FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

Otvori novu diskusiju   Tema je zatvorena od strane administratora
 

 VOJNE ZANIMLJIVOSTI

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 28 ... 40  Next
AutorPoruka
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1281
REPUTACIJA : 75
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime30.07.20 18:53

POTOPITEV USS INDIANAPOLIS (CA-35)

Ameriška vlada o potopitvi ladje USS Indianapolis govori kot o davku tajnih misij. Zgodovinska revija Smithsonian kot o najhujšem napadu morskih psov v zgodovini. Japonci bi verjetno tragedijo ameriških mornarjev, ki so na ladji prepeljali dele uničujoče atomske bombe, označili za karmo.

Julij 1945. Druga svetovna vojna je bila v Evropi že dva meseca končana, v Tihem oceanu, kjer se Japonci po samurajskem načelu niso nameravali vdati, pa se je pravo opustošenje šele pripravljalo.
Konec meseca je s Filipinov v strogi tajnosti izplula ameriška težka križarka USS Indianapolis, katere odprava je dodobra zaznamovala zgodovino: v ameriško oporišče na otoku Tinian prepeljati sestavne dele za atomsko bombo Little Boy (Deček), polovico svetovne zaloge obogatenega urana, namenjene za uničenje Hirošime. Ta je bila 6. avgusta do tal zravnana, ubitih je bilo 140.000 ljudi, od tega polovica v prvem dnevu, preostali pa v od dveh do treh mesecih, ki so sledili.
Druga bomba, Debelinko (Fat Man), ki so ga Američani odvrgli na Nagasaki, je v oporišče potovala z drugo ladjo.

Brez spremstva in brez sonarja

USS Indianapolis se je po opravljeni dostavljalski nalogi brez sonarja, s katerim bi zaznavala podmornice (ameriška mornarica jih ni opozorila, da so te na območju še dejavne), in brez spremstva, za katerega je kapitan Charles McVay sicer zaprosil, a bil zavrnjen, vračala na Filipine. 1.197 mornarjev in članov posadke na krovu je 29. julija ob lepem zatišnem vremenu večer preživljalo ob kartanju in branju.

A kmalu po polnoči je ladjo opazil kapitan japonske podmornice I-58 Močicura Hašimoto in proti njej brez opozorila izstrelil šest torpedov - prvi je tarčo zadel ob 00.14, drugi je ladjo skoraj prepolovil. Mornarji so dobili ukaz, naj zapustijo ladjo.

V samo 12 minutah je bila 186 metrov dolga vojaška križarka praktično potopljena, s seboj pa je takoj vzela okoli 300 mož. A za preostalih 900 se je pekel šele začenjal. Z le peščico rešilnih čolnov in številni brez rešilnih jopičev so bili mornarji prepuščeni morju. In usodi, v bistvu, saj na pomoč, glede na to, da je bila njihova misija tako tajna, da jih uradno na morju sploh bilo ni, niso mogli računati.
"Rešilnega čolna nikdar nisem videl. Potem ko se je ladja potopila, sem končno slišal nekaj stokanja, ječanja in kričanja ter sem zaplaval v tisto smer in se pridružil skupini 30 mož, s katerimi sem ostal," se je leta 2013, dve leti pred smrtjo, v pogovoru za BBC spominjal 87-letni Loel Dean Cox, eden redkih preživelih, ki je imel takrat 19 let. "Zdelo se nam je, da če bi samo zdržali nekaj dni, nas bodo že pobrali."

Američani mislili, da gre za japonsko past

Upali so zaman. Čeprav je USS Indianapolis med potapljanjem poslal več klicev na pomoč, pa jih mornarica, prav tako neobveščena o tajni misiji neregistrirane plovbe, ni vzela resno, za prestreženo sporočilo japonske podmornice, da je potopila ameriško ladjo, pa so mislili, da gre za japonsko past. Pa tudi takrat, ko ladje ni bilo ob napovedanem času na Filipine, tega nihče ni zares opazil. 900 mož je tako sredi širnega oceana na območju nekaj kilometrov lahko samo nemočno lebdelo.
Ko je 30. julija sonce vzšlo nad brodolomci, se je začel obupan štiridnevni boj za preživetje. Preživeli so z mrtvih snemali rešilne jopiče in si jih natikali nase ter se začeli zbirati v skupine - nekatere manjše, druge so jih štele več sto, zaradi velikih razdalj druga za drugo niti vedele niso. Zaradi ranjenih in mrtvih mornarjev je bilo v morju veliko krvi, ki je hitro privabila morske pse, dolgoplavute morske pse, ki slovijo kot najagresivnejša vrsta teh živali in merijo tudi do štiri metre.
Prvo noč so se psi osredotočili na lebdeče mrtvece, z njih pa prešli na še žive, ki so s svojim gibanjem pritegnili vedno več živali, ki s svojimi receptorji gibanje zaznajo z razdalje več sto metrov. Najbolj so jim dišali ranjeni, krvaveči možje, zato so se mornarji skušali osamiti od kogar koli z odprto rano, vsakič, ko je še kdo umrl, pa so njegovo truplo odrinili od sebe in upali, da bo to nasitilo krvi željne plenilce. Ponoči so temo rezali predirljivi kriki napadenih, podnevi se je agonija nadaljevala. Eden izmed mornarjev je zjutraj podrezal svojega kolega, da bi ga zbudil, a se je torzo nesrečnika samo nagnil in razkril, da mu je morski pes odgriznil celoten spodnji del, pričanja preživelih navaja Daily Observer.

V nenehnem smrtnem strahu

Kot piše Smithsonian, so bili številni tako ohromeli od strahu, da niso mogli ne jesti ne piti niti tisto malo, kar so rešili s potapljajoče se ladje. Ena skupina preživelih je storila napako in odprla pločevinko mesnega narezka, a je vonj po mesu takoj pritegnil jato psov, zato so zavrgli vse, kar je dišalo po mesu.
"Naša skupina je izgubljala po tri, štiri može vsako noč in dan," se je spominjal Cox. "Nenehno si bil v strahu, ker si jih stalno videl. Vsakih nekaj minut so se prikazale njihove plavuti - ducat do dva ducata plavuti v vodi. Prišli so do tebe in butnili vate. Tudi vame so nekajkrat, nikdar pa ne veš, kdaj te bodo napadli."

Več dni so imeli morski psi svojo grozljivo pojedino. Kogar niso dobili psi, je umrl zaradi dehidracije, izčrpanosti ali zastrupitve s soljo, ker so v blodnjah žejni pili morsko vodo, v paniki, ko so se začeli peniti okoli ust in zatekati, pa potegnili s seboj še kolege. Ena skupina je našla zabojček s krompirjem, a surovi in gnili gomolji so jim povzročili samo še hujše bolečine. Zaradi sončarice so številni začeli halucinirati - nekaterim se je pod njimi prikazovala potopljena ladja, zato so si sneli jopič, odplavali navzdol proti njej in se nikoli več niso dvignili na površje. Spet drugi so postali prepričani, da so njihovi kolegi Japonci in so jih začeli napadati.

Tretji pa so začeli plavati proti fatamorganski obali – osamljeni plavalci pa so bili za morske pse najmikavnejši plen. Tisti v skupini so imeli precej več možnosti za preživetje, še posebej v sredini skupin, medtem ko so bili tisti ob robu ranljivejši. Podnevi so zaradi žgočega sonca mornarji molili za mrak, ponoči zaradi mraza za sonce. Ladijski kaplan, oče Thomas Conway, je plaval med možmi, jim dajal poslednje maziljenje in jih spovedoval, dokler ni tretjo noč tudi sam omagal.

Rešitelja iz zraka

Četrti dan, malo po 11. uri, sta na rutinskem preletu s patruljnim letalom PV-1 Ventura pilot Wilbur Gwinn in kopilot Warren Colwell v morju opazila naftni madež, ko sta se približala, pa še množico preživelih, obkroženih z morskimi psi, in po radiu obvestila glavni štab ter poklicala pomoč. Gwinn je takoj v morje vrgel rešilni čoln in radijski oddajnik, na prizorišče pa so bile vpoklicane vse razpoložljive enote. "Tip v letalu je vstal in nam mahal. Takrat so se ulile solze, kocine so šle pokonci, in vedel si, da si rešen - ali pa vsaj najden. To je bil najsrečnejši dan v mojem življenju," je za BBC pripovedoval Cox, ki je do konca svojih dni sanjal, kako v vodi panično išče svoje tovariše.

Na pomoč je prvi priskočil hidroplan Catalina pod poveljstvom R. Adriana Marksa, čigar posadka je v morje pometala vse razpoložljive rešilne čolne in zaloge. Ko je videl, da so se morski psi znova lotili brodolomcev, je pilot zaobšel ukaze nadrejenih, pristal na vodi in začel iz vode pobirati osamljene plavalce in tiste, ki so zaostali, ker so bili najbolj ogroženi.
Ko je letalo napolnil do zadnjega kotička, je preživele začel vezati kar na krila letala, ki je zdaj postalo en velikanski rešilni čoln, pri tem pa krila tako poškodoval, da Catalina po tem nikoli več ni mogla leteti. Marks je tisti dan rešil 56 mož, dobro šestino od 317 preživelih.

Grešni kozel: nesrečni kapitan

Malo po polnoči je na prizorišče prispela ladja USS Doyle in 3. avgusta pomagala iz vode potegniti še na desetine preživelih, od katerih so nekatere našli tudi do 200 kilometrov proč od kraja, kjer se je Indianapolis potopil. Koliko mornarjev je umrlo zaradi napadov morskih psov in koliko zaradi drugih vzrokov, je nemogoče oceniti, številke pa se gibljejo med 50 in 200. Vsekakor pa kalvarija preživelih z Indianapolisa ostaja najhujša pomorska katastrofa v zgodovini ameriške mornarice.

