FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

 

 Zanimljivo

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16
AutorPoruka
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1083
REPUTACIJA : 61
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Zanimljivo - Page 16 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zanimljivo    Zanimljivo - Page 16 Icon_minitime06.06.20 21:19

DARILO

Insigne je za 29 rojstni dan dobil Lamborghini

V četrtek je Lorenzo Insigne kapetan nogometnega moštva Napoli, dopolnil 29 let in je dobil od žene Jenny za rojstni dan super darilo, Lamborghini Huracán EVO, ki je vreden več kot 200.000 €. Dirkalnik, ki ima več kot 600 KM, največjo hitrost 325 km/h in pospešek od 0-100 km/h v samo 2,9 sekundah, je bil prepeljan v Posillipo, točno pod hišo kapitana Napolija. Lamborghini Huracán EVO je imel veliko rdečo pentljo na sliki NapoliMagazine.com
https://www.napolimagazine.com/calcio/articolo/curiosita-insigne-torta-in-famiglia
https://www.napolimagazine.com/social-network-news-dal-web/articolo/foto-zoom-insigne-una-lamborghini-per-il-suo-29-compleanno
https://www.lamborghini.com/en-en/models/huracan


Zanimljivo - Page 16 14270211
                                                               Lamborghini Huracan EVO z rdečo pentljo
Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1083
REPUTACIJA : 61
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Zanimljivo - Page 16 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zanimljivo    Zanimljivo - Page 16 Icon_minitime10.06.20 16:14

KORONAVIRUS & Co.

VENEZIA

CAPPUCCINO & SOK


21 € za kapučino in sok, ker ju zaradi varnostnih omejitev ni mogel spiti stoje

Moški, ki dela v bližini trga sv. Marka v Benetkah, je moral plačati skoraj trikratno ceno kapučina in pomarančnega soka – zato, ker pijače zaradi varnostnih omejitev ni mogel konzumirati za pultom, kjer je cena nižja, poroča Corriere della sera.

Ne gre za lokal na trgu sv. Marka, ampak za kavarno Illy Caffè na lokaciji Giardini Reali, ki se nahaja nekaj sto metrov od stebrov svetnikov mesta Marca in Todara na trgu Piazzeta. Kavarna je bila ponovno odprta po prenovi lansko zimo, z namenom, da bi jo obiskovali domačini. "Če so takšne cene, bodo sem prihajali samo turisti," razlaga moški, ki je za postrežbo na mizi odštel 12 evrov za sok in 9 evrov za kapučino. Cene v omenjenem lokalu so po navedbah portala daleč od dostopnih in celo višje od bližnje kavarne Al Todaro, ki gleda na trg sv. Marka. Tam kapučino stane 7 evrov in sok 9, za obe pijači bi torej odšteli 16 evrov.

V lokalu na lokaciji Giardini Reali je cena kave 1,5 evra, a le, če je postrežena za pultom in jo gost popije stoje. Če je postrežena za mizo, pa se cena poviša na 6 evrov. Cena kapučina se ob postrežbi za mizo poviša s 3 na 9 evrov, cena soka pa s 5 na 12 evrov, poroča portal. Težava pa je, da ljudje zaradi omejitev zbiranja ne morejo spiti pijače za pultom (tam je lahko kvečjemu le peščica gostov). "Želeli smo piti stoje, vendar nas je osebje zaradi omejitev povabilo, da se usedemo, nihče pa nam ni povedal, da so se cene potrojile. Nikoli si ne bi predstavljali, da bomo morali plačati več kot 20 €, to je kraja," je povedal razočarani gost, poroča Corriere della Sera.

Ni prvič, da se je vnela razprava zaradi pretiranih cen v beneških lokalih, vendar se v omenjeni kavarni to do sedaj še ni zgodilo, še navaja portal.
https://www.regionalobala.si/novica/racun-da-te-kap-21-evrov-za-kapucino-in-sok-ker-ju-zaradi-varnostnih-omejitev-ni-mogel-spiti-stoje
https://www.puntarellarossa.it/2020/06/03/a-venezia-spremuta-e-cappuccino-da-21-euro-causa-covid-e-non-siamo-a-piazza-san-marco/
https://www.ilmessaggero.it/italia/scontrino_caro_venezia_piazza_san_marco_spremuta_cappuccino-5266184.html
https://corrieredelveneto.corriere.it/venezia-mestre/cronaca/20_giugno_03/venezia-spremuta-cappuccino-tavolo-conto-21-euro-giardini-reali-244e6a48-a567-11ea-84d7-186e7076650f.shtml
https://primavenezia.it/cronaca/spremuta-e-cappuccino-21-euro-succede-allilly-caffe-dei-giardini-reali-a-venezia/
https://www.suedtirolnews.it/italien/21-euro-fuer-cappuccino-und-frisch-gepressten-orangensaft
https://www.illy.com/it-it/negozi-bar-illy/illy-caffe-venezia#map


Zanimljivo - Page 16 2-veni10
                                                                                        Prestižna Venezia

Zanimljivo - Page 16 Estern10
                                                     Venezia Illy Caffe Giardini Reali

Zanimljivo - Page 16 Illy-c10
                                                                                Venezia Giardini Reali - Illy Caffe

Zanimljivo - Page 16 Nuovo-10
                Kavarno Illy Caffe v Giardini Reali so odprli decembra 2019 na površini 250m2

Zanimljivo - Page 16 2-bar-10
                                                           Giardini Reali Kavarna Illy Caffe - 21€ za Cappuccino in sok
Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1083
REPUTACIJA : 61
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Zanimljivo - Page 16 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zanimljivo    Zanimljivo - Page 16 Icon_minitime11.06.20 22:10

LE MANS

Na današnji dan leta 1955 se je zgodila najhujša avtomobilistična nesreča vseh časov se je zgodila v francoskem Le Mansu. Na dirki, ki je trajala celih 24 ur in je po tem tudi nosila ime – 24ur Le Mansa, je umrlo 83 ljudi. 120 pa jih je bilo ranjenih.

Leta 1955 se je grozljiva nesreča zgodila v 35. krogu, ko je britanec Mike Hawthron želel s tveganim manevrom prehiteti Lanca Macklina. Macklin se je moral izmakniti Hawthronovem jaguarju, v tem trenutku je pridrvel Pierre Levegh. Tudi sam je v nesreči umrl. Njegov dirkalnik se je zaletel v dirkalnik austin-healey Angleža Lancea Macklina. Motor avtomobila je končal na tribunah in tam naredil pravo razdejanje.

Deli dirkalnika so odleteli več deset metrov v gledalce, mercedes pa je ob udarcu ob tla začel goreti. "Najprej smo videli le kroglo iz ognja. Potem pa so gledalci popadili kot domine,“ je povedal očividec Daniel Oudin v televizijskem dokumentarcu iz leta 2010.

Leta 1955 je dirko v Le Mansu na prizorišču spremjalo okoli 300.000 ljudi. Varnostnih ograj, kot jih poznamo danes, takrat še ni bilo, gledalci so dirko spremljali z lesenih tribun, nekateri so stali na škatlah, senu in lestvah. Čeprav so dirkalniki v povprečju vozili že okoli 200 kilometrov na uro je bila proge v Le Mansu nespremenjena vse od dvajsetih let 20. stoletja. "Ko sem dvignil glavo nihče ni več stal. Ničesar ni bilo več,“ se je v dokumentarcu spominjal očividec Roland Jamin. Dirke organizatorji po grozljivi nesreči niso prekinili, le dirkalniki ekipe Mercedes so se umaknili z dirkališča. Hawthron, ki so mu pripisali krivdo za nesrečo, je dirko odpeljal do konca in tudi zmagal. Pri podelitvi je Hawthron z nasmeškom pil šampanjec. Nikoli ni prevzel odgovornosti za vpletenost v nesrečo.

Po tej nesreči so odpovedali veliko dirk. Mercedes in Jaguar sta za nekaj let zapustila tekmovanja ... Švica pa je prepovedala dirke na svojem ozemlju in ta prepoved velja še danes. Ta nesreča pa je spodbudila organizatorje drugih dirk, da so poskušali bolje zavarovati tako voznike kot tudi gledalce.

https://www.youtube.com/watch?v=fUcHl-5Ke_k
https://www.youtube.com/watch?v=RMoh5hZAaZk


Zanimljivo - Page 16 7fe3ab10
                                                            Začetek nesreče, ki je povzročila tragedijo

Zanimljivo - Page 16 60818310
                                                                                  Le Mans 1955

Zanimljivo - Page 16 60818311
                                                                   Grozljivi prizori na dirki 24 ur LeMans


                                Najhujša nesreča v zgodovini avtomobilističnih dirk                                                    Le Mans 11.junij 1955

Zoran I likes this post

Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1083
REPUTACIJA : 61
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Zanimljivo - Page 16 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zanimljivo    Zanimljivo - Page 16 Icon_minitime12.06.20 21:36

POŽAR NA HOEGH XIAMEN

Že od 4. junija se gasilci borijo s požarom dva tisoč rabljenih avtomobilov na tovorni ladji Hoegh Xiamen na Floridi. Avtomobili se topijo, temperatura v notranjosti ladje presega 500 stopinj Celzija.

Tovorna ladja za prevoz avtomobilov je v Port Jacksonvillu na Floridi zagorela že 4. junija. Požar se je vnel na sedmem nivoju ladje in se nato hitro razširil čez celoten trup.
Zdaj imajo pristojni požar sicer pod nadzorom in jim ga je tudi uspelo omejiti, toda avtomobili se globoko v trupu ladje še naprej topijo in podžigajo ogenj.

Vsako minuto na ladjo 95 tisoč litrov vode

Gasilci so vsako minuto na ladjo zlili skoraj 95 tisoč litrov vode. Temperatura zunaj ladje je dosegla okrog 148, v notranjosti pa več kot 500 stopinj Celzija. To je dovolj, da se topijo avtomobilski deli iz plastike in aluminija.

Požar v notranjosti ladje je preveč nevaren, da bi ga gasilci poskušali pogasiti, zato bodo pustili, da ogenj samodejno popusti. Gasilci uporabljajo napreden nadzor požara prek dronov, ki s termalnimi kamerami prikazujejo temperaturo in najbolj vroče dele požara. Skupno je bilo na ladji dva tisoč rabljenih avtomobilov.

Z ognjenimi zublji se je borilo 150 gasilcev. Nenadna eksplozija je poškodovala osem gasilcev, štirje so utrpeli hujše opekline. Vse so sicer že odpustili iz bolnišnice.
Ladjo Hoegh Xiamen so izdelali leta 2010, njen lastnik in upravitelj pa je družba Hoeg Autoliners s sedežem na Norveškem.

https://twitter.com/JFRDJAX/status/1269051050482454529?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1269051050482454529&ref_url=https%3A%2F%2Fsiol.net%2Favtomoto%2Fnovice%2Fvelik-pozar-na-ladji-topi-se-dva-tisoc-avtomobilov-527650

Zanimljivo - Page 16 1a9d2b10
                                          V notranjosti Hoegh Xiamen se zaradi visoke temperature topi 2000 avtomobilov

Zanimljivo - Page 16 Ezytmd10
                                                                   Termokamere so posnele nastale temperature

Zanimljivo - Page 16 Ezytmd11
                                                                 Razvila se je temperatura 500°F oziroma 260°C

Zanimljivo - Page 16 Ezytmd12
                                                                     Vsako minuto na ladjo brizgajo 95.000 litrov vode

Zanimljivo - Page 16 Ezytmf10
                                                                                 Hoegh Xiamen gori že od 4.junija
Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1083
REPUTACIJA : 61
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Zanimljivo - Page 16 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zanimljivo    Zanimljivo - Page 16 Icon_minitime21.06.20 20:33

VERHOJANSK & OMJAKON

V ruskem mestu Verhojansk, ki leži znotraj arktičnega kroga v Sibiriji, so novembra lani zaradi hudega mraza, bilo je kar -59°C, prekinili pouk. To soboto je bilo v kraju, ki slovi po izrazitih temperaturnih razlikah, skoraj 100 stopinj Celzija topleje. Živo srebro se je namreč povzpelo do 38°C, kar je najverjetneje tudi arktični rekord. Znani ameriški meteorolog je dogodek opisal kot nekaj, kar se po napovedih in pričakovanjih vremenoslovcev ne bi smelo zgoditi še 80 let.

Mesto Verhojansk v ruski pokrajini Jakutiji, v katerem živi okrog 1.100 ljudi, je znano po najnižjih temperaturah na severni Zemljini polobli.
Sloves najhladnejšega mesta na svetu si Verhojansk deli z bližnjim krajem Ojmjakon - "bližnjim" po sibirskih standardih, mesti sta 630 kilometrov narazen -, saj se v obeh krajih temperature pozimi skoraj vedno spustijo pod 60°C.

"Elitna skupina 100" - kraji, kjer pozimi zmrznete, poleti pa se skuhate

V Verhojansku so februarja 1892 zabeležili najnižjo temperaturo kjer koli na svetu z izjemo Antarktike -67,8°C. V Ojmjakonu je bilo februarja 1933 le za 0,1°C topleje.
Skupaj z naselbino Fort Vermilion v Kanadi sta Verhojansk in Ojmjakon člana tako imenovane skupine 100. Gre za edine tri kraje na svetu, kjer razlika med najvišjimi in najnižjimi izmerjenimi temperaturami presega 100 stopinj Celzija.

Verhojansk je od včeraj na tem področju tudi absolutni rekorder. V soboto, 20. junija, so tam namreč izmerili 38 °C, kar pomeni, da temperaturni razpon oziroma razlika med rekordno nizko in visoko temperaturo v Verhojansku znaša 105,8 °C
38 stopinj Celzija je najverjetneje tudi najvišja izmerjena temperatura znotraj arktičnega kroga. Prejšnji rekord je imel s 37,7 stopinje Celzija kraj Fort Yukon v ameriški zvezni državi Aljaski.

Še za naše kraje skoraj nevzdržno visoke poletne temperature so sicer posledica vremenske anomalije, ki v Sibiriji vztraja že nekaj mesecev. Maja letos so bile temperature tam za deset stopinj Celzija višje od dolgoletnega povprečja, v nekaterih krajih pa so zabeležili celo odstopanja za 25 stopinj Celzija.

"To kar se dogaja v Sibiriji je naravnost osupljivo"

Tako je sobotni temperaturni ekstrem v Verhojansku opisal znani ameriški vremenar Jeff Berardelli. "Takšno vreme smo pričakovali in napovedali za leto 2100, a ga imamo 80 let prezgodaj," je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Berardelli je navedel tudi zanimiv podatek, ki je slišati neverjetno: od sobote imata namreč sibirski Verhojansk, ki leži znotraj arktičnega kroga, in tropski ameriški Miami enako število dni s temperaturo 38°C.
Pojasnil je sicer, da primerjava ni ravno poštena, saj Miami leži ob obali Atlantskega oceana, katerega tokovi ohlajajo okoliški zrak. A kljub temu gre za dejstvo, ki ga marsikdo preprosto odpiše kot norega, je še zapisal.

https://siol.net/digisvet/novice/kot-da-je-ze-leto-2100-padel-je-ekstremni-vremenski-rekord-528307


Zanimljivo - Page 16 Ea-tub11
                                                                                            20.junij 2020

Zanimljivo - Page 16 80feb410
V Verhojansku, Ojmjakonu in drugih krajih v sibirski regiji Jakutiji poleti sicer kar pogosto izmerijo temperature nad 30°C, a tako toplo
    kot v soboto ni tam bilo še nikoli, zaradi česar nekateri vremenoslovci že ugibajo, da gre za (pre)zgodnje pokazatelje učinkov
                                                                                     globalnega segrevanja

Zanimljivo - Page 16 Verhoj10
V Verhojansku šole zaprejo šele, ko se temperature spustijo pod -55°C. Med 10.novembrom in 14 marcem v Verhojansku se živo
                                                                             srebro nikoli ni povzpelo nad ničlo

Zanimljivo - Page 16 Verhoj11
                              V Rusiji so lani zabeležili najtoplejše leto odkar so začeli zbirati podatke. Trend se letos nadaljuje.

Zanimljivo - Page 16 Miami_10
                                        Težko je verjeti, da se živo srebro v tropskem Miamiju ni nikoli povzpelo nad 38°C
Na vrh Go down
Zoran I
Podporučnik
Podporučnik
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1083
REPUTACIJA : 61
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Zanimljivo - Page 16 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zanimljivo    Zanimljivo - Page 16 Icon_minitime28.06.20 15:23

KORONAVIRUS & Co.

RIBIŠKI ULOV


Ulov slovenskih ribičev se je že peto leto zapored zmanjšal

Slovenski ribiči so lani ulovili okoli 121 ton svežih ribiških proizvodov, kar je 4,4 odstotka manj svežih ribiških proizvodov kot v letu 2018, njihova skupna odkupna vrednost pa je bila za okoli dva odstotka višja kot v prejšnjem letu, ugotavljajo na Sursu. Morski gospodarski ulov je bil tako že petič zapored nižji kot v letu prej.

Približno 75 odstotkov od omenjenih 121 ton so po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavljale sveže ribe, odstotek sveži raki, 24 odstotkov pa mehkužci (med temi so prevladovale moškatne hobotnice). Delež mehkužcev v skupnem ulovu je bil enak kot v letu 2018, so ta teden objavili na Statističnem uradu RS (Surs).

V letu 2019 je bil skupni ulov že petič zapored nižji kot v prejšnjem letu. Statistiki so ob tem izpostavili podatek, da je bila skupna masa letnega ulova v minulem letu le za odstotek manjša od povprečnega mesečnega ulova v letu 2002.

Zavod za ribištvo Slovenije sicer ocenjuje, da je bila vrednost v lanskem letu ulovljenih rib glede na njihove odkupne cene okoli 877.412 evrov (brez DDV) ali za dva odstotka višja od vrednosti ulova v letu 2018. Razlog za ta dvig so bile višje cene rib na kilogram.

Najvišje povprečne prodajne cene so dosegli sveži rombi, pritlikavi lignji, korbeli, morske spake, kantarji, in sicer najmanj 16 evrov za kilogram, so še navedli na Sursu.
https://www.primorske.si/slovenija/ulov-slovenskih-ribicev-se-je-ze-peto-leto-zapored
https://www.regionalobala.si/novica/ujeli-manj-cene-visje-ulov-slovenskih-ribicev-ze-petic-zapored-nizji


Zanimljivo - Page 16 74748310
                                                                                  Ribiške barke v Kopru

Zanimljivo - Page 16 6-ribi10
                                                                            Del slovenske ribiške flote v Kopru
Na vrh Go down
VBČ
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA  NAČELNIK GŠ  Administrator
VBČ

Član foruma od prvog dana SP
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 7652
REPUTACIJA : 177
ČLAN OD: : 2009-05-01

Zanimljivo - Page 16 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zanimljivo    Zanimljivo - Page 16 Icon_minitime04.07.20 10:41


_________________
Pred fašizmom pokleknuli nismo...
Na vrh Go down
https://jna-sfrj.forumbo.net
Sponsored content
Zanimljivo - Page 16 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zanimljivo    Zanimljivo - Page 16 Icon_minitime

Na vrh Go down
 
Zanimljivo
Na vrh 
Stranica 16/16Idi na stranicu : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 :: CIVILNA PLATFORMA :: RAZNO-
Idi na: