FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Savezna vlada SRNJ savjetuje gradjanima da uvijek imaju zaliha hrane za 14 dana. Ne radi se o panici, već o planiranju u slučaju prirodnih i inih nepogoda. U slučaju nepogoda nastaju panične kupovine, koje dovode do nestašica svega i svačega. Bolje je imati zalihe, koje se redovno obnavljaju, čime se spriječava panika i rasulo sustava.
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Mon 18 Jun 2018 - 18:10
Svako domaćinstvo od pamtiveka pravi zalihe poznatije kao "zimnica", kako su generacijski isprobali više vrsta "nepogoda" to je sasvim normalna stvar za Balkan te nema potrebe da ih vlade savetuju...
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Doktor Živago voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Wed 26 Aug 2020 - 11:02
Svakako treba imati zalihe. osobito trajnijih namirnica, tim više, što u ovo doba corona pandemije više ništa nije sigurno. Mi smo u kući nabavili i zaliha tijesta, šećera, brašna, pa i svježeg kvasca kojeg smo zamrznuli, za svaki slučaj, a u vrijeme kad smo tijekom 3. i 4. mj. radili od kuće tada smo pekli kruh, koji je naravno, daleko bio bolji od kupovnog. Prošli smo već jedan rat, a meni je ovo isto kao i ratna situacija, borimo se protiv neprijatelja kojeg ne vidimo.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Tue 8 Mar 2022 - 23:29
Savezna vlada SRNJ savjetuje gradjanima da uvijek imaju zaliha hrane za 14 dana. Ne radi se o panici, već o planiranju u slučaju prirodnih i inih nepogoda. U slučaju nepogoda nastaju panične kupovine, koje dovode do nestašica svega i svačega. Bolje je imati zalihe, koje se redovno obnavljaju, čime se spriječava panika i rasulo sustava.
Mi nista od ovoga nismo spremili a na Svedski TV i radio, sve cesce i cesce pricaju o ovakvim zalihama. Sosa me savetuje dal nabavio malo extra dizela, a u sta da sipam kada nemam ni neki veci kanister za gorivo.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Tue 8 Mar 2022 - 23:35
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Tue 8 Mar 2022 - 23:39
VBČ (citat):
Pa kupiš kanister, ima jeftinih iz Kine
Sve razprodatokao i sva oprema za krizne situacije. Prodavnice koji to prodavaju, najavili da sledeca izporuka je za ca 10 dana ali ce cene regulisati po potraznji koje je izazvalo jako burnu reakciju naroda.
A cene goriva su sada ca 27 Skr pa i nema neke ekonomije u tome. Inace nevozim svakodnevno pa i namam neku potrosnju.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Tue 8 Mar 2022 - 23:55
Mikula 67 (citat):
Svako domaćinstvo od pamtiveka pravi zalihe poznatije kao "zimnica", kako su generacijski isprobali više vrsta "nepogoda" to je sasvim normalna stvar za Balkan te nema potrebe da ih vlade savetuju...
Nema potreba narod, al' imaju vlade. Da se vidi kako se brinu.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Wed 9 Mar 2022 - 5:54
SveJug (citat):
VBČ (citat):
Sve razprodatokao i sva oprema za krizne situacije. Prodavnice koji to prodavaju, najavili da sledeca izporuka je za ca 10 dana ali ce cene regulisati po potraznji koje je izazvalo jako burnu reakciju naroda.
A cene goriva su sada ca 27 Skr pa i nema neke ekonomije u tome. Inace nevozim svakodnevno pa i namam neku potrosnju.
sta kosta 27SKR ? PRE DESET DANA JE DIZEL KOSTAO 21.5 SKR
SveJug voli ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Wed 9 Mar 2022 - 8:15
vladimir (citat):
SveJug (citat):
VBČ (citat):
sta kosta 27SKR ? PRE DESET DANA JE DIZEL KOSTAO 21.5 SKR
Dizel!!!
Malo kasnije idem do centra pa cu slikati da vidis.
vladimir voli ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Wed 9 Mar 2022 - 11:54
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Wed 9 Mar 2022 - 14:27
Ma i ja. To mi je sad glavni hobi. Imam na mobitelu indikator hodanja i jučer sam prešao 8,5 km, odn.najviše od kako sam operiran. Prije zahvata sam uvijek imao najmanje 7 km. Hodanje je jako jako zdravo..mislim da sam boravak na svježem zraku djeluje odlično na opce zdravstveno stanje.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Wed 9 Mar 2022 - 14:31
Žao mi jadnih Amerikanaca, ako neprijateljska Venezuela ne isporuči naftu, morat će i oni malo pješačit, makar 200 metara do prvog Mc Donaldsa
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Wed 9 Mar 2022 - 14:48
Rekli su jedna od najdebljih..ma sigurno su i Ameri u vrhu. Ta brza hrana je grozota..bolje pojesti konzervu sardina nego Big Mac ili kaoo se vec zove.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Wed 9 Mar 2022 - 14:55
Doktor Živago (citat):
Ma i ja. To mi je sad glavni hobi. Imam na mobitelu indikator hodanja i jučer sam prešao 8,5 km, odn.najviše od kako sam operiran. Prije zahvata sam uvijek imao najmanje 7 km. Hodanje je jako jako zdravo..mislim da sam boravak na svježem zraku djeluje odlično na opce zdravstveno stanje.
To bi godilo i mom jadnom srcu, ali išijas...
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Wed 9 Mar 2022 - 14:58
Smiješ li voziti onaj sobni bicikl?
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Wed 9 Mar 2022 - 15:35
VBČ (citat):
A, tko te goni da voziš auto?
Ako na mene mislis onda se varas. Mi nepalimo kola po nedelju dana. Sosa ako vreme dozvoli biciklom, ako pak ne, onda peske do posla. Ja pak kao penzos, ranac na ledja pa peske, na tenane do prodavnice.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Wed 9 Mar 2022 - 16:26
Cijena je za jedan americki galon, 3.78L I da dodam, moja drzava je druga po jeftinoci. Cijene hodaju od drzave do drzave a po obicaju najskuplja je Kalifornija gdje je cijena presla $6.
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Wed 9 Mar 2022 - 23:27
pera84 (citat):
Zbog cega?
U Evropi ne postoje vozila koja koriste regular benzin bar 30 godina unazad
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Wed 9 Mar 2022 - 23:29
Što se tiče privatnih zaliha ovde u Srbiji su očas počistili rafove sa prehrambenim proizvodima. Verovali ili ne, lično Predesednik svojim istupima doprinosi panici i stvara napetost oko ove krize u Ukrajini. Isto ovako je narod vukao pred dve godine kada je uvedeno covid vanredno stanje i sada se isto ponavlja.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Wed 9 Mar 2022 - 23:36
vladimir (citat):
pera84 (citat):
Zbog cega?
U Evropi ne postoje vozila koja koriste regular benzin bar 30 godina unazad
Americki 91 je ekvivalent evropskog 95 a 93 je isto sto i evropski 98. Razlika je u tome koji sistem se koristi u racunanju oktana. Razlog sto sam te pitao, vise puta sam sreo ovdje ljude iz Evrope koji su dosli na nekoliko mjeseci i dovezli i svoja auta i bez problema ih ovdje voze.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Wed 9 Mar 2022 - 23:43
Sloba1 (citat):
Što se tiče privatnih zaliha ovde u Srbiji su očas počistili rafove sa prehrambenim proizvodima. Verovali ili ne, lično Predesednik svojim istupima doprinosi panici i stvara napetost oko ove krize u Ukrajini. Isto ovako je narod vukao pred dve godine kada je uvedeno covid vanredno stanje i sada se isto ponavlja.
E tu si odista u pravu, jer imam i ja taj dojam. On samim tim što stalno govori da svega ima i da se ljudi ne brinu - stvara paniku. Naši narodi nikad vlasti ništa nisu vjerovali, pa kad vlast kaže bijelo - narod misli da je crno.
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Thu 10 Mar 2022 - 0:56
Nema nestašice, sve je po špajzovima
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Thu 10 Mar 2022 - 1:10
Imam dojam da su žene veće paničarke od muškaraca. Kod mojih prijatelja koji su oženjeni su pune ostave, pa čak i podrumi. Ulje kartonima nasloženo. Kod samaca nema zaliha
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Thu 10 Mar 2022 - 7:50
Srbija je veliki izvoznik hrane tako da nema razloga za paniku niti stvaranja zaliha. cene nafte su otisle gore ali i cene hrane.ova prica sa zabranom izvoza zitarica i jestivog ulja je samo da se malo dobije na vremenu da ne dodjemo u situaciju da smo nasu hranu prodali jeftino a energente platili skupo. bice to kao i predhodnih godina. fakticki izvoz hrane pokriva uvoz energenata
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Thu 10 Mar 2022 - 11:31
Privatne zaloge, predvsem hrane - veliko se je o tem govorilo še v času skupne države. Običajno ob akcijah NNNP (nič nas ne sme presenetiti). Takrat so izdajali tudi posebne knjižice, namenjene državljanom. Zanimivo, še danes, ko skupne države že dolgo ni več, je to aktualna tema. Doma sem našel brošuro na to temo še iz tistih časov. Spodaj je nekaj strani brošure. Veliko tega je še danes uporabnega.
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Thu 10 Mar 2022 - 14:16
vladimir (citat):
Srbija je veliki izvoznik hrane tako da nema razloga za paniku niti stvaranja zaliha. cene nafte su otisle gore ali i cene hrane.ova prica sa zabranom izvoza zitarica i jestivog ulja je samo da se malo dobije na vremenu da ne dodjemo u situaciju da smo nasu hranu prodali jeftino a energente platili skupo. bice to kao i predhodnih godina. fakticki izvoz hrane pokriva uvoz energenata
Ozbiljno? Zašto onda uvozi grah iz Kazahstana, čak je bilo na netu da se i šljive uvoze.
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Thu 17 Mar 2022 - 1:13
VBČ (citat):
Kakve su vam zalihe, imate li dovoljno ulja?
Ja imam ulja za godinu dana.
Točnije imam tri litre ulja i to mi može bit ovu godinu.
Imam i brašna za godinu dana, točnije 1 kg.
Ja sam se osigurao
Ja imam načetu flašu ulja i koristim ga za prženje paprika i brašna oko pola kg. Prije poskupljenja sam napojio Ćetalja i uštedio za oko 12 vekni hljeba...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Thu 17 Mar 2022 - 1:40
Trebao bih nabavit koji SDO, ako budu padale ćuskije!
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Thu 17 Mar 2022 - 9:42
VBČ (citat):
To uvijek imam:4 mesna nareska2 gotova jela posne saarme, dva pakovanja dvopeka, nešto čaja, nekafe 3u 1, sardine, obične kafe, soli, sode bikarnone, oksigena i hlora za dezinfekciju vode... Sve pripremljeno za kamping...
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Thu 17 Mar 2022 - 10:18
Poslusao sam savet, kupio kanister od 10 l i sipao dizela. Samo sto je cena toga pala i sada kosta 23,42 Skr uporedjeno sa ca 28 Skr koliko je kostalo neki dan, pa sam na tome izgubio nekih 45 Skr. Eto sta znaci stvarati zalihe.
A sto se ostalih zaliha tice, ima se za ca nedelju dana, sto i obicno imamo.
PORUCNIK and Doktor Živago vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Privatne zalihe Thu 17 Mar 2022 - 10:40
PORUCNIK (citat):
VBČ (citat):
To uvijek imam:4 mesna nareska2 gotova jela posne saarme, dva pakovanja dvopeka, nešto čaja, nekafe 3u 1, sardine, obične kafe, soli, sode bikarnone, oksigena i hlora za dezinfekciju vode... Sve pripremljeno za kamping...
Šta znači biti profesionalac..ja imam nešto od ovoga ali ne sve..