FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Ovo gornje je možda Opel Olimpia...možda...ne mislim na ovaj traktor
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 11:12
Pa što ne skineš felge i gume sa traktora???? Felge k'o nove, a na gumama još uvijek odlične ripne. Da ima goriva i napumpaš gume, sa ovim traktorom bi kod nas prošao na tehničkom.
_________________ In medias (t)res...
SveJug and Doktor Živago vole ovaj upis
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8066 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 11:18
[You must be registered and logged in to see this image.] krecem u malo ozbiljniji biznis
SveJug, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 11:20
[You must be registered and logged in to see this image.] ford focus dizel. dva auta sam prodao dva jos kupio u ch
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 12:04
Nije to loše za znati. Možda bismo mogli nešto i odraditi u tom smjeru.
Doktor Živago voli ovaj upis
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 12:07
goran9030 (citat):
moze uvek. Hrvatska je u eu i to je velika prednost. zasto da ne iskoristim znanje i iskustvo steceno u Swedskoj i drugim zemljama evrope. da je Srbija u EU tek bih pravio biznis
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 16:08
vladimir (citat):
goran9030 (citat):
moze uvek. Hrvatska je u eu i to je velika prednost. zasto da ne iskoristim znanje i iskustvo steceno u Swedskoj i drugim zemljama evrope. da je Srbija u EU tek bih pravio biznis
Puno sto sta lepog si odavde poneo.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 16:09
goran9030 (citat):
Pa što ne skineš felge i gume sa traktora???? Felge k'o nove, a na gumama još uvijek odlične ripne. Da ima goriva i napumpaš gume, sa ovim traktorom bi kod nas prošao na tehničkom.
Meni upala kasika u med pa se bavim samo novim kolima. U staro se nerazumem.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 16:14
SveJug (citat):
goran9030 (citat):
od kad?. nije valjda da si se ponovo zapslio?
vladimir: komentar modifikovan dana: 28.03.23 16:54; prepravljeno ukupno 1 puta
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 16:35
vladimir (citat):
goran9030 (citat):
Kod nas je olakšano unošenje (nije uvoz-uvoženje) automobila iz EU, ali ipak imamo neka pravila i doplate. U svakom slučaju, na sve strane se kupuje-prodaje, a najviše rabljeno vozilo. Mnogi jednostavno nemaju vremena ili mogućnosti da odu u Njemačku, Austriju ili neku drugu zemlju, tamo traže i nađu vozilo po svojoj mjeri, pa onda to drugi rade za njih. Ako imaš izvor, sa automobilima se može napraviti dobar posao.
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 16:40
Jedino ne znam kakav je način da uvezemo polovnjaka iz Švicarske u Hrvatsku? Švica nije u EU.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 16:49
Doktor Živago (citat):
Jedino ne znam kakav je način da uvezemo polovnjaka iz Švicarske u Hrvatsku? Švica nije u EU.
kod nas je se zakon odnosi na vozila proizvedena u eu a ne zemlju gde je to vozilo kupljeno. ako posedujes obrazac eur1 dokaz da je vozilo proizvedeno u eu onda se ne placa carina od 12 procenata samo pdv 20 procenata. i sad na forda ne placam carinu a na jeep placam
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 16:52
goran9030 (citat):
vladimir (citat):
goran9030 (citat):
Kod nas je olakšano unošenje (nije uvoz-uvoženje) automobila iz EU, ali ipak imamo neka pravila i doplate. U svakom slučaju, na sve strane se kupuje-prodaje, a najviše rabljeno vozilo. Mnogi jednostavno nemaju vremena ili mogućnosti da odu u Njemačku, Austriju ili neku drugu zemlju, tamo traže i nađu vozilo po svojoj mjeri, pa onda to drugi rade za njih. Ako imaš izvor, sa automobilima se može napraviti dobar posao.
ni ja ne idem po vozila. ja ih samo nadjem i ugovorim cenu i posaljem ljude da ih pokupe. tutti.ch 600eur prevoz po vozilu do Srbije + carinski troskovi
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 17:38
vladimir (citat):
Doktor Živago (citat):
kod nas je se zakon odnosi na vozila proizvedena u eu a ne zemlju gde je to vozilo kupljeno. ako posedujes obrazac eur1 dokaz da je vozilo proizvedeno u eu onda se ne placa carina od 12 procenata samo pdv 20 procenata. i sad na forda ne placam carinu a na jeep placam
Kako će se oporezivati „uvoz“ rabljenog automobila iz Švicarske nakon ulaska RH u EU od strane fizičke osobe – nepoduzetnika?
"Uvoz iz zemalja koje nisu članice EU (u ovom slučaju Švicarska) oporezivati će se PDV-om kao i sada, što znači da će Carinska uprava i dalje biti nadležna za utvrđivanje carinske osnovice pri uvozu."
- preuzeto sa stranica MF PU RH
vladimir and Doktor Živago vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 18:46
To sam napisao jer su vozila iz Švicarske vrlo kvalitetna čak i bolja nego polovna iz Njemačke.
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 19:10
Da, samo je pitanje koliko bi naša Carina još odvalila troškova na sve, a kada se carina pribroji ukupnoj cijeni, tek tada se računa ukupan porez
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 19:33
vladimir (citat):
SveJug (citat):
goran9030 (citat):
od kad?. nije valjda da si se ponovo zapslio?
Ne nisam sa skoro 48 god staza u Volvo imam dobre povlastice. kako na pazar tako i na serviz pa cak i malo popusta na gorivo.
vladimir and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 20:02
SveJug (citat):
Ne nisam sa skoro 48 god staza u Volvo imam dobre povlastice. kako na pazar tako i na serviz pa cak i malo popusta na gorivo.
Pa onda znamo kome ćemo se javiti kad kupujemo novi ili polovni Volvo. Hajde, pomozi tvrtki, pa kupi nekoliko automobila i podijeli raji na forumu. Svi će biti zadovoljni. I Volvo i raja, a možda dobiješ i još bolje povlastice
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 20:07
goran9030 (citat):
SveJug (citat):
Pa onda znamo kome ćemo se javiti kad kupujemo novi ili polovni Volvo. Hajde, pomozi tvrtki, pa kupi nekoliko automobila i podijeli raji na forumu. Svi će biti zadovoljni. I Volvo i raja, a možda dobiješ i još bolje povlastice
penzioneri u SWE NE voze volvo moj prijatelj Svejug je izuzetak.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 20:10
Doktor Živago (citat):
To sam napisao jer su vozila iz Švicarske vrlo kvalitetna čak i bolja nego polovna iz Njemačke.
prvo najveci standard u Evropi a drugo najrigorozniji tehnicki pregled u Evropi. upoterba body zastite je zabranjena u Svajcarskoj.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 20:38
vladimir (citat):
goran9030 (citat):
SveJug (citat):
penzioneri u SWE NE voze volvo moj prijatelj Svejug je izuzetak.
A šta voze penzioneri u SWE? Da se priča o Danskoj, ja bih rekao "bajs". U Švedskoj su možda ne skijama i imaju "nordijske discipline" zimi. A ljeti se do trgovačkog centra može i taksijem. Ima se, može se.
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 21:41
goran9030 (citat):
Da, samo je pitanje koliko bi naša Carina još odvalila troškova na sve, a kada se carina pribroji ukupnoj cijeni, tek tada se računa ukupan porez
Isto kao i sve zemlje EU.U HRje to 10+25% plus PPMV po vrijednosnoj komponenti(cijena iznad 20000eur) i količini CO2. Neispativa priča za nas. Inače največe poreze na unos vozila ima Danska ..za male automobile 150% a velike 200%.Moj poznanik je odvezao svoju Vectru iz 1998...2.0i koja kod nas vrijedi 1000 eur a tamo je platio 4000 eur poreza na stjecanje. Zato je kod njih razvijen biciklizam
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 21:43
vladimir (citat):
Doktor Živago (citat):
prvo najveci standard u Evropi a drugo najrigorozniji tehnicki pregled u Evropi. upoterba body zastite je zabranjena u Svajcarskoj.
Zato ga oni obavljaju kod nas
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 22:20
vladimir (citat):
Doktor Živago (citat):
J jeep placam
Zašto? Pa to je Europski Jeep FCA...u otvoru zadnjih lijevih vrata imaš naljepnicu sa Homologacijskom oznakom(npr e12*2007/46*xxxx*xx ili e12*2001/116*xxxx*xx) i vin oznakom.Odnosno ako je na prvom mjestu VIN oznake broj 1 onda bi mogao biti Amer a ako je broj 5 onda sigurno nije nego je proizveden u Grazu.Ako posjeduje ovakve oznake nema razloga da ne dobiješ EUR1.Ako ja Amer onda je naljepnica na prednjim lijevim vratima i nema u otvoru zadnjih lijevih.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 28.03.23 22:48
dojran (citat):
vladimir (citat):
Doktor Živago (citat):
J jeep placam
Zašto? Pa to je Europski Jeep FCA...u otvoru zadnjih lijevih vrata imaš naljepnicu sa Homologacijskom oznakom(npr e12*2007/46*xxxx*xx ili e12*2001/116*xxxx*xx) i vin oznakom.Odnosno ako je na prvom mjestu VIN oznake broj 1 onda bi mogao biti Amer a ako je broj 5 onda sigurno nije nego je proizveden u Grazu.Ako posjeduje ovakve oznake nema razloga da ne dobiješ EUR1.Ako ja Amer onda je naljepnica na prednjim lijevim vratima i nema u otvoru zadnjih lijevih.
sto se tice VIN 1 usa 2canada 3 mexico 2008 sigurno nije proizveden u Evropi iako je vw motor dizel iz golfa 5. 2008 nije postojao fca a danas Ppostoji STILANTES JEEP DODGE CHRYSLER FIAT PSA OPEL ISTA GRUPACIJA
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 29.03.23 5:37
vladimir (citat):
dojran (citat):
vladimir (citat):
Doktor Živago (citat):
J jeep placam
sto se tice VIN 1 usa 2canada 3 mexico 2008 sigurno nije proizveden u Evropi iako je vw motor dizel iz golfa 5. 2008 nije postojao fca a danas Ppostoji STILANTES JEEP DODGE CHRYSLER FIAT PSA OPEL ISTA GRUPACIJA
Chrysler ima tvornicu u Grazu cca više od 40 godina.Najnormalnije je da nađeš Voyagera iz 2002 sa Europskom naljepnicom euro 2,3,4. Da te malo poučim.. U svijetu ima zemalja koji su prihvatili UN konvenciju koja se odnosi na EU.TakoTurska nosi oznaku E37.UkrajinaE46.Makedonija E40,J AfrikaE47.AustralijaE45,N.ZelandE48,SrbijaE10,Švicarska E14,BiH E31Japan E40.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 29.03.23 6:16
dojran (citat):
vladimir (citat):
dojran (citat):
vladimir (citat):
Doktor Živago (citat):
J jeep placam
Chrysler ima tvornicu u Grazu cca više od 40 godina.Najnormalnije je da nađeš Voyagera iz 2002 sa Europskom naljepnicom euro 2,3,4. Da te malo poučim.. U svijetu ima zemalja koji su prihvatili UN konvenciju koja se odnosi na EU.TakoTurska nosi oznaku E37.UkrajinaE46.Makedonija E40,J AfrikaE47.AustralijaE45,N.ZelandE48,SrbijaE10,Švicarska E14,BiH E31Japan E40.
bilo nekad jos pre 20 godina je sve preseljeno u Torino
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 06.04.23 17:38
Koliko kazne se moze dobiti za pogresno parkiranje? U ovom slucaju do sada 4 komada.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 13.04.23 9:50
Pre par godina je izpred firme gde sam radio, gradila se nova prijavnica/portirnica. U celo zida se ulila model prvog Volva koji je nosio ime ÖV 4. Ovaj model se u narodu uvek nazivalo kao "Jakob" posto je prvi model napravljen 25 Jula 1926 godine na imendan Jakob-a.
pera84, arcibald01, šole, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 13.04.23 13:33
Ovo me je podsjetilo na priču koju mi je ispričao neki stariji čovjek koji je u isto vrijeme razgledao izloške u Tehničkom muzeju u Münchenu. Bio mi je zanimljiv jedan mali prastari model - Hanomag Uglavnom, kroz smjeh je taj djedica rekao kako su govorili za taj auto: "Ein Kilo Blech, ein Kilo Lack und fertig ist der Hanomag". [You must be registered and logged in to see this image.]
pera84, SveJug, šole, Doktor Živago and Dario vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 13.04.23 17:30
SveJug (citat):
Koliko kazne se moze dobiti za pogresno parkiranje? U ovom slucaju do sada 4 komada.
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6767 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 25.04.24 22:49
Citroen 2CV ili ti Spaček po narodnom. Kažu da je ovaj auto nemoguće prevrnuti. Citroen je organizovao takmičenje, ko uspe da prevrne auto u toku vožnje dobija od Citroena na poklon nov auto. Nije uspeo niko [You must be registered and logged in to see this image.]
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6767 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 03.07.24 17:02