kao svoju provinciju.
Već 7. kolovoza USA su započele operaciju pod nazivom Desert Shield (pustinjski štit) - raspoređivanje pomorskih, zračnih i kopnenih snaga u Saudijskoj Arabiji i okolnim arapskim zemljama, te u Perzijskom zaljevu i Crvenom moru, a međunarodnoj koaliciji pridružile su se Argentina, Australija, Bahrein, Bangladeš, Belgija, Čehoslovačka, Danska, Egipat, Francuska, Grčka, Italija, Južna Koreja, Kanada, Kuwait, Mađarska, Maroko, Niger, Nizozemska, Norveška, Novi Zeland, Oman, Pakistan, Poljska, Qatar, Saudijska Arabija, Senegal, Sirija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Velika Britanija. Kontingenti su brojali od 50 prupadnika vojnog osoblja (Mađarska) do 54.000 (Velika Britanija).
Neke zemlje dale su određeni broj ratnih i/ili pomoćnih brodova.

Zemljopisni prikaz bojišta s pregledom rasporeda snaga i glavnih operacija:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 IfIWpnv

Pomorske snage zemalja Koalicije bile su objedinjene u okviru United States Naval Forces Central Command (NAVCENT) pod zapovjedništvom viceadmirala Stanleya Arthura. Bila je to najveća koncentracija pomorske sile nakon Drugog svjetskog rata.

Admiral Stanley Arthur:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 GkGvEo1

Pomorske snage USA

- PERSIAN GULF SQUADRON - zapovjedni brod USS Blue Ridge, bojni brodovi USS Missouri i USS Wisconsin, krstarice USS England i USS Horne, razarač USS David Ray, Fregate USS Bradley, USS Reid, USS Barbey, USS Vandegrift, USS Taylor, USS Rentz i USS Jarrett, minolovci USS Adroit, USS Leader, USS Avenger i USS Impervious

Zapovjedni brod USS Blue Ridge:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Ps8d8Tl

Bojni brod USS Wisconsin, u prvom planu bespilotna izviđačka letjelica Pioneer:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 ExJoXje

- PERSIAN GULF AMPHIBIOUS GROUP - nosač helikoptera USS Inchon, desantni brodovi USS Nashville, USS Whitbey Island, USS Newport i USS Fairfax County, 5. marinska ekspedicijska brigada (5th Marine Expeditionary Brigade)

Desantni brod-dok USS Whitbey Island:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 0veOSxx

- CARRIER GROUP SARATOGA - nosač aviona USS Saratoga, krstarica USS Phillipine Sea, razarači USS Sampson i USS Spruance, fregate USS Montgomery i USS Hart
- CARRIER GROUP KENNEDY - nosač aviona USS John F. Kennedy, krstarice USS Gates, USS San Jacinto i USS Mississippi, razarač USS Moosbrugger, fregata USS Roberts,
- CARRIER GROUP MIDWAY - nosač aviona USS Midway, krstarice USS Bunker Hill i USS Mobile Bay, razarači USS Hewitt i USS Oldendorf, fregate USS Curtiss i USS Rodney Davis

Nosač aviona USS Midway:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 4k5aRb3

- CARRIER GROUP ROOSEVELT - nosač aviona USS Theodore Roosevelt, krstarice USS Leyte Gulf i USS Richmond K. Turner, razarač USS Caron, fregate USS Hawes i USS Vreeland
- CARRIER GROUP AMERICA - nosač aviona USS America, krstarice USS Normandy i USS Virginia, razarači USS Preeble i USS William V. Pratt, fregata USS Hakleyburton
- CARRIER GROUP RANGER - nosač aviona USS Ranger, krstarice USS Valley Forge i USS Princeton, razarači USS Will i USS Foster, fregata USS Hammond

Krstarica USS Virginia:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 MdjbaF0

Krstarica USS Princeton:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 V20Z7cX

Svaka borbena skupina nosača aviona imala je u svojem sastavu i logističke brodove - tankere i brodove za prijevoz i dostavu municije.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime16.10.19 8:21

Pomorske snage ostalih zemalja Koalicije

- VELIKA BRITANIJA (Royal Navy) - razarači HMS York i HMS Gloucester, fregate HMS Jupiter i HMS Battleaxe, minolovci HMS Cattisock, HMS Hurworth i HMS Atherstone, bolnički brod RFA Argus, logistički brod Samo Miguel iz sastava ratne mornarice Portugala (Marina Portuguesa)

Nosač helikoptera RFA Argus korišten je kao bolnički brod:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 WwSlX9V

- KANADA (Royal Canadian Navy) - razarači HMCS Athabaskan i HMCS Terra Nova

Razarač HMCS Athabaskan:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 E4ud7eW

- FRANCUSKA (Marine nationale) - fregate Protet, Commandant Ducing, Montcalm i Dupleix
- BELGIJA (Composante marine) - fregata Windelaar, minolovci Iris i Myosotis
- NIZOZEMSKA (Koninklijke Marine) - fregate Witte de With i Pieter Florisz
- ITALIJA (Marina Militare) - fregate Orsa, Libeccio i Zeffiro, korvete Sfinge i Minerva
- ŠPANJOLSKA (Real Armada Española) - fregata Numancia, korvete Diana i Infante Cristina
- GRČKA (Polemikó Naftikó) - fregata Elli
- AUSTRALIJA (Royal Australian Navy) - razarač HMAS Brisbane, fregata HMAS Sydney

Razarač HMAS Brisbane:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Qxa1Yoq

Većina zemalja pridružila je svojim plovnim sastavima i logističke brodove.

Kratkotrajni rat i uništenje iračke mornarice

Odnos pomorskih snaga je bio upravo groteskan - ratna mornarica Iraka je od ofanzivnog oružja imala samo 9 raketnih čamaca sovjetskog tipa Osa, naoružanih sa po 4 projektila brod-brod SS-N-2 Styx. Brodovi su bili slabo održavani i upitno je koliko bi bili operativno sposobni. Također je raspolagala manjim brojem patrolnih brodova i s 6 desantnih brodova.
Irak je također raspolagao s oko 50 projektila kopno-more kineske proizvodnje CSSC-3 Silkworm efikasnog dometa do 50 nm. Baterije CSSC-3 su bile locirane na dva mjesta - al Faw u Iraku i Ras al-Qulayah u Kuwaitu.

Raketni čamac tipa Osa I:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 XGsS15c

Projektil obala-more CSSC-3 Silkworm:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 SKP4Gq9

U Kuwaitu su Iračani zapljenili 6 raketnih topovnjača tipa Lürssen FPB-57 i Lürssen TNC-45 naoružanih raketnim projektilima brod-brod tipa MM-38 Exocet. Smatra se da su uspjeli jednu dovesti u operativni status, no zbog nepoznavanja broda i oružanih sustava ovo plovilo nije došlo do izražaja.
Iračka ratna mornarica je također raspolagala sa 7 helikoptera Super Frelon, od kojih su vjerojatno 4 bila operativna. Ovi helikopteri su bili osposobljeni za nošenje projektila zrak-brod AM-39 Exocet i pokazali su se djelomično uspješnim protiv trgovačkih konvoja u ratu s Iranom.

Helikopter Aérospatiale SA 321 Super Frelon:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 8Fli09Q

Ukupno uzevši iračke pomorske snage bile su ograničeno sposobne za obranu obale, koja je dodatno zaštićena morskim minama.
Pomorske snage Koalicije imale su dvije glavne zadaće: sudjelovanje u pripremnoj kampanji bombardiranja vojnih i strategijskih ciljeva u Iraku i Kuwaitu, te demonstracija sile i osiguravanje pomorske prevlasti u Perzijskom zaljevu. Ratne operacije započele su 17. siječnja 1991. bombardiranjem iz zraka i krstarećim projektilima sa ratnih brodova. U zračnoj kampanji sudjelovali su i avioni sa nosača US Navy.

Mornarički lovac-bombarder McDonnell Douglas F/A-18 Hornet:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 JgHF1OD

Prva pomorska jedinica koja je borbeno djelovala u Zaljevskom ratu bila je krstarica San Jacinto, koja je 17. siječnja lansirala salvu krstarećih projektila AGM-109 Tomahawk na kopnene ciljeve. Ukupno je ratna mornarica tokom rata lansirala 288 Tomahawka od čega 276 sa površinskih brodova i 12 sa podmornica.

Lansiranje projektila AGM-109 Tomahawk sa bojnog broda USS Missouri:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 BGMKrJ8

Pomorske operacije započele su 18. siječnja 1991. kada su avioni sa nosača Ranger i Midway potopili dva iračka raketna čamca i jedan brod za opskrbu naoružanih naftnih platformi. Persian Gulf Amphibious Group odigrala je pasivnu ulogu potencijalne prijetnje pomorskog desanta, što je primoralo Iračane da koncentriraju veliki dio kopnenih trupa za obranu obale čime im je skrenuta pozornost sa glavnog smjera kopnenog napada.
Zabilježen je jedan pokušaj Iračana da izvedu taktički pomorski desant, a zbio se za vrijeme bitke za Khafji (29. siječnja - 1. veljače 1991.) kada je iračka mornarica kanila iskrcati manji kontingent kopnenih snaga na obalu Saudijske Arabije čime bi se odsjekle koalicijske snage u području Khafjia. Taj pokušaj su spriječili brodovi Royal Navy koji su potopili sva iračka plovila.
U ratu je zabilježena i jedna borbena upotreba projektila CSSC-3 Silkworm. Dne 25. veljače 1991. iračka obalna baterija lansirala je dva projektila na bojni brod Missouri u pratnji razarača Gloucester i fregate Jarrett. Jedan projektil je srušen raketom Sea Dart sa Gloucestera, a drugi je skrenut mamcima i promašio cilj te pao u more. Pri tome se zbio zanimljiv incident - brzometni top Vulcan Phalanx sa fregate Jarrett pucao je na mamac (chaff) lansiran sa bojnog broda i pogodio nadgrađe Missourija pri čemu je jedan mornar lakše ranjen.
Bojni brodovi Missouri i Wisconsin davali su uspješnu artiljerijsku podršku na primorskom krilu ratišta, gađajući topovima 406 mm koncentracije iračkih trupa koje su otkrivale bespilotne izviđačke letjelice i prenosile podatke u realnom vremenu.
U ratu je uništeno 19 brodova iračke ratne mornarice i oštećeno još 6, čime je ona de facto prestala postojati.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime11.11.19 12:53

Zaboravljena ratna epizoda - Rodos i Dodekanez 1943.

Otok Rodos i otočna skupina Dodekanez bili su od 1912. godine pod okupacijom Italije, a u vrijeme fašističke vladavine formalno su anektirani kao Possedimenti Italiani dell'Egeo.

Rodos i Dodekanez:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Yxoaiik

Nakon savezničkih pobjeda u Sjevernoj Africi i na Siciliji britanski premijer Winston Churchill zatražio je da se, usporedno s napadom na Italiju, zauzmu talijanski posjedi Rodos i Dodekanez. Churchill je isticao ključne prednosti takvog pothvata - uvlačenje Turske u rat na strani Saveznika, otvaranje pomorskog puta kroz Dardanele za bržu i sigurniju dostavu savezničke pomoći SSSR-u te ugrožavanje ''mekog trbuha'' Osovine na Balkanu. Apelirao je na predsjednika USA Franklina Roosevelta i glavnog savezničkog zapovjednika generala Dwighta Eisenhowera da podrže takvu operaciju, međutim su oni odlučno odbili izdvojiti i najmanji dio kopnenih, pomorskih i zračnih snaga za planirani desant na Italiju kod Salerna.

Winston Churchill:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 LaGCNqq

Obostrane pripreme, planovi i snage

Unatoč protivljenju Amerikanaca Churchill je inzistirao na zauzimanju Rodosa i Dodekaneza, računajući na suradnju tamošnjih talijanskih trupa koje su većinom prešle na stranu Saveznika odnosno nove vlade maršala Pietra Badoglia.
Glavni zapovjednik savezničkih snaga na Srednjem istoku (Commander in Chief Middle East) general Henry Maitland Wilson, kome je zapalo u udio pripremiti zauzimanje Rodosa i Dodekaneza, nije imao na raspolaganju odgovarajuće snage. Naročito je nedostajalo uvježbane i dobro opremljene pješadije. Stoga su ključnu ulogu imale formacije prikupljene na brzinu sa svih strana - 234. pješadijska brigada (234th Infantry Brigade) sa Malte i jedinice namijenjene specijalnim operacijama poput SAS-a (Special Air Service), SBS-a (Special Boat Squadron), LRDG (Long Range Desert Group), Skvadrona za rušenje (No. 1 Demolition Squadron) i Specijalne grupe za ispitivanje (Special Interrogation Group). Sve ove specijalne formacije bile su organizirane i uvježbane za operacije tipa ''udari i bježi'' (hit and run), a ne za dugotrajne borbe u držanju zauzetog teritorija.
Ništa bolje nije bilo ni sa zaštitom iz zraka. Najbliže britanske zračne baze bile su udaljene preko 300 milja što je značilo da je bojište izvan operativnog dometa lovaca Spitfire. Britanci su pokušali od Amerikanaca izmamiti određeni broj lovaca dugog dometa P-38 Lightning, ali bez uspjeha. To je značilo da će njemačka Luftwaffe imati lokalnu zračnu premoć i da će se britanske pomorske snage suočiti sa sličnom situacijom kao pri evakuaciji Grčke i Krete dvije godine ranije.
Talijanske snage na Rodosu činilo je oko 37.000 vojnika, na otoku Kos oko 3.500 i na otoku Leros oko 8.500 (većinom osoblje ratne mornarice). Određeni broj Talijana nalazio se u garnizonima na drugim otocima. Trupe su bile slabo opremljene i niskog morala. Svim talijanskim snagama na Rodosu i Dodekanezu zapovijedao je admiral Inigo Campioni kao guverner talijanskog Egeja (Governatore del Isole italiane dell'Egeo).

Admiral Inigo Campioni:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 WHa18Wa

Glavnina snaga njemačke Grupe armija E bila je raspoređena na grčkom kopnu. U ljeto 1943., predviđajući mogućnost da Italija napusti tabor Osovine, zapovjednik Grupe armija E general Alexander Löhr brzo je rasporedio dio snaga na otoke, a najveća jedinica je bila jurišna divizija ''Rodos'' (Sturm-division Rhodos) s oko 7.500 vojnika pod zapovjedništvom generala Ulricha Kleemanna. Nijemci su mogli računati i na oko 10.000 Talijana koji su ostali lojalni Mussolinijevom režimu, a predvodio ih je general Mario Soldarelli.

General Alexander Löhr:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Qj97J2v

Talijanski garnizon na otoku Kastelorizo predao se 8. rujna britanskoj izviđačkoj skupini i Britanci su na otok odmah dopremili pojačanja morskim putem. Idućeg dana spustila se padobranima na Rodos mala britanska skupina pregovarača koju je predvodio lord George Jellicoe, koja je pokušala nagovoriti admirala Campionija da sa svojim trupama prijeđe na stranu Saveznika. Dok je Campioni razmišljao i oklijevao Nijemci su brzom akcijom razoružali talijanski garnizon koji je kapitulirao 11. rujna.

Operacija Accolade i njemački odgovor

Iako su ostali bez najvažnijeg potencijalnog uporišta - Rodosa - Britanci su nastavili s ofenzivnom operacijom koju su nazvali Accolade i u razdoblju od 10. do 17. rujna iskrcali su svoje trupe na otoke Kos, Kalymnos, Samos, Leros, Symi i Astypalaia. Na otoku Kos dočekani su dobrodošlicom lokalnih talijanskih trupa i zaposjeli su tamošnji aerodrom, na koji je prebačen skvadron lovaca Spitfire i dva lovca Beaufighter.
Njemački odgovor je bio brz i žestok, a glavnu ulogu je imala 22. zračnodesantna divizija (22. Luftlande-Division) sa Krete kojom je zapovijedao general Friedrich-Wilhelm Müller.

Britanski desantni brodovi u operaciji Accolade:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 YJW4HI8

General Friedrich-Wilhelm Müller:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 ACKBQUw
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime11.11.19 12:57

Nijemci su odmah shvatili značaj aerodroma na otoku Kos, jedinog savezničkog zrakoplovnog uporišta u Dodekanezu, stoga su započeli jake zračne napade. Usporedno su dopremili pojačanja sa drugih ratišta, tako da je snaga X. zračnog korpusa (X Fliegerkorps) do kraja rujna narasla na 360 aviona. Dne 3. listopada Nijemci su izveli pomorski i zračni desant na Kos te primorali britansko-talijanske snage na kapitulaciju idućeg dana. Gubitak Kosa je bio fatalan udarac za operaciju Accolade jer su britanske trupe ostale bez zaštite i potpore iz zraka.

Bombarderi Junkers Ju-88 iznad Egeja:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 60zE7wc

Ukrcavanje njemačkih padobranaca u transportne avione na Kreti:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 9jFpSIy

Idući cilj Nijemaca bio je otok Leros. Za njih povoljna oklonost bila je predaja Talijana na otoku Kalymnosu čime je stečena baza za napad na Leros. Napad je prvobitno planiran za 9. listopada, međutim je odložen jer su britanski ratni brodovi 7. listopada uništili konvoj s trupama kod Kosa. Osim nekoliko stotina poginulih vojnika Nijemci su izgubili i većinu desantnih plovila, pa su morali dopremiti nova željeznicom do Grčke. U međuvremenu su bez prestanka napadali Leros iz zraka.
Do početka studenog Nijemci su prikupili 24 desantna broda, koje su razmjestili u uvalama brojnih otoka i zamaskirali. Britanska flota je tražila te brodove da ih uništi, ali uglavnom bez uspjeha.
Njemački napad na Leros uslijedio je 12. studenog iskrcavanjem 2.800 vojnika sa mora i iz zraka.

Bombardiranje Lerosa u jesen 1943.:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Pd6nNVt

Iskrcavanje tenka PzKpfw IV na Leros:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 IlAFuPc

Iako su protivničke snage bile brojnije (3.500 britanskih i 8.300 talijanskih vojnika i mornara prema 2.800 njemačkih) Nijemci su uspjeli učvrstiti mostobran, a zatim presjeći otok u najužem dijelu. Poslije nekoliko dana žestokih borbi, u kojima je odlučujuću ulogu imala njemačka premoć u zraku, britanske i talijanske snage su 16. studenog primorane na predaju.

Brigadir Robert Tilney, zapovjednik britanskih snaga na Lerosu, s njemačkim oficirima nakon kapitulacije:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 V2jLoFZ

Pad Lerosa označio je kraj operacije Accolade, a preostale britanske trupe sa Dodekaneza evakuirane su morskim putem.

Operacije u Egejskom moru

Iako je za operaciju Accolade mogla izdvojiti samo manji dio snaga (glavnina Sredozemne flote je bila orijentirana na ratište u Italiji) britanska ratna mornarica je održala tradiciju pomaganja kopnenoj vojsci i u najnepovoljnijim uvjetima.
Na neki način ponovila se situacija iz bitke za Kretu 1941. godine - Britanci su imali premoć na moru, a Nijemci u zraku. Viceadmiral Werner Lange, njemački zapovjednik Egeja, morao je osigurati transport trupa morskim putem i u povratnoj plovidbi transport ratnih zarobljenika, dok su Britanci nastojali te transporte uništiti. To je dovelo i do velikih tragedija. Primjerice, 23. rujna razarač HMS Eclipse potopio je parobrod Gaetano Donizetti koji je prevozio 1.600 talijanskih ratnih zarobljenika, pri čemu je stradala kompletna posada i svi zarobljenici. Slična tragedija se dogodila 19. listopada kada su bombarderi B-25 i Beaufighter potopili teretni brod Sinfra, pri čemu je stradalo oko 2.000 talijanskih ratnih zarobljenika, njemačkih stražara i članova posade.

Gaetano Donizetti:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 CB1LwmF

Gubitke su trpjeli i Britanci, pri čemu je glavnu ulogu imalo njemačko ratno zrakoplovstvo. Između ostalog teško je oštećena krstarica HMS Carlisle koja je dotegljena u Aleksandriju, otpisana kao borbena jedinica i pretvorena u hulk (plutajući trup za pomoćne namjene).
Posljednja zadaća britanske flote bila je evakuacija preostalih trupa sa dodekaneskih otoka, što je izvođeno noću zbog njemačke premoći u zraku. Do 22. studenog Nijemci su zavladali čitavim Dodekanezom.

Epilog

Operacija Accolade je završila totalnim fijaskom snaga Britanske imperije i jednim od njihovih najbolnijih poraza u ratu. To je ujedno bila posljednja značajnja pobjeda Nijemaca u Drugom svjetskom ratu. Britanci su izgubili 4.800 ljudi, 6 razarača, 10 manjih brodova, 3 podmornice i 113 aviona, dok su im 4 krstarice, 4 razarača i 4 podmornice oštećeni. Gubici Talijana iznosili su 5.350 ljudi. Uzroci neuspjeha su prije svega u nedovoljnim angažiranim snagama i nedostatku potpore iz zraka, a zatim u izostanku suradnje Amerikanaca i oklijevanju admirala Campionija, te u agresivnoj reakciji Nijemaca.
Admiral Campioni je završio u zarobljeničkom logoru u Poljskoj da bi početkom 1944. bio prebačen u sjevernu Italiju, u područje pod nadzorom talijanske fašističke vlade (Repubblica Sociale Italiana). Budući da je odbio nagovaranja da se pridruži Mussolinijevom režimu i izjavljivao je da priznaje samo legitimnu vlast kraljevine Italije proglašen je za veleizdajnika i strijeljan u Parmi 24. svibnja 1944. Müller je pak poslije rata izručen Grčkoj i izveden pred sud zbog ratnih zločina na Kreti (zbog kojih je dobio nadimak ''Mesar Krete'', The Butcher of Crete), osuđen na smrt i pogubljen 20. svibnja 1947.
Njemački gubici iznosili su oko 1.200 ljudi, 35.000 tona brodskog prostora i 15 manjih desantnih brodova i trajekata. Ipak je njemačka okupacija grčkih otoka donijela i neku korist Saveznicima - vezala je 60.000 njemačkih vojnika koji su mogli biti korisniji na drugim ratištima.
Neuspjeh operacije Accolade izravno je utjecao na držanje Turske, koja je odbila ući u rat na strani Saveznika i ostala je neutralna do kraja rata.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime13.11.19 7:19

Pomorski sukobi u Solomonovom moru 1943.

Godina 1943. nije na Pacifiku donijela velike i spektakularne pomorske bitke poput onih u 1942. i 1944. godini. Japan se tek pokušavao oporaviti od gubitaka u pomorskim bitkama kod Midwaya i u području Guadalcanala, dok su Amerikanci prikupljali svježe snage za odlučujuće operacije na ovom ratištu. U 1943. godini se po prvi put osjetila golema industrijska moć USA pa su u Pacifičku flotu učestalo dolazili novi nosači aviona, bojni brodovi, krstarice, razarači i druge pomorske jedinice.
Ratne operacije većeg intenziteta nastavljene su kroz 1943. godinu u južnom Pacifiku, u području Nove Gvineje, Solomonovog mora i Bizmarkovog mora. Nakon napuštanja Guadalcanala od strane japanskih trupa 7. veljače 1943. Amerikanci su pretvorili aerodrom Henderson Field i operacijsku pomorsku bazu na otoku Tulagi u glavna uporišta za dalje napredovanje duž Solomonovog otočja prema Rabaulu na otoku New Britain.

Operacija Cartwheel

U veljači 1943. savezničko vrhovno zapovjedništvo je utvrdilo plan dvostrukog napredovanja u smjeru Rabaula nazvan operacija Cartwheel. Sa zapada će ofenzivu poduzeti snage Jugozapadnog Pacifika (Southwest Pacific Area - SWPA) pod općim zapovjedništvom američkog generala Douglasa McArthura, koje će napredovati preko Nove Gvineje i zapadnog dijela otoka New Britain. Sa jugoistoka, preko Solomonovog otočja, napredovati će snage Južnopacifičkog područja (South Pacific Area - SOPAC) pod općim zapovjedništvom viceadmirala Williama Halseya.
Savezničko napredovanje odvijalo se u više faza i samostalnih operacija - napad na otoke New Georgia, Rendova i Arundel 30. lipnja 1943. (operacija Toenails), napad na otok Vella Lavella 15. kolovoza, napad na Lae na Novoj Gvineji 5. rujna (operacija Postern), napad na otočje Treasury 27. listopada (operacija Goodtime), napad na otok Choiseul 28. listopada (operacija Blissful), napad na otok Bouganville 1. studenog (operacija Cherryblossom) te napadi na Arawe i rt Gloucester na otoku New Britain 15. i 28. prosinca 1943. (operacija Dexterity). Operacija Cartwheel je kulminirala desantom 1, marinske divizije USA 28. prosinca 1943. kod rta Gloucester na krajnjem jugozapadu otoka New Britain. Saveznici su zauzeli gotovo cijeli otok i odmah uspostavili zračne baze, ali nikada nisu napali Rabaul sa kopna. U bazi je bilo 110.000 japanskih vojnika koji su bili iznimno dobro utvrđeni, stoga je Rabaul poput Truka i nekih drugih uporišta neutraliziran napadima iz zraka i blokadom sa mora te se japanska posada predala nakon kapitulacije Japana 1945. godine.

Solomonovo more i prikaz napredovanja Saveznika:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 IJdD6NO

Marinci 1. marinske divizije kod rta Gloucester:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 4pZ3QEf

Japanske kopnene snage na Solomonovom otočju bile su u sastavu 8. armije (Dai-hachi hōmen gun) pod zapovjedništvom generala Hitoshi Imamure sa sjedištem u Rabaulu, a pomorske snage u sastavu Jugoistočne flote (Nantō Hōmen Kantai) pod zapovjedništvom viceadmirala Jinichi Kusake.

Hitoshi Imamura:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 C8B2HOi

Nakon čišćenja Guadalcanala od japanskih trupa Amerikanci su 21. veljače 1943. zaposjeli bez otpora susjedno otočje Russel, na kojem su odmah izgradili aerodrom radi zračne potpore za planirani napad na New Georgiu, Rendovu i Arundel. To je označilo početak pomorske, kopnene i zračne ofenzive protiv japanskih položaja na Solomonovom otočju. U okviru te kampanje zbilo se i nekoliko većih pomorskih sukoba koji će ovdje biti ukratko opisani.

Prolaz Blackett i zaljev Kula

Prvi značajniji sukob poznat je kao BITKA U PROLAZU BLACKETT. Noću 5. ožujka 1943. japanski razarači Murasame i Minegumo iskrcali su zalihe za japanski garnizon u mjestu Vila na otoku Kolombangara. Na povratku, u prolazu Blackett između otoka Arundel i Kolombangara presrela ih je američka 68. operativna eskadra (Task Force 68) pod zapovjedništvom kontraadmirala Aarona Merilla s lakim krstaricama USS Monpelier, USS Cleveland i USS Denver, te razaračima USS Conway, USS Cony i USS Waller, koja je upravo završila bombardiranje japanskih položaja u Vili.

Aaron Merill (na slici lijevo):

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 9IberBi

Krstarica USS Denver:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 LwrbOj8

U kratkoj borbi oba japanska razarača su potopljena uz 326 poginulih članova posada. Amerikanci nisu imali gubitaka.
Do iduće pomorske bitke došlo je u ZALJEVU KULA 6. srpnja 1943. nakon američkog desanta na otok Rendovu. Japanci su odmah uputili pojačanja od 2.600 vojnika u Vilu na otoku Kolombangara. Trupe su bile ukrcane na 10 razarača pod zapovjedništvom kontraadmirala Terua Akiyame. U ranim noćnim satima 6. srpnja japanske brodove je u zaljevu Kula presrela američka taktička grupa 36.1 (Task group 36.1.) pod zapovjedništvom kontraadmirala Waldena Ainswortha s lakim krstaricama USS Honolulu, USS St. Louis i USS Helena te 4 razarača.

Walden Ainsworth:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 3ZLgQWk

U obostranoj razmjeni paljbe koja je trajala dvadesetak minuta Japanci su izgubili razarače Izuki i Nagatsuki, pri čemu su poginula 324 člana posada - među njima i admiral Akiyama. Na američkoj strani potopljena je torpedima krstarica Helena, veteran iz pomorskih bitaka kod rta Esperance i Guadalcanala, uz gubitak 168 članova posade. Japanski razarači uspjeli su iskrcati samo 850 vojnika.

Krstarice USS Helena i USS St. Louis za vrijeme bitke u zaljevu Kula, snimka sa krstarice USS Honolulu:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 V7z3QAH
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime13.11.19 7:24

Krstarica USS Helena:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 ORRxZzE

Kolombangara

Japanski kontraadmiral Shunji Izaki vodio je ''Tokyo Express'' s lakom krstaricom Jintsu, 5 razarača i 4 razarača preuređenih za transport trupa s 1.200 vojnika radi pojačanja japanskog garnizona Vila na otoku Kolombangara.

Shunji Izaki:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 NJAvZrM

Krstarica Jintsu:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 TLR7NrM

Istodobno je saveznička eskadra pod zapovjedništvom kontraadmirala Waldena Ainswortha s lakim krstaricama USS Honolulu, USS St. Louis i HMNZS Leander te 9 razarača štitila iskrcavanje na otoku New Georgia, a ujedno je imala zadaću napasti ''Tokyio Express'' ako se pojavi u ovim vodama. Eskadra admirala Ainswortha napala je japanske brodove iza ponoći 13. srpnja. Amerikanci su koncentrirali paljbu na krstaricu Jintsu koja je potopljena topovima i torpedima uz gubitak gotovo čitave posade, uključivo admirala Izakija. Ali su i sve tri savezničke krstarice teško oštećene torpedima dok je razarač USS Gwin potopljen. Na japanskoj strani poginula su 482 člana posada, a na američkoj 89.
Pomorska bitka kod KOLOMBANGARE smatra se taktičkom pobjedom Japanaca jer su uspjeli iskrcati svih 1.200 vojnika u Vilu. Međutim, ta pobjeda je bila Pirova i kao što je rekao američki pomorski povjesničar Samuel Morrison – ''niz takvih pobjeda vodio je u poraz (a string of such victories added up to defeat)''.

Zaljev Vella i Horaniu

Noću 6. na 7. kolovoza razarači USS Dunlap, USS Craven, USS Maury, USS Lang, USS Sterett i USS Stack pod zapovjedništvom kapetana bojnog broda Fredericka Moosborgera presreli su japanske razarače Hagikaze, Arashi, Shigure i Kawakaze koji su prevozili 950 vojnika i opskrbu u Vilu na otoku Kolombangara, što je dovelo do bitke u ZALJEVU VELLA. Američki razarači su iskoristili radarsku sjenu otoka i torpedima potopili 3 japanska razarača uz gubitak od 1.210 članova posada i vojnika. Amerikanci nisu imali gubitaka.

Razarač USS Craven:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 NwaHjMg

Nakon poraza na otoku New Georgia Japanci su odlučili evakuirati svoje garnizone iz središnjih Solomonovih otoka. Sa otoka Vella Lavella trupe su evakuirane baržama i pomoćnim brodovima iz luke HORANIU 17. kolovoza 1943., uz pratnju razarača Sazanami, Hamakaze, Isokaze i Shigure pod zapovjedništvom kontraadmirala Matsuija Ijuina. Noću 17. na 18. kolovoza konvoj je napadnut od američkih razarača USS Nicholas, USS O'Bannon, USS Taylor i USS Chevalier pod zapovjedništvom kapetana bojnog broda Thomasa Ryana. U obostranoj razmjeni torpednih napada i topovske paljbe sa velike udaljenosti Japancima su lakše oštećena dva razarača dok Amerikanci nisu imali gubitaka. Japanci su uspješno evakuirali 9.000 vojnika.

Razarači USS O'Bannon, USS Chevalier i USS Taylor:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 7KubhhG

Vella Lavella i rt St. George

Do jeseni 1943. Japanci su evakuirali većinu vojnika iz područja srednjih Solomonovih otoka. Za evakuaciju preostalih 600 vojnika sa otoka Vella Lavella upućeni su 9. listopada razarači Fumizuki, Matsukaze, Yunagi, Akigumo, Isokaze, Kazagumo, Yugumo, Shigure i Samidare pod zapovjedništvom kontraadmirala Ijūin Matsujia. U istim vodama nalazili su se i razarači USS Selfridge, USS Chevalier, USS O'Bannon, USS Ralph Talbot, USS Taylor i USS La Valette pod zapovjedništvom kapetana bojnog broda Franka Walkera.
Uslijedio je sukob poznat kao bitka kod VELLA LAVELLE u kojoj su Japanci odnijeli taktičkiu pobjedu - na američkoj strani potopljen je razarač Chevalier dok su Selfridge i O'Bannon teško oštećeni, a japanska strana je izgubila razarač Yugumo. Japanci su imali 138 poginulih članova posada, a Amerikanci 64 poginula i 36 nestalih.
Posljednji sukob površinsklih ratnih brodova u vrijeme kampanje u Solomonovom moru zbio se 25. studenog 1943. kod rta ST. GEORGE na južnoj strani otoka New Ireland.
Nakon iskrcavanja američkih trupa na otok Bouganville Japanci su uputili 900 vojnika kao pojačanje garnizonu na obližnjem otoku Buka. Vojnici su bili ukrcane na razarače preuređene za transport trupa Amagiri, Yugiri i Uzuki, a štitili su ih razarači Onami i Makinami pod zapovjedništvom kapetana bojnog broda Kyoto Kagawe.

Razarač Amagiri:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 H4wr2mE

Amerikanci su saznali za japanske planove i uputili razarače USS Charles Ausburne, USS Claxton, USS Dyson, USS Converse i USS Spence da presretnu i unište japanske brodove. Skupinom je zapovijedao kapetan bojnog broda Arleigh Burke.

Arleigh Burke:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 SMX4cp1

Japanski razarači su uspjeli iskrcati vojnike i ukrcati oko 900 ljudi mornaričkog osoblja u namjeri njihove evakuacije. Na povratku su naišli na zasjedu američkih razarača koji su se neprimjetno približili zahvaljujući radarskom uređaju i lansirali torpeda, te otvorili topovsku paljbu. Onami i Makinami su odmah potopljeni, dok su se razarači-transporteri raspršili i pokušali pobjeći. Kapetan Burke je krenuo u progon i potopio Yuguri, dok su se preostala dva razarača uspjela povući. Japanci su izgubili 647 poginulih, dok Amerikanci nisu imali gubitaka.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime14.12.19 12:49

Britanske teške krstarice klase County

Washingtonski ugovor o ograničenju pomorskog naoružanja iz 1922. godine definirao je krstaricu kao ratni brod standardne istisnine do 10.000 tona s topovima kalibra do 8 palaca (203 mm). Krstarice s topovima kalibra do 155 mm definirane su kao lake, a s topovima kalibra preko 155 mm kao teške. Pomorske velesile odmah su pristupile izgradnji takozvanih ''washingtonskih'' ili ''ugovornih'' krstarica (treaty cruisers). Tako su USA uvrstile u flotu seriju teških krstarica klasa Pensacola, Northampton, Portland, New Orleans i Wichita, Japan klasa Aoba, Myōkō i Takao, Italija klasa Trento i Zara, a Francuska klasa Duquesne, Suffren i Algérie. Vlastite teške krstarice izgradio je i SSSR (koji nije bio potpisnik Washingtonskog ugovora), a riječ je o klasi Kirov s topovima kalibra 180 mm.
Teške krstarice ''washingtonskog'' tipa gradila je i Velika Britanija, koja je u razdoblju od 1927. do 1930. godine uvrstila u flotu 11 krstarica klase County. Brodovi su građeni u tri podklase koje su se međusobno neznatno razlikovale, a imena su dobili po grofovijama.
Krstarice klase County (podaci su za podklasu Kent) imale su standardnu istisninu od 10.400 tona i punu istisninu od 14.150 tona. Vršna brzina je bila 32 čvora, a glavno naoružanje 8 topova BL 8-inch Mk VIII kalibra 203 mm. Pomoćno naoružanje činilo je 4-8 topova QF 4 inch Mk V kalibra 102 mm, 8-16 PZO topova QF 2-pounder kalibra 40 mm, 8 mitraljeza Vickers .50 kalibra 12,7 mm i 8 torpednih cijevi kalibra 533 mm. Debljina oklopnog pojasa iznosila je 114 mm, oklopa palube 32-64 mm i oklopa topovskih kula 25 mm.

Krstarica klase County u dvije projekcije:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 XLXkLBs

Topovi BL 8-inch Mk VIII kalibra 203 mm:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 CGg2LlI

Podklasa Kent

HMS BERWICK u flotu je uvrštena 12. srpnja 1927. godine. U Drugom svjetskom ratu djelovala je na Atlantiku i između ostalog sudjelovala je u Norveškoj operaciji i okupaciji Islanda. U pomorskoj bici kod rta Teulada 7. studenog 1940. oštećena je pogocima dvije granate 203 mm sa talijanskih krstarica. Dne 25. prosinca iste godine oštećena je u sukobu s njemačkom krstaricom Admiral Hipper. Nakon popravka sudjelovala je u pratnji arktičkih konvoja za Murmansk i Arhangelsk. Iz flotne liste je izbrisana 1946. godine i razrezana.

HMS CUMBERLAND uvrštena je u flotu 23. veljače 1928. Na početku II. S.R. bila je u sastavu Force G u južnom Atlantiku i u vrijeme bitke s njemačkim džepnim bojnim brodom Admiral graf Spee nalazila se u Port Stanleyu na popravku. Kasnije je sudjelovala iz baze Simonstown u progonu njemačkih rejdera, a 1941.-1943. pratila je arktičke konvoje za SSSR. Do kraja rata djelovala je u sastavu Far East Fleet protiv Japana. Poslije rata je bila trenažni brod. Iz flotne liste izbrisana je 1956. godine i razrezana.

HMS SUFFOLK u flotu je uvrštena 31. svibnja 1928. U II. S.R. sudjelovala je u Norveškoj operaciji gdje je oštećena bombama iz njemačkih aviona. Nakon popravka djelovala je na Arktiku, a 23. svibnja 1941. prva je otkrila i kasnije slijedila njemački bojni brod Bismarck. Nakon remonta upućena je na Daleki Istok gdje je djelovala do kraja rata. Iz flotne liste je izbrisana 1948. i razrezana.

HMS KENT u flotu je uvrštena 25. lipnja 1928. Na početku II. S.R. djelovala je u Indijskom oceanu, a 1940. je premještena u Meditteranean Fleet gdje je oštećena torpedom iz talijanskog aviona. Nakon popravka ko0ji je trajao godinu dana sudjelovala je u pratnji arktičkih konvoja za SSSR i napadima na njemački obalni promet. Iz flotne liste je izbrisana 1948. i razrezana.

HMS Kent:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 LUzMDcT

HMS CORNWALL u flotu je uvrštena 8. svibnja 1928. Na početku II. S.R. djelovala je u Indijskom oceanu i južnom Atlantiku, gdje je sudjelovala u progonu njemačkih rejdera. U svibnju 1941. potopila je njemačku pomoćnu krstaricu Pinguin. Izbijanjem rata protiv Japana vraćena je u Indijski ocean gdje je 5. travnja 1942. potopljena od japanskih aviona.

Podklasa London

HMS LONDON u flotu je uvrštena 31. siječnja 1929. U prvom razdoblju II. S.R. sudjelovala je u pratnji konvoja u Sjevernom Atlantiku. Zbog strukturnih oštećenja bila je nekoliko puta na popravku. U svibnju 1943. upućena je u Indijski ocean gdje je djelovala do kraja rata.
London je jedina krstarica klase County koja je borbeno djelovala i nakon Drugog svjetskog rata. Za vrijeme Kineskog građanskog rata 20. travnja 1949. fregata HMS Amethyst plovila je rijekom Jangce iz Šangaja u Nanking i naišla na nadiruće trupe kineskih komunista koje su otvorile paljbu iz malokalibarskog oružja i topova. U pomoć fregati koja se nasukala zaplovio je razarač HMS Consort, a zatim krstarica London i fregata HMS Black Swan. Kinezi se nisu dali impresionirati britanskom flotom i zasuli su brodove topovskom paljbom. Brodovi su se morali povući zbog oštećenja, a poginula su 3 i ranjeno 14 mornara. Incident je riješen pregovorima i povlačenjem britanskih i francuskih brodova iz ovog područja. Kinezi su, kako se kasnije pokazalo, vjerovali da gađaju američke brodove.
Krstarica London je izbrisana iz flotne liste 1950. i razrezana.

HMS London:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 4E2ruBZ

HMS DEVONSHIRE u flotu je uvrštena 18. ožujka 1929. U II. S.R. djelovala je na Atlantiku i sudjelovala je u Noveškoj operaciji. Iz luke Tromsø evakuirala je u Britaniju 461 Norvežana među kojima su bili kralj Haakon VII, prijestolonasljednik Olav i premijer Johan Nygaardsvold. Kasnije je sudjelovala u neuspjelom napadu na Dakar, a 22. studenog 1941. potopila je njemačku pomoćnu krstaricu Atlantis. Nakon popravka u USA djelovala je u Indijskom oceanu i na Atlantiku. Iz flotne liste izbrisana je 1954. godine i razrezana.

HMS SUSSEX u flotu je uvrštena 19. ožujka 1929. U II. S.R. djelovala je na Atlantiku, a zatim u Indijskom oceanu i na Pacifiku. Iz flotne liste izbrisana je 1949. godine i razrezana.

HMS SHROPSHIRE u flotu je uvrštena 24. rujna 1929. U prvom razdoblju II. S.R. djelovala je u južnom Atlantiku i u Indijskom oceanu. Dne 20. travnja 1943. ustupljena je ratnoj mornarici Australije (RAN - Royal Australian Navy) kao kompenzacija za gubitak krstarice HMAS Canberra, potopljene u pomorskoj bici kod otoka Savo. Do kraja rata djelovala je protiv japanskih uporišta na Pacifiku i bila prisutna kapitulaciji Japana u Tokijskom zaljevu. Iz flotne liste RAN izbrisana je 1954. i razrezana.

Podklasa Norfolk

HMS NORFOLK od svih krstarica klase County ima vjerojatno najslavniji ratni put. Sudjelovala je u dva sukoba s njemačkim bojnim brodovima, Bismarckom pri njegovom uništenju 27. svibnja 1941. i Scharnhorstom u bici kod Sjevernog rta 26. prosinca 1943. Norfolk je u flotu uvrštena 30. travnja 1930. Na početku II. S.R. bila je u sastavu Domovinske flote i sudjelovala je u potrazi za njemačkim bojnim brodovima. Zbog oštećenja torpedom i avio-bombom bila je u dva navrata u brodogradilištu. Nakon kraćeg djelovanja u južnom Atlantiku upućena je kao admiralski brod kontraadmirala Frederica Wake-Walkera u patrolu Danskim prolazom zbog prijetnje isplovljavanja Bismarcka. Zajedno s krstaricom Suffolk otkrila je i slijedila njemačke brodove, pratila bitku u Danskom prolazu i sudjelovala u uništenju Bismarcka. Nakon toga je sudjelovala u pratnji arktičkih konvoja za SSSR i u pomorskoj bici kod Sjevernog rta dva puta se sukobila s bojnim brodom Scharnhorst. Zbog zadobijenih oštećenja bila je na popravku u brodogradilištu i u službu se vratila pred sam završetak rata. Iz flotne liste izbrisana je 1950. godine i razrezana.

HMS DORSETSHIRE u flotu je uvrštena 30. rujna 1930. Na početku II. S.R. djelovala je u južnom Atlantiku. Dne 27. svibnja 1941. pridružila se završnoj bici s njemačkim bojnim brodom Bismarck i potopila ga s 3 torpeda. U ožujku 1942. premještena je u Indijski ocean gdje je 5. travnja potopljena u napadu japanskih aviona.

HMS Dorsetshire:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 G61D5ZG

U drugim mornaricama

Dvije krstarice podklase Kent uvrstila je u flotu i ratna mornarica Australije kao HMAS Australia i HMAS Canberra. Obje krstarice sudjelovale su u zaštiti iskrcavanja na Guadalcanal 7. kolovoza 1942. Krstarica Canberra je potopljena u pomorskoj bici kod otoka Savo 9. Kolovoza, dok je Australia djelovala protiv Japana i ostala u floti do 1954.godine, a 1955. je razrezana.

HMAS Australia:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 QrJR08l

Iz klase County razvijene su i ponešto redizajnirane krstarice za ratnu mornaricu Španjolske pod imenima Canarias i Baleares. Obje krstarice su sudjelovale u Španjolskom građanskom ratu na strani Frankista, a Baleares je potopljena 6. ožujka 1938. od republikanskih razarača. U II. S.R. Canarias je sudjelovala u potrazi za preživjelima sa njemačkog bojnog broda Bismarck i u floti je ostala sve do 1975. godine.

Canarias:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 UKMIscC
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime30.12.19 17:47

Najveća tragedija u pomorskoj povijesti - potapanje broda Wilhelm Gustloff

Motorni brod Wilhelm Gustloff tonaže 25.484 GRT izgrađen je 1938. godine u brodogradilištu Blohm+Voss u Hamburgu kao putnički brod u vlasništvu Deutsche Arbeitsfront. Namjena broda je bila da služi za krstarenja u okviru nacističkog programa Kraft durch Freude (snaga kroz zabavu), a ime je dobio po vođi nacističkog pokreta u Švicarskoj ubijenom u atentatu. Dne 1. rujna 1939. rekviriran je od strane Kriegsmarine i pretvoren je u bolnički brod, a od 20. studenog 1940. služio je kao brod-kasarna za podmorničare. Brod je bio naoružan s 3 PZO topa kalibra 105 mm i 8 PZO topova kalibra 20 mm.

Wilhelm Gustloff:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 102wRaJ

U siječnju 1945. Wilhelm Gustloff  je bio aktiviran u operaciji evakuiranja vojnika i civilnih izbjeglica iz Kurlandije, Istočne Pruske i poljskog Koridora u Njemačku (Unternehmen Hannibal). Na svoje posljednje putovanje isplovio je 30. siječnja 1945. iz luke Danzig (Gdańsk) u 12:30 sati u pratnji torpiljarke Löwe. Na brodu su bile ukrcane 10.582 osobe, od kojih 173 člana posade, 918 oficira i vojnika iz sastava 2 Unterseeboot-Lehrdivision, 373 žene iz pomoćnih službi Kriegsmarine, 162 ranjena vojnika i 8.956 civila, od kojih oko 5.000 djece. Među civilima su bili gestapovci, pripadnici organizacije Todt i nacistički službenici s obiteljima. Zbog pretrpanosti i vrućine unutar broda mnogi putnici su ignorirali zapovjed da stave na sebe pojaseve za spašavanje.
Zapovjednik broda kapetan Friedrich Petersen ignorirao je prijedloge drugih mornaričkih oficira da plovi plitkom vodom uz obalu i bez svjetala - odlučio je ploviti u dubokoj vodi kroz prolaz koji je bio očišćen od mina, te je dao upaliti crvena i zelena navigacijska svjetla kako bi izbjegao sudar s najavljenom grupom minolovaca. Time je brod postao lako uočljivi cilj.
Wilhelm Gustoff je ubrzo bio uočen od sovjetske podmornice S-13 kojom je zapovijedao kapetan Aleksandr Marinesko. Podmornica je slijedila brod i postavila se s njegove lijeve strane, odakle se nije očekivao napad. Oko 21 sat Marinesko je zapovijedio lansiranje torpeda, od kojih su tri pogodila cilj. Nakon 40 minuta Wilhelm Gustloff se prevrnuo i potonuo, a s njim i 9.400 ljudi. Bio je to najveći gubitak ljudskih života kod potapanja jednog broda u pomorskoj povijesti.

Podmornica tipa S kojem je pripadala i S-13:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 YKJ5RYi

Aleksandr Marinesko:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 ERUu6iI

Potapanje Wilhelma Gustloffa, prikaz:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 CwaEOjf

Neki povjesničari i publicisti, naročito među Nijemcima, sipaju drvlje i kamenje na sovjetsku ratnu mornaricu i kapetana Marineska osobno, tvrdeći da je potapanje Wilhelma Gustloffa uz toliko civilnih žrtava težak ratni zločin. Ovakve optužbe su besmislene iz čitavog niza razloga:
- Wilhelm Gustloff je plovio djelomice zamračen, što ga je automatski učinilo legitimnim vojnim ciljem.
- Po Haškoj konvenciji o pravilima ratovanja na moru strana koja šalje bolnički brod u plovidbu dužna je o tome obavijestiti drugu zaraćenu stranu i od nje zatražiti dopuštenje za prolazak broda. Druga strana dužna je osigurati nesmetani prolazak i sigurnost broda. Također je ovlaštena zaustaviti brod i obaviti pretres jer na bolničkom brodu ne smije biti nikakvog naoružanja i nikakvih osoba, tereta ni opreme osim posade, medicinskog osoblja, ranjenika/bolesnika i odgovarajućeg materijala. Bolnički brod mora biti obojen u bijelo, mora biti osvijetljen, a oznake crvenog križa još i dodatno osvijetljene bočnim reflektorima.
Ni jedan od uvjeta iz Haške konvencije nije bio ispunjen. Uz to, Wilhelm Gustloff i nije bio bolnički brod nego naoružani pomoćni brod Kriegsmarine.
Potapanje Wilhelma Gustloffa i žalosna sudbina njegovih putnika nisu bili nikakav zločin, već splet nesretnih okolnosti u sveopćem metežu pri završetku rata. Ako bi se tražila odgovornost za ovu tragediju, treba je potražiti isključivo kod Nijemaca.
Olupina Wilhelma Gustloffa nalazi se oko 19 nm sjeverno od obale Poljske, istočno od Łeba i zapadno od Władysławowa, i označena je u poljskim navigacijskim kartama kao ''zapreka broj 73''. Ima status ratnog groba i pomorska uprava u Gdyni zabranjuje roniocima pristup bliže od 500 metara od olupine.

Prozorsko okno sa Wilhelma Gustloffa izvađeno 1988. godine:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 NznKLZJ
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime11.01.20 14:51

Međunarodne pomorske snage protiv pirata u Somaliji

Somalija je zemlja na takozvanom Rogu Afrike, siromašna i razdirana građanskim ratom. Mnogim stanovnicima je glavni izvor preživljavanja bilo ribarenje, međutim ulov je bio sve slabiji zbog izlova ribe od strane ribarskih brodova drugih država u somalskom gospodarskom pojasu i odbacivanja otrovnog otpada iz prolazećih brodova. U takvim okolnostima dio Somalijaca okrenuo se drugom izvoru prihoda - piratstvu.
Za razliku od gusarenja, koje je legitimni čin među stranama u ratu uz obavezu pridržavanja međunarodnih konvencija, piratstvo se smatra kriminalnom djelatnošću i kao takvo podliježe sankcioniranju.
Somalski pirati su otimali trgovačke brodove, najčešće tankere, da bi tražili i dobivali visoke otkupnine za brodove i posade. To je značajno poskupjelo troškove osiguranja i vozarine, pa se na neki način odražavalo i na svjetsku ekonomiju jer je ovo područje Indijskog oceana iznimno važna prometna arterija. Mnoge brodarske tvrtke su unajmljivale zaštitare i ukrcavale ih na brodove. Piratstvo je postalo unosan biznis u koji su se uključivale i skupine iz drugih zemalja, a pirati su koristili sve modernije i raznovrsnije oružje uključivo ručne raketne bacače.
Taktika somalskih pirata je bila jednostavna - približiti se brodu žrtvi svojim brodom-maticom, spustiti u more brze čamce s piratima naoružanim automatskim oružjem i raketnim bacačima RPG, koji bi se popeli na brod i preuzeli nadzor.

Područje djelovanja pirata iz Somalije:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 7y2tMgO

Operacija Atalanta

Prva pomorska snaga koja je krajem 2008. godine formirana specijalno za borbu protiv piratstva bila je multinacionalna European Union Naval Force Somalia (EU-NAVFOR-ATALANTA), a operacija je dobila ime Operation Atalanta. Prema odluci Europskog vijeća zadaće EU-NAVFOR su zaštita brodova koji dopremaju u Somaliju međunarodnu pomoć u hrani, sprječavanje piratstva, nadzor nad ribarenjem te potpora drugim međunarodnim misijama u osiguranju mira u regiji.
U sastav EU-NAVFOR bilo je uključeno 1.200 ljudi, 4-6 ratnih brodova i 2-3 patrolna aviona. EU-NAVFOR je imala zapaženih uspjeha u suzbijanju piratstva. Već 2. siječnja 2009. uhvaćeno je 8 pirata koji su se spremali napasti brod, a na svaki poziv u pomoć upućivan je naoružani helikopter kako bi otjerao napadače. Najveći uspjeh EU-NAVFOR je postigla u ožujku 2010. kada je francuska fregata Nivôse u roku od tri dana zaplijenila četiri broda-matice i zarobila 35 pirata.

Francuska fregata Nivôse:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Fi9fysw

EU-NAVFOR se nije ograničila samo na pozive u pomoć i pretres sumnjivih plovila. U svibnju 2012. specijalne snage dopremljene helikopterima napale su piratsku bazu nedaleko luke Haradhere i uništile nekoliko brodova.
Danas u sastavu EU-NAVFOR djeluju španjolske snage - fregata ESPS Victoria i jedan patrolni avion Lockheed P-3M Orion. Od prosinca/decembra 2019. zapovjednik je komodor ratne mornarice Portugala José António Vizinha.

Fregata ESPS Victoria:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 RUIQFX9

Patrolni avion španjolske ratne mornarice P-3M Orion:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 IolLTXZ

Komodor José António Vizinha:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 NHdqXfm

Combined Task Force 151

Druga međunarodna pomorska snaga koja sudjeluje u suzbijanju piratstva je Combined Task Force 151 (CTF-151) s bazom u Bahrainu. CTF-151 je formirana u siječnju 2009. godine iz sastava američke 5. flote (Fifth Fleet), a za zapovjednika je imenovan kontraadmiral Terence McKnight.
U CTF-151 su uključeni tim za pretraživanje brodova, tim Obalne straže za nadzor provođenja zakonskih propisa, vod marinaca-snajperista, vod vojne policije, kirurški tim te 75 marinaca i 11 helikoptera.
Prvi zapovjedni brod CTF-151 bio je desantni brod USS San Antonio, kojem su pridruženi razarač USS Mahan i fregata HMS Portland. Kasnije su pridruženi i drugi brodovi iz raznih zemalja.

Desantni brod USS San Antonio:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Cp7j9yj

U sastavu CTF-151 osim američkih sudjeluju i brodovi iz dvadesetak drugih zemalja, između ostalih Australije, Danske, Francuske, Japana, Južne Koreje, Kanade, Nizozemske, Pakistana, Singapura i Velike Britanije.

Piratstvo je suzbijeno

U operacijama protiv piratstva nezavisno djeluju i pomorske snage drugih zemalja poput Rusije i Kine, koje štite svoje trgovačke brodove u opasnom području Indijskog oceana. Tako su u svibnju 2010. mornarički pješaci s razarača Maršal Šapošnjikov oslobodili posadu velikog tankera Moskovskij univerzitet i zarobili 10 pirata, te jednog ubili.

Razarač Maršal Šapošnjikov:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 JrDYhBY

Koordiniranim naporima međunarodnih pomorskih snaga piratstvo je konačno suzbijeno, što se vidi iz ovog pregleda. Plavi stupci označavaju broj otetih brodova, a crni ukupan broj incidenata:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 4DWqXLH

Prema nekim procjenama, od oko 3.500 pomoraca zarobljenih u četverogodišnjem razdoblju smrtno su stradala 62. Uzroci smrti većinom su samoubojstva i iscrpljenost glađu, a najmanje 25 ih je ubijeno. Mnogi pomorci su bili podvrgnuti torturi dok ih veći broj ima trajne psihičke traume.
Zarobljeni ili uhvaćeni pirati procesuiraju se u zemljama čije su brodove napadali, te dobivaju visoke zatvorske kazne.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime21.01.20 10:25

Saveznička okupacija Islanda u Drugom svjetskom ratu

Okupacija je imala enormno pozitivan učinak na gospodarstvo ove otočne zemlje, ali je donijela i probleme ''miješanja krvi'' i ''djece situacije''

Island je otočna država u sjevernom dijelu Atlantskog oceana s površinom od 103.000 km2 i oko 333.000 stanovnika. Kroz svoju povijest bio je dugo vremena pod dominacijom Norveške i Danske, da bi 1885. godine proglasio nezavisnost. Sporazumom iz 1918. godine (Sambandslögin) stupio je u personalnu uniju s Danskom, te je bio pod formalnim suverenitetom danskog kralja Kristjána X od 1918. and 1944. U svibnju/maju 1944. na Islandu je održan referendum kojem je pristupilo 98,4% građana s pravom glasa, od kojih se 99,5% izjasnilo za raskidanje državnopravnih odnosa s Danskom i proglašenje republike.
S obzirom na središnji položaj u sjevernom Atlantiku i blizinu pomorskih trgovačkih ruta Island je u Drugom svjetskom ratu bio iznimno zanimljiv za obje zaraćene strane. Nijemci su još prije rata vršili diplomatski pritisak na islandsku vladu da se prikloni Osovini, dok su Britanci pledirali za pridruživanje zapadnim saveznicima ili bar blagonaklonu neutralnost. Vlada Islanda držala je striktno neutralan status.

Sjeverni Atlantik i položaj Islanda (sredina slike):

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 04rigSR

Britanci su s razlogom strahovali da se Nijemci ne domognu Islanda jer bi time ozbiljno ugrozili plovidbene rute iz Kanade i USA. Nijemci su zaista bili zainteresirani za Island i namjeravali su ga okupirati, a zatim na njemu izgraditi zračne baze u svrhu potpore podmorničkim akcijama. Planirana operacija Unternehmen Ikarus nikada nije realizirana jer su Nijemci bili svjesni da bi mogli okupirati Island, ali ga ne bi mogli opskrbljivati ni obraniti od protudesanta zbog britanske premoći na moru.
Britanci nisu ništa prepuštali slučaju i odlučili su okupirati Island prije Nijemaca, a za to im nisu trebale naročito velike snage - oružanu silu ove otočne zemlje činilo je 60 policajaca i oko 300 slabo uvježbanih rezervista. Stoga su za desant odredili jedan bataljon od 746 kraljevskih marinaca pod zapovjedništvom potpukovnika Roberta Sturgesa. Operacija je dobila ime Fork, a cilj je bio zaposjesti glavne luke na Islandu i područja pogodna za desant sa mora i iz zraka. Invazijsku flotu činile su krstarice HMS Berwick i HMS Glasgow, a protupodmorničku zaštitu razarači HMS Fearless i HMS Fortune. Vojnici su bili ukrcani na krstarice koje nisu bile predviđene za toliko ljudi pa je smještaj bio vrlo neudoban, a za vrijeme plovidbe mnoge vojnike je zahvatila morska bolest.

Zapovjedni brod invazijske flote, krstarica HMS Berwick:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 3SiCfT6

Taktički ciljevi invazijskih snaga:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 FhhijoO

Marinci su se iskrcali u Reykjavíku bez otpora 10. svibnja 1940. Trupe su se odmah rasporedile da preuzmu mrežu komunikacija, osiguraju strateške lokacije i pohapse malobrojne njemačke građane. Nakon toga su Britanci rekvirirali lokalna motorna vozila i zaposjeli Hvalfjörður, Kaldaðarnes, Sandskeið i Akranes, čime su nadzirali sve moguće točke eventualnog njemačkog protudesanta.
Premijer Islanda Hermann Jónasson je iste večeri u ime vlade uručio Britancima prosvjed zbog povrede islandske neutralnosti i ugrožavanja nezavisnosti zemlje. Britanci su u svom odgovoru obećali naknadu počinjene štete, povoljne poslovne aranžmane, nemiješanje u unutarnje stvari zemlje i povlačenje vojnih snaga po završetku rata. Islandske vlasti su prihvatile novostvoreno stanje i de facto surađivale s okupacijskim snagama iako je zadržana formalna neutralnost.
Operacija Fork je prošla bez prolivene krvi - jedina žrtva bio je britanski vojnik koji je za vrijeme plovidbe prema Islandu počinio samoubojstvo.

Kraljevski marinci u Reykjavíku 10. svibnja 1940:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 BLIJJlP

Hermann Jónasson:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 JGHhDrz

Britanci su odmah na Island dopremili pojačanja, pa je već 17. svibnja stiglo 4.000 kanadskih vojnika. Do srpnja je na otoku bilo već 25.000 vojnika i pripadnika zračnih i pomorskih snaga, a Island je pretvoren u značajnu pomorsku i zrakoplovnu bazu koja je odigrala veliku ulogu u bici za Atlantik. Pomorska baza u Hvalfjordu (Hvalfjörður) bila je, između ostalog, polazna toča arktičkih konvoja za Murmansk i Arhangelsk. S obzirom na potrebe za snagama na drugim ratištima Britanci su zatražili od USA da na Island pošalje svoje trupe. Prva američka jedinica, 1st Provisional Marine Brigade iz San Diega jačine blizu 4.000 ljudi, iskrcala se u Reykjavíku 8. srpnja 1941. Godine 1942. angloameričke trupe na Islandu dosegle su jačinu od 30.000 ljudi ili oko trećine od ukupnog tadašnjeg broja stanovnika otoka.

Nosač aviona HMS Victorious u Hvalfjordu na Islandu početkom 1942. godine:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Sl9R1JD

Islanđani su okupaciju većinom prihvatili kao blessað stríðið (''dražesni rat'') jer je sa sobom donijela prosperitet - okupacijske trupe su izgradile novu mrežu cesta, bolnice, luke, aerodrome i mostove diljem zemlje što je imalo enormni učinak za lokalno gospodarstvo. Jedini kamen smutnje bili su odnosi lokalne ženske populacije s angloameričkim vojnicima. Kako se događalo u svakom ratu i na svakom ratištu ti odnosi su često prelazili okvire obične ljubaznosti, pa je sklopljeno na stotine brakova. Mnogi Islanđani nisu blagonaklono gledali na takvo ''miješanje krvi'' i optuživali su žene za prostituciju i izdaju zemlje. Djecu iz takvih veza, a bilo ih je 255, Islanđani zovu ástandsbörn (''djeca situacije'').
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1380
REPUTACIJA : 112
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 71
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime21.01.20 11:09

Kanalski otoci u Drugom svjetskom ratu

Kanalski otoci (engleski Channel Islands, francuski Îles Anglo-normandes) su skupina otoka u kanalu La Manche nedaleko obale Francuske, uz poluotok Cotentin i zaljev Saint-Malo. Najveći otoci su Jersey s površinom od 118 km2 i 100.080 stanovnika i Guernsey s površinom 65 km2 i 63.026 stanovnika. Ova dva otoka obuhvaćaju 99% populacije i 92% površine arhipelaga. Ostali trajno nastanjeni otoci su Alderney, Sark, Herm, Jethou i Brecqhou. Postoji i veći broj nenastanjenih otoka, a ukupna površina arhipelaga je 198 km2.
Otoci imaju specifičan formalno-pravni status. Iako su puno bliže Francuskoj smatraju se dijelom Velike Britanije. Ne tretiraju se kao dio Ujedinjenog Kraljevstva već kao samoupravni teritoriji (bailiwicks) u zavisnosti od krune (Crown dependencies). Kanalski otoci su podijeljeni u dva samoupravna teritorija, Bailiwick of Jersey i Bailiwick of Guernsey, a osim njih sličan status ima još samo otok Man u Irskom moru. Službeni jezici su engleski i francuski, te regionalni normanski jezici koji se govore na pojedinim otocima (jèrriais, guernésiais, sercquiais i auregnais).
Kanalski otoci su jedini dio Velike Britanije koji su Nijemci okupirali u Drugom svjetskom ratu.

Kanalski otoci:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 XrglkPj

Njemački napadi i okupacija

Otoci su u ratu imali tek epizodnu ulogu. S obzirom na poseban formalno-pravni status lokalni stanovnici nisu bili podložni regrutaciji, ali ih se veliki broj javio kao dobrovoljci u oružane snage Velike Britanije. Nakon njemačkog napada na Francusku i zemlje Beneluxa, kada je poraz bio na vidiku, na brzinu je izvedena evakuacija dijela stanovništva. Zbog zabrane korištenja francuskih zračnih baza Britanci su na aerodromima na otocima Jersey i Guersney stacionirali 36 bombardera Armstrong Whitworth Whitley koji su bombardirali Torino i Genovu. No, bili su svjesni da je Kanalske otoke teško obraniti s obzirom na blizinu francuske obale te su ih 15. lipnja 1940. demilitarizirali.

Bombarder Armstrong Whitworth Whitley:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 4SUzBCq

Nijemci nisu znali da su Kanalski otoci nebranjeni. Izviđački letovi nisu donijeli nikakve korisne informacije. Dapače, jedan izviđački avion je fotografirao kolonu kamiona natovarenih rajčicama u luci St Peter i Nijemci su ih prepoznali kao ''vojnu kolonu'' pa je 28. lipnja eskadrila bombardera napala Jersey i Guersney. U njemačkom zračnom napadu poginula su 44 stanovnika.
BBC je 30. lipnja emitirao priopćenje da su Kanalski otoci demilitarizirani. Nijemci su upravo pripremali desant jačine dva bataljona, no nakon britanskog priopćenja pilot hauptmann Liebe-Pieteritz spustio se izviđačkim avionom na aerodrom na otoku Guersney kako bi otkrio ''jačinu obrane''. Nakon što su se uvjerili da nema nikakve obrane Nijemci su do 4. srpnja zaposjeli sve Kanalske otoke. Na arhipelag je postupno smješteno blizu 40.000 pripadnika Whermachta, Kriegsmarine i Luftwaffe, a također su izgrađene i jake utvrde. Procjenjuje se da je za utvrđivanje Kanalskih otoka utrošeno preko 10% betona i armatura u okviru čitavog Atlantskog bedema, koji se prostirao od Sjevernog rta do Pirineja.

Njemački vojnici na Kanalskim otocima:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 2EjOdS5

Kada nema benzina može se i na pedaliranje - njemački vojnici na otoku Guersney:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 0dZdidE

Njemačka okupacija Kanalskih otoka bila je nemilosrdna i brutalna. Stanovništvo je uglavnom pružalo pasivan otpor, ali je bilo i slučajeva sabotaže, pomaganja u bijegu i slično, što su Nijemci oštro kažnjavali. Na otocima je bilo nekoliko logora za radnike na prisilnom radu, od kojih je preko 700 izgubilo život. Između ostalog svih 18 Židova koje su Nijemci zatekli na otoku otpremljeno je u Aushwitz, a u koncentracione logore na kontinentu deportirano je 2.300 stanovnika od kojih 45 nije preživjelo rat. Poslije rata su Britanci pokrenuli kazneni postupak protiv SS Hauptsturmführera Maxa Lista zbog zločina na otoku Alderney, ali je izbjegao suđenje i živio je u okolici Hamburga do smrti osamdesetih godina.
Najgori trenuci za otočane nastupili su nakon savezničkog iskrcavanja u Normandiji 6. lipnja 1944. Ponadali su se da će ubrzo biti oslobođeni, međutim su Kanalski otoci bili zaobiđeni u planovima Saveznika. Zavladala je glad i velika oskudica praktično u svim životnim potrebama jer je otočje bilo potpuno blokirano. Naročito teško je bilo za vrijeme oštre zime 1944./1945. Spas je donio brod Crvenog križa Vega pod švedskom zastavom, koji je 20. prosinca 1944. uplovio u Saint Peter Port Harbour na otoku Guersney s paketima pomoći iz Kanade i Novog Zelanda.

Brod Crvenog križa Vega:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 K2N7SRL

Britanski napadi i oslobođenje

Britancima nije bilo na kraj pameti ostaviti Nijemce na Kanalskim otocima na miru. Tokom rata izvedeno je desetak prepada komandosa na njemačke vojne instalacije, a prvi zračni napad je izveden već 1940. godine. Ukupno su tokom rata izvedena 22 zračna napada u kojima su poginule 93 vojne i civilne osobe dok ih je 250 ranjeno. Britanci su napadali i ratnom mornaricom, a najviše žrtava je zabilježeno u napadu kanadskih torpednih čamaca 5. srpnja 1944. na brod Minotaur nedaleko Saint Maloa. Od 468 putnika, većinom pripadnika Organizacije Todt, poginulo ih je oko 250.
U lipnju 1944. obalna baterija Blücher otvorila je paljbu na američke trupe u zoni Cherbourga. U pomoć je pozvan bojni brod HMS Rodney koji je ispalio 72 granate kalibra 406 mm i ušutkao njemačke topove.
Britanci su razmišljali o oslobađanju Kanalskih otoka vojnim putem. Viceadmiral lord Louis Mountbatten isplanirao je 1943. godine desantnu operaciju pod imenom Operation Constellation, ali se od nje odustalo. Otoci su ostali pod njemačkom okupacijom sve do 9. svibnja 1945., kada su lokalni njemački zapovjednici na pojedinim otocima potpisali formalnu predaju.

Kapitänleutnant Zimmermann (sasvim desno) za vrijeme pregovora o predaji na razaraču HMS Bulldog:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 1uMZpqd

ZigZag

Uz otok Jersey vezana je jedna osebujna ličnost, pustolov i dvostruki agent Abwehra i britanske MI5 Eddie Chapman (1914.-1997.). Britansko kodno ime ZigZag savršeno oslikava njegov životni put od vojnika Coldstream Guards koji je čuvao londonski Tower, preko kradljivca i provalnika do tajnog agenta, a zatim krijumčara i na kraju milijunaša. Prilikom njemačke okupacije Kanalskih otoka zatekao se u zatvoru na Jersey i odmah se ponudio Nijemcima za agenta, dakako uz novčanu nagradu. Kapetan Stephan von Gröning, šef Abwehra u Nantesu, uvježbao ga je u korištenju eksploziva, radio komunikaciji i skakanju padobranom pa je 1942. upućen u Britaniju sa zadaćom da izvede sabotažu u tvornici aviona de Havilland u Hatfieldu. Britanci su znali za njegov dolazak i priredili su mu stupicu, ali se sâm predao po doskoku prvom policajcu kojeg je sreo i odmah ponudio svoje usluge MI5. Britanci su simulirali sabotažu u tvornici de Havilland i njemački izviđački avion je snimio ''štetu'', a time je Chapman stekao puno povjerenje Abwehra.
Zatim se Chapman uputio u Lisabon gdje je od Nijemaca zatražio i dobio eksploziv kojim će minirati britanski trgovački brod. Ukrcao se kao mornar na brod The City of Lancaster i odmah predao eksploziv kapetanu, a Britanci su simulirali oštećenje na brodu. Potom se uputio u okupiranu Norvešku gdje je bio predavač u njemačkoj školi za špijune u Oslu. Tu ga je von Gröning preslušao i na njegov prijedlog Chapman je zbog ''uspjelih sabotaža'' odlikovan Željeznim križem, kao prvi Britanac koji je dobio to odlikovanje još od 1871. godine. Nakon savezničkog iskrcavanja u Normandiji spušten je padobranom u Britaniju kako bi javljao lokacije pogodaka projektila V-1. Po nalogu MI5 javljao je krive podatke pa su Nijemci skratili domet i većina projektila je pala južno od Londona.
Kako je Chapman postao indiskretan o izvorima svojih prihoda MI5 mu je isplatio 6.000 funti nagrade i otpustio ga iz službe 1944. godine, a zbog zasluga u ratu ukinute su mu zatvorske kazne za prijeratni kriminal. Novac je brzo potrošio pa se poslije rata odao sitnim krađama i krijumčarenju zlata, a MI5 ga je više puta vadio iz neprilika. Objavio je memoare i prikupio nešto novca pa je postao biznismen i obogatio se - između ostalog kupio je dvorac u Irskoj i automobil Rolls-Royce.

Eddie Chapman - ZigZag:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 GRj5Ack
Na vrh Go down
Sponsored content
Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime

Na vrh Go down
 
Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi
Na vrh 
Stranica 5/6Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 :: VOJNA PLATFORMA :: Vojna Historija / Vojna Povijest / Vojna Istorija-
Idi na: