FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Prirodna bogatstva

Go down 
+2
Doktor Živago
VBČ
6 posters
AutorPoruka
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP
Forumska Spomenica 2009 FS
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 15044
ČLAN OD: : 2009-05-01

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime24.08.18 11:22

_

BiH / Veliko otkriće: Pronađene tone zlata u Varešu, Australci ulažu milione

Australsku berzu "zatresao" je, prethodnih sedmica, rast kompanije Adriatic Metals nakon što je iz ove kompanije objavljeno da su otkrili izdašna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala u Srednjoj Bosni, tačnije u Varešu.

Kako su objavili australski mediji, vrijednost dionica ove kompanije udvostručila se nakon objave otkrića iz Vareša, dok The West Australian list prenosi kako će ova spektakularna vijest na mnogobrojne načine utjecati na ekonomiju BiH.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Radio Sarajevo

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 13028
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 57
M(j)esto Vinkovci

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime05.10.20 11:00

Ma da, ni 5 još takvih nalazišta neće pomoći jer je problem sa jedne strane kao u Hrvatskoj, u mentalitetu ljudi, a s druge strane u korumpiranim političarima koji će navedeno htjeti vlastito promovirati, a ne gledati opći interes ljudi i gospodarski napredak( opet slično kao kod nas ).. Ja sam tu pesimističan. Potrebna je svijest ljudi koju mi nemamo, i problem je korumpirana politika, koju mi imamo na svakom koraku
Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 12:15

Sa druge strane Hrvatska je treća zemlja u Europi po izvorima pitke vode..i što je najtragičnije uopće ne zna to iskoristiti. Zemlje tzv. trećeg svijeta, Afrike i Bliskog istoka vape za vodom. Ja bih im pomogao izvozom vode, ali minimalnom naplatom pitke vode. Jer sebi pomogneš, a drugome ne odmogneš. No, ja još živim u Jugoslaviji, a ne u kapitalizmu, odn. razmišljam kršćanski.
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 19:15

Doktor Živago (citat):
Sa druge strane Hrvatska je treća zemlja u Europi po izvorima pitke vode..i što je najtragičnije uopće ne zna to iskoristiti. Zemlje tzv. trećeg svijeta, Afrike i Bliskog istoka vape za vodom. Ja bih im pomogao izvozom vode, ali minimalnom naplatom pitke vode. Jer sebi pomogneš, a drugome ne odmogneš. No, ja još živim u Jugoslaviji, a ne u kapitalizmu, odn. razmišljam kršćanski.
Pitka voda za naftu. Ionako će biti skuplja, uskoro.

pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
BROJ POSTOVA: : 6178
ČLAN OD: : 2011-03-17
M(j)esto USA

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 19:37

Doktor Živago (citat):

Na tu minimalnu cijenu uracunaj da se to mora utovariti, prevesti do luke, istovariti na brodove, prevesti, istovariti s brodova, distribuirati....
Skuplja pita neg' tepsija.
Omladinskih radnih akcija nema vec odavno. Svi rade za pare. 
A i taj "dobrovoljni rad" je kostao drzavu vise nego da su angazovali najskuplje svjetske firme.
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 19:45

pera84 (citat):
A i taj "dobrovoljni rad" je kostao drzavu vise nego da su angazovali najskuplje svjetske firme.

Možeš pojasnit?

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 20:08

pera84 (citat):

Na tu minimalnu cijenu uracunaj da se to mora utovariti, prevesti do luke, istovariti na brodove, prevesti, istovariti s brodova, distribuirati....
Skuplja pita neg' tepsija.
Omladinskih radnih akcija nema vec odavno. Svi rade za pare. 
Ali, devize su ostale državi, omladina nije vatala zjala i gluvarila po ulici i kafićima, na ORA su organizovani edukativni kurssevi i kvalifikovala se buduća radna snaga za privredu...

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 20:11

PORUCNIK (citat):
pera84 (citat):

Ali, devize su ostale državi, omladina nije vatala zjala i gluvarila po ulici i kafićima, na ORA su organizovani edukativni kurssevi i kvalifikovala se buduća radna snaga za privredu...

Laughing

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 20:52

Ja tvrdolim da se sve može ako se hoće.
Bilo je govora o koncesijama na 99 godina izvora vode,mislim da su svojedobno Kuvajt i Saudi.Arabija bile zainteresirane za eksploataciju vode,međutim politika nije dozvolila. I opet ništa od toga..

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 21:07

Doktor Živago (citat):
Ja tvrdolim da se sve može ako se hoće.
Bilo je govora o koncesijama na 99 godina izvora vode,mislim da su svojedobno Kuvajt i Saudi.Arabija bile zainteresirane za eksploataciju vode,međutim politika nije dozvolila. I opet ništa od toga..

A, svašta. Što kaže Poručnik mogli ste trampit vodu za naftu.

pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 21:21

VBČ (citat):
pera84 (citat):

Možeš pojasnit?

Mogu.
Radjene su nezavisne ekonomske analize, $$$$/ucinak omladinskih radnih akcija.
Rezultati su pokazali da se isto moglo uraditi za manje para da su posao obavljali profesionalci.
Troskovi oko organizovanja, slanja, ishrane brigadira i svega ostalog vezanog za akciju prelazili su vrijednost obavljenog posla.
E sad, kolika je bila "korist" u pocetku od opismenjavanja i "politickog obrazovanja" omladine...

Citat :
na ORA su organizovani edukativni kurssevi i kvalifikovala se buduća radna snaga za privredu...

Koji kursevi?
Neki su se opismenili, to je tacno. To je bilo ceteres' sedme.
Sezdesetih i sedamdesetih svi su bili pismeni.
Kvalifikovala se radna snaga?? Za sta? Za kramp i lopatu?
A ako mislis na politicke kurseve (citaj ispiranje mozga) to si sto posto u pravu.
Toga nije nedostajalo. Pa posle toga onaj dio "kritika i samokritika".
Ja se slazem da su imale svoje mjesto i ulogu nekoliko godina posle rata. 
Sve posle toga je bila politika.
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7506
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 58
M(j)esto Đakovo

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 22:20

Pa koliko se sjećam, na ORA su se održavali razni tečajevi/kursevi. Susjed Miško Pižir ih je završio nekoliko. Započeo je sa karateom i kasnije se učlanio u karate klub Đakovo. Ne znam do kojeg je pojasa stigao, ali je godinama skakutao okolo dok jednom neki momci nisu boga ubili u njemu. 
Osim toga, jedne godine se vratio sa nekakvog "pronalazačkog" kursa, pa je krajnji rezultat bio taj da je jednom zaista napravio karting. Mi ga zezali da je to sretni spoj kolica i mješalice za beton, ali vrag da ga nosi- vozilo se to i jako je drndalo. 
Osim ta dva siguran sam da je na jednoj ORA položio nekakav kurs za varioca, pa je do prije par godina to radio dok nije otišao u mirovinu. 
Ja bih još naveo da su iz mog matičnog radio-kluba  negdje '82-83 držali tečaj iz radio amaterizma. Čak sam i ja jedno popodne došao pomoći kod učenja telegrafije, pa sam im kucao brojeve...

PORUCNIK voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr/shop/
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 22:26

.

Ima li dolje dobrovoljna socijalna godina? To je ipak dobar način da se omladina makne od kafića i besposlice. Dobijaju neku naknadu, zdravstveno i mirovinsko ide, stiču radne navike.

PORUCNIK voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://jna-sfrj.forumbo.net
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 22:53

Ne nažalost tako nešto nemamo, a i ORA su davno ukinuli.
Kod nas postoji tzv.student servis gdje studenti ali i srednjoškolci rade,dobiju plaću ali im radni staž ne ide. Imaju i zdravstveno.
Mladi odmah nakon završetka srednje škoke masovno odlaze na zapad ali doslovno. Ne žele raditi za malo novca ali radnih navika ugl.nemaju. U mlade osobe koje imaju radne navike ubrajam završene strojare,elektroinžinjere,građevince,arhitekte a pogotovo liječnike.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 23:01

Doktor Živago (citat):
Ne nažalost tako nešto nemamo, a i ORA su davno ukinuli.
Kod nas postoji tzv.student servis gdje studenti ali i srednjoškolci rade,dobiju plaću ali im radni staž ne ide. Imaju i zdravstveno.
Mladi odmah nakon završetka srednje škoke masovno odlaze na zapad ali doslovno. Ne žele raditi za malo novca ali radnih navika ugl.nemaju. U mlade osobe koje imaju radne navike ubrajam završene strojare,elektroinžinjere,građevince,arhitekte a pogotovo liječnike.

Šteta da to nemate, omladina bi se mogla ciljano zaposlit, društvo bi imalo koristi a i oni.

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 23:06

E moj prijatelju. Mi smo mlada demokracija ( no da li smo i to i u kojoj mjeri). Puno mi toga nemamo. Državom treba znati upravljati a to se uči od većih i čvršćih demokracija no što je naša. Država se gradi godinama a Njemačka, Švicarska i sl.države( kad malo bolje razmislim sličnih i nema baš osim Vel. Britanije i nordijskih država) su nama stalno u glavi kao primjer i ideal. E..ti znas bolje nego ja koliko puta ti je bilo teško ali si opstao u Njemačkoj i nije ti žao. Puno mladih ode u Njemačku a rijetki ustraju. I sam znaš da je tako i da nije lako nimalo.
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 23:20

Doktor Živago (citat):
E moj prijatelju. Mi smo mlada demokracija ( no da li smo i to i u kojoj mjeri). Puno mi toga nemamo. Državom treba znati upravljati a to se uči od većih i čvršćih demokracija no što je naša. Država se gradi godinama a Njemačka, Švicarska i sl.države( kad malo bolje razmislim sličnih i nema baš osim Vel. Britanije i nordijskih država) su nama stalno u glavi kao primjer i ideal. E..ti znas bolje nego ja koliko puta ti je bilo teško ali si opstao u Njemačkoj i nije ti žao. Puno mladih ode u Njemačku a rijetki ustraju. I sam znaš da je tako i da nije lako nimalo.

Sve je to jasno, no zašto ne kopirati nešto što je dobro i pokazalo se uspješnim? Ne mora se točak ponovo izmišljat. 

Njemačka država je u biti socijalnu godinu kopirala od evangeličke Crkve. Sredinom pedesetih godina prošloga stoljeća je evangelička Crkva
uvela socijalnu godinu za mlade koji su bili spremni ispomagati u bolesničkoj pomoći i njezi. To je preuzela i katolička Crkva, te na koncu i država. 

Šta radi dolje Crkva i vjerske zajednice? Je li samo molitva i teorija, ili ima i praktične i primjenjene brige i skrbi? Konkretno što se radi da bi se mladi ciljano uposlili?

[You must be registered and logged in to see this link.]

pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 23:41

Citat :
Susjed Miško Pižir ih je završio nekoliko.

Poznavao sam jednog momka u mom gradu, taj je isao na svaku uboga akciju i kad je vec odavno izasao iz kategorije "omladina". U pocetku kramp i lopata a posle kao "stabovac".
Zgodan djecko, ganjale ga cure ko mutave. Pricaju ljudi a ljudi a ljudima je vjerovat', da je vise rupa iskop'o nocu nego danju.

goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime06.10.20 23:44

clown

Dobrovoljnu socijalnu godinu mogu u Njemačkoj odradit i omladinci iz drugih država (tko hoće radit dobrodošao je). Ako ne mogu radit u svojoj zemlji, ovdje ima posla. 

Evo ovdje upute za BiH omladince: 

[You must be registered and logged in to see this link.]

goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime07.10.20 1:59

pera84 (citat):
Citat :
Susjed Miško Pižir ih je završio nekoliko.

Poznavao sam jednog momka u mom gradu, taj je isao na svaku uboga akciju i kad je vec odavno izasao iz kategorije "omladina". U pocetku kramp i lopata a posle kao "stabovac".
Zgodan djecko, ganjale ga cure ko mutave. Pricaju ljudi a ljudi a ljudima je vjerovat', da je vise rupa iskop'o nocu nego danju.
Ista stvar. Miško je išao na ORA i kad više davno nije bio omladinac. Ne znam da li su u đakovačkoj brigadi imali neke inventarne brojeve i oznake, ali ako jesu, siguran sam da je na Mišku i dan-danas barem jedan.
Jedino oko cura nikad nije znao. Ostao je stari momak. Relativno neobrazovan, ali ideje i inovacije - skoro kao Tesla.

goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime07.10.20 2:06

VBČ (citat):

Sve je to jasno, no zašto ne kopirati nešto što je dobro i pokazalo se uspješnim? Ne mora se točak ponovo izmišljat. 

Njemačka država je u biti socijalnu godinu kopirala od evangeličke Crkve. Sredinom pedesetih godina prošloga stoljeća je evangelička Crkva
uvela socijalnu godinu za mlade koji su bili spremni ispomagati u bolesničkoj pomoći i njezi. To je preuzela i katolička Crkva, te na koncu i država. 

Šta radi dolje Crkva i vjerske zajednice? Je li samo molitva i teorija, ili ima i praktične i primjenjene brige i skrbi? Konkretno što se radi da bi se mladi ciljano uposlili?

Crkva i vjerske zajednice vuku vodu na svoj mlin. Bitnije im je da omladina (a i stariji) dolaze u crkve i propagiraju vjeru nego da rade nešto korisno za društvo. Slična stvar je i sa "zlatnom mladeži" naših stranaka. 
Svi se gnušaju nekadašnjih nazadnih metoda lopate i žuljeva, ali prema vijestima koje povremeno isplivaju, praškasti proizvodi im toliko ne smetaju. 
Zato umjesto nekadašnjih nazadnih parola, danas radije "rade na crno, a troše na bijelo".

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime07.10.20 8:00

Ništa se ne radi da bi se mladi ciljano zaposlili. Više je rada na crno, a to obilato koriste poslodavci gdje radno zakonodavstvo ne postoji. Evo, čujem da se ponovno radi na izmjenama Zakona o radu, a o zapošljavanju mladih ni slova.
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime07.10.20 9:15

Definitivno, naše škole proizvode kadrove za inozemne firme jer je san bar 70% maturanata ili studenata da odu raditi u inozemstvo. 
Netko se tu debelo treba zamisliti. Trošimo novac na školovanje kadrova koji će nam opet nedostajati jer neće ostati ovdje. Nadalje, sistem zapošljavanja i samozapošljavanja nikako ne funkcionira. Puno je toga neriješenog. 
Npr, omogućiš mladoj osobi poticaj od 70-90.000 kn i on ima obavezu raditi godinu dana. Većina ih registrira firme, opere primljeni novac za kupovinu PC-a i slično + plate doprinose i nakon godinu dana zatvore firmu. To je skopčano i sa ogromnom mašinerijom koja opterećuje poduzetnike, a i te osobe koje tek osnuju firmu praktički budu bačene u bazen sa ajkulama, bez iskustva i mogućnosti da se obrane od njih. Država odmah traži svoje, nema nikakvih počeka. 
A poticaji i novac iz europskih fondova najčešće se dijeli po sistemu "najbrži prst", pa ti je potrebno tjedan dana da skupiš svu dokumentaciju za nešto za što se dijeli cca 3-5 milijuna kuna. 
Predaja dokumentacije počinje (npr) u ponedjeljak u 09:00, i u 09:00:01 sistem padne. 
Server proradi u 09:01:02 (ovo je konkretan slučaj) i na ekranu se pojavi da tvoj zahtjev ne prihvaća jer su sva sredstva već potrošena... itd... itd... itd...

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime07.10.20 9:24

Pa svi naši mladi jedva čekaju da odu u inozemstvo. Još je gore na fakultetima deficitarnih zanimanja, medicinski, strojarskim, elektrotehničkim, brodogradnje.
Moja nećaka je završila brodogradnju, radi kod Debeljaka u Brodosplitu, ima velika primanja za naše pojmove ( radila je most Čiovo kao expert za kontrolu kvalitete, projektirala je sa još dvije kolegice Vrata Venecije, a sad radi Pelješki most, i jedno brodogradilište u Norveškoj ). Dok je još bila na faksu 4 najjače inozemne firme koje se bave brodogradnjom su joj nudile abnormalne novce da dođe kod njih raditi, kao i svim njezinim kolegama koji su bili odlični studenti.
Ona nije otišla iz razloga što radi za Brodosplit pola godine, a pola godine plovi na kruzeru kao treći oficir, gdje su primanja od 7000 dolara mjesečno pa naviše.
Htio sam reći, nitko tko je školovan neće dugo ostati ovdje jer su zakoni katastrofalni, jer država mladog čovjeka ničim ne privlači. Bogate se samo političati

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime09.10.20 0:36

Je, i svi mi sve to znamo, ali nema koristi. 
Evo, blizu sam da napišem nešto po tom pitanju, ali u minibaru nema piva, pa ću se suzdržati.
Inače, nakon 2-3 pivca bih sigurno napisao tekst nakon kojeg bi me arhivirali barem 15-20 dana na ovom forumu, a ne bi me iznenadilo da me i netko tuži zbog nanošenja duševnih boli...

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime09.10.20 1:00

pera84 (citat):
VBČ (citat):

Možeš pojasnit?

Mogu.
Radjene su nezavisne ekonomske analize, $$$$/ucinak omladinskih radnih akcija.
Rezultati su pokazali da se isto moglo uraditi za manje para da su posao obavljali profesionalci.
Troskovi oko organizovanja, slanja, ishrane brigadira i svega ostalog vezanog za akciju prelazili su vrijednost obavljenog posla.
E sad, kolika je bila "korist" u pocetku od opismenjavanja i "politickog obrazovanja" omladine...

Citat :
na ORA su organizovani edukativni kurssevi i kvalifikovala se buduća radna snaga za privredu...

Koji kursevi?
Neki su se opismenili, to je tacno. To je bilo ceteres' sedme.
Sezdesetih i sedamdesetih svi su bili pismeni.
Kvalifikovala se radna snaga?? Za sta? Za kramp i lopatu?
A ako mislis na politicke kurseve (citaj ispiranje mozga) to si sto posto u pravu.
Toga nije nedostajalo. Pa posle toga onaj dio "kritika i samokritika".
Ja se slazem da su imale svoje mjesto i ulogu nekoliko godina posle rata. 
Sve posle toga je bila politika.
Moj pero, vrlo površno i profitabilno (novčano) gledaš.
Možda bi manje koštalo, a šta bi sa dokonom omladinom? Prepustio ulici?
Nisu ljudi išli samo da bi rintali, nego najviše zbog druženja i zabave, a kursevi su bili za one koji su znali šta hoće. Bilo je zanatskih, fotografskih, auto-škola, da ne nabrajam. Ja nisam išao jer sam bio previše željan svoje kuće i dosta mi je bilo internatskog i zajedničkog života u toku školske godine, ali sam išao na lokalne jednodnevne akcije omladinske i goranske nekoliko puta.
Sad dnevno za volanom u mom gradu nađu drogiraanih više nego onda u cijeloj republici.
Znao je bravar šta radi...

Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8051
ČLAN OD: : 2011-01-25

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime09.10.20 11:54

sve je to predato strancima u ruke odavno. prodato je sve sto se moglo prodati.

Na vrh Go down
Sponsored content

Prirodna bogatstva Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prirodna bogatstva   Prirodna bogatstva Icon_minitime

Na vrh Go down

Prirodna bogatstva
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Prirodna bogatstva Balkana