FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 9162 REPUTACIJA : 136 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 58 Bijelo Polje
Naslov komentara: DAN MLADOSTI - 25. maj/svibanj 27.05.18 1:41
Svi smo bili mladi i imali smo ustanovljen svoj dan. U osnovi, omladina je željela da obilježava rođendan tadašnjeg predsjednika države, Josipa Broza Tita, da iskaže ljubav prema njemu i želju da slijedi njegov put. Međutim, iako polaskan, on je izrazio želju da to ne bude proslava njegovog rođendana (moguće i zato što to i nije bio njegov pravi rođendan), nego da to bude dan mladosti i sporta, sportskih aktivnosti i takmičenja. Njegova želja je djelimično ispoštovana jer se za taj dan (ili uoči njega, zaboravio sam) igrala finalna fudbalska/nogometna utakmica za "Kup Maršala Tita", a Dan mladosti je postao sinonim za njegov rođendan. Bilo kako bilo, htjeli ne htjeli, u životu smo ga češće "proslavljali" nego Dan JNA, pa da otvorim i tu temu. Volio bih vidjeti (pročitati) vaša iskustva u obilježavanju Dana mladosti. Moje prvo aktivno učešće na završnoj svečanosti na stadionu JNA u Beogradu je bilo 1979.g. kao učenik druge godine VoGi. Mjesto mi je bilo u publici na tribini lijevo od portreta Maršala, pri samom vrhu i radili smo sa crvenim petokrakim zvijezdama.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
PORUCNIK GENERAL POTPUKOVNIK
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 9162 REPUTACIJA : 136 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 58 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: DAN MLADOSTI - 25. maj/svibanj 23.09.18 17:33
Još uvijek imam majicu sa centralne proslave Dana mladosti 1981. ili 1982. godine
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
PORUCNIK GENERAL POTPUKOVNIK
Naslov komentara: Re: DAN MLADOSTI - 25. maj/svibanj 30.09.18 5:41
Vjerovali, ili ne, sletsko uvježbavanje je počinjalo u septembru za razrede i godine predviđeno da prvi put učestvuju na sletu. Čovječe, razlike u uvježbavanju u januaru, uz drhtanje u vjetrovama i u maju - goli do pojasa.
Pripadnici 28. kase (ako se ne varam) Vojne ekonomske akademije na uvježbavanju sletske vježbe sa gumenim puškama.
Sloba1 Poručnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2649 REPUTACIJA : 88 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 57 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: DAN MLADOSTI - 25. maj/svibanj 18.06.19 16:33
Značke štafeta iz 1985 godine. Mislim da su u zlatu, srebru i bronzi jer na sve tri je ista godina 1985.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: DAN MLADOSTI - 25. maj/svibanj
DAN MLADOSTI - 25. maj/svibanj
Stranica 1/1