V iskanju grešnega kozla so odgovorni pri mornarici vso odgovornost prevalili na kapitana McVaya, ki je bil med tistimi, ki jim je uspelo preživeti. McVay je še leta prejemal grozilna pisma in si leta 1968 nazadnje sam vzel življenje. Preostanek posadke, vključno s Coxom, si je nato desetletja prizadeval, da bi opral ime svojega kapitana, kar jim je nazadnje, 50 let po potopitvi Indianapolisa, tudi uspelo.
A tisti štirje grozljivi dnevi in noči so jih spremljali do konca njihovih dni. Kot je za knjigo Douga Stantona In Harm's Way povzel Harlan Twible, eden izmed preživelih: "Vrnili smo se k našim najdražjim, a nikdar več nismo bili isti. Mladi fantje so postali zreli možje, prehitro postarani. Vse zaradi tistih dni na morju."

Preživeli se vsako leto v Indianapolisu zberejo na obletnici dogodka, a jih je vsako leto manj - možje so le že stari 90 let in več. Leta 2015 ob 70. obletnici potopitve ladje, jih je bilo živih še 31 od 317 preživelih. Pri National Geographicu so takrat vsakega izmed njih povprašali po spominih na dogodek. Morda najbolj neposreden je bil rezervist John Woolston, ki je takole prizemljil tiste, ki jih slavijo kot ameriške junake: "Nismo junaki. Ja, res je, preživeli smo, ampak druga možnost je bila, da se stegnemo."


https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Indianapolis_(CA-35)
https://www.history.com/news/uss-indianapolis-sinking-survivor-stories-sharks

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 65426810
                                                                  USS Indianapolis se je na krstno plovbo podala leta 1931

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 1280px73
                                                                    USS Indianapolis (CA-35), 27 September 1939

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 65426811
                                                                    Oskrbovanje preživelih na otoku Guam

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 65426813
                                           Fotografija nesrečne ladje s podpisi preživelih

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 65426812
      Vsako leto se v ZDA žalostne usode Indianapolisa spomnijo s spominsko slovesnostjo s še redkimi živimi mornarji z ladje

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 65426814
                                             Tudi tisti, ki so katastrofo preživeli, pravijo, da nikdar niso bili več isti

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 65427410
 Preživeli, zbrani na obletnici rešitve avgusta 2013 v Indianapolisu. Že takrat je bilo od 317 preživelih živih samo še 38 mož, starih
                                              po večini od 85 do 95 let. Na 70. obletnici leta 2015 jih je bilo še 31

Vojnik Graničar and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1281
REPUTACIJA : 75
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime02.08.20 22:48

IRAŠKI NAPAD NA KUVAJT

Mineva 30 let od začetka iraškega napada na Kuvajt. Sledila mu je sedem mesecev trajajoča okupacija, po kateri so Združene države Amerike ob podpori drugih držav sprožile zalivsko vojno.

Po iraško-iranski vojni v 80. letih je bil Bagdad močno zadolžen, tudi pri Kuvajtu. Upal je, da mu bo ta bogata država odpustila več deset milijard dolarjev dolga, ki ga je sicer skušal poplačati tudi z dohodkom iz nafte, toda ker je Kuvajt močno povečal črpanje črnega zlata, je cena padla, načrti Iraka pa so se izjalovili. Med državama je bilo tudi nerešeno mejno vprašanje in Irak ni nikoli priznal samostojnosti Kuvajta, ki je pred prvo svetovno vojno spadal pod pokrajino Basra.

2. avgusta 1990 je 100.000 iraških vojakov s 300 tanki vdrlo v Kuvajt in v le nekaj urah premagalo upor le 16.000 kuvajtskih vojakov, šejk Al Sabah pa je pobegnil v Savdsko Arabijo. Še isti mesec si je Irak priključil ozemlje kot svojo 19. provinco.

3.avgusta 1990 je bilo prekinjeno oddajanje Radia Kuvajt, potem ko so državo dan prej napadli Iračani.

17. januarja so ameriške sile začele operacijo Puščavski vihar. Mesec dni pozneje je Irak privolil v premirje, ki ga je predlagala Sovjetska zveza, Američani pa so začeli vojno na tleh. Ob umiku iraških sil Američani niso spoštovali svoje obljube in so jih pri tem več ur bombardirali, kar je več strokovnjakov označilo za vojni zločin. Vojna je zahtevala od 25.000 do 75.000 iraških žrtev, ameriških pa naj bi bilo 378.

Po vojni je bil Irak tarča hudih gospodarskih sankcij. Zaradi programa hrana za nafto je po podatkih Unicefa umrlo okoli 90.000 ljudi na leto, predvsem otrok in dojenčkov. 16 let pozneje je iraški voditelj Sadam Husein napad na Kuvajt posredno plačal tudi z življenjem.

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Irak11
                                                          Irak je na današnji dan leta 1990 napadel Kuvajt

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 65689910
                                              Ameriške enote so v sklopu operacije Puščavski vihar vkorakale v Kuvajt

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Gulf_w10
                                                         Prizori iz Zalivske vojne


Zoran I: komentar modifikovan dana: 03.08.20 21:24; prepravljeno ukupno 1 puta

Vojnik Graničar voli ovaj upis

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7050
REPUTACIJA : 268
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime03.08.20 15:06

Zašto Rusija modernizira najveće helikoptere na svijetu:
Superteški transporter Mi-26T2V


VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Mi-26t10

Projekt modernizacije bazične verzije helikoptera na standard Mi-26T2V je uključen u strateški dokument Ministarstva obrane Rusije, koji planira opremanje ruske vojske novim sredstvima do 2027. godine.
U ovom trenutku vojska ima namjeru nabaviti do 10 moderniziranih letjelica.
Prvi serijski model moderniziranog helikoptera Mi-26T2V je dužan isporučiti se Zračno-svemirskim snagama ruske vojske do kraja 2021. godine.


Pokretanje serijske proizvodnje modernizirane verzije najvećeg helikoptera na svijetu Mi-26T2V planirano je za 2021. godinu, Ovo je za internetski portal RT rekao generalni direktor holdinga "Helikopteri Rusije" Andrej Boginski. Prema njegovim riječima, u ovom trenutku se radi na letnim testiranjima modernizirane letjelice.

"Trenutno je naš prvi zadatak završetak testiranja obnovljene letjelice na temelju potpisanog ugovora s Ministarstvom obrane Ruske Federacije. U prvoj polovici sljedeće godine ćemo početi s kompletiranjem prvog serijskog modela Mi-26T2V, koji će ponijeti evidencijski broj '01'", rekao je Boginski.

Prvi čovjek holdinga "Helikopteri Rusije" je naglasio i da se paralelno s ovim aktivnostima razmatra i projekt izrade arktičke verzije ovog helikoptera, gdje se kao potencijalni naručitelj posla spominje Ministarstvo za izvanredne situacije.
Oblik arktičke verzije helikoptera će biti unificiran s vojnom verzijom Mi-26T2V. koja se radi za potrebe Ministarstva obrane.

Modernizirana verzija helikoptera Mi-26T2V će, kao i njegovi prethodnici, imati sposobnost u svom desantnom odjelenju nositi i do 82 vojnika s punom ratnom opremom, ili 20 tona različitog tereta. Efektivni dolet letjelice će iznositi 800 km, a krstareća brzina će biti oko 255 km/h.....

Rossia Beyond

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1281
REPUTACIJA : 75
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime09.08.20 21:57

NAGASAKI

Na današnji dan 9. avgusta 1945 je nad Nagasakijem eksplodirala bomba z imenom Fat man ali Debelinko s plutonijevo sredico. Tri dni prej so ZDA na 300 kilometrov oddaljeno Hirošimo odvrgle atomsko bombo iz obogatenega urana, imenovano Little Boy ali Deček.

Šest dni po napadu na Nagasaki, 15. avgusta 1945, je Japonska razglasila kapitulacijo, s čimer se je druga svetovna vojna končala tudi v Aziji in na Pacifiku.

Zaradi posledic obeh bomb je po ocenah do decembra 1945 umrlo skupaj več kot 200.000 ljudi. Zaradi zakasnelih vplivov radioaktivnega sevanja ljudje obolevajo in umirajo še danes.

Nesebičen japonski zdravnik tvegal življenje, da bi pomagal ranjenim

Med preživelimi je bil tudi katoličan in dekan oddelka za radiologijo na univerzi v Nagasakiju, dr. Takashi Nagai. Njegovo zgodbo in življenje v Nagasakiju in okolici po napadu z atomsko bombo je v knjigi Pesem za Nagasaki opisal avstralski misijonar in pisatelj Paul Glynn.

Japonski zdravnik je kot radiolog nesebično tvegal življenje pri pomoči ranjencem. Bomba je poškodovala tudi univerzitetno bolnišnico, v kateri je delal. V njej je umrlo 80 odstotkov osebja in bolnikov.

Tako v knjigi opiše stanje po eksploziji:

»Zmeda pred bolnišnico je bila strašanska. Trupla so visela z glavo navzdol na kamnitih zidovih in ograjah; nekatera so bila brez udov ali glave. Mimo je tekla mama z divjim pogledom in v naročju oklepala obglavljenega otroka, dva otroka pa sta očeta vlekla po hribu navzgor. Čez cesto je na strehi goreče stavbe neki moški poblaznelo plesal in pel. Umirjen ostareli par je z roko v roki odšel na hrib proč od hrumečega morja plamenov pod seboj. Nagai in njegovi sodelavci pa so lahko samo nemočno stali, medtem ko se je požar širil po vsej bolnišnici.«

Nagai je bil v napadu ranjen, njegova žena je umrla z rožnim vencem v rokah. Tudi njegovo življenje se je končalo zaradi radiacijske bolezni. Še prej pa je, čeprav priklenjen na posteljo, nadaljeval preiskave o posledicah sevanja jedrske bombe. O svojih ugotovitvah in izkušnjah je tudi pisal.

Zvonovi Nagasakija odzvanjali v srcih Japoncev

Ena izmed njegovih knjig, The Bells of Nagasaki (Zvonovi Nagasakija), po kateri je bil posnet tudi film, je vzbudila izjemno globok odziv v srcih Japoncev. V tistem času je večina Japoncev krščanstvo še vedno imela za nekaj neznanega, zato so se izogibali vsemu, kar je bilo povezano z njim. Zvonovi Nagasakija so postali edinstvena izjema. Knjiga je postala narodna uspešnica, čeprav je imela izrazito krščanski nadih. Japonci so v njej znova odkrili nekaj, kar je dolgo prekrivala vojna – ljubezen!

Kljub težkim preizkušnjam Nagai ni gojil zamer in ni preklinjal Boga. V tem pogledu je bil podoben svetopisemskemu Jobu. Še zdaj ga častijo verniki in tudi neverniki.

Pogodba ZN o prepovedi jedrskega orožja še ni stopila v veljavo

Župan mesta Tomihisa Taue je danes, 9. avgusta, ob obletnici pozval japonsko vlado, naj čim prej podpiše in ratificira pogodbo ZN o prepovedi jedrskega orožja. Vsakoletne slovesnosti se je poleg preživelih udeležil tudi premier Shinzo Abe.
Pogodbo je podpisalo 122 držav, a med njimi ni tistih, ki imajo jedrsko orožje v svojem arzenalu. Prav tako še ni stopila v veljavo, saj je še ni ratificiralo potrebnih 50 držav.

Oboroževalna tekma z jedrskim orožjem dobiva vedno nove razsežnosti. Danes je znanih osem držav, ki so uspešno preizkusile jedrsko orožje. Poleg ZDA in Rusije med jedrske sile spadajo še Kitajska, Velika Britanija, Francija ter Indija in Pakistan, najnovejša v tej družini pa je tudi Severna Koreja. To orožje naj bi imel tudi Izrael, Iran pa naj bi ga razvijal.

https://www.youtube.com/watch?v=ncq_Wye43TM

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Enolag10
   Posadka ameriškega bombnika Bockscar je trikrat poskusila najti primerno lokacijo za spust atomske bombe Debeluh nad Kokuro,
                                                            a jim je zaradi slabega vremena in dima vsakič spodletelo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Nuclea10
                                                 Fat man je povzročil gobasti oblak nad Nagasakijem visok 18 km

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Atomic10
                                                                      Gobasti oblak nad Nagasakijem

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 1280px22
                                                                 Uničeni Nagasaki po atomski eksploziji

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 1024px13
                                                            Eden od torijev uničenega templja v Nagasakiju

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Pesem-10
                                Pesem za Nagasaki zgodba dr.Takashija Nagaija

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Hn10
   Na fotografiji je Kutomu Jamaguči, eden več kot 150 ljudi, ki so preživeli obe jedrski eksploziji, kar pomeni, da so bili 6.avgusta v
    Hirošimi in 9.avgusta v Nagasakiju. Jamaguči, ki je umrl leta 2010 je bi edini človek, ki ga je japonska vlada uradno priznala kot
     preživelega v obeh napadih. Jamaguči je bil 6.avgusta 1945 na poslovnem potovanju v Hirošimi, ko je ameriško letalo spustilo
        atomsko bombo nad Hirošimo. Utrpel je hude opekline in preživel noč v mestu. Zatem se je vrnil v svoj domači Nagasaki,
                           oddaljen kakšnih 300 kilometrov, ki je bil tri dni kasneje tarča drugega napada z atomsko bombo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Nagasa10
                               Spomenik ob središču eksplozije, kjer je padla atomska bomba in desno ostanki katedrale

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 1280px23
                                                                                  Nagasaki City

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1281
REPUTACIJA : 75
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime10.08.20 19:47

GUAM

Na današnji dan leta 1944 so ameriške čete porazile Japonce na otoku Guam v Tihem oceanu.

ŠOIČI YOKOI

Pred 48 leti so na neposeljenem pacifiškem otoku Guam našli japonskega vojaka, ki je tam po koncu 2. svetovne vojne preživel tri desetletja.

Ob njegovi vrnitvi na Japonsko so ga odlikovali, vendar pa se v sodobni družbi ni nikoli počutil domače.

Na otoku je Yokoi preživel 28 let, večino tega se je skrival v džungli in ves čas upal, da se bodo njegovi nekdanji soborci nekega dne vrnili ponj. In celo ko so ga sčasoma na otoku odkrili lokalni lovci, 24. januarja 1972, je 57-letni vojak še vedno mislil, da je njegovo življenje ogroženo.
"Resnično je bil paničen," pravi njegov nečak Omi Hatašin.

Lovce rotil naj ga ubijejo

Prestrašen, ko je po toliko letih samote videl druge ljudi, je Yokoi skušal zgrabiti puško enega od lovcev, toda oslabljen zaradi dolgih let slabe prehrane ni mogel premagati lovcev. "Bal se je, da bo postal vojni ujetnik – to bi bila za japonskega vojaka in njegovo družino največja sramota,“ razloži Hatašin. Ko so ga vodili po džungli, je Yokoi vpil, naj ga ubijejo.

Hatašin je s pomočjo spominov svojega strica (ti so bili objavljeni leta 1974), pa tudi pričanja tistih, ki so Yokoija odkrili, več let sestavljal dramatično zgodbo svojega strica, ki je bila leta 2009 izdana tudi v angleščini.

Yokoijeva zgodba se prične julija 1944, ko so ameriške sile na otoku Guam izvajale veliko ofenzivo proti Japoncem. Boji so bili hudi, žrtev je bilo veliko, veliko Japoncev pa je bilo prepuščenih samim sebi. "Izjemno so pazili, da jih ne bi nihče odkril, za seboj so brisali odtise stopinj, ko so se premikali po divjini," razlaga Hatašin.

Iz strahu pred američani so se umaknilo globlje v džunglo

V prvih letih so zapuščeni japonski vojaki, ki jih je bilo nekaj ducatov, lovili lokalno živino in se z njo prehranjevali. Ker pa so se bali, da bi jih odkrile ameriške oblasti in pozneje tudi lokalni lovci, so se Japonci sčasoma pomaknili globlje v divjino. Tam so jedli krastače, rečne jegulje in podgane.
Yokoi si je naredil podzemno skrivališče, past za jegulje in mnogo drugih pripomočkov za življenje v divjini. "Bil je izjemno iznajdljiv," razlaga Hatašin in dodaja, da se je njegov stric z delom tudi zamotil, da ni preveč razmišljal o svoji usodi in družini.

Yokoijevi lastni spomini razkrivajo njegov obup in borbo s samim seboj, da bi ohranil upanje, še posebno zadnjih osem let, ko je bil čisto sam – še zadnja preživela kolega sta leta 1964 umrla v poplavi. Ko je pisal o mislih na starajočo se mater doma na Japonskem, je Yokoi zapisal: "Ni si imelo smisla povzročati takšne bolečine s takšnimi mislimi."

Ko je bil nekoč zelo bolan v džungli, je zapisal: "Ne! Ne morem umreti tukaj! Ne morem izpostaviti svojega trupla sovražniku. Moram se vrniti v mojo luknjo in tam umreti. Toliko časa mi je uspelo preživeti, zdaj pa je vse zaman."

Po vrnitvi na Japonsko težave s prilagoditvijo

Dva tedna potem, ko so ga našli v džungli, se je Yokoi končno vrnil v domovino, kjer so ga pozdravili kot junaka. Mediji so ga okupirali, redno so ga vabili predavati na univerze in šole po vsej državi.

Hatašin, ki mu je bilo šest let, ko je Yokoi omožil njegovo teto, v knjigi razlaga, da se nekdanji vojak ni nikoli uspel prilagoditi življenju v moderni Japonski. Hiter povojni gospodarski razvoj Japonske nanj ni naredil vtisa, in ko je videl nov bankovec za 10 tisoč jenov, je dejal, da je "valuta zdaj postala ničvredna".

Ko se je njegov stric staral, je postajal vse bolj nostalgičen, piše Hatašin, in pred svojo smrtjo leta 1997 se je z ženo večkrat vrnil na otok, kjer je preživel toliko časa. Nekateri njegovi predmeti, ki jih je naredil v letih življenja v džungli, vključno s pastmi za jegulje, so še vedno na ogled v majhnem muzeju na otoku.

HIROO ONODA

Eden izmed najbolj znanih japonskih vojakov, ki se ni hotel predati, je poročnik Hiroo Onoda, ki se je predal pred 37 leti, 9. marca 1974, torej se je po koncu vojne boril še 29 let. Onoda je bil sicer predzadnji japonski vojak v vojni, medtem ko je bil zadnji Teruo Nakamura. Slednji se je predal decembra istega leta.

Onoda je pripadal enoti elitnih komandosov, ki jih je japonski vojaški vrh decembra leta 1944 poslal na filipinski otok Lubang. Njihova naloga je bila zbiranje podatkov o sovražnikih in gverilski napadi. Po nekaj mesecih so otok zavzeli Američani, zato se je Onoda skupaj s tremi soborci umaknil v džunglo. V njegovi enoti so ostali vojak Yuichi Akatsu, ki se je predal leta 1950, desetnik Shoichi Shimada, ki je umrl leta 1954, ter vojak Kinshichi Kozuka, ki je umrl leta 1972. Leta 1959 so ga sicer uradno razglasili za mrtvega, a je več incidentov na filipinskem otoku nakazovalo ravno nasprotno. Onoda je tako postal prava legenda, saj so okoliški prebivalci in policisti večkrat pripovedovali o svojih srečanjih z japonskih vojakom. Čeprav sta ga filipinska in japonska vlada na različne načine poskušali prepričati, da je vojne že zdavnaj konec, Hiroo tega ni hotel sprejeti. V džunglo so iz letal spustili letake, časopise in sporočila, po zvočniku pa so ga klicali celo prijatelji in sorodniki. A zvesti vojak je vse to označil za sovražnikovo prevaro in ni niti pomislil na predajo. Preden se je odpravil na misijo, mu je poveljnik namreč ukazal:
Za nobeno ceno si ne smeš sam vzeti življenja. Lahko traja tri, ali pa pet let, a kar koli se zgodi, bomo prišli po vas. Do takrat pa, tudi če imaš le še enega vojaka, ga moraš voditi. Če moraš živeti samo od kokosov, potem živi od kokosov! Svojega življenja nikakor ne smeš predati prostovoljno!“

Prebivalci otoka so bili seveda prestrašeni, saj so Hiroo in njegovi soborci skozi leta kradli riž in obleko, vsake toliko časa pa je izginila tudi kakšna glava živine. Nekoč so celo zažgali kup riža, ki so ga kmetje ravnokar poželi. Tekom svojega gverilskega bojevanja so Hiroo in njegovi soborci ubili okoli 30 okoliških prebivalcev, ranili pa so jih okoli sto. Seveda jih je večkrat iskala tudi lokalna policija in se z njimi nekajkrat zapletla tudi v strelske spopade, ki so bili ne nazadnje usodni tudi za Hiroojeva soborca Shimada in Kozuka. Februarja leta 1974 se je na Filipine odpravil mlad japonski popotnik Norio Suzuki, ki je slišal nenavadno zgodbo o japonskem vojaku. Suzuki se je na Filipine odpravil iskat „poročnika Onodo, pando in gnusnega sneženega moža, v tem vrstnem redu“. Poročnika je kaj hitro našel in kmalu sta postala prijatelja. Norio mu je razložil, da se je vojna končala pred desetletji, Hiroo pa se je strinjal, da se bo predal, če mu bo to ukazal eden izmed njegovih poveljnikov. Suzuki se je tako vrnil na Japonsko in s pomočjo vlade poiskal Onodovega poveljnika, majorja Yoshimo Taniguchija, ki je vse od konca vojne delal v knjigarni. Taniguchi je sprejel nalogo in se odpravil na srečanje z Onodo, kjer mu je ukazal predajo. Moža sta se srečala 9. marca 1974. Onoda je bil oblečen v svojo uniformo, ob sebi pa je imel meč in puško (Arisaka Type 99), ki je bila po vseh teh letih še vedno v odličnem stanju. V njegovi votlini so po predaji našli več kot petsto kosov streliva in nekaj granat. Hiroo je mirno poslušal ukaze poveljnika in se po treh desetletjih bojevanja končno predal. Onoda je bil ob predaji star 52 let in popolnoma zdrav. Izjavil je, da je bil v vseh teh letih bolan le enkrat. Tako kot so ga naučili med urjenjem, je Onoda vedno skrbno pazil na svojo telesno temperaturo. Opazil je, da je uživanje mesa vedno dvignilo njegovo temperaturo, medtem ko jo je kokosovo mleko znižalo, tako da je neprestano prilagajal obroke. Tudi v zobeh ni imel prav nobenih lukenj, saj si  jih je vsakodnevno čistil z bambusovimi palčkami.

Da bi se lahko vrnil v domovino, je poročnik Onoda kljub neštetim zločinom prejel pomilostitev filipinskega predsednika Ferdinanda Marcosa. Doma so Onodo pozdravili kot junaka, svoje spomina na tri desetletja bojevanja pa je strnil v knjigi No Surrender: My Thirty Year War. Hiroo se na življenje v moderni Japonski ni mogel privaditi, zato se je že eno leto po vrnitvi preselil v Brazilijo, kjer je postal živinorejec, leta 1976 pa se je tudi poročil. V rodno domovino se je vrnil leta 1984, ko je v časopisu prebral novico o 19-letniku, ki je ubil starše, ker ni bil sprejet na univerzo. Za Onodo je bil to znak, da so Japonci postali prešibki, zato se je vrnil in ustanovil 'Onodovo naravno šolo' (Onoda Nature School), izobraževalno ustanovo, ki naj bi otrokom dala več moči. Leta 1996 se je japonski poročnik vrnil na otok Lubang in lokalni šoli daroval 10.000 ameriških dolarjev. Hiroo Onoda je doživel 91 let, umrl je 16.januarja 2014.

V zavetju džungle

Zgodovina beleži še kar nekaj primerov posameznikov in skupin, ki so se bojevali ali bežali, ko je bila vojna že davno mimo. Lansko poletje so drvarji globoko v vietnamskih gozdovih naleteli na očeta in sina, ki sta se kar štiri desetletja skrivala, ker sta bila prepričana, da vietnamska vojna še vedno traja. Ho Van Thanh in njegov sin Ho Van Lang sta svojo vas zapustila leta 1973 po tistem, ko je mina ubila tri njune sorodnike. Dvojica je preživela tako, da se je hranila predvsem s sadjem, bivala je v hišici na drevesu, gojila pa je tudi tobak. Hojev drugi sin je že pred dvajsetimi leti ugotovil, da se njegova sorodnika skrivata v džungli, a ju nihče ni mogel prepričati o vrnitvi domov. 82-letni oče in 41-letni sin sta bila ob povratku v civilizacijo povsem izmučena, šibke pa so bile tudi njune sporazumevalne sposobnosti, saj je mlajši znal spregovoriti komaj nekaj besed.

Podobno je bil bosanski Srb Ilija Paninčić, ki je med vojno v Bosni in Hercegovini pobegnil v gore v okolici Šipova in dolgo za tem ni vedel, da so se spopadi končali, precej šibek v komunikaciji, ko ga je leta 2002 našla skupina planincev. Šest let namreč ni govoril z nikomer. V osamo je pobegnil, ko so mu ubili oba brata, v gozdu pa se je prehranjeval z mesom manjših živali in jagodičjem.

Iz Srednje Amerike pa prihaja zgodba o Salomónu Videsu, delavcu na neki farmi v Hondurasu, ki so ga leta 1969 napadli Salvadorci. Vides je tedaj prečkal mejo z Gvatemalo, kjer so ga aretirali tamkajšnji vojaki, a jim je kmalu pobegnil v džunglo. Ker je pogosto slišal strele lovcev, je bil prepričan, da se vojna še vedno nadaljuje, čeprav so boji v resnici trajali vsega 100 ur. Po 32 letih življenja v gozdu ga je brat le prepričal, da ga nihče ne preganja.

Prva svetovna vojna pa se je za nekaj mesecev podaljšala za nemškega kolonialnega častnika Hermanna Detznerja in majhno skupino raziskovalcev, ki so na območju današnje Papue - Nove Gvineje od januarja 1914 kartografirali džunglo. Ko je junija istega leta izbruhnila vojna, so raziskovalci zavrnili predajo ter se z nekaj nemškimi častniki in domačini odpravili globoko v gozd, kjer so več let preživeli s pomočjo luteranskih misijonarjev ter se avstralskim silam predali tri mesece po tistem, ko je bilo sklenjeno premirje.

https://www.bbc.com/news/world-asia-25772192
https://www.nytimes.com/2014/01/18/world/asia/hiroo-onoda-imperial-japanese-army-officer-dies-at-91.html
https://www.japantimes.co.jp/news/2019/05/29/national/philippine-island-preserves-history-japanese-wwii-soldier-hiroo-onoda-hid-jungles-decades/#.XzGN3n5S_cs
https://www.gettyimages.com/photos/hiroo-onoda?family=editorial&phrase=hiroo%20onoda&sort=mostpopular

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 10425010
                                                                                    Narednik Šoiči Yokoi

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Onoda10
                                       Hiroo Onoda ko se je prepričal, da je vojne konec

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Onnoda10
Hiroo Onoda se je vrnil na Japonsko kot junak, čeprav je skupaj s tovariši po drugi svetovni vojni ubil približno 30 Filipincev

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 197410
Hiroo Onoda leta 1996 v Manili s fotografijo, ki je bila posneta, ob njegovi predaji na Filipinih                                                     Zgodba Hiroo Onoda                                          Večkrat nagrajeni film Hiroo Onoda

Vojnik Graničar voli ovaj upis

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7050
REPUTACIJA : 268
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime10.08.20 20:33

Izgleda da je raketom gađana luka u Bejrutu, 6.08.2020Da li se radi o nekoj video montaži ili se to stvarno dogodilo.!?
Evo pa pogledajte i prosudite sami.
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
croato
Džomba
Džomba
croato

BROJ POSTOVA: : 174
REPUTACIJA : 8
ČLAN OD: : 2012-12-08

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime11.08.20 18:32

Upravo tako je bilo, gadjali su Crvenkapica, Snjeguljica i Shrek, a patuljci su snimali ....
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7050
REPUTACIJA : 268
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime13.08.20 17:56

Milano 12/08/2020. talačka situacija.
Muškarac naoružan nožem drži taoca.
Video traje 13 minuta i 33 sekunde.
Na kraju je sve završilo dobro.

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Milano11ilgiornale.it

flexi and PORUCNIK vole ovaj upis

Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1281
REPUTACIJA : 75
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime15.08.20 17:00

TANKI

Na današnji dan leta 1916 so v boju prvič uporabili tanke.

Zamisel o razvoju tanka sega v začetek 20. stoletja. Sam izvor ideje ni popolnoma jasen, je pa sledil želji po razvojuvozila, ki bi se lahko neovirano gibaločez težko prehoden teren. Pozornost vojske so pritegnili poljedelski traktorji, ki jih je vojska sprva videla predvsem v vlogi vozil za vleko težkega topništva. Z začetkom prve svetovne vojne je postalo jasno, da bodo vozila poleg sposobnosti premagovanja težko prehodnega terena (granatni kraterji, strelski jarki, ovire...) potrebovala tudi zaščito pred nasprotnikovim orožjem.

Prvi, ki so razumeli ta koncept, so bili Britanci in Francozi, ki so tudi razvili prve tanke (Grant, 2014). V začetku leta 1915 je zamisel pritegnila tudi takratnega angleškega ministra, odgovornega za vojno mornarico, Winstona Churchilla. Zaradi samih razmer na zahodni fronti je bilo tako vozilo, ki bi lahko prečkalo sovražnikove jarke in ovire, obdane z bodečo žico, še privlačnejše. Prvi prototipi tankov so nastali že leta 1916 v Veliki Britaniji in Franciji (Kočevar, 2008; Grant, 2014).

Tank so prvič množično uporabili v Franciji leta 1916 v bitki na reki Somme, kjer zaradi veliko tehničnih težav ni dosegel pričakovanih ciljev. Leta 1917 so britanski tanki dosegli zastavljene cilje na bitki za Cambrai, kjer so uspešno prebili frontno črto. Prvi tank, ki se je pojavil na bojiščih prve svetovne vojne, je bil tank mark I(Fletcher, 2004).

Prvi tank mark I je bil romboidne oblike z nizkim težiščem in dolgimi gosenicami, ki so se raztezale čez celoten obod vozila. Zaradi romboidne oblike se je lahko premikal po zahtevnem terenu in prečkal jarke.  Za pomoč pri krmiljenju so mu dodali par krmilnih koles, ki nista bili tako učinkoviti,kot so pričakovali. Zaradi tega so jih sčasomaodstranili. Izdelovali so tako moško različico tanka, imenovanotank »male«, kot tudi žensko različico, imenovano»female«. Razlikovala sta se po oborožitvi. Prvotna različica polno oboroženega tanka mark I je imela maso 27 oziroma 28 ton, z njim je upravljala osemčlanska posadka. Oklep je bil debeline od 6 do 12 milimetrov in je omogočal zaščito proti tedanjim pehotnim orožjem. Mark I so med vojno nadgrajevali, sledile so mu izvedbe mark II, mark III itn.(Fletcher, 2004; David, 2016).

Hkrati je razvijala svoje tanke tudi Francija. Prvi tank so poslali na bojišče leta 1917. Teža francoskega tanka FT-17 je bila 6,5 tone, oklep je bil debel od 6 do 22 milimetrov in bil je prvi tank, opremljen s kupolo, oborožen pa je bil z mitraljezom ali s 37-milimetrskim topom. Nemška vojska na začetku uporabe ni prepoznala njegovega pomena, zato je z razvojem zaostala.

Prvi tank A7V je Nemčija poslala na bojišče šele leta 1918. Teža tanka je bila 30 ton, oborožen je bil s 57-milimetrskim topom in šestimi mitraljezi. Ob primerjavi števila tankov, proizvedenih med prvo svetovno vojno, ugotovimo, dasta imeli Francija in Velika Britanijav primerjavi z Nemčijo veliko premoč. Velika Britanija in Francija sta skupno izdelali okoli 5500 tankov, Nemčija pa le okoli 20 (Grant, 2014).

Pojav tankov na bojiščih prve svetovne vojne je bil ključnega pomena za razvoj sredstev za protitankovski boj in v nadaljevanju protioklepnega orožja(Stanković, 1966). S pojavom tankov na bojiščih prve svetovne vojne se je pojavilo vprašanje, kako naj pehotni vojak zaustavi to bojno sredstvo v boju. Prvi odgovori nemških vojakov na bojiščih ob bližajočem se tanku so bili s pehotnim orožjem, artilerijo in improviziranimi eksplozivnimi sredstvi. Ker je tank predstavljal popolnoma novo grožnjo na bojišču, nobena vojska ni imela razvitega orožja za zaustavitev, uničevanje in prebijanje oklepa. Prav to je prisililo nemško vojsko v improvizacijo že obstoječih bojnih sredstev in k iskanju novih bojnih sredstev za nevtralizacijo tanka. Ob temne smemo pozabiti omeniti tudi pojava protitankovskih jarkov in ovir, s katerimi so poskušali omejiti gibanjetankov (Kočevar, 2008; Stanković, 1966).

BITKA NA SOMMI

Bitka na Somi je ena največjih bitk v I. svetovni vojni in je trajala od julija do novembra 1916. Cilj antante je bil preboj skozi 19 km dolgo frontno linijo, ki je tekla od Some na severu Francije proti jugu države. Bitka se je začela s 7 dnevnim topovskim obstreljevanjem nemških položajev, pri čemer so izstrelili 1,7 milijona granat. Po tem so Britanci napadli zdesetkano nemško vojsko. Britanci so zmotno mislili, da so jih večino že uničili.
 
A nemški vojaki so se umaknili v bunkerje 20 metrov pod zemljo. Največja moč Nemcev so bile njihove strojnice. Večina od britanskih 13 divizij, ki so jih uporabili, je bila uničenih že na nikogaršnji zemlji (ozemlje med strelskimi jarki ene in druge sovražne strani). Nekaj dni pozneje so Britanci uporabili novost prve svetovne vojne, tanke

Na koncu so Britanci zavzeli nemške položaje, a temu ne moremo reči zmaga - 1,1 milijona je bilo mrtvih, pogrešanih ali ranjenih. Uničenih je bilo 100 tankov ter 782 vojnih letal. Zaključek bitke ni pomenil zmage za antanto, je pa odločilno pripomogel h končni zmagi nad centralnimi silami.

https://en.wikipedia.org/wiki/British_heavy_tanks_of_World_War_I
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 800px-49
                                                                             Prvi britanki tank - Mark I.

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 1280px74
                                                                   Prvi francoski tank z vrljivo kupolo - Ranault FT17

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 29388310
                                                                 Prvi Nemški tank A7V

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Fiat_210
                                                                               Italijanski tank FIAT 2000

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 _7425810
                                                            Little Willie eksperimentalni britanski tank septembra 1915                                                       Little Willie 1915


                                           Ruski eksperimentalni tanki


                                           Ruski tanki v I.svetovni vojni


                                         Prva tankovska bitka v zgodovini

Vojnik Graničar voli ovaj upis

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7050
REPUTACIJA : 268
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime28.08.20 20:53

Kako je završila "utrka" između američke i ruske patrole u sirijskoj pustinji (VIDEO)

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Utrka_10

Pripadnici vojske SAD-a povrijeđeni su u sudaru s ruskom patrolom u Siriji, priopćili su predstavnici američke strane.
Nekoliko ljudi je zadobilo neznatne povrede.
Navodi se da se to dogodilo u slučajnom sudaru, nije došlo do razmjene vatre.Kako je izjavio glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti pri Bijeloj kući John Ullyott, incident se dogodio 25. kolovoza ujutro na području naselja Derik.
"Ruska tehnika se tijekom incidenta zabila u oklopni automobil koalicije, pri čemu je povrijeđena posada vozila", izjavio je Ullyott.

"Kako bi spriječila eskalaciju situacije, patrola koalicije je napustila područje", istaknuo je on, navodeći da je "ruska strana prekršila protokole za sprečavanje slučajnih susreta dviju vojski".

Prema riječima glasnogovornika ruskog predsednika Dmitrija Peskova, načelnici glavnih stožera dviju strana već su razgovarali o incidentu.

"Održan je telefonski razgovor između načelnika glavnih stožera", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje o tome kako Kremlj ocjenjuje tu situaciju i može li ona predstavljati prijetnju za rusko-američku suradnju u sprečavanju incidenata u Siriji.

Kako navodi TASS, u skladu s ranijom praksom strane su se dogovorile da ne objavljuju konkretne detalje razgovora.

Russia Beyond
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7050
REPUTACIJA : 268
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime28.08.20 21:45

Nevjerovatni snimci napada sirijskih pobunjenika na režimske vojnike i šitske milicije

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Sirijs11

Video možete pogledati ovdje:

https://www.facebook.com/vojnaindustrija/videos/1200498920316636/
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7050
REPUTACIJA : 268
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime29.08.20 13:28

Novi snimak: Turske bespilotne letjelice ciljaju dva raketna sisteme BM-21 sirijskog režima

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Turski10

Video možete pogledati ovdje:

https://www.facebook.com/378062382654843/videos/715954025604274
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7050
REPUTACIJA : 268
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime29.08.20 13:38

Dolazi novo doba.
Novo doba novog načina ratovanja.
Ovako nešto nije bilo zamislivo u doba JNA.
Mi propali vojnici bivše JNA možemo slobodno reći da smo dobro i prošli što se sve sprema u bližoj i daljoj budućnosti.

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Napad_10

Novi video na kojem se vide turski kamikaza Kargu dronovi.
Na kraju se vidi efektivnost napada i šteta koju proizvedu na grupi vojnih postrojbi.
Savršeno oružje za napad na grupe terorista, neprijateljske milicije i šire.

Video pogledajte ovdje:

https://www.facebook.com/378062382654843/videos/2646398028977199
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7050
REPUTACIJA : 268
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime29.08.20 13:46

TURSKA JE DEMOLIRALA RUSKE ZRAČNE SISTEME

Pogledajte ovaj nevjerovatni video, ovo je do sada najjasniji i najbolji video koji pokazuje "Ne-funkcionalnost" ruskih sistema.
Pogledajte koji sve ruski sistemi zračne odbrane su odletili u zrak.
Turci pored ovih ruskih sistema zaštite mogu pravo na Moskvu udarit sa bespilotnim letjelicama 😃

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Turske10

Video se može pogledati ovdje:

https://www.facebook.com/378062382654843/videos/660214868059955
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1281
REPUTACIJA : 75
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime30.08.20 18:38

RDEČI TELEFON

Na današnji dan leta 1963 so med Belo hišo in Kremljem vzpostavili neposredno telefonsko zvezo, t. i. vročo linijo ali rdeči telefon, ki naj bi zmanjšala nevarnost vojne in napetosti med Vzhodom in Zahodom. Vzpostavitev zveze je bila posledica grožnje z uporabo jedrskega orožja.

Rdeči telefon je popularno ime za direktno povezavo med predsednikoma ZDA in Sovjetske zveze, ki so jo vzpostavili med hladno vojno. Kljub imenu rdeči telefon povezava nikoli ni bila telefonska, temveč je temeljila na prenosu tekstovnih sporočil. Na ta način sta lahko voditelja ZDA in SZ sporočila oblikovala v svojem jeziku, za prevod pa so poskrbeli prevajalci na naslovni strani.

Med kubansko raketno krizo leta 1962 je postalo jasno, da je med glavnima jedrskima velesilama potrebno uvesti direktno linijo za komunikacijo. Pred tem je večina pogovorov potekala s pomočjo pisem in med samo krizo je čas za prevod teh pisem in pošiljanje odgovorov trajal predolgo. Ker bi to lahko povzročilo neprijetne zaplete in napačne interpretacije akcij druge strani, so se odločili za vzpostavitev direktne linije.

Sistem je bil sprva sestavljen iz teleprinterjev, ki so informacije pošiljali po kodirani zvezi. Leta 1971 so sistem nadgradili s satelitsko povezavo, leta 1985 pa so za prenos začeli uporabljati telefaks. Najnovejša nadgradnja uporablja sistem elektronske pošte. Sistem je bil prvič uporabljen med arabsko-izraelsko vojno leta 1967, ko sta se obe strani obveščali o premikih vojaških sil, pa tudi v ostalih konfliktih, kjer sta ZDA ali Sovjetska zveza izvajali vojaške premike, ki bi lahko vznemirili nasprotno stran.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Rde%C4%8Di_telefon

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 800px-50
                                Rdeči telefon iz obdobja predsednika ZDA Jimmya Carterja

Vojnik Graničar voli ovaj upis

Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1281
REPUTACIJA : 75
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime01.09.20 14:14

ZAČETEK II.SVETOVNE VOJNE

Na današnji dan leta 1939 so Nemci v jutranjih urah brez vojne napovedi napadli Poljsko. Začela se je druga svetovna vojna. Nemci so pred tem uprizorili in Poljakom pripisali provokacijo, ki naj bi bila povod za napad. Dokaz za Hitlerjeve namere so bile nemške čete, ki so jih kopičili ob meji. Poljska ni bila kos nemškim silam. Poljsko zaledje je bilo zaradi nemških bombnih napadov na Varšavo in druga mesta ter številne komunikacijske poti v popolnem razsulu. Glavne nemške operacije so bile 17. septembra že končane, 22. septembra se je vdala še Varšava. Vzhodni del Poljske je v skladu s tajnim dogovorom zasedla Sovjetska zveza.

1939

* 1. september: Nemčija napade Poljsko.
* 3. september: Združeno kraljestvo, Francija, Avstralija in Nova Zelandija napovejo vojno Nemčiji.
* 17. september: SZ napade Poljsko.
* 27. september: Varšava kapitulira.
* 28. september: Kapitulacija poljske vojske. Tretji rajh in Sovjetska zveza podpišeta končni sporazum o delitvi Poljske.
* 3. oktober: ZDA se razglasijo za nevtralne.
* 30. november: SZ napade Finsko.
* 14. december: Društvo narodov izključi SZ.

1940

* 9. april : Nemčija napade Dansko in Norveško (operacija Weserübung).
* 10. maj: Nemčija napade Nizozemsko, Belgijo in Luksemburg (Fall Gelb).
* 10. junij: Italija napove vojno Franciji in Združenemu kraljestvu.
* 14. junij: Pariz zasedejo nemške enote.
* 15. junij: Sovjetske enote vkorakajo v Litvo, Latvijo in Estonijo.
* 16. junij: Francoska fronta se zlomi. Henri Pétain postane predsednik vlade.
* 22. junij: Tretji rajh in Francija v Rethondesu podpišeta premirje.
* 1. julij: Francoska vlada se preseli v Vichy.
* 8. julij: Začetek bitke za Anglijo.
* 16. julij: Hitler ukaže pripravo invazije na Združeno kraljestvo (operacija Seelöwe).
* 27. september: Podpis trojnega pakta med tretjim rajhom, Italijo in Japonsko.
* 7. oktober: Wehrmacht sporazumno vkoraka v Romunijo.
* 20. november: Madžarska pristopi k trojnemu paktu.
* 23. november: Romunija pristopi k trojnemu paktu.
* 24. november: Slovaška pristopi k trojnemu paktu.
* 30. november: Japonska in Kitajska podpišeta pakt o sodelovanju.

1941

* 10. januar: Obnovitev pakta Hitler-Stalin.
* 12. februar: Nastop nemških oklepnih enot pod poveljstvom Rommla v Libija (operacija Sonnenblumen).
* 2. marec: Wehrmacht sporazumno vkoraka v Bolgarijo.
* 25. marec: Jugoslavija pristopi k trojnemu paktu.
* 27. marec: Puč v Jugoslaviji.
* 5. april: Jugoslavija in SZ podpišeta prijateljski in nenapadalni pakt.
* 6. april: Nemško-italijansko-bolgarski napad na Jugoslavijo (operacija 25).
* 10. april: Razglašena Neodvisna država Hrvaška.
* 12. april: Beograd kapitulira.
* 13. april: SZ in Japonska podpišeta pakt o nevtralnosti.
* 14. april: Nemčija postavi zasedbeno oblast na Štajerskem in Gorenjskem.
* 17. april: Kraljevina Jugoslavija kapitulira.
* 18. april: Italija uvede zasedbeno oblast v Ljubljanski pokrajini.
* 27. april: Ustanovljena Protiimperialistična fronta (predhodnica Osvobodilne fronte).
* 3. maj: Italija priključi Ljubljansko pokrajino k svojemu ozemlju.
* 18. maj: Italija in Neodvisna država Hrvaška podpišeta ozemeljski sporazum.
* 15. junij: Neodvisna država Hrvaška pristopi k trojnemu paktu.
* 16. junij: Tretji rajh in Turčija podpišeta sporazum o nenapadanju.
* 22. junij: Tretji rajh in Romunija napadeta SZ; začetek operacije Barbarossa.
- ustanovitev glavnega poveljstva slovenskih partizanskih čet.
* 26. junij: Finska napade SZ.
* 27. junij: Madžarska napade SZ.
Ustanovitev glavnega štaba NOPO Jugoslavije.
* 30. junij: Italija in Slovaška napadeta SZ.
* 4. julij: CK KPJ sklene začeti vstajo.
* 12. julij: SZ in Združeno kraljestvo v Moskvi podpišeta sporazum o vzajemni pomoči.
* 16. julij: Nemčija priključi Luksemburg k svojemu ozemlju.
* 1. avgust: ZDA in SZ podpišejo sporazum o sodelovanju.
* 9. avgust: Začetek srečanja Franklin Roosevelt-Winston Churchill v zalivu Placentia, kar privede do podpisa atlantske listine.
* 9. september: Začetek obleganja Leningrada.
* 2. oktober: Začetek bitke za Moskvo.
* 18. november: Začetek nemško-italijanskega umika v severni Afriki.
* 5. december: Začetek sovjetske ofenzive pri Moskvi.
* 7. december: Združeno kraljestvo napove vojno Finski, Madžarski in Romuniji.
Japonska napade ameriško pomorsko oporišče Pearl Harbor.
* 8. december: Združeno kraljestvo in ZDA napovesta vojno Japonski.
* 11. december: Nemčija in Italija napovesta vojno ZDA.
* 15. december: Irska se razglasi za nevtralno.
ustanovitev 1. proletarske brigade NOPOJ.
* 22. december: Začne se konferenca v Washingtonu med ZDA in Združenim kraljestvom.

1942

* 9. januar: Podpisana deklaracija o vojnih zločincih.
* 20. januar: Wannseejska konferenca o dokončni rešitvi judovskega vprašanja.
* 21. januar: Erwin Rommel začne ofenzivo v Libiji.
* 24. marec: Uvedba vojaške obveznosti na slovenskem Štajerskem.
* 5. junij: ZDA napovejo vojno Romuniji in Bolgariji.
* 7. junij: Zmaga ZDA pri Midwayu.
* 7. julij: Uvedba vojaške obveznosti na Gorenjskem in v Mežiški dolini.
* 17. avgust: Anglo-ameriško-sovjetska konferenca v Moskvi.
* 31. avgust: Nemško-italijanski poraz pri El Alameinu.
* 1. november: Ustanovitev prvih divizij v NOV in PO Jugoslavije.
* 9. november: Ustanovljen prvi partizanski korpus v NOV in PO Jugoslavije.
* 11. november: Ustanovitev Organizacije odporniške armade.
* 15. november: Ameriška zmaga pri Guadalcanalu.
* 19. november: Začetek obkoljevanja nemških enot pri Stalingradu.
* 26. november: Ustanovljen AVNOJ.

1943

* 14. januar: Začetek konference v Casablanci.
* 2. februar: kapitulacija sil osi v Stalingradu
* 6. maj: Začetek zadnje zavezniške ofenzive v Severni Afriki.
* 12. maj: Začetek konference Trident v Washingtonu.
* 16. maj: Zadušena vstaja v varšavskem getu.
* 10. julij: Britansko-ameriško izkrcanje na Sicilijo (operacija Husky).
* 8. september: Uradna vdaja italijanskih oboroženih sil.
* 10. september: nemška vojska zasede Rim in severni del Italije.
* 11. september: Začetek zavezniškega osvobajanja Korzike.
* 1. oktober: Zavezniki vkorakajo v Neapelj.
* 13. oktober: Italija napove vojno Nemčiji.
* 22. November: Začetek kitajsko-ameriško- britanske konference v Kairu.
* 28. November: Teheranska konferenca.
* 29. november: Drugo zasedanje AVNOJa v Jajcu -> ustanovitev NKOJ-a.
* 2. december: RAF bombandira Berlin.
* 4. December: Ameriško- britanska-turška konferenca v Kairu.

1944

* 12. januar: Sestanek Charles de Gaulle-Winston Churchill v Marakešu.
* 24. januar: Dwight David Einsenhower je imenovan za vrhovnega zavezniškega poveljnika sil, namenjenih za izkrcanje na zahodno Evropo.
* 14. februar: Konec bitke za Leningrad.
* 19. februar: Začetek prvega zasedanja SNOS-aa v Črnomlju.
* 19. marec: nemška vojska zasede Madžarsko.
* 12. maj: Začetek zavezniške ofenzive v Italiji.
* 24. maj: Začetek nemške operacije Rösselsprung (desant na Drvar).
* 4. junij: Zavezniška vojska vkoraka v Rim.
* 6. junij: Izkrcanje v Normandiji - operacija Overlord.
* 16. junij: Na Visu podpisan sporazum Tito-Šubašić.
* 23. junij: Začetek sovjetske ofenzive na centralni fronti
* 20. julij: Neuspel atentat na Hitlerja.
* 19. avgust: Vstaja v Parizu.
* 21. avgust: Začetek anglo-ameriško-sovjetske konference v Dumbarton Oaksu.
* 23. avgust: Romunija kapitulira in napove vojno Nemčiji.
* 4. september: Finska kapitulira.
* 5. september: SZ napove vojno Bolgariji.
* 8. september: Bolgarija napove vojno Nemčiji.
* 12. september: SZ, ZDA, Združeno kraljestvo in Romunija podpišejo premirje.
* 13. september: Zavezniki prodrejo v Nemčijo.
* 15. september: Rdeča armada in Titove enote se srečajo pri Negotinu.
* 19. september: Zavezniki in Finska podpišejo premirje.
* 29. september: Začetek konference v Dumbarton Oaksu med ZDA, Združenim kraljestvom in Kitajsko.
* 6. oktober: Rdeča armada prodre na Madžarsko.
* 9. oktober: Začetek moskovske konference.
* 20. oktober: NOV osvobodi Beograd.
* 6. november: Zavezniki osvobodijo Grčijo.
* 7. november. Franklin D. Roosevelt je ponovno izvoljen za predsednika ZDA.

1945

* 27. januar: Rdeča armada osvobodi Auschwitz.
* 4. februar: Začetek jaltske konference.
* 13. februar: Začetek letalskega bombandiranja Dresdna.
* 23. februar: Turčija napove vojno Nemčiji.
* 4. marec: Finska napove vojno Nemčiji.
* 20. marec: Jugoslovanska armada začne zadnjo, končno ofenzivo.
* 28. marec: Zlom nemške vojske na vzhodni fronti.
* 2. april: Zavezniki začnejo zadnjo ofenzivo v Italiji.
* 11. april: Zavezniki osvobodijo Büchenwald.
* 12. april: Franklin D. Roosevelt umre, Harry Truman postane predsednik ZDA.
* 13. april: Rdeča armada zavzame Dunaj.
* 15. april: Britanske enote osvobodijo koncentracijsko taborišče Bergen-Belsen.
* 16. april: prične se bitka za Berlin
* 20. april: Sovjetske enote vkorakajo v Berlin.
* 25. april: Začetek konference v San Franciscu.
* 28. april: Italijanski partizani ubijejo Benita Mussolinija in njegovo ljubico Claro Petacci
* 29. april: Ameriške enote osvobodijo koncentracijsko taborišče Dachau.
* 30. april: Hitler in njegova žena Eva Braun storita samomor.
* 2. maj: Padec Berlina.
* 5. maj: V Ajdovščini je ustanovljena prva slovenska vlada.
* 7. maj: Podpis brezpogojne nemške kapitulacije, ki jo v Reimsu podpiše Alfred Jodl.
* 8. maj: Podpis brezpogojne nemške kapitulacije, ki jo v Berlinu podpiše Wilhelm Keitel
Britanska 8. armada skupaj s slovenskimi partizanskimi enotami in motoriziranim odredom jugoslovanske 4. armade pride na Koroško in v Celovec.
* 9. maj: Uraden konec 2. svetovne vojne.
General Alexander Löhr, poveljnik nemške armadne skupine E pri Topolšici. podpiše brezpogojno vdajo nemške zasedbene vojske, konec 2. svetovne vojne v Sloveniji
partizanske enote vkorakajo v Ljubljano.
* 13. maj: Nemške enote na Češkoslovaškem položijo orožj.e
* 15. maj: Konec bojev v Sloveniji in v Evropi.
* 5. junij: Vrhovni zavezniški komandanti v Nemčiji prevzamejo vso oblast.
* 23. junij: Podpisana ustavna listina OZN.
* 17. julij: Začetek potsdamske konference.
* 6. avgust: Prva atomska bomba pade na Hirošimo.
* 9. avgust: Druga atomska bomba pade na Nagasaki.
* 15. avgust: Zavezniki slavijo dan zmage.
* 2. september: Podpisana japonska kapitulacija.
* 24. oktober: Uveljavitev ustanovne listine OZN.
* 20. november: Začne se nürnberški proces.

1946

* 3. maj: Začne se tokijski proces.


VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Unname19
                                                  Napad na Poljsko začetek II.svetovne vojne

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Www310
                                                         Nemška invazija na Poljsko od 01. do 10. septembra 1939

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Invazi10
                                                                                Nemška invazija na Pojsko

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 670x4210
                                                                                 Nemški napad na Poljsko

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 7001010
                                                                                 Nemški napad na Poljsko

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Zemlje10
                                                                Invazija Sovjetske Zveze na Poljsko 16.september 1939

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 57f52310
                                                                                  Napad na Poljsko

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Ww210
                                                                          Nemški vojaki na vzhodni fronti

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Ww2210
                                                          Velika zaveznika Adolf Hitler in Benito Mussolini

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 1280px18
                                                          Število žrtev v II.svetovni vojni po državah

Vojnik Graničar and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7050
REPUTACIJA : 268
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime06.09.20 17:04

Kineski mediji: Bombarder Tu-160 je najstrašnija noćna mora NATO-a

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Tupolj10

Kineski list je okarakterizirao ruski bombarder Tu-160 kao važan oslonac strateških nuklearnih snaga Rusije.

Bombarder Tu-160 je pravo remek-djelo konstruktorskog biroa "Tupoljev" i najstrašnija noćna mora NATO-a.
Tako je kineski list Sina okarakterizirao ruski bombarder.

Avion Tu-160 (Blackjack po klasifikaciji NATO-a) je napravljen u Sovjetskom Savezu tijekom 1970-ih kao glavni pandan američkom strateškom bombarderu V-1V.

On je veći od svoga rivala po gabaritima.
Krila imaju raspon 55,75 metara i praktički su jednaka dužini trupa (54,1 m).
To je učinjeno kako bi se pronašao balans između doleta i brzine krstarenja.
Pored toga, bombarder Tu-160 ima promjenjivu geometriju krila.

Ovaj avion je bolji od V-1V i po drugim parametrima. Na primjer, maksimalna težina Tu-160 pri uzlijetanju iznosi 275 tona, a V-1V svega 216 tona. Ruski bombarder može nositi 45 tona bombi, a američki 34 tone.
Tu-160 ima dolet 16 000 kilometara, a V-1V samo 12 000 km.
Može se reći da u ono doba nije bilo aviona ravnih bombarderu Tu-160.
Čak i sada je on brži od nadzvučnog lovca F-35 i lako mu muže umaknuti.

Russia Beyond

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7050
REPUTACIJA : 268
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime06.09.20 17:30

PREKRŠILI VOJNU STEGU
Devetorica vojnika udaljena s dužnosti jer su bili pijani na dežurstvu u Divuljama


Da stvar bude gora, ondje su poslani kao ispomoć vatrogascima u gašenju požara u Dalmaciji

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Vojnic11

Nova sramota u redovima Hrvatske vojske!
Devetorica vojnika udaljena su s dužnosti, jer su bili pijani – i to dok su bili na dežurstvu u vojarni u Divuljama.

Da stvar bude gora, ondje su poslani kao ispomoć vatrogascima u gašenju požara u Dalmaciji.
Incident od prije nekoliko tjedana o kojem nitko nije izvijestio javnost, Ministarstvo obrane potvrdilo je na upit Dnevnika Nove TV.

Iz Slavonije su u Dalmaciju stigli spremni i utrenirani – kao pojačanje vatrogascima u gašenju požara! Hrvatski vojnici, inače, pripadnici gardijsko – oklopno mehanizirane brigade bili su smješteni u vojarni u Divuljama.
Krajem srpnja, njih 20-ak, opustilo se i popilo.
U večernjim satima u nadzor im je upala vojna policija i pali su na alkotestu!

– Kod 9 pripadnika protupožarnih namjenski organiziranih snaga utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu čime su isti počinili povredu vojne stege.
Spomenuti pripadnici, udaljeni su s dužnosti.
O predmetnom događaju, sukladno standardnoj proceduri, izvješteni su svi koji se nalaze u crti zapovijedanja – priopćeno je iz Ministarstva obrane za Dnevnik Nove TV.

Utvrđeno je da je prekršena vojna stega! Zbog pijanstva su prijavljeni i vojnostegovnom sudu. Propusti su ozbiljni, jer alkohol nije dozvoljen.

– Jako je bitno da vatrogasac, ali i svi oni koji im se priključuju u datom momentu budu trijezni.
Ovo je vrlo opasan posao i može se brzo izgubiti glava, ako čovjek ne radi trezveno – rekao je Željko Šoša, zapovjednik JVP-a Zadar.

Za incident u Divuljama nije čuo, ali jednom od zadarskih vatrogasnih zapovjednika takvo je ponašanje – nepojmljivo!
Tim više, jer na terenu moraju biti uigrani kad gori!

– Vojska ima svoju disciplinu i jednostavno kad se priključe vatrogascima, vatrogasci daju zapovijed zapovjedniku njihovom i oni funkcioniraju puno puno bolje nego kad dođu civili ili bilo tko sa strane.
Naravno da se njih ne tjera na prvu frontu, što mi kažemo, nego tamo gdje treba čuvati i dežurati, ali kad je kritično tu nam priskoče u pomoć – rekao je Šoša.

Ove godine, najviše požara bilo je u Šibensko-kninskoj županiji, gdje su kažnjeni vojnici i bili na intervenciji.
Čak 16 od ukupno njih 37 zabilježeno je od početka ove protupožarne sezone.

Pomoć iz zraka često puta nije bila dovoljna.
Prava je sreća da vojnici nisu morali na gašenje, niti su bili u okruženju.
Dok su u vlastitim redovima – svojim ponašanjem “rasplamsavali” vatru.

Nadređenom opomena

Uz devetoricu vojnika, koji su poslani kućama s prijavama o povredi vojne stege, kažnjen je i zapovjednik te protupožarne bojne.
Dakle, onaj tko je njima na terenu bio direktno nadređen.
Njegova je kazna – prema izvještaju – blaža!
Opomenut je!

Inače, samo ove godine vojna policija pokrenula je oko 200 – injak postupaka po različitim osnovama, ne samo zbog alkoholiziranosti,
– i tražila utvrđivanje stegovne odgovornosti.
Treba reći i kako ovaj slučaj nije prenapuhan – ma koliko promila vojnici u Divuljama napuhali!

Dalmacija Danas
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
goran9030
Podporučnik
Podporučnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1801
REPUTACIJA : 33
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime06.09.20 21:36

@Vojnik Graničar (citat):
Kineski mediji: Bombarder Tu-160 je najstrašnija noćna mora NATO-a

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Tupolj10

Kineski list je okarakterizirao ruski bombarder Tu-160 kao važan oslonac strateških nuklearnih snaga Rusije.

Veoma zanimljiv tekst. Zapravo bilo bi zgodno ako je netko od naših kolega na ovom forumu ušao malo dublje u ovu tematiku da napravi nekakav osvrt. 
Zadnjih godina se dosta piše i dešava na našim područjima po pitanju zrakoplovstva/vazduhoplovstva - Srbija kupuje/dobija avione od Rusije, Hrvatska već drugi (ili treći) put objavljuje natječaj za kupnju eskadrile borbenih aviona. Ne znam kako je u drugim državama, da li imaju svoje zračne snage ili plaćaju air-policing susjedima?

Hrvatska je članica NATO saveza i logično je da onda kod nas čitamo o tome kako su američki zrakoplovi "vrh vrhova", a pri tom novinari često omalovažavaju ruske letjelice. Nisam baš siguran da je to potpuna istina, jer nikada ne smiješ hvaliti "suparnikovog konja".
Čitao sam prije par dana da je toliko hvaljeni F-35 zapravo još nedorađen i da mu je slaba strana softver, te da u njegovu nadogradnju treba uložiti još xy milijardi dolara. Čak se navodilo da je i "stari" F-15 superioran tom čudu F-35.

Po pravilu "veži konja gdje ti gazda kaže" Hrvatska mora kupiti avione zapadne proizvodnje, iako mislim da bismo sa MIG-29 ili SU-27 (ili 30) dobili jeftiniji a po performansama dostojni avion u odnosu na preferirani F-16.

Zapravo, za air policing bi nam bili dostatni i FA-50 koji su jeftiniji od zapadnih, a uz njih bi se zaradilo i na drugoj strani...

No, ja sam malo proširio svoj post, a cilj mi je bio samo pitati - imamo li ovdje nekog stručnjaka koji bi mogao usporediti ruske i američke avione i o tome napisati što je moguće realnije - bez novinarskih i sličnih protežiranja?

Vojnik Graničar voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1281
REPUTACIJA : 75
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime07.09.20 17:50

BORODINSKA BITKA

Na današnji dan leta 1812 se je v bližini Moskve končala borodinska bitka, ena najbolj krvavih bitk v Napoleonovih vojnah. Rusi so pod poveljstvom Kotuzova izgubili 44.000 vojakov, Napoleon pa 50.000, med njimi kar 23 generalov.

Že teden dni po bitki je Napoleon zasedel Moskvo. Kotuzov, vrhovni poveljnik avstrijsko-ruske kopenske vojske, se je z Napoleonom bojeval kar v treh velikih bitkah. Prvič je bil poražen leta 1805 pri Slavkovu, Napoleon ga je premagal tudi v tako imenovani domovinski vojni pri Borodinu. Ko se je Napoleon skupaj s svojo vojsko umikal iz Moskve, ga je Mihail Ilarionovič Goleniščev - Kotuzov zasledoval in v bitki pri Smolensku novembra 1812 povsem porazil.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Bitka_pri_Borodinu
https://sl.wikipedia.org/wiki/Bitka_pri_Borodinu#/media/Slika:Napol%C3%A9on_Before_The_Battle_Of_Moscow_By_Joseph_Franque.jpg

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 1280px75
                                                                   Razpored sil pri Borodinu 7.septembra 1812

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Veresh11
                                                                      Napoleon na Borodinski visokoravnini

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Battle15
                                                                             Bitka pri Borodinu

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Boro210
                                                                                         Bitka pri Borodinu 

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 1280px76
                                                               Bitka pri Borodinu, v sredini je prikazan ranjen Bagratid

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Borodi11
                              Težka konjenica napada ruske stražarje levo od Semjonovska (v ozadju) v podporo napadu
                                                               
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Lejb_g10
                                                                               Ruska Leib - garda napada pri Borodinu

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Roubau10
           Neyeva pehota ruske grenadirje potisne nazaj iz flèches (kar je vidno v ozadju). Detajl iz Borodino panorame

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 1280px78
Saška konjenica in poljski kirasirji konjiškega korpusa Latour-Maubourga se spopadajo z ruskimi konjeniki. Reduta Raevski je desno,
                                                      stolp Borodinske cerkve v ozadju. Detajl iz Borodino panorame

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Batter10
                  Francoska in ruska konjenica se spopadata okoli redute Raevski. Detajli iz Roubaudove panoramske slike

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Borodi12
                                                                              General Uvarov za francosko linijo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Adam-b10
                                                                             Francoski kirasirji napadejo reduto Raevski

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 1280px79
’’M. I. Kutuzov in njegovo osebje na sestanku v vasi Fili, ko je Kutuzov sklenil, da se mora ruska vojska umakniti iz MoskveVOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 1-rubl10
                                                Panorama Borodinske bitke                                                       1987 Sovjetski spominski kovanec, hrbtna stran

Vojnik Graničar voli ovaj upis

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7050
REPUTACIJA : 268
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime07.09.20 21:22

@goran9030 (citat):
imamo li ovdje nekog stručnjaka koji bi mogao usporediti ruske i američke avione i o tome napisati što je moguće realnije - bez novinarskih i sličnih protežiranja?
Ovdje nema stručnjaka po pitanju zrakoplovstva.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7050
REPUTACIJA : 268
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime07.09.20 21:31

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Vojna107

Vojna industrija i vijesti

Lansiranje Igla MANPADS-a tijekom ovogodišnjeg natjecanja u protuzračnoj odbrani pod nazivom Clear Sky 2020, na poligonu Yeisk u Krasnodaru.

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Vojna106

Ovdje je sreća da nitko nije poginio.!!!
Pogledajte video ovdje:

https://www.facebook.com/watch/?v=343477986697746&extid=OxpcBiphzp7KYhyh

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
goran9030
Podporučnik
Podporučnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1801
REPUTACIJA : 33
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime08.09.20 12:30

@Vojnik Graničar (citat):
@goran9030 (citat):
imamo li ovdje nekog stručnjaka koji bi mogao usporediti ruske i američke avione i o tome napisati što je moguće realnije - bez novinarskih i sličnih protežiranja?
Ovdje nema stručnjaka po pitanju zrakoplovstva.
Ma ne mora biti pravi "stručnjak". Mislio sam na stručnjaka koji nešto amaterski istražuje. Primjer je Berač šparuga koji je napisao niz zanimljivih tekstova koji su potkrepljeni slikama i činjenicama. Za očekivati je da nam je na forumu preostao barem jedan zrakoplovac. 
Ali, kad nema - nema Smile

Vojnik Graničar voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
goran9030
Podporučnik
Podporučnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1801
REPUTACIJA : 33
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 55
M(j)esto Đakovo

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime08.09.20 12:54

@Vojnik Graničar (citat):


Ovdje je sreća da nitko nije poginio.!!!
Pogledajte video ovdje:

https://www.facebook.com/watch/?v=343477986697746&extid=OxpcBiphzp7KYhyh
Untisumpora, pa šta kažu, je li barem bilo blizu mete? Smile

Vojnik Graničar voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr
Vojnik Graničar
Podpukovnik
Podpukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7050
REPUTACIJA : 268
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 51
M(j)esto Split

VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime08.09.20 13:23

@goran9030 (citat):

Ma ne mora biti pravi "stručnjak".
Mislio sam na stručnjaka koji nešto amaterski istražuje.
Primjer je Berač šparuga koji je napisao niz zanimljivih tekstova koji su potkrepljeni slikama i činjenicama.
Za očekivati je da nam je na forumu preostao barem jedan zrakoplovac. 
Ali, kad nema - nema Smile
Ovdje nema pilota borbenih aviona.
Sve sama pješadija. Very Happy
A dobri su komentari i usporedbe samih novinara.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Sponsored content
VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VOJNE ZANIMLJIVOSTI   VOJNE ZANIMLJIVOSTI - Page 17 Icon_minitime

Na vrh Go down
 
VOJNE ZANIMLJIVOSTI
Na vrh 
Stranica 17/40Idi na stranicu : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 28 ... 40  Next

Permissions in this forum:Možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 :: CIVILNA PLATFORMA :: GLOBUS-
Otvori novu diskusiju   Tema je zatvorena od strane administratoraIdi na: