FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
 
HomeEventsRegistracijaLogin

 

 Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3  Next
AutorPoruka
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime30.04.19 6:33

@Vojnik Graničar (citat):
I ovaj Dragan izgubi glavu za ništa.
Šteta ne piše jesu li ga pokopali u Jugoslaviji ili je i dalje dolje negdje.
Jedan moj kolega sa drugog foruma svojedobno je rekao: ''Ako tema ne zaluta Off Topic znači da se ne prati''. Stoga vrijedi dodati nekoliko riječi o ovom iznimnom čovjeku i o značenju pojma Biafra.
Dr Dragan Hercog rođen je 1936. godine u Banatskom Karađorđevu. Nakon završetka male mature u Zrenjaninu, završio je gimnaziju i Medicinski fakultet u Beogradu.
Na poziv Međunarodnog komiteta Crvenog križa iz Ženeve Jugoslavija je poslala dvije ekipe liječnika i tehničara, jednu u Nigeriju i drugu u Bijafru. Tokom specijalizacije kirurgije u bolnici Dr Dragiša Mišović u Beogradu dr. Hercog je dobrovoljno otišao u Bijafru u srpnju 1968. godine. Kao kirurg liječio je i spasavao živote ugroženih radeći u montažnoj bolnici u gradu Okigvi.
 
Dr. Dragan Hercog ispred bolnice u Okigviju:
 
Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 TvaRcCc
 
S malim pacijentom:
 
Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 KtEqsOg
 
Okolnosti pogibije dr. Hercoga poznate su i publicirane. Tog tragičnog 30. rujna 1968. vojnici federalnih trupa su zauzeli Okigvi i došli do bolnice. Prethodno su vlasti Bijafre evakuirale ranjenike i bolesnike, a timu Crvenog križa u kojem je bio i dr. Hercog ostavile su radio-stanicu i terensko sanitetsko vozilo. U jednom trenutku su bolnicu opkolili raspojasani federalni vojnici 3. divizije, po svemu sudeći bez oficira i bez komande. Kada je šef ekipe prof. dr. Mihajlo Vučinić, kome su vojnici oduzeli osobne stvari, sat i nalivpero, uhvatio ruku jednog od vojnika koji ga je pokušao udariti, oni su se izmakli nekoliko koraka i otvorili rafalnu paljbu. Pri tome su poginuli dr. Hercog, Šveđanin Robert Karlson i bračni par iz Savjeta crkava. Ranjeni su dr. Vučinić koga je metak okrznuo i dvojica Šveđana.
Posmrtni ostaci dr. Hercoga dopremljeni su u Jugoslaviju, a sahrana je obavljena 11. listopada 1968. na Novom groblju u Beogradu. Kovčeg je bio pokriven zastavom Crvenog križa, a poslednju počast poginulom kirurgu odalo je nekoliko tisuća građana, obitelj, prijatelji, kolege, predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog križa Jugoslavije, Saveznog izvršnog vijeća i mnogi drugi. Međunarodni komitet Crvenog križa na 18. konferenciji u Istanbulu 1969. godine posthumno je odlikovao dr. Hercoga medaljom ''Henry Dunant'' za iznimne zasluge, veliku požrtvovnost i odanost idejama Crvenog križa. Dr Dragan Hercog time je postao prvi Jugoslaven kome je ova medalja dodijeljena.
 
Specijalna osnovna škola u Ulici vojvode Milenka na beogradskom Savskom vencu od 1971.godine nosi ime dr Dragana Hercoga:
 
Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 HGBV33Q
 
Biafra je s vremenom postala više od puke afričke epizode – dugo vremena je bila simbol siromaštva, jada, bijede i gladi.
Već je spomenuta umjetnička grupa Biafra. Utemeljili su je 1970. godine Stjepan Gračan, Branko Bunić, Miro Vuco i Ratko Petrić u Studentskom domu Moša Pijade na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Bio je to siromašan radni i smještajni prostor ondašnjih studenata Akademije likovnih umjetnosti koji su, u takvim oklonostima, sami sebi bili najsličniji jadnicima iz Biafre. U susjednom zapuštenom prostoru Studentske poliklinike održali su svoju prvu izložbu. Kasnije se grupa proširila, a neki njeni članovi djeluju i danas. Godine 2010. u galeriji Klovićevih dvora održana je retrospektivna izložba u povodu 40. obljetnice osnivanja grupe.
 
Plakat za jubilarnu izložbu grupe Biafra 2010. godine:
 
Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 UYpYBct
 
Na kraju, Biafra se ukazala i u mojim davnim izviđačkim danima. Na taboru na Zlarinu 1970. nama se prišljamčila neka jadna skupina s kolca i konopca, hrpa od tridesetak odrpanih poluhuligana bez vođe i starješine i bez vlastite kuhinje. Mi smo pristali da ih hranimo ako plate - što su učinili - i ako se budu držali podalje od nas. Ne pamtim kako se ta ''izviđačka jedinica'' službeno zvala, a mi smo ih zvali Biafra.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime30.04.19 7:03

Vratimo se temi.

Osvrt na savezničko bombardiranje Zadra u Drugom svjetskom ratu

Kada se govori o stradanju naselja na teritoriju Hrvatske i Jugoslavije od savezničkog bombardiranja u Drugom svjetskom ratu najčešće se kao najveća žrtva spominje Zadar. U stvarnosti grad pod tim imenom nikada nije napadnut od strane savezničkog ratnog zrakoplovstva (osim u jednom slučaju i to zabunom) - Saveznici su napadali talijanski grad koji se zvao Zara i koji je uz to bio pod njemačkom vojnom upravom. Grad je 1943. i 1944. godine bombardiran tridesetak puta.

Sudska palača u Zadru srušena u bombardiranju:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 8k7ubkr

Redoslijed zračnih napada

Zadar je do Drugog svjetskog rata pripadao kraljevini Italiji kao enklava na istočnoj obali Jadrana. U travanjskom ratu 1941., prema ratnom planu R-41, imala ga je prepadom zauzeti Jadranska divizija vojske kraljevine Jugoslavije, ali napad nije izveden uslijed općeg rasula vojske i države. Jedini napad izvela su 3 bombardera Savoia-Marchetti SM.79 kraljevskog ratnog zrakoplovstva iz 81. bombarderske grupe sa aerodroma Ortiješ kod Blagaja, ali bez značajnijeg učinka.

Bombarder Savoia-Marchetti SM.79 ratnog zrakoplovstva kraljevine Jugoslavije:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 GBTe7bw

Zadar je bio pošteđen napada iz zraka sve do potkraj 1943. godine. Nakon kapitulacije Italije dalmatinsku obalu je zaposjela njemačka vojska, a u Zadru je stacionirana 114. lovačka divizija (114. Jäger-Division). Zahtjeve vlasti u Zagrebu da Zadar bude uključen u teritorij NDH Nijemci su odbili i grad je formalno ostao u sastavu Mussolinijeve tzv. Talijanske socijalne republike (Repubblica Sociale Italiana), dok je stvarno bio pod njemačkom vojnom upravom (Deutsche Besetzung Zara).
Padom fašizma u Italiji istočna obala Jadrana našla se na samom rubu bojišta i dobila je sasvim nov strateški značaj. Poznato je da su Nijemci sve do potkraj rata strahovali od invazije Saveznika preko Balkanskog poluotoka i stoga su obalu zaposjeli jakim vojnim snagama. U takvim okolnostima Zadar je dobio sasvim novo značenje kao tranzitna luka na plovidbenom putu od Trsta i Rijeke prema srednjoj i južnoj Dalmaciji, Albaniji i Grčkoj (zbog loših ili nepostojećih kopnenih puteva Nijemci su promet održavali morem).
Ratno zrakoplovstvo Saveznika je počevši od jeseni 1943. godine intenzivno napadalo pomorski promet kao i luke i vojna uporišta uz istočnu obalu Jadrana. Jedan od ciljeva je bila luka i vojni ciljevi u okolici Zadra. Prema podacima koje navodi zadarski autor Jurica Vučetić grad je u razdoblju od 2. studenog 1943. do 31. listopada 1944. godine bombardiran teškim bombarderima 6 puta, srednjim bombarderima 6 puta i lakim bombarderima 18 puta, uz još 14 napada lovcima-bombarderima. Od toga je USAAF izvelo 14 napada, RAF 3 napada, RAAF (australsko zrakoplovstvo) 3 napada, te SAAF (južnoafričko zrakoplovstvo) i HAF (grčko zrakoplovstvo) po 10 napada. Količina bombi bačenih na grad procjenjuje se na 460 do 500 tona.
Prvi zračni napad Saveznika na Zadar zbio se noću 2. studenog 1943., kada je 6 bombardera britanskog RAF-a gađalo brodove i hidroavione u zadarskoj luci. Materijalna šteta je bila zanemariva, ali su gubici među civilnim stanovništvom bili teški - jedna bomba je pogodila sklonište u kojem je poginulo 160 ljudi, od kojih 38 djece.
Nijemci su 15. studenog 1943. započeli operaciju pod nazivom Delphin, sa ciljem okupacije otoka uz istočnu obalu Jadrana. Time se značajno pojačala plovidba transportnih i ratnih brodova, a jedno od mjesta koncentracije je bila i luka u Zadru. Stoga je grad postao značajan cilj za savezničko zrakoplovstvo. Zbog loših vremenskih prilika prvi napad je izveden tek 28. studenog, a u njemu su sudjelovala 24 bombardera USAAF North American B-25 Mitchell. Tada su prvi put izvršena teška razaranja Zadra, no prava kalvarija grada je tek slijedila. U zadarsku luku je 7. prosinca uplovio veliki teretni brod Mar Bianco, koji je na putu iz Trsta kod otoka Rivnja naišao na minu i uspio je doploviti do Zadra. Ovaj brod je postao glavni cilj za savezničko zrakoplovstvo koje ga je trebalo pod svaku cijenu potopiti. Već 8. prosinca poletjelo je iz Italije 35 bombardera B-25, ali su zbog lošeg vremena morali odustati od napada. Idući napadi su uslijedili 16. i 30. prosinca, pri čemu je 75 bombardera na Zadar izbacilo oko 135 tona bombi i prouzročilo teška razaranja.
Još pogubniji su bili napadi teških bombardera koji su uslijedili u siječnju 1944. Dne 16. siječnja Zadar su bombardirala 24 bombardera Consolidated B-24 Liberator, a 22. siječnja 37 B-24. Dne 25. siječnja grad su bombardirala 23 bombardera Boeing B-17 Flying Fortress i B-24 Liberator. Ovi napadi, izvedeni sa velike visine, najviše su doprinijeli razaranju Zadra.

Zračna snimka bombardiranja Zadra od strane USAAF 24. veljače 1944.:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 BXbCMqJ

Noćni napad savezničkih bombardera 3. ožujka 1944.:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 I7EMeaE

Ruševine samostana Svete Marije...

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 PFtgzbO

... i krovišta crkve Svete Stošije:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 AvQd62f

Posljednje savezničko bombardiranje Zadra izvedeno je 31. listopada 1944., kada su partizani već bili u gradu. Do napada je došlo zbog nedostatne komunikacije između partizanskog zapovjedništva i savezničkih zračnih snaga u Italiji. U bombardiranju je poginulo nekoliko partizana.

Kontroverze

Bombardiranjem Zadra u Drugom svjetskom ratu bavili su se i još se bave mnogi publicisti, prije svega u Hrvatskoj i Italiji. Ako se zanemare pojedini amaterski pokušaji, poput jednog šaljivca koji tvrdi da su Zadar bombardirale ''supertvrđave B-29'' - i tu tvrdnju ponavlja više puta, dakle nije lapsus, a tog tipa bombardera uopće nije bilo na europskom ratištu - neki publicisti pokušavaju dokazati da je bombardiranje ovog grada bio svjesni zločinački akt Saveznika, dijelom na zahtjev jugoslavenskih partizana. Neki ga čak uspoređuju s bombardiranjem Dresdena 1945. godine.
Tako neki talijanski autori tvrde da su bombardiranje Zadra tražili osobno Josip Broz Tito i partizanski vođa u Dalmaciji Vicko Krstulović ''kako bi se talijansko stanovništvo zastrašilo i natjeralo da napusti grad'', što je besmislica jer su puno gore stradali gradovi u kojima uopće nije bilo Talijana. Također Talijani udesetorostručuju broj građana Zadra koji su poginuli u bombardiranjima i navode brojku od 5.000, iako kronike bilježe da je u razdoblju od 4. studenoga 1943. do 22. listopada 1944. na zadarskom groblju pokopano 467 ljudi. Stvarni broj smrtno stradalih je nepoznat, ali teško da prelazi 500.
Teze o namjernom terorističkom razaranju Zadra su mit povijesnih revizionista i ništa drugo. Mnogi drugi gradovi su pretrpjeli teže zračne napade Saveznika, poput Slavonskog Broda, Rijeke (tada Fiume), Pule (Pola), Splita i Šibenika, a da se ne govori o drugim gradovima na teritoriju tadašnje Jugoslavije. Za primjer, u bombardiranju Beograda od strane USAAF na pravoslavni Uskrs u travnju 1944. godine sudjelovalo je 600 teških bombardera i poginulo je 1.160 građana te 343 njemačka i 96 talijanskih vojnika.
Zadar je poput brojnih drugih europskih gradova stradao kao legitimni ratni cilj, a zbog svoje konfiguracije - luka je praktično u centru grada, a povijesna jezgra u neposrednoj blizini luke i zbijena malom na prostoru - pretrpio je veću štetu od nekih drugih gradova koji su bili jače bombardirani. Uz ondašnju tehnologiju gađanja iz zraka ljudske žrtve i kolateralna šteta jednostavno se nisu mogle izbjeći.

Bombarderi USAAF North American B-25 Mitchell iznad Šibenika 1944. godine:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 8FWyn9L
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime30.04.19 9:28

Berlinski zračni most 1948.-1949.

U političkoj povijesti Europe poslije Drugog svjetskog rata bilo je mnogo dramatičnih situacija i zbivanja, a jedna od najpoznatijih među njima je sovjetska blokada Zapadnog Berlina i angloamerički Zračni most 1948. - 1949.
Detaljno opisivanje političkih aspekata prve ''Berlinske krize'' (bilo ih je kasnije još) uzelo bi previše prostora i izašlo bi iz okvira ovog priloga. Stoga valja navesti samo najvažnije činjenice. Sporazumom na Jalti 1945. godine Njemačka je podijeljena na četiri okupacijske zone - sovjetsku, američku, britansku i francusku. Sovjetska zona kasnije će postati nezavisna država Istočna Njemačka, a ostale tri zone nezavisna država Zapadna Njemačka - i tako će ostati sve do raspada Istočnog bloka i ujedinjenja Njemačke 1990. godine.
Dogovorom u Jalti također je na četiri zone podijeljen i grad Berlin. U Berlinu su zapadni saveznici držali skromne okupacijske snage od dvadesetak tisuća vojnika, no ono što se pokazalo ključnim je da su se pod njihovim nadzorom nalazila oba berlinska aerodroma - Tempelhof u američkom i Gatow u britanskom sektoru.

Mapa Berlina s podjelom na sektore:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 7VIErnq

Ono što će dovesti do velikih nevolja bila je činjenica da se Berlin nalazio duboko unutar sovjetske okupacijske zone i da su prilazne željezničke pruge i ceste prolazile kroz teritorij pod nadzorom SSSR. Srećom po Berlince zapadnim saveznicima ostavljena su tri zračna koridora.

Okupacijske zone u Njemačkoj i zračni koridori prema Berlinu:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Od4cYtd

U početku je Berlinom upravljala zajednička komisija sastavljena od predstavnika sve četiri okupacijske sile, no cijelo vrijeme se vodila javna i podzemna borba da jedna strana ujedini grad pod svojim nadzorom. Naročito je SSSR izvodio svakakve smicalice da istjera Zapad iz Berlina.
Golema većina stanovnika Berlina odmah je pokazala da su njihove simpatije i povjerenje usmjereni prema Zapadu. Kada je u tri zapadna sektora uvedena nova valuta iz zapadnih okupacijskih zona - Deutsche mark - Sovjeti su tu valutu proglasili ilegalnom i blokirali sav željeznički i cestovni promet iz zapadnih dijelova Njemačke prema Berlinu. Bilo je to 21. lipnja 1948.

Blokada sa kopna i zračni most (Berlin Airlift)

Sovjetska blokada Berlina stavila je pred Zapad golemi izazov. Najgore od svega je bilo to što nisu bili ugovoreni nikakvi zaštićeni kopneni koridori i sav promet je ovisio o volji SSSR. General Lucius Clay, zapovjednik američke okupacijske zone, smatrao je da Berlin unatoč svemu nikako ne treba napustiti. Ako Zapad digne ruke od Berlina pojaviti će se Sovjeti kao ''spasioci'' grada od gladi. Clay je upozorio da bi to bilo fatalno za prestiž USA u Njemačkoj i Europi.

General Lucius Clay:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 NGe3Eol

Nakon početka blokade zapadni vojni garnizon u Berlinu opskrbljivan je iz zraka. No pojavilo se pitanje što sa stanovnicima. Za najnužniju opskrbu Zapadnog Berlina trebalo je hrane i drugih potreba u količini od minimalno 1.500 tona dnevno. A za grijanje i pogon privrednih objekata trebalo je dodatnih 3.500 tona ugljena i benzina dnevno.
Misija se činila nemogućom, ali je odlučeno da se pokrene opskrba zračnim putem. General Clay rekao je gradonačelniku Zapadnog Berlina Ernstu Reuteru i njegovom zamjeniku Willy Brandtu: - Mi ćemo pokrenuti zračni most i budite uvjereni da će funkcionirati, ali nije sigurno da ćemo dopremiti dovoljne količine potreba. Berlinci moraju biti spremni na mnoga odricanja. - Reuter i Brandt su izrazili uvjerenje da će građani Zapadnog Berlina prihvatiti iskušenja - i izdržati.
Kapaciteti Zračnog mosta bili su u početku skromni. USAF je u Europi tada imao samo transportne avione C-47 Skytrain koji su mogli nositi do 3,5 tone tereta. RAF je mogao dodati oko 40 aviona Avro York nosivosti 10 tona. Doprinos Francuza nije vrijedan spomena - njihovi ionako skromni transportni kapaciteti bili su angažirani u Indokini, pa su za Berlin mogli izdvojiti samo nekoliko trofejnih Junkersa Ju-52.
General Clay odmah je podnio zahtjev da mu se dodijele svi raspoloživi transportni avioni Douglas C-54 Skymaster (vojna verzija DC-4), koji su imali puno veći kapacitet i još uvijek su imali sposobnost slijetanja na relativno kratku PSS aerodroma Tempelhof.
USAF je koristio aerrodrom Tempelhof, a RAF aerodrom Gatow. Također su Britanci koristili i hidroavione Short Sunderland koji su slijetali na jezero Havel.

Avro York:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 2RPZXeh

Douglas C-54 Skymaster:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 EwZMiDW

Short Sunderland na jezeru Havel:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 31cEgsf

U prvom tjednu Zračnog mosta u Berlin je dopremljeno samo 90 tona. Idućeg tjedna količina se popela na 1.000 tona, što je još uvijek bilo daleko ispod potreba. Teškoće su bile ogromne - loši vremenski uvjeti, nedovoljan kapacitet aerodroma u Berlinu, neiskustvo u izvođenju tako složenih operacija, mehanički problemi… Primjerice, transport ugljena izazivao je zbog ugljene prašine brzu koroziju i kvarove upravljačkih mehanizama na avionima.
Krajem srpnja zapovjedništvo nad Zračnim mostom preuzeo je general-major William Tunner, veteran azijskog ratišta i čovjek koji je organizirao opskrbu Čang Kaj Šekovih trupa zračnim putem preko Himalaja. Oko sebe je okupio ekipu svojih nekadašnjih suradnika i Zračni most poprimio je sasvim novu dimenziju.

General William Tunner:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 RLgInZw
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime30.04.19 9:33

S vremenom su usavršavani postupci i procedure u letovima. Ako bi došlo do ''začepljenja'' u Tempelhofu pravilo je bilo da idući avion kruži iznad grada dok se uzletište ne raščisti. Onda je uvedena nova praksa - ako se neki avion ne može odmah spustiti neće više kružiti i zadržavati promet nego se vraća natrag kroz koridor i ponovo kreće u Berlin s idućom kolonom.
Do kraja 1948. dnevna količina tereta desegla je 4.500 tona, a u siječnju 1949. 5.000 tona. Također su USAF i RAF postupno uveli u upotrebu i nove transportne avione većih kapaciteta - Douglas C-74 Globemaster i Handley Page HP-67 Hastings.

Douglas C-74 Globemaster:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 EWvtMzd

Handley Page HP-67 Hastings:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 5fTZANC

Kako se pokazalo da aerodrom Tempelhof nema dovoljan kapacitet da primi sve veću količinu tereta i sve veće avione odlučeno je da se u francuskom sektoru, na lokaciji Tegel, izgradi potpuno novi aerodrom. To je bio možda i najveći podvig Zračnog mosta - kompletan materijal, od građevinskih strojeva do bitumena, prevezen je zračnim putem. Pri tome su strojevi rastavljeni - njihovi najveći dijelovi su izrezani - da bi na tlu bili ponovo sastavljeni i stavljeni u pogon. Uzletno-sletna staza novog aerodroma Tegel bila je tada najdulja u Europi.

Sa neba umjesto bombi - čokolada i gume za žvakanje

Mnoge stanovnike Berlina još uvijek je hvatala jeza kada bi čuli zvuke avionskih motora, jer su prošle samo tri godine od zadnjih zračnih napada u Drugom svjetskom ratu. No ovoga puta avioni nisu nosili bombe već brašno, mlijeko u prahu, maslac - i nadu.
Pilot C-54 Gail Halvorsen, čekajući istovar tereta, došetao je do jedne skupine djece koja su znatiželjno promatrala zbivanja na Tempelhofu. Dao im je paketić guma za žvakanje Wrigley's i rekao da ih podijele na jednake dijelove. I onda se dosjetio kako da razveseli djecu Berlina. Rekao je dječacima: - Ako obećate da se nećete potući nego ćete pošteno podijeliti biti će toga još. - Dječaci su dali obećanje pa je dodao: - Kada vidite avion koji kod spuštanja zamahne krilima potražite male padobrančiće.
I tako je počela jedna od najljepših priča Zračnog mosta. Halvorsen je u bazi kompletirao male paketiće sa slatkišima i stavljao na njih minijaturne padobrane, koje je posada izbacivala prije slijetanja. Djeca okupljena na tlu čekala su njegov avion i skupljala te slatke pošiljke. Gail Halvorsen ubrzo se pročuo među Berlincima kao ''bombarder sa slatkišima'' (Rosinenbomber).

Djeca Berlina promatraju avione USAF kod aerodroma Tempelhof:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Z0vl5TM

Gail Halvorsen - Rosinenbomber:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 DC7IJJl

U početku je Halvorsen kupovao slatkiše iz vlastite plaće, no njegovu ideju ubrzo su prihvatili i drugi avijatičari pa je razvijena čitava kampanja koja se proširila i do USA. Tvorničari slatkiša ubrzo su dali obilate donacije u svojim proizvodima, a pokrenuta je i akcija prikupljanja igračaka za djecu Berlina. Iako su avioni bili nakrcani teretom do posljednjeg kubnog milimetra, uvijek se našlo prostora za dječje paketiće.

''Uskršnja parada'' i skidanje blokade

General Tunner odlučio je poslati Sovjetima još jednu uvjerljivu lekciju o efikasnosti zračnog mosta. Za to je određena Uskršnja nedjelja 1949., a operacija je dobila ime Easter parade. Zahvaljujući specijalnim pripremama toga dana je u 1.398 letova prevezeno u Berlin nevjerojatnih 12.940 tona materijala - ili gotovo trostruko više od nužne količine - uz interval između aviona od samo 62 sekunde.
Uskršnja parada je definitivno uvjerila Sovjete u mogućnosti opskrbe Zapadnog Berlina putem zračnog transporta, pa su 12. svibnja ukinuli kopnenu blokadu. Ipak, iz opreza, Zračni most je produljen sve do jeseni.

Američki avijatičari slave ukidanje blokade Berlina:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 GnKVQ5D

Na drugoj strani raspoloženje je bilo nešto drugačije - suvremena karikatura:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 NwJ1XrK

Zračni most službeno je okončan 30. rujna 1949. Za petnaest mjeseci USAF i RAF prevezli su u Berlin 2,3 milijuna tona tereta u 277.569 letova. Za vrijeme zračnog mosta poginula je 101 osoba, od kojih 40 britanskih i 31 američki avijatičar. Stradali su u rušenjima aviona zbog loših meteo-uvjeta i mehaničkih kvarova. Ostali su bili njemački civili koji su se zatekli na mjestu pada, na otvorenom prostoru ili u stambenim zgradama.
U spomen na poginule angloameričke avijatičare Berlinci su osnovali zakladu pod imenom Airlift Gratitude Foundation, koja služi za pomoć članovima njihovih obitelji.
Berlin čuva uspomenu na Zračni most koji ga je spasio od sovjetske okupacije. Nedaleko bivšeg aerodroma Tempelhof (zatvoren 2008.) nalazi se trg imenom Platz der Luftbrücke, na kome se nalazi spomenik posvećen ovom povijesnom pothvatu. Spomenik ima tri vrha, koji simboliziraju tri zračna koridora.

Platz der Luftbrücke, spomenik Zračnom mostu. U pozadini zgrade nekadašnjeg aerodroma Tempelhof:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Owk7cbA
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime30.04.19 19:59

Rušenje brana u Ruhru - Operacija Chastise 16.-17. svibnja 1943.

U Drugom svjetskom ratu bilo je nebrojeno mnogo zračnih operacija, ali ih je malo završilo tako spektakularnim rezultatom kao operacija Chastise - napad 19 bombardera Avro Lancaster 617. bombarderske eskadrile britanskog RAF-a na brane u Ruhru.

Avro Lancaster:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 NeSp3WS

Ciljevi

U području Ruhra Nijemci su početkom XX. stoljeća izgradili nekoliko brana na tamošnjim rijekama, iza kojih su nastala akumulacijska jezera. Ti hidrotehnički kompleksi korišteni su za dobivanje električne energije, opskrbu vodom industrijskog područja Ruhra i regulaciju vodostaja rijeka. Najvažnije su bile brane Möhne na sutoku rijeka Möhne i Heve izgrađena 1913. godine, Eder na istoimenoj rijeci izgrađena 1914. godine i Sorpe na istoimenoj rijeci izgrađena 1935. godine.  

Brana Möhne i jezero Möhnesee:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 HLlJ2RH

Jezero Edersee:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 LjPnny7

Brana Sorpe:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 QKUXCOx

Rješenje: bomba-žabica

Brane su se mogle razoriti jedino napadima iz zraka, ali se postavilo pitanje na koji način. Uobičajeni masovni noćni napad sa velike visine nije dolazio u obzir, jer čak ako se brana slučajno i pogodi biti će oštećen samo vrh - a trebalo je razoriti čitavu konstrukciju da se ispusti voda iz jezera. Razmatrana je upotreba takozvane ''zemljotresne'' bombe (earthquake bomb) težine 10.000 kg koja bi bila bačena u jezero sa visine od 12.000 m, ali se od toga odustalo. Na kraju je rješenje donio inženjer Barnes Wallis, jedan od glavnih projektanata kompanije Vickers. Wallis je konstruirao bombu valjkastog oblika težine 4.200 kg pod oznakom Vickers Type 464 i imenom bouncing bomb - bomba koja odskače ili bomba-žabica. Ako se bomba odbaci s odgovarajuće visine i pri odgovarajućoj brzini ona će se dokotrljati po površini jezera do brane, spustiti se u dubinu i tamo eksplodirati.

Barnes Wallis:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 WVptceu

Bomba Vickers Type 464:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 5WkNEEa

Princip djelovanja bombe-žabice:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 JiuWRZk
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime30.04.19 20:02

Pokusi su pokazali da koncept funkcionira i 617. skvadron RAF-a pod zapovjedništvom potpukovnika (wing commander) Guya Gibsona, odabran za napad na brane, počeo je s intenzivnim uvježbavanjem. Posade su bile posebno probrane jer je zadatak bio vrlo zahtjevan - trebalo je izbaciti bombe sa visine 18 m od površine jezera pri brzini od 390 km/h i to sa točno odmjerene udaljenosti od brane.

Guy Gibson:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 SpW2zuv

Napad i posljedice

Polijetanje bombardera iz zračne baze RAF Scampton započelo je 16. svibnja u 21 h 39 min. Avioni su letjeli na maloj visini i posebno odabranom rutom kako bi izbjegli jako branjena područja.
Operacija nije počela sretno za Britance. Jedan Lancaster je srušen iznad obale Nizozemske od PZO paljbe sa zemlje, a jedan je letio prenisko, izgubio bombu pri udaru u morsku površinu i morao se vratiti u bazu. Dva Lancastera su se srušila nakon udara u stup i žice dalekovoda. Međutim, ostali bombarderi su stigli do ciljeva i uspjeli srušiti brane Möhne i Eder dok je brana Sorpe pretrpjela samo lakša oštećenja. U napadima i u povratku stradala su još 4 Lancastera.

Lancaster Guya Gibsona s bombom prije polijetanja:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 M0FdsFE

Dva izravna pogotka u branu Möhne prouzročila su rupu širine 76 i dubine 89 metara, iz koje je istekla bujica od 330 milijuna tona vode koja je poplavila nekoliko rudnika i uništila ili teško oštetila 125 tvornica i 1.063 zgrade. Također su uništene ili teško oštećene brojne ceste, željezničke pruge i mostovi, a opskrba vodom pala je na četvrtinu. Za razliku od Möhne rušenje brane Eder nije donijelo tako drastične posljedice jer je bujica bila slabijeg intenziteta. Najveći učinak rušenja brana bio je prekid opskrbe električnoim energijom industrije i stanovništva.

Srušena brana Möhne...

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 5MGPqb5

.. i brana Eder:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 EDmhYVx

Operacija Chastise, grafički prikaz:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 HPPnWQX

Kralj George VI u razgovoru s avijatičarima 617. skvadrona nakon napada:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 BTSruhP

Preživjeli avijatičari ispričali su po povratku jezive prizore kojima su svjedočili nakon rušenja brane Möhne. Vidjeli su svjetla automobila kako nestaju u nadolazećoj bujici i ljude koji pokušavaju bježati da bi začas nestali u vodi. Broj poginulih procjenjuje se na 1.600, od kojih 600 Nijemaca i 1.000 ratnih zarobljenika i stranaca (mahom iz SSSR) na prisilnom radu. Također je stradalo nekoliko tisuća grla stoke. RAF je izgubio 8 bombardera uz 53 poginula i 3 zarobljena člana posada.
Guy Gibson je preživio misiju i odlikovan je najvišim britanskim odličjem za podvige u ratu, Viktorijinim križem. Ali nije preživio rat - njegov Lancaster je 19. rujna 1944. bio oštećen u napadu na Mönchengladbach i srušio se kod mjesta Steenbergen u Nizozemskoj.

Spomenik 617. squadronu RAF u Woodhall Spa, Lincolnshire:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 UtFXKSF
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7101
REPUTACIJA : 270
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime30.04.19 21:40

@Vojnik Graničar (citat):
Jedan moj kolega sa drugog foruma svojedobno je rekao: ''Ako tema ne zaluta Off Topic znači da se ne prati''.
Reci kolegi sa drugog foruma da ako on želi možemo mi i odustati od komentara i nastaviti sa komentarima, što god ga je volja.
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime02.05.19 6:48

Čini mi se druže majore da si krivo shvatio smisao mog komentara. Ja sam aludirao isključivo na MOJ vlastiti tekst o dr. Hercogu i Biafri, a kolegu sa drugog foruma (koji ne prati ovaj forum i sumnjam da zna za njega) citirao sam kao opravdanje za MOJE blago skretanje s teme.
Prema tome nema razloga za ljutnju, a još manje razloga ima za odustajanje od komentara. Dapače, da ih nema izgledalo bi kao da pišem sâm sebi.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7101
REPUTACIJA : 270
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime02.05.19 13:43

@Stanko1 (citat):

Čini mi se druže majore da si krivo shvatio smisao mog komentara.
Ja sam aludirao isključivo na MOJ vlastiti tekst o dr. Hercogu i Biafri, a kolegu sa drugog foruma (koji ne prati ovaj forum i sumnjam da zna za njega) citirao sam kao opravdanje za MOJE blago skretanje s teme.

Prema tome nema razloga za ljutnju, a još manje razloga ima za odustajanje od komentara.
Dapače, da ih nema izgledalo bi kao da pišem sâm sebi.
Ma zajebajen se.
Baš me je je zanimalo jesu li ga vratili nazad u Jugoslaviju.
Jer kad se ti dolje u Africi povampire kadri su i sa mrtvima svašta uraditi.
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime03.05.19 16:39

Britanski Truth Raids ili ''prodori istine'' 1939.-1940.

O zračnom ratu iznad Europe u II. SR već je podosta pisano u ovoj temi, a valja dodati i jednu zanimljivost. Riječ je o britanskim Truth Raids ili ''prodorima istine'' u početnom razdoblju rata.
Britansko Bombardersko zapovjedništvo (Bomber Command) bilo je početkom rata slabašno u odnosu na njemačku Luftwaffe i opremljeno relativno zastarjelim bombarderima Vickers Wellington, Armstrong Whitworth Whitley i Handley Page Hampden, ali je ipak predstavljalo potencijalnu prijetnju Njemačkoj. Kako su prva iskustva pokazala da dnevni napadi bez lovačke pratnje dovode do prevelikih gubitaka, RAF Bomber Command je prešlo na djelovanje noću.

Armstrong Whitworth A.W.38 Whitley:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 2PyIsnf

U početnom razdoblju rata bombarderima RAF-a bilo je striktno zabranjeno bombardiranje civilnih ciljeva, uključivo i ratnu industriju - ''kako se ne bi oštećivalo privatno vlasništvo''(!). Restrikcije u pogledu ciljeva potrajale su sve do ljeta 1940. Stoga su se britanski bombarderi ograničili na propagandni rat tj. bacali su noću nad Njemačkom letke. Ove misije Britanci su zvali Truth Raids - prodori istine.
Duhoviti Britanci odlučili su se našaliti s njemačkim dnevnim listom i službenim glasilom nacističke partije Völkischer beobachter (narodni promatrač) i tiskali su novine na njemačkom jeziku koje su bacali iz bombardera, a nazvali su ih Wolkiger beobachter (promatrač iz oblaka).

Völkischer beobachter:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Zmex8U1

Wolkiger beobachter:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 EDhtGCe

Učinak Truth Raidsa na moral njemačkog stanovništva bio je ravan nuli, ali su donijeli bombarderskim posadama dragocjena iskustva u noćnim letovima i navigaciji, koja će biti obilato iskorištena kasnije u toku rata.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime03.05.19 17:10

Operacija Linebacker II ili ''Božićno bombardiranje'' Sjevernog Vijetnama 1972.

Amerikanci su poznati po tome da vole gađati iz zraka sve ono što im se svidi kao cilj, ali ni jedna njihova zračna akcija nije pobudila takvo zgražanje i gnušanje svjetske javnosti kao takozvano ''Božićno bombardiranje'' Sjevernog Vijetnama 1972. godine. Čak su i mediji u USA govorili o ''bezumnom orgijanju'', što se prvenstveno odnosilo na predsjednika Nixona i njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Henry Kissingera - glavnog inspiratora zračne operacije koja je nosila naziv Linebacker II.
Istini za volju, operacija je imala i stanovito političko pokriće. Naime, u jesen 1972. u Parizu su vođeni intenzivni mirovni pregovori koje je od strane USA vodio Kissinger, a od strane Sjevernog Vijetnama član politbiroa Lê Đức Thọ. Upravo kada se činilo da je mir na dohvat ruke pregovori su 16. prosinca prekinuti, uz uzajamne optužbe za opstrukciju.

Lê Đức Thọ i Henry Kissinger:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 KrWqVdr

Američki odgovor na novonastalo stanje bio je brz i žestok. Po njima, jedini način da se Sjeverni Vijetnam vrati za pregovarački stol bilo je korištenje zračne sile, ovaj put strategijskih bombardera B-52 (varijante D i G) od kojih je svaki nosio do 30 tona bombi - i bez ikakvih ograničenja. Glavni napadi bili su usmjereni na najvažnije populacijsko područje koje omeđuju dva najveća grada - glavni grad Hanoi i glavna luka Haiphong. Bombarderi B-52 bili su bazirani u zračnim bazama Andersen na otoku Guam i U-Tapao u Tajlandu.

Polijetanje B-52 u zračnoj bazi Andersen AFB na otoku Guam:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 5sV6SrK

U razdoblju od 18. do 29. prosinca 1972. bombarderi B-52 imali su ukupno 741 polijetanje, od čega je 12 letova obustavljeno iz različitih razloga tako da ih je stvarno izvedeno 729. Najviše polijetanja bilo je prve noći (129) i 26. prosinca (120), a letovi su obavljani svake noći osim na Božić. Tokom operacije B-52 su sistemom ''tepiha'' izbacili 15.237 tona bombi na 18 industrijskih i 14 vojnih ciljeva, dok su lovci-bombarderi izbacili dodatnih 5.000 tona.
Bombardiranje je izazvalo teška razaranja sjevernovijetnamske ekonomske i dijelom vojne infrastrukture, kao i brojne ljudske žrtve - poginulo je preko 1.600 civila uz nepoznati broj vojnih osoba.

B-52 u operaciji Linebacker II:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Wb32mhw

Zračna snimka USAF s posljedicama bombardiranja željezničkog čvora u Hanoiu:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 WHlBaYX

Ruševine u Hanoiu:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 FIYyuBA

Hanoi, evakuacija žrtava bombardiranja:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 3k5kVeW

Sjevernovijetnamska PZO bila je vrlo jaka, naročito u najjače branjenom području Hanoi-Haiphong. Glavno oružje bio je raketni PZO sustav S-75 Dvina (NATO oznaka SA-2 Guideline), dok je ratno zrakoplovstvo imalo na raspolaganju stotinjak lovaca.
Prema podacima USAF u razdoblju od 18. do 27. prosinca 1972. od PZO raketa SA-2 izgubljeno je 15 bombardera B-52 i to po danima: 18. = 2 B-52G i 1 B-52D, 20. = 4 B-52G i 2 B-52D, 21. = 2 B-52D, 25. = 2 B-52D i 27. = 2 B-52D. Nekoliko bombardera je oštećeno, ali su se uspjeli vratiti u bazu U-Tapao.

Položaj sjevernovijetnamskog PZO projektila SA-2:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 87cTfZs

Snimka pada srušenog B-52:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 PGzdoLs

Ostaci B-52 kao spomenik u Hanoiu:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 GAFIqyJ

Po podacima Sjevernog Vijetnama srušena su ukupno 34 bombardera B-52, od kojih jedan lovcem MiG-21. To se zbilo noću 27. prosinca, a rušenje je prijavio pilot Phạm Tuân (zanimljivo, kasnije prvi vijetnamski astronaut - u svemir je letio u misiji Sojuz 37).

Phạm Tuân:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 I6nhf2c

USAF je priznao gubitak te noći 2 B-52, ali je rušenje oba bombardera pripisano PZO sustavu SA-2.
Kampanja Linebacker II poznata je po još jednom kuriozitetu - tada se posljednji put u povijesti zrakoplovstva dogodilo da lovački avion bude srušen streljačkim naoružanjem bombardera. Navodno su Amerikanci na taj način srušili 2 lovca MiG-21. Ali se to nije zbilo na onaj herojski način kao u Drugom svjetskom ratu - strijelci nisu ni primijetili lovca vizualno, već im se on pokazao na radarskom ekranu kao svijetla mrlja na poziciji 6 sati. Operateru u udobnom klimatiziranom prostoru nije trebalo drugo već da daljinski usmjeri repni šestocijevni gatling-top 20 mm u tu mrlju i ispali rafal. Posada nije ni vidjela plijen kako pada - da su srušili MiG-21 saznali su od bombardera koji su letjeli iza njih.

B-52, repni gattling-top 20 mm:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 WvhBPRE

Operacija Linebacker II na kraju je postigla svoj cilj - vratila je Sjeverni Vijetnam za pregovarački stol. Zemlja je bila previše razrušena, a obrambeni resursi iscrpljeni (ispaljeni su praktično svi SA-2), da bi zemlja mogla dalje podnositi tako žestoke udarce. Mirovni sporazum potpisan je u Parizu 23. siječnja 1973.
Ironično, Švedska akademija donijela je odluku o dodjeli Nobelove nagrade za mir za 1973. godinu Henry Kissingeru i Lê Đức Thọu, što su mnogi u svijetu smatrali neslanom šalom – prije svega zbog Kissingera. On je ipak s ponosom primio nagradu, dok je Lê Đức Thọ otklonio tu počast.
Na vrh Go down
puc(f)lek
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
puc(f)lek

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 323
REPUTACIJA : 68
ČLAN OD: : 2016-02-29

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime04.05.19 9:12

Nesto slicno je uspjelo i Silveru u Koreanskom ratu ali prvo u Hanoj.
 Kako je napisao Stanko 1, vojska Sjevernog Vietnama je imala jaku protuzracnu obranu, posebno oko Hanoja.
1967 godine USAF s F-4 Phantomi II napadne zeljezaru u blizini Hanoja. U grupi su i pilot John Pardo, s  Stevom Wayneom i pilot   Earl Aman, s Robertom Hughtonom. Amanov Phantom je ostecen (probijen tenk s gorivom). Gorivo gubi tako brzo da nece moci stici ni do tankera KC-135, a kamo li do izvornog uzletista. Amanu preostaje jedino da iskoci. Pardo se s tim ne slozi i odluci da ce ga pokusavati gurati sto duze i sto dalje iz teritorije Sjevernog Vietnama, da izbjegne zarobljenistvo. Prvo prisloni svog Phantoma na Amanov rep (gdje je smjesten padobran) ali ne ide. Onda predlozi Amanu da spusti kuku, koju koriste prilikom zaustavljanja na nosacih zrakoplova.
 Aman ugasi oba motora, nekako uspiju iako imao veliko problema zbog turbulencije i moraju stalno popravljati polozaj. Lete na visini oko 1800 metara (ludo, jasno mi za kuku ali mi nije jasno kako i gdje ju je Pardo uspio zahaklati na svom avionu u toj situaciji).
 Nakon 10 minuta i predenih 100 kilometra kvare se motori i na Pardovom avionu. Jos lete minuto i iskoce u blizini granice s Laosom. Prije neprijatelja do njih stize spasilacki helikopter.

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Pardospush10001
 
 Pardo odmah gubi polozaj i vlastiti avion, prijeti mu i vojni sud ali ga na kraju izbjegne. 
 Tek 1989 godine Padro i Wayne dobiju Srebrnu Zvezdu.

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 18a_am2017_pardowayneviaairportjournals_live

                                                               Pardo (lijevo) i Wayne

U penziji Aman strada od ALS (Amiotroficna lateralna skleroza) ili Lou Gehrigova bolesti. Postane nepokretljiv i ne moze govoriti. Pardo ustanovi fundaciju i sa drugima sakuplja novac da suborcu olaksa zivot (nabava automobila, prilagodena motorna invalidska kolica i kompjuter preko koga moze govoriti).
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime04.05.19 16:52

De Havilland Mosquito - bombarder koji je izluđivao Hermanna Göringa

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 OlDJxVa

Avion de Havilland Mosquito, jedan od najpoznatijih i legendarnih aviona Drugog svjetskog rata, svakako zaslužuje širi osvrt no ovdje će biti ukratko spomenuta samo njegova uloga u savezničkoj kombiniranoj bombarderskoj ofenzivi protiv Njemačke.
De Havilland DH.98 Mosquito je izvorno dizajniran kao nenaoružani brzi bombarder, ali je pretvoren u višenamjenski avion i korišten je u brojnim ulogama - kao laki dnevni bombarder, noćni bombarder, dnevni i noćni lovac, lovac-bombarder, obilježavač ciljeva, jurišni avion za napade na ciljeve na moru i avion za foto-izviđanje. Korišten je i kao brzi transportni i putnički avion koji je letio između neutralnih zemalja i Velike Britanije u zračnom prostoru koji su kontrolirali Nijemci. Specifičnost ovog aviona je da je gotovo sav bio izrađen od drveta (balza), zbog čega su ga zvali ''drveno čudo'' i ''san termita''. Posade su ga od milja zvale Mossie.
Mosquito je imao dva člana posade - pilota i navigatora/ciljatelja. U verziji B Mk XVI (laki bombarder) imao je uzletnu težinu do 11.000 kg, a dva motora Rolls-Royce Merlin 76/77 snage po 1.710 ks davala su mu maksimalnu brzinu od 668 km/h. Nosivost bombi je bila 1.800 kg.

Opremanje Mosquita visokoeksplozivnom bombom B Mk IV Cookie težine 1.812 kg:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 7FOHk0k

RAF Bomber Command je odmah prepoznao potencijal ovog neobičnog aviona i koristio ga je do kraja rata za obilježavanje ciljeva, za diverzijske napade i za dnevne napade na različite ciljeve u Njemačkoj i na okupiranom teritoriju Europe. Zahvaljući velikoj brzini mogao je lako izbjeći njemačke lovce. Prema zapisu jednog povjesničara zračnog rata Mosquito je ''držao Berlin u vječitom stanju uzbune''.
Dva dnevna napada Mosquita na Berlin su posebno zanimljiva, a zbila su se istog dana - 30. siječnja 1943. Tog dana je bila je bila deseta obljetnica dolaska nacista na vlast. Britanci su znali da će prigodne govore preko radija održati zapovjednik Luftwaffe i Hitlerov zamjenik reichsmarchall Hermann Göring, te ministar propagande Josef Goebbels. Znali su i satnice govora pa su se odlučili malo posprdati s dvojicom nacističkih glavešina i ujedno odvaliti još jedan šamar njemačkom moralu.

Hermann Göring:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 LaSE3zI

Göringov govor je najavljen za 11 sati. Točno u 11 tri Mosquita iz 105. skvadrona izvela su napad bombama u niskom letu na glavnu berlinsku radiostanicu, zbog čega je govor ugojenog reichsmarshalla odgođen za sat vremena. Popodne istog dana grupa Mosquita iz 139. skvadrona prekinula je Goebbelsov govor u berlinskom Sportpalastu. Ovi napadi, premda izvedeni minornim snagama, imali su veliki moralni učinak jer su se još jednom narugali ranijem Göringovom razmetanju da su napadi na Berlin unmöglich (nemogući).
Mosquito je i inače bio ''penicilin'' za Herr Meyera. Nekoliko tjedana nakon opisanih napada derao se na konstruktore njemačkih aviona jer nisu u stanju proizvesti nešto slično, uz opasku da bi ''mogao pomahnitati'' i da postaje ''žut i zelen od zavisti'' kad vidi Mosquito.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime04.05.19 17:24

Zračna bitka za Berlin 1943.-1944.

U razdoblju od 18. studenog 1943. do 31. ožujka 1944. britanski RAF je izveo seriju teških zračnih napada na glavni grad Njemačke, ali rezultati nisu opravdali očekivanja

Berlin je u Drugom svjetskom ratu, u razdoblju od 1940. do 1944. godine, napadnut iz zraka 363 puta (pred kraj rata intenzivno ga je bombardiralo zrakoplovstvo SSSR-a, ali ti napadi ne spadaju u ovaj osvrt). Napadi su izvođeni snagama od jednog do tisuću bombardera. Britanski bombarderi izbacili su na grad oko 45.000 tona, a američki 23.000 tona razornih i zapaljivih bombi. Berlin je pretrpio velika razaranja, a procjene o broju poginulih stanovnika kreću se oko 20.000. Grad je do kraja rata uslijed bombardiranja napustilo 1.700.000 ljudi ili oko 40% ukupnog stanovništva.

Britanski plan i protuzračna obrana i zaštita Berlina

Prve bombe su pale na Berlin još u lipnju 1940. godine, no prava iskušenja za grad počela su u jesen 1943. Zapovjednik RAF Bomber Command glavni zrakoplovni maršal (Air Chief Marshal) Arthur Harris pokrenuo je seriju masovnih zračnih napada na glavni grad Njemačke koja će postati poznata kao Bitka za Berlin (Battle of Berlin). Cilj napada je bio da se slomi moral Nijemaca i da ih se primora na kapitulaciju. Kako bi se disperzirala njemačka lovačka obrana i smanjili gubici bombardera, u okviru operacije planirani su i napadi na druge njemačke gradove.
Unatoč razmetanju zapovjednika Luftwaffe Hermanna Göringa ili Herr Meyera da ''ni jedan engleski avion neće letjeti iznad teritorija Reicha'' nacističko vodstvo bilo je svjesno političke važnosti zaštite Berlina od napada iz zraka. Još prije rata bila je planirana gradnja 2.000 javnih skloništa, ali ih je do početka rata izgrađeno tek 15%. U razdoblju od 1939. do 1941. godine izgrađeno je 5 velikih javnih skloništa (Zoo, Anhalt, Humboldthain, Friedrichshain i Kleistpark) kapaciteta 65.000 ljudi, a za skloništa su predviđena i mnoga stajališta podzemne željeznice. Kao javna skloništa služili su i PZO tornjevi (flaktürme) Tiergarten, Volkspark Friedrichshain i Volkspark Humboldthain, koji su mogli pojedinačno primiti preko 15.000 ljudi. Jačanjem savezničke kombinirane bombarderske ofenzive njemačke vlasti su 1943. godine donijele odluku o evakuaciji iz Berlina svih stanovnika koji nisu bili nužno potrebni za ratne i industrijske svrhe, te je iz grada izmješten 1,2 milijun ljudi ili oko četvrtine ukupnog broja stanovnika.
U pogledu protuzračne obrane Berlin je bio najjače branjeni cilj u Europi s velikim brojem PZO topova kalibra 88, 105 i 128 mm. Prema kraju rata poslužitelji topova su sve više bile žene i pripadnici Hitlerjugenda.

PZO toranj Tiergarten:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 LkBmH5X

Operacija

Serija napada poznata kao Bitka za Berlin započela je 18. studenog 1943. i trajala je do 31. ožujka 1944. godine. Osim Berlina napadnuti su i Mannheim, Ludwigshafen, Leverkusen, Frankfurt, Stuttgart, Essen, Bochum, Köln, Düsseldorf, Leipzig, Duisburg, Solingen, Dortmund, Krefeld, Aachen, Koblenz, Brunswick, Magdeburg i Nürnberg, snagama od nekoliko lakih bombardera Mosquito do 800 teških bombardera.
Prvi napad u okviru Bitke za Berlin izvelo je noću 18. na 19. studenog 1943. 440 bomardera Lancaster, bez većeg rezultata jer je grad bio prekriven oblacima. Istodobno je 395 bombardera izvelo diverzione napade na Mannheim i Ludwigshaven. Idući napad na Berlin izvela su noću 22. na 23. studenog 764 bombardera od kojih 469 Lancaster, 234 Halifax, 50 Stirling i 11 Mosquito. To je ujedno bio najefikasniji napad na Berlin u čitavom ratu. Najveću štetu su pretrpjeli Tiergarten, Charlottenburg, Schöneberg i Spandau, a između ostalih pogođene su zgrade talijanske i japanske ambasade, ministarstvo naoružanja, administracija Waffen SS, vojarne i tvornice ratne industrije.

Posada bombardera Lancaster iz 467. skvadrona pred polijetanje u napad na Berlin:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 ZrHPF81

Nekoliko fotografija posljedica zračnih napada na Berlin:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 7lebu4M

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 NPKxQJk

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 7ZnsYLC

Rezultat

Unatoč velikim razaranjima u gradu zračna bitka za Berlin nije donijela očekivani rezultat - niti je volja Nijemaca za otporom slomljena niti je došlo do prekida industrijske proizvodnje za ratne potrebe. U 16 napada na Berlin s ukupno 9.111 borbenih letova RAF Bomber Command je izgubio 492 bombardera te 2.690 poginulih i gotovo 1.000 zarobljenih članova posada. Uz to su 954 bombardera oštećena. Stopa gubitaka u odnosu na broj borbenih letova iznosila je 5,4%, što premašuje gornju granicu prihvatljivih gubitaka od 5%. Ako se pribroje gubici u napadima na druge gradove u okviru kampanje RAF je izgubio 1.047 bombardera i preko 7.000 članova posada. Gubici u bici za Berlin iznose 7% od ukupnih gubitaka RAF Bomber Command u toku čitavog rata.
Bitka za Berlin, promatrana u kontekstu ukupne zračne kapanje protiv Trećeg Reicha, nesumnjivo je pridonijela da Nijemci troše snage i resurse na jačanje protuzračne obrane, na disperziju industrijskih kapaciteta, na čišćenje ruševina i na zbrinjavanje stanovništva, ali nije postigla glavni cilj - da natjera Njemačku na kapitulaciju. Stoga u službenoj povijesti RAF-a stoji zaključak: ''u operativnom smislu bitka za Berlin je bila više od promašaja, bila je poraz'' (in the operational sense the Battle of Berlin was more than a failure, it was a defeat).
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7101
REPUTACIJA : 270
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime04.05.19 19:54

@puc(f)lek (citat):

Onda predlozi Amanu da spusti kuku, koju koriste prilikom zaustavljanja na nosacih zrakoplova.
Aman ugasi oba motora, nekako uspiju iako imao veliko problema zbog turbulencije i moraju stalno popravljati polozaj.
Lete na visini oko 1800 metara (ludo, jasno mi za kuku ali mi nije jasno kako i gdje ju je Pardo uspio zahaklati na svom avionu u toj situaciji). 

Baš sam gledao slike tog aviona """F-4 Phantomi II"""  ali jedino mi pada na pamet da nije razbio prednje staklo pilotske kabine i zakačio ga za unutrašnjost pilotske kabine ili onu konstrukciju koja drži staklo pilotske kabine.
Pošto je bilo pitanje života ili smrti i pošto su bili spremni riskirati sve , možda su to i uradili jer im nije puno toga preostalo. Suspect

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Pilotska-kabina
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
puc(f)lek
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
puc(f)lek

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 323
REPUTACIJA : 68
ČLAN OD: : 2016-02-29

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime04.05.19 22:43

Nemam pojma, ova prica o guranju mi je zanimljiva i herojska ali ima u sebi i nesto americkog ... znaju oni dodati koju kap superherojstva.
 Inace svaka cast pilotu, kuka bi mu gladko odbit glavu svaki tren, al da to radis punih deset minuta.... Kapu dolje!
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime05.05.19 16:20

Rasprave o zračnom bombardiranju logora Auschwitz-Birkenau

Auschwitz ili Oświęcim je grad u Poljskoj 50 km zapadno od Krakówa, u kojem se od 1940. do 1945. godine nalazio najzloglasniji njemački koncentracioni logor i logor za istrebljenje. Logorski kompleks obuhvaćao je logore Auschwitz I (prvobitni logor), Auschwitz II - Birkenau (logor za istrebljenje), Auschwitz III - Monowitz (radni logor za tvornicu IG Farben) i 45 satelitskih logora. Broj ubijenih i pomrlih od gladi i iscrpljenosti procjenjuje se na 1,1 milijun, od kojih su 90% bili Židovi u sklopu takozvanog ''konačnog rješenja'' (Endlösung der Judenfrage).

Lokacija Auschwitza (Oświęcima) na karti Poljske:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 HA0FlMg

Sumnjičavost na Zapadu

Poljska vlada u izbjeglištvu dobivala je izvještaje o masovnim smaknućima u Auschwitzu još od 1940. godine. Bilo je i drugih izvještaja o njemačkim zločinima. Tako su sovjetski vojnici tokom zimske protuofenzive 1941.-1942. otkrili više masovnih grobnica žrtava njemačkih Einsatzgruppen, o čemu je ministar vanjskih poslova Vjaćeslav Molotov 6. siječnja i 27. travnja 1942. poslao diplomatske note. Szlama Ber Winer, bjegunac iz logora Chelmno, podnio je detaljni izvještaj grupi Oneg Shabbat u Varšavskom getu koja ga je proslijedila u London.
Krajem srpnja 1942. poljska vlada u izbjeglištvu imala je već potpune izvještaje o masovnim smaknućima u Auschwitzu. Ministar vanjskih poslova Edward Raczyński pripremio je memorandum o masovnom istrebljenju Židova u Poljskoj i uputio ga 10. prosinca 1942. vladama 11 savezničkih država. Rezultat je bila zajednička deklaracija (Joint Declaration by Members of the United Nations) kojom se traži obustavljanje progona i uništenja židovskog stanovništva.
Posebno uporan je bio Jan Karski, koji je tokom 1942. obavio razgovore s čelnicima poljske vlade i s britanskim ministrom vanjskih poslova Anthony Edenom upozoravajući na sustavno istrebljenje židovske populacije. Iduće godine sastao se s predsjednikom USA Franklinom Rooseveltom koji je njegovo upozorenje primio u šaljivom tonu. Karski je nakon toga prezentirao svoj izvještaj i drugim javnim ličnostima kao što su Felix Frankfurter, Cordell Hull, William Donovan, Stephen Wise i kardinal Samuel Stritch. Također se obratio medijima, pa čak i filmskoj industriji u Hollywoodu, ali bez uspjeha. Većina mu nije vjerovala i njegove tvrdnje su pripisivali ''propagandi poljske izbjegličke vlade''. U travnju 1943., upravo u vrijeme ustanka u Varšavskom getu, održana je saveznička konferencija u Hamiltonu, Bermuda, posvećena problemu židovskih izbjeglica. Sudionici konferencije ignorirali su problem istrebljenja židovske populacije, radi čega je savjetnik poljske vlade za židovska pitanja Szmul Zygielbojm iz protesta počinio samoubojstvo.

Szlama Ber Winer:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 FTnQZmP

Edward Raczyński:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 HLXWt6T

Memorandum o masovnom istrebljenju židovske populacije:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 LaeHZau

Jan Karski:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 TumJRd1

Saveznici su ipak znali da izvještaji o njemačkim zlodjelima nisu tek ''propaganda poljske izbjegličke vlade''. Između travnja 1942. i veljače 1943. britanska obavještajna služba presretala je i dešifrirala izvještaje njemačke policije u kojima su precizno navedeni transporti zatočenika i broj ubijenih u deset logora za istrebljenje, uključivo Auschwitz. Slična saznanja imala je i američka obavještajna služba The United States Office of Strategic Services već 1942. godine. Priča o njemačkim logorima za istrebljenje konačno je izašla u javnost 15. lipnja 1944. objavom na BBC-u i 20. lipnja u listu The New York Times.

Izviđački letovi i dvojbe oko bombardiranja

Auschwitz je prvi put nadletio izviđački avion USAAF 4. travnja 1944., u misiji fotografiranja tvornice sintetičkog goriva u Monowitzu (Auschwitz III). Kompleks logora Auschwitz je fotografiran slučajno u više navrata, ali analitičari fotografija nisu znali što se nalazi na snimkama dok politički i vojni vrhovi nisu znali za postojanje tih fotografija. Ekspert za analizu fotografija Dino Brugioni kasnije je izjavio da bi analitičari lako prepoznali važne građevine da je to od njih traženo.

Zračna snimka logorskog kompleksa Auschwitz-Birkenau od 25. kolovoza 1944.:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 8fhKrjF

Saveznici su imali tehničkih mogućnosti da bombardiraju Auschwitz, naročito američka 15th Air Force iz Italije.U nekoliko navrata američke bombarderske formacije su nadletjele željezničke pruge koje su vodile prema Auschwitzu u napadima na druge ciljeve. Bombardirani su i industrijski ciljevi u kompleksu logora ili u neposrednoj okolici. Izraelska agencija HaSochnut HaYehudit L'Eretz Yisra'el zatražila je 6. srpnja 1944. da se bombardiraju željezničke pruge koje vode u Auschwitz i predočila snimke logora, a mogućnosti su bile dvojake - ili precizno bombardiranje iz niskog leta lakim bombarderima RAF-a Mosquito ili bombardiranje sa visine američkim bombarderima B-17 i B-24. General Ira Eaker, zapovjednik savezničkih Mediterranean Allied Air Forces, založio se za tu ideju, no zamisao je napuštena nakon bombardiranja tvornice u logoru Buchenwald kada je poginulo 315 i teško ranjeno 525 zatočenika.
Rasprave o eventualnom bombardiranju Auschwitza iz zraka trajale su do potkraj 1944. godine, kada se logor već polako gasio. Preživjele zatočenike Auschwitza oslobodile su sovjetske trupe 27. siječnja 1945. i taj dan se danas obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na Holokaust (International Holocaust Remembrance Day).
Polemike ''za'' i ''protiv'' bombardiranja Auschwitza iz zraka među povjesničarima i publicistima traju i danas. Jedni smatraju da bi se u takvom slučaju prekinuo trasport ljudi na istrebljenje i omogućilo dijelu zatočenika da pobjegnu. Drugi pak misle da bi Nijemci lako popravili porušeno i nastavili s istrebljenjem, po potrebi u ostalim logorima, a od bombi bi stradao veliki broj zatočenika.

Memorijalni centar i muzej Auschwitz-Birkenau (Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu):

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 RxfCMlP
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7101
REPUTACIJA : 270
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime05.05.19 16:23

@puc(f)lek (citat):
Nemam pojma, ova prica o guranju mi je zanimljiva i herojska ali ima u sebi i nesto americkog ... znaju oni dodati koju kap superherojstva.
 Inace svaka cast pilotu, kuka bi mu gladko odbit glavu svaki tren, al da to radis punih deset minuta.... Kapu dolje!

Ako im nije teško u zraku pogoditi ono crijevo za utakanje goriva, pa valjda može pogoditi i prozor pilotske kabine.
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime05.05.19 16:45

Crveni barun Vijetnamskog rata - Nguyễn Văn Cốc

Iako su ga brojem zračnih pobjeda nadmašiti izraelski piloti ostaje zapisan u povijesti zrakoplovstva kao jedan od najvećih zračnih asova mlazne ere

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 CbPbK20

Među američkim pilotima iz Vijetnamskog rata i danas kruži legenda o sjevernovijetnamskom zračnom asu koga su zvali Pukovnik Tomb (Colonel Tomb), također Nguyễn Toon i Nguyễn Tuân. Zvali su ga Red Baron (Crveni barun) kao aluzija na Manfreda von Richthofena iz Prvog svjetskog rata i pripisivali mu 13 zračnih pobjeda. Poslije rata su brojni zapadni novinari i publicisti istraživali njegov identitet, između ostalog i u razgovorima sa sjevernovijetnamskim funkcionerima i pilotima iz vremena rata, ali nitko nije čuo za Tomba, Nguyễn Toona i Nguyễn Tuâna. Uostalom, Tomb i Toon uopće nisu vijetnamska prezimena. Pojavila se i teza da Sjevernovijetnamci navodno kriju identitet svoje legende jer je poginuo 10. svibnja 1972., a srušili su ga Randall Cunningham i William Dricoll iz US Navy. Ova teza je neutemeljena jer je Sjeverni Vijetnam javno slavio svoje poginule heroje. Na kraju, jedna od teza je da se zapravo radilo o sovjetskom pilotu - neki Amerikanac se kleo da je u MiG-u 19 vidio ''plavokosog pilota s plavim očima''.
Pukovnik Tomb u stvarnosti nije postojao i riječ je o mitskoj ličnosti. Amerikance je zavaralo to što su na jednom avionu MiG-21 i jednom MiG-17 vidjeli po 13 nacrtanih zvjezdica, znakove za srušene avione. Nisu znali da je na istom avionu letjelo više sjevernovijetnamskih pilota i da su Sjevernovijetnamci označavali zračne pobjede aviona, a ne pilota. Također ih je zavaralo što su prisluškivanjem sjevernovijetnamske zemaljske kontrole često čuli riječi Toon i Tomb, ali su im pridavali pogrešno značenje.
Sjeverni Vijetnam je ipak imao svog Crvenog baruna, a zvao se Nguyễn Văn Cốc i bio je najveći zračni as Vijetnamskog rata s 9 priznatih zračnih pobjeda. Po nekim izvorima stvarno ih je imao 11, dok su mu Amerikanci potvrdili 8. Bio je pilot 921. lovačke eskadrile (Trung đoàn không quân tiêm kích 921), sve pobjede postigao je na lovcu MiG-21PFM i sve raketama zrak-zrak K-13 NATO oznake AA-2 Atoll.

MiG-21PFM na kojem je letio Nguyễn Văn Cốc:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 D2L0kR3

Văn Cốc se pridružio Sjevernovijetnamskom ratnom zrakoplovstvu 1961. godine kao 18-godišnjak. Nakon završene temeljne obuke upućen je s grupom pilota u SSSR gdje se nakon četverogodišnjeg doškolovanja kvalificirao za pilota lovca MiG-17. Poslije kratkog boravka u Sjevernom Vijetnamu ponovo je upućen u SSSR gdje se prekvalificirao za pilota MiG-21. U operativnu službu ratnog zrakoplovstva stupio je u prosincu 1965. godine.
Prije nego je postigao prvu zračnu pobjedu imao je sâm neugodan doživljaj da bude srušen. To se dogodilo 2. siječnja 1967. u operaciji Bolo, kada su Amerikanci namjestili stupicu i srušili 5 MiG-21 bez vlastitih gubitaka. Među srušenim pilotima (svi su preživjeli) bio je i Văn Cốc, kome je ovo neugodno iskustvo poslužilo za bolje razumijevanje taktike zračne borbe. Uz to je postao još odlučniji da sruši poneki američki avion.
Prvu zračnu pobjedu Văn Cốc je ostvario 30. travnja 1967. kada je srušio F-105 Thunderchief kojim je pilotirao Robert Abbott. Četiri mjeseca kasnije, 23. kolovoza, srušio je F-4 Phantom u kojem su bili pilot major Tyler i WSO kapetan Sittner. U listopadu i studenom srušio je još tri F-105 Thunderchief i time postao zračni as s 5 zračnih pobjeda. Niz je nastavljen u veljači 1968. kada se sukobio s avionom kakvog do tada nije vidio. Bio je to lovac F-102 Delta Dagger kojim je pilotirao poručnik Wallace Wiggins. Zračnu pobjedu Sjevernovijetnamci su Văn Cốcu pripisali kao ''moguću'' dok su Amerikanci registrirali avion kao srušen. Iduća žrtva bio je F-4 Phantom US Navy u svibnju. Završetkom operacije Rolling Thunder u jesen 1968. prestale su zračne borbe s američkim avionima, ali je Văn Cốc u prosincu 1969. srušio još dvije letjelice. Prva je bila bespilotna letjelica USAF AQM-34 Firebee, a za drugu nije točno utvrđen identitet. Văn Cốc je vidio i srušio letjelicu nepoznatog i neobičnog oblika, vjerovalo se da je to još jedna Firebee, ali su Amerikanci istog dana na istom mjestu registrirali nestanak izviđačkog aviona OV-10 Bronco.

F-105 Thunderchief:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 ZaKcO70

F-102 Delta Dagger:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 NS2KOjZ

Rušenje nepoznate letjelice 20. prosinca 1968. označilo je i završetak borbenih misija najvećeg zračnog asa Vijetnamskog rata. Posvetio se obuci drugih pilota, a poslije rata je nastavio vojnu karijeru i dosegao položaj glavnog inspektora ratnog zrakoplovstva. U mirovinu se povukao 2002. godine.

Susret Nguyễna Văn Cốca s predsjednikom Sjevernog Vijetnama Hồ Chí Minhom 1969. godine:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 TLMiPKA

Točan broj zračnih pobjeda koje je postigao Văn Cốc nije do danas točno utvrđen, ali je sigurno da ih je imao najmanje 8 koje je potvrdila američka strana (najveći američki as Vijetnamskog rata WSO Charles De Bellevue ih je imao 6). A moguće je da ih je imao i 11 jer su mu neke pobjede priznate kao ''moguće'' premda su Amerikanci registrirali gubitke. Valja naglasiti da su Amerikanci neke zračne pobjede sjevernovijetnamskih pilota pripisivali PZO paljbi sa zemlje jer je to bilo ''manje sramotno'' (less embarrassing).
Broj zračnih pobjeda Nguyễna Văn Cốca kasnije će obilato nadmašiti izraelski piloti, no ne treba zanemariti bitnu razliku - Izraelci su svoje pobjede ostvarili nad inferiornim pilotima arapskih zemalja dok se Văn Cốc borio s vrhunskim američkim profesionalcima u tehnološki superiornim avionima. Stoga ostaje zapisan u povijesti kao jedan od najvećih zračnih asova mlazne ere.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime05.05.19 17:07

Aleksandar Pokriškin - nestašni dečko VVS SSSR

Najvećim zračnim asom sovjetskog ratnog zrakoplovstva (Военно-воздушные силы - BBC, VVS) i najvećim asom Antihitlerovske koalicije u Drugom svjetskom ratu smatra se Ivan Kožedub (1920. - 1991.) sa 64 priznate zračne pobjede (plus 2 USAAF P-51 Mustang u zračnoj borbi do koje je došlo zabunom). Međutim, za neke je najveći as zapravo bio Aleksandar Pokriškin (1913. - 1985.).
Tokom rata Pokriškin je izveo 560 borbenih misija i sudjelovao u 156 zračnih borbi. Službeno mu je priznato 59 zračnih pobjeda plus 6 podijeljenih s drugim pilotom, međutim sâm Pokriškin je u svom dnevniku zabilježio više od 100. Neki tvrde da mu nisu uračunate pobjede iznad teritorija koji su držali Nijemci (Sovjeti su priznavali pobjedu samo ako su pronađeni ostaci srušenog aviona).
Drugi pak smanjuju brojku na 46, tvrdeći da je neke zračne pobjede Pokriškin ''ukrao'' od Rečkalova. Bilo kako bilo, službeno je drugi sovjetski as i drugi na listi svih savezničkih asova, a pripisane su mu ove pobjede: 34 Messerschmitt BF-109, 19 Junkers Ju-87, 15 Junkers Ju-88, 5 Junkers Ju-52, 4 Henschell Hs-126, 2 Focke-Wulf Fw-190, 1 Messerschmitt BF-110 i 1 Henschell Hs-129.

Aleksandar Pokriškin na početku rata:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 CT6PB24

Svoj prvi avion Pokriškin je srušio već prvog dana rata (22. lipnja 1941.) iznad Moldavije, ali nije bila riječ o zračnoj pobjedi već o takozvanom fratricidu. Leteći u lovcu MiG-3 primijetio je ispred sebe avion nepoznatog tipa i otvorio na njega paljbu, a tek kada je avion počeo padati primijetio je na krilima crvene zvijezde. Bio je to novi jurišni avion Suhoj Su-2, čije postojanje su Sovjeti tajili čak i pred vlastitim pilotima. Pilot Su-2 je preživio, ali je stražnji strijelac poginuo.
Ovaj incident Pokriškinu nadređeni nisu zamjerili, jer je bio posljedica idiotske naredbe da se novi avioni taje i pred letačkim osobljem.

Suhoj Su-2:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Y9H23TU

Već idućeg dana Pokriškin je srušio prvu ''pravu'' žrtvu, Messerschmitt Bf-109. Prve pobjede je postigao na lovcu Mikojan-Gurevič MiG-3, a od proljeća 1942. letio je na lovcu Jakovljev Jak-1. No pravi avion po njegovom ukusu bio je američki Bell P-39 Aircobra, kakve je SSSR dobio u okviru programa Lend-Lease.

Bell P-39 Aircobra (maketa):

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 MrK0Lk4

Zanimljivo, avijatičari USAAF nisu voljeli ovaj avion, stoga je relativno rano povučen iz službe kao lovac i korišten je u napadima na zemaljske ciljeve (u toj ulozi naročito se istakao na Guadalcanalu). Suprotno, sovjetski piloti su visoko cijenili P-39 i smatrali su ga ravnopravnim Bf-109 i superiornim Fw-190 u borbama na malim visinama, kakve su bile najčešće na Istočnoj fronti. Sâm Pokriškin obožavao je Aircobru i njezin moćan top od 37 mm, koji je u njegovim rukama bio ubojito oružje.
Godine 1944. regimenta u kojoj je služio Pokriškin trebala je biti preoružana novim lovcima Lavočkin La-7.

Lavočkin La-7:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 0sFB4wt

Za vrijeme trenažnog leta prije preuzimanja novih aviona, prilikom slijetanja, poginuo je zraćni as i Pokriškinov prijatelj Aleksandar Klubov. Nesreća je pripisana nesigurnosti stajnog trapa pa je na inzistiranje Pokriškina regimenta naoružana američkim lovcima Bell P-63 Kingcobra.

Bell P-63 Kingcobra:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 BXvSXAF

Pokriškin je i inače imao podosta razmimoilaženja s nadređenima. Tako se potkraj ljeta 1942., za vrijeme preobuke u pozadini na avione P-39, prepirao sa zapovjednikom regimente Isajevom oko taktike borbene upotrebe lovaca. Pokriškin je postojeću doktrinu smatrao zastarjelom i neefikasnom pri čemu se postizao mali učinak i dolazilo je do nepotrebnih gubitaka. Isajev je optužio Pokriškina za kukavičko ponašanje i zatražio je postupak pred vojnim sudom, no zahvaljujući svjedočenju kolega pilota i podršci zapovjednog sastava lovačke divizije optužbe su odbačene.
Iako slavljen kao znameniti zračni as i trostruki heroj SSSR Pokriškin je poslije rata gurnut u zapećak i zakidan kod promaknuća. Tek poslije Staljinove smrti je rehabilitiran i dosegao je čin maršala VVS.

Aleksandar Pokriškin kao maršal VVS - Военно-воздушные силы:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 QF94WRX
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime06.05.19 14:25

Malo poznati nasljednik Göringa: Robert Ritter von Greim

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 PWyGNKj

Robert Ritter von Greim (1892.-1945.) je bio njemački pilot i zračni as iz Prvog svjetskog rata s 28 zračnih pobjeda i dobitnik najvišeg ordena za ratne podvige Pour le Mérite, čime je zaslužio titulu viteza (ritter). Godine 1923. pridružio se nacističkoj partiji NSDAP i bio je sudionikom poznatog ''pivničkog puča''. Od 1933. je sudjelovao u ponovnoj izgradnji Luftwaffe, a na početku Drugog svjetskog rata zapovijedao je zračnom flotom u napadima na Poljsku, Norvešku, Balkan i SSSR.
Potkraj rata, u travnju 1945., Greim se nalazio u zračnoj bazi u Rechlinu kada je stigla zapovjed da se odmah javi Hitleru u Berlin. Greim je sjeo u lovac Focke-Wulf Fw 190, a s njim je letjela i poznata pilotkinja i fanatična nacistkinja Hanna Reitsch. Sletjeli su 26. travnja, u vrijeme kada su se već vodile ulične borbe u Berlinu, na aerodrom Gatow odakle su preletjeli malim avionom Fieseler Storch na provizorno letalište u Tiergartenu. Putem je avion upao u sovjetsku PZO paljbu pri čemu je Greim ranjen u nogu i pred Hitlera je izašao na štakama..
Povod za ovo neobično putovanje bila je navodna izdaja reicshmarschalla Hermanna Göringa, zapovjednika Luftwaffe i službenog Hitlerovog nasljednika. Göring je 23. travnja iz Bavarske uputio Hitleru brzojav u kojem je priopćio da će, ukoliko do 22 sata istog dana ne dobije odgovor, smatrati da je führer onemogućen u obavljanju dužnosti i preuzeti će vlast. Reichsleiter NSDAP i poznati intrigant Martin Bormann uvjerio je Hitlera da je riječ o očitoj izdaji pa je Göring preko radija smijenjen sa svih dužnosti i izdana je zapovjed SS-u za njegovo hapšenje.

Göringov brzojav od 23. travnja 1945.:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Mfp5OFa

Hanna Reitsch:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 YwivAi8

Zabezeknutom Greimu Hitler je priopćio da je postavljen na položaj glavnog zapovjednika Luftwaffe i unaprijedio ga u generalfeldmarschalla, kao posljednjeg u ratu koji je dobio taj čin. Hitler je ova promaknuća mogao uputiti i preko radija, što bi Greimu prištedjelo sakatu nogu, no u ludoj kući zvanoj Führerbunker tih dana je sve bilo moguće. Uz promaknuće Greim je dobio i jedan specijalan zadatak - da pronađe i uhvati još jednog izdajicu, Heinricha Himmlera koji se upustio u samostalne pregovore sa zapadnim Saveznicima. Greim i Reitsch su napustili Berlin avionom Arado Ar 96.
Na položaju Oberbefehlshaber der Luftwaffe Greim je ostao samo nekoliko dana. Više ništa nije ostalo ni od Luftwaffe ni od Trećeg Reicha. Uhvatili su ga Amerikanci u Austriji 8. svibnja i strpali u zatvor u Salzburgu, gdje je 24. svibnja počinio samoubojstvo.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime06.05.19 14:44

Zračni napadi Saveznika na teritorij Austrije u Drugom svjetskom ratu

Njemačka je u ožujku 1938. godine anektirala Austriju i uključila je u treći Reich pod imenom Ostmark, a 1942. je ime promijenjeno u Alpen-und Donau-Reichsgaue. Iako je stanovništvo Austrije 1938. činilo samo 8% populacije Reicha neki od najzloglasnijih nacista bili su porijeklom Austrijanci - primjerice sâm Adolf Hitler, pa Ernst Kaltenbrunner, Arthur Seyss-Inquart, Franz Stangl i Odilo Globocnik. Također su Austrijanci činili 13% sastava Waffen SS i 40% osoblja u nacističkim logorima za istrebljenje. I neki eminentni pripadnici njemačkih oružanih snaga bili su Austrijanci - generaloberst Alexander Löhr, general der panzertruppe Alfred Ritter von Hubicki, general der gebirgstruppe Franz Böhme, generaloberst Lothar Rendulic i general der infanterie Edmund Glaise-Horstenau, te istaknuti zračni asovi Walter Nowotny, Gordon Gollob i Max Stotz.
Zbog svog zemljopisnog položaja Austrija je dugo bila pošteđena savezničkih zračnih napada. Prvi zračni napad na Austriju izvelo je ratno zrakoplovstvo SSSR-a 4. rujna 1942., kada je jedan teški bombarder Pe-8 bacio bombe na Beč. Ovaj napad je imao samo propagandni učinak. Sve se promijenilo nakon kapitulacije Italije kada su Saveznici zauzeli dobar dio talijanskog teritorija i formirali 15. stratešku zračnu armiju (15th Airforce) na velikom kompleksu aerodroma oko Foggie.

Petljakov Pe-8:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 5x9eAbq

Prvi zračni napad zapadnih Saveznika na cilj u Austriji zbio se 13. kolovoza 1943. kada je 61 bombarder B-24 Liberator iz baza u Tunisu bombardirao Wiener Neustadt. Isti cilj je ponovo napadnut 1. listopada 1943. sa 73 bonbardera B-24. Wiener Neustadt je tokom rata bombardiran 29 puta, a ciljevi su bili tvornica aviona Wiener Neustädter Flugzeugwerke koja je proizvodila lovce Messerschmitt Bf-109 i popravljala lovce Messerschmitt Bf-110 i bombardere Junkers Ju-88, tvornica Wiener Neustädter Lokomotivfabrik, tvornica municije Hirtenberger Patronen Zündhütchen und Metallwarenfabrik i ranžirni kolodvor. Među ciljevima tokom operacije Argument ili Big Week u veljači 1944. bila je i tvornica aviona Wiener Neustädter Flugzeugwerke, a tom prilikom je uništeno oko 200 novoproizvedenih lovaca Bf-109.
Angloameričko ratno zrakoplovstvo intenzivno je bombardiralo sve ciljeve od strateške važnosti - tvornice aviona i drugog oružja, tvornice municije, motornih vozila i drugog vojnog materijala, ćeličane, rafinerije nafte, tvornice sintetičkog goriva, ranžirne kolodvore i druge objekte željezničke infrastrukture. Najviše zračnih napada pretrpio je Graz, čak 56, a slijede Beč s 52, Linz s 48, Villach s 37 i Wiener Neustadt s 29 napada.

Dvije fotografije bombardiranja Beča:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 OPCr4KQ

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 J3NpWJb

Bombarderi B-24 Liberator iznad Linza:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 RPc7502

Bombardiranje Salzburga:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 3mq7dQu

Srušena zgrada željezničkog kolodvora u Villachu:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 WW51qE7

Relativno najveća razaranja u savezničkoj zračnoj kampanji pretrpio je Wiener Neustadt gdje je porušeno 88% zgrada, a slijedi Villach s 85%. U apsolutnom broju srušenih zgrada na prvom mjestu je Beč (36.851), a slijede Linz (12.084) i Graz (7.802). U Beču je od bombardiranja poginulo oko 30.000 stanovnika, u Grazu 1.980 i u Linzu 1.679. Ako se tome dodaju izbjeglice, vojnici, policajci, vatrogasci, strani radnici i ratni zarobljenici broj poginulih u bombardiranjima procjenjuje se na 35.000 do 50.000.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime06.05.19 15:07

Kako je japanski pilot pokušao okupirati havajski otok 7. prosinca 1941.

Shigenori Nishikaichi prisilno se spustio na otok Ni’ihau i prilično zbunio tamošnje malobrojno stanovništvo

Ni’ihau je sedmi po veličini otok u Havajskom arhipelagu s površinom od 180 km2 i 170 stanovnika (2010.). U privatnom je vlasništvu od 1864. godine kada ga je Elizabeth Sinclair kupila od Kraljevstva Havaji za 10.000 dolara, a nasljeđem je prešao u posjed obitelji Robinson. Posjećivanje otoka dopušteno je isključivo članovima obitelji vlasnika, a tek 1987. je otvoren za manje i kontrolirane skupine turista.
Neposredno prije napada na Pearl Harbor japanski piloti su dobili instrukcije da u slučaju kvara ili oštećenja aviona izvedu prisilno spuštanje na Ni’ihau, za koji se vjerovalo da je nenastanjen. Nakon spuštanja biti će evakuirani podmornicom. Ovu instrukciju pokušao je slijediti Shigenori Nishikaichi, pilot japanskog lovca Zero sa nosača aviona Hiryu, ali se događaji nisu odvijali kako je zamišljeno.

Otok Ni’ihau:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 DOosxd5

Havajsko otočje, Ni’ihau u gornjem lijevom kutu slike:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Uzn4gNT

Shigenori Nishikaichi:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 PLtaVqN

Neočekivani gost sa neba

Nishikaichi je kao pilot lovca Mitsubishi A6M2 Zero sudjelovao u drugom valu napada na Pearl Harbor. Avion je bio oštećen PZO paljbom sa zemlje i Nishikaichi je shvatio da se neće moći vratiti na Hiryu, stoga je odlučio prisilno sletjeti na Ni’ihau. Otok u to vrijeme nije imao ni struje ni telefonskih veza, a čak je i njegov vlasnik Aylmer Robinson živio na susjednom otoku Kaua’i i posjećivao je Ni’ihau samo jednom tjedno. Na otoku je u to vrijeme živjelo troje stanovnika japanskog porijekla - Ishimatsu Shintani i bračni par Yoshio i Irene Harada. Jedini domorodac koji je govorio engleski bio je Hawila Kaleohano.
Nishikaichi se spustio na polje čiji je vlasnik bio upravo Kaleohano. Primijetio je na avionu japanske oznake i premda još nije bio informiran o japanskom napadu na Pearl Harbor znao je da se japansko-američki odnosi pogoršavaju, stoga je polusvjesnom pilotu oduzeo pištolj i papire koje je našao u kabini. Oko aviona se ubrzo okupila skupina domorodaca koji su, nesvjesni što se događa, pozdravili Nishikaichija tradicionalnom havajskom dobrodošlicom.
Kako Nishikaichi nije znao engleski stanovnici su pozvali Shintanija da bude prevoditelj. Sretan što je naišao na čovjeka koji govori japanski Nishikaichi mu je uzbuđeno ispričao o uspješnom napadu na Pearl Harbor. Shintani je problijedio i udaljio se, ignorirajući molbe domorodaca da im prevede Japančeve riječi. Stoga su pozvali bračni par Harada da posluže kao prevoditelji. Nishikaichi je i njima rekao o bombardiranju Pearl Harbora, ali taj dio razgovora nisu preveli. Japanski pilot je zatražio da mu vrate njegove papire, ali je Kaleohano odbio i umjesto toga pozvao Nishikaichija na tradicionalni havajski parti dobrodošlice luau.

Ostaci aviona Zero na Ni’ihau:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 AIDtnVi

Dok se pripremao luau Nishikaichi je uvjeravao bračni par Harada da je japanska pobjeda neizbježna i da se kao etnički Japanci mogu pridružiti pobjedničkoj strani. Iste večeri, dok je trajao luau, preko radioaparata na baterije stigla je vijest o japanskom napadu na Pearl Harbor. Stanovnici su razmišljali što da rade s Japancem i odlučili da pričekaju dolazak Aylmera Robinsona najavljen za sutradan. Ali Robinson nije došao jer je US Navy zabranila svaki promet između havajskih otoka, a nije se pojavila ni obećana japanska podmornica. Kako na Ni’ihau nije bilo zatvora obitelj Harada se ponudila da primi Nishikaichija na čuvanje što su ostali prihvatili, ali su za svaki slučaj postavili četiri čovjeka na stražu oko kuće. Ubrzo su domoroci zaključili da je to previše - jer kamo bi japanski pilot mogao pobjeći? - pa su stražu sveli na jednog čovjeka.
U jednom trenutku Harade su zaskočili stražara, vezali ga i strpali u skladište odakle su uzeli Nishikaichijev pištolj i pušku sačmaricu, te se uputili prema imanju Kaleohana kako bi povratili papire. Prije nego je tročlana japanska ''vojska'' stigla u selo stražar se oslobodio i uzbunio mještane. Nitko mu nije vjerovao dok nisu primijetili Japance s uperenim oružjem kako ulaze u selo. Kaleohano je predao papire pouzdanom čovjeku na čuvanje i pobjegao čamcem na otok Kauai. Kako ga nisu našli Japanci su sutradan uzeli kao taoce bračni par Benehakaka i Kealoha Kanahele i zaprijetili da će pobiti sve u selu ako papiri ne budu vraćeni (nisu znali da je Kaleohano napustio otok). U jednom trenutku Benehakaka Kanahele je nasrnuo na Nishikaichija, koji ga je pogodio s tri metka iz pištolja. No Kanahele je bio izdržljiv čovjek i pritisnuo je japanskog pilota uz zid, a njegova supruga Kealoha tukla ga je kamenom po glavi. To je omogućilo Kanaheleu da izvadi nož i prereže Nishikaichiju vrat. Tada je Yoshio Harada uzeo pištolj iz pilotove ruke i pucao sebi u glavu.
Time je kratkotrajna japanska ''okupacija'' otoka Ni’ihau bila završena. Irene Harada i Ishimatsu Shintani proveli su ostatak rata u zatvoru, a Benehakaka Kanahele je bio odlikovan ordenima Medal of Merit i Purple Heart.

Sramotna epizoda u povijesti USA

Incident s Nishikaichijem i bračnim parom Harada bio je jedan od povoda da predsjednik USA Franklin Roosevelt u veljači 1942. izda takozvanu Izvršnu zapovjed 9066 (Executive Order 9066) o interniranju svih stanovnika japanskog porijekla u posebne logore. Internirano je između 110.000 i 120.000 Japanaca od kojih je 62% imalo državljanstvo USA, većinom sa zapadne obale - iz države California i dijelova država Oregon, Washington i Arizona.

Internirani Japanci u jednom od logora:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 M5QQuZt

Ovom japanskom trgovcu ni natpis ''Ja sam Amerikanac'' nije pomogao da izbjegne internaciju:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 TaI2Me6

Odluka o interniranju Japanaca, koji su u velikoj većini bili lojalni građani USA, pobudila je kritike liberalnih krugova još u vrijeme rata, a naročito je problematizirana u poslijeratnom razdoblju. Internirani Japanci pokrenuli su niz sudskih postupaka. Predsjednik Ronald Reagan potpisao je 1988. poseban zakon pod nazivom Civil Liberties Act, u kojem se objavljuje isprika interniranim državljanima japanskog porijekla u ime vlade vlade USA, a internacija se pripisuje ''rasnim predrasudama, ratnoj histeriji i pogreškama političkog vodstva''. Ujedno je svakom interniranom Japancu dosuđena odšteta od 20.000 USD.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime07.05.19 17:16

Zračni napadi na teritorij Mađarske u Drugom svjetskom ratu

Mađarska je sredinom XX. stoljeća bila jedna od onih nesretnih zemalja koje su mislile kako će im se isplatiti služenje Hitleru i Trećem Reichu, ali su se gadno prevarile u računici.
Od 1920. do 1944. godine Mađarska je bila kraljevina bez kralja, kojom je kao šef države vladao regent - admiral bez mornarice Miklós Horthy s titulom ''Njegovo vjerno veličanstvo regent kraljevine Mađarske'' (Ő Főméltósága a Magyar Királyság Kormányzója). Trianonskim ugovorom od 4. llpnja 1920. Mađarska je izgubila više od dvije trećine teritorija u korist Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine SHS i Rumunjske. Mađari se nikada nisu pomirili s teritorijalnim gubitkom, pa se i danas javljaju glasovi o potrebi revizije Trianonskog sporazuma.

Pozadina

Drugom bečkom arbitražom od 30. kolovoza 1940. Mađarska je dobila natrag dio Transilvanije (mađarski Erdély), a 27. rujna iste godine bila je prva zemlja koja je pristupila Trojnom paktu. Kao pripadnica ovog vojno-političkog saveza sudjelovala je u napadu na Jugoslaviju i SSSR. Kao nagradu za sudjelovanje u napadu na Jugoslaviju i za primanje njemačkih trupa na svoj teritorij dobila je Bačku, Baranju, Međimurje i Prekomurje.
Nakon što su zbivanja na ratištu u Sovjetskom Savezu krenula po zlu i mađarska 2. armija je bila praktično uništena kod Voronježa Mađari su spoznali kako dolazi vrijeme da se kaput preokrene. Proosovinskog predsjednika vlade Lászla Bárdossyja zamijenio je umjereni konzervativac Miklós Kállay, sklon pregovaranju sa Saveznicima. Nijemci su otkrili da Mađari razmišljaju o promjeni strana i izveli su u ožujku 1944. operaciju Margarethe (Unternehmen Margarethe) kojom su vojno okupirali Mađarsku, a na čelo vlade je postavljen Döme Sztójay (pravim imenom Dimitrije Stojaković, rodom iz Vršca).

Miklós Horthy i Adolf Hitler:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 CYSKBhM

Teritorij Mađarske od 1941. do 1944. godine:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 GGlvPWs

Njemačka motorizirana kolona u Budimpešti:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 FEZhO6Q

Döme Sztójay:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 DUPo6zK

Napadi iz zraka

Proljeće 1944. godine Mađari ne pamte po dobrome ne samo zbog njemačke okupacije već i zbog početka intenzivnog bombardiranja, prvenstveno od strane USAAF.
Prva bombardiranja iz zraka Mađarska je osjetila već 1941., kada su sovjetski bombarderi napali Budimpeštu u dva navrata - 4./5. i 9./10. rujna. Zbog pomicanja fronte dalje na istok Mađari su ostali neuznemiravani iz zraka dvije i pol godine. U međuvremenu su Saveznici zauzeli veliki dio teritorija Italije. Na velikom kompleksu aerodroma kod Foggie bazirana je američka 15. zračna armija (15th Air Force), čime su teški bombarderi mogli doseći Austriju, Čehoslovačku, Mađarsku, Jugoslaviju i Rumunjsku. Pakao iz zraka za Mađare je počeo 3. travnja 1944. kada je 15. zračna armija USAAF uputila u napad 450 bombardera B-17 i B-24 s jakom lovačkom pratnjom. Dio bombardera je napao željezničke kolodvore u Kninu, Brodu i Drnišu dok je glavna bombarderska formacija napala tvornicu aviona i ranžirni kolodvor u Budimpešti.
Osim Budimpešte koja je bombardirana u više navrata teški zračni napadi su izvedeni između ostalog i na Győr, Debrecen, Miskolc, Pécs, Nyíregyházu, Kecskemét, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg, Esztergom, Komárom, Szeged, Kaposvár, Szombathely, Hatvan, Baju, Tiszafüred, Vecsés i Tököl, kao i gradove u Transilvaniji Cluj, Oradea i Temesvár. Ciljevi bombarderskih formacija bili su ratna industrija, nalazišta i rafinerije nafte, ranžirni kolodvori, željeznički čvorovi i mostovi preko Dunava, dok su lovci iz pratnje napadali vojne aerodrome. U jesen 1944. napadima se pridružilo i ratno zrakoplovstvo SSSR-a. Saveznici su također intenzivno bacali mine u plovni put Dunava.

Bombarder B-24 Liberator iznad Budimpešte:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 PmoWLmV

Napad na Debrecen 21. rujna 1944.:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 GG8UHZf

Bombardiranje željezničkog ćvora u Szolnoku:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 NrnH40R

Napad na željeznički kolodvor u Hatvanu:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 P2pv9WG

Rezultat

Strateška bombarderska kampanja pretvorila je veliki dio mađarskih gradova u ruševine, a naročito je stradala Budimpešta (koja je pretrpjela dodatna razaranja u opsadi sovjetskih trupa 1944./1945.). Točan broj stradalih u bombardiranju Mađarske nije poznat. U Drugom svjetskom ratu je poginulo oko 300.000 mađarskih vojnika i oko 600.000 civila, od kojih preko 400.000 Židova i 28.000 Roma. Židovi su u Mađarskoj živjeli u relativnoj sigurnosti sve do njemačke okupacije, nakon čega je počela njihova masovna deportacija u logore za istrebljenje. Istina o nacističkim logorima već je izbila na vidjelo pa je vlada USA koristila zračnu kampanju za bacanje letaka, kojima je dala k znanju Hitleru i SS-u da je poznato što rade i najavila posljedice.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime07.05.19 17:41

Zračni napadi na Bugarsku 1941.-1944.

Slično Mađarskoj i Bugarska je imala nesreću da se dvaput u razmaku od dvadesetak godina kladi na pogrešnog konja. U Prvom svjetskom ratu sudjelovala je na strani Centralnih sila i ugovorom u Versaillesu izgubila dio teritorija, dok se u Drugom pridružila silama Osovine. Na svoju sreću nije snosila teške posljedice jer je na vrijeme promijenila stranu.

Političko vrludanje

Bugarska je između dva Svjetska rata bila parlamentarna monarhija kojom je od 1918. do 1943. godine vladao car Boris III (Boris Klemens Robert Maria Pius Ludwig Stanislaus Xaver). Od travnja 1935. vladao je diktatorski uz pomoć marionetske vlade kojoj se predsjedali Georgi Kjoseivanov (1935.-1940.) i Bogdan Filov (1940–43). Potkraj tridesetih godina XX. stoljeća Bugarska je bila izložena političkom pritisku i Osovine i Zapada koji su je htjeli privući u svoj tabor, ali je nastojala održati striktnu neutralnost. Ipak se postupno priklanjala Osovini, a njemačkim posredovanjem dobila je u Drugoj bečkoj arbitraži od Rumunjske južnu Dobrudžu izgubljenu mirovnim ugovorom u Versaillesu.
Bugarska je 1. ožujka 1941. pristupila Trojnom paktu i primila je na svoj teritorij njemačke oružane snage koje su se pripremale za napad na Grčku. Nakon rušenja proosovinske vlade u Jugoslaviji pučem od 27. ožujka 1941. i Hitlerove odluke da napadne ovu zemlju Bugarskoj je ponuđeno sudjelovanje u Aprilskom ratu, s time da svojim trupama štiti granicu prema Turskoj. Kao nagradu za suradnju Bugarska je dobila veći dio teritorija Makedonije, dio južne i istočne Srbije kao i istočnu Trakiju u Grčkoj, a Boris III. je dobio titulu Ujedinitelja (Цар Обединител).
Bugarima u prilog valja spomenuti da nisu htjeli predati svoje Židove Njemačkoj. Boris III. je uporno odbijao da pošalje bugarske Židove u logore za istrebljenje. Iako je Bugarska u vrijeme pronacističkog predsjednika vlade Filova donijela protužidovske zakone i ograničila im građanska prava, životi su im bili sačuvani (bar onima u Bugarskoj, dok su iz dijelova Makedonije i Grčke koje je Bugarska okupirala deportirani u logore). No ono što je Hitlera najviše iritiralo bilo je odbijanje Bugara da objave rat SSSR-u iako su Nijemcima ustupili luke u Varni i Burgasu kao baze njihove mornarice u Crnom moru, a bugarsko ratno zrakoplovstvo i mornarica su vršile protupodmornička patroliranja. Odbili su uputiti makar i simbolične snage na Istočnu frontu (kao što je učinila npr. Španjolska koja je uputila svoju Plavu diviziju), čak su zabranili i slanje bugarskih dobrovoljaca kojih se Nijemcima prijavilo oko 1.500.
Nakon jednog burnog sastanka s Hitlerom, na kojem je ponovo odbio udovoljiti njemačkim zahtjevima, Boris III. je iznenada umro 28. kolovoza 1943. u 50. godini. Službena verzija je glasila da je umro od srčanog udara, no postoji i sumnja da je bio otrovan.

Boris III.:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 HR8Q3E7

S Hitlerom i njemačkim vojnim vodstvom za vrijeme Aprilskog rata u Mönichkirchenu:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 DEmNayg

Karta Velike Bugarske 1941.-1944.:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Re1M9Ld

U prosincu 1941. Bugarska je objavila rat USA i Velikoj Britaniji. Time je postala legitimnim ciljem savezničkih zračnih napada.

Lekcija iz zraka

Bugarsko ratno zrakoplovstvo je potkraj 1941. godine raspolagalo s 609 aviona u 40 različitih tipova. Od toga je bilo 90 lovaca, ali je modernih Messerschmitt Bf 109 bilo samo 10 dok su ostali bili zastarjeli PZL.24B i Avia B.534. Zemaljska protuzračna obrana bila je slaba i u početku se sastojala od samo 8 PZO topova kalibra 88 mm i 6 topova kalibra 20 mm. Tokom rata Bugarska je pojačala zračne snage i PZ obranu, a od Njemačke je dobila ukupno 164 lovca Messerschmitt Bf 109 i 100 lovaca francuske proizvodnje Dewoitine D.520.
Prve zračne napade na teritorij Bugarske izvelo je ratno zrakoplovstvo kraljevine Jugoslavije 6. travnja 1941., kada su 4 bombardera Dornier Do.17 napala željeznički kolodvor u Ćustendilu pri čemu je poginulo 47 ljudi. Istog dana su bombarderi kraljevine Jugoslavije napali i Sofiju. Napadi su ponavljani tokom Apriljskog rata uz sudjelovanje i britanskog RAF-a. Bombarderi Bristol Blenheim napali su Petrič i Haskovo dok su avioni Vickers Wellington bombardirali Sofiju. Poslije zračnog napada RAF-a 13. travnja veliki dio stanovništva je napustio grad.
Bombarderi USAAF prvi put su se pojavili iznad teritorija Bugarske 1. kolovoza 1943., u preletu pri napadu na Ploești. Bugarski lovci su presreli bombardersku formaciju s 10 lovaca Bf 109 iz zračne baze Karlovo, 4 Avia B.534 iz Božurišta i 10 Avia B.534 iz Vraždebne. Tada su piloti Petar Bočev, Čudomir Toplodolski, Stojan Stojanov i Hristo Krastev postigli svoje prve zračne pobjede.
Intenzivni zračni napadi na Bugarsku započeli su krajem 1943. godine. Do početka rujna 1944. Saveznici su na 187 naseljenih mjesta bacili 45.000 razornih i zapaljivih bombi pri čemu je srušeno ili oštećeno 12.000 zgrada, a materijalna šteta je procijenjena na 24 milijarde dolara. U zračnim napadima naročito je stradao glavni grad Sofija koji je u razdoblju od 14. studenog 1943. do 17. travnja 1944. bombardiran 11 puta. Najteži je bio napad 30. ožujka 1944. kada je 450 bombardera B-17, B-24 i Lancaster bacilo 3.000 razornih i 3.000 zapaljivih bombi, pri čemu je uništeno 3.575 zgrada i poginulo 139 ljudi. Također je bio težak napad na ''Crni Uskrs'' 17. travnja, kada je 350 B-17 i B-24 bombardiralo ranžirni kolodvor i porušilo 749 zgrada. Broj ljudskih žrtava bio je relativno mali jer je većina stanovnika bila ranije evakuirana.

Snimke bombardiranja Sofije 1944. godine:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 PdpZzwI

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 ORns5E8

Lovac Dewoitine D.520 bugarskog ratnog zrakoplovstva:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 GzTTVqb

Rezultat

Bugarskoj se osvetilo igranje na kartu Osovine. Od kasne jeseni 1943. do jeseni 1944. u savezničkim zračnim napadima poginulo je oko 2.000 ljudi dok ih je još oko 4.700 teško ranjeno, a niz gradova i industrijskih objekata je pretvoren u ruševine. Saveznici su u napadima na ciljeve u Bugarskoj izgubili 60 aviona i 430 poginulih ili nestalih avijatičara. Svi avioni su srušeni u zračnim borbama, a najuspješniji bugarski zračni as bio je poručnik Stojan Stojanov s 14 zračnih pobjeda. Na bugarskoj strani poginulo je 19 pilota.

Stojan Stojanov:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 V1WuyC4

Osmog rujna 1944. sovjetske trupe su iz Rumunjske ušle u Bugarsku srdačno dočekane od stanovništva, te su okupirale zemlju bez ispaljenog metka. Nova bugarska vlada je istjerala njemačke trupe i objavila rat Trećem Reichu, a bugarska vojska je kao članica Antihitlerovske koalicije sudjelovala u ratnim operacijama u Srbiji, južnoj Mađarskoj, sjevernoj Sloveniji i Austriji.
Mirovnim ugovorom u Parizu iz 1947. godine Bugarskoj je potvrđen teritorij južne Dobrudže dobiven od Rumunjske Drugom bečkom arbitražom, čime je postala jedina zemlja partner Osovine koja je iz Drugog svjetskog rata izašla s povećanim teritorijem.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime08.05.19 14:16

Proslavljeni avioni: Boeing B-29 Superfortress

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 5j1ufUW

Razvoj

U travnju 1939. godine USAAF je izdalo specifikaciju zahtjeva za novi teški bombarder velikog doleta s kabinom pod pritiskom. Tražene performanse su bile nosivost 9.000 kg bombi na udaljenost od 4.300 km i brzina od 640 km/h. Tvrtka Boeing je 1940. ponudila svoj model 345 koji je dobio oznaku XB-29, a ponude su dala još 3 proizvođača - Consolidated s XB-32, Lockheed s XB-30 i Douglas s XB-31. Lockheed i Douglas su se povukli iz natjecanja dok je Boeing dobio narudžbu za 3 prototipa. Na zahtjev USAAF Consolidated je nastavio rad na XB-32 koji bi bio rezervno rješenje u slučaju neuspjeha Boeingovog projekta, a iz kojeg je nastao bombarder B-32 Dominator. U svibnju 1941. Boeing je dobio narudžbu za 14 predserijskih i 250 serijskih primjeraka, a u siječnju 1942. narudžba je povećana na 500 primjeraka. Avion je dobio ime Superfortress (supertvrđava).
B-29 je imao maksimalnu uzletnu težinu od 60.500 kg, a 4 motora Wright R-3350-23 Duplex-Cyclone snage po 2.200 ks davala su mu maksimalnu brzinu od 570 km/h i brzinu krstarenja od 350 km/h. Za samoobranu je bio naoružan s 10 teških mitraljeza Browning M2 kalibra 12,7 mm i topom kalibra 20 mm. Kupole s obrambenim mitraljezima bile su upravljane daljinski. Najveći teret bombi iznosio je 9.100 kg. Posadu je činilo 11 ljudi: glavni pilot, kopilot, inženjer leta, navigator, ciljatelj bombi, radio-operater, promatrač na radaru, središnji nadzornik paljbe, dva bočna strijelca i repni strijelac. B-29 je bio prvi bombarder USAAF koji je imao grijane kabine pod pritiskom, što znači da je bio puno komforniji za posadu od B-17 i B-24. Postojala su tri odjeljka pod pritiskom, od kojih su prvi i srednji bili međusobno povezani tunelom. Treći odjeljak je bio namijenjen repnom strijelcu.
U razdoblju od 1943. do 1946. proizvedeno je 3.970 primjeraka B-29, a osim Boeingovih tvornica u Rentonu, Washington i Wichiti, Kansas u proizvodnji su sudjelovale i tvornice Bell u Marietti, Georgia i Martin u Omahi, Nebraska. Također je angažirano nekoliko tisuća drugih tvrtki za proizvodnju raznih dijelova.

Boeing B-29 Superfortress, opći izgled:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 EjDCuXi

Raspored posade u avionu:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 X0mXg4k

Tunel između dva odjeljka:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 LMR2boc

Proizvodnja B-29 u Wichiti 1944. godine:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Roxibzt

Operativna upotreba u Drugom svjetskom ratu

B-29 Superfortress je u Drugom svjetskom ratu korišten isključivo na Pacifiku i Dalekom Istoku. Iako je u USAAF razmatrana mogućnost korištenja B-29 na europskom ratištu od toga se odustalo, iz više razloga. Prije svega, zbog velikog borbenog doleta avion je bio pogodniji za prostrano pacifičko ratište. S druge strane infrastruktura u Velikoj Britaniji bila je prilagođena za B-17 i B-24. Na kraju, broj raspoloživih B-29 nije bio dovoljan za njihovu disperziju na više ratišta. U Britaniju je 1944. dopremljen je samo jedan od prototipova, YB-29 imena Hobo Queen, koji je ispitan na više aerodroma.
Ako nije korišten u bombardiranju B-29 je dobro došao za plašenje Nijemaca. Njihovim izviđačkim avionima bilo je omogućeno da snimaju iz zraka B-29 na stajanci, a sliku bombardera Amerikanci su tiskali u propagandnom časopisu na njemačkom jeziku Sternenbanner koji su bacali iznad Reicha u obliku letaka.

B-29 u Sternenbanneru:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 7zl0ANU

Prva zračna operacija B-29 u Drugom svjetskom ratu izvedena je 5. lipnja 1944. kada je 77 bombardera iz aerodroma u Indiji napalo željeznički čvor u Bangkoku.  Amerikanci su izgradili mrežu zračnih baza na teritoriju Kine pod kontrolom Čang Kaj Šekovih snaga i 15. lipnja izveli prvi napad na japansko tlo nakon 1942. (Doolittle Raid), kada je 68 B-29 bombardiralo čeličane u Yawati. Pokazalo se da baze u Kini nisu najpogodnije za operacije B-29 jer su mogli doseći samo južni dio japanskog kopna, postojale su goleme logističke poteškoće, a uz to je prijetila opasnost da Japanci zauzmu aerodrome. Problem je riješen u ljeto 1944. kada su Amerikanci zauzeli Marijansko otoćje, sa kojeg su bombarderi mogli doseći većinu japanskog kopna. Potkraj godine na otočju je utemeljena 21. zračna armija (XXI Bomber Command) raspoređena u 5 zrakoplovnih baza, od kojih po 2 na otocima Guam i Tinian i 1 na otoku Saipan. Svaka baza je mogla primiti bombarderski ving od 180 bombardera.

Borbeni dolet bombardera B-29 na Pacifiku i Dalekom Istoku:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 GuNVdEd

B-29 u zračnoj bazi North Field na otoku Guam:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 6gMohWL
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime08.05.19 14:21

Prvi napad na Japan sa Marijanskog otočja izvelo je 24. studenog 1944. 111 B-29 koji su bombardirali Tokio. Pravi užas za Japance počeo je 4. veljače 1945. kada je izveden prvi napad zapaljivim bombama na Kobe. Noću 9. na 10. ožujka Amerikanci su izveli najsmrtonosniji zračni napad u povijesti, kada su 334 B-29 bacili na Tokio 1.665 tona većinom zapaljivih bombi. Broj poginulih civila procjenjuje se na 83.000 do 200.000, a milijun ljudi je ostalo bez domova. Tokom proljeća i ljeta 1945. napadi B-29 su potpuno razorili japansku industriju i infrastrukturu.
B-29 je poznat kao jedini avion koji je bacio nuklearne bombe na ratne ciljeve. Dne 6. kolovoza 1945. bombarder Enola Gay kojim je zapovijedao pukovnik Paul Tibbets bacio je nuklearnu bombu Little Boy na Hiroshimu, a bombarder Bockscar kojim je zapovijedao major Charles Sweeney bacio je 9. kolovoza bombu Fat Boy na Nagasaki.

Enola Gay u povratku iz bombardiranja Hiroshime:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Ui33pxw

Posada B-29 Bockscar koji je bacio nuklearnu bombu na Nagasaki:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 SwSKXmE

U napadima na Japan izgubljeno je ukupno 147 bombardera B-29. Od toga su 74 srušili lovci i 54 PZO artiljerija, dok je 19 srušeno kombiniranim djelovanjem lovaca i PZ obrane. Japanci su u zračnim borbama izgubili 1.450 lovaca.

Koreja 1950.-1953.

B-29 je sudjelovao u još jednom ratu - u Koreji 1950.-1953. Nakon poziva Vijeća sigurnosti UN zemljama članicama da pomognu Južnoj Koreji u obrani od agresije Sjeverne Koreje predsjednik USA Harry Truman ovlastio je 27. lipnja 1950. generala Douglasa MacArthura da upotrijebi američku vojnu silu iz Japana. MacArthur je zapovijedio generalu Georgeu Stratemeyeru, zapovjedniku zračne armije Dalekog Istoka (Far Eastern Air Force - FEAF), da organizira zračne napade na sjevernokorejsku vojsku u nastupanju. U to vrijeme FEAF je imala na raspolaganju 22 bombardera B-29 u zračnoj bazi Anderson Field na otoku Guam. Bombarderi su premješteni u bazu Kadena na Okinawi i 29. lipnja izveli su prvi napad na teritorij Sjeverne Koreje. Već 8. srpnja utemeljeno je Bombardersko zapovjedništvo FEAF (FEAF Bomber Command) na čelu s generalom Emmettom O'Donnellom, a 13. srpnja u sastav zapovjedništva uvrštene su 19., 22. i 92. bombarderska grupa koje su dislocirane iz USA. Do kraja srpnja FEAF Bomber Command je bilo kompletirano 97. i 307. bombarderskom grupom te 31. izviđačkom grupom (31st Strategic Reconnaissance Group).

Bombarderi B-29 19. bombarderske grupe iznad Koreje:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 9uziC6E

U početku su B-29 napadali taktičke ciljeve poput koncentracija sjevernokorejskih trupa, cestovnog prometa i skladišta vojnih potreba, pri čemu nisu postizali naročite uspjehe jer ni avioni ni posade nisu bili predviđeni ni uvježbani za takvu ulogu. Od 4. kolovoza su počeli napadati strateške ciljeve u Sjevernoj Koreji poput ranžirnih kolodvora, industrije i važnih željezničkih i cestovnih mostova. U veljači 1951. B-29 su preorijentirani na gađanje opskrbnih linija kineske vojske u sjeverozapadnom dijelu Sjeverne Koreje, a nakon pojave mlaznih lovaca MiG-15 sovjetske proizvodnje dobili su pratnju lovaca F-80 i F-84. Nakon gubitka 3 (po sovjetskim podacima 12) bombardera u napadu MiG-15 12. travnja 1951.general Stratemeyer je preusmjerio B-29 u napade na taktičke ciljeve.
Prema podacima USAF u Korejskom ratu su izgubljena 34 B-29, od čega su 16 srušili lovci i 4 PZO artiljerija dok ih je 14 izgubljeno iz drugih uzroka. Prema istom izvoru strijelci na B-29 srušili su 33 lovca od kojih 16 mlaznih lovaca MiG-15. Dodatnih 17 MiG-15 je ''vjerojatno srušeno'' i 11 oštećeno. Podaci druge strane nisu poznati.

Snimka B-29 iz lovca MiG-15:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 LuFJHyk

Varijante

B-29 je poslužio kao temelj za razvoj drugih aviona, od kojih je najpoznatiji njegov nasljednik Boeing B-50 - posljednji bombarder s klipnim motorima koji je proizvela tvrtka iz Seattlea. B-50 imena Lucky Lady II proslavio se 1949. godine kao prvi avion koji je obletio zemaljsku kuglu bez spuštanja. Između 1947. i 1958. godine proizvedeno je 888 primjeraka transportne varijante C-97 Stratofreighter i letećih tankera KC-97. Iz C-97 izvedena je i putnička varijanta Boeing 377 Stratocruiser. Bilo je i drugih varijanti, a svakako je najzanimljivija sovjetska verzija Tupoljev Tu-4 nato kodnog imena Bull.
Tokom Drugog svjetskog rata Amerikanci su u dva navrata odbili sovjetske zahtjeve za isporukom B-29. Rješenje je došlo sâmo od sebe - u vrijeme zračnih napada na Japan 4 B-29 su se prisilno spustila na teritorij SSSR-a. Jedan avion se razbio, dok su ostala 3 bila u upotrebljivom stanju. Staljin je zapovijedio konstruktoru Andreju Tupoljevu da kopira bombarder i pripremi ga za proizvodnju u SSSR-u. To je bio divovski posao u kojem je bilo angažirano 900 tvornica i istraživačkih insituta i izrađeno je 105.000 nacrta. Serijska proizvodnja je pokrenuta 1947., a do 1952. godine proizvedeno je 847 primjeraka. Tu-4 je između ostalog bacio prvu sovjetsku nuklearnu bombu RDS-1.

B-50 Superfortress:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 G0VcpSV

C-97 Stratofreighter:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 LTJxtsw

Tupoljev Tu-4:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Fx96RvF

B-29 je početkom pedesetih godina u ulozi strateškog bombardera zamijenjen novim bombarderom Convair B-36. Posljednje Supertvrđave u verzijama KB-50 i WB-50 povučene su iz naoružanja USAF 1965. godine. Danas su očuvana 22 primjerka B-29 od kojih su 2 u letnom stanju, a ostali su izloženi u raznim muzejima.

Bilješka: Claude Eatherly

Prije napada nuklearnom bombom na Hiroshimu grad je nadletio B-29 imena Straight Flush, kojim je zapovijedio major Claude Eatherly (1918.-1978), u svrhu meteorološkog izviđanja. Njegov izvještaj o povoljnim meteorološkim prilikama zapečatio je sudbinu grada. Posada Straight Flush nije vidjela eksploziju jer se tada već nalazila 300 km daleko. Poslije rata Eatherlyja je mučila grižnja savjesti i obolio je od shizofrenije, pravio je razne ispade i dvaput pokušao samoubojstvo te je u više navrata bio hospitaliziran u duševnoj bolnici. Također je bio aktivist mirovnih pokreta i napisao je brojna pisma isprike Japancima zbog svog sudjelovanja u napadu na Hiroshimu.
Autor William Huie u svojoj knjizi The Hiroshima Pilot dovodi u sumnju Eatherlyjevu priču o grižnji savjesti i naglašava da je nastavio s vježbama za nuklearne napade neposredno poslije rata. Njegovo duševno stanje pripisuje zavisti jer nije dobio publicitet poput Tibbetsa i ostalih sudionika bombardiranja, kao i propagandi aktivista protiv nuklearnog oružja. Sâm Tibbets u svojim memoarima kaže da mu nije jasno zašto Eatherly ima toliku grižnju savjesti.

Claude Eatherly:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 DlUIxXf
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime09.05.19 11:26

Zračne operacije u Falklandskom ratu 1982.

O ratu između Velike Britanije i Argentine 1982. godine za otočje koje Britanci zovu Fakland Islands, a Argentinci Islas Malvinas, već je opširno pisano na forumu. Na ovom mjestu slijedi malo opširniji opis zračnih operacija tokom rata.

Odnos snaga

Za uspjeh u modernom ratovanju najvažnije je ostvariti premoć u zraku, ili bar takav odnos snaga koji će onemogućiti ključnu ulogu ratnog zrakoplovstva protivničke strane. Britanci su u rat krenuli unaprijed svjesni da im odnos snaga ne ide u prilog. U zračnim operacijama u Falklandskom ratu argentinsko ratno zrakoplovstvo (Fuerza Aérea Argentina) angažiralo je 17 lovaca Dassault Mirage III, 50 jurišnih aviona McDonnell Douglas A-4 Skyhawk, 30 IAI Dagger (izraelski IAI Nesher), 25 lakih jurišnih aviona FMA IA 58 Pucará, 2 izviđačka aviona Learjet 35, 7 transportnih aviona Lockheed C-130, 2 aviona-cisterne Lockheed KC-130, 12 transportnih aviona Fokker F-27 i 6 Fokker F-28. Mornaričko zrakoplovstvo (Comando de Aviación Naval Argentina) raspolagalo je s 8 jurišnih aviona McDonnell Douglas A-4 Skyhawk na nosaču aviona ARA Vienticinco de Mayo, 4 lovca-bombardera Dassault-Breguet Super Étendard, 6 lakih školsko-borbenih aviona Aermacchi MB-339, 8 izviđačkih aviona Grumman S-2 Tracker i 2 Lockheed SP-2 Neptune. Također su Argentinci raspolagali s 37 helikoptera iz sastava ratnog i mornaričkog zrakoplovstva te kopnene vojske (Comando de Aviación del Ejército Argentino) i obalne straže (Prefectura Naval Argentina).
Argentinski avioni su bili smješteni u zrakoplovnim bazama na jugu zemlje (osim aviona na nosaču Vienticinco de Mayo), ali su još uvijek morali prelijetati velike udaljenosti do Falklanda - od zračne baze Trelew do Port Stanleya 580 nm (1.070 km), od Comodoro Rivadavia 480 nm (890 km), od San Juliána 425 nm (787 km), od Rio Gallegosa 435 nm (806 km) i Rio Grande 380 nm (700 km). Zbog toga je raspoloživo vrijeme angažiranja u borbenoj zoni u prosjeku iznosilo samo 2 minute. Na aerodromu Port Stanley na Falklandskim otocima (koji su Argentinci preimenovali u Aeropuerto de Puerto Argentino) mogli su biti stacionirani samo laki avioni Pucará i MB-339 koje su Argentinci koristili za neposrednu potporu kopnenim trupama. Za korištenje mlaznih borbenih aviona bilo je nužno produljiti uzletno-sletnu stazu i izgraditi potrebnu infrastrukturu, za što je bilo potrebno dopremiti odgovarajući materijal i građevinske strojeve - a to je bilo nemoguće zbog britanske pomorske blokade. Stoga je aerodrom najvećim dijelom korišten za dopremu trupa i opskrbe transportnim avionima C-130 Hercules.

Avioni A-4 Skyhawk na nosaču ARA Vienticinco de Mayo:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 YhXVWGS

Dassault-Breguet Super Étendard:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 L30ESJs

IA 58 Pucará:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 D90uZdt

Argentinski vojnici na aerodromu Port Stanley (Aeropuerto de Puerto Argentino):

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 OtEVldC

Velika Britanija je imala na raspolaganju letjelice iz sastava mornaričkog zrakoplovstva (FAA - Fleet Air Arm), ratnog zrakoplovstva (RAF - Royal Air Force) te kopnene vojske i mornaričke pješadije (Royal Marines). Na brodovima je bilo ukrcano ukupno 28 aviona British Aerospace Sea Harrier, 14 aviona Hawker Siddeley Harrier GR.3, 56 helikoptera Westland Wessex, 51 Westland Sea King, 14 Westland Lynx, 12 Westland Scout, 9 Westland Wasp, 9 Aérospatiale Gazelle i 5 Boeing Chinook. RAF je u zrakoplovnoj bazi Wideawake na otoku Ascension imao na raspolaganju 4 bombardera Avro Vulcan, 3 lovca McDonnell Douglas Phantom FGR.2, 2 bombardera English Electric Canberra, 20 aviona-cisterni Handley Page Victor i 13 izviđačkih aviona Hawker Siddeley Nimrod.

BAE Sea Harrier:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 XZbzl8N

Nosač aviona HMS Invincible:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 MmDy6S0

Avro Vulcan:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 CdXce4z

Westland Wessex:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 MGU130p

Znakovito je da Britanci nisu raspolagali kopnenim bazama u blizini bojišta - otok Ascension je od Falklanda udaljen 6.300 km - te su se morali osloniti isključivo na avione Sea Harrier i Harrier GR.3 na nosačima aviona HMS Invincible i HMS Hermes.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime09.05.19 11:30

Aleja bombi

Prve zračne operacije izveli su britanski mornarički helikopteri 25. travnja 1982. napadom na argentinsku podmornicu ARA Santa Fe koja je tom prilikom onesposobljena. Britance je posebno zabrinjavala mogućnost da Argentinci dopreme na aerodrom Port Stanley mlazne borbene avione, što bi predstavljalo golemu opasnost za britansku flotu, stoga su 1. svibnja započeli operaciju Black Buck - seriju napada na aerodrom bombarderima Vulcan sa otoka Ascension. Postignut je jedan pogodak na uzletno-sletnu stazu bez većih posljedica, ali su napadi imali psihološki učinak - strah Argentinaca od napada bombardera na matično kopno, zbog čega su zadržali većinu lovaca na sjeveru zemlje i daleko od ratišta na Falklandima.
Prva argentinska zračna operacija uslijedila je 1. svibnja, kada je miješana formacija od 36 aviona krenula u napad na britansku flotu za koju se vjerovalo da upravo počinje invaziju na Falklande. Samo 4 aviona su uspjela pronaći i napasti britanske brodove koji su bombardirali argentinske položaje na obali, pri čemu ni jedna strana nije pretrpjela gubitke.
U međuvremenu je argentinska flota isplovila iz svojih baza s namjerom obuhvatnog napada na britanske pomorske snage. U sjevernoj taktičkoj grupi nalazio se nosač aviona Vienticinco de Mayo s avionima A-4 Skyhawk, koji su mogli nanijeti veliku štetu britanskoj floti, međutim zbog nedostatka vjetra nisu mogli uzletjeti pod punim opterećenjem - stoga je operacija privremeno obustavljena. U južnoj taktičkoj grupi nalazila se krstarica ARA General Belgrano, koju je 2. svibnja potopila podmornica HMS Conqueror. Kao odgovor na potapanje krstarice argentinski avion Super Étendard potopio je 4. svibnja britanski razarač HMS Sheffield.
Punu snagu i odlučnost argentinskog zrakoplovstva Britanci su iskusili u petodnevnoj bici za San Carlos (Battle of San Carlos). Dne 21. svibnja izveli su pomorski desant u zaljevu San Carlos na zapadnoj obali otoka East Falkland, a mjesto su odabrali iz dva razloga - jer je zaljev pružao zaštitu od napada protubrodskim projektilima Exocet i napada podmornica, a na kopnu je bio praktično nebranjen i dovoljno udaljen od glavnog argentinskog garnizona Port Stanley da brzi protunapad bude nemoguć. Ali je zaljev ujedno predstavljao i opasnost jer je velika desantna flota bila praktično u mišolovci, stiješnjena na malom prostoru i bez mogućnosti manevriranja. Stoga su Britanci ispred ulaza u zaljev postavili razarače i fregate naoružane PZO projektilima i opremljene radarskim uređajima za rano upozorenje.

Raspored britanskih brodova u zaljevu San Carlos:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Nd0MHMS

Reakcija Argentinaca na britanski desant bila je brza i žestoka. Jedino raspoloživo sredstvo za napad bile su im zračne snage i već 21. svibnja počela je serija napada Fuerza Aérea Argentina i Comando de Aviación Naval Argentina na britanske brodove u zaljevu. Napade su izvodili avioni Dagger i A-4 Skyhawk, dok su lovci Mirage III letjeli na većoj visini kako bi odvratili britanske Sea Harriere od jurišnih aviona (što im nije uspijevalo). Napadi su bili velika kušnja za argentinske pilote jer su do cilja morali letjeti ekstremno nisko iznad morske površine kako bi izbjegli radarsku detekciju, a zatim su morali izvesti iskakanje i napasti dobro branjene ciljeve.
Za napade su koristili klasične gravitacijske bombe težine 454 kg (ronično, britanske proizvodnje) i 227 kg, kao i topove kalibra 20 i 30 mm. Kako su napadi izvođeni sa malih visina bombe su bile opremljene upaljačima s usporenim djelovanjem jer bi inače od eksplozije stradao i avion. To je Britance spasilo katastrofe jer je najmanje 13 bombi pogodilo brodove i prošlo kroz njih bez eksplozije. Zrakoplovni maršal lord David Craig izjavio je poslije rata: ''Šest boljih upaljača i mi bi izgubili (Six better fuses and we would have lost)''.
Za Britance su argentinski zračni napadi postali noćna mora i zaljev San Carlos su nazvali Alejom bombi (Bomb Alley). Naročito su strahovali, s punim opravdanjem, da im ne budu pogođena kapitalna plovila - veliki desantni brodovi HMS Fearless i HMS Intrepid, logistički brodovi te putnički brod Canberra na kojem je bila ukrcana čitava brigada kopnene vojske. Upravo to su bili glavni zadani ciljevi za argentinske pilote, no Britance je spasilo to štu su Argentinci napadali prve ciljeve na koje bi naišli - ratne brodove koji su činili zaštitni obruč oko desantne flote.

Dva prizora iz Aleje bombi - argentinski Dagger iznad desantnog broda RFA Sir Bedivere…

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 0TFI4zV

… i u niskom letu između britanskih logističkih brodova:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 V1nMPud

Iako britanska desantna flota nije pretrpjela katastrofu, a lovci Sea Harrier i PZO obrana ratnih brodova nanijeli su velike gubitke napadačima, upornost i smjelost argentinskih pilota ipak je donijela rezultate. Dne 22. svibnja potopili su fregatu HMS Ardent i 24. svibnja fregatu HMS Antelope, a 25. svibnja je poručnik Mariano Velasco ispred zaljeva San Carlos bombama potopio razarač HMS Coventry.

Eksplozija i požar na fregati HMS Ardent:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Jds0XZC

Mariano Velasco:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 4mT1PjP

U petodnevnoj bici za San Carlos argentinski piloti su potopili 1 razarač i 2 fregate, te oštetili još 8 brodova. Poginulo je 49 britanskih mornara. Argentinci su izgubili 22 aviona i 11 poginulih pilota.
Argentinsko zrakoplovstvo nije napadalo samo desantnu flotu u San Carlosu. Dne 25. svibnja dva argentinska aviona Super Étendard pogodila su projektilima Exocet kontejnerski brod Atlantic Conveyor, koji je potonuo u teglju 28. svibnja. Na njemu su Britanci izgubili 5 teških transportnih helikoptera Chinook HC.1 i 6 helikoptera Wessex, što je bio težak udarac za kopnene trupe na Falklandima jer su morale pješačiti 65 milja (preko 100 km) od zaljeva San Carlos do Port Stanleya. Novi težak napad zbio se 8. lipnja, kada su argentinski avioni Dagger i A-4 Skyhawk u Buff Coveu na istočnoj obali otoka East Falkland potopili desantni brod RFA Sir Galahad i teško oštetili RFA Sir Tristram pri čemu je poginulo 56 i ranjeno 150 mornara i vojnika Velške garde (Wellsh Guard). To je bila i posljednja značajna akcija argentinskog ratnog zrakoplovstva - rat je okončan 14. lipnja kapitulacijom argentinskog garnizona na Falklandima.

Desantni brod RFA Sir Galahad nakon pogotka bombom iz argentinskog aviona:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 I2jCFn7

Gubici i zaključak

ARGENTINA je tokom rata izgubila ravno 100 letjelica - 75 aviona i 25 helikoptera. Od toga je 45 izgubljeno u borbenim akcijama zraku - 20 A-4 Skyhawk, 11 Dagger, 3 Puccara, 2 Mirage III, 2 Canberra, 1 C-130 Hercules, 1 MB 339, 1 Learjet 35A i 4 helikoptera Puma SA 330. Ostale letjelice su uništene na zemlji, zaplijenjene ili stradale u udesima. Poginuo je 51 argentinski avijatičar i 14 pripadnika zemaljskih posada.
U zračnim borbama britanski Sea Harrieri su srušili 21 argentinski avion - 9 Dagger, 8 A-4 Skyhawk i po jedan Mirage III, Canberra, Pucará i C-130 Hercules. Britanci pri tome nisu izgubili ni jedan avion. Piloti Nigel Ward i Henry Spencer Morgan srušili su po 3 aviona, četvorica su srušila po 2 i sedmorica po 1. Drugo najefikasnije oružje bili su brodski PZO projektili Sea Dart, koji su srušili 7 argentinskih aviona.

Nigel Ward:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 H0JQnCQ

Projektili Sea Dart na razaraču HMS Edinburgh:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 VzxJ0Yv

Gubici VELIKE BRITANIJE su iznosili 10 aviona, od kojih 6 Sea Harrier i 4 Harrier GR.3. Od toga je 5 srušila argentinska PZ obrana sa zemlje i 5 je stradalo u udesima. Također su izgubljena 24 helikoptera, od čega 4 u borbenim akcijama. Ostali su stradali na palubama pogođenih brodova ili u udesima. Jedan helikopter Scout AH.1 srušen je od argentinskog aviona Pucará i to je bila jedina zračna pobjeda Argentinaca u čitavom ratu.
Zračne snage obiju strana su odigrale veliku ulogu u ratu za Falklandsko otočje. Zrakoplovstvo Argentine je moglo odlučiti rezultat rata - i bilo je na rubu da to ostvari, sami Britanci su to priznali, ali nije uspjelo onesposobiti ni jedan ključni britanski brod. Gubitkom samo jednog nosača aviona ili velikog desantnog broda britanske snage bi bile primorane na povlačenje. Ujedno su Britanci odali priznanje hrabrosti i vještini argentinskih pilota. Na britanskoj strani je potvrđena borbena vrijednost aviona Sea Harrier i Harrier GR.3, čak i u zračnim borbama za koje izvorno nisu bili dizajnirani, te superiorna kvaliteta njihovih pilota.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime09.05.19 15:27

Sergej Kramarenko - službeno prvi zračni as u eri mlaznih aviona (Jet-vs-Jet Ace)

Avioni na mlazni pogon prvi put su se pojavili u Drugom svjetskom ratu. Ukupno 28 pilota steklo je status zračnog asa s 5 ili više zračnih pobjeda postignutih mlaznim avionom. Svi su bili Nijemci, a svi srušeni avioni su bili na pogon klipnim motorima..
Do prvih međusobnih sukoba između aviona na mlazni pogon došlo je u Korejskom ratu (1950. - 1953.). Rat je donio veći broj zračnih asova, a jedan od istaknutih je bio sovjetski pilot lovac Sergej Kramarenko.

Sergej Kramarenko:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 OuAMvm7

Kramarenko se pridružio sovjetskom ratnom zrakoplovstvu krajem studenog 1942. na staljingradskom bojištu. Svoju prvu zračnu pobjedu postigao je na lovcu Lavočkin La-5 23. veljače 1943., a žrtva je bio Focke Wulf FW-190 kojim je pilotirao oberfeldwebel Karl Stadeck. Na drugu i posljednju žrtvu u Drugom svjetskom ratu čekao je sve do 16. travnja 1945., kada je iznad Istočne Pruske srušio još jedan FW-190.
U međuvremenu je doživio jedno vrlo neugodno iskustvo. Dne 19. travnja 1944. srušio ga je Nijemac na lovcu Messerschmitt Bf-110 pri čemu je ranjen i zarobljen. Kako je odbio dati bilo kakve informacije njegov SS istražitelj zapovijedio je da ga strijeljaju. Smaknuće je u zadnji čas spriječio neki general Wehrmachta, koji je zapovijedio da ga otpreme u bolnicu. Dva tjedna kasnije oslobodile su ga sovjetske trupe.
Poslije rata je Kramarenko prešao na novi mlazni lovac Mikojan-Gurevič MiG-15. Sa 176. gardijskom lovačkom pukovnijom (176. GIAP) upućen je u Mandžuriju, u zrakoplovnu bazu Antung, odakle je sudjelovao u zračnom ratu u Koreji. Ostvario je ukupno 13 priznatih zračnih pobjeda, a žrtve su bile 10 North American F-86 Sabre i po jedan Lockheed F-80 Shooting Star, Republic F-84 Thunderjet i Gloster Meteor. Amerikanci potvrđuju Kramarenku 9 pobjeda, dok ostale smatraju za overclaims in good faith (pretjerivanja u dobroj vjeri).

Kramarenko u lovcu MiG-15:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 GEjPSPZ

Kramarenkov avion MiG-15bis registarskog broja 721:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 FXQrgaF

Dne 29. srpnja 1951. Kramarenko je teško oštetio F-86 Sabre, koji se uspio domoći teritorija Južne Koreje gdje je pilot iskočio. To je bila njegova službena peta žrtva i time je stekao status zračnog asa. Ujedno je postao prvi zračni as u Korejskom ratu i prvi zračni as u međusobnim borbama mlaznih aviona (Jet-vs-Jet Ace).
Ovaj status kasnije je Kramarenku osporen. Naime, za navodno srušeni F-86 Sabre 23. lipnja 1951. Amerikanci tvrde da se vratio u bazu i da je riječ o pretjerivanju u dobroj vjeri, dakle žrtva od 29. srpnja nije bila peta nego četvrta. Usporedbom sovjetskih i američkih podataka danas proizlazi da je prvi zračni as u Korejskom ratu i prvi zračni as u međusobnim borbama mlaznih aviona bio pukovnik Jevgenij Pepeljajev, ujedno i najveći as Korejskog rata s 16 zračnih pobjeda koje su potvrdili Amerikanci.
Svoj posljednji F-86 Sabre Kramarenko je teško oštetio 17. siječnja 1952., ali je pilot major George Wendling uspio dovesti avion u bazu (gdje je otpisan zbog prevelikih oštećenja). To je bio ujedno i njegov posljednji borbeni let jer je sâm bio srušen. Uz to je doživio zastrašujuće iskustvo - dok je visio o padobranu Sabre koji ga je srušio pucao je u njega iz strojnica. Amerikanac je kružio oko Kramarenka i nastojao ga naciljati ali je srećom dva puta promašio, a onda je došao spas u oblaku. Pilot koji je srušio Kramarenka i zatim pucao u njega bio je gotovo sigurno major William Shaeffer:
Na zemlji je Kramarenka pronašao jedan sjevernokorejski seljak i pružio mu prvu pomoć, a zatim ga je spasilačka ekipa vratila u Antung. Nekoliko dana kasnije je 176. GIAP povučen sa ratišta i vraćen u SSSR. Poslije rata je Kramarenko obavljao različite dužnosti u ratnom zrakoplovstvu SSSR-a i dosegao čin general-majora. U mirovinu se povukao 1977. godine.
Sergej Kramarenko, pilot lovac koji je u dva rata bio srušen i ranjen, koji je zamalo izbjegao strijeljanje na kopnu i umorstvo iz avionskih mitraljeza u zraku, živ je i danas te se dobro drži u svojoj 97. godini.

Sergej Kramarenko 2016. godine:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Yy608g8
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime09.05.19 16:03

Boeing B-17 Flying Fortress - kraljica među avionima

''Mislim da je B-17 bio najbolji borbeni avion svih vremena'' (general Ira Eaker, zapovjednik 8th Air Force)

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 G9BZAca

Legendarni i po mnogima najslavniji avion u povijesti ratnog zrakoplovstva - Boeing B-17 Flying Fortress ili Leteća tvrđava - u Drugom svjetskom ratu bio je osnovni strateški bombarder USAAF - United States Army Air Force i zbog omiljenosti među letačkim posadama spominje se i danas kao ''kraljica među avionima''.
Za razliku od mnogih drugih višemotornih bombardera B-17 je bio - ako ostavimo po strani ubojitu namjenu - lijep avion skladnih i elegantnih linija, lagan za pilotiranje i ugodan za letenje čak i u opasno zbijenim formacijama. Uz to je bio stabilan i vrlo čvrste konstrukcije, pa se vraćao iz borbenih misija s upravo nevjerojatnim oštećenjima koje ni jedan drugi avion ne bi preživio. ''Mislim da je B-17 bio najbolji borbeni avion svih vremena'' ustvrdio je general Ira Eaker, nekadašnji zapovjednik 8th Air Force USAAF u Europi, a načelnik generalštaba USAAF general Carl Spaatz je rekao: ''Više sam volio B-17 od bilo kojeg drugog aviona. B-29 je bio sasvim drugačiji avion za sasvim drugačiji rat''.
Leteća tvrđava je u ratu izvršavala najteže zadatke koji se mogu staviti pred ratno zrakoplovstvo - bombardiranje po danu ciljeva na jako branjenom teritoriju najtežeg protivnika u povijesti zračnog rata. Stoga su i gubici bili vrlo visoki - od ukupno 12.731 proizvedenog B-17 u borbama ih je izgubljeno preko 5.000. Ukupno su Leteće tvrđave na protivničke ciljeve izbacile 640.036 tona bombi, više nego i jedan avion u Drugom svjetskom ratu.
Koncept bombardera B-17 potječe iz sredine tridesetih godina prošlog stoljeća i strateške koncepcije ''obrane obiju Amerika''. USAAF je tražilo avion koji će biti ''leteći bojni brod'' i biti će sposoban brzo priteći u pomoć američkim bazama i posadama na udaljenim mjestima poput Aljaske, Havaja i Panamskog kanala. Tražene performanse su bile dolet od 8.000 km, nosivost bombi 900 kg i brzina od 320 km/h. S obzirom na mali operativni doseg tadašnjih lovaca bombarder bi morao obavljati svoje zadatke bez lovačke zaštite, stoga je morao biti dobro naoružan. Na natječaj USAAF Boeing je ponudio svoj prototip XB-15, avion opremljen s 4 motora Pratt & Whitney R-1830 snage po 850 ks. Projekt se pokazao neuspjelim pa je Boeing izradio novi prototip pod oznakom 299. Vidjevši naoružanje od 5 teških mitraljeza jedan novinar je rekao ''pa ovo je prava leteća tvrđava'' i tako je nastalo službeno ime aviona. Na nesreću, prototip se zbog pogreške pilota razbio i time je avion diskvalificiran iz natječaja pa je USAAF naručilo 133 primjerka konkurentskog Douglas B-18. Međutim, pod pritiskom oduševljenih pristalica Boeingovog 299 USAAF je naručilo i 14 predserijskih primjeraka ovog aviona, sada pod oznakom YB-17.

Prototip Boeing 299:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 NCEdnKc

YB-17 se izvrsno pokazao i premašio sve tražene parametre. Konačnu sudbinu odredio mu je početak Drugog svjetskog rata, kada je naručena velikoserijska proizvodnja pod oznakom i imenom B-17 Flying Fortress. Osim Boeinga avion su proizvodile i tvornice Douglas i Lockheed Vega. Dizajn Leteće tvrđave je u međuvremenu usavršavan, a svoj konačni oblik je dobio varijantom B-17E kod koje je radikalno promijenjen oblik vertikalnog stabilizatora i uveden repni strijelac, a broj članova posade povećan je na 10. B-17E je ubrzo zamijenjen varijantom B-17F poboljšanih performansi i ova varijanta je podnijela glavni teret prve ''herojske'' 1943. godine kod dubokih prodora u njemački zračni prostor bez lovačke pratnje.
Posadu su činili glavni pilot (ujedno i zapovjednik bombardera), pomoćni pilot ili kopilot, navigator, ciljatelj bombi, radio operater i pet strijelaca na obrambenom oružju. Prva četvorica su po ustroju posade bili oficiri, dok su ostali bili podoficiri. Valja dodati da su vlastite mitraljeze imali i navigator, ciljatelj bombi i radio operater, tako da je u obrani od lovaca iz jednog bombardera pucalo ukupno 8 ljudi iz 11-13 cijevi. Mitraljezi su bili Colt-Browning kalibra 12,7 mm i efikasnog dometa do 1.000 jardi (900 m).
Konačna i najviše proizvedena varijanta Leteće tvrđave je bila B-17G, koja se od ranijih verzija razlikovala po takozvanom ''podbratku'' s 2 mitraljeza 12,7 mm radi pojačane obrane od čeonih napada lovaca.

B-17E:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 ZdfYYaC

B-17F:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 BrXV4go

B-17G:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 IgDpJYC

Osnovne karakteristike Leteće tvrđave u varijanti B-17G su bile: maksimalna uzletna težina 29.700 kg, 4 motora Wright R-1820-97 Cyclone snage po 1.200 ks, maksimalna brzina 460 km/h, krstareća brzina 290 km/h, dolet 3.200 km s 2.700 kg bombi, nosivost bombi u kraćim misijama 3.600 kg i u duljim 2.000 kg, obrambeno naoružanje 13 mitraljeza Colt-Browning kalibra 12,7 mm.
Leteća tvrđava je avion koji je kreditiran s više srušenih protivničkih lovaca u odnosu na broj letova nego bilo koji drugi avion u naoružanju USAAF. Prema službenim američkim podacima lovci su na svakih 1.000 borbenih letova srušili 11 protivničkih lovaca, isto toliko i bombarderi B-24 Liberator, dok su B-17 u istom broju letova srušili 23 lovca. Naravno, ove podatke treba primiti s rezervom jer su ih posade preuveličavale. Često se događalo da jedan te isti srušeni lovac bude prikazan kao žrtva više posada koje su pucale u njega sa svih strana iz gusto zbijene formacije. Bez obzira na to činjenica je da je broj lovaca srušenih od letećih tvrđava bio iznimno visok i nisu bez razloga Japanci zvali B-17 ''četveromotorni lovac''.
Radi efikasnije obrane od napada lovaca Amerikanci su uveli i posebni borbeni poredak pod nazivom Combat Box (borbena kutija). Avioni su letjeli u gusto zbijenoj formaciji i raspoređeni na način da se štite uzajamno, čime se višestruko pojačavao učinak obrambene paljbe.
Sposobnost Leteće tvrđave da izdrži oštećenja u borbi i vrati se u bazu bila je upravo nevjerojatna. Pojedini avioni su ličili na gomile rupa koje međusobno spaja ostatak konstrukcije. Poznata su najmanje dva slučaja gdje je B-17 izdržao sudar u zraku s njemačkim lovcem. Oštećeni avioni za koje popravak nije bio isplativ služili su kao izvor rezervnih dijelova za druge bombardere.

B-17 oštećen iznad Kölna:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 ZqakXKu

Oštećenje od flaka:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 B3Jt3T2

Unatoč otpornosti aviona i činjenice da su Leteće tvrđave srušile veliki broj njemačkih lovaca pokazalo se da su gubici u dalekim bombarderskim misijama bez lovačke pratnje neprihvatljivo visoki. Stoga se USAAF pobrinulo da od početka 1944. bombarderi dobiju lovačku zaštitu sve do ciljeva i u povratku.
Posljednja Leteća tvrđava u aktivnoj vojnoj službi letjela je u ratnom zrakoplovstvu Brazila još 1968. godine. Danas ih je u muzejima i privatnim rukama očuvano nekoliko desetaka, a najmanje 13 ih je u letnom stanju.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime09.05.19 17:00

Prava Memphis Belle

Vjerojatno je većina nâs gledala film ''Memphis Belle'', snimljen 1990. godine u režiji Michaela Caton-Jonesa, u kojem između ostalih glume i istaknute filmske i TV zvijezde Matthew Modine, Tate Donovan, Daniel Bernard Sweeney i Erich Stoltz.
Ime bombardera nije izmišljeno - postoji leteća tvrđava Boeing B-17F serijskog broja 41-24485, koja je letjela u sastavu 324. skvadrona 91. bombarderske grupe 8. zračne armije. Ime avionu dao je glavni pilot Robert Morgan u čast svoje djevojke Margaret Polk iz Memphisa, Tennessee.

Memphis Belle u letu 9. lipnja 1943. godine:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 KUG754Q

Kapetan Robert Morgan:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Dp2bkFX

Memphis Belle je ušla u povijest kao prvi teški bombarder USAAF koji je obavio 25 borbenih misija s kompletnom posadom živom i zdravom. U razdoblju od 7. studenog 1942. do 19. svibnja 1943. bombarder je sudjelovao u napadima na Brest, St. Nazaire, Lille, Romilly sur Seine, Lorient, Rouen, Abbeville i Meaulte u Francuskoj, Rotterdam u Nizozemskoj te Hamm, Bremen, Wilhelmshaven i Kiel u Njemačkoj (neki ciljevi su napadnuti više puta). Strijelci na obrambenom oružju kreditirani su s 8 srušenih lovaca Luftwaffe. Posadu Memphis Belle činili su pilot kapetan Robert Morgan, kopilot kapetan James Verinis, navigator kapetan Charles Leighton, ciljatelj bombi kapetan Vincent Evans, mehaničari-strijelci u gornjoj kupoli Leviticus Dillon, Eugene Adkins i Harold Loch, radio operater Robert Hanson, strijelac u donjoj kupoli Cecil Scott, desni bočni strijelci Scott Miller i Casmer Nastal, lijevi bočni strijelac Clarence Winchell i repni strijelac John Quinlan.

Posada Memphis Belle poslije okončane 25. misije:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 RAaBa5j

Memphis Belle je nakon toga vraćena zajedno s posadom u USA, gdje je 32 dana letijela od jednog do drugog velikog grada sudjelujući u kampanji za kupnju ratnih obveznica.

Memphis Belle u kampanji War Bonds:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 014SSwN

Nakon ispunjene kvote od 25 borbenih letova nad neprijateljskim teritorijem rat je za većinu posade bio završen. Tko je želio mogao je ostati dragovoljno. Dvojica članova posade Memphis Belle nastavila su letjeti u borbenim misijama - kapetan Morgan i strijelac Quinlan. Morgan je promaknut u čin majora i postao je zapovjednikom 869. skvadrona 497. bombarderske grupe 20. zračne armije na Pacifiku, baziranog na otoku Saipan. U bombarderu Boeing B-29 Superfortress izveo je 26 borbenih misija nad Japanom, a Quinlan je letio u istom avionu kao repni strijelac. Morgan je otpušten iz aktivne službe 24. travnja 1945., a iz rezerve USAF umirovljen je 1965. godine u činu pukovnika.
Leteća tvrđava Memphis Belle je sačuvana do danas. Po okončanju rata je privremeno smještena u Altus Air Force Base u Oklahomi, a od talionice ju je spasio grad Memphis otkupom za 350 dolara. Tu je izložena u muzeju, ali je postupno propadala i vandalizirana krađama. Ponovo je spašena 2005. godine premještanjem u muzej Wright-Patterson Air Force Base kod Daytona, Ohio, gdje je strpljivo i pažljivo rekonstruirana.

Memphis Belle poslije rekonstrukcije u Daytonu, Ohio:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Go3D6ca

Na aerodromu Tampa na Floridi 2012. godine:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 ZE0Naqx

Prvi film o legendarnoj letećoj tvrđavi izdan je još 1944. godine. Snimila ga je The First Motion Picture Unit USAAF  u režiji legendarnog Williama Wylera, pod imenom The Memphis Belle - A Story of a Flying Fortress. Najveći dio filma snimljen je u stvarnoj bombarderskoj misiji 1943. godine, u napadu na Wilhelmshaven. Ako nekog zanima, neka pogleda:

https://www.youtube....h?v=Dn8tqacRXK4

Igrani film ''Memphis Belle'', snimljen 1990. godine, ponovo je vratio sjećanje na legendarnu leteću tvrđavu. Prava Memphis Belle je samo posudila ime jer je scenarist Monte Merrick film zapravo posvetio svim američkim mladićima koji su se borili u zraku s najupornijim i najopasnijim protivnikom u povijesti zrakoplovstva. Stoga je i umjetnička sloboda odigrala značajnu ulogu. Flm je svako zanimljiv, uzbudljiv i gledljiv, te vrlo vjerno prikazuje iskušenja kroz koja su morale prolaziti posade američkih bombardera u Drugom svjetskom ratu.

Poster za film ''Memphis Belle'':

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 KIvggtv

Kako je to već običaj, podvaljena je i poneka lovačka priča pa budi dopušten kratak osvrt. Naročito bodu u oči ove tri:
- Pilot Memphis Belle zapovijeda ponavljanje naleta na cilj koji je prekriven oblakom, a ''dolje su civili, škola i dječje igralište''. Ako je škola neposredno uz strateški cilj tim gore po školu, jer bi u vrijeme tzv. ''glupih'' bombi dobila svoje taman da je bombardiranje vršeno iznad Arizone usred ljeta. Civili su ionako u skloništima. A riječ je o samo jednom combat boxu tj. o desetak-dvanaest bombardera - iza njih slijedi još preko 300 - premda je u filmu prikazano kako se okreće čitava formacija. Napad bi trajao minimalno 30 minuta, oblaci dolaze i prolaze, cilj se vidi i ne vidi… U stvarnosti bi combat box izbacio bombe na slijepo, a ostalima kako se posreći. U slučaju da cilj permanentno zaklanja kompaktna oblačnost formacija bi bombardirala rezervni cilj (target of oportunity).
- U jeku zračne bitke pomoćni pilot napušta svoje mjesto da bi u konspiraciji s repnim strijelcem ispalio koji rafal i skinuo nekog lovca, jer ''kako će naći curu ako nije ubio ni jednog Švabu''. Na stranu s tim što pilot nije izučeni strijelac - napuštanjem formacijskog mjesta ugrozio bi avion i posadu, jer bi lako bilo moguće da glavni pilot bude onesposobljen za upravljanje. A to znači i put prema zemlji, jer dok se onaj dovuče do pilotskog sjedišta ode sve u… U stvarnosti bi to bila najteža povreda dužnosti, za što bi se išlo na vojni sud i nakon toga 25 godina u Fort Laevenworth, ako ne i pred zid.
- Lovac kojeg je srušio pomoćni pilot (dakle naći će curu) u padu pogodi susjednu leteću tvrđavu. Pri tome njegovo krilo prolazi kroz trup bombardera kao kroz sir i ostaje čitavo, a tvrđava je prepiljena na dva dijela. A pošto je B-17 bio iznimno čvrste konstrukcije krilo bi se u stvarnosti raspalo i vjerojatno bi došlo do eksplozije u kojoj bi stradala oba aviona.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime10.05.19 15:02

Operacija Bolo ili kako su Amerikanci nadmudrili sjevernovijetnamske lovce

Za vrijeme Vijetnamskog rata Amerikanci su pokrenuli kampanju masovnih zračnih napada na teritorij Sjevernog Vijetnama. Operacija je imala naziv Rolling Thunder i trajala je tri godine i osam mjeseci - od 2. ožujka 1965. do 2. studenog 1968.
U početnom razdoblju operacije Rolling Thunder glavnu udarnu snagu USAF činili su lovci-bomarderi North American F-100 Super Sabre i Republic F-105 Thunderchief, a kasnije će im se pridružiti i McDonnell-Douglas F-4 Phantom.

F-100 Super Sabre:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 TQrbQyM

F-105 Thunderchief:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 7c6SZCJ

Zrakoplovstvo Sjevernog Vijetnama - Không quân Nhân dân Việt Nam ili na engleskom Vietnam People's Air Force (VPAF) bilo je slabašno, ali je postupno jačalo uz pomoć SSSR i njegovih saveznika. Prve mlazne lovce MiG-17 je dobilo tek 1964. godine, a činili su jednu zrakoplovnu regimentu jačine 36 aviona i isto toliko izučenih pilota.
Ubrzo će Sjevernovijetnamci pokazati da su dobro naučili kako koristiti ovo oružje, a uskoro će dobiti i suvremenije lovce MiG-19 i MiG-21.

Piloti VPAF uz lovce MiG-17:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 DrZBv1w

Prve zračne pobjede piloti VPAF postigli su 4. travnja 1965. kada su srušili dva lovca-bombardera F-105 Thunderchief za vrijeme napada na most Thanh Hoa. Amerikanci su bili zapanjeni što su tako sofisticirani avioni stradali od relativno zastarjelih lovaca MiG-17. No, uskoro će se suočiti s novim i većim izazovom - supersoničnim MiG-21.

MiG-21 VPAF:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 OICE0eX

Piloti VPAF su uglavnom koristili taktiku Hit And Run (udari i bježi), pri čemu bi okretni MiG-17 napadali teško natovarene i trome lovce-bombardere dok bi MiG-21 odvukli pozornost lovačke pratnje. Također su MiG-21 i sâmi napadali lovce-bombardere kao primarne ciljeve. Primjerice, po podacima USAF samo u prosincu 1966. srušili su 14 F-105 Thunderchief bez vlastitih gubitaka.
Sjevernovijetnamcima je pri organiziranju napada išla na ruku i neopreznost Amerikanaca jer su njihovi avioni iz baza u Tajlandu koristili uvijek iste prilazne rute i iste pozivne signale. Upravo to će USAF iskoristiti za namještanje stupice.
Krajem 1966. godine zapovjedništvo nad 8. lovačkom regimentom USAF (8th Fighter Wing) preuzeo je pukovnik Robin Olds, veteran Drugog svjetskog rata i dvostruki zračni as. Regimenta je bila opremljena najnovijim i tada u svijetu najboljim lovcima F-4 Phantom. Pukovnik Olds je bio vrlo zabrinut kada je čuo da je 8. FW izgubio dva Phantoma od lovaca MiG-21, a to se zbilo pet dana nakon njegovog dolaska.

Robin Olds:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Y2ODI3P

Olds je bio uvjeren da je F-4 superioran u odnosu na MiG-21 i da je problem u pogrešnoj taktici. Stoga je isplanirao operaciju u kojoj će povesti jaku formaciju aviona u napad, istom rutom i s istim pozivnim signalima kao da je napad usmjeren na zemaljske ciljeve, samo što u fingiranoj grupi ''lovaca-bombardera'' neće letjeti F-105 ili F-4 natovareni bombama već F-4 opremljeni za borbu u zraku. Potporu će davati leteća radarska stanica EC-121 i avioni za elektronske protumjere EB-66. Operacija je dobila ime Bolo.

F-4 Phantom:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 7eamQDG

Kao što se očekivalo VPAF je zagrizlo mamac, a kada su piloti primijetili da imaju posla isključivo s lovcima bilo je kasno. U zračnoj bici sudjelovalo je 28 F-4 i 16 MiG-21, a rezultat je bio porazan za VPAF - po američkim podacima srušeno je 7 MiG-21 (jednog je srušio i sâm Robin Olds) uz još 2 ''vjerojatno srušena''. Sjevernovijetnamci su pak registrirali gubitak od 5 MiG-21. USAF nije imao gubitaka.
Među pilotima VPAF koji su srušeni u operaciji Bolo bila su čak tri kasnija zračna asa - Vu Ngoc Dinh (6 priznatih zračnih pobjeda, od kojih su Amerikanci potvrdili 5), Nguyen Dang Kinh (6/3) i Nguyen Ngoc Do (6/2). Također su srušeni Nguyen Duc Thuan i Bui Duc Nhu. Sva petorica su uspjela iskočiti padobranom i preživjeti rušenje aviona.

Malo rušio i malo visio o padobranu - Vu Ngoc Dinh:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 GLtgPbj

Nekoliko dana kasnije VPAF je izgubilo još dva MiG-21. Stoga su avioni prizemljeni na nekoliko mjeseci dok se ne popune gubici i razvije nova taktika zračnih borbi.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime13.05.19 7:07

Bombardiranje Rumunjske u Drugom svjetskom ratu

Rumunjska se poput Mađarske i Bugarske pridružila Trojnom paktu tj. savezu s Njemačkom, Italijom i Japanom. Sudjelovala je u Drugom svjetskom ratu i od svih njemačkih saveznika dala je najviše trupa u u kopnenim operacijama u SSSR-u - 3. i 4. armiju koje su teško stradale u Staljingradskoj bici. U razdoblju 1941.-1944. kratkotrajno je povratila Besarabiju i Sjevernu Bukovinu te prisvojila područje Ukrajine pod imenom Transdnjestrija (Guvernământul Transnistriei) s gradom Odessom.
Poput drugih zemalja koje su svoju sudbinu vezale uz Treći Reich i Rumunjska je dobila svoju porciju iz zraka.

Karol II i Ion Antonescu

Rumunjska je između dva svjetska rata bila parlamentarna monarhija kojom je vladao kralj Karol II (Carol al II-lea al României). Sigurnost je u početku tražila savezom sa Francuskom,  a 1934. je s Grčkom, Turskom i kraljevinom Jugoslavijom sklopila pakt nazvan Balkanska Antanta uperen protiv revizionističkih težnji Bugarske.
Unutarnje poteškoće uzrokovale su velika njemačka i mađarska manjina. Nacistički ideolog Alfred Rosenberg neskriveno je radio na homogeniziranju pola milijuna rumunjskih volksdeutschera, što je iritiralo kralja Karola koji se bojao pete kolone u zemlji. No još veći problem je bila mađarska manjina u Transilvaniji (mađarski Erdély) koja je brojala 1.600.000 ljudi ili 32% populacije regije. Drugom bečkom arbitražom 30. kolovoza 1940. Rumunjska je bila primorana ustupiti Mađarskoj oko 40% Transilvanije, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i masovne prosvjede. Pod pritiskom predsjednika vlade maršala Iona Antonescua kralj Karol II je bio primoran na abdikaciju i u rujnu 1940. napustio je Rumunjsku u pratnji svoje ljubavnice Magde Lupescu. Na prijestolju ga je naslijedio sin Mihail I (Mihai I al României) dok je stvarno vladao zemljom diktator i njemački simpatizer Antonescu.
Rumunjska je 23. studenog 1940. pristupila Trojnom paktu i primila na svoj teritorij njemačke trupe, koje su 6. travnja 1941. napale kraljevinu Jugoslaviju i 22. lipnja SSSR. Rumunjska je također sudjelovala u napadu na SSSR.

Karol II:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 DgWkW2W

Mihail I:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Es7DXB7

Prve napade iz zraka na teritorij Rumunjske u Drugom svjetskom ratu izvelo je ratno i mornaričko zrakoplovstvo SSSR-a 1941. godine, a prioritetni cilj je bio Most kralja Carola I (Podul Regele Carol I) preko Dunava kod mjesta Cernavodă. Kako je klasično bombardiranje bilo neefikasno Sovjeti su primijenili taktiku Zveno-SPB. Teški bombarderi Tupoljev TB-3 iz sastava zrakoplovstva Crnomorske flote nosili su ispod krila po dva lovca Polikarpov I-16 od kojih je svaki nosio po dvije bombe težine po 250 kg. Lovci su se otkačili od bombardera na udaljenosti od 15 km od rumunjske obale, bombardirali cilj i vratili se u bazu vlastitim pogonom. Prvi napad na most izveden je 10. kolovoza, a drugi 13. kolovoza. U drugom napadu I-16 su postigli 5 pogodaka bombama i srušili jedan raspon mosta, čime je prekinut i naftovod koji je vodio do luke Constanţa.

Most kralja Carola I:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 ZASoG34

Sovjetsko zrakoplovstvo je nastavilo manje napade na ciljeve u Rumunjskoj i između ostalog uništilo suhi dok u Constanţi. Napadi su obustavljeni nakon njemačke okupacije Krima.
Prvi zračni napad USAAF na cilj u Rumunjskoj zbio se 12. lipnja 1942., kada je 13 bombardera B-24 Liberator iz baze Fayid kod Kaira napalo postrojenja za preradu nafte u gradu Ploești. Nekoliko bombi je bačeno i na Constanţu, Teișani i Ciofliceni. Počinjena šteta bila je zanemariva, a u napadima su poginula tri Rumunja. Prvi masovni napad USAAF je izvelo 1. kolovoza 1943. kada je 178 bombardera B-24 iz baza kod Benghazija u Libiji bombardiralo rafinerije nafte Astra Română, Concordia Vega, Columbia Aquila, Unirea Speranţa i Româno-Americană u Ploeştiju, Steaua Română u Câmpini i Creditul Minier u Braziju.

Zračni napad na Ploești 1. kolovoza 1943.:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 SXndn3Z

Pakao iz zraka 1944.

Intenzivni zračni napadi Saveznika na ciljeve u Rumunjskoj zbili su se 1944. godine, a izvodili su ih 15. zračna armija (15th Air Force) USAAF iz baza u Italiji i u manjoj mjeri britanski RAF. Prvenstveni cilj bio je Ploești, koji je u sklopu takozvane kampanje za gorivo (Oil Campaign) bombardiran više puta. Također su bombardirani Brașov, Turnu Severin, Pitești, Craiova i drugi gradovi. Ciljevi su bili rafinerije nafte, tvornice oružja, željeznički ranžirni kolodvori i drugi objekti od strateškog značaja.

Bombarderi B-24 Liberator iznad Ploeștija 1944. godine:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 H7sQUPn

Bombardiranje Brașova:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 DYO5WTB

U zračnim napadima Saveznika teško je stradao glavni grad Rumunjske București. Tako je u bombardiranju 4. travnja 1944. potpuno porušen željeznički kolodvor Gara de Nord, a poginulo je ili ranjeno 5.000 stanovnika. Poslije rata su se pojavile spekulacije o neopravdanosti bombardiranja grada koji se nalazio 300 km od linije fronte i bio je proglašen otvorenim, no Saveznici su ciljali prvenstveno željezničke kolodvore i postrojenja kako bi ometali transport njemačkih trupa, oružja i zaliha na frontu.

Bombardiranja Bucureștija:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 95TBubs

Rumunjsko ratno zrakoplovstvo (Forţele Aeriene Regale ale României) pokušalo se suprotstaviti savezničkim zračnim napadima. Lovačke snage raspolagale su na početku rata s 50 aviona Messerchmitt Bf-109E, 30 Heinkel He-112, 50 PZL P.11a, 70 PZL P.11f i 12 Hawker Hurricane, a od 1940. do 1944. proizvedeno je i 346 primjeraka domaćeg lovca IAR 80. Glavnina zračnih snaga bila je angažirana na Istočnoj fronti, a 1944. je dio lovaca premješten u Rumunjsku za obranu od zračnih napada USAAF. Točni podaci o međusobnim gubicima nisu poznati, no rumunjski piloti su imali dosta uspjeha u rušenju bombardera.
Kako su se sovjetske trupe sasvim približile rumunjskoj granici kralj Mihail I je 23. kolovoza 1944. izveo državni udar. Antonescu je svrgnut sa vlasti i uhapšen, a na čelo vlade je postavljen general Constantin Sănătescu. Nova vlada je odmah izrazila spremnost za prelazak na stranu Antihitlerovske koalicije. Nijemci su bili potpuno zatečeni prevratom, a na promjenu strana Rumunja reagirali su zračnim napadima sa aerodroma Otopeni na București u razdoblju od 23. do 27. kolovoza. U napadima je poginulo 89 stanovnika, a okončani su kapitulacijom njemačkih snaga u Rumunjskoj.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime13.05.19 14:06

Ratno zrakoplovstvo u Travanjskom/Aprilskom ratu 1941.

O Travanjskom ili Aprilskom ratu 1941. godine već je pisano na forumu, a ovdje slijedi širi osvrt na ratna djelovanja u zraku. Za razliku od kopnene vojske i mornarice ratno zrakoplovstvo Kraljevine Jugoslavije bilo je razmjerno aktivno i nanijelo je prilične gubitke napadaču u zraku i na zemlji.

Zrakoplovstvo Kraljevine Jugoslavije

Jugoslavensko kraljevsko ratno zrakoplovstvo (Југословенско краљевско ратно ваздухопловство) je bilo najmodernije opremljen i operativno najspremniji oblik oružanih snaga Kraljevine Jugoslavije. Pred Travanjski rat imalo je ukupno oko 460 aviona, od kojih 264 suvremena dok su ostalo bili zastarjeli tipovi.
Lovačko zrakoplovstvo je imalo 150 aviona, od čega suvremenih 61 Messerschmitt Bf-109, 38 Hawker Hurricane, 6 Rogožarski IK-3 i 2 Potez-63, te od zastarjelih 30 Hawker Fury, 8 ikarus IK-2 i 5 Avia BH-33. Bombardersko zrakoplovstvo je imalo 157 aviona, od čega suvremenih 60 Dornier Do-17, 47 Bristol Blenheim i 40 Savoia-Marchetti SM-79, te od zastarjelih 10 Dornier Do J Val. Od ostalih aviona najbrojniji su bili zastarjeli izviđači i laki bombarderi Potez-25 (60) i Breguet XIX (60). Tome treba dodati određen broj školskih i transportnih aviona (koji su većinom rekvirirani od poduzeća Aeroput).
Kraljevina Jugoslavija je imala relativno dobro razvijenu zrakoplovnu industriju. Tvornice Rogožarski u Beogradu, Ikarus u Novom Sadu, Zmaj u Zemunu i Državna fabrika aviona u Kraljevu proizvodile su po licenci lovce Bf-109, Hurricane i Fury, bombardere Do-17 i Blenheim, te izviđačke avione Breguet XIX. Također su razvijeni vlastiti tipovi lovačkih aviona IK-2 i IK-3 te više tipova hidroaviona, izviđačkih i školskih aviona.
Borbeno zrakoplovstvo je bilo raspoređeno u četiri brigade:
·         1. lovačka brigada pod zapovjedništvom pukovnika Dragutina Rupčića sa sjedištem u Zemunu i s dvije lovačke regimente - 2. lovački puk (Kraljevo) i 6. lovački puk (Zemun)
·         2. mješovita brigada pod zapovjedništvom pukovnika Jakova Đorđevića sa sjedištem u Novoj Topoli kod Banja Luke i dvije regimente - 4. lovački puk (Zagreb) i 8. bombarderski puk (Zagreb)
·         3. mješovita brigada pod zapovjedništvom pukovnika Nikole Obuljena sa sjedištem u Stubolu kod Uroševca i s dvije regimente - 3. bombarderski puk (Skopje) i 5. lovački puk (Niš)
·         4. bombarderska brigada pod zapovjedništvom pukovnika Petra Vukčevića sa sjedištem u Ljubiću kod Čačka i s dvije bombarderske regimente - 1. bombarderski puk (Novi Sad) i 7. bombarderski puk (Mostar)
Izviđačko zrakoplovstvo s avionima Potez-25 i Breguet XIX je bilo raspoređeno u 7 skupina, po jedna za svaku od armija kopnene vojske.
Ratna lokacija zapovjedništva Jugoslavenskog kraljevskog ratnog zrakoplovstva bila je smještena u Lešnici kod Loznice. Također je bio pripremljen veći broj pomoćnih aerodroma na koje je dislocirana glavnina zračnih snaga neposredno pred rat.

Zapovjednik Jugoslavenskog kraljevskog ratnog zrakoplovstva general Borivoje Mirković:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 4anTojz

Hawker Hurricane:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 EG4ZtI6

Rogožarski IK-3:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Lz8Nfnj

Hawker Fury:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 LoFV207

Dornier Do-17:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 SMyYlqL

Breguet XIX:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 UKryTZz
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime13.05.19 14:11

Dne 3. travnja zrakoplovni kapetan prve klase Vladimir Kren prebjegao je avionom Potez 25 u Graz, gdje je Nijemcima predao kompletan raspored ratnih baza Jugoslavenskog kraljevskog ratnog zrakoplovstva. To je značajno utjecalo na uništenje velikog broja aviona na zemlji.

Vladimir Kren:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 XPLT8Nt

Zračne snage Njemačke, Italije i Mađarske

Za napad na Jugoslaviju ratno zrakoplovstvo NJEMAČKE (Luftwaffe) raspolagalo je snagama kako slijedi:
·         IV. zrakoplovna flota (Luftflotte IV) pod zapovjedništvom generala Alexandera Löhra sa sjedištem u Beču - 113 srednjih bombardera i 55 bombardera za obrušavanje
·         Zrakoplovno zapovjedništvo Graz (FliegerführerGraz) pod zapovjedništvom potpukovnika Karla Christa sa sjedištem u Grazu - 54 lovca i 36 bombardera za obrušavanje
·         Zrakoplovno zapovjedništvo Arad (Fliegerführer Arad) pod zapovjedništvom potpukovnika Clemensa Grafa von Schönborn-Wiesentheida sa sjedištem u Aradu (Rumunjska) - 116 jednomotornih i 31 dvomotorni lovac te 68 bombardera za obrušavanje
·         VIII. zrakoplovni korpus (Fliegerkorps VIII) pod zapovjedništvom generala Wolframa Freiherra von Richthofena sa sjedištem u Gornjoj Džumaji (Bugarska) - 126 jednomotornih i 25 dvomotornih lovaca te 160 bombardera za obrušavanje

Zapovjednik Luftflotte IV general Alexander Löhr:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Ig28DOI

Ratno zrakoplovstvo ITALIJE (Regia Aeronautica) raspolagalo je snagama kako slijedi:
·         2. zrakoplovna eskadra (2º Squadra aerea) pod zapovjedništvom generala Tullija Toccolinija sa sjedištem u Padovi - 90 lovaca i 61 bombarder
·         4. zrakoplovna eskadra (4º Squadra aerea) pod zapovjedništvom generala Augusta Bonole sa sjedištem u Bariju - 73 lovca, 131 srednji bombarder, 20 bombardera za obrušavanje i 12 bombardera-hidroaviona
·         Zrakoplovno zapovjedništvo Albanija (Aeronautica dell'Albania) pod zapovjedništvom generala Ferruccija Ranze sa sjedištem u Tirani - 133 lovca i 20 bombardera za obrušavanje
Ratno zrakoplovstvo MAĐARSKE (Magyar Királyi Honvéd Légierő) raspolagalo je sa 6 eskadrila nepoznatog brojnog stanja.

Tok zračnih operacija

Prva zadaća ratnih zrakoplovstava napadača bila je uništiti jugoslavensko zrakoplovstvo i ostvariti apsolutnu premoć u zraku. Uz to je, na osobnu zapovjed Hitlera, trebalo izvesti terorističko bombardiranje Beograda pod nazivom ''Operacija Kazna'' (Unternehmen Strafgericht).
Beograd je prvi put bombardiran ujutro 6. travnja, a tokom dana su uslijedila još tri napada. Ukupno su sudjelovala 484 bombardera koji su izbacili 360 tona bombi. Uslijedili su novi napadi 7., 11. i 12. travnja. Broj poginulih se procjenjuje na oko 2.300, dok je potpuno uništeno 627 zgrada i još 1.600 teško oštećeno.
Njemački avioni su također je u prvim satima rata napali ratne baze Jugoslavenskog kraljevskog ratnog zrakoplovstva i jedan dio aviona uništili na zemlji. U obranu Beograda uključio se 6. lovački puk sa aerodroma Zemun i Krušedol, premda sa zakašnjenjem zbog slabo organizirane službe zračnog promatranja i obavještavanja. U zračnim borbama 6. travnja piloti 6. lovačkog puka su uspjeli srušiti 10 njemačkih aviona dok su sami izgubili 8 aviona. Druga jedinica koja je trebala pomoći obrani Beograda, 2. lovački puk, djelovala je samo pojedinačnim avionima na vlastitu inicijativu pilota jer je zapovjednik naredio patroliranje prema istoku gdje praktično nije bilo ciljeva.
Njemačko i talijansko zrakoplovstvo također je bombardiralo druga naseljena mjesta, pomorske baze, željezničke čvorove i koncentracije kopnenih trupa, te napadalo topovima i mitraljezima pojedine vojne jedinice i promet na prugama i cestama.
Najuspješniji pilot lovac Jugoslavenskog kraljevskog ratnog zrakoplovstva u Travanjskom ratu bio je narednik Milisav Semiz, koji je na avionu IK-3 srušio 4 njemačka aviona.

Ruševine Starog kraljevskog dvora u Beogradu 1941. godine:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Q8MuuvB

Milisav Semiz:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 3N45xth

Osim lovačkog aktivno je djelovalo i bombardersko zrakoplovstvo. Bombarderi 3. bombarderskog puka uspješno su napadali njemačke motorizirane kolone na cesti Kriva Palanka - Kumanovo - Skopje, te su u više navrata bombardirali njemačke aerodrome i druge vojne ciljeve u Bugarskoj. Avioni 7. bombarderskog puka napadali su također kolone napadača i mostove te talijanske aerodrome u Albaniji, dok je 8. bombarderski puk napao aerodrome kod Szegeda i Pécsa. Bombardersko zrakoplovstvo je također manjim skupinama aviona bombardiralo Graz, Bruck an der Mur, Bruck an der Leitha i Mistelbach u Austriji, Skadar, Lješ i Drač u Albaniji i Zadar u Italiji.

Uništen bombarder Bristol Blenheim:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 VvQWLWC

Pukovnik Ferdo Gradišnik, zapovjednik 3. bombarderskog puka:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 ETzxAwF

Epilog

Od svih dijelova oružanih snaga Kraljevine Jugoslavije jedino je ratno zrakoplovstvo u Travanjskom/Aprilskom ratu pružilo dostojan otpor napadaču, dok se kopnena vojska raspala a mornarica se predala bez ispaljenog metka. Rezultati zrakoplovstva su mogli biti i bolji da nije bilo problema sa vezama i koordinacijom borbenih djelovanja te petokolonaške aktivnosti pojedinih zapovjednika.
Odnos gubitaka u zračnim operacijama tokom rata bio je u korist Jugoslavenskog kraljevskog ratnog zrakoplovstva - srušeno je 57 aviona od kojih 40 njemačkih, 10 talijanskih i 7 mađarskih, uz vlastite gubitke od 49 aviona. Ukupno 18 bombardera, transportnih aviona i hidroaviona uspjelo je preletjeti preko Grčke u Egipat - 4 SM 79, 2 Do-17, 3 Lockheed Electra, 8 Do-22 i 1 SIM-XIV. Oni su u razdoblju od 14. do 16. travnja prevezli u emigraciju kraljevsku obitelj, 219 političkih i državnih ličnosti (ne računajući članove obitelji), te 40 avijatičara. Među ostalima je prebjegao i general Mirković, glavni začetnik i organizator prevrata od 27. ožujka, s većim brojem suorganizatora i sudionika puča. Još 27 avijatičara je uspjelo napustiti zemlju brodom, podmornicom, hidroavionom ili na drugi način. U Egiptu se okupilo ukupno 220 pilota, od kojih se dio kasnije pridružio savezničkim ratnim zrakoplovstvima i dijelom zrakoplovstvu NOVJ.
Pukovnici Rupčić i Obuljen pridružili su se oružanim snagama novoproglašene NDH, dok je kapetan Kren promaknut u čin generala i imenovan zapovjednikom ratnog zrakoplovstva NDH. U službu nove vlasti u Hrvatskoj također se stavilo oko 2.100 avijatičara i zemaljskog osoblja.
Na vrh Go down
challenger
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 16
REPUTACIJA : 1
ČLAN OD: : 2012-09-06

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime13.05.19 18:05

Svaka cast!!Iscrpno do bola!!
Samo jedna?ako ne zamjeris?
Bombardiranje Dresden-a,`45te?
Nisam ni lijevi ni desni,ali mislim da je tamo poginulo daleko vise nego i desni i lijevi
pricaju.Imao sam priliku ne jednom pricati sa prezivjelima.PAKAO je mala rijec.
Niti branim ni jednu stranu,ali cinjenice moraju izaci na povrsinu.
Malo ljudi to razumije,al` sta ces??
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime13.05.19 18:25

A zašto bih zamjerao? Drago mi je da netko reagira na ove moje priloge, a svaka ispravka, dopuna i iznošenje vlastitog mišljenja su dobrodošli.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime13.05.19 19:03

Dva ''crna četvrtka'' američkih bombardera 

Izgleda da su posade američkih teških bombardera trebale u interesu zdravlja, a bogami i žive glave, izbjegavati borbene misije četvrtkom. I u Drugom svjetskom ratu i u Korejskom ratu zapamtili su po jedan ''crni četvrtak'' (Black Thursday).
Amerikanci su po prvi put napali tvornice kugličnih ležajeva u Schweinfurtu 17. kolovoza 1943. (Schweinffurt-Regensburg Mission). Tada je tvornicama pričinjena samo polovična šteta, stoga je zapovijeđen ponovni napad u četvrtak 14. listopada 1943. (Second Schweinfurt Air Raid).

Formacija Boeing B-17G u letu na Schweinfurt 14. listopada 1943.:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 KMDz8Kr

Bivši avijatičar USAAF Wally Hoffman, sudionik ove akcije, u svojoj knjizi uspomena opisuje između ostalog atmosferu na jutarnjem brifingu prije polijetanja. Kada je operativni oficir maknuo zavjesu s velike zidne karte, pokazao štapom točku na karti i rekao ''It's Schweinfurt'' u dvorani je nastala potpuna tišina. Tada je jedan glas promrmljao: “Sonofabitch, this is my last mission” (kujin sin, to je moja posljednja misija). I bila je - taj čovjek je bio među onima koji se nisu vratili.
Od ukupno 291 leteće tvrđave B-17 koliko ih je poletjelo u napad njih 60 se nije vratilo, a dodatnih 17 je otpisano nakon slijetanja - stopa gubitaka od 26%. Uz to je poginulo ili nestalo 610 članova posada. To su bili najveći gubici letećih tvrđava u jednoj misiji u Drugom svjetskom ratu, uzimajući u obzir broj izgubljenih aviona u odnosu na broj polijetanja.

B-17 koji se prisilno spustio u Švicarskoj 14. listopada 1943.:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 YCPjzoq

Preživjele posade B-17 tješile su se da se ni Luftwaffe nije dobro provela - prijavile su rušenje 186 lovaca. Sami Nijemci priznali su gubitak od 38 lovaca.
Svoj crni četvrtak dočekao je i nasljednik leteće tvrđave Boeing B-29 Superfortress (supertvrđava), ali u jednom drugom ratu.
Nagli razvitak tehnologije mlaznih motora i aviona na mlazni pogon učio je američku supertvrđavu zastarjelom u rekordno kratkom roku. U vrijeme Korejskog rata 1950.-1953. Amerikanci su već imali razvijene bombardere na mlazni pogon, ali je B-29 još uvijek činio kičmu strateških zračnih snaga.
Odmah u početku rata USAF je steklo apsolutnu premoć u zraku nad Korejskim poluotokom. Slabašno sjevernokorejsko ratno zrakoplovstvo, opremljeno sovjetskim avionima s klipnim motorima, uništeno je u nekoliko dana. Među prvim avionima USAF koji su djelovali u Korejskom ratu bili su bombarderi B-29 koji su iz baza na Guamu i u Japanu napadali i uglavnom uništili ono malo strategijskih ciljeva u Sjevernoj Koreji - rafinerije nafte, industrijska postrojenja, željezničke čvorove, strateški važne mostove i zračne baze.

Formacija B-29 iznad Sjeverne Koreje:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 E0fRXAx

Uništena rafinerija nafte u Wonsanu:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 3UPz9Qy

B-29 su svoje bombarderske misije obavljali praktično bez otpora, kako u zraku tako i sa zemlje. Sve dok se potkraj 1950. godine nije pojavilo leteće čudo sa strelastim krilima - MiG-15.

MiG-15:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 QrNmFKR

MiG-15 je bio namijenjen prvenstveno presretanju teških bombardera, stoga je nosio odgovarajuće oružje - 1 top kalibra 37 mm i 2 topa 23 mm. Jedan dobro naciljani rafal bio bi dovoljan da sruši i supertvrđavu. Obrambeno oružje na B-29 bilo je gotovo nemoćno prema novom protivniku, prije svega zbog goleme razlike u brzini. Piloti MiG-15 običavali su pri napadu na bombardere ispustiti stajni trap kako bi smanjili brzinu i zahvatili cilj.

Napad MiG-ova na bombardersku formaciju, snimka iz B-29:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 5o3TBDC

Najuspješniji lovac na supertvrđave bio je sovjetski pilot Aleksandar Smorčkov. Od njegovih 12 žrtava koje su potvrdili Amerikanci 5 je bilo B-29, 2 F-86 i 5 Gloster Meteor. Prema drugim izvorima imao je ukupno 15 zračnih pobjeda s neutvrđenim brojem B-29.

Aleksandar Smorčkov:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 YMdzPxF

Zbog pojave MiG-15 Amerikanci su bombarderskim formacijama pridodali lovačku pratnju s avionima F-86 Sabre, F-84 Thunderjet i F-80 Shooting Star. Ali to nije bilo od prevelike pomoći supertvrđavama. Najgori dan je bio četvrtak 12. travnja 1951. Bombardersku formaciju od 36 B-29, koju je pratilo oko 100 lovaca, napala je skupina od 30 MiG-15. U zračnoj bici MiG-ovi su srušili 12 supertvrđava bez i jednog vlastitog gubitka. Taj događaj je definitivno potvrdio zastarjelost supertvrđave, koja je ubrzo završila na otpadu. Od crnog četvrtka do kraja Korejskog rata B-29 su se ograničili na noćne letove, a često su korišteni i u taktičke svrhe - kao potpora u borbama na zemlji.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime13.05.19 19:28

Zračna bitka izraelskih i sovjetskih pilota - operacija Rimon 20 1970. godine

Poslije Lipanjskog ili Šestodnevnog rata 1967. godine arapske zemlje nisu se pomirile s izraelskom okupacijom dijelova teritorija Egipta, Jordana i Sirije. Na konferenciji Arapske lige u Kartumu, kojoj su prisustvovali šefovi država Egipta, Sirije, Jordana, Libanona, Iraka, Alžira, Kuvajta i Sudana, donesena je 1. rujna 1967. rezolucija poznata kao ''Tri ne'' - ne miru s Izraelom, ne priznavanju izraelske države i ne pregovorima s Izraelom.
Sporadični oružani sukobi nakon Lipanjskog rata započeli su već 1. srpnja 1967. egipatskim granatiranjem izraelskih položaja duž istočne obale Sueskog kanala. To je bio početak razdoblja koji će ostati zapamćen kao Rat iscrpljivanja (War of Attrition, hebrejski Milhemet haHatashah, arapski Ḥarb al-Istinzāf), a trajati će sve do primirja 7. kolovoza 1970. U ratu vođenom na kopnu, na moru i u zraku Izrael je izgubio oko 700 poginulih vojnika i 227 civila te 14-30 aviona, a gubici arapskih zemalja procjenjuju se na oko 12.000 vojnika i civila te 60-114 aviona. Većina arapskih gubitaka odnosi se na Egipat.

Glavne borbene aktivnosti vođene su u području oko Sueskog kanala:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 ItuvM1E

Egipatski predsjednik Gamal Abdel Nasser promatra izraelske položaje na drugoj obali kanala:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 DHNwxxs

Egipat i Sirija primali su poslije Lipanjskog rata izdašnu vojnu pomoć od tadašnjeg SSSR-a, uključivo i najmodernije oružane sustave poput PZO projektila SA-3 Goa, SA-6 Gainful i samohodnih PZO topova ZSU-23-4 Šilka te tenkova T-62 i borbenih vozila pješadije BMP-1, kao i radarske sustave za rano upozorenje i ciljanje. Također se u Egiptu i Siriji nalazilo na tisuće sovjetskih vojnih savjetnika, a mnogi od njih su upravljali oružanim sustavima i borbenim sredstvima. Između ostalog i piloti Sovjetskog ratnog zrakoplovstva, koji su letjeli u avionima pod egipatskim oznakama. U Ratu iscrpljivanja poginulo je 58 sovjetskih vojnika i vojnih savjetnika, većinom u posadama PZO sustava koje su Izraelci napadali iz zraka.
Početkom 1970. sovjetski piloti su počeli nadlijetati Sinajski poluotok kako bi izazvali izraelske avione na borbu i osporili njihovu premoć u zraku. Izraelci su znali da Sovjeti sudjeluju u borbenim operacijama, no njihova vlada je zapovijedila da se izbjegavaju napadi na oružane sustave kojima upravljaju sovjetski vojnici kako se ne bi zaoštrili odnosi s neugodnom supersilom. Na kraju su izgubili strpljenje i odlučili su prihvatiti izazov. Zapovjednik ratnog zrakoplovstva general Mordechai Hod, koga je podupirao načelnik generalštaba general Haim Bar-Lev, predložio je vladi da se sovjetskim avionima namjesti stupica. Vlada je prihvatila prijedlog uz procjenu da će uspješni obračun sa sovjetskim pilotima učvrstiti poljuljani moral Izraelaca i osigurati povoljniji položaj u pregovorima o prekidu vatre. Operacija pod imenom Rimon 20 planirana je za 30. srpnja 1970. General Hod nije ništa prepuštao slučaju i za operaciju je odabrao najistaknutije izraelske pilote koji su zajedno imali čak 67 zračnih pobjeda.

General Mordechai Hod:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 GBtOCvl

U 14 sati 30. srpnja 4 lovca-bombardera F-4 Phantom, imitirajući let jurišnih aviona A-4 Skyhawk, napala su egipatsku radarsku stanicu Sohana kod grada Suez. Istodobno su 4 aviona Mirage III simulirala izviđački let iznad Egipta, dok su još 4 Mirage III letjela iznad Sinaja i 4 su čekala u pripravnosti na aerodromu Bir Gifgafa. Sovjeti su zagrizli mamac i u roku od 11 minuta sa aerodroma Kom Ashwin uzletjela je prva četvorka lovaca MiG-21 radi napada na ''izviđačke'' Mirage. Ubrzo nakon toga uzletjelo je još 8 MiG-ova sa aerodroma Beni Suef kako bi napali ''A-4 Skyhawk''. Naknadno je uzletjelo još 12 MiG-21 sa aerodroma Kom Ashwin i al-Qutamiya. Tako se u zraku našlo 16 izraelskih i 24 sovjetska aviona. Vidjelo se da su sovjetski piloti neiskusni i nevješti u zračnoj borbi, pa su ih Izraelci deklasirali i srušili ih prema prvim podacima 4 bez vlastitih gubitaka.
Tek 1972. Egipćani su objavili da je 30. srpnja 1970. stvarno srušeno 5 aviona sa sovjetskim pilotima, a ne 4 kako su vjerovali sâmi Izraelci. Zapovjednik eskadrile Nikolaj Jurčenko i piloti Jevgenij Jakovljev, Jevgenij Kamenjev i Vladimir Žuravljev poginuli su, dok je Georgij Sirkin uspio iskočiti. Na strani IAF oštećen je jedan Mirage III, ali se uspio spustiti u najbližu zračnu bazu. Pilot Avraham Salmon imao je jednu zračnu pobjedu plus jednu podijeljenu s pilotom Iftachom Spectorom, dok su ostale srušili Asher Snir i posade F-4 Phantom pilot Avihu Bin-Nun i WSO Shaul Levi te pilot Aviem Sella i WSO Reuven Reshef.
Rezultat operacije Rimon 20 donio je zadovoljstvo na samo Izraelcima nego i Egipćanima. Već im je bilo dozlogrdilo stalno predbacivanje sovjetskih vojnih savjetnika da su im ''piloti nesposobni'', pa su trljali ruke kada su i Sovjeti iz bitke s IAF izašli razbijenog nosa.
Izraelska predsjednica vlade Golda Meir je na press konferenciji izjavila: ''Kako znamo da ima ruskih pilota u Egiptu? Vrlo jednostavno jer smo srušili četiri sovjetska aviona sa sovjetskim pilotima''.
Nekoliko dana kasnije Sovjeti su se koliko-toliko osvetili za poraz jer su namamili izraelske lovce u zasjedu i u zračnoj borbi srušili dva aviona.

Skupina sovjetskih pilota u Egiptu:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 ON1ApTP

Egipatski MiG-21 na kojem su letjeli sovjetski piloti:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 O3B72KD

Sovjetski piloti vratili su se u Egipat u ožujku 1971. Četriri aviona izviđačke varijante MiG-25R letjela su iznad Sinajskog poluotoka dvadesetak puta i snimala izraelske položaje sve do srpnja 1972. Izraelci su ih registrirali na svojim radarima pri visini leta između 17.000 i 23.000 m i brzini između 2,5 i 3,2 maha. Letjeli su obično u parovima, a jednom su ih presreli izraelski lovci F-4 Phantom i lansirali rakete zrak-zrak ali bez uspjeha. MiG-25R posljednji put su letjeli u Egiptu potkraj Listopadskog ili Yom-Kippurskog rata 1973. godine.

MiG-25RBS:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Q2w0TNl
Na vrh Go down
ljubasav
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 11
REPUTACIJA : 0
ČLAN OD: : 2016-12-27
DOB : 65
M(j)esto Niš

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime13.05.19 23:10

Meni se tek danas pojavila informacija (preko e-maila) o ovoj temi.

Smatram se kompetentnim da pohavlim ove napore, koji su rezultirali bogatstvom tema i njihovim sadržajem.
Zašto sam se drznuo da kažem "kompetentnim"!? Prosto, zato što se i sam bavim ovom problematikom.


Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Avijac11
Naravno, ovaj segment "Vazduhoplovne operacije" tek od nedavno obrađujem i vidim da ću ovde naći dosta materijala, te da se ne mučim sa prevođenjem onoga što je postavljeno na Wikipediji (na stanim jezicima).
Već sam dosta toga obajavio na jednom drugom forumu, sa kojeg sam "proteran" (kao administrator), kako je pisalo u saopšetnju "po sopstvenoj želji".

http://otpisani.niceboard.com/f48-vazduhoplovna-enciklopedija

Bitno je da su teme i dalje dostupne za isčitavanje, što je naslov promenjen, to i nije bitno.

Moja odluka da se prihvatim ovako složenog zadatka, je izraz želje da se izuzetno bogata materija, kao što je istorija vazduhoplovstva učini dostupna širem auditirijumu, prevashodno zaljubljenicima u avijaciju, ali na našem (BHS) jeziku.
Opredlilo sam se još pre 6 godina, upravo na ove sadržaje: ljudi, događaji i avioni. Helikopteri ostaju za neka druga vremena. Do sada, kao što se sa slike može videti obrađeno je nekih 5000 naslova. Učinio bih svoj rad dostupnim na ovim stranicama. Kako sam sa "operacijama" trenutno tanak, mogu doprineti razvoju teme sa pojedinim člancima o vazduhoplovima i pilotima.
Možemo sa drugom "GENERAL MAJOR" da u vezi daljeg razvoja sadržaja, razmenimo mišljenja i preko "pošte".


U svakom slučaju, čestitam na uloženom trudu.

Љуба
Na vrh Go down
challenger
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 16
REPUTACIJA : 1
ČLAN OD: : 2012-09-06

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime14.05.19 3:39

@Stanko1 (citat):
A zašto bih zamjerao? Drago mi je da netko reagira na ove moje priloge, a svaka ispravka, dopuna i iznošenje vlastitog mišljenja su dobrodošli.
Pa,ovako.....prije par godina sam se preselio na Vancouver Island(VI ukratko) i slucajno upoznao zenu koja je
prezivjela to s*anje(Bombardiranje Dresdena).Zove se Hanelore i rodjena je `36te u danasnjem Kaliningradu
(nekadasnji Konigsberg).Dakle,imala je 9 godina kad je se sve to desilo i sjeca se svega.
Da ne idem u detalje,zena kaze da je to bio deveti krug pakla,a ja nemam razloga ne vjerovati joj.
I,da,to je bila osveta Churchill-a za bombardiranje Londona.Nadam se da ti je njegova izjava povodom toga poznata?
Prici nikad kraja?
Heinz Karshewski?Slucajno prezivjeli ucesnik bitke na Staljingradu(pokoj mu).
O njemu mogu pricati sve dok krave ne dodju doma(`till the cows go home).
Ali,drugi put u nekoj drugoj temi.Ovdje se prica o Avijaciji?
Na vrh Go down
Milan48
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 5
REPUTACIJA : 0
ČLAN OD: : 2015-04-11
DOB : 72
M(j)esto Šalara

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime14.05.19 15:11

Stanko 1: Vsaka vam čast za vaše sodelovanje na tem forumu in objavljanju slikovnih in pismenih gradiv in zanimivosti povezanih z zgodovino letalstva med II. vojno in tudi v vojnah po njej. Z velikim zanimanjem spremljam vse prispevke v tej rubriki in vam čestitam za vaš trud. Le tako naprej! Hvala vam!
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime14.05.19 15:53

Drago mi je da se javljaju forumaške kolege i da vam se tema dopada. Idemo dalje s prilozima (i drugi su dobrodošli).

Giora Romm, prvi izraelski zračni as na mlaznom avionu

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Tp5yhxv

Giora Romm pridružio se kao 17-godišnjak 1962. godine Izraelskom ratnom zrakoplovstvu (IAF). Nakon završene obuke letio je na lovcima Dassault Ouragan i Dassault Mystère IV, a ubrzo i na novom supersoničnom avionu Dassault Mirage III. U dobi od 22 godine sudjelovao je u svom prvom ratnom sukobu, Lipanjskom ili Šestodnevnom ratu 1967. godine.
Prvog dana rata 5. lipnja 1967. Romm je bio jedan od rijetkih izraelskih pilota koji nisu sudjelovali u napadu na egipatske zračne baze, već je ostao u pripravnosti u zračnoj bazi Tel Nof. Kada su izraelski Mystère IV u napadu na bazu Abu Suwayr napadnuti od egipatskih MiG 21 Romm i njegov kolega Eitan Karmi poslani su u pomoć i u zračnoj borbi srušili svaki po dva MiG-a. Istog popodneva Romm je postigao i treću zračnu pobjedu nad sirijskim MiG 21. Drugog dana rata 6. lipnja njegov avion je bio oštećen paljbom sa zemlje iznad Golanske visoravni, ali se uspio vratiti u bazu Ramat David.
Romm se vratio u akciju 7. lipnja. Tri lovca Mirage III, među kojima i njegov, bila su upućena u presretanje egipatskih MiG 17 koji su napadali izraelske trupe na Sinaju. Odmah po susretu Romm je bio u prilici srušiti jedan MiG, ali mu je zapovjednik naredio da ga propusti kako bi on srušio avion. Kao najmlađi pilot u eskadrili Romm je morao poslušati, ali je bio odlučan iskoristiti priliku za nove zračne pobjede. Dva preostala MiG 17 dala su se u bijeg u niskom letu prema Sueskom kanalu i Romm je krenuo za njima. Zapovjednik je naredio povratak u bazu i pitao Romma gdje mu je pozicija i u kojem smijeru leti, a Romm je slagao ''prema sjeveru'' tj, prema Izraelu. Progonio je MiG-ove u niskom letu iznad sinajske pustinje i kada je naciljao pratioca ovaj je naglo poletio u visinu u gotovo okomitom letu. Romm ga je sustigao i primijetio da je kabina prazna - pilot je u međuvremenu iskočio. Tada se dao u potjeru za drugim MiG-om, sustigao ga iznad Sueskog kanala i srušio. Time je postao zračni as s 5 zračnih pobjeda.

Dassault Mirage III:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 RA7LM47

Godine 1969., u vrijeme takozvanog Rata iscrpljivanja 1967.-1970., Romm je bio predviđen za preobuku na novim lovcima McDonnell Douglas F-4 Phantom. Međutim, 9. rujna 1969. bio je srušen i zarobljen. U velikoj zračnoj bici s egipatskim lovcima progonio je u svom Mirageu dva egipatska MiG-a 21 dok mu se iz stražnje polusfere približio treći MiG (kojeg nije vidio) kojim je upravljao pilot Fawzi Salama i srušio ga. Romm je iskočio i prizemljio u području delte Nila, pri čemu se teže ozlijedio. Umjesto da dobije potrebnu liječničku njegu Egipćani su ga strpali u zatvor i navodno podvrgli torturi, a oslobođen je nakon 3 mjeseca prilikom razmjene zarobljenika. Nakon 4 mjeseca provedenih u bolnici ponovo je bio sposoban za letenje i postavljen je za zapovjednika trenažne eskadrile.
Jedan dan pred početak Listopadskog ili Yom-kippurskog rata, 5. listopada 1973., Romm je imenovan na dužnost zapovjednika eskadrile jurišnih aviona Douglas A-4 Skyhawk čiji je raniji zapovjednik poginuo dva dana ranije u udesu na trenažnom letu. Romm nikada prije toga nije sjeo u Skyhawk, a već idućeg dana morao je u novi rat. Njegova eskadrila krenula je u napad na egipatske trupe koje su prelazile Sueski kanal pri čemu se Romm doslovce u letu upoznavao s avionom, a u zoni napada čekao ih je pravi vulkan PZ obrane. Eskadrila je tokom rata imala 750 borbenih letova i izgubila 7 aviona te 5 poginulih i 2 zarobljena pilota.

Douglas A-4 Skyhawk:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 RvwaH2v

Kao pilot aviona McDonnell Douglas F-15 Eagle Romm je sudjelovao i u spektakularnoj akciji pod imenom ''Drvena noga'' (hebrejski Mivtza Regel Etz), zračnom napadu na sjedište Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Tunisu 1. listopada 1985. Povod za ovaj napad bilo je zarobljavanje i smaknuće od strane PLO troje izraelskih turista na jednoj jahti kod ciparske Larnace. Napad su izveli najnoviji izraelski lovci McDonnell Douglas F-15 Eagle koji su za ovu priliku bili naoružani bombama, Avioni su do cilja morali preletjeti 2.060 km i isto toliko u povratku, a putem ih je iznad Mediterana popunjavao gorivom specijalno preuređeni avion-tanker Boeing 707. U napadu je poginulo 47-71 Palestinaca, među ostalim i neki njihovi visoki rukovodioci.
Giora Romm je 1987. imenovan za zamjenika zapovjednika Izraelskog ratnog zrakoplovstva, a 1991. je promaknut u čin general-majora i služio je do kraja vojne karijere kao vojni ataše u Washingtonu.  Umirovljen je 1996. godine.

McDonnell Douglas F-15 Eagle:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 LpxBH2G

Giora Romm kao general IAF:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 HhW3ov6

Iako nije bio među najistaknutijim asovima IAF-a Giora Romm je ostao zapamćen kao prvi izraelski pilot koji je postao zračni as na mlaznom avionu.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime15.05.19 17:07

Bombardiranje uz korištenje zračnih baza u SSSR - operacija Frantic 1944. godine

Odmah po ulasku USA u Drugi svjetski rat 7. prosinca 1941. godine Amerikanci su se zainteresirali za mogućnost korištenja baza na dalekom istoku SSSR za zračne napade na Japan. To se pokazalo nemogućim jer je SSSR imao s Japanom pakt o nenapadanju.
Ulaskom u zračni rat u Europi USAAF je pokazalo interes za korištenje zračnih baza u SSSR za takozvano shuttle bombing - bombardiranje u etapama. To bi značilo da njihovu bombarderi napadaju ciljeve duboko u istočnom dijelu Europe, spuste se u baze na teritoriju SSSR, popune gorivom i oružjem te na povratku bombardiraju drugi cilj. To je konačno ostvareno 1944. godine, a operacija je prvobitno dobila ime Baseball i zatim Frantic (mahnit, pomaman).

Zamisao operacije Frantic, grafički prikaz:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 IX7ncwo

Pripreme

Prvi pregovori o korištenju zračnih baza u SSSR, točnije u Ukrajini koja je već bila dobrim dijelom oslobođena njemačke okupacije, započeli su na konferenciji ministara vanjskih poslova u Moskvi u listopadu 1943. Pitanje je ponovo aktualizirano na konferenciji u Teheranu krajem studenog 1943., gdje je Staljin dao ''načelnu suglasnost'' za korištenje zračnih baza u Ukrajini od strane USAAF.
Na kraju su Sovjeti dopustili smještanje Amerikanaca u tri zračne baze u Ukrajini - Poltava, Mirgorod i Pirjatin. Prve dvije služiti će za bombardere, a treća za lovce. Također je dopušteno smještanje 1.300 ljudi iz zemaljskog osoblja, ali na smještanje radarskih uređaja, PZO topova i lovaca za obranu baza Sovjeti nisu pristali.
Ljudi, oružje, gorivo i oprema dopremljeni su morskim putem preko Murmanska, a zatim željeznicom. Nakon dugog i iscrpljujućeg transporta američko osoblje suočilo se s uzletištima i životnim uvjetima koji su bili daleko ispod njihovih standarda. Uz sve logističke poteškoće Amerikanci su se suočili i s vrlo čudnim ponašanjem svojih domaćina - vojni establishment ih je dočekao otvoreno odbojno i gotovo neprijateljski te su im pravljeni problemi na svakom koraku. Suprotno, sovjetsko zrakoplovno i zemaljsko osoblje bilo je vrlo srdačno i susretljivo.

Amerikanci i sovjetski vojnici na aerodromu u Ukrajini:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 6ztnY96

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 YwYVZTS

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 VvCHsDF

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 XMhfzYd

Etape

Operacija Frantic izvedena je u ukupno sedam etapa:
FRANTIC 1 (15th Air Force)
·         2. lipnja 1944. napad 130 B-17 u pratnji 70 P-51 iz Italije na ranžirni kolodvor u Debrecenu, Mađarska; slijetanje u SSSR
·         6. lipnja 1944. napad 104 B-17 u pratnji 42 P-51 iz SSSR na zračnu bazu Galați, Rumunjska; slijetanje u SSSR
·         11. lipnja 1944. napad 126 B-17 u pratnji 60 P-51 iz SSSR na zračnu bazu Focșani, Rumunjska; slijetanje u Italiji

Zračni napad na ranžirni kolodvor u Debrecenu:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 DWF1YxO
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime15.05.19 17:11

Spuštanje B-17 na aerodrom u Poltavi:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 QfZ3dnm

FRANTIC 2 (8th Air Force)
·         21. lipnja 1944. napad 145 B-17 u pratnji 72 P-38, 38 P-47 i 57 P-51 iz Velike Britanije na ranžirni kolodvor Elsterwerda u Njemačkoj; slijetanje u SSSR
Amerikanci nisu znali da njihovu formaciju prati njemački bombarder Heinkel He-111 koji je otkrio mjesto slijetanja. Noću 21. na 22. lipnja 75 bombardera He-111 i Ju-88 iz baze kod Minska pod zapovjedništvom oberstleutnanta Wilhelma Antrupa bombardiralo je aerodrom u Poltavi. Zbog nedostatka radarskog uređaja napad je postigao potpuno iznenađenje - nije bilo intervencije lovaca dok je PZ obrana bila neefikasna.

Wilhelm Antrup:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 8c5fGyb

Na zemlji je uništeno 47 B-17, dok su gotovo svi preostali bili oštećeni - samo 9 od 73 bombardera ostalo je u operativnom stanju. Također je uništen 21 sovjetski lovac Jak-7 i Jak-9, te nekoliko aviona pomoćne namjene. Poginula su 2 Amerikanca i veći broj sovjetskog osoblja.

Posljedice njemačkog zračnog napada na aerodrom u Poltavi:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 WetiQUs

Noću 22. na 23. lipnja Nijemci su bombardirali i zračne baze Pirjatin i Mirgorod, ali ovaj put bez učinka - avioni USAAF su premješteni dublje u teritorij SSSR. Amerikanci su namjeravali poslati u Poltavu svoje najnovije noćne lovce Northrop P-61 Black Widow opremljene radarskim uređajem, ali Sovjeti to nisu dopustili uz obrazloženje da je protuzračna obrana u njihovoj nadležnosti.
Unatoč gubicima u njemačkom zračnom napadu misija Frantic 2 je nastavljena:
·         26. lipnja 1944. napad 73 B-17 na rafineriju nafte i ranžirni kolodvor u Drogobiču (Дрогóбич), SSSR; slijetanje u Italiji
·         2. srpnja 1944. napad 509 B-17 i B-24 iz Italije na ranžirni kolodvor, rafineriju nafte i aerodrom u Budimpešti, Mađarska; slijetanje u Italiji
·         3. srpnja 1944. napad 57 B-17 u pratnji 38 P-51 iz Italije na ranžirni kolodvor u Aradu, Rumunjska; slijetanje u Italiji
·         5. srpnja 1944. napad 72 B-17 iz Italije na ranžirni kolodvor u Béziersu, Francuska; slijetanje u Velikoj Britaniji

Zračni napad na Budimpeštu 1944.:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 CKZlv2A

FRANTIC 3 (15th Air Force)
·         22. srpnja 1944. napad 76 P-38 i 58 P-51 iz Italije na zračne baze Jiliste i Buzău, Rumunjska; slijetanje u SSSR
·         25. srpnja 1944. napad 34 P-51 i 33 P-38 iz SSSR na aerodrom u Mielecu, Poljska; slijetanje u SSSR
·         26. srpnja 1944. napad P-38 i P-51 iz SSSR na aerodrome u Rumunjskoj; slijetanje u Italiji
FRANTIC 4 (15th Air Force)
·         4. kolovoza 1944. napad 70 P-38 i P-51 iz Italije na zračnu bazu Focșani, Rumunjska; slijetanje u SSSR
·         6. kolovoza 1944. napad 60 P-38 i P-51 iz SSSR na ranžirni kolodvor u Craiovi, Rumunjska; slijetanje u Italiji
FRANTIC 5 (8th Air Force)
·         6. kolovoza 1944. napad 75 B-17 u pratnji 154 P-51 iz Velike Britanije na tvornicu aviona u Gotenhafenu, Poljska; slijetanje u SSSR
·         7. kolovoza 1944. napad 55 B-17 u pratnji 29 P-51 iz SSSR na rafineriju nafte u Trzebini, Poljska; slijetanje u SSSR
·         12. kolovoza 1944. povratak B-17 i P-51 iz SSSR u Italiju
·         13. kolovoza 1944. napad 72 B-17 u pratnji 62 P-51 iz Italije na aerodrom kod Toulousea, Francuska; slijetanje u Velikoj Britaniji
FRANTIC 6 (8th Air Force)
·         11. rujna 1944. napad 75 B-17 u pratnji 64 P-51 iz Velike Britanije na rafineriju nafte u Chemnitzu, Njemačka; slijetanje u SSSR
·         13. rujna 1944. napad 73 B-17 u pratnji 63 P-51 iz SSSR na čeličanu i tvornicu oružja u Diósgyőru, Mađarska; slijetanje u Italiji
·         17. rujna 1944. povratak 72 B-17 i 59 P-51 iz Italije u Veliku Britaniju
FRANTIC 7 (8th Air Force)
·         18. rujna 1944. 107 B-17 u pratnji 64 P-51 iz Velike Britanije izbacilo je 1.248 kontejnera s opskrbom za ustanike u Varšavi, Poljska; slijetanje u SSSR
·         19. rujna 1944. napad 100 B-17 u pratnji 61 P-51 iz SSSR na ranžirni kolodvor u Szolnoku, Mađarska; slijetanje u Italiji
·         23. rujna 1944. povratak B-17 i P-51 u Italiju

Bombardiranje željezničkog čvora u Szolnoku:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 DxDQs2n

Napadom na Szolnok okončana je operacija Frantic jer za takve bombarderske misije više nije bilo potrebe - planirane ciljeve zaposjele su sovjetske trupe.

Zaključak

Operacija Frantic je imala minornu ulogu u savezničkoj zračnoj ofenzivi protiv Njemačke i njenih satelita, tim prije jer je većina napadnutih ciljeva bila lako dohvatljiva i iz baza u Italiji. U konačnici je najvažnije bilo iskustvo stečeno u međusobnoj suradnji USA i SSSR, koje je imalo značenje i za dalji razvoj američko-sovjetskih odnosa.
I Amerikanci i Sovjeti stekli su odgovarajuće dojmove i zaključke iz ove neobične suradnje. Amerikanci su se uvjerili u suzdržanost i hladnoću - čak i neprijateljsko postupanje - svojih saveznika iz Velike alijanse, kao i njihovu nemoć da zaustave njemačke zračne napade. Također su se uvjerili u brzinu Sovjeta da povuku okidač jer su srušili nekoliko aviona USAAF zbog ''leta izvan zadanog koridora, visine i vremena leta''.
Sovjeti su pak dobili neugodnu spoznaju o enormnoj superiornosti američke tehnologije. A oficiri i vojnici koji su se ponašali ''previše prijateljski'' prema Amerikancima iskusili su vrlo neugodne posljedice. Među njima je bio i zapovjednik ratnog zrakoplovstva maršal Aleksandar Novikov (Алекса́ндр Но́виков), koji je primio visoko USA odlikovanje Legion of Merit što je zasigurno pridonijelo da 1946. bude smijenjen, uhapšen i podvrgnut torturi te osuđen na 15 godina tamnice. Rehabilitiran je poslije Staljinove smrti 1953. godine.

Aleksandar Novikov:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Afpe9R1
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime16.05.19 19:08

Nevjerojatne ratne epizode: usamljeni B-17 protiv 17 japanskih lovaca

Dvojica članova posade leteće tvrđave Old 666 dobila su Medalju časti, a svi ostali Distinguished Service Cross

Rano ujutro 16. lipnja 1943. sa aerodroma kod Port Moresbyja na Novoj Gvineji poletio je bombarder B-17E imena Old 666. Zadatak je bio foto izviđanje i mapiranje terena i japanskih uporišta na otocima Bougainville i Buka, a glavni pilot je bio kapetan Jay Zeamer. Avion se vratio u bazu s 4-5 rupa od avionskog topa kalibra 20 mm i gotovo 200 rupa od mitraljeza, jednim mrtvim i 4 ranjena člana posade.

Jedina poznata fotografija bombardera B-17 Old 666:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 DOy3MlW

Posada Old 666:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Urcj6Lb

Avion Old 666 je bio leteća tvrđava Boeing B-17 varijante E, serijskog broja 41-2666. U lipnju 1942. uvršten je u sastav 8. Izviđačke eskadrile (8th Photo Reconnaissance Squadron) u sastavu 5. zračne armije (Fifth Air Force). Zadatak eskadrile je bio snimanje japanskih položaja u južnom Pacifiku i mapiranje terena, ali je sudjelovala i u bombarderskim operacijama. Avion je bio u više navrata oštećen, a jednom mu se čamac za spašavanje u letu sâm od sebe napuhao, izletio kroz otvor bočnog strijelca i oštetio rep zbog čega je dobio nadimak Hard Luck Hattie.
U okviru svoje ofenzive duž Solomonovog otočja Amerikanci su planirali i pomorski desant na otok Bouganville. Prije toga je trebalo detaljno snimiti iz zraka teren i japanske položaje. Zadatak je imao izvesti izviđački avion B-17 bez lovačke zaštite. Kako je riječ o vrlo opasnoj misiji nadređeni su tražili dobrovoljce, ali je to bio ''zadatak koji nitko zdrave pameti nije želio prihvatiti''. Na kraju se javio kapetan Jay Zeamer i njegova posada. Za tu priliku su dodatno naoružali Old 666 tako da je imao ukupno 16 mitraljeza kalibra 12,7 mm, uključivo jedan dodatni u nosu aviona kojim je ciljao glavni pilot.
Posada je dobila zadatak da snimi japanske položaje na Bouganvilleu i aerodrom na susjednom otoku Buka. Do cilja je trebalo preletjeti 970 km i isto toliko natrag, kroz područje pod nadzorom Japanaca i bez lovačke zaštite. Avion je uzletio sa aerodroma Seven-Mile Airstrip kod Port Moresbyja 16. lipnja 1943. u 4 sata ujutro. Kada su stigli nad Bouganville još je bilo previše mraćno za snimanje, pa je kapetan Zeamer odlučio najprije snimiti aerodrom na Buki.

Foto kamera u prostoru radio-operatera:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 XPpNZMQ

Zračna snimka aerodroma Buka:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 NjFMfW4

U 7.46 h posada Old 666 primijetila je neugodan prizor - sa aerodroma je uzlijetalo 15 lovaca A6M Zero i 2 dvomotorna lovca Ki-46 Dinah. U takvim okolnostima logični postupak bi bio bijeg najvećom mogućom brzinom, no kapetan Zeamer je odlučio ispuniti zadatak do kraja. Uslijedila je jedna od epskih epizoda zračnog rata na Pacifiku - borba usamljene leteće tvrđave s čoporom japanskih lovaca. Zeamer je izvodio manevre izbjegavanja napada i skretanja u smjeru napadača kako bi im otežao ciljanje. Sada se pokazala vrijednost dodatnih mitraljeza, naročito sa čela gdje su Japanci očekivali slabu obrambenu paljbu. Potporučnik Joseph Samoski, ciljatelj bombi koji se dobrovoljno prijavio za ovu opasnu misiju, pucao je iz čeonih mitraljeza i srušio dva lovca Zero, dok je pilot Zeamer iz svog mitraljeza srušio jednog Ki-46. Nakon punih 45 minuta zračne borbe japanski lovci su se povukli jer su istrošili gorivo i municiju. Ni Old 666 nije prošao bez velikih oštećenja, a između ostalog izgubio je sustav za kisik pa se morao spustiti na manju visinu. Pogodak jedne granate kalibra 20 mm smrtno je ranio Samoskog koji je nastavio pucati dok nije izdahnuo. Teško je bio ranjen i pilot Zeamer pa ga je u upravljanju avionom zamijenio kopilot T.J. Britton, koji je čudom ostao neozlijeđen nakon pogotka granate u kokpit. Old 666 se vratio u bazu ispunivši zadatak u potpunosti.

Borba Old 666 s japanskim lovcima, ilustracija:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 CRrjq3i

Nakon slijetanja kopilot Britton je zatražio od pripadnika zemaljskog osoblja da najprije iznesu iz aviona kapetana Zeamera. No oni su to odbili rekavši ''mrtav je'' (he's gone). Nakon toga se začuo Zeamerov glas pa je izvučen i otpremljen u bolnicu, da bi nakon 15-mjesečnog liječenja i oporavka bio vraćen u vojnu službu kao major i inspektor u zračnoj bazi Mitchel Field u New Yorku.
Podvig posade Old 666 poprimio je razmjere legende, pa je priča bila po običaju malo i napuhana. Po japanskim izvorima nisu svi lovci sudjelovali u napadu, ali je nesporno da je avion izravno napalo najmanje 8 lovaca. Zeamer i Samoski (posthumno) dobili su najviše američko odlikovanje, Medalju časti. To je bio jedan od samo dva slučaja u Drugom svjetskom ratu gdje su dva člana posade istog aviona za isti podvig dobili ovo odličje (drugi su bili piloti B-24 Addison Baker i John Jerstad u napadu na Ploești). Svi ostali članovi posade dobili drugo po rangu odlikovanje Distinguished Service Cross.

Jay Zeamer:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 0Oks0RK

Joseph Samoski:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 BeQcbQt

Začudo, izbušeni i izranjavani veteran Old 666 još jednom je popravljen i nastavio je letjeti u bombarderskim i izviđačkim misijama, da bi 1944. bio vraćen u USA gdje je služio za trenažu pilota. U kolovozu 1945. preletio je u Albuquerque u New Mexicu, gdje je završio kao otpadni metal. Zeamer, koji je zamalo ostavljen da umre u avionu, poživio je 88 godina.

Izložak posvećen podvigu Old 666 u National Museum of the U.S. Air Force:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 TY1gCtu
Na vrh Go down
ljubasav
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 11
REPUTACIJA : 0
ČLAN OD: : 2016-12-27
DOB : 65
M(j)esto Niš

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime16.05.19 22:36


Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Old0111
Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Old0211

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Old0311

Љуба
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime17.05.19 7:34

Hvala na dopuni ljubasav. Na posljednjoj slici nije Old 666 nego leteća tvrđava B-17 varijante G (vidi se ''podbradak'' s 2 teška mitraljeza 12,7 mm), a oštećenje je nastalo pogotkom PZO topa kalibra 88 mm u nos aviona. To se dogodilo 1944. iznad Kölna. Ciljatelj bombi je poginuo, a vjerojatno i navigator.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1544
REPUTACIJA : 114
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 72
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime17.05.19 14:47

Avion koji nije ostao u sretnoj uspomeni - Lockheed F-104 Starfighter

Jedna od najkontroverznijih letjelica mlazne ere svakako je Lockheed F-104 Starfighter. Nastao je na temelju iskustava zračnog rata u Koreji, gdje je glavni konstrktor tvrtke Lockheed Clarence Kelly Johnson razgovarao s pilotima USAF i slušao njihove tužbalice zbog - po njihovom mišljenju - boljih letnih i borbenih karakteristika sovjetskog lovca MiG-15 u odnosu na američki F-86 Sabre. Piloti su tražili lakši i manje kompliciran avion, koji će biti brži i superiornih performansi od protivničkih lovaca.
Razvoj novog lovca započeo je 1952. godine, a prototip YF-104 poletio je 17. veljače 1956. Dizajn je bio atipičan - kratka krila male površine postavljena u sredinu trupa, horizontalni stabilizatori na vrhu repa i šiljast nos. Jak motor General Electric J79 davao je dvostruku brzinu zvuka.

Lockheed F-104 Starfighter:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 7DzmkI7

U varijanti F-104G avion je imao maksimalnu uzletnu težinu od 11.000 kg, maksimalnu brzinu od 2.137 km/h (2.01 macha) i borbeni radijus od 650 km. Naoružanje su činili šestocijevni automatski top M61A1 Vulcan i 4 projektila zrak-zrak AIM-9 Sidewinder, a avion je uz to mogao nositi teret bombi, raketnih projektila ili dopunskih spremnika goriva do težine od 1.800 kg.

F-104 Starfighter u tri projekcije:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 C7FPonc

Osim USAF F-104 Starfighter koristila su ratna zrakoplovstva još 14 zemalja - Belgije, Danske, Grčke, Italije, Japana, Jordana, Kanade, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Pakistana, Španjolske, Tajvana i Turske. Ukupno je proizvedeno 2.578 Starfightera u tvornicama Lockheed, Multi-national, Canadair, Fiat, Fokker, Messerschmitt-Bölkow-Blohm, Mitsubishi i SABCA

USAF

Prve operativne avione primila je 83. lovačka regimenta USAF (83rd Fighter Intercepter Wing) 20. veljače 1958. godine. Međutim, nakon serije nesreća narudžba F-104 Starfightera smanjena je s prvobitnih 722 na samo 296, a avion je smatran prijelaznim rješenjem do uvođenja u naoružanje lovaca Convair F-106 Delta Dart. Ubrzo su svi Starfighteri predani Nacionalnoj gardi (Air National Guard).
U VIJETNAMSKOM RATU 1965.-1972. Starfighteri su imali vrlo ograničenu ulogu i to uglavnom u pratnji lovačko-bombarderskih formacija. Sudjelovali su u vrlo malo zračnih borbi i nisu srušili ni jedan sjevernovijetnamski avion dok je jedan F-104 srušen iznad kineskog zračnog prostora od lovca Shenyang J-6 (kineska varijanta MiG-19). Ukupno je u Vijetnamskom ratu izgubljeno 14 Starfightera od PZO paljbe sa zemlje i u udesima.

Starfighteri u zračnoj bazi Da Nang 1965. godine:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 GPUArZk

Posljednji USAF F-104 Starfighter povučeni su iz službe već 1969. godine, a u Nacionalnoj gardi Portorika letjeli su do 1975. godine.

Luftwaffe i Marineflieger

Najveći inozemni korisnik Starfightera bila je ZAPADNA NJEMAČKA, koja je u razdoblju od 1960. do početka sedamdesetih godina uvela u naoružanje 916 ovih aviona. Od toga je 749 Starfightera proizvedeno po licenci u Njemačkoj kao F-104G i RF-104G. Ukupno 150 aviona pripalo je mornaričkom zrakoplovstvu gdje su uvršteni u dvije zrakoplovne regimente (Maarinefliegergeschwader 1 i 2). Mornarički Starfighteri su bili naoružani protubrodskim raketama AS.34 Kormoran.

F-104G Starfighter zapadnonjemačke Bundesmarine:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 PBYokrY

Starfighteri iz sastava 74. lovačke regimente (Jagdgeschwader 74):

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 FzLVEWy

Uvođenje Starfightera u naoružanje Luftwaffe bilo je kontroverzno od samog početka. Nijemci su tražili da se avion osposobi za ulogu lovca-bombardera za napade iz niskog leta, što je potpuno suprotno izvornoj koncepciji Starfightera - lovac presretač za velike visine. Ne samo da je avion po svojoj konfiguraciji bio neprikladan za letove na malim visinama već su i stroj i pilot bili opterećeni dodatnom opremom. Ako se tome doda i neprilagođenost pilota i zemaljskih posada potpuno novoj tehnologiji ne čudi da ih je veliki broj stradao u udesima.
Također, sredinom šezdesetih godina izbila je afera oko podmićivanja - nekadašnji Lockheedov lobist Ernest Hauser izjavio je pred istražnom komisijom američkog Senata da su zapadnonjemački ministar obrane Franz Josef Strauss i njegova stranka Kršćansko-socijalna unija (Christlich-Soziale Union in Bayern - CSU) dobili preko 10 milijuna dolara mita za narudžbu Starfightera. U Njemačkoj istraga nikada nije vođena i Strauss se izvukao bez posljedica.

Franz Josef Strauss:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 XhS0AGR

Među pilotima Luftwaffe bilo je protivnika novog aviona među kojima je najglasniji bio pukovnik (Oberst) Erich Hartmann, najveći zračni as u povijesti zrakoplovstva s 352 zračne pobjede u Drugom svjetskom ratu. Hartmann je još prije uvođenja F-104 Starfightera u naoružanje govorio kako je riječ o avionu nezadovoljavajućih letnih karakteristika, inferiornom u zračnoj borbi i opasnom za pilote. Njegovo uporno kritiziranje Starfightera toliko je iritiralo pretpostavljene da su ga 1970. otjerali u mirovinu.

Erich Hartmann kao pilot nove Luftwaffe:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Phfd7Au

Hartmannova upozorenja pokazala su se ispravnima, jer su Luftwaffe i Marineflieger izgubili u udesima 292 od 916 Starfightera (32%) uz 115 poginulih pilota. Piloti su avionu dali ne baš lijepe nadimke Witwenmacher (onaj koji stvara udovice), Fliegender Sarg (leteći mrtvački kovčeg), Fallfighter (lovac koji pada) i Erdnagel (čavao koji se zabija u zemlju). Uzroci nesreća su uglavnom bile greške pilota koji su bili preopterećeni upravljanjem uz istodobno nadziranje sofisticirane elektronike, a mnoge fatalne ishode uzrokovala je činjenica da je kod ovog aviona katapult izbacivao pilota prema dolje. Stoga je operativni vijek zapadnonjemačkih F-104 bio relativno kratak i već 1975. je počela njihova zamjena avionima F-4F Phantom i Panavia Tornado. Posljednji F-104 Starfighter povučen je iz naoružanja Luftwaffe 1987. godine.

Ostaci srušenog F-104 negdje u Njemačkoj:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 I6GqQSi

F-104 u drugim lokalnim sukobima

Starfighteri su sudjelovali u dva INDO-PAKISTANSKA RATA na strani ratnog zrakoplovstva PAKISTANA. U ratu 1965. srušili su jedan indijski Dassault MD.454 Mystère IV i primorali jedan Folland Gnat na prinudno spuštanje u pakistansku zračnu bazu. U ratu 1971. pakistanski F-104 su se sukobljavali s indijskim MiG-21, pri čemu su srušena 4 Starfightera bez gubitaka na indijskoj strani.
Starfighteri su također sudjelovali u međunarodnom incidentu između TAJVANA i NR KINE gdje su se sukobili s kineskim J-6, a podaci o međusobnim gubicima su proturječni.
Poslije Njemačke drugi najveći korisnik F-104 Starfightera bilo je ratno zrakoplovstvo ITALIJE s ukupno 378 primjeraka, od kojih je 205 proizvedeno od tvrtke Aeritalia po licenci i pod oznakom F-104S.

Talijanski F-104S:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 NbpMXlT

Talijanski Starfighteri nikada nisu borbeno djelovali, iako su obavljali zadaće zaštite zračnog prostora i jadranskog akvatorija za vrijeme RATOVA NA BALKANU 1992.-1999. Italija je ujedno bila posljednji korisnik F-104 - zadnji primjerci povučeni su iz službe 2004. godine.
Na vrh Go down
Sponsored content
Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 2 Icon_minitime

Na vrh Go down
 
Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku
Na vrh 
Stranica 2/3Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 :: VOJNA PLATFORMA :: Vojna Historija / Vojna Povijest / Vojna Istorija-
Idi na